|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czekające na oświadczyny i te, które się z nami doczekały :) część XIII
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5437533 1]
Dokładnie. Koniecznie chcecie kościelny? [/QUOTE] Tak. Koniecznie ![]()
![]() |
#902 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 | |
zuy mod
|
Cytat:
A dlaczego... Pewnie dlatego ze nie każdy jest wykopowym programistą i zarabia 15 tys/msc, w związku z czym nie starczyło by na pokrycie kredytu i dzielenie się opłatami po połowie i jeszcze jakieś jego dodatkowe wydatki. Bo co, może bu było tak ze mi zostaje dużo kasy na przewalenie i rozwalam to na ciuchy a on sobie nie kupi kawy w pracy? ![]() Mieszkamy razem, jesteśmy razem, mamy wspólne finanse.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Godzicie się na to oboje. Ja pisałam na co bym się nie zgodziła w kontekście kupna. Ok, teraz rozumiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 |
Zakorzenienie
|
A nie możecie się i opłatami i kredytem dzielić na pół?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
zuy mod
|
Shan - no dobra, ale mówimy o tym przykładowym tosterze a nie kupnie domu.
Wy rozumiem macie sztywny podział finansów 50/50? ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- A jakie ma znaczenie z czyjego konta pójdzie? Ja zrobię TZtowi przelew na 150 zł na połowę raty kredytu, a mi TŻ zrobi na 150 na połowę czynszu? Powiedz mi, co to zmienia?
![]() |
![]() |
#907 |
Mother of Cat
|
a ja Cię, Mojwa trochę rozumiem
![]() Na początku jak zamieszkaliśmy razem, to dzieliliśmy wszystko 50/50 na sztywno. Teraz nie. Tak jest wygodniej ![]()
![]() |
![]() |
#908 |
Zakorzenienie
|
W sumie nic nie zmienia jeśli wygląda tak jak piszesz, myślałam po prostu, że Ty wydajesz więcej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie mamy sztywnego podziału finansów ale ja powtarzam, że pisałam o księdze wieczystej i własności lokalu a nie o wynajęciu i tosterze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#911 |
Konto usunięte
|
Ja do remontu na razie wniosłam 35 tys. Może mnie ktoś za to zlinczuje, ale spisałam z TŻ umowę, że to pożyczka. Bo dom jest w całości jego, kredyt bierze on z ojcem. Więc jeśli nie daj Boże coś się nie uda, to zostałabym z niczym. A tak, w razie czego, wyciągam umowę i proszę o zwrot. Aczkolwiek mam nadzieję, że nigdy jej nie będę musiała używać.
Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 Czas edycji: 2016-01-23 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Mother of Cat
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;54379121]Ja do remontu na razie wniosłam 35 tys. Może mnie ktoś za to zlinczuje, ale spisałam z TŻ umowę, że to pożyczka. Bo dom jest w całości jego, kredyt bierze on z ojcem. Więc jest nie daj Boże coś się nie uda, to zostałabym z niczym. A tak, w razie czego, wyciągam umowę i proszę o zwrot. Aczkolwiek mam nadzieję, że nigdy jej nie będę musiała używać.[/QUOTE]
ja tam uważam, że dobrze zrobiłaś. Miłość miłością, ale przezorny zawsze ubezpieczony...
![]() |
![]() |
#913 |
Wtajemniczenie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;54379121]Ja do remontu na razie wniosłam 35 tys. Może mnie ktoś za to zlinczuje, ale spisałam z TŻ umowę, że to pożyczka. Bo dom jest w całości jego, kredyt bierze on z ojcem. Więc jest nie daj Boże coś się nie uda, to zostałabym z niczym. A tak, w razie czego, wyciągam umowę i proszę o zwrot. Aczkolwiek mam nadzieję, że nigdy jej nie będę musiała używać.[/QUOTE]
Dobrze zrobiłaś. To też jest rozwiązanie takich sytuacji. Muszę porozmawiać o tym z TŻtem. Co do wspólnego mieszkania, to nie podoba mi sie takie rozliczanie co do grosza. Jeśli ja bym wynajmowała z TŻtem to czynsz i opłaty owszem na pół, ale jedzenie czy pierdółki do domu to już bym nie rozliczała. Raz on raz ja według możliwości finansowych.
![]() |
#914 |
Zakorzenienie
|
Ciekawy temat
![]() Ja ze swoim Tz nigdy sie nie rozliczalam. Rozstawalismy sie raz i kazde z nas musialo sie pogodzic, ze cos traci. Wyprowadzalam sie i nie wzielam nic. Tak czulam po prostu, nie wiem dlaczego. Teraz tez nie dzielimy kompletnie wydatkow, raczej na 'niekorzysc' Tz ale jemu to nie przeszkadza, w koncu jest facetem i powinien miec jakas potrzebe zapewnienia bezpieczenstwa swojej kobiecie ![]()
![]() |
#915 |
Konto usunięte
|
Jeśli chodzi o inne wydatki to też się zupełnie nie rozliczamy. Ale tu jest na raz duża kwota, która w razie czego (i tu mam nadzieję, że taki czas nigdy nie nadejdzie) bardzo by mi pomogła w rozpoczęciu życia w pojedynkę. A uważam, że skoro będę z nim spłacać kredyt za dom, który nie jest mój, to chociaż takie zabezpieczenie mi się należy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 |
Zakorzenienie
|
Tak Asia, w Twoim przypadku to bardzo madre posuniecie. Popieram to co zrobilas.
![]()
![]() |
#917 |
Zakorzenienie
|
Asia, a dom nie może stać na was oboje?
![]() |
#918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
TŻ się przeziębił i nie mogliśmy się spotkać.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#921 |
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;54384421]Jeśli chodzi o inne wydatki to też się zupełnie nie rozliczamy. Ale tu jest na raz duża kwota, która w razie czego (i tu mam nadzieję, że taki czas nigdy nie nadejdzie) bardzo by mi pomogła w rozpoczęciu życia w pojedynkę. A uważam, że skoro będę z nim spłacać kredyt za dom, który nie jest mój, to chociaż takie zabezpieczenie mi się należy.[/QUOTE]
Asiu, nie myślałaś o zaznaczeniu w księdze, że jesteś współwłaścicielem? Pomysł z umową za 35 tys. jest bardzo mądry. Pamiętaj, że jeśli wszystko formalnie jest na Tż to po ślubie nadal będzie jego jako wniesiony przez niego majątek. ABSOLUTNIE Wam tego nie życzę, ale w razie "W" po latach spłacania "formalnie" jego kredytu nadal zostajesz z niczym bo dom należy do niego i jego ojca. Wtedy w obecności dzieci 35 tys jest niczym. Oczywiście zrobicie tak, jak uważacie. To Wam musi być dobrze ![]() Nie chcę abyś zrozumiała mnie na opak ale miałam niemiłą sytuację w rodzinie. Kuzynka wprowadziła się do domu, który był na tej samej działce co dom teściów. Dokładała się do budowy ale formalnie wszystko było na jego rodziców. Po jego śmierci okazało się, że teściowe już nie pałają do niej sympatią i chcieli ją z tego domu wykurzyć. Sprawa oparła się o sąd i w bądź co bądź ogromnej stracie, nie tylko emocjonalnej ale i materialnej. Takie sytuacje zdarzają się całe szczęście rzadko. Mój Tż pracuje w IT więc siłą rzeczy zarabia X razy więcej ode mnie. Mimo wszystko uparłam się, że skoro mam spłacać kredyt to chcę swój udział we własności, nie zależało mi na połowie ale w jakimś określonym procencie. U notariusza można rozbić nieruchomość na części. Tż na to się nie godzi i chce zapisać wszystko na pół. Szczerze? Tutaj już koloryzuję ale nie wyobrażam sobie zostać na lodzie za 20 lat jak mu odbije i zakocha się małolacie a ja zostanę z dziećmi bez niczego. Life is brutal. Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2016-01-23 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5439696 6]Asiu, nie myślałaś o zaznaczeniu w księdze, że jesteś współwłaścicielem?
Pomysł z umową za 35 tys. jest bardzo mądry. Pamiętaj, że jeśli wszystko formalnie jest na Tż to po ślubie nadal będzie jego jako wniesiony przez niego majątek. ABSOLUTNIE Wam tego nie życzę, ale w razie "W" po latach spłacania "formalnie" jego kredytu nadal zostajesz z niczym bo dom należy do niego i jego ojca. Wtedy w obecności dzieci 35 tys jest niczym. Oczywiście zrobicie tak, jak uważacie. To Wam musi być dobrze ![]() Nie chcę abyś zrozumiała mnie na opak ale miałam niemiłą sytuację w rodzinie. Kuzynka wprowadziła się do domu, który był na tej samej działce co dom teściów. Dokładała się do budowy ale formalnie wszystko było na jego rodziców. Po jego śmierci okazało się, że teściowe już nie pałają do niej sympatią i chcieli ją z tego domu wykurzyć. Sprawa oparła się o sąd i w bądź co bądź ogromnej stracie, nie tylko emocjonalnej ale i materialnej. Takie sytuacje zdarzają się całe szczęście rzadko. Mój Tż pracuje w IT więc siłą rzeczy zarabia X razy więcej ode mnie. Mimo wszystko uparłam się, że skoro mam spłacać kredyt to chcę swój udział we własności, nie zależało mi na połowie ale w jakimś określonym procencie. U notariusza można rozbić nieruchomość na części. Tż na to się nie godzi i chce zapisać wszystko na pół. Szczerze? Tutaj już koloryzuję ale nie wyobrażam sobie zostać na lodzie za 20 lat jak mu odbije i zakocha się małolacie a ja zostanę z dziećmi bez niczego. Life is brutal.[/QUOTE] Mądrze gadasz Shann :yes: Wszystko dobrze jak jest dobrze, ale schody się zaczynają jak coś zaczyna się psuć. Dlatego warto się mimo wszytko jakoś zabezpieczyć i wiem dokładnie o co Ci chodzi, bo mam takie samo podejście :yes: I zgadzam się też z Panną Felicjanną z tym ślubem, mam podobnie ![]() Bez jakichkolwiek deklaracji nie zgodziłabym się ot tak raczej na budowę domu czy wspólny kredyt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 |
Konto usunięte
|
Kurde, napisałam posta i mi się wszystko skasowało
![]() Dziewczyny, oczywiście, że myślałam o zapisaniu współwłasności. Ale jeszcze nawet nie zdążyłam wyjść za TŻ, a już mam żądać od niego takiej rzeczy? Bez przesady... Aczkolwiek szczerze mówiąc nie sądzę, żeby miało mi się to kiedykolwiek przydać... Nie potrzebuję tego, ale zapewne temat kiedyś powróci. Wczoraj odwiedziliśmy miejsce naszych zaręczyn i miałam rację z tym, że TŻ szykuje jakiś prezent ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 |
Zakorzenienie
|
Mily gest z jego strony
![]() ![]() My z TZ jeszcze nigdzie nie powiesilismy naszej klodki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 |
Mother of Cat
|
Nasze dziady jak chcą to potrafią
![]()
![]() |
![]() |
#926 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 | |
Mother of Cat
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#928 |
Zakorzenienie
|
A co mam niby robić? Błagać go żeby się zaczął normalnie zachowywać? Ja już przeprowadziłam x rozmów na ten temat, on nie widzi problemu. Do ślubu nie ma żadnych przygotowań, on nawet ze mną o tym nie rozmawia, a ja nie mam zamiaru robić wszystko sama, bo to nie tylko mój ślub.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 |
Konto usunięte
|
Ale co, kłócicie się po prostu o różne różniste rzeczy, czy chodzi o to, że on nie robi nic do ślubu, a reszta jest ok?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
No to moze lepiej sie zastanowic z tym slubem? Bo po nim magicznie lepiej nie bedzie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:25.