|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kłótnie o zdrobnienia
Nie rozumiem. On uwaza, ze te zdrobnienia to nie zdrobnienia tylko takie zlosliwosci, a Ciebie to irytuje, ze on do kobiet mowi uzywajac zdrobnien, ale jakby mowil Ola zamiast Olka to byloby OK? Przeciez Ola to tez zdrobnienie... Czy przeszkadza Ci, ze chce uzywac zlosliwych form (ale przeciez dla Ciebie nie sa one zlosliwe...). Co Cie wlasciwie irytuje?
|
|
|
|
|
#32 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
ja uważam, że 'Oleńka' jest niestosowne. jeśli 'Olka' jest dla kogoś zdrobnieniem równym z 'Olusia', to w pracy nie powinno się tego używać. forma 'Ola', 'Kasia' - to też zdrobnienia, ale nie pieszczotliwe, a neutralne. nie uważam, że do każdego trzeba mówić pełnym imieniem, chodzi mi o to, że te pieszczotliwe formy są nie do końca na miejscu.
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie się Oleńka bardzo podoba, Kmicicowskie takie
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
JAKIM miejscu? Bo mówisz jednocześnie o rozmowach biznesowych, pracy w przedszkolu i stajni, o korporacji i firmie dwuosobowej założonej przez młode małżeństwo. "Oleńka" padło w rozmowie na fb, z żadną z osób nie wiązały mnie nigdy względy zawodowe. ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Stąd też się u mnie wzięło
|
|
|
|
|
|
#36 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś pracowałam w firmie, gdzie do prezesa mówiło się "Maciuś", byłam też w takim miejscu, gdzie mimo zażyłości po pracy, każdy miał obowiązek zwracać się do siebie per pan/pani. Tak więc nie uogólniajmy, bo wszystko zależy od środowiska pracy i panujących w pracy zasad.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
on tired little feet
|
dla mnie zawsze Olka, Anka, Alka to były fajne dziewczyny
a Ola, Ania, Ala to ciapy nie ogarniam Twojego problemu
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nigdzie nie powiedziałam, że koniecznie trzeba sobie paniować. nigdzie nie powiedziałam, że krótkie formy imienia są złe. powiedziałam, że zdrobnienia pieszczotliwe (Maciuś, Oleńka, Kasiunia, Tomeczek, Wojtuś) są wg mnie nie na miejscu w pracy.
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Ja używam zdrobnień w pracy, ludzie mówią do mnie zdrobniale i bardzo to lubię
Lepiej mi się pracuje w takiej atmosferze i ja nie widzę w tym nic nie stosownego. Przecież się nie zwracam tak do Klientów tylko do ludzi z którymi spędzam 1/3 swojego czasu.Uważam Autorko, że przesadzasz i to grubo |
|
|
|
|
#42 |
|
sentimental animal
|
Ja nie lubię zdrobnień, zawsze mnie to denerwuje kiedy ktoś mówi do mnie Natalka. Według mnie pełne imiona brzmią o wiele lepiej niż zdrobnienia, te wszystkie Kaśki i Gośki są trochę podwórkowe, a to przecież piękne imiona.
Nazwa mojego konta też mnie denerwuje, przez 7 lat się trochę zmieniło
|
|
#43 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale trochę nie rozumiem problemu, coś się dzieje przez to, że facet sobie zdrabnia? |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tosiu, Kasiu, Asiu, Olu - spoko. czy w warzywniaku, czy w kancelarii. Tosieńko, Kasiuniu, Asiczku, Oluś - nie spoko. |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
Z zdrobnieniami spotykam się całe życie i muszę przyznać, że w realnym świecie dotąd nie trafiłam chyba na osobę, która używałaby ich w celu deprecjonowania osoby. |
|||
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w akceptowalny margines wyjątku wkładam małżeństwo, które pracuje razem. jeśli szefowa zdrabnia imię do formy pieszczotliwej (czyli Oleńka, Kasieńka, Anusia), to jest to dla mnie nieprofesjonalne, jakim świetnym i profesjonalnym specjalistą by nie była. to, że Tobie to nie przeszkadza - ok, jeśli to nie wpływa na Ciebie - ok. ja twierdzę, że tak pieszczotliwe zdrobnienia nie nadają się do pracy (faux pas) oraz zaburzają relacje w pracy, nadając im ton albo deprecjonujący (bo tak się mówi do dzieci), albo zbyt emocjonalny (bo tak się mówi do osób bardzo bliskich). i nie, nie uważam, że bycie dzieckiem jest uwłaczające, ale część ludzi ( z tym się spotkałam) próbują 'zdziecinnieć', 'zesłodzić' czy (gombrowiczowsko) 'upupić' danego pracownika. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
Wolę jak ktoś mówi do mnie "Gośka" niż "Gosia" albo "Małgosia"
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nadal - co z miejscami gdzie CELOWO kładzie się nacisk na przyjacielską atmosferę? Bądź po prostu firma/knajpa/sklep/cokolwiek jest zarządzane przez bliskich sobie ludzi i ta bliskość cały biznes wiąże, stanowi dla niego oparcie. Dlaczego to co jest podstawą wielu miejsc pracy jest nieprofesjonalne. Odwracając - to że TOBIE używanie zdrobnień przeszkadza i szkodzi, nie sprawia, że staje się to nieodpowiedni i niekulturalne, bądź używający chce w ten sposób upupić pracownika. One mogą TOBIE nie pasować, nie świadczy to nijak o nadawaniu się do pracy i profesjonaliźmie. |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
.
|
Cytat:
no to jeszcze lepiej. takie formy imion to nie są zdrobnienia i generalnie nie jest to powiedziane pieszczotliwie.
|
|
|
#52 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Konto usunięte
|
Miałam kolegę na studiach, który do wszystkich dziewczyn mówił "maleńka". Co najlepsze - do chłopaków mówił "maleńki"
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Nie musisz być złośliwa.
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Dobrze zrozumiałam, że wkurza Cię fakt, iż nie tylko dla Ciebie mąż jest miły w Twoim mniemaniu? Ups, chyba masz problem z zazdrością i to konkretny.
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie w ogromnym miejscu pracy, gdzie wszyscy mówią do siebie po imieniu bez zdrabniania, a tylko mój facet mówi do kobiet zdrobnieniami jest dziwne i mnie to wkurza. Bez zazdrości i szowinizmu mi tu proszę!!! CHCIAŁAM TYLKO ODPOWIEDŹ CZY AŚKA KAŚKA TO DLA WAS ZDROBNIENIA CZY ZŁOŚLIWE OKREŚLENIA, A NIE OCENĘ MOJEJ OSOBY!!! KULTURY TROCHĘ!!!
Edytowane przez 100procentbawelna Czas edycji: 2016-01-18 o 19:42 |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz pretensje o to, że facet mówi w złośliwej formie do koleżanek z pracy? Jeśli tak, to jakby im się nie podobała dana forma, to zwróciłyby twojemu facetowi uwagę, a więc krótko - to nie twoja sprawa i problem. Masz pretensje o to, że facet mówi niby w złośliwej formie do koleżanek z pracy, chociaż tak naprawdę to mówi zdrobnieniami? Jeśli tak to owszem, masz problem z zazdrością.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.