|
|
#1411 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! cz.8 :)
Ojej, Groszki co się dzieje?😞
Ankaya- Franek uwielbia starszego brata. Aż się cały trzęsie z radości jak go widzi. Starszy... Różnie. Przede wszystkim jest bardzo niedelikatny i cały czas musimy pilnować żeby nie zrobił małemu krzywdy. Bo mocno go przytula, ciągnie za ręce, przyciska głowę etc... Ale jest pomocny. Poda zabawkę czy pieluchę. A jak u was?
|
#1412 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Monika przecież przy pieluchach wielorazowych też można zrobić tak, by nie było czuć, że jest mokro i to jest podążanie za potrzebami dziecka, IMO. Ten argument do mnie nie trafia. Poza tym, każdy robi jak chce i jeśli uważasz, że dobrze robisz wysadzając D już w tym akurat momencie, to jest to twoja decyzja i twoja ocena sytuacji u twojego dziecka. Jednym słowem twoja sprawa. I jak najbardziej dziel się z nami punktem widzenia, bo chętnie poznam każdy tak samo za, jak i przeciw. |
||
|
|
|
#1413 |
|
Zakorzenienie
|
Marei, jak się nazywała na niemiecka maść na dziąsła? Ile ona kosztuje u Was?
|
|
#1414 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Ale w polsce tez widziałam jakąś z lidokaina, szałwia i mieta czy czymś tam nie pamiętam jaki był kolejny składnik. Tylko nie wiem czy też tak dobra. Ta maść jest dość droga, ale ile dokładnie nie wiem. I wydajna. Teraz mamy krople, robione w aptece. Gliceryna i lidokaina. Też super, gęste i gliceryna nie rozpuszcza się tak łatwo w ślinie. I mocniejsze sa. Jak ktoś ma znajomego w aptece to wyślę wam fotke buteleczki, może z tego farmaceuta odtworzy te krople, więc będą o wiele tańsze. Edit: ta maść to lidokaina, szałwia i rumianek. Oprócz przeciwbólowego działania, jest też naturalnie bakteriobójcza. Edytowane przez Marei Czas edycji: 2016-01-18 o 10:45 |
|
|
|
#1415 |
|
Wtajemniczenie
|
Groszko trzymamy z Marsem kciuki. Co się dzieje?
Dobryyy u nas noc spokojna od wpakowania go do woombie. Bez otulacza budził się co godz. Usta zaciśnięte, nie mogłam mu włożyć smoczka i tak się bujalismy do 1. Wrzuciłam go do woombie to zasnął i spał ładnie jak zawsze. Chyba mamy z głowy jedno karmienie. O 10 daje mu kaszke na mm z jablkiem. Od 3 dni nie chce po niej kp. Z "obiadami" dalej problem. Nie toleruje warzyw |
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eeee, to młodzieniaszek ![]() Ja od razu pomyśląłam o jakiejś sfiksowanej chustomamie o której pisała Pierożek ![]() czekam na jakieś kazanie odnośnie chust i nosideł
|
|
#1417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kciuki!!! Oby to nic poważnego! Co do odpieluchowania zeby nie było tak ze Monika będzie miała na roczek odpieluchowane dziecko a my będziemy kląć na te obsrane pampy ja sie zgadzam z Marei, każda matka robi jak uważa z tym ze jak czasami sie robi cos inaczej niż według ogólnie przyjętych "norm" to wzbudza sie jakies "kontrowersje" co do gotowości układu nerwowego dziecka na odpieluchowania Hmmm moim zdaniem nikt nigdy do głowy niemowlaka nie wlazł i nigdy do końca sie nie dowiemy co w tych małych głowach siedzi, moze byc gotowy teraz a moze nie byc, naukowcy mogą sobie pisać mądre artykułu o mózgach niemowlaków ale tak naprawdę to jest tak newralgiczny układ ze większość to jest gdybanie ja i moje lenistwo pewnie tragicznie przeżyjemy odpieluchowywanie tak samo jak rozszerzanie diety Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
II kreseczki - 11.09.2014r. 26 lipca - kolejny rok razem! Julek - 10.05.2015r. 21:40 pierogowamama.com |
|
|
|
|
#1418 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Moja bidulka chora, jest marudna bardzo, gluty ciekna z noska jak z kranu. Obecnie śpi mi na rękach i absolutnie nie daje się odłożyć. cóż obiad musi zrobić się sam :p |
||
|
|
|
#1419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ej co wy z tymi obsranymi i zasikanymi kanapami i podlogami. Mój mając 1,5 roku miał tylko kilka wpadek latając bez dołu...i to nigdy na kanapie. A nawet jak na podłodze to nie tak ze zalal wszystko tylko "coś tam" pocieklo. Spałam do 10:15
|
|
|
|
|
#1420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziewczynke ma siostra :PDokladnie Alkamor zgadzam sie
|
|
|
|
|
#1421 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również uważam że każda z nas ma prawo robić z dzieckiem to co uważa za stosowne. Jasna sprawa. Ja tylko próbuję zrozumieć argumentację Moniki. I nikt nie musi mnie przekonywać że to co robi jest słuszne. Ale czy nie prościej byłoby napisać: Chcę zmniejszyć liczbę zużywanych pieluch, chcę zacząć teraz i sprawdzić ile czasu potrwa odpieluchowanie jeśli się zacznie z niemowlakiem.
A Monika pisze o podążaniu za potrzebami, o tym że nie chce żeby dziecko leżało w mokrej pieluszce... I to są dla mnie dyskusyjne argumenty po prostu 😉 no bo wcześniej dziecko też sikalo w pieluchę. Robi to od urodzenia więc też leżało w tej pieluszce. Monika- abstrahując od argumentów jestem szczerze zdziwiona tym że to właśnie ty odpieluchowujesz już teraz Dominikę bo jeszcze całkiem niedawno pisałaś że to taka mała dzidzia która nie jest gotowa na rozszerzanie diety.która cały dzień potrzebuje piersi, chusty... Dlatego dziwi mnie skąd nagle to odpieluchowanie właśnie u ciebie. I tyle chciałam napisać w tym temacie. Tak jak napisałam każdy robi jak uważa. Ale czy nie możemy próbować zrozumieć czyjejś argumentacji?
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
groszkomocno trzymam
![]() Mój tz wczoraj poszedł do tesco z kolegą i mówi że akurat kogoś reanimowali pod wejściem...oni zrobili zakupy a jak wychodzili to dalej była reanimacja. Ale powiedział że albo się akurat jakiś lekarz trafił zanim karetka przyjechała albo ktoś się bardzo dobrze na tym znał bo mówi że jakiś koleś robił masaż serca |
|
|
|
#1423 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
To napewno, moje bawią sie razem i mnie nie męczą. Dexter czasem przychodzi zeby rzucać mu taka rurkę plastikowa i wtedy aportuje. Tez sie ostatnio strasznie miziaste zrobiły. Jakie moje dziecko marudne od 2 dni |
||
|
|
|
#1424 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1426 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę Aika może tam zadzwoń.?
|
|
|
|
#1427 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
My juz po spacerku, rosolek się gotuje a ja się biorę za sprzątanie, bo dzisiaj mamy księdza. Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka |
||||
|
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
Aika ale lipa z tym kaskiem :/
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
II kreseczki - 11.09.2014r. 26 lipca - kolejny rok razem! Julek - 10.05.2015r. 21:40 pierogowamama.com |
|
|
|
#1429 |
|
Wtajemniczenie
|
Lipa straszna. Wogole jest zrobiony w inny sposób niż myśleliśmy. Byliśmy przekonani ze on bedzie działał tak jak prywatny kask czyli tak jakby uciskał na ta wypukła czesc i ja korygował. Ten jest zrobiony na kształt głowy i ma niby tylko zapobiegać leżeniu na płaskiej części. Amy i tak cały dzien leży na brzuchu lub sie turla na macie wiec prawie nie leży na tym płaskim. W nocy spi na tej wypukłej stronie wiec jaki sens. Jakos byliśmy świecie przekonani ze on bedzie taki jak prywatny. Jak Tz to zobaczył to od razu stwierdził ze niby jak to ma działać. Jak byliśmy na konsultacji to on nam tak to przedstawił ze myśleliśmy ze bedzie jak prywatny. A to totalna porażka. Wykonany jest z jakiegoś sztucznego tworzywa, ostre kanty, te dziury ostre, jak by ktoś go w komórce w ogrodzie wyciosal. Po mordzie bym sie biła ze to tak wyszło i ze Amy przez to wszystko musiała przejść, tyle zachodu i jeżdżenia. Wogole na pytanie kiedy mamy następnym razem przyjechać pan wzruszył ramionami. Do tej ostatniej wizyty wyglądało to profesjonalnie a na końcu wyszło jak zawsze. Ehhhh...... Nie wiem, zdjęliśmy jej i stwierdziliśmy ze bedzie co bedzie, liczymy ze samo sie wyrówna ale tym gownem dziecka nie bede męczyć.
|
|
|
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
Aika a prywatny ile kosztuje
|
|
|
|
#1431 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to może zakładajcie tylko na noc, skoro w ciągu dnia to i tak bez sensu? Będziecie szukać jeszcze innych sposobów? może prywatnie ktoś się tym zajmuje..---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- o kurde. Sporo A jest jakaś szansa na odzyskanie słuchu jak się główka wyprostuje? mówili cos lekarze?
|
|
|
#1433 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale się chłopak stara ![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Masakra... |
||
|
|
|
#1434 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#1435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Laryngolog twierdzi ze problem jest ze ślimakiem w uchu i głowa nic nie ma do tego ale musza jej zrobić więcej badań zeby stwierdzić przyczynę. 8 marca mamy kolejne badanie słuchu. Moze spróbujemy prywatnie, nie wiem. Z drugiej strony w szpitalu nam nagadał ze Ci prywatni sa tylko nastawieni na zbijanie kasy, ze nie maja odpowiedniego wykształcenia medycznego, ze nie wiadomo jak jaki wpływ na mózg ma ten uciskający kask. Od kilku dni mam mętlik w głowie. Moja siostra mówi, ze w ciagu ostatnim czasie poprawiła jej sie ta głowa bardzo. Ze ona to widzi ze jest lepiej za każdym razem jak ja widzi wiec moze z czasem samo sie wyrówna. Nie wiem dziewczyny co o tym wszystkim sadzić. Ale nie widzę ze ten kask zadziała bo jest ukształtowany jak główa wiec jak głowa zacznie rosnąć to dalej do tego samego kształtu. Jeśli on ma tylko zapobiegać leżeniu to moze rzeczywiście tylko na noc i na drzemki będziemy jej zakładać. Przecież ona za niedługo bedzie siedzieć a nie leżeć w ciagu dnia. Sorry za długi wywód i zrzędzenie . A tak wogole to A dzis kończy 7 mcy ale to leci
|
|
|
|
|
#1436 |
|
Zakorzenienie
|
Kupa kasy.
Niewiem co bym zrobila pewnie zglebiala temat. I rozwazyla wszystkie za i przeciw. Gratki za 7 msc
|
|
|
|
#1437 |
|
Zakorzenienie
|
Bosz ja nie ogarniam ze nasze dzie i juz są rakie duze...7,8 miesiecy ...dla mnie to jakas abstrakcja 😒
Aika, kurcze skoda ze tak wyszlo z tym kaskiem....
|
#1438 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dobrze ze ktos umial to robic, oby sie udalo Cytat:
Zakladalabym na pol nocy (skoro mowisz ze odparza) i na drzemki. A z tym prywatnym wstrzymalabym sie z pol roku skoro powoli ale jej sie poprawia ta glowka i zobaczylabym wtedy |
|||
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Aika- kurczę, tyle zachodu z tym kaskiem i teraz takie coś 😞
Franek też ma lekko zdeformowaną potylicę. Spłaszczoną z prawej strony. I chyba wybiorę się do ortopedy dziecięcego żeby to obejrzał. Ale wydaje mi się że jak dziecko zacznie siedzieć i raczkować to to się wyrówna. On dużo spal na prawej stronie w pierwszych tygodniach i myślę że to od tego. Ale teraz często śpi na przeciwnej stronie i dlatego myślę że teraz będzie się to wyrównywać.
|
#1440 |
|
Wtajemniczenie
|
Siostra twierdzi, ze od grudnia jest duża poprawa. Zrobiłam zdjęcie porównawcze z września i z dzisiaj. Rzeczywiście jest. Wstawię na fb.
Mehja chyba tak będziemy robić |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.

ja sie zgadzam z Marei, każda matka robi jak uważa z tym ze jak czasami sie robi cos inaczej niż według ogólnie przyjętych "norm" to wzbudza sie jakies "kontrowersje" 

Czekamy na wieści od Was