|
Notka |
|
Fryzury i styling Forum dla osób, które interesuj± siê stylizacj± fryzur oraz stylingiem. Chcesz pog³êbiæ swoj± wiedzê, podzieliæ siê do¶wiadczeniem? To miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 205
|
Ciemny blond czy jasny br±z?-farbowanie
Mam w³osy z natury ciemnobr±zowe, lekko krêcone, po farbowaniach rudo-br±zowe i przesuszone, z coraz wiêksz± ostatnio ilosci± siwych z przodu g³owy(geny+stresy). Farbujê 1,5 - 2 miesiace na z³oty br±z, który spiera siê dosc szybko na rudawy, zreszta zaraz po farbowaniu tez nie wyglada na jasny braz tylko na jakisz kasztan (wiadomo jak ciezko jasny braz osiagnac). Dlatego my¶lê, ¿e mo¿e zmienic te br±zy z³ote na ciemne blondy. Czy farbuj±c blondem (np ¶rednim) wyjdzie mi jasny br±z? I czy taki blond chwyci moje ciemne odrosty? I czy farbuj±c np co miesi±c blondem w³osy nie bêd± z ka¿dym farbowaniem ciemniejsze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 384
|
Dot.: Ciemny blond czy jasny br±z?-farbowanie
niestety, zasada jest taka, ¿e farba nie zmywa farby. musia³aby¶ najpierw u¿yc rozjasniacza. srednie blondy najczesniej wychodza jako ciemne blondy/jasne brazy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A blond (nie ¶redni i nie ciemny) tylko po prostu blond, nie ma w swoim sk³adzie juz rozja¶niacza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwykly "jasny blond" badz po prostu "blond" farbowanych na braz wlosow raczej nie rozjasni, sama wiem z wlasnego doswiadczenia, moze stac sie tak, ze odrosty bedziesz miala blond a reszta zostanie nieruszona, wyglada to beznadziejnie ![]() albo poprosic kogos aby rozjasnil Ci rozjasniaczem farbowane wlosy, oszczedzajac odrosty, a potem wszystko zafarbujesz na wybrany kolor, troche skomplikowane, ale to najskuteczniejsza metoda aaa jezeli masz przesuszone, zniszczone wlosy to nawet nie baw sie rozjasniaczem, bo niestety pogarsza on kondycje wlosow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A normalne farby nie rozja¶niaj±ce ró¿ni± siê od rozja¶niajacych tym, ze maj± s³abszy utleniacz, tak? No bo z tego co wiem, wiêkszosc farb (chyba poza nowym castingiem glosse) ma utleniacz, ktory ma rozpuscic pigment i nadac swoj.
My¶lê, ¿e teraz na tych spranych bardzo i rozja¶nionych od s³onca w³osach (s± teraz jasnobr±zowe) ¶redni blond/blond wyszed³by jak jasny br±z, nie wiem tylko czy ciemne odrosty by chwyci³... A Ty truskawkowa piszesz, ¿e w³a¶nie odrost mog³by chwycic a reszte nie? chyba zalezy jaki blond... ja chcialabym taki ¶redni... mo¿e na³o¿ê ten blond na w³osy te sprane a na odrosty na ostatnie 5 minut? I mam takie pytanie, po farbowaniu kilkukrotnym np br±zem z³otym loreala w³osy ja¶niej±, czy tak samo by³oby z blondem? czy farbowanie za kazdym razem ¶rednim blondem tez by je rozja¶nia³o, albo czy przynajmniej nie przyciemnia³o by ich? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 276
|
No w³a¶nie, ja mia³am baaaardzo jasne w³osy, ale w odcieniu pomaranczowym/³ososiowym, myslalam, ze jak wezme farbe jasny blond to mi wyjdzie bo przecie jasne mam. Guzik, odrosty zafarbowa³o a reszta nietknieta, no minimala roznica, bia³y taki blask i tyle...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czy Ty czytasz dokladnie co ja pisze? ![]() ja stawiam, ze regularne uzywanie sredniego blondu na farbowanych na ciemno wlosach nie rozjasniloby ich, nic a nic, za slaby kaliber niestety mysle ze chcialabys pewnie jednolity kolor: ja zrobilabym trzymalabym krotko rozjasniacz na wlosach(tych farbowanych) az rozjasnilyby sie troche, a potem na calosc ten sredni blond |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
"no nie moge utleniacz to inaczej nadtlenek wodoru-woda utleniona- tutaj w postaci kremowej. do blondow uzywa sie najczesciej 9%. ona sama w sobie nie wymywa pigmentu sztucznie wprowadzonego, taka wlasciwosc maja dekoloryzatory i rozjasniacze. "
Truskawkowa sie nie denerwuj, co ja ci zrobilam? ![]() - farby "normalne" maj± utleniacze, utleniacz ma za zadanie rozpu¶ciæ w jakims stopniu pigment w³osa, ¿eby farba lepiej chwyci³a,(nie wiedzialam tylko ¿e nie wymywa w ogole pigmentu sztucznie wprowadzonego, dziêki za o¶wiecenie ) - farby rozjasniajace maj± silniejszy utleniacz, ¿eby bardziej rozjasnic w³osy i zeby kolor ktory ma wyjsc byl bardziej widoczny (np do ciemnych wlosow farba jasny braz) - rozja¶niacze to inaczej utleniacze, maja za zadanie rozjasnic w³osy np 12% rozja¶nia o 6 tonów, - dekoloryzatory- ¶ci±gaj± (tak na nich pisz±) kolor z farbowanych w³osów, s± ³agodniejsze od rozja¶niacza (niby), choæ ja nie wiem do teraz czym sie rozni± od rozja¶niacza (bo nie znam sk³adu chem.). Dzieki za rade tê ostatni±, my¶lê ¿e sprawdzilaby sie, bawilam sie juz troche z wlosami i te opcje juz wyprobowalam. Chodzi o to, co dalej, mysle nad jakim d³ugoterminowym planem dzialania z wlosami moimi.... jak juz po tym rozjasnianiu malne ¶rednim blondem, to np po miesiacu jak sie pojawia odrosty, to rozjasniac tylko odrosty i daæ tylko na odrosty znowu ¶redni blond? a jak tamta reszta straci kolor to znow ja rozjasniac i znow srednim blondem? chyba tak by to musialo wygladac. Nie wiem wiec czy nie lepiej co miesiac robic jasnym brazem i tyle. Dziêki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() odk±d pamietam na tym forum, moderatorka-fryzjerka Gaga powtarzala jak mantre: "farba nie zmywa farby" ![]() hmm - farby "normalne" maj± utleniacze, utleniacz ma za zadanie rozpu¶ciæ w jakims stopniu pigment w³osa, ¿eby farba lepiej chwyci³a,(nie wiedzialam tylko ¿e nie wymywa w ogole pigmentu sztucznie wprowadzonego, dziêki za o¶wiecenie ) dzieki utleniaczowi farba mocniej chwyta, nawet do farb w kolorze czarnym stosuje sie utleniacz, w sklepowych zwykle 6%( w salonie fryzjer sam go dobiera) kazdy zestaw do farbowania kupiony w drogerii ma opakowanie utleniacza, do blondow najczesciej 9%, do ciemniejszych 6%, 12% raczej sie nie uzywa, do rozjasnienia wlosa o wiele tonow stosuje sie rozjasniacz-to specjalny niebieski proszek ktory rowniez mieszasz z UTLENIACZEM. on potrafi rozjasnic wlosy farbowane ciemniejsza farba i oczywiscie nawet naturalnie bardzo ciemne wlosy ![]() - farby rozjasniajace maj± silniejszy utleniacz, ¿eby bardziej rozjasnic w³osy i zeby kolor ktory ma wyjsc byl bardziej widoczny (np do ciemnych wlosow farba jasny braz) farby rozjasniajace maja za zadanie nadawac kolor(np. jasny popielaty, bezowy, zlocisty blond) przy jednoczesnym rozjasnieniu nawet ciemnych wlosow, z tego co czytalam na op maja rowniez 9% utleniacz, ale wywnioskowalam, ze zawieraja tez rozjasniacz, czyli to razem taki zestaw 3w1 jak pisalam ![]() - rozja¶niacze to inaczej utleniacze, maja za zadanie rozjasnic w³osy np 12% rozja¶nia o 6 tonów, rozjasniacz to wlasnie ta substancja, ktora jest w stanie rozjasnic nawet farbowane wlosy(mi marchewkowe wlosy odbarwil do blondu) nie wiem na jakiej zasadzie dokladnie on dziala, ale zawsze miesza sie go z utleniaczem, moj mial 10% i rozjasnial bardzo drastycznie ![]() - dekoloryzatory- ¶ci±gaj± (tak na nich pisz±) kolor z farbowanych w³osów, s± ³agodniejsze od rozja¶niacza (niby), choæ ja nie wiem do teraz czym sie rozni± od rozja¶niacza (bo nie znam sk³adu chem.). nie wiem dokladnie jak to jest, z moimi wlosami faktycznie lagodniej obszedl sie dekoloryzator, ale mysle ze gdybym nie zaczela od niego, to zwyczajny rozjasniacz dzialaby gorzej na te moja czern ale dam Ci dobra rade, naprawde wyprobuj najpierw rozjasniania na jednym pasemku, farba sie nie zepsuje, psuje sie tylko jak jest zmieszana z utleniaczem i jej nie zuzyjesz powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]() Ja musze w ogole sie zdecydowac jaki chce kolor, mam w domu ferie color booster golden brown, ale boje sie ze bedzie sie zmywal szybko dlatego pomyslalam o ¶rednim blondzie. A jak Ty truskawkowa teraz utrzymujesz wlosy w kolorze blond? farbujesz same odrosty a co jakis czas ca³o¶æ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
nie farbuje od marca, po uzyciu plukanek flor illum moj naturalny kolor stapia sie z reszta
![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Wybra³am w koñcu blond loreal exellence i wyszed³ mi rzeczywiscie kolor bez rudosci, wyglada bardzo naturalnie, okreslilabym go jako szatyn. Na odrostach rzeczywiscie kolor chwycil mocniej (czyli mam tam jasniejsze wlosy ale tylko odrobinke, nie rzuca sie to w oczy).
Wiec tak to wyszlo. Nadal jednak nie wiem co dalej, czy jesli bede farbowac teraz ta farba, wlosy nie bed± coraz ciemniejsze? bo odrosty chwytaja ladnie, w koncu to naturalne wlosy, ale co zrobic z reszta zeby nie wychodzil taki ciemny kolor? za kazdym razem przed farbowaniem je rozjasniac?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.