Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-25, 21:34   #1021
shekade
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Hehe otóż i taka miałam tez sytuacje, dostalam pismo z UP ze zostalam skreslona bo nie stawilam sie na termin i sie zalamalam ale spokojnie...od daty doreczenia pisma masz 14 dni aby sie odwolac, napisac odwolanie ze np sprawy rodzinne i napisac ze prosisz o przywrocenie statusu bo jego brak uniemozliwi Ci podjecie stazu...musi byc powod i babka napisala ze mam uzasadnic stażem, w ten sam dzien dostalam zaswidaczenie ze jestem znowu zarejestrowana..takze mi ulzylo...a jesli sie nie odwolasz do 14 dni wtedy dopiero po 3 miesiach mozna sie ponownie zarejestrowac juz bez zdanego tlumaczenia.

A dostalas juz pismo?
shekade jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 21:36   #1022
shekade
Raczkowanie

A stazu zaczac nie bedziesz mogla jesli zarajestrowana nie bedziesz, po prostu przerwa procedury zalatwiania go...

Jesli jest sie juz na stazu to wtedy dopiero terminy nie obowiazuja i nie trzeba na nie chodzic do UP.
Stary 2007-09-25, 21:38   #1023
paulinka3110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shekade Pokaż wiadomość
Hehe otóż i taka miałam tez sytuacje, dostalam pismo z UP ze zostalam skreslona bo nie stawilam sie na termin i sie zalamalam ale spokojnie...od daty doreczenia pisma masz 14 dni aby sie odwolac, napisac odwolanie ze np sprawy rodzinne i napisac ze prosisz o przywrocenie statusu bo jego brak uniemozliwi Ci podjecie stazu...musi byc powod i babka napisala ze mam uzasadnic stażem, w ten sam dzien dostalam zaswidaczenie ze jestem znowu zarejestrowana..takze mi ulzylo...a jesli sie nie odwolasz do 14 dni wtedy dopiero po 3 miesiach mozna sie ponownie zarejestrowac juz bez zdanego tlumaczenia.

A dostalas juz pismo?
Jeszcze nic nie dostałam! Ale miałam dwie oferty pracy z którymi miałam iść i potem wrócić do UP i tego nie zrobiłam! Termin minął dzisiaj!
Tak naprawdę wogóle nie chciałam się tam rejestrować, ale chcąc złożyć wniosek o stypendium na uczelnię muszę mieć zaświadczenie o rejestracji jako bezrobotna! Tylko dlatego tam poszłam! Teraz z koleji okazuje się, że chyba nie potrzebuję takiego zaświadczenie i sama nie wiem co robić...
Pani w UP mówiła mi że w ciągu 30 dni przyśla mi zaświadczenie o rejestracji, więc jak się nie stawiłam to juz mi nie wyślą?

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 21:52   #1024
shekade
Raczkowanie

Ja zaświadczenie o rejestracji o tym ze mam status bezrobotnego dostalam odrazu w 1 dzien rejestracji więc zdziwiona jestem tym wysyłaniem az po 30 dniach

Ale jesli tak robia to pewnie nie wysla....tylko napisza ze utracilas status..ech ta biurokracja
Stary 2007-09-25, 22:01   #1025
paulinka3110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shekade Pokaż wiadomość
Ja zaświadczenie o rejestracji o tym ze mam status bezrobotnego dostalam odrazu w 1 dzien rejestracji więc zdziwiona jestem tym wysyłaniem az po 30 dniach

Ale jesli tak robia to pewnie nie wysla....tylko napisza ze utracilas status..ech ta biurokracja

No własnie nie dostałam! Pani powiedziała mi, że w ciągu 30 dni wyślą a potem zapytała po co naprawdę mi to zaświadczenie więc mówie jej że do wniosku o stypendium na co ona, że sama mogę napisać takie pismo, że nie jestem nigdzie zatrudniona!

Dostałam tylko Informację dla osób rejestrujących się i Terminarz, ale te papierki nie swiadczą o tym samym jak Zaświadczenie o uznaniu za bezrobotnego?

Stary 2007-09-25, 22:16   #1026
shekade
Raczkowanie

Ja tez dostalam takowa Informacje a takze karteczke z pierwszym terminem spotkania...ale takze zaswiadczenie (decyzje) za z dniem takim i takim uzyskalam status bezrobotnego i wypisala mi to babka od reki. Az dziwie sie ze u Ciebie sie z tym tak patyczkują...brrr. Takze niestety nie masz zadnego pokwitowania.

A jesli babka powiedziala ze samemu mozna sobie wypisac to moze i mozna?? Chociaz moja kolezanka aby miec stypendium socjalne tez sie rejestrowala i jezdzi na te spotkania ale nie pracuje tylko stuiuje zaocznie.
Stary 2007-09-26, 15:22   #1027
impressive20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smerfeta01 Pokaż wiadomość
zależy od finansów, czy są środki z UE żeby staż zorganizować, bo płaci CI PUP a nie pracodawca. Czasem można czekać nawet pół roku. Rozumiem, że staż masz już załatwiony czekasz tylko na środki = od kiedy możesz zacząć pracować ?
Przewodnicząca powiedziała mi że mam czekać miesiąć,bo mam pracować w zespole i ze starostwo nie spieszy się z takimi dokumentami ,no to kurcze jak minął miesiac i cisza to chyba cos nie gra , wiec jak zostane poinformowana i czy wogole dostane staz czy moze byc tak ze moga zrezygnowac nie powiadamiając mnie o tym :/...juz sama nie wiem ,juz sie gryze sama ze soba bo juz chce pracowac ..eh

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-27, 14:07   #1028
patrinka
Przyczajenie

wiecie może którego dnia miesiąca są wypłaty? czy to jest jakaś jednakowa data czy co miesiąc inaczej?
patrinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-27, 14:13   #1029
shekade
Raczkowanie

Mi powiedziano ze jak zacznę od 1pazdziernika to pierwszą wypłate dostanę 20 listopada a nastepna 20 grudzien, 20 styczen itd
Stary 2007-09-27, 14:17   #1030
smerfeta01
Zakorzenienie

wypłaty są zawsze w połowie przyszłego miesiąca.
Stary 2007-09-27, 16:14   #1031
majeczka_1988
Przyczajenie

witajcie ja teraz jestem na stażu tzn od paru dni i sie zastanawiam czy dostane stażowe 10.10??czy jeszcze nie prosze osszybka odpowiedz
majeczka_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-28, 14:14   #1032
impressive20
Raczkowanie

kurcze ,czekam na ten staż, i mam p wponiedzialek jechac do Up w spawie ofert ..hmmm?! ciekawa jestem co dalej ,jakas chodze niekumata przez to...mam pracowac w urzedzie <zespół orzekania d/ s orzekania os topniu niepelnosprawnosci> bo mialam tam praktyke i szefowa dalami szanse odbycia stazu ,ale cos wszystko zaczelo miętolic sie... co dalej?
Stary 2007-10-01, 16:12   #1033
Brydzia_
Zakorzenienie

hej dziewczyny... poratujcie mnie... musze wypełnic tabelke sprawozdanie z przebiegu stażu... 1 kolumna okres stażu -i musze to co miesiąc wypełniac i pokazywac w UP. 2 kolumna 'informacje o wykonywanych zadaniach' 3 kolumna 'uzyskane kwalifikacje lub umiejętności'. No i co ja mam tam wpisać ? Nie mam zielonego pojęcia

Może napisze co tam robie i przypomne że mam staż w przedszkolu. Wiec tak... pilnuje ogólnie dzieci, pomagam im jak robią jakies zadania, chodze z nimi do wc,sprzatam sale, wycinam jakies listki które pozniej oni kolorują lub odrysowuje warzywa które pozniej wyklejają, temperuje kredki, bawie sie z nimi... czyli ogólnie wszystko to co przedszkolanka.

tylko niewiem co wpisać do tej tabelki żeby było mądrze i ok :P

licze na waszą pomoc

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-01, 16:49   #1034
patrinka
Przyczajenie

Myślę Brydziu że po prostu wystarczy napisać to co wymieniłaś nam tutaj, on raczej szczegółowo nie będą analizować co tam robiłaś, więc bez względu jak to napiszesz to i tak będzie dobrze
Stary 2007-10-02, 17:17   #1035
Brydzia_
Zakorzenienie

no szczegółowo może nie ale chce zeby nadawało sie to do pokazania ludziom :P

no i niewiem co do której rubryki wpisać ? bo jakie ja tam uzyskałam kwalifikacje lub umiejętności? :/

Stary 2007-10-02, 18:12   #1036
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

ja wyplate za wrzesnien bede miala 4.X.

pozatym musialam przerwac staz, bo dostalam sie na studia dzienne. na szczescie nie bylo zadnych problemow, napisalam tylko prosbe o przerwanie stażu i od wczoraj po prostu tam nie chodze w czwartek mam tylko isc p owyplate i wyrejestrowac sie. nie placilam zadnej kary ani nic, poniewaz nie mialam roionych badan na koszt Urzedu Pracy.
Stary 2007-10-04, 09:24   #1037
karolinaa
Wtajemniczenie

Cześć
Ja się wczoraj zarejestrowałam i pani powiedziała że mam przyjśc 7 listopada po oferty pracy ,( a staż w przedszkolu to nawet ciekawe . )

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 12:40   #1038
Vivienne
... choć nie Westwood

Ja do tej pory nie myślałam o stażu, ale jestem po LO, na studia planuję iść w przyszłym roku. I w związku z tym mam parę pytań:
1. Jeśli pójdę w przyszłym tyg zarejestrować się jako bezrobotna (jej, ale to brzmi ), to kiedy będę mogła zacząć staż?
2. Ile trwa staż? I co, jeśli po kilku miesiącach planowaliby przedłużyć mi staż, a ja bym nie chciała?

Przeglądałam ten wątek, ale muszę przyznać, ze trochę się pogubiłam w jego czytaniu

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 14:33   #1039
Jasminne
Raczkowanie

GG do Jasminne

Witam.
Ja też od wczoraj jestem zarejestrowana jako bezrobotna i mam się pojawić 26 października, aby obejrzeć oferty. U mnie przedstawiają je nawet tego samego dnia, ale jak babeczka zobaczyła, że jestem po ochronie środowiska, to zrobiła zakłopotaną minkę i "niestety nic dla pani nie mam. Chyba że interesuje panią praca szwaczki " Katastrofa
Stary 2007-10-04, 14:39   #1040
karolinaa
Wtajemniczenie

to niesprawiedliwe ja muszę czekać aż cały miesiąc , ja mam skończone liceum profilowane usługowo-gospodarcze

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 16:38   #1041
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinaa Pokaż wiadomość
Cześć
Ja się wczoraj zarejestrowałam i pani powiedziała że mam przyjśc 7 listopada po oferty pracy ,( a staż w przedszkolu to nawet ciekawe . )

nom... musze ci powiedziec ze na początku byłam przerażona... nie chciałam tam chodzic... ale juz sie powoli wkrecam i jest ok
najważniejsze ze fajni ludzie

Cytat:
Ja do tej pory nie myślałam o stażu, ale jestem po LO, na studia planuję iść w przyszłym roku. I w związku z tym mam parę pytań:
1. Jeśli pójdę w przyszłym tyg zarejestrować się jako bezrobotna (jej, ale to brzmi ), to kiedy będę mogła zacząć staż?
2. Ile trwa staż? I co, jeśli po kilku miesiącach planowaliby przedłużyć mi staż, a ja bym nie chciała?

Przeglądałam ten wątek, ale muszę przyznać, ze trochę się pogubiłam w jego czytaniu
1. ja zaczełam staz po ok 2 tygodniach od zarejestrowania się... ale w sumie mogłabym zacząc nawet 3 dni po (poniewaz zadzwoniono do mnie z ofertą stazu, ale jej nie przyjełam)
2. staz trwa od 3-12 miesiecy... a jesli bedą chcieli ci przedłuzyc to najpierw ci o tym powiedzą... wtedy po prostu powiesz ze nie chcesz. Bo wniosek o przedłuzenie stazu sklada firma w której pracujesz a nie UP. Wiec powiesz im ze niechce to nie bedą wysyłac takiego wniosku

Stary 2007-10-08, 18:18   #1042
lara :)
Przyczajenie

We wrześniu rozpoczelam staż, a od października zaczely mi sie studia dzienne. na rozmowach kwalifikacyjnych w sprawie stażu nikt mnie nie pytał czy bede uczyc sie dziennie, ale też tego faktu nie ukrywalam. Jdenak teraz wiele osób mówi, że skoro studiuje dziennie nie powinnam odbywac stażu. Już sama nie wiem co mam zrobić Chyba bede musiala zrezygnować.

Czy ktoś z was wie jak to jest w końcu ze stażem i co powinnam zrobić?
lara :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-08, 18:34   #1043
paulinka3110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jasminne Pokaż wiadomość
Witam.
Ja też od wczoraj jestem zarejestrowana jako bezrobotna i mam się pojawić 26 października, aby obejrzeć oferty. U mnie przedstawiają je nawet tego samego dnia, ale jak babeczka zobaczyła, że jestem po ochronie środowiska, to zrobiła zakłopotaną minkę i "niestety nic dla pani nie mam. Chyba że interesuje panią praca szwaczki " Katastrofa

No to "niezłą" Ci propozycje dali.

Ja jak byłam u doradcy zawodowego to zapytała mnie czy się uczę gdzie i takie tam pierdoły! Jak jej powiedziałam na jakim ierunku studiuje to zaczęła 5 min pytać mnie "Czy to kierunek w związku z zainteresowaniami" odpowiadam "Tak", jak zaczęła nosem kręcić... Co ją to obchodzi

A tak wogóle to jednak pojawiłam się w UP. Dzień po terminie, naściemniałam że sprawy rodzinne...Czekam juz 3 tyg. na zaświadczenie o uznaniu za bezrobotną! Mają przysłać!

I jeszcze się wkurzyłam, bo moja kumpela napisała mi że dostała się na staż do sekretariatu w szkole! A to było jakoś tydzień po tym jak ja byłam i pani w UP wyraźnie powiedziała mi że nie mają pieniędzy itp.i narazie stażów nie będzie!

Szlag mnie trafia jak pomyślę, że muszę tam chodzić!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-08, 18:48   #1044
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Hej! Ja dostalam staz jakies pol roku od zarejestrowania sie, (tzn zarejestrowalam sie w grudniu a staz zaczelam pod koniec maja). Wczesniej tez miala oferty ale jesdnej nie przyjelam a w innej sie nie dostalam i nawet nie raczyli mnie o tym osobiscie lub telefonicznie poinformowac. Teraz mam staz na policji i jestm b. zadowolona
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 16:30   #1045
impressive20
Raczkowanie

No nareszcie dostałam ten staż ,czekałam miesiąc od zarejestrowania się w PUP ,na szczęście bez nerwów ,jestem na stanowisku referenta w Starostwie Powiatowym cieszę się bardzo !!Pracuje w bardzo miłej atmosferze ,mam nawet swój identyfikator że jestem stażystką bardzo sympatycznie! Mam staż na 6 miechy dobrze że mam co robić i studiuję socjologię zaocznie i jest cool trochę kasiorka mam i przynajmniej nabiorę doświadczenia ŻYCZĘ WAM RÓWNIEŻ POWODZENIA <BĘDZIE DOBRZE!!!
Stary 2007-10-09, 18:45   #1046
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez impressive20 Pokaż wiadomość
No nareszcie dostałam ten staż ,czekałam miesiąc od zarejestrowania się w PUP ,na szczęście bez nerwów ,jestem na stanowisku referenta w Starostwie Powiatowym cieszę się bardzo !!Pracuje w bardzo miłej atmosferze ,mam nawet swój identyfikator że jestem stażystką bardzo sympatycznie! Mam staż na 6 miechy dobrze że mam co robić i studiuję socjologię zaocznie i jest cool trochę kasiorka mam i przynajmniej nabiorę doświadczenia ŻYCZĘ WAM RÓWNIEŻ POWODZENIA <BĘDZIE DOBRZE!!!
gratulacje
Stary 2007-10-11, 11:33   #1047
stazysta007
Raczkowanie

Witam !
26 pazdziernika wchodzi ustawa ktora podnosci place minimalna.
Ta sama ustawa sprawia ze wynagrodzenie za staz wzrasta do 753zl brutto czyli o az 200zl wiecej ...
Niestety wieksze wynagrodzenie dostaja tylko ci ktorzy podpisza umowe po 26 pazdziernika - osoby ktore wczesniej zaczely staz nadal beda wynagradzani kwota okolo 530zl brutto ...

Dowiedzialem sie o tym wczoraj wieczorem i nie bylem jeszcze w Urzedzie Pracy, niestety wiele osob tam pracujacych nie jest zbytnio pomocnych dlatego szukam rowniez odpowiedzi w internecie

1 pazdziernika zaczalem staz (okres 12 miesiecy) i co teraz ?
Zerwac staz moge tylko jesli znajde jakas prace lub przejde na studia dziennem.

A czy jest jakas mozliwosc aby zerwac umowe i podpisac w ten sam dzien nowa ? Tak zeby dostac te 200zl wiecej ? Bo w koncu jest to bardzo duza podwyzka a dodac do tego x12miesiecy (no w moim przypadku 11) to naprawde jest o co walczyc ...

Czy pracodawca moze zerwac ze mna umowe i podpisac nowa ? Bez zadnych kar ?
Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji ? Bo nie rozumiem czemu ta ustawa obejmuje tylko tych co zaczynaja staz po 26 pazdziernika ...

to tak jakby podniesc place minimalna ale tylko tym co zaczeli pracowac po 26 pazdziernika ... :/

z gory dzieki za odpowiedzi
stazysta007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-11, 12:04   #1048
caroline_1988
Zakorzenienie

GG do caroline_1988

a ja mam pytanie o sens stażu... czy brez stażu nie mogę znalreźdź sobie normalnej pracy? po co wogóle jest ten staż?
Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama!
caroline_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-11, 16:23   #1049
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caroline_1988 Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie o sens stażu... czy brez stażu nie mogę znalreźdź sobie normalnej pracy? po co wogóle jest ten staż?
zależy od tego gdzie odbywasz staż ja miałam w administracji państwowej, a tam inaczej patrzą tzn. liczy się doświadczenia i taka osoba po stażu ma większe szanse na zatrudnienie. A staz w sklepie czy w jakimś "zwykłym" miejscu chyba się nie opłaca, bo można tam pracować normalnie. Warto więc samemu poszukać sobie miejsca gdzie się chce odbyc staż
Stary 2007-10-11, 21:34   #1050
patrinka
Przyczajenie

Z tym podwyższeniem wynagrodzenia to coś wydaje mi się że wszyscy będą mieć podwyżkę, bo urząd pracy zatrudnia i to on płaci, a robienie jakiegoś podziału jest bezsensu, te podwyżki wiążą sie z tym że od stycznie wynagrodzenia w pracy mają wzrosnąć o 200 zł i to nie tak że ci co już pracują 10 lat to nie dostaną tego, gdzie taką informację wyczytałeś?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości