|
|
#151 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Planowanie ciąży cz. 3! :)
Cześć, nowe staraczki!
![]() Ostrzegam, wątek działa, mamy już trzy nowe wrześniówki ![]() Ahoy, odezwij się kochana!
This sky, this bend in the river, Slows down and delivers me, the tide rolls back, And all my memories fade to black (...). /Sting Edytowane przez Samarinda Czas edycji: 2016-01-23 o 19:29 |
|
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
Widziałam w innym wątku, ze Ahoy cały czas w szpitalu
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Lea... mi teraz minela ochota na mieso. A moja lekarka powiedziala ze jej nie problem i moge nie jesc miesa.
Co najwyzej jej 2 pacjentki wege mniej przytyly.. Lea ale super z tym pecherzykiem. To ktory by to byl tydzien? Gratuluje jeszcze raz.. Sondrapransky. Dokladnie internista co najwyzej podstawowe badania ale nic wiecej. Ale i tak potrzebujesz gina.
|
#154 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja dzisiaj troszkę pogadałam z moją dotychczasową gin bo byłam u niej z mamą, podpytałam co i jak. Po pierwsze nie kazała monitorować na początku dni płodnych tylko seks co drugi-trzeci dzień. Po drugie uspokoiła mnie z tą toksoplazmozą. Nie kazała jej w żadnym wypadku powtarzać przed zajściem w ciąże, robi się ją przed planowanym zajściem tylko po to żeby wiedzieć, czy w ciąży trzeba bardziej uważać, ale mówi, że to jest na takiej zasadzie, że organizm w ciąży jest po prostu osłabiony i dlatego jest większe ryzyko zachorowania w ciąży. Rozwiała moje wątpliwości-bałam się, że jak nie sprawdzę tej tokso przed staraniami jeszcze raz to mogę w trakcie zapłodnienia być w aktywnym zarażeniu to powiedziała, że nawet jakby tak się zdarzyło, to żadna ciąża by się nie utrzymała i doszłoby do naturalnego bardzo wczesnego poronienia więc zaleciła powtórzyć tokso dopiero już w ciąży. Kazała też przestrzegać tego miesiąca od szczepionki bo to jednak żywe wirusy i lepiej w ciąże nie zachodzić. Wytłumaczyła mi jeszcze kilka nurtujących mnie spraw i dzięki temu mogę dać sobie już na luz. Pozostało mi czekać na kolejny cykl lutowy i zacząć staranka
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
MajWija, to fajnie, ze pani doktor trochę Cię uspokoiła
![]() Ja dodam od siebie, że od kota naprawdę ciężko się zarazić: właśnie sprawdziłam dzisiejsze wyniki i okazało się, ze nie chorowałam na toxo. A odkąd skończyłam 3 lata, koty zawsze były w moim domu - od 10 lat nawet po dwa naraz Biorąc pod uwagę, że często całuję moje koty, a one w ramach wdzięczności kładą mi się w nocy dupkami na twarzy, to naprawdę nie trzeba panikować z tą toxo Wiadomo, że lepiej uważać, ale bez świrowania.
|
#156 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej! Ja oczywiście wciąż jestem w szpitalu. W piątek dostałam tabletke poronna, miałam spore bóle, krwawienie minimalne, pewnie dziś dostane kolejną. Zastanawiam się tylko czyste wszystkie chemie, którymi mnie faszeruja mogą mieć wpływ na moja płodność?
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam kota. Toxo się nie przejmuję, myślę, że przy zachowaniu higieny szanse są bliskie zeru
|
#158 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Biedactwo Mysle ze nie powinno miec zbyt duzego wplywu na plodnosc, choc pewnie jakis "odpoczynek"po tych lekach powinien byc zeby organizm doszedl do siebie.
|
|
|
#159 |
|
Wtajemniczenie
|
Na razie mi drugiej tabletki nie podadzą na szczęście, dziś lekarz powiedział, że jak beta znacznie spadnie to mnie puszcza, jutro będą sprawdzać, mam nadzieje, ze bardzo spadła... Po wyjściu pójdę do lekarza, mam już jednego na oku, bo pracuje w tym szpitalu, niech mi wszystko wyjaśni i da zielone światło na starania nie później niż za 3 miesiące. Tylko teraz strasznie się boję powtórki tego koszmaru...
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
Ahoy, obys wyszla jak najszybciej i bylo ok.
I bez czarnych mysl, bo to najgorsze co moze byc... Zdrowka i dojscia do siebie zycze
|
#161 |
|
Wtajemniczenie
|
A mnie dzisiaj już po miesiączce pobolewa lewy jajnik.
Tak się zastanawiam, czy może doszło już do owulacji, bo czytałam, ze ból jajnika jest często spowodowanym pęknięciem pęcherzyka i przedostaniem się komórki jajowej do jajowodu, tylko czy to możliwe tak wcześnie po miesiączce? 2 dni temu mi się skończyła. W sumie po odstawieniu tabletek różnie ta owulacja przychodzi. |
|
|
|
#162 |
|
Zadomowienie
|
Bol jajnika moze byc z roznych powodow a i nie zawsze przy owulacji
![]() Napewno za wczesnie.
|
|
#163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#165 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie troszkę ciężko ten ból odróżnić bo często boli mnie też właśnie jelito z prawej strony, aczkolwiek teraz bardziej mi to wygląda na ból jajnika, bardzo delikatny.
Czytałam, że po odstawieniu tabletek anty bardzo często już od razu po miesiączce występuje owulacja, a może dopiero się jajnik do tej owulacji przygotowuję w końcu były uśpione więc zaczynają pracować a to też może przysparzać lekki ból. Torbiel raczej wykluczam ze względu na branie tabletek anty. Samarinda, jak tam? Już po USG? Ahoy, myślę, że lepiej fizycznie jak i zarówno psychicznie nawet z dwa cykle odczekać przed kolejnymi staraniami. A jeśli można wiedzieć, ile masz lat? Czas Cię goni? |
|
|
|
#166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() USG wstępne miałam w zeszły piątek (dostałam brunatnych plamień, spanikowałam i pojechałam do lekarza) - mam zdjęcie pęcherzyka. Tętna będziemy szukać w ten piątek Mam nadzieję, że moja infekcja, która ciągle nie daje za wygraną, nie zaszkodzi dziecku. Z uporem maniaka nie biorę leków, idę grzać mleko z miodem i czosnkiem. I zamówiłam w aptece sok z czarnego bzu (podobno nie ja jedna o niego dzisiaj pytałam ).
|
|
|
|
|
#167 |
|
Zadomowienie
|
W nocy niestety przyszła @ i to o dwa dni za wcześnie. Nawet nie zdążyłam sobie narobić nadziei, że się udało...
Może kolejnym razem, rozpoczynamy 3 cs
|
|
|
|
#168 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie będę się przejmować jak się starać zaczniemy a starania zaczynamy od kolejnego cyklu, nie teraz tego ze względu na tę szczepionkę, a ten cykl teraz obecny chcę poobserwować. Domek - a brałaś wcześniej anty? Ostatnio czytałam artykuł, że najczęściej kobiety zachodzą w trzecim cyklu starań Chyba faktycznie coś już zaczynają te moje jajniki pracować bo śluz fakt delikatnie przybrudzony taki leciutko brunatny, ale typowo płodny tzn rozciągliwy i przezroczysty. A wiedzieliście, że zdrowa kobieta ma tylko niecałe 30% szans na zajście w ciąże w jednym cyklu? Wiecie co wpływa na to, że tych szans jest dosyć mało? Edytowane przez MajWija Czas edycji: 2016-01-25 o 19:30 |
|
|
|
|
#169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
My podjęliśmy decyzję, że odstawiamy w maju plastry. I długo i krótko
|
#171 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poszłam ok. pół roku do ginekologa zapytać, czy zrobić jakieś badania wcześniej, ale jedyne co usłyszałam to "po co, skoro i tak trzeba będzie zrobić potem. Pani wróci jak już będzie w ciąży". No i nie wiem, czy na razie jeszcze na luzie próbować, czy jednak lepiej zrobić jakieś badania na własną rękę. |
|
|
|
|
#172 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie robiłam hormonów typu progesteron bo koleżanka takie badania robiła dopiero po pół roku nieowocnych starań a słyszałam, że niektórzy lekarze zalecają robić nawet po roku starań. Myślę, że dwa nieudane cykle to jeszcze żaden powód do paniki i wnikliwych badań. A seks jest regularny? Czy raczej staracie się przestrzegać dni płodnych? Pamiętajmy dziewczyny, że nasza populacja nie należy do najpłodniejszych. Edytowane przez MajWija Czas edycji: 2016-01-25 o 20:10 |
|
|
|
|
#173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest normalne. Statystyka ![]() Nam to powiedziano na samym poczatku w klinice nieplodnosci i podkreslono ze to TYLKO statystyka wiec nie ma co sie od razu przejmowac cyferkami
|
|
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
Mogę dołączyć? W listopadzie zeszłego roku odstawiłam tabletki po jakis 8 latach brania. Zaczęłam je brać już jako 14 latka, bo miałąm bardzo nieregularne długie cykle, wysoki testosteron, trądzik itd.. Teraz zdecydowalismy z mężem że chcemy dzidziusia.. Przez te wszystkie lata brania tabletek odstawiałam je kilka razy i zawsze pierwsza miesiączka (ta prawdziwa, nie krwawienie z odstawienia) przychodziła normalnie, a każda następna musiała już być wywoływana bo cykl potrafił trwać 80 dni.. Tym razem dostałam już drugą normalną @ w idealnym terminie, po 30 dniach.. Od tego cyklu zaczęłam prowadzić obserwacje: temperatura, śluz, szyjka macicy, kupiłam testy owulacyjne... Dziś jest mój 7 dnień cyklu dopiero wiec raczej jeszcze nie powinno byc owulacji ale martwie się czy w ogóle będzie Najgorsze w tym wszystkim jest to że niedawno przeprowadziliśmy się do Niemiec, ja studiuję a mąż pracuje w mieście oddalonym o 200 km więc widzimy sie tylko w weekendy i stresuję się że w tym cyklu akurat go nie będzie jak będzie owulacja a następna @ to może być za kilka miesiecy.. Nie bardzo narazie mam jak tuta pójść do ginekologa, bo jeszcze nie wszystko rozumiem, a poza tym moje ubezpieczenie obejmuje tylko "zagrożenie życia lub zdrowia" Ale sie rozpisałam... Masakra .. ![]() Ale tutaj nawet nie mam z kim o tym pogadać, zeby sie uspokoić i tak nie spinać, dlatego myślę że to forum będzie dobrym miejscem i mnie przyjmiecie |
|
|
|
#175 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wspieramy sie i pomagamy wiec napewno bedzie ci tu z nami dobrze
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
Ahoy, jak u Ciebie?
Mam w piątek wizytę u gina i w życiu się tak nią nie ekscytowałam ![]() Ona1960 - dzień dobry daleko mieszkacie od granicy z Polską? Może udałoby się znaleźć gdzieś lekarza przy granicy, albo lekarza w Twoim mieście, który mówi po polsku.
|
#177 | |
|
Raczkowanie
|
Siva5, MartaMagda dziękuję za miłe przyjęcie
Cytat:
Niestety ja do granicy mam bardzo daleko, mieszkam pod samą Holandią. Miasto w którym mieszkam niby nie jest takie małe, ale polskiego lekarza nie ma Do najbliższego mam ponad 200 km.. Jak tylko wyjdzie mi pozytywny test, pójdę tutaj, do niemieckiego. Wtedy juz będzie musiał mnie przyjać ![]() Na szczęście w Polsce byłam pod stałą opieka ginekologa, miałam często robione wszystkie badania, szczepienia też zaliczone więc nie jest najgorzej Ja już dziś sobie kupiłam test ciążowy żeby mieć w razie czego i nie musieć latać jak coś w przypływie nerwów Ale obiecałam sobie, ze nie zrobię go tak szybko..
Edytowane przez ona1960 Czas edycji: 2016-01-25 o 21:37 |
|
|
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ooo, no to jesteś całkiem dobrze przygotowana Nie ma co w takim razie się stresować, tylko działać, a problemami się martwić, dopiero, kiedy się pojawią, o ile w ogóle się pojawią. Łykasz kwas foliowy? ![]() Ja czekam na wizytę, żeby się dowiedzieć, jak mam się przygotować.
|
|
#179 |
|
Wtajemniczenie
|
Wyszłam do domu, beta spadła z 3000 do 1000, teraz musze to kontrolować co kilka dni. Lekarz powiedział, że mogę się starać dopiero za 3 miesiące. Boje się, że to wszystko się powtórzy
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niech te 3 miesiące będą dla Ciebie, dbaj o siebie, relaksuj się , a reszta sama się powoli ułoży.
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

).
niech te 3 miesiące będą dla Ciebie, dbaj o siebie, relaksuj się , a reszta sama się powoli ułoży.