![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Bardzo proszę o pomoc-Wysyp
Erato-na dzien kiedy nie mam filtru nakładam iwostin żel hypoalergiczny albo effaclar matujacy,czasami nawet nic nie nakładam będąc w domu ,moj filtr to iwostin solecrin spf 40 emulsja nawilżam cerę tez olejkiem jojoba,woda termalna,od czasu do czasu maseczka odżywcza albo nawilżająca.Ograniczyłam podkłady,matuje się skrobia z cynamonem.
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
oczyszczanie-to chyba nie tak.....
Dziewczyny siedze na wizazu juz dłuuuugo...i zawsze tak jak wy uwazałam ze jesli jest wysyp po kwasach i retinoidach to oznacza ze skóra się oczyszcza i ze wychodzi z niej to co było głęboko ukryte a teraz pod wpływem tych specyfików wszystko wyłazi........ale .....jest jedno ale ......moja dermatolog tez zawsze przepisuje mi kwasy i retinoidy na trądzik ale jak usłyszała ode mnie ze po retinoidach skore wypryszcza bo się oczyszcza to się zdziwiła.....u mnie zawsze jest wysyp po wszystkim i mi zawsze mowi ze to nie jest oczyszczanie tylko tak jest u mnie ze przy ich stosowaniu zwiększa mi się łojotok i mam wypryszczanie bo tworza mi sie zaskorniki zamknięte a potem z kazdego robi sie bolący syfek....a to nie to samo co oczyszczanie.
Na początku jej nie wierzyłam ale jak mozna wytłumaczyć to ze przed uzywaniem kwasów i retinoidów nie miałm zaskórników, podskórnych pryszczy i grudek a jak zaczelam to wszystko uzywac to moja skora wyglada tragicznie. Ja nie mowie tu o 2 tygodniowym wysypie....u mnie czegos takiego nie ma...u mnie miesiąc po rozpoczeciu wstosowania pojawiają się wszelakie dziadostwa i wysypuje mnie pół roku... ![]() Uwazam ze przy stosowaniu takich rzeczy nie zawsze mozna mowić o takim zwykłym oczyszczaniu...u niektorych dochodzi do nasilenia łojotoku i powstawaniu rolących ropiejących syfków nawet jasli mieli praktycznie idealną cerę wczesniej....
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Dot.: oczyszczanie-to chyba nie tak.....
Cytat:
Już wiele razy była o tym mowa, ale mi się wydaje, że jeśli chodzi o kwasy to nigdy nie jest za dużo. Nie zawsze taki wysyp oznacza oczyszczanie. "Taki wysyp powinien się skończyć po ok. 1-3 tygodniach. Nalezy jednak zwrócić uwagę czy ten wysyp się nie przedłuża, bo wówczas może to oznaczać podrażnienie lub jakieś zakażenie bakteryjne" - to napisałam odnośnie Acne Derm ale ma zastosowanie przy różnego rodzaju kwasach. Czasami skóra nie toleruje kwasów i retinoidów i może dojść do silnego podrażnienia i zakażenia. Jednak taki niezdrowy wysyp może też mieć zwiazek z nieprawidłowym używaniem kwasów, np na niedokładnie oczyszczoną twarz lub na wczesniej nałożony krem. Ty prawdopodobnie jesteś nieszczęśliwą posiadaczką cery nietolerującej tego typu pielęgnacje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam takie pytanie, czy jeżeli używam maści, ziół, tabletek, czy czegokolwiek leczącego trądzik i pojawi się wysyp pryszczy, bo dany lek wyciąga wszystko na wierzch, to czy te wysypane pryszcze mam wyciskać, cyz czekać, bo to się wszystko teraz ładnie zagoi?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Dot.: wysyp :(
Wyciskanie to chyba generalnie jest złym pomysłem na oczyszczanie cery z czegokolwiek. Efekt może być odwrotyny od zamierzonego.. nowe ogniska zapalne, przebarwienia itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
tak tez wlasnei uwazam, a czy skoro lek powoduje wyciągniecie wszystkeigo na wierzch, cyz pozneij powoduje tez ze to sie zagoi, skoro ma lecyzc to chyba powinien?
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Na kuracjach lekowych się nie znam, ale na logikę biorąc, tak właśnie powinno być. Jeśli nie pomoże, to znaczy, że nie leczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Jakie składniki kremów wyciągają pryszcze ?
Hej , nie jestem bardzo zorientowana w tym temacie więc prosze Was o pomoc
![]() ![]() ![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie składniki kremów wyciągają pryszcze ?
Tak działają kwasy i retinoidy - a o tym na foum napisano już tonę postów. dsyłąm do vademecum w wątkach redakcyjnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jakie składniki kremów wyciągają pryszcze ?
ichtiol
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Czas trwania wysypu po kwasach i retinoidach
Hej,
mam tłustą,dobrze nawilżoną skórę,ze skłonnością do zaskórników i małych grudek.Od końca maja używam effaklaru k codziennie,a 2 tyg temu kupiłam ![]() Po effaklarze-zero łuszczenia,zaczerwienieni a,szczypania-miałam może na twarzy parę krostek więcej,ale to minimalnie.Sięgnąłam więc po retin.Po jednorazowym użyciu-zero efektu, tzn. łuszczenia szczypania,wysypu ![]() Każdego ranka-zwykły effaclar i na zmianę bioderma kolorowa i nie kolorowa 50+ i cernor pod oczy. Spostrzezenia-effaclar k działa na mnie tak że twarz jest odrobinę jaśniejsza,zaskórniki jakby mniej widoczne ale drobne krostki wciąż są ![]() I tu pada moje pytanie-czy ten wysyp po retinoidach to mogą być taki małę białe krostki,a nie "pełnowymiarowe pryszcze" czy jest to raczej efekt zapychania retinu o którym już czytałam na forum???Jak długo trwała u was faza wysypu? prosze odpowiedzcie,stawiam pierwsze kroki w świećce kwasów,złuszcznia i filtrów,napiszcie proszę też jeśli coś robię żle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas trwania wysypu po kwasach i retinoidach
Retin stosujemy na noc.
dlaczego stosujesz Elocom podczas kuracji retinoidami? - może problem leży w łączeniu Retinu i Effaclaru? odstaw jeden z nich - obserwuj skórę - próbuj i pamiętaj - co za dużo to niezdrowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Hmm,prawde mówiąc to traktuje elocom jako pomoc w nagłych wypadkach,zawsze jak skora zaszaleje to po niego sięgam-wiem, pewnie to na dłuższą metę błąd ale widzę efekty to nie mogę się oprzeć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Elocom w kremie to kortykosteryd - jesli chcesz tylko ratowac buzie po retinoidach - powinnas stosowac emolienty - np. krem specjalny Emolium, czy inne - wymienione w wątku o nawilżaniu podczas kuracji retinoidami.
O kortykosterydach mozesz przeczytac tutaj- http://pl.wikipedia.org/wiki/Kortykosterydy http://nzj.iimcb.gov.pl/kortykosteroidy.html zwróć uwagę na - "Mają szereg działań ubocznych stąd ich stosowanie musi się odbywać pod ścisłym nadzorem lekarza." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Carolina,Rayne dzieki za ostrzeżenie
![]() Carolina,czy ten krem który mi poleciłaś jest bardzo zapychający?bo na kwc jedna z recenzentek pisała że jej zaszkodził,a mojej skórze aktualnie dużo rzeczy szkodzi ![]() Po effaklarze było ok,ale retin tak kiepsko toleruje-no i własnie nie wiem-czy to co mam na buzi to wysyp po retinoidzie czy raczej mnie retin a zapycha,tak jak niektóre wizażanki?Jak to odróżnić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Ja, kiedy zaczynałam kurację Retinem, wyglądałam fatalnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Pani -jesień,dzięki za odpowiedź,ale jak długo miałaś te problemy?1 tydz,2 ,3?miesiąc?bo ja mam wrażenie że już mała poprawa a potem znowu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
mam podobny problem, kupiłam sobie tonik z BU z kwasem bha i mnie wysypało...
odstawiłam i zaleczam, nie wiem czy stosowac dalej...bo rozumiem że on wywabi zaskórniaki i grudy na wierzch i nic nowego nie powinno wyjść? po tym toniku wyglądam gorzej niż przed jego zastosowaniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
U mnie po retinoidach i silnych kwasach tez jest gorzej tak z miesiac lub ponad, gorzej niz przed nimi, ale potem jest juz lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny za odpowiedź.Podniosło mnie to na duchu bo ostatnio -sesja siedze w domu i czuje sie piękna jak troll jaskiniowy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Ciągły wysyp po retinoidach?
Przeczytalam juz chyba większość watków na ten temat, ale nadal zastanawia mnie jedna rzecz.
Retinoidów Differin, Zorac, Isotrex uzywam już ok 8 miesięcy. Nakładam je raz w tygodniu. Łuszcze się bardzo, ale też za każdym razem wysypuje mnie krostkami. Nie wiem, czy to oczyszczanie, bo wychodza one w miejscach w ktorych zupelnie nigdy nic nie mialam. Po tych wypryskach zostaja ciemne plamki. Nie wiem, czy jest sens tak maltretować ta buzię, skoro nowe blizny wciaż przybywają. Czy te wysypy mają szanse sie skończyć, czy powinnam sobie darować? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciągły wysyp po retinoidach?
Czy wysyp pojawia się bezposrednio po aplikacji? Jak wyglądają krostki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Często zaraz na drugi dzień, ale i tez po kilku dniach , zanim skóra dojdzie do siebie. Albo są to czerone nabrzmiale podskórne grudki, albo mniejsze czerwone krosteczki. W żadnym wypadku nie sa one ropne, ale jest to wyraznie jakiś stan zapalny. Ja je smaruje Davercinem i przysychają, najczęsciej po 2 dnach, ale sa i takie ,ktore trwają i trwają,po kazdych zostają blizny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi sie, ze mozesz być uczulona - to bardzo żadkie, ale zdarza sie - niektórzy mają podobne przeboje z kwasami. Rozmumiem, ze kiedy odstawiasz retinoidy to stan cery szybko sie poprawia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Po jakimś tygodniu skóra się porawia. Tylko, że ja to mam wielki problem, bo wiele kremów powoduje u mnie różne zmiany skórne, i bardzo liczyłam, ze alternatywą dla nich będą retinoidy, bo latka lecą
![]() Może jeszcze ktos ma jakies sugeste. Czekam z niecierpliościa, ale chyba będe zmuszona zrezygnować :9 Dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak zrezygnowałam z kwasów, to przeszło jak ręką odjął! Tylko nie wiem dlaczego przy tym mogę stosować Diacneal, który ma w składzie zarówno kwasy, jak i retinoidy. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
to chyba jest najzwyczajniejsze uczulenie na kwas salicylowy. A jak jecie aspiryne to tez macie krostki? To nie wyglada zupelnie na wysyp tylko uczulenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:42.