|
|
#1411 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Niemcy V
Cytat:
Ja sie do tego dostosowalam i sie dziadostwa pozbylam. Najpierw je zamurzylam cale w wodzie z kapka plynu do naczyc, ale i tak jeszcze pare wylazlo z pomiedzy lisci. Wiec wywalilam ziemie i znow kapiel na 2h. Posadzilam w nowej ziemi i chyba po 2dniach zauwazylam ze cos znow wylazi, jakies pojedyncze dziadziska( zreszta jak zauwazylam je to i tak ich duzo nie bylo), wiec zrobilam ta mieszanke i pryskalam je pare razy na dzien. jak zauwazylam dziada to go zniszczylam paluchen . Pryskalam chyba z dobry miesiac , az stwierdzilam ze skoro juz tak dlugo nic nie widac to nie pryskam i czekam. po kolejnym tygodniu nic sie nie pojawilo. Orchidea mam nadal i maja sie swietnie |
|
|
|
|
|
#1412 |
|
Raczkowanie
|
Hej witam wszystkich
od jakiegoś czasu podczytuję wątek, i chciałabym się dołaczyć Może nie będę się dużo udzielać, bo mieszkam w de niedługo, ale na pewno czegoś ciekawego się dowiem
|
|
|
|
|
#1413 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tutaj czegoś takiego nie ma. Jeżeli chodzi o opłaty to u nas wyglądało to tak: - ubezpieczenie- cena różna, w zależności od ubezpieczalni i uznanych bądź nie uznanych zniżek oraz od wziętych opcji ubezpieczenia... - TÜV- z racji tego, że to jest pierwszy przegląd tutaj, to płaciliśmy niecałe 185euro, potem 100euro - opłaty w urzędzie: tablice 25-27e, opłata za rejestrację 90-100e (w tym mamy tablice na życzenie) - podatek drogowy- w zależności od auta, u nas wyszło niecałe 170e To chyba tyle
|
|
|
#1414 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Która ubezpieczalnie wybraliscie?
|
|
|
|
|
|
#1415 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wzięło mnie dziś na czytanie i tak z tych wszystkich artykułów wychodzi, że ta nasza auto akcyza w Polsce to nic innego jak ukryte cło, co jest kompletnie niezgodne z przepisami EU...ciekawe, że nikt się jeszcze do tego nie przyczepił... My akurat HUK, bo zależało mi na tym, żeby to była większa sprawdzona ubezpieczalnia, a ją polecił nam doradca ubezpieczeniowy lubego. No i wycena jest naprawdę fajna, spodziewałam się duuuuużo wyższej kwoty. No i honorują zniżki z Polski
|
|
|
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemiecki przegląd jest ważny dwa lata (w Polsce rok), więc jak tylko mieliście auto wyrejestrowane na czas pobytu w PL, nie zmienialiście nic (miejsce zamieszkania, tablice), albo jechaliście na niemieckich rejestracjach to przegląd zostaje ważny. Dodano: KaskaWu, proszę
"...są w życiu chwile, w których trzeba podjąć ryzyko i dać się ponieść szaleństwu." Edytowane przez 21kasia21 Czas edycji: 2016-01-22 o 22:31 Powód: dodano |
|
|
|
|
|
#1417 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
Jako, że macie mniej więcej rozeznanie na rynku pracy to chciałabym się Was o coś zapytać - za ok 2 lata planuje wyjazd z moim TŻ do Niemiec( tylko na jakieś 3 lata). Nie ukrywam, że trochę się tego boje. Najbardziej tej niewiadomej czy dostanę jakąś fajna propozycję pracy. Mój chłopak ma komunikatywny angielski i niemiecki, pracuje w branży budowlanej, w biurze projektowym. Wie od znajomych, którzy już tam siedzą, że dla niego praca by była i pieniądze też fajne. Ale jestem też ja. Po filologii angielskiej, w sumie dopiero się będę bronić w tym roku i już pracuję i będę pracować najprawdopodobniej w korporacji (HR). Naprawdę fajna praca. Czuję się doceniana. Niemieckiego nie znam, nawet przez 2 lata nie nauczyłabym się go do takiego stopnia, żeby był na poziomie C1(a zapewne takiego minimum najczęściej poszukują niemieccy pracodawcy). I boję się tego, że z samym płynnym angielskim będę musiała iść do pracy, w której nie będę się w ogóle rozwijać, gdzie boje obowiązki będą opierać się głównie na pracy fizycznej(kelnerka, sprzątaczka). A nie chce mieć 2 czy 3 letniego przestoju , bo później wrócę do Polski w wieku 30 lat i będę miała mierne doświadczenie. A w Polsce mam szanse na rozwój. Tylko te pensje i horrendalne koszty mieszkań. Wiecie coś może na ten temat? Czy dla kogoś z płynnym angielskim znalazła by się jakaś praca w biurze, korporacji? |
|
|
|
|
#1418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że przy intensywnym kursie w dwa lata jesteś w stanie opanować język na tyle, żeby jakoś tam się porozumieć, co już jest lepiej widziane, niż jakbyś miała być tylko z angielskim. Dochodzi jeszcze tylko kwestia czasu. Przy obecnej polityce i ekonomii (generalnie w Europie) dwa lata to bardzo długo i sporo może się jeszcze zmienić, więc ciężko cokolwiek zakładać
|
|
|
|
|
|
#1419 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
w korporacji znalazlabys pracę.
|
||
|
|
|
|
#1420 |
|
Zadomowienie
|
Co do pracy z językiem ang.- każdy absolwent ekonomii mowi płynnie po angielsku wiec konkurencja jest duża. Do tego podczas studiów każdy gdzieś praktykuje. Jakbyś miała jakies inne studia specjalistyczne , bo filologia to tylko język. Ale może zapunktujesz swoim doświadczeniem w korpo z polski...
U nas na północy spadł pieeeeekny snieg a ja dziś wylatuje do Bawarii - właśnie czekam na samolot do Monachium Dobrze ze wyjechałam godzinę wcześniej, bo tutaj na północy jak juz snieg spadnie to kierowcy wariują i jadą 30-40 km/h i blokują ruch całkowicie. Miłego weekendu
|
|
|
|
|
#1421 |
|
Zadomowienie
|
Do mnie jutro teściowie przyjezdzaja na nowe mieszkanie :s brr, wielkie sprzątanie dzisiaj
|
|
|
|
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
Raspberry19 szukaj tam gdzie angielski jest jezykiem firmy. Chociaz osoby pracujace w HR, przynajmniej z tych ktore poznalam, musialy tak czy siak znac niemiecki. Generalnie na twoim miejscu majac fajna prace w kraju chyba wolalabym, zeby TZ pojechal sam.
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2016-01-23 o 10:55 |
|
|
|
|
#1423 |
|
Zakorzenienie
|
Bysanda dowiedz się też w swojej kk czy maja jakieś broszury dla ciężarnych, ja TK dostałam na początku sefregatoeri co miesiąc rozdział do wpinania. Było tam dużo istotnych informacji.
|
|
|
|
|
#1424 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny nie moge sobie znalezc miejsca. .. nasz kolega z pracy popelnil samobojstwo 😢😢😢 mial 9letniego syna... wczoraj wszyscy ryczelismy w pracy... klienci patrzyli na nas przerazeni bo dziewczyny mialy porozmazywane makijaze popuchniete oczy... faceci chodzili poddenerwowani.... strasznie przygnebiajaca atmosfera byla... Ja dzisiaj mam oczywiscie migrene i co chwile wymiotuje z nerowow.... Juz rok 2015 byl okropny .... ale poczatek tego roku to jakas masakra 😢😢😢
Edytowane przez ogorekpazurek Czas edycji: 2016-01-24 o 09:17 |
|
|
|
|
|
#1425 |
|
Zakorzenienie
|
Ogórek przykro mi z powodu kolegi. To straszne
|
|
|
|
|
#1426 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sprawdzę to, dzięki!Mam pytanie ![]() Dalej z ubezpieczeniem auta...sprawdzam online ile by to kosztowało: Kfz-Haftpflichtversicherung (SF-Einstufung am 19.02.2016) Vollkaskoversicherung (SF-Einstufung am 19.02.2016) Co to takiego jest? :/ Edytowane przez Bysanda Czas edycji: 2016-01-24 o 22:08 |
|
|
|
|
|
#1427 |
|
Raczkowanie
|
Ogórek, wyrazy współczucia ☹️
Gesendet von iPad mit Tapatalk |
|
|
|
|
#1428 |
|
Zadomowienie
|
Wyrazy współczucia dla Was :-(
|
|
|
|
|
#1429 |
|
Raczkowanie
|
To sa progi dotyczace lat bezszkodowej jazdy- znizki innymi slowy, tak jak w pl. Wrzuc sobie w niemieckiej wikipedii haslo Schadenfreiheitsrabatt. Tam jest wszystk opisane, lacznie z tym jak wyliczyc
|
|
|
|
|
#1430 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1431 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1432 |
|
Zakorzenienie
|
ogorekpazurek, przykro mi
Bysanda, jak mieliście już auto ubezpieczone w Niemczech, to zobacz na ostatniej polisie, ile mieliście zniżek. My nie robiliśmy ubezpieczenia auta przez check24, bo nie wiedzieliśmy, co z naszymi zniżkami z Polski będzie. Teraz już wiemy i następnym razem będziemy wybierać dla siebie najtańszą opcję
|
|
#1433 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1434 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1435 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to tylko wiem z wlasnego doświadczenia jak ubezpieczalnia wyśle dokument, to napisze ile dali i czy się udało.
Edytowane przez Bysanda Czas edycji: 2016-01-24 o 23:28 |
|
|
|
|
|
#1436 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No chyba, że tżtowi się te 60% po prostu należało. Edytowane przez KaskaWu Czas edycji: 2016-01-25 o 00:06 |
|
|
|
|
|
#1437 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
A to nie zależy od towarzystwa?
![]() Byłam w Polsce współwłaścicielem auta 3 lata i po tym okresie, jak zostałam samotnym właścicielem to miałam 60% zniżek, ale tylko w kilku towarzystwach
|
|
#1439 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.

Bo tak mi przyszło do głowy. Jak się ściąga auto z Niemiec do Polski to musimy zapłacić ten cały podatek (coś jak cło, ale, że cła już nie ma ze względu na EU) w wys. 30% wartości auta. Czy w Niemczech też jest coś takiego? Mogłabyś mi napisać wszystkie opłaty jakie trzeba ponieść przy przenoszeniu się tu z autem? Wiem, że pierwsze to ubezpieczenie, dalej KFZ-Steuer, TÜV, opłaty w Zulassungstelle. Czy coś pominęłam?