![]() |
#1021 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Hehe otóż i taka miałam tez sytuacje, dostalam pismo z UP ze zostalam skreslona bo nie stawilam sie na termin i sie zalamalam ale spokojnie...od daty doreczenia pisma masz 14 dni aby sie odwolac, napisac odwolanie ze np sprawy rodzinne i napisac ze prosisz o przywrocenie statusu bo jego brak uniemozliwi Ci podjecie stazu...musi byc powod i babka napisala ze mam uzasadnic stażem, w ten sam dzien dostalam zaswidaczenie ze jestem znowu zarejestrowana..takze mi ulzylo...a jesli sie nie odwolasz do 14 dni wtedy dopiero po 3 miesiach mozna sie ponownie zarejestrowac juz bez zdanego tlumaczenia.
A dostalas juz pismo? |
![]() ![]() |
![]() |
#1022 |
Raczkowanie
|
A stazu zaczac nie bedziesz mogla jesli zarajestrowana nie bedziesz, po prostu przerwa procedury zalatwiania go...
Jesli jest sie juz na stazu to wtedy dopiero terminy nie obowiazuja i nie trzeba na nie chodzic do UP. |
![]() ![]() |
![]() |
#1023 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak naprawdę wogóle nie chciałam się tam rejestrować, ale chcąc złożyć wniosek o stypendium na uczelnię muszę mieć zaświadczenie o rejestracji jako bezrobotna! Tylko dlatego tam poszłam! Teraz z koleji okazuje się, że chyba nie potrzebuję takiego zaświadczenie i sama nie wiem co robić... Pani w UP mówiła mi że w ciągu 30 dni przyśla mi zaświadczenie o rejestracji, więc jak się nie stawiłam to juz mi nie wyślą?
![]() ![]() |
![]() |
#1024 |
Raczkowanie
|
Ja zaświadczenie o rejestracji o tym ze mam status bezrobotnego dostalam odrazu w 1 dzien rejestracji więc zdziwiona jestem tym wysyłaniem az po 30 dniach
![]() Ale jesli tak robia to pewnie nie wysla....tylko napisza ze utracilas status..ech ta biurokracja |
![]() ![]() |
![]() |
#1025 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No własnie nie dostałam! Pani powiedziała mi, że w ciągu 30 dni wyślą a potem zapytała po co naprawdę mi to zaświadczenie ![]() Dostałam tylko Informację dla osób rejestrujących się i Terminarz, ale te papierki nie swiadczą o tym samym jak Zaświadczenie o uznaniu za bezrobotnego?
![]() ![]() |
![]() |
#1026 |
Raczkowanie
|
Ja tez dostalam takowa Informacje a takze karteczke z pierwszym terminem spotkania...ale takze zaswiadczenie (decyzje) za z dniem takim i takim uzyskalam status bezrobotnego i wypisala mi to babka od reki. Az dziwie sie ze u Ciebie sie z tym tak patyczkują...brrr. Takze niestety nie masz zadnego pokwitowania.
A jesli babka powiedziala ze samemu mozna sobie wypisac to moze i mozna?? Chociaz moja kolezanka aby miec stypendium socjalne tez sie rejestrowala i jezdzi na te spotkania ale nie pracuje tylko stuiuje zaocznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1027 |
Raczkowanie
|
Przewodnicząca powiedziała mi że mam czekać miesiąć,bo mam pracować w zespole i ze starostwo nie spieszy się z takimi dokumentami ,no to kurcze jak minął miesiac i cisza to chyba cos nie gra , wiec jak zostane poinformowana i czy wogole dostane staz czy moze byc tak ze moga zrezygnowac nie powiadamiając mnie o tym :/...juz sama nie wiem ,juz sie gryze sama ze soba bo juz chce pracowac ..eh
#1028 |
Przyczajenie
|
wiecie może którego dnia miesiąca są wypłaty? czy to jest jakaś jednakowa data czy co miesiąc inaczej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1029 |
Raczkowanie
|
Mi powiedziano ze jak zacznę od 1pazdziernika to pierwszą wypłate dostanę 20 listopada a nastepna 20 grudzien, 20 styczen itd
|
![]() ![]() |
![]() |
#1030 |
Zakorzenienie
|
wypłaty są zawsze w połowie przyszłego miesiąca.
#1031 |
Przyczajenie
|
witajcie ja teraz jestem na stażu tzn od paru dni i sie zastanawiam czy dostane stażowe 10.10??czy jeszcze nie prosze osszybka odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1032 |
Raczkowanie
|
kurcze ,czekam na ten staż, i mam p wponiedzialek jechac do Up w spawie ofert ..hmmm?! ciekawa jestem co dalej ,jakas chodze niekumata przez to...mam pracowac w urzedzie <zespół orzekania d/ s orzekania os topniu niepelnosprawnosci> bo mialam tam praktyke i szefowa dalami szanse odbycia stazu ,ale cos wszystko zaczelo miętolic sie... co dalej?
![]()
#1033 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny... poratujcie mnie... musze wypełnic tabelke sprawozdanie z przebiegu stażu... 1 kolumna okres stażu -i musze to co miesiąc wypełniac i pokazywac w UP. 2 kolumna 'informacje o wykonywanych zadaniach' 3 kolumna 'uzyskane kwalifikacje lub umiejętności'. No i co ja mam tam wpisać ? Nie mam zielonego pojęcia
![]() Może napisze co tam robie i przypomne że mam staż w przedszkolu. Wiec tak... pilnuje ogólnie dzieci, pomagam im jak robią jakies zadania, chodze z nimi do wc,sprzatam sale, wycinam jakies listki które pozniej oni kolorują lub odrysowuje warzywa które pozniej wyklejają, temperuje kredki, bawie sie z nimi... czyli ogólnie wszystko to co przedszkolanka. tylko niewiem co wpisać do tej tabelki żeby było mądrze i ok :P licze na waszą pomoc ![]()
![]() |
#1034 |
Przyczajenie
|
Myślę Brydziu że po prostu wystarczy napisać to co wymieniłaś nam tutaj, on raczej szczegółowo nie będą analizować co tam robiłaś, więc bez względu jak to napiszesz to i tak będzie dobrze
|
![]() ![]() |
![]() |
#1035 |
Zakorzenienie
|
no szczegółowo może nie ale chce zeby nadawało sie to do pokazania ludziom :P
no i niewiem co do której rubryki wpisać ? bo jakie ja tam uzyskałam kwalifikacje lub umiejętności? :/
![]() |
#1036 |
Zakorzenienie
|
ja wyplate za wrzesnien bede miala 4.X.
pozatym musialam przerwac staz, bo dostalam sie na studia dzienne. na szczescie nie bylo zadnych problemow, napisalam tylko prosbe o przerwanie stażu i od wczoraj po prostu tam nie chodze ![]()
#1037 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
Ja się wczoraj zarejestrowałam i pani powiedziała że mam przyjśc 7 listopada po oferty pracy ,( a staż w przedszkolu to nawet ciekawe . )
![]() |
#1038 |
... choć nie Westwood
|
Ja do tej pory nie myślałam o stażu, ale jestem po LO, na studia planuję iść w przyszłym roku. I w związku z tym mam parę pytań:
1. Jeśli pójdę w przyszłym tyg zarejestrować się jako bezrobotna (jej, ale to brzmi ![]() 2. Ile trwa staż? I co, jeśli po kilku miesiącach planowaliby przedłużyć mi staż, a ja bym nie chciała? Przeglądałam ten wątek, ale muszę przyznać, ze trochę się pogubiłam w jego czytaniu
![]() |
#1039 |
Raczkowanie
|
Witam.
Ja też od wczoraj jestem zarejestrowana jako bezrobotna ![]() ![]()
![]() |
#1040 |
Wtajemniczenie
|
to niesprawiedliwe ja muszę czekać aż cały miesiąc , ja mam skończone liceum profilowane usługowo-gospodarcze
![]() |
#1041 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nom... musze ci powiedziec ze na początku byłam przerażona... nie chciałam tam chodzic... ale juz sie powoli wkrecam i jest ok ![]() najważniejsze ze fajni ludzie ![]() Cytat:
2. staz trwa od 3-12 miesiecy... a jesli bedą chcieli ci przedłuzyc to najpierw ci o tym powiedzą... wtedy po prostu powiesz ze nie chcesz. Bo wniosek o przedłuzenie stazu sklada firma w której pracujesz a nie UP. Wiec powiesz im ze niechce to nie bedą wysyłac takiego wniosku
![]() ![]() |
![]() |
#1042 |
Przyczajenie
|
We wrześniu rozpoczelam staż, a od października zaczely mi sie studia dzienne. na rozmowach kwalifikacyjnych w sprawie stażu nikt mnie nie pytał czy bede uczyc sie dziennie, ale też tego faktu nie ukrywalam. Jdenak teraz wiele osób mówi, że skoro studiuje dziennie nie powinnam odbywac stażu. Już sama nie wiem co mam zrobić
![]() Czy ktoś z was wie jak to jest w końcu ze stażem i co powinnam zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
#1043 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to "niezłą" Ci propozycje dali ![]() Ja jak byłam u doradcy zawodowego to zapytała mnie czy się uczę gdzie i takie tam pierdoły! Jak jej powiedziałam na jakim ierunku studiuje to zaczęła 5 min pytać mnie "Czy to kierunek w związku z zainteresowaniami" odpowiadam "Tak", jak zaczęła nosem kręcić... ![]() ![]() ![]() A tak wogóle to jednak pojawiłam się w UP. Dzień po terminie, naściemniałam że sprawy rodzinne...Czekam juz 3 tyg. na zaświadczenie o uznaniu za bezrobotną! ![]() I jeszcze się wkurzyłam, bo moja kumpela napisała mi że dostała się na staż do sekretariatu w szkole! A to było jakoś tydzień po tym jak ja byłam i pani w UP wyraźnie powiedziała mi że nie mają pieniędzy itp.i narazie stażów nie będzie! ![]() Szlag mnie trafia jak pomyślę, że muszę tam chodzić!
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 |
Zakorzenienie
|
Hej! Ja dostalam staz jakies pol roku od zarejestrowania sie, (tzn zarejestrowalam sie w grudniu a staz zaczelam pod koniec maja). Wczesniej tez miala oferty ale jesdnej nie przyjelam a w innej sie nie dostalam i nawet nie raczyli mnie o tym osobiscie lub telefonicznie poinformowac. Teraz mam staz na policji i jestm b. zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1045 |
Raczkowanie
|
No nareszcie dostałam ten staż
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1046 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1047 |
Raczkowanie
|
Witam !
26 pazdziernika wchodzi ustawa ktora podnosci place minimalna. Ta sama ustawa sprawia ze wynagrodzenie za staz wzrasta do 753zl brutto czyli o az 200zl wiecej ... Niestety wieksze wynagrodzenie dostaja tylko ci ktorzy podpisza umowe po 26 pazdziernika - osoby ktore wczesniej zaczely staz nadal beda wynagradzani kwota okolo 530zl brutto ... Dowiedzialem sie o tym wczoraj wieczorem i nie bylem jeszcze w Urzedzie Pracy, niestety wiele osob tam pracujacych nie jest zbytnio pomocnych dlatego szukam rowniez odpowiedzi w internecie ![]() 1 pazdziernika zaczalem staz (okres 12 miesiecy) i co teraz ? Zerwac staz moge tylko jesli znajde jakas prace lub przejde na studia dziennem. A czy jest jakas mozliwosc aby zerwac umowe i podpisac w ten sam dzien nowa ? Tak zeby dostac te 200zl wiecej ? Bo w koncu jest to bardzo duza podwyzka a dodac do tego x12miesiecy (no w moim przypadku 11) to naprawde jest o co walczyc ... Czy pracodawca moze zerwac ze mna umowe i podpisac nowa ? Bez zadnych kar ? Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji ? Bo nie rozumiem czemu ta ustawa obejmuje tylko tych co zaczynaja staz po 26 pazdziernika ... to tak jakby podniesc place minimalna ale tylko tym co zaczeli pracowac po 26 pazdziernika ... :/ z gory dzieki za odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
#1048 |
Zakorzenienie
|
a ja mam pytanie o sens stażu... czy brez stażu nie mogę znalreźdź sobie normalnej pracy? po co wogóle jest ten staż?
![]() |
#1049 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1050 |
Przyczajenie
|
Z tym podwyższeniem wynagrodzenia to coś wydaje mi się że wszyscy będą mieć podwyżkę, bo urząd pracy zatrudnia i to on płaci, a robienie jakiegoś podziału jest bezsensu, te podwyżki wiążą sie z tym że od stycznie wynagrodzenia w pracy mają wzrosnąć o 200 zł i to nie tak że ci co już pracują 10 lat to nie dostaną tego, gdzie taką informację wyczytałeś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.