|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży- wątek ANTYschizowy ;)
Cytat:
|
|
|
|
|
#4532 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży- wątek ANTYschizowy ;)
Cytat:
Skoro w Tobie nie kończył to ja bym się niczym nie przejmowała. Najlepiej weź całe to opakowania normalnie, ale nie zapominaj żeby dodatkowo się zabezpieczać. Po przerwie, od kolejnego opakowania będziesz miała już na pewno 100% ochrony. Jak z nią jest obecnie ciężko wyliczyć, dlatego przezorny zawsze ubezpieczony
|
|
#4533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(boję się, że ten już dobrze wzięty blister będzie działać tak jakbym dopiero zaczęła przyjmować antykoncepcje). nie skończył we mnie, ale wiadomo że nawet w ejakulacie mogą być plemniki dlatego stosunkowi przerywanemu nigdy nie będę ufać.
|
|
|
|
|
#4534 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro to była ostatnia tabletka już z kolejnego blistra to ja bym się nie martwiła
Nie panikuj, wszystko będzie ok
|
#4535 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4536 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(ehh.. nie wytrzymałam i po 8 godzinach od stosunku wzięłam ellaone, jestem też ciekawa jak to wpłynie na mnie wraz z tabletkami anty) Jaka jest skuteczność pierwszego blistra jeśli ktoś dopiero zaczyna brać antykoncepcje? Mój ginekolog mi mówił, że dla wszelkiej pewności najlepiej szaleć dopiero przy drugim.. Po protu podczas stosunku zapomniałam o tym wcześniejszym, feralnym blistrze.. Też zaczynam się zastanawiać czy po tych 13 tabletkach powinnam robić przerwę... bo następny blister wzięła po 7 dniach przerwy a więc w 6 dniu od wystąpienia krwawienia a gdyby ten kolejny blister liczyć jako że dopiero zaczynam z antykoncepcją to można zaczynać brać tabletki od 2 do 5 dni od 1 dnia okresu, więc w sumie też mam tutaj jeden dzień spóźnienia :/ jak myślicie? Edytowane przez zdravo Czas edycji: 2016-01-17 o 12:22 |
|
|
|
|
#4537 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj wypiłam ok 1-2 po przyjęciu pigułki drinka, w którego skład wchodził miód i pewnie ze 100ml soku z cytryny. Czy sok z cytryny to jak sok z grejfruta, czy nie ma czym się przejmowac?
|
|
|
|
#4538 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet jakby to byl sok z grejfruta nie mialabys sie czym przejmowac. Jest ok
|
|
|
|
#4539 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zbędny krok totalnie. Każda kobieta lubi czasami stracić trochę pieniędzy, ale mogłaś kupić sobie buty, albo nową maskarę, serio. Twój partner w ogóle w Tobie skończył? Bo nawet jeśli to nie wiem czym się przejmujesz. Wzięłaś tą tabletkę, więc możesz krwawienia nie dostać wcale, a możesz w trakcie brania kolejnego blistra. Wow, po drugie to zmień lekarza który mówi Ci takie bzdury. Jeśli przyjęło się pierwszą tabletkę w pierwszym dniu okresu, ewentualnie w 2-5 dniu to antykoncepcja działa normalnie i nie trzeba się przejmować. Dobrze zrobiłaś z tym kolejnym opakowaniem, tylko nie wiem po kiego ta Ella
|
|
#4540 |
|
Raczkowanie
|
Czy można jakoś sprawdzić czy tabletki anty faktycznie działają?
Wzięłam jedno opakowanie Sylvie 20. Czuję się świetnie, miałam dwa naprawdę niewielkie krwawienia pod koniec blistra (możliwe, że spowodowane braniem Orgametrilu - mam problemy z regularny cyklem, a brałam go 20, 21,1,2,3 dnia cyklu), piersi urosły mi o jeden rozmiar i w sumie tyle skutków ubocznych. Jednak teraz jestem w trakcie 7-dniowej przerwy, nie mam krwawienia (tym się nie martwię). Jednak z powodu celiakii (dietę staram się trzymać) boję się, że się źle wchłaniają i nie działają jak powinny. Wciąż korzystamy jednocześnie z prezerwatyw, ale chciałabym w końcu spróbować bez. Ktoś coś? |
|
|
|
#4541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze wykrwawiłaś się już pod koniec opakowania, a po drugie krwawienie czasami może nie przyjść, tym bardziej na początku brania gdy organizm dopiero się zaznajamia z hormonami.
|
|
#4542 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że nie mam się czym martwić? |
|
|
|
|
#4543 |
|
Rozeznanie
|
Jak długo bierzecie hormony? Ja już 5 lat, bo rok miałam przerwy i tak zastanawiam się ile można brać bez jakiś konsekwencji..
Chociaż staram się badać regularnie i w zasadzie wszystko ok.
|
|
|
|
#4544 |
|
Raczkowanie
|
Mam do was pytanie troszkę na inny temat, czy zdarzyło wam się kiedyś, że bolały was sutki przy dotykaniu etc po pieszczotach chociaż nie wiem czy właściwie tym to jest spowodowane a trwa to z 3 dni.
|
|
|
|
#4545 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli piszę w złym dziale to przepraszam
![]() Chciałam Was spytać, po jakim czasie od rozpoczęcia brania hormonów zdecydowałyście się na seks bez dodatkowych zabezpieczeń, do końca. Mam 19 lat, biorę swoje pierwsze plastry anty i dopiero w tym miesiącu się na to zgodziłam i szczerze mówiąc trochę świruję. Niby nie robiłam nic, co mogłoby zmniejszyć skuteczność a jednak jest strach. Czy Wy też tak miałyście na początku? To normalne? |
|
|
|
#4546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4547 |
|
Przyczajenie
|
A uważasz, że taki strach jest normalny po pierwszym razie bez innych zabezpieczeń? Czy po jednym, dwóch opakowaniach to przechodzi? Czy raczej mam nierówno pod sufitem?
|
|
|
|
#4548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli bardzo się martwisz to najlepiej przed rozpoczęciem przerwy, bo na pewno dostaniesz krwawienia i szybciej zaufasz Na pewno na początku są jakieś obawy, bo jak to tak, można do końca zawsze i wszędzie i nie będzie dzieci? Można i nie będzie! :jap
|
|
#4549 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4550 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ellaOne® sprawia, że standardowe hormonalne środki antykoncepcyjne, np. pigułki oraz plastry, są tymczasowo mniej skuteczne. Po zażyciu pigułki ellaOne® możesz kontynuować antykoncepcję hormonalną tak jak dotychczas, jednak powinnaś pamiętać o każdorazowym korzystaniu z prezerwatyw aż do następnego okresu. to do tego okresu, który dostałam właśnie teraz przy tej 7-dniowej przerwie czy jeszcze do następnego i przez te 21 dni brania blistra najlepiej się zabezpieczać dodatkowo bo nie wiadomo jak wpłynęło to na skuteczność?
|
|
|
|
|
#4551 |
|
Przyczajenie
|
A jak jest w końcu z witaminą C? W sumie nigdy sie tym nie przejmowałam, bo coś tam słyszałam o tym, że może wpływać na tabletki ale myślałem, że w bardzo dużych ilościach. W internecie piszą o 1000mg. I jak sobie tak popatrzyłam na soki(20-40mg/100ml) + do tego jakieś owoce. Regularnie pije "zagęszczone soki" typu kubuś itp, a te są bogate w witaminę C. I łatwo się zbliżyć do tych 1000mg dziennie.
|
|
|
|
#4552 |
|
Raczkowanie
|
Pierwszego dnia po 7 dniowej przerwie zapomniałam wziąć tabletkę a uprawiałam seks. Tabletkę wzięłam dopiero na drugi dzień. Czy jest możliwość zajścia w ciąże?
|
|
|
|
#4553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4554 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i po takim spóźnieniu należy się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni. Najważniejsze kiedy był stosunek i czy ''do końca''.
|
|
#4556 |
|
Raczkowanie
|
To teraz się przestraszyłam.U mnie dokładnie tak było . Minęło 7 dni, ósmego dnia uprawiałam seks a tabletkę wzięłam 9 dnia. Od razu dwie naraz.
Edytowane przez Strokrotkaaa Czas edycji: 2016-01-22 o 17:39 |
|
|
|
#4557 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny, mam pytanie z jeszcze innej beczki.
Dzisiaj biorę ostatnią tabletkę z blistra. Byłam u dentysty i założył mi na zęba opatrunek z lekiem, który zdejmie po 3-4 miesiącach (generalnie szykuje się leczenie kanałowe). Czy zatrucie zęba ma jakiś wpływ na antykoncepcję hormonalną? Wiem, że znieczulenie u dentysty nie ma, ale zatrucie to co innego. Pytałam się dentystyki, nie zareagowała (powiedziała, że to nic). Generalnie chodzi mi o to, czy zachowywać się tak jak przy antybiotyku, czy to inna bajka (w ulotce nic na ten temat nie ma). Na taki czas (kilka miesięcy) zakłada się tlenek cynku, który ma jakoś tam pomóc zębowi (dentystka też o tym mówiła). Któraś z Was była w takiej sytuacji? Czy taki opatrunek ma jakieśâ☠znaczenie przy tabsach? Edytowane przez herrfrau Czas edycji: 2016-01-22 o 19:06 |
|
|
|
#4558 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4559 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4560 |
|
Zakorzenienie
|
To jest ryzyko, aczkolwiek niewielkie, naprawdę!
W jeden dzień spóźnienia są znikome szanse na odblokowanie owulacji.
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:38.

w grudniu wzięłam tylko 13 tabletek anty i na uczelni stracił mi się listek z pozostałymi tabletkami. Jak się później okazało ginekolodzy w moim mieście z funduszu już nie przyjmowali a w aptece nie chcieli mi sprzedać bo trzeba mieć receptę (tak, okazało się że jest to ostatni listek z paczki, przez początki sesji nawet nie zauważyłam). Jednak po trzech dniach jako że był weekend i nawet prywatnego nie umiałam znaleźć, dostałam normalnie krwawienia z odstawienia i stwierdziłam, że zrobię 7 dni przerwy. Po tym fatalnym opakowaniu, zaczęłam przyjmować normalnie następny listek (w jednej aptece w końcu u zaprzyjaźnionej aptekarki kupiłam) i właśnie dzisiaj biorę ostatnią tabletkę. Przed fatalnym listkiem brałam regularnie antykoncepcje przez dwa miesiące i takie o to moje pytanie z tą całą historią.. Kochałam się z swoim facetem bez zabezpieczenia (pod koniec 3 tygodnia tabletek) ale nie doszedł we mnie.. Czy to opakowanie, które przyjęłam regularnie 21 tabletek będzie działać, gdy wcześniej tylko przyjęłam 13 tabletek? Czy to teraz opakowanie nie będzie działać z ryzykiem jako że pierwszy listek tak jak jest w przypadku dopiero zaczęcia przyjmowania tabsów? Nie wiem czy robić przerwę w tabsach czy lepiej zacząć następne opakowanie gdyby coś było nie tak? Jak myślicie? Proszę o jakąś radę!
Skoro w Tobie nie kończył to ja bym się niczym nie przejmowała. Najlepiej weź całe to opakowania normalnie, ale nie zapominaj żeby dodatkowo się zabezpieczać. Po przerwie, od kolejnego opakowania będziesz miała już na pewno 100% ochrony. Jak z nią jest obecnie ciężko wyliczyć, dlatego przezorny zawsze ubezpieczony
(boję się, że ten już dobrze wzięty blister będzie działać tak jakbym dopiero zaczęła przyjmować antykoncepcje). nie skończył we mnie, ale wiadomo że nawet w ejakulacie mogą być plemniki dlatego stosunkowi przerywanemu nigdy nie będę ufać.
Nie panikuj, wszystko będzie ok

Zbędny krok totalnie. Każda kobieta lubi czasami stracić trochę pieniędzy, ale mogłaś kupić sobie buty, albo nową maskarę, serio. Twój partner w ogóle w Tobie skończył?
Bo nawet jeśli to nie wiem czym się przejmujesz.