Kłótnie o zdrobnienia - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-18, 14:26   #31
ellen72
Raczkowanie

Dot.: Kłótnie o zdrobnienia

Nie rozumiem. On uwaza, ze te zdrobnienia to nie zdrobnienia tylko takie zlosliwosci, a Ciebie to irytuje, ze on do kobiet mowi uzywajac zdrobnien, ale jakby mowil Ola zamiast Olka to byloby OK? Przeciez Ola to tez zdrobnienie... Czy przeszkadza Ci, ze chce uzywac zlosliwych form (ale przeciez dla Ciebie nie sa one zlosliwe...). Co Cie wlasciwie irytuje?
ellen72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 14:37   #32
using namespace std
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Alka?
Zostaje jeszcze Marta.
using namespace std jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 14:39   #33
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
nawet, jeśli te osoby to już Twoje dobre koleżanki
Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Eee... prace są różne, tylko część z nich wymaga choćby pełnego dresscodu, co dopiero wymagać pełnej wersji imienia...
ja uważam, że 'Oleńka' jest niestosowne. jeśli 'Olka' jest dla kogoś zdrobnieniem równym z 'Olusia', to w pracy nie powinno się tego używać. forma 'Ola', 'Kasia' - to też zdrobnienia, ale nie pieszczotliwe, a neutralne. nie uważam, że do każdego trzeba mówić pełnym imieniem, chodzi mi o to, że te pieszczotliwe formy są nie do końca na miejscu.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 14:44   #34
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
ja uważam, że 'Oleńka' jest niestosowne. jeśli 'Olka' jest dla kogoś zdrobnieniem równym z 'Olusia', to w pracy nie powinno się tego używać. forma 'Ola', 'Kasia' - to też zdrobnienia, ale nie pieszczotliwe, a neutralne. nie uważam, że do każdego trzeba mówić pełnym imieniem, chodzi mi o to, że te pieszczotliwe formy są nie do końca na miejscu.
Ale przecież mnóstwo zależy od charakteru pracy, tego ile dany zespół się zna, jakie mają relacje... Czemu miejsce - praca ma przesądzać o formie zwracania się ludzi do siebie? Jak już wyjdą do knajpy i będą sobie sypać zdrobnieniami to już będzie ok?

Mnie się Oleńka bardzo podoba, Kmicicowskie takie
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 14:50   #35
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:

JAKIM miejscu? Bo mówisz jednocześnie o rozmowach biznesowych, pracy w przedszkolu i stajni, o korporacji i firmie dwuosobowej założonej przez młode małżeństwo.

"Oleńka" padło w rozmowie na fb, z żadną z osób nie wiązały mnie nigdy względy zawodowe.

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:

Mnie się Oleńka bardzo podoba, Kmicicowskie takie
Stąd też się u mnie wzięło
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 15:14   #36
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Ale przecież mnóstwo zależy od charakteru pracy, tego ile dany zespół się zna, jakie mają relacje... Czemu miejsce - praca ma przesądzać o formie zwracania się ludzi do siebie? Jak już wyjdą do knajpy i będą sobie sypać zdrobnieniami to już będzie ok?
tak, uważam, że w godzinach pracy i miejscu pracy, o ile nie jest się małżeństwem, nie powinno się używać zdrobnień pieszczotliwych. w wolnym czasie co robisz i jak kogo nazywasz to prywatna sprawa

Cytat:
JAKIM miejscu? Bo mówisz jednocześnie o rozmowach biznesowych, pracy w przedszkolu i stajni, o korporacji i firmie dwuosobowej założonej przez młode małżeństwo.
tak, mówię i o biznesie w korpo, i o przedszkolu (np. przedszkolanka w rozmowie z dyrektorką nie powinna być nazywana 'Oleńką'), i stajni, a co do małżeństwa to napisałam, że ew. wyjątek.

Cytat:
"Oleńka" padło w rozmowie na fb, z żadną z osób nie wiązały mnie nigdy względy zawodowe.
chodziło mi o to, że dla autora 'Olka' jest na równi z 'Oleńka'. w takim razie nie powinien takich pieszczotliwych zdrobnień używać w pracy, bo to nieprofesjonalne.
Stary 2016-01-18, 15:47   #37
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
tak, uważam, że w godzinach pracy i miejscu pracy, o ile nie jest się małżeństwem, nie powinno się używać zdrobnień pieszczotliwych. w wolnym czasie co robisz i jak kogo nazywasz to prywatna sprawa

tak, mówię i o biznesie w korpo, i o przedszkolu (np. przedszkolanka w rozmowie z dyrektorką nie powinna być nazywana 'Oleńką'), i stajni, a co do małżeństwa to napisałam, że ew. wyjątek.
Na szczęście to jest twoje zdanie, ale nie powinnaś się wypowiadać generalizując. Sama pracuję w dużej korporacji i mamy swoje zasady np. mówimy wszyscy do siebie po imieniu niezależnie, czy rozmawiamy z szefem czy ze swoim podwładnym. Jak pracuje się w kilkuosobowym teamie przez iks czasu, to naturalne, że nie będę mówić do kolegi obok "Maksymilian" tylko "Max", a jak obok mam koleżanki, z którymi często po pracy idę na piwo, to będę mówić tak, jak mówię do nich zawsze.
Kiedyś pracowałam w firmie, gdzie do prezesa mówiło się "Maciuś", byłam też w takim miejscu, gdzie mimo zażyłości po pracy, każdy miał obowiązek zwracać się do siebie per pan/pani.
Tak więc nie uogólniajmy, bo wszystko zależy od środowiska pracy i panujących w pracy zasad.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 15:58   #38
thirky
on tired little feet

dla mnie zawsze Olka, Anka, Alka to były fajne dziewczyny
a Ola, Ania, Ala to ciapy

nie ogarniam Twojego problemu

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 16:26   #39
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Na szczęście to jest twoje zdanie, ale nie powinnaś się wypowiadać generalizując. Sama pracuję w dużej korporacji i mamy swoje zasady np. mówimy wszyscy do siebie po imieniu niezależnie, czy rozmawiamy z szefem czy ze swoim podwładnym. Jak pracuje się w kilkuosobowym teamie przez iks czasu, to naturalne, że nie będę mówić do kolegi obok "Maksymilian" tylko "Max", a jak obok mam koleżanki, z którymi często po pracy idę na piwo, to będę mówić tak, jak mówię do nich zawsze.
Kiedyś pracowałam w firmie, gdzie do prezesa mówiło się "Maciuś", byłam też w takim miejscu, gdzie mimo zażyłości po pracy, każdy miał obowiązek zwracać się do siebie per pan/pani.
Tak więc nie uogólniajmy, bo wszystko zależy od środowiska pracy i panujących w pracy zasad.
jeeezu, czytaj uważnie nigdzie nie powiedziałam, że koniecznie trzeba sobie paniować. nigdzie nie powiedziałam, że krótkie formy imienia są złe. powiedziałam, że zdrobnienia pieszczotliwe (Maciuś, Oleńka, Kasiunia, Tomeczek, Wojtuś) są wg mnie nie na miejscu w pracy.
Stary 2016-01-18, 16:29   #40
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
jeeezu, czytaj uważnie nigdzie nie powiedziałam, że koniecznie trzeba sobie paniować. nigdzie nie powiedziałam, że krótkie formy imienia są złe. powiedziałam, że zdrobnienia pieszczotliwe (Maciuś, Oleńka, Kasiunia, Tomeczek, Wojtuś) są wg mnie nie na miejscu w pracy.
Piszesz tak, jak by każdy pracował w kancelarii, szkolnictwie wyższym albo jako światowej klasy chirurg i to jeszcze przy publiczności - klientach. Już widzę ekspedientkę z warzywniaka, która zacierając ręce z zimna, mówi do swojej młodszej koleżanki - Antonino, podaj mi proszę tegoż dorodnego brokuła co się pręży dumnie na 3 półce od lewej
Stary 2016-01-18, 16:41   #41
vouvray
Zadomowienie

Ja używam zdrobnień w pracy, ludzie mówią do mnie zdrobniale i bardzo to lubię Lepiej mi się pracuje w takiej atmosferze i ja nie widzę w tym nic nie stosownego. Przecież się nie zwracam tak do Klientów tylko do ludzi z którymi spędzam 1/3 swojego czasu.
Uważam Autorko, że przesadzasz i to grubo
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 16:50   #42
natalcia250
sentimental animal

Ja nie lubię zdrobnień, zawsze mnie to denerwuje kiedy ktoś mówi do mnie Natalka. Według mnie pełne imiona brzmią o wiele lepiej niż zdrobnienia, te wszystkie Kaśki i Gośki są trochę podwórkowe, a to przecież piękne imiona.

Nazwa mojego konta też mnie denerwuje, przez 7 lat się trochę zmieniło
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 16:51   #43
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Jako Anna powiem tak, Anka to dla mnie zdrobnienie takie lekko zaczepne, zwykle ktoś tak do mnie mówi, jak ma pretensje albo się ze mną droczy :P Ale nie nazwałabym tego złośliwym. Są koleżanki na które mówię Kasia, a są takie, które zawsze będą Kaśkami, Gosie i Gośki i tak dalej, bardziej bym to uzależniała od sposobu bycia konkretnych osób, z Olami i Olkami jest podobnie
U mnie też zdrobnienie jest uzależnione od charakteru. Znam też Gosię-lub-Gośkę-absolutnie-nie-Małgosię. Sama nie lubię zdrobnienia mojego imienia kończącego się na ka, bo zalatuje taką protekcjonalnościa, złośliwością. Tylko kilku osobom pozwalam na zwracanie się tak do mnie.
Ale trochę nie rozumiem problemu, coś się dzieje przez to, że facet sobie zdrabnia?
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 17:18   #44
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Piszesz tak, jak by każdy pracował w kancelarii, szkolnictwie wyższym albo jako światowej klasy chirurg i to jeszcze przy publiczności - klientach. Już widzę ekspedientkę z warzywniaka, która zacierając ręce z zimna, mówi do swojej młodszej koleżanki - Antonino, podaj mi proszę tegoż dorodnego brokuła co się pręży dumnie na 3 półce od lewej
czytaj ze zrozumieniem.

Tosiu, Kasiu, Asiu, Olu - spoko. czy w warzywniaku, czy w kancelarii.

Tosieńko, Kasiuniu, Asiczku, Oluś - nie spoko.
Stary 2016-01-18, 17:19   #45
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:

Dlaczego w firmie, która ma wizerunek i dba o rodzinną przyjacielską atmosferę w "biurze"(albo co gorsza - w knajpie) nieprofesjonalnie jest używać zdrobnień? Nie w każdym biznesie trzeba podkreślać hierarchię. Przyznam, że dla mnie idiotyzmem byłoby zwracanie się inaczej w "godzinach pracy", a inaczej jak tylko wyjdziemy razem z budynku - o ile konkretna sytuacja nie wymaga zachowania większej powagi i stopnia formalności. Szczerze mówiąc nie trafia do mnie tym bardziej określanie odgórne jakie zdrobnienie jest jakie - dla mnie nieszczęsna Oleńka ma ten sam ładunek emocjonalny co Ola i Olka, nie ma to związku z pieszczotliwością. W tym wszystkim chodzi o kontekst i intencję mówiących - moja ulubiona szefowa jest największą mistrzynią zdrobnień na świecie, jednocześnie nie przeszkadza jej to w byciu najbardziej profesjonalną jednostką na tym stanowisku.
Stary 2016-01-18, 17:31   #46
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego w firmie, która ma wizerunek i dba o rodzinną przyjacielską atmosferę w "biurze"(albo co gorsza - w knajpie) nieprofesjonalnie jest używać zdrobnień? Nie w każdym biznesie trzeba podkreślać hierarchię. Przyznam, że dla mnie idiotyzmem byłoby zwracanie się inaczej w "godzinach pracy", a inaczej jak tylko wyjdziemy razem z budynku - o ile konkretna sytuacja nie wymaga zachowania większej powagi i stopnia formalności. Szczerze mówiąc nie trafia do mnie tym bardziej określanie odgórne jakie zdrobnienie jest jakie - dla mnie nieszczęsna Oleńka ma ten sam ładunek emocjonalny co Ola i Olka, nie ma to związku z pieszczotliwością. W tym wszystkim chodzi o kontekst i intencję mówiących - moja ulubiona szefowa jest największą mistrzynią zdrobnień na świecie, jednocześnie nie przeszkadza jej to w byciu najbardziej profesjonalną jednostką na tym stanowisku.
zawsze się znajdzie wyjątek od reguły. jestem jednak zdania, że zdrobnienia są nie na miejscu, albo deprecjonują osobę, albo nadają nie wskazany w miejscu pracy ładunek emocjonalny - jeśli chodzi o pracę, jestem klasistką
Stary 2016-01-18, 17:57   #47
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
czytaj ze zrozumieniem.

Tosiu, Kasiu, Asiu, Olu - spoko. czy w warzywniaku, czy w kancelarii.

Tosieńko, Kasiuniu, Asiczku, Oluś - nie spoko.
Mimo wszystko przypomnę ci twoją pierwszą wypowiedź w tej kwestii:

Cytat:
moim zdaniem w miejscu pracy nie powinno się używać zdrobnień - niezależnie, czy ktoś za zdrobnienie uważa 'Oleńka' czy 'Olka'. wg mnie to nie na miejscu.

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
zawsze się znajdzie wyjątek od reguły. jestem jednak zdania, że zdrobnienia są nie na miejscu, albo deprecjonują osobę, albo nadają nie wskazany w miejscu pracy ładunek emocjonalny - jeśli chodzi o pracę, jestem klasistką
Dlaczego pod hasło wyjątki wpychasz całą masę przypadków, daleko wykraczającą poza klasycznie uznawany margines wyjątku?

Z zdrobnieniami spotykam się całe życie i muszę przyznać, że w realnym świecie dotąd nie trafiłam chyba na osobę, która używałaby ich w celu deprecjonowania osoby.
Stary 2016-01-18, 18:25   #48
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Mimo wszystko przypomnę ci twoją pierwszą wypowiedź w tej kwestii:

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Dlaczego pod hasło wyjątki wpychasz całą masę przypadków, daleko wykraczającą poza klasycznie uznawany margines wyjątku?

Z zdrobnieniami spotykam się całe życie i muszę przyznać, że w realnym świecie dotąd nie trafiłam chyba na osobę, która używałaby ich w celu deprecjonowania osoby.
Olka nie jest dla mnie zdrobnieniem, tak samo jak Kaśka czy Anka. dla partnera wątku jest to zdrobnienie, dlatego dałam je na równi z Oleńka, Kasieńka czy Anusia.

w akceptowalny margines wyjątku wkładam małżeństwo, które pracuje razem. jeśli szefowa zdrabnia imię do formy pieszczotliwej (czyli Oleńka, Kasieńka, Anusia), to jest to dla mnie nieprofesjonalne, jakim świetnym i profesjonalnym specjalistą by nie była. to, że Tobie to nie przeszkadza - ok, jeśli to nie wpływa na Ciebie - ok. ja twierdzę, że tak pieszczotliwe zdrobnienia nie nadają się do pracy (faux pas) oraz zaburzają relacje w pracy, nadając im ton albo deprecjonujący (bo tak się mówi do dzieci), albo zbyt emocjonalny (bo tak się mówi do osób bardzo bliskich).

i nie, nie uważam, że bycie dzieckiem jest uwłaczające, ale część ludzi ( z tym się spotkałam) próbują 'zdziecinnieć', 'zesłodzić' czy (gombrowiczowsko) 'upupić' danego pracownika.
Stary 2016-01-18, 18:33   #49
201604261006
Konto usunięte

Wolę jak ktoś mówi do mnie "Gośka" niż "Gosia" albo "Małgosia"
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 18:55   #50
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Olka nie jest dla mnie zdrobnieniem, tak samo jak Kaśka czy Anka. dla partnera wątku jest to zdrobnienie, dlatego dałam je na równi z Oleńka, Kasieńka czy Anusia.

w akceptowalny margines wyjątku wkładam małżeństwo, które pracuje razem. jeśli szefowa zdrabnia imię do formy pieszczotliwej (czyli Oleńka, Kasieńka, Anusia), to jest to dla mnie nieprofesjonalne, jakim świetnym i profesjonalnym specjalistą by nie była. to, że Tobie to nie przeszkadza - ok, jeśli to nie wpływa na Ciebie - ok. ja twierdzę, że tak pieszczotliwe zdrobnienia nie nadają się do pracy (faux pas) oraz zaburzają relacje w pracy, nadając im ton albo deprecjonujący (bo tak się mówi do dzieci), albo zbyt emocjonalny (bo tak się mówi do osób bardzo bliskich).

i nie, nie uważam, że bycie dzieckiem jest uwłaczające, ale część ludzi ( z tym się spotkałam) próbują 'zdziecinnieć', 'zesłodzić' czy (gombrowiczowsko) 'upupić' danego pracownika.
Jesli będziesz używać definicji zdrobnienia ogólnoobowiązującej, a nie takiej, którą na własne potrzeby wymyśliłaś, będzie łatwiej dogadać się z ludźmi.
Nadal - co z miejscami gdzie CELOWO kładzie się nacisk na przyjacielską atmosferę? Bądź po prostu firma/knajpa/sklep/cokolwiek jest zarządzane przez bliskich sobie ludzi i ta bliskość cały biznes wiąże, stanowi dla niego oparcie. Dlaczego to co jest podstawą wielu miejsc pracy jest nieprofesjonalne.

Odwracając - to że TOBIE używanie zdrobnień przeszkadza i szkodzi, nie sprawia, że staje się to nieodpowiedni i niekulturalne, bądź używający chce w ten sposób upupić pracownika. One mogą TOBIE nie pasować, nie świadczy to nijak o nadawaniu się do pracy i profesjonaliźmie.
Stary 2016-01-18, 19:10   #51
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Dziubka Pokaż wiadomość
Tylko autorce nie chodzi o to, że to są niemiłe określenia, ale o to, że ona je uważa za pieszczotliwe zdrobnienia i nie podoba jej się, że jej mąż ich używa wobec wszystkich kobiet. Moim zdaniem pieszczotliwe nie są. Ania, Kasia, Gosia brzmi bardziej serdecznie niż Anka, Kaśka itd. A poza tym, fakt problem z d.... jak wyżej. Masz spory problem z zazdrością na to wygląda.

no to jeszcze lepiej. takie formy imion to nie są zdrobnienia i generalnie nie jest to powiedziane pieszczotliwie.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 19:14   #52
201605051021
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Jak ktoś do mnie mówi "Kaśka" to jest to raczej niefajne, nie traktuję tego jako pieszczotliwego zdrobnienia, tak samo myślę o Ance, Olce, Elce i tak dalej.

To nie to samo co Oluś, Ewunia, Anusia.
Gdyby TZ probowal sie zwracac do mnie Iwuś, to z cala pewnoscia bylyby klotnie
201605051021 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 19:20   #53
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Miałam kolegę na studiach, który do wszystkich dziewczyn mówił "maleńka". Co najlepsze - do chłopaków mówił "maleńki"
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 19:27   #54
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
Jesteś przeczulona (tak jakby Twój mąż prezentował jakiś szowinizm) - więcej akcji tego typu jest, że nic nie znaczące sytuacje odbierasz jako szowinistyczne ze strony męża? Jeśli są jakieś inne oznaki traktowania kobiet jako gorszych, głupszych, zołzowatych to wtedy podskórnie reagujesz nawet na coś, co dla nas na forum może być neutralne A to już do Ciebie pytanie, jaki facet jest Twoim mężem.
Szowinista?! Nic takiego nie napisałam. Opacznie zrozumiałaś mój wpis. Chodziło mi o to, że wkurza mnie, że zdrabnia imiona wszystkich kobiet.
Stary 2016-01-18, 19:29   #55
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 100procentbawelna Pokaż wiadomość
Szowinista?! Nic takiego nie napisałam. Opacznie zrozumiałaś mój wpis. Chodziło mi o to, że wkurza mnie, że zdrabnia imiona wszystkich kobiet.
Rozumiem, że zdrabniać ma i może tylko twoje imię
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
Stary 2016-01-18, 19:31   #56
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Autorka napisała, że to wg męża są złośliwe odmiany, nie wg niej.
Rozumiem, że Autorka uważa, że są to miłe zdrobnienia i jest o to zła, natomiast facet tłumaczy się, że to złośliwa odmiana
DZIĘKUJĘ ! W końcu ktoś mnie dobrze zrozumiał...

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Autorka pewnie wolałaby, aby w pracy jej faceta byli Darek, Jurek, Jarek i Krzysiek a nie jakieś Anki, Kaśki, Baśki, Olki
Nie musisz być złośliwa.
Stary 2016-01-18, 19:32   #57
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Dobrze zrozumiałam, że wkurza Cię fakt, iż nie tylko dla Ciebie mąż jest miły w Twoim mniemaniu? Ups, chyba masz problem z zazdrością i to konkretny.
Stary 2016-01-18, 19:40   #58
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
Dobrze zrozumiałam, że wkurza Cię fakt, iż nie tylko dla Ciebie mąż jest miły w Twoim mniemaniu? Ups, chyba masz problem z zazdrością i to konkretny.
Nie. I proszę nie oceniać kiedy się nie rozumie. Ja Was nie oceniam i nie domyślam sobie na Wasz temat różnych rzeczy.

Dla mnie w ogromnym miejscu pracy, gdzie wszyscy mówią do siebie po imieniu bez zdrabniania, a tylko mój facet mówi do kobiet zdrobnieniami jest dziwne i mnie to wkurza. Bez zazdrości i szowinizmu mi tu proszę!!!

CHCIAŁAM TYLKO ODPOWIEDŹ CZY AŚKA KAŚKA TO DLA WAS ZDROBNIENIA CZY ZŁOŚLIWE OKREŚLENIA, A NIE OCENĘ MOJEJ OSOBY!!! KULTURY TROCHĘ!!!

Edytowane przez 100procentbawelna
Czas edycji: 2016-01-18 o 19:42
100procentbawelna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 19:43   #59
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Nie. I proszę nie oceniać kiedy się nie rozumie. Ja Was nie oceniam i nie domyślam sobie na Wasz temat różnych rzeczy.

Dla mnie w ogromnym miejscu pracy, gdzie wszyscy mówią do siebie po imieniu bez zdrabniania, a tylko mój facet mówi do kobiet zdrobnieniami jest dziwne i mnie to wkurza. Bez zazdrości i szowinizmu mi tu proszę!!!
Nie rozumiem tego. I raczysz mnie oświecić jak mam Cię nie oceniać, skoro założyłaś wątek, w którym prosisz o radę? Tak wywnioskowałam z Twoich postów: zazdrość. Miałam nakłamać, żebyś poczuła się lepiej czy jak?
Stary 2016-01-18, 19:43   #60
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
To pisz tak, aby każdy zrozumiał.

Masz pretensje o to, że facet mówi w złośliwej formie do koleżanek z pracy? Jeśli tak, to jakby im się nie podobała dana forma, to zwróciłyby twojemu facetowi uwagę, a więc krótko - to nie twoja sprawa i problem.

Masz pretensje o to, że facet mówi niby w złośliwej formie do koleżanek z pracy, chociaż tak naprawdę to mówi zdrobnieniami? Jeśli tak to owszem, masz problem z zazdrością.
K&K
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości