|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Retinoidy doustnie: Roaccutane, Acnenormin, Isotrex i inne...
dziewczyny ktora miala problem z ekstra wysokim cholesterolem... ? dzisiaj odebralam badania - 221mg/dl i totalna zalamka
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Gonia uważaj, bo na dłuższą metę może Cię dodatkowo wysuszać
Martina@ Ja miałam "zły" cholesterol w normie mniej więcej, ale tego dobrego zawsze miałam za mało. Jeśli to Cię dręczy i boisz się przerwania kuracji, to pogrzeb na forum dietetyka, w sieci lub skorzystaj z "realnej" pomocy dietetyka |
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja od początku mam kiepski cholesterol :-( . mam 257 mg/dl.... jestem od 4 wrzesnia na diecie i ok. 5 października mam zrobic znów badania na cholesterol i glukozę
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
przes ostnich klika dni byłam przeziebiona i bardzo czułam sie psłabiona, wrecz zemdlałam w sklepie... czy to skutek choroby czy Aknenorminu?
Przez 3 ostatnie noce mam taki dziwny ucisk na klatke piersiową, ale nie ból tylko jakby ktos mi przyduszał klatkę.....
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nic takiego nie miałam... A w ulotce od Aknenorminu, nie jest nic o tym wspomniane?
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tam dziewczyny Wasze kuracje?
Ja jestem w trakcie 25 dnia. Jestem bardzo zadowolona z dotychczasowych efektów. Już nie pojawiają mi się żadne ropne syfy, zaskórniki wychodzą (nie wiem czy to zasługa Akne czy może Effaclaru), przebarwienia są bledsze i nie ma ich tyle co wcześniej. Samopoczucie mam dobre ale biorę małą dawkę (20mg dziennie). Mam nadzieję, że jakoś przetrwam jeszcze 5 miesięcy z tym lekiem - oby żaden wysyp mnie nie spotkał |
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
ja biore 23 dzień Akne - 20 mg dziennie.
Przez jakiś czas troszke mi usta wysychały ale jest juz OK, bo stosuję Tisane. Podczas przeziębienia niestety byłam o wiele bardziej osłabiona niż normalnie :-(. Krew z nosa, pękające kąciki ust, zawroty głowy itp. Skóra jest matowa, czasem delikatnie wysusza się tylko na brodzie i przy skrzydełkach nosa. Wtedy smaruje sie na noc Nanobase i rankiem jest już OK. Generalnie samopoczucie jest bardzo dobre. Wyskakiwały mi pojedyncze pryszzce ale od tygodnia jest ich ZERO . Grudki jak były tak są.... :-( ale to przecież poczatek kuracji......
|
#128 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem już ponad 5 tygodni na Curacne - 20 mg dziennie plus Dalacin C 3 razy dziennie.
W zasadzie nic takiego mi się nie dzieje - może bardziej przesuszona skóra i usta, włosy - ha - wreszcie mogę je myć rzadziej . Z włosami jest problem - bo są bardzo matowe i przypominają siano mimo nawilżania. Z twarzy zmiany bardzo powoli schodzą - nadal mimo wszystko pojawiają się zmiany ropne - ale coraz mniejsze ,a gule na szyi jak były tak są.Z psychiką - może trochę bardziej dokuczają mi wahania nastroju, ale na pewno o wiele mniej niż przy Dianie. Bardzo się bałam tego leku, teraz mniej. Tylko czasem są obawy,że trądzik wróci nawet pomimo tej kuracji.
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
mam nadzieje,. że nie ma różnicy, jak się bierze na zmianę Akne - Izotek....
Nie było w aptece Akne, więc kupiłam Izotek za ta samą cenę......
|
#130 |
|
Wtajemniczenie
|
I w aptece sprzedali Izotek mimo, że na recepcie był wypisany Aknenormin?
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie co... tylko nie pomyślcie, że przesadzam.... ale minął dopiero miesiąc od rozpoczęcia kuracji a ja nigdy tak super nie wyglądałam
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja też zauważyłam wielką różnicę (i nie tylko ja, najomi którzy mnie nie widzieli jakiś czas również)Ale też się boję, bo może po 4-5 mies. nagle obsypie mnie ![]() To by dopiero była załamka
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bosze.... jak ja żałuje, że tak późno zdecydowałam się na tą kurację..... szkoda straconych lat :-( ale sobie to odbije i odpowiednio nadrobię Najpięknijesze jest to, że teraz makijaż zajmuje mi mniej niń 5 min
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Tfu Tfu... wypluwam
I jeszcze odpukuję w niemalowane.Ja w dalszym ciągu muszę nakładać podkład, bo dzisiaj chciałam nałożyć puder na sam krem, ale niestety nie wyszło tzn. dalej było widać te przebarwienia (nie wiem kiedy się ich pozbędę i czy w ogóle pozbędę...). Może dotrwam do takiego czasu gdy moim makijażem będzie sam filtr i puder.... Ale jeszcze za wcześnie.Aby zlikwidować blizny stosuję No-scar i chyba pomaga Smaruję 2-3 razy dziennie. Za 3 tyg. idę na 2-gą mikrodermabrazję.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wolno chodzić na mikrodermabrazje ani w trakcie ani 5-6 miesięcy po kuracji....
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, wiem. Czytałam w ulotce, że nie wolno wykonywać żadnych zabiegów. Dlatego będąc u dermy spytałam jej czy ten zabieg jest wskazany i konieczny. (wypytałam jej dlaczego przepisała mi ten lek, to się na mnie trochę wkurzyła; ale mam prawo wiedzieć dlaczego przepisała mi ten lek, zwłaszcza, że ma tyle skutków ubocznych).
W sumie to skończyło się na tym, że ona jest lekarzem a ja nie, ona ma doświadczenie w leczniu trądziku i jeśli chcę się go pozbyć to muszę jej zaufać. Nie wiem ile jeszcze ma w planie zrobić mi tych zabiegów, ale powiedziała, że chce je zrobić zanim skóra się uwrażliwi od leku. Po 1-szym zabiegu szybko skóra doszła do siebie. Nie wiem czy jakiś spektakularny efekt tej mikro jest... znikają mi powoli blizny i przebarwienia, ale nie wiem czy to efekt mikro- czy samego leku, czy może kremu na blizny. |
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmmmm...... dziwne, ale może na początku kuracji jeszce można..... mi lekarz kategorycznie zabronił...... ale bądź ostrożna i stosuj filtry, żeby ci jeszzce głębsze przebarwienia nie wyszły.....
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też wydało sie to dziwne dlatego przed pierwszą mikro musisałam jej wszystko dopytać. Może dlatego się na mnie wkurzyła, bo poddałam w wątpliwość jej poczynania
Gonia a Ty farbujesz może włosy? Bo ja się boję farbować odkąd jestem na lekach. W sumie przydałoby mi się już coś zrobić z włosami, ale nie chcę żeby mi wypadały. Na razie mają się dobrze. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mniej sie przetłuszzcaja, ale nie sa suche.... Tak w ogóle to jesteśmy prawie na tym samym etapie kuracji co do mikrodermabrazji to tez sobie zrobię ale po kuracji.... co z tego, że nie mam pryszzcy i grudek podskórnych coraz mniej, jak zostaną mi małe blizenki i ogromniaste pory :-(. Na pewno skusze się na jakiś poważny zabieg, może nawet laser.....
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Moje włosy się trochę wzmocniły po szamponie z Vichy z aminexilem. Używam też odżywki z czarnej rzepy do wlosów przetłuszczających ze skłonnością do wypadania. Włosów nie farbowałam już jakieś 5 -6 miesięcy. Może lekko je drasnę szmponem
Żeby nie wyglądały tak "mysio"
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Azzis - z tego z wyczytałam to wnioskuje, że jesteśmy prawie na tym samie etapie kuracji
|
#143 |
|
Raczkowanie
|
Dziś jest mój 25 dzień na Izoteku
. Jak narazie nie widze większych skutków ubocznych. Lekki przesuszenie skóry, ale naprawdę lekkie. Usta są normalne, ale ja ciągle ja smaruję pomadką Bebe, nawet na noc. Syfy wyskakują, może nie jest to pogorszenie ale lepiej zdecydowanie jak narazie nie jest :P No ale to dopiero 25 dni
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pierwszą tabletkę połknęłam 4 września..... nie zapomnę tego dnia, bo z bijącym sercem ją połykałam, bo tyle się naczytałam o skutkach ubocznych, że prawie zrezygnowałam z brania ich.....
|
#146 |
|
Zadomowienie
|
To i ja sie przyłacze.Witam Was dziewczyny serdecznie
Ja biore Roa juz ponad 1,5 miesiaca.Przez pierwszy miesiac brałam 20mg,teraz 40.Tak jak Wy żałuje,że nie zaczełam go brac wczesniej... |
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieszyłam się, że lekarka przepisała mi lek (ale jeszcze nic o nim nie wiedziałam) i gdy wróciłam do domu zaczęłam czytać ulotkę... Przeraziłam się... i również o mały włos nie zrezygnowalam z leczenia. Ale póki co cieszę się,że się nie wystraszyłam i go biorę. |
|
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie zaczal sie 2gi miesiac, biore 30 mg dziennie
czuje sie super ale alkoholu nie pije, bo ostatnio po jednym piwie okropnie bolala mnie klatka piersiowaze skutkow ubocznych - poki co tylko usta, ale lepiej niz na poczatku jest skora bardzo wysuszona, wlosy rowniez, cera pochlania tluste kremy w zastraszajacym tempie z efektow jestem bardzo zadowolona i jednoczesnie tak bardzo szczesliwa, ze w koncu przestanie mnie dotyczyc tradzik...badania krwi - ostatnio mialam podwyzszony cholesterol, zobaczymy co bedzie teraz jest tu jakas wroclawianka? szukam dermatologa, bo do siebie nie bede mogla jezdzic ... a ktos musi poprowadzic kuracje dalej
|
|
#149 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
dla mnie to jest bardzo, bo zawsze swiecilam sie jak latarnia
mam suche placki, a filtry ktore sa baaaardzo tlustymi kremami wchlaniaja sie blyskawicznieale to nie jest regula przeciez moze u ciebie to przebiega po prostu inaczej
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:29.

ale biorę małą dawkę (20mg dziennie). Mam nadzieję, że jakoś przetrwam jeszcze 5 miesięcy z tym lekiem - oby żaden wysyp mnie nie spotkał 

. Z włosami jest problem - bo są bardzo matowe i przypominają siano mimo nawilżania. Z twarzy zmiany bardzo powoli schodzą - nadal mimo wszystko pojawiają się zmiany ropne - ale coraz mniejsze ,a gule na szyi jak były tak są.

To by dopiero była załamka