Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-06, 09:22   #2221
Isenia
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Zawsze jest ryzyko, ze oberwiesz piłką bądź łokciem, bądź kolanem , najlepiej stosować ochraniacze...
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 09:53   #2222
morelowa
Zadomowienie

jej .. i kolejny wydatek :[

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 10:07   #2223
_AsiCza__
Raczkowanie

Hej. Niedawno byłam u dentysty, poniewaz zauwazylam ze górne jedynki kruszą sie po bokach.. No i powiedzial mi ze, aby zapobiec kruszeniu pomoże tylko stały aparat. Zeby krusza mi sie od krzywego zgryzu. I wiecie co? Nie jestem tym załamana. MOze na początku bedzie mi trudno sie do niego przyzwyczaic.. ale dam radę A z reszta od dawna podoba mi sie jak ktos go nosi. Oczywiście przychodzą takie chwile kiedy mysle "kurde moze jest inne wyjscie" i zaczynam miec pewne obawy.. w stylu "A moze to bedzie bolec, a moze beda sie smiac". MOze ktoś z Was miał juz taki problem kruszenia sie zebów??
_AsiCza__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 11:39   #2224
carla_87
Raczkowanie

ja wczoraj miałam pierwsza wizyte po założeniu...dzis strasznie mnie bola zeby. oczywiscie drucik mam grubszy i założyła mi sprężynkę od 4 do 6, żeby 5 mi weszła na prawidłowe miejsce w łuku...ogólnie powiedziała ze wszystko idzie ok. cos czuje ze dzis bez painkillerów sie nie obędzie
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 11:53   #2225
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
kasiek jak ja ci zazdroszcze takich zaj3c ja nie ma kurcze czasu w ogole;( mimo ze wtorki i piatki mam tearz wolne bo praktykla to czasu zero, zaqraz mam korki-JEST SOBOTA:0

A tak ogole to bola mnie nogi, żyły, obawiam sie ze bede chyba miec zylaki( a biore antytabsy wiec nie wiem;/ ehh

hyh ja nie wiem czy jest czego zazdroscic w ogole na moim roku jest takie zamieszanie w papierach ze zajecia od pon bo na grupy nas podzielic nie mogli :P wiec mialam gratis tydzien wakacji ;]
w ogole od za jakies 2 tyg. mam zaczac uczyc grupe doroslych od podstaw i w sumie ok tylko od czego zaczac? hmm kup jakis zel i smaruj nogi, mnie ostatnio bolaly jak poszlam na staz 8 h stania z jedna przerwa 10 minutowa na jedzenie ;/ i strasznie bolaly mnie lydki i stawy kolanowe, ja smaruje czyms co sie nazywa "pfederbalsam" mozna kupic w sklepach z naturalnymi badziewiami albo u ludzi ktorzy sprowadzaja rozne takie z niemiec

Cytat:
Napisane przez morelowa Pokaż wiadomość
jej .. i kolejny wydatek :[
morelowa spokojnie, ja w liceum na wfie przezylam bez urazow moja sis w gim i kawalek LO tez spokojnie, wiec mysle ze spokojnie nie ma co sie martwic na zapas

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 12:19   #2226
( sylwia )
Przyczajenie

Witam wszystkie aparatki Ja zakładany miałam 3 tyg. temu taki przezroczysty przez pierwsze dni była masakra ale teraz jest juz o wiele lepiej ale zastanawia mnie jedna rzecz czy teraz kiedy juz ząbki nie bola tez sie "przestawiają" ? czy może pracują tylko kiedy bolą?
( sylwia ) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 12:36   #2227
_AsiCza__
Raczkowanie

Talking Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Jeżeli ktoś spotkal sie z problemem taki jak mój.. to mógłby mi powiedziec ile noszenie aparau by mniej wiecej trwało?? z góry wielkie wielkie dziekujeee A i witam wszystkie Aparatki ;-)
Stary 2007-10-06, 12:51   #2228
szkrobol
Raczkowanie

a nie wiecie czasem ile kosztuje ten całkiem przezroczysty?? on nosi rózne nazwy ja sie spotkałem z szafirowym(podobno mocniejszy i nierobi sie wokol niego osad) z kryształu górskiego i inspire-nie wiem ktory z tych trzech jest lepszy i jakie są mniej wiecej ceny?? mam nadzieje ze nie wiecej niz 2000??
szkrobol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 12:58   #2229
_AsiCza__
Raczkowanie

Ojj przepraszam!! Mialo byc "A i pozdrawiam wszystkie Aparatki"
Stary 2007-10-06, 17:41   #2230
_AsiCza__
Raczkowanie

http://www.ortodonta.info/gabinet.html#cennik znalazłam taką stronke na necie poświęconą ortodoncji.. jest tam cennik..;-) Moze on przyblizy ci ceny aparatów.. Chociaz wiadomo że nie w każdym gabinecie ortodoncyjnym ceny są takie same Pozdrawiam ;*
Stary 2007-10-06, 17:42   #2231
rutka_86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szkrobol Pokaż wiadomość
a nie wiecie czasem ile kosztuje ten całkiem przezroczysty?? on nosi rózne nazwy ja sie spotkałem z szafirowym(podobno mocniejszy i nierobi sie wokol niego osad) z kryształu górskiego i inspire-nie wiem ktory z tych trzech jest lepszy i jakie są mniej wiecej ceny?? mam nadzieje ze nie wiecej niz 2000??
kryształowym jest tez inspire. kosztuje 2500-3000 zalezy gdzie. ja mam porcelanke i powiem ze tez je malo widac dopiero jak zaczne gadac dluzej to ludzie ktorzy mnie znaja dopiero sie skapuja bo czasem mi sie posepleni troche
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 17:50   #2232
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ( sylwia ) Pokaż wiadomość
Witam wszystkie aparatki Ja zakładany miałam 3 tyg. temu taki przezroczysty przez pierwsze dni była masakra ale teraz jest juz o wiele lepiej ale zastanawia mnie jedna rzecz czy teraz kiedy juz ząbki nie bola tez sie "przestawiają" ? czy może pracują tylko kiedy bolą?
Ja noszę aparaty od roku i na początku wydawało mi się,że zęby przesuwają się tylko przez te parę pierwszych dni,kiedy bolą,ale później zauważyłam,że wcale nie-potem też się przesuwają,tylko nie jest to już tak widoczne.Zresztą zależy które zęby aktualnie jest przesuwane i jak-te wszystkie dodatkowe elementy typu łuki czworokątne,łańcuszki itp różnie działają.Pozdrawiam
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 17:54   #2233
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _AsiCza__ Pokaż wiadomość
Hej. Niedawno byłam u dentysty, poniewaz zauwazylam ze górne jedynki kruszą sie po bokach.. No i powiedzial mi ze, aby zapobiec kruszeniu pomoże tylko stały aparat. Zeby krusza mi sie od krzywego zgryzu. I wiecie co? Nie jestem tym załamana. MOze na początku bedzie mi trudno sie do niego przyzwyczaic.. ale dam radę A z reszta od dawna podoba mi sie jak ktos go nosi. Oczywiście przychodzą takie chwile kiedy mysle "kurde moze jest inne wyjscie" i zaczynam miec pewne obawy.. w stylu "A moze to bedzie bolec, a moze beda sie smiac". MOze ktoś z Was miał juz taki problem kruszenia sie zebów??
Hej!Słyszałam o tym,że jak się ma krzywy zgryz,to zęby nieprawidłowo się ścierają-mnie się nie kruszyły,ale i tak aparaty noszę od roku.To jak długo musiałabyś je nosić zależy od tego,jaką masz wadę.Średnio nosi się 2 lata.
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 18:06   #2234
_AsiCza__
Raczkowanie

Oo.. dziekuje za informacje A mogę wiedziec jaki rodzaj aparatu nosisz? Ja narazie musze powyleczac wszystkie zęby a dopiero zakladam aparacik Ale juz zastanawiam się jaki rodzaj bylby najlepszy Oczywiscie chcę aby był skuteczny i tani Może byc widoczny bo dla mnie to nie problem Ps. Ostatnio kiedy wstaję bardzo bolą mnie zęby. Wiecie Moze jaka może byc przyczyna bólu?? JejQ nawet nie wiecie jak mi pomagacie Sama bym do niczego nie doszla ;-)) Pozdrawiam Aparatki i Aparatków hie hie..;-D
Stary 2007-10-06, 19:20   #2235
Isenia
Rozeznanie

Skuteczny i najtańszy jest metal mozesz sobie przejrzeć tę stronke tu są opisane różne aparaty

http://orthoo-olga.blogspot.com/2007_06_01_archive.html
Stary 2007-10-06, 20:17   #2236
_AsiCza__
Raczkowanie

Red face Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Dziękuje Napewno ta stronka mi pomoże

pomoz zwierzaczkom - www.toz.pl

Po prostu Aska
Stary 2007-10-06, 21:07   #2237
MMadziAA92
Raczkowanie

GG do MMadziAA92
Cool Duzy Problem Z Aparatem Ortodontycznym

Witam
Pisze bo mam pewien problem ... Chodzi o to ze zdecydowalam sie zalozyc aparat staly na gorny łuk ... Bylam nawet u ortodontki ale szczerze to bardzo mnie podlamala Bylam przygotowana na to ze bede musiala wyrwac na gorze dwa zemby aby ładnie sie wyprostowaly i chodzilo tu o czworki poniewaz moje kielki strasznie poszly do przadu .. Ale dowiedzialm sie ze jezeli wyrwie czworki na gorze to musze i na dole
Bylo to dla mnie duzym zaskoczeniem .. Nie planuje apartu na dol ale po za tym dolny łuk jest rown Wiec czy jest to konieczne aby i na dole wyrywac ? Bo nie zrozumialam sie z nia Teraz mam w planach isc do innego ortodanty i zobaczyc co on mi powie ... Zaznacze jeszcze ze mam 15 lat Czekam na wasze opinie PozDraWiaM
MMadziAA92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 21:37   #2238
smv
Zakorzenienie

a mi sie szpary porobily miedzy zebiskami hehe za miesiac wizyta wiec se jeszcze zaczekam
witam nowe aparatki;]

kasiek dzięx
moze zacznij od dni tygodnia, przywitan, miesiace, liczebniki
najelpsze podreczniki sa takie dla dzieci
polecam stronke englishtips.org
Stary 2007-10-06, 21:52   #2239
morelowa
Zadomowienie

Dot.: Duzy Problem Z Aparatem Ortodontycznym

jest już wątek poświęcony ortodoncji.

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 22:00   #2240
MMadziAA92
Raczkowanie

GG do MMadziAA92
Cool Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Witam
Pisze bo mam pewien problem ... Chodzi o to ze zdecydowalam sie zalozyc aparat staly na gorny łuk ... Bylam nawet u ortodontki ale szczerze to bardzo mnie podlamala Bylam przygotowana na to ze bede musiala wyrwac na gorze dwa zemby aby ładnie sie wyprostowaly i chodzilo tu o czworki poniewaz moje kielki strasznie poszly do przadu .. Ale dowiedzialm sie ze jezeli wyrwie czworki na gorze to musze i na dole
Bylo to dla mnie duzym zaskoczeniem .. Nie planuje apartu na dol ale po za tym dolny łuk jest rown Wiec czy jest to konieczne aby i na dole wyrywac ? Bo nie zrozumialam sie z nia Teraz mam w planach isc do innego ortodanty i zobaczyc co on mi powie ... Zaznacze jeszcze ze mam 15 lat Czekam na wasze opinie PozDraWiaM
Stary 2007-10-06, 22:08   #2241
_AsiCza__
Raczkowanie

Red face Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

A mam jeszcze jedno pytanie. Czy zęby muszą byc wyleczone wszystkie przed zalozeniem aparatu? ;-) Z goóry dziekuje za odpowiedź

Po prostu Aska
Stary 2007-10-06, 22:14   #2242
Isenia
Rozeznanie

MMadziAA Poprostu musi Ci dopasować górę z dołem, jezeli chodzi o prawidłowy zgryz to nie są tylko wizualnie proste zęby, ale również muszą one do siebie pasować. Może być tak, że jeżeli górę wyprostujesz a nie będzie ona pasowała z dołem to pod wpływem działajacych sił zęby będą się wykrzywiać. zapytaj się czy musisz wyrywać czwórki, jeżeli wada nie jest duża to może udałoby się to zrobić wypiłowując zęby. Jednak żadko się zdarza, żeby ktoś nosił tylko górę, raczej aparat zakładany jest na oba łuki.

AsiCza Na ten łuk na który zakładasz aparat powinnaś poleczyć ząbki i usunąć kamień, oczywiście podczas noszenia aparatu również leczy się ząbki, ale trzeba je przygotować do założenia aparatu.
Stary 2007-10-06, 22:19   #2243
Isenia
Rozeznanie

Dziewczyny dawać nowe fotki gumek,aparatów, postepów dawno nic nikt nie wklejał Ja idę w środę do orto i napewno wkleję nową fotkę
Stary 2007-10-06, 22:25   #2244
_AsiCza__
Raczkowanie

Smile Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
Napisane przez Isenia Pokaż wiadomość
AsiCza Na ten łuk na który zakładasz aparat powinnaś poleczyć ząbki i usunąć kamień, oczywiście podczas noszenia aparatu również leczy się ząbki, ale trzeba je przygotować do założenia aparatu.
dziekuje

Po prostu Aska
Stary 2007-10-06, 22:39   #2245
MMadziAA92
Raczkowanie

GG do MMadziAA92
Thumbs down Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Tak Isenia to rozumiem ale jest jeszcze jedna sprawa chodzi o to ze niedawno mialam wyrwana piatke na dole i aby miec prawidlowy zgryz powinnam wyrwac tagze na gorze skoro czworki musze i na gorze i na dole
Stary 2007-10-06, 22:46   #2246
Isenia
Rozeznanie

To nie jest tak że jak piatki to piątki a jak czwórki to czwórki, musi byc chyba wmiarę proporcjonalnie jażeli chodzi o strony prawa lewa, czyli jezeli masz na dole wyrwaną piatkę to pewnie możesz wyrwać albo piątkę, albo czwórkę, ale to że masz wyrwane na dole nie oznacza, że musisz wyrywać na górze. Ja mam na dole usuniete szóstki, a to dlatego, że jedną miałam juz usunietą kiedyś więc proporcjonalnie usunęłam drugą przed załozeniem aparatu. A na górze miałam dwa warianty do wyboru, albo rwać czwórki, albo spiłowywać wybrałam to drugie Najlepiej wypytaj dokładnie o wszystkie możliwości...
Stary 2007-10-06, 23:00   #2247
MMadziAA92
Raczkowanie

GG do MMadziAA92
Unhappy Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

No Ja mam nadzieje ze cos sie da innego wykombinowac bo jesli mam na dole wyrwana jedna pitke i teraz mial bym wyrywac jeszcze czworkii to chyba wole miec krzywe zeby niz byc szczrbata ... Bo nie ma nawet najmniejszych szans ze nawet jak bym zalozyla aparat na dol to jakos mi sie te braki zebow zejda Bo dolna szczeka jest prosta .. A niestety u mnie wyglada to tak ze jak sie usmiecham to widac i gorna i dolna szczeke
Stary 2007-10-06, 23:57   #2248
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
a mi sie szpary porobily miedzy zebiskami hehe za miesiac wizyta wiec se jeszcze zaczekam
witam nowe aparatki;]

kasiek dzięx
moze zacznij od dni tygodnia, przywitan, miesiace, liczebniki
najelpsze podreczniki sa takie dla dzieci
polecam stronke englishtips.org
dzieki wielkie hyh ja wiem ze dla dzieci najlepsze ale to ludzie w przedziale wieku okolo 30-35 lat :P

a co do szpar to ich nie cierpie mam dosc i w ogole bleee jutro zrobie fotki mojej nowo powstalej szpary ;/ hyh

Cytat:
Napisane przez MMadziAA92 Pokaż wiadomość
Witam

to ze ty nie planujesz nie znaczy ze tak ma byc, zeby ustawic prosto zgryz potrzeba na gore i na dol aparat a wyrywa sie symetrycznie jak gora to i dol, bo wszystko musi pasowac :d ale idz na konsultacje ;] ale patrzec na to ze nie masz zeba na dole ( mialam tak samo) nie ma mozliwosci rozszerzania szczeki, bo zeby wtedy prawdopodobnie przesuna sie w bok i bedzie kaszana :d

Cytat:
Napisane przez _AsiCza__ Pokaż wiadomość
A mam jeszcze jedno pytanie. Czy zęby muszą byc wyleczone wszystkie przed zalozeniem aparatu? ;-) Z goóry dziekuje za odpowiedź
tak musza byc wyleczone

Cytat:
Tak Isenia to rozumiem ale jest jeszcze jedna sprawa chodzi o to ze niedawno mialam wyrwana piatke na dole i aby miec prawidlowy zgryz powinnam wyrwac tagze na gorze skoro czworki musze i na gorze i na dole
jak wyzej napisalam musi byc symetrycznie a ze brak ci zeba juz z jednej strony to trzeba wyrwac tez z drugiej

Cytat:
No Ja mam nadzieje ze cos sie da innego wykombinowac bo jesli mam na dole wyrwana jedna pitke i teraz mial bym wyrywac jeszcze czworkii to chyba wole miec krzywe zeby niz byc szczrbata ... Bo nie ma nawet najmniejszych szans ze nawet jak bym zalozyla aparat na dol to jakos mi sie te braki zebow zejda Bo dolna szczeka jest prosta .. A niestety u mnie wyglada to tak ze jak sie usmiecham to widac i gorna i dolna szczeke
braki zebow sie zejda, to ze zeby sa prosto nie znaczy ze masz prosty zgryz i nikt po prawidlowo przeprowadzonym leczeiu nie jest szczerbaty nie martw sie na zapas idz i skonsultuj to z innym orto, ale watpie czy ktos powie ci cos innego

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-07, 11:27   #2249
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

A ja wam powiem, że w środę idę do orto na wizytę i byłam ogromnie zdziwiona jak mnie wczoraj rozbolała jedynka i dwójka :P Myślałam że przed samą wizytą to już nic nie boli tu o Zauważyłam dziś że rano jak wstałam też mnie bolały te same zęby a potem przestały - tak samo jak wczoraj
Stary 2007-10-07, 11:49   #2250
_AsiCza__
Raczkowanie

Wklejajcie zdjęcia ząbków Wiem że już dużo ich jest.. ale ja juz wszystkie obejrzałam Jak będe miała aparacik na zębach napewno wkleję

Po prostu Aska
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości