Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży- wątek ANTYschizowy ;) cz.VI - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-16, 17:29   #4531
zdravo
Raczkowanie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży- wątek ANTYschizowy ;)

Cytat:
Napisane przez zdravo Pokaż wiadomość
Witam w grudniu wzięłam tylko 13 tabletek anty i na uczelni stracił mi się listek z pozostałymi tabletkami. Jak się później okazało ginekolodzy w moim mieście z funduszu już nie przyjmowali a w aptece nie chcieli mi sprzedać bo trzeba mieć receptę (tak, okazało się że jest to ostatni listek z paczki, przez początki sesji nawet nie zauważyłam). Jednak po trzech dniach jako że był weekend i nawet prywatnego nie umiałam znaleźć, dostałam normalnie krwawienia z odstawienia i stwierdziłam, że zrobię 7 dni przerwy. Po tym fatalnym opakowaniu, zaczęłam przyjmować normalnie następny listek (w jednej aptece w końcu u zaprzyjaźnionej aptekarki kupiłam) i właśnie dzisiaj biorę ostatnią tabletkę. Przed fatalnym listkiem brałam regularnie antykoncepcje przez dwa miesiące i takie o to moje pytanie z tą całą historią.. Kochałam się z swoim facetem bez zabezpieczenia (pod koniec 3 tygodnia tabletek) ale nie doszedł we mnie.. Czy to opakowanie, które przyjęłam regularnie 21 tabletek będzie działać, gdy wcześniej tylko przyjęłam 13 tabletek? Czy to teraz opakowanie nie będzie działać z ryzykiem jako że pierwszy listek tak jak jest w przypadku dopiero zaczęcia przyjmowania tabsów? Nie wiem czy robić przerwę w tabsach czy lepiej zacząć następne opakowanie gdyby coś było nie tak? Jak myślicie? Proszę o jakąś radę!
Nie chce spamować, ale nie uzyskałam od Was odpowiedzi, a bardzo mi na tym zależy
zdravo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-16, 18:59   #4532
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży- wątek ANTYschizowy ;)

Cytat:
Nie chce spamować, ale nie uzyskałam od Was odpowiedzi, a bardzo mi na tym zależy
Ogólnie minimum wziętych tabletek z blistra, żeby móc spokojnie zrobić przerwę i zachować bezpieczeństwo to 15. Byłaś blisko Skoro w Tobie nie kończył to ja bym się niczym nie przejmowała. Najlepiej weź całe to opakowania normalnie, ale nie zapominaj żeby dodatkowo się zabezpieczać. Po przerwie, od kolejnego opakowania będziesz miała już na pewno 100% ochrony. Jak z nią jest obecnie ciężko wyliczyć, dlatego przezorny zawsze ubezpieczony
Stary 2016-01-16, 19:43   #4533
zdravo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Ogólnie minimum wziętych tabletek z blistra, żeby móc spokojnie zrobić przerwę i zachować bezpieczeństwo to 15. Byłaś blisko Skoro w Tobie nie kończył to ja bym się niczym nie przejmowała. Najlepiej weź całe to opakowania normalnie, ale nie zapominaj żeby dodatkowo się zabezpieczać. Po przerwie, od kolejnego opakowania będziesz miała już na pewno 100% ochrony. Jak z nią jest obecnie ciężko wyliczyć, dlatego przezorny zawsze ubezpieczony
Stosunek odbył się już w dniu brania ostatniej, 21 tabletki, więc dlatego też nie wiem czy ten blister już cały, dobrze wzięty jest skuteczny po tym jak wcześniej wzięłam tylko 13 a nie 21 tabletek jeśli skuteczność to min wzięcie 15 tabsów. (boję się, że ten już dobrze wzięty blister będzie działać tak jakbym dopiero zaczęła przyjmować antykoncepcje). nie skończył we mnie, ale wiadomo że nawet w ejakulacie mogą być plemniki dlatego stosunkowi przerywanemu nigdy nie będę ufać.
Stary 2016-01-16, 20:34   #4534
Frutti
Zakorzenienie

Skoro to była ostatnia tabletka już z kolejnego blistra to ja bym się nie martwiła Nie panikuj, wszystko będzie ok
Stary 2016-01-17, 00:35   #4535
xxizax_x
Raczkowanie

Cytat:
Ech kobity, czemu wy nie czytacie tych ulotek ze zrozumieniem
Nie, dopiero powyżej 12h można się martwić, poniżej nie ma mowy. A tym bardziej jakaś godzinka w tą czy w drugą.
Grejpfruty po prostu działają niekorzystnie na wchłanianie się każdych tabletek, nie tylko anty. No ale nie w takiej ilości
A czy możliwe że jajnik boli mnie po stosunku, który nie był w sumie przesadnie delikatny, to wtedy zaczął mnie boleć i to się utrzymuje już pare dni tj. 2-3. takie lekkie ukłucia gdzieś chwilowo
xxizax_x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 10:50   #4536
zdravo
Raczkowanie

Cytat:
Skoro to była ostatnia tabletka już z kolejnego blistra to ja bym się nie martwiła Nie panikuj, wszystko będzie ok
Dzisiaj 3 dzień mojej 7dniowej przerwy pomiędzy blistrami.. Zawsze w ten dzień dostaje krwawienia.. (ehh.. nie wytrzymałam i po 8 godzinach od stosunku wzięłam ellaone, jestem też ciekawa jak to wpłynie na mnie wraz z tabletkami anty)
Jaka jest skuteczność pierwszego blistra jeśli ktoś dopiero zaczyna brać antykoncepcje? Mój ginekolog mi mówił, że dla wszelkiej pewności najlepiej szaleć dopiero przy drugim..
Po protu podczas stosunku zapomniałam o tym wcześniejszym, feralnym blistrze..

Też zaczynam się zastanawiać czy po tych 13 tabletkach powinnam robić przerwę... bo następny blister wzięła po 7 dniach przerwy a więc w 6 dniu od wystąpienia krwawienia a gdyby ten kolejny blister liczyć jako że dopiero zaczynam z antykoncepcją to można zaczynać brać tabletki od 2 do 5 dni od 1 dnia okresu, więc w sumie też mam tutaj jeden dzień spóźnienia :/ jak myślicie?

Edytowane przez zdravo
Czas edycji: 2016-01-17 o 12:22
Stary 2016-01-17, 11:58   #4537
herrfrau
Raczkowanie

Wczoraj wypiłam ok 1-2 po przyjęciu pigułki drinka, w którego skład wchodził miód i pewnie ze 100ml soku z cytryny. Czy sok z cytryny to jak sok z grejfruta, czy nie ma czym się przejmowac?
herrfrau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 11:59   #4538
malootka
Zakorzenienie

Nawet jakby to byl sok z grejfruta nie mialabys sie czym przejmowac. Jest ok
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 13:13   #4539
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxizax_x Pokaż wiadomość
A czy możliwe że jajnik boli mnie po stosunku, który nie był w sumie przesadnie delikatny, to wtedy zaczął mnie boleć i to się utrzymuje już pare dni tj. 2-3. takie lekkie ukłucia gdzieś chwilowo
Kurcze, no zdarza się

Cytat:
Dzisiaj 3 dzień mojej 7dniowej przerwy pomiędzy blistrami.. Zawsze w ten dzień dostaje krwawienia.. (ehh.. nie wytrzymałam i po 8 godzinach od stosunku wzięłam ellaone, jestem też ciekawa jak to wpłynie na mnie wraz z tabletkami anty)
Jaka jest skuteczność pierwszego blistra jeśli ktoś dopiero zaczyna brać antykoncepcje? Mój ginekolog mi mówił, że dla wszelkiej pewności najlepiej szaleć dopiero przy drugim..
Po protu podczas stosunku zapomniałam o tym wcześniejszym, feralnym blistrze..

Też zaczynam się zastanawiać czy po tych 13 tabletkach powinnam robić przerwę... bo następny blister wzięła po 7 dniach przerwy a więc w 6 dniu od wystąpienia krwawienia a gdyby ten kolejny blister liczyć jako że dopiero zaczynam z antykoncepcją to można zaczynać brać tabletki od 2 do 5 dni od 1 dnia okresu, więc w sumie też mam tutaj jeden dzień spóźnienia :/ jak myślicie?
Po co ta Ella? Zbędny krok totalnie. Każda kobieta lubi czasami stracić trochę pieniędzy, ale mogłaś kupić sobie buty, albo nową maskarę, serio. Twój partner w ogóle w Tobie skończył? Bo nawet jeśli to nie wiem czym się przejmujesz.
Wzięłaś tą tabletkę, więc możesz krwawienia nie dostać wcale, a możesz w trakcie brania kolejnego blistra.
Wow, po drugie to zmień lekarza który mówi Ci takie bzdury. Jeśli przyjęło się pierwszą tabletkę w pierwszym dniu okresu, ewentualnie w 2-5 dniu to antykoncepcja działa normalnie i nie trzeba się przejmować.
Dobrze zrobiłaś z tym kolejnym opakowaniem, tylko nie wiem po kiego ta Ella
Stary 2016-01-17, 13:37   #4540
Ovinee
Raczkowanie

Czy można jakoś sprawdzić czy tabletki anty faktycznie działają?
Wzięłam jedno opakowanie Sylvie 20. Czuję się świetnie, miałam dwa naprawdę niewielkie krwawienia pod koniec blistra (możliwe, że spowodowane braniem Orgametrilu - mam problemy z regularny cyklem, a brałam go 20, 21,1,2,3 dnia cyklu), piersi urosły mi o jeden rozmiar i w sumie tyle skutków ubocznych. Jednak teraz jestem w trakcie 7-dniowej przerwy, nie mam krwawienia (tym się nie martwię). Jednak z powodu celiakii (dietę staram się trzymać) boję się, że się źle wchłaniają i nie działają jak powinny. Wciąż korzystamy jednocześnie z prezerwatyw, ale chciałabym w końcu spróbować bez. Ktoś coś?
Ovinee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 13:41   #4541
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ovinee Pokaż wiadomość
Czy można jakoś sprawdzić czy tabletki anty faktycznie działają?
Wzięłam jedno opakowanie Sylvie 20. Czuję się świetnie, miałam dwa naprawdę niewielkie krwawienia pod koniec blistra (możliwe, że spowodowane braniem Orgametrilu - mam problemy z regularny cyklem, a brałam go 20, 21,1,2,3 dnia cyklu), piersi urosły mi o jeden rozmiar i w sumie tyle skutków ubocznych. Jednak teraz jestem w trakcie 7-dniowej przerwy, nie mam krwawienia (tym się nie martwię). Jednak z powodu celiakii (dietę staram się trzymać) boję się, że się źle wchłaniają i nie działają jak powinny. Wciąż korzystamy jednocześnie z prezerwatyw, ale chciałabym w końcu spróbować bez. Ktoś coś?
Celiakia nijak się ma do tabletek, więc bądź spokojna.
Po pierwsze wykrwawiłaś się już pod koniec opakowania, a po drugie krwawienie czasami może nie przyjść, tym bardziej na początku brania gdy organizm dopiero się zaznajamia z hormonami.
Stary 2016-01-17, 13:47   #4542
Ovinee
Raczkowanie

Cytat:
Celiakia nijak się ma do tabletek, więc bądź spokojna.
Po pierwsze wykrwawiłaś się już pod koniec opakowania, a po drugie krwawienie czasami może nie przyjść, tym bardziej na początku brania gdy organizm dopiero się zaznajamia z hormonami.
Chodzi mi najbardziej o to, że uszkodzone kosmki jelitowe źle wchłaniają substancje, i tutaj się obawiam najbardziej.
Ale wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że nie mam się czym martwić?
Ovinee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 16:28   #4543
Mya_93
Rozeznanie

Jak długo bierzecie hormony? Ja już 5 lat, bo rok miałam przerwy i tak zastanawiam się ile można brać bez jakiś konsekwencji.. Chociaż staram się badać regularnie i w zasadzie wszystko ok.
Mya_93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-18, 21:22   #4544
xxizax_x
Raczkowanie

Mam do was pytanie troszkę na inny temat, czy zdarzyło wam się kiedyś, że bolały was sutki przy dotykaniu etc po pieszczotach chociaż nie wiem czy właściwie tym to jest spowodowane a trwa to z 3 dni.
xxizax_x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-18, 21:43   #4545
Malpka123
Przyczajenie

Jeśli piszę w złym dziale to przepraszam
Chciałam Was spytać, po jakim czasie od rozpoczęcia brania hormonów zdecydowałyście się na seks bez dodatkowych zabezpieczeń, do końca. Mam 19 lat, biorę swoje pierwsze plastry anty i dopiero w tym miesiącu się na to zgodziłam i szczerze mówiąc trochę świruję. Niby nie robiłam nic, co mogłoby zmniejszyć skuteczność a jednak jest strach.
Czy Wy też tak miałyście na początku? To normalne?
Malpka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-18, 22:05   #4546
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka123 Pokaż wiadomość
Jeśli piszę w złym dziale to przepraszam
Chciałam Was spytać, po jakim czasie od rozpoczęcia brania hormonów zdecydowałyście się na seks bez dodatkowych zabezpieczeń, do końca. Mam 19 lat, biorę swoje pierwsze plastry anty i dopiero w tym miesiącu się na to zgodziłam i szczerze mówiąc trochę świruję. Niby nie robiłam nic, co mogłoby zmniejszyć skuteczność a jednak jest strach.
Czy Wy też tak miałyście na początku? To normalne?
Od pierwszego opakowania. Biorę tabletki z 5 lat. Nie, nie jestem w ciąży Podobnie jak reszta dziewczyn w wątku
Stary 2016-01-18, 22:09   #4547
Malpka123
Przyczajenie

A uważasz, że taki strach jest normalny po pierwszym razie bez innych zabezpieczeń? Czy po jednym, dwóch opakowaniach to przechodzi? Czy raczej mam nierówno pod sufitem?
Malpka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-18, 22:37   #4548
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
A uważasz, że taki strach jest normalny po pierwszym razie bez innych zabezpieczeń? Czy po jednym, dwóch opakowaniach to przechodzi? Czy raczej mam nierówno pod sufitem?
Hm, spróbuj małymi kroczkami Jeśli bardzo się martwisz to najlepiej przed rozpoczęciem przerwy, bo na pewno dostaniesz krwawienia i szybciej zaufasz Na pewno na początku są jakieś obawy, bo jak to tak, można do końca zawsze i wszędzie i nie będzie dzieci? Można i nie będzie! :jap
Stary 2016-01-19, 13:21   #4549
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxizax_x Pokaż wiadomość
Mam do was pytanie troszkę na inny temat, czy zdarzyło wam się kiedyś, że bolały was sutki przy dotykaniu etc po pieszczotach chociaż nie wiem czy właściwie tym to jest spowodowane a trwa to z 3 dni.
mnie czasem bolą bardzo piersi przed krwawieniem ogólnie przy jakim kolwiek dotyku czy ruchu

Cytat:
ja miałam tak dosyc fługi okres czasu nie że panikowałam, ale byłam taka nie pewna mimo że wszystko brałam jak trzeba

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-20, 20:39   #4550
zdravo
Raczkowanie

Cytat:
Po co ta Ella? Zbędny krok totalnie. Każda kobieta lubi czasami stracić trochę pieniędzy, ale mogłaś kupić sobie buty, albo nową maskarę, serio. Twój partner w ogóle w Tobie skończył? Bo nawet jeśli to nie wiem czym się przejmujesz.
Wzięłaś tą tabletkę, więc możesz krwawienia nie dostać wcale, a możesz w trakcie brania kolejnego blistra.
Wow, po drugie to zmień lekarza który mówi Ci takie bzdury. Jeśli przyjęło się pierwszą tabletkę w pierwszym dniu okresu, ewentualnie w 2-5 dniu to antykoncepcja działa normalnie i nie trzeba się przejmować.
Dobrze zrobiłaś z tym kolejnym opakowaniem, tylko nie wiem po kiego ta Ella
tak się teraz zastanawiam jak to będzie z skutecznością anty po tej ellaone bo brałam ją w dniu ostatniej tabletki anty i teraz 7 dniowa przerwa a w ulotce jest coś takiego:
ellaOne® sprawia, że standardowe hormonalne środki antykoncepcyjne, np. pigułki oraz plastry, są tymczasowo mniej skuteczne. Po zażyciu pigułki ellaOne® możesz kontynuować antykoncepcję hormonalną tak jak dotychczas, jednak powinnaś pamiętać o każdorazowym korzystaniu z prezerwatyw aż do następnego okresu.
to do tego okresu, który dostałam właśnie teraz przy tej 7-dniowej przerwie czy jeszcze do następnego i przez te 21 dni brania blistra najlepiej się zabezpieczać dodatkowo bo nie wiadomo jak wpłynęło to na skuteczność?
Stary 2016-01-21, 23:52   #4551
dammall1
Przyczajenie

A jak jest w końcu z witaminą C? W sumie nigdy sie tym nie przejmowałam, bo coś tam słyszałam o tym, że może wpływać na tabletki ale myślałem, że w bardzo dużych ilościach. W internecie piszą o 1000mg. I jak sobie tak popatrzyłam na soki(20-40mg/100ml) + do tego jakieś owoce. Regularnie pije "zagęszczone soki" typu kubuś itp, a te są bogate w witaminę C. I łatwo się zbliżyć do tych 1000mg dziennie.
dammall1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-22, 13:19   #4552
Strokrotkaaa
Raczkowanie

Pierwszego dnia po 7 dniowej przerwie zapomniałam wziąć tabletkę a uprawiałam seks. Tabletkę wzięłam dopiero na drugi dzień. Czy jest możliwość zajścia w ciąże?
Strokrotkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-22, 13:26   #4553
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Strokrotkaaa Pokaż wiadomość
Pierwszego dnia po 7 dniowej przerwie zapomniałam wziąć tabletkę a uprawiałam seks. Tabletkę wzięłam dopiero na drugi dzień. Czy jest możliwość zajścia w ciąże?
Teoretycznie jest znikoma, praktycznie nic się nie stanie
Stary 2016-01-22, 16:43   #4554
Rapsody
Raczkowanie

Cytat:
Teoretycznie jest znikoma, praktycznie nic się nie stanie
A co z informacją w ulotce, że pierwszy tydzień jest "najniebezpieczniejsz y" jeśli chodzi o pominięcie?
Rapsody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-22, 17:16   #4555
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rapsody Pokaż wiadomość
A co z informacją w ulotce, że pierwszy tydzień jest "najniebezpieczniejsz y" jeśli chodzi o pominięcie?
Bo jest tak i po takim spóźnieniu należy się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni. Najważniejsze kiedy był stosunek i czy ''do końca''.
Stary 2016-01-22, 17:30   #4556
Strokrotkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Bo jest tak i po takim spóźnieniu należy się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni. Najważniejsze kiedy był stosunek i czy ''do końca''.
To teraz się przestraszyłam.U mnie dokładnie tak było . Minęło 7 dni, ósmego dnia uprawiałam seks a tabletkę wzięłam 9 dnia. Od razu dwie naraz.

Edytowane przez Strokrotkaaa
Czas edycji: 2016-01-22 o 17:39
Stary 2016-01-22, 18:46   #4557
herrfrau
Raczkowanie

Hej Dziewczyny, mam pytanie z jeszcze innej beczki.
Dzisiaj biorę ostatnią tabletkę z blistra. Byłam u dentysty i założył mi na zęba opatrunek z lekiem, który zdejmie po 3-4 miesiącach (generalnie szykuje się leczenie kanałowe). Czy zatrucie zęba ma jakiś wpływ na antykoncepcję hormonalną? Wiem, że znieczulenie u dentysty nie ma, ale zatrucie to co innego. Pytałam się dentystyki, nie zareagowała (powiedziała, że to nic). Generalnie chodzi mi o to, czy zachowywać się tak jak przy antybiotyku, czy to inna bajka (w ulotce nic na ten temat nie ma). Na taki czas (kilka miesięcy) zakłada się tlenek cynku, który ma jakoś tam pomóc zębowi (dentystka też o tym mówiła). Któraś z Was była w takiej sytuacji? Czy taki opatrunek ma jakieśâ˜☠znaczenie przy tabsach?

Edytowane przez herrfrau
Czas edycji: 2016-01-22 o 19:06
herrfrau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-22, 21:12   #4558
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
To teraz się przestraszyłam.U mnie dokładnie tak było . Minęło 7 dni, ósmego dnia uprawiałam seks a tabletkę wzięłam 9 dnia. Od razu dwie naraz.
Do końca?

Cytat:
Napisane przez herrfrau Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, mam pytanie z jeszcze innej beczki.
Dzisiaj biorę ostatnią tabletkę z blistra. Byłam u dentysty i założył mi na zęba opatrunek z lekiem, który zdejmie po 3-4 miesiącach (generalnie szykuje się leczenie kanałowe). Czy zatrucie zęba ma jakiś wpływ na antykoncepcję hormonalną? Wiem, że znieczulenie u dentysty nie ma, ale zatrucie to co innego. Pytałam się dentystyki, nie zareagowała (powiedziała, że to nic). Generalnie chodzi mi o to, czy zachowywać się tak jak przy antybiotyku, czy to inna bajka (w ulotce nic na ten temat nie ma). Na taki czas (kilka miesięcy) zakłada się tlenek cynku, który ma jakoś tam pomóc zębowi (dentystka też o tym mówiła). Któraś z Was była w takiej sytuacji? Czy taki opatrunek ma jakieśâ˜☠znaczenie przy tabsach?
Nie ma wpływu, nie popadaj w paranoję
Stary 2016-01-23, 09:24   #4559
Strokrotkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Do końca?

Tak do końca.
Stary 2016-01-23, 13:35   #4560
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Tak do końca.
To jest ryzyko, aczkolwiek niewielkie, naprawdę! W jeden dzień spóźnienia są znikome szanse na odblokowanie owulacji.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości