Planowanie ciąży cz. 3! :) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-28, 00:18   #241
Ahoy
Wtajemniczenie

Dot.: Planowanie ciąży cz. 3! :)

My to nawet nie myślimy o kredycie, bo w tym kraju to nie wiadomo co będzie za kilka lat, może będzie taka bieda, że nie byłoby jak go spłacać i zabrali by nam ten dom, który planujemy sobie postawić.... Może za 5, a może za 10 lat, ale chcemy zamieszkać we własnym, nieobciazonym gniazdku. Strasznie nie mogę się doczekać...
Stary 2016-01-28, 00:22   #242
Siva5
Zadomowienie

Jesli ma sie taka mozliwosc nie obciazac sie kredytem to zazdroszcze ale jak sie nie ma wyjscia.. a wiecznie wynajmowac to tez bym nie chciala.

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Siva5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 00:25   #243
Ahoy
Wtajemniczenie

Z tymi możliwościami bardzo różnie bywa :p po prostu mamy zamiar odkładać hehe działka juz jest, więc zawsze to jakiś początek...
Stary 2016-01-28, 00:27   #244
Siva5
Zadomowienie

Wlasnie o to mi chodzilo to juz bardzo dobry poczatek wlasnie,polowa sukcesu ze tak powiem
Takze albo male zarobki albo nie chca udzielic kredytu..pfff

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Stary 2016-01-28, 00:33   #245
Ahoy
Wtajemniczenie

Oj chciałabym, żeby to była połowa sukcesu, niestety to dopiero 1/5 biorąc pd uwagę koszty... Ja to się nie mogę doczekać fundamentów, bo choćby nawet budowa miała trwać 15 lat to już odwrotu nie będzie tylko wielka motywacja no ale może kiedyś trafi nam się rząd, który wreszcie zacznie dbać o obywateli a nie o własne kieszenie i każdego czlowirma będzie stać na godne życie... (marzenia ściętej głowy :p)
Stary 2016-01-28, 00:36   #246
Siva5
Zadomowienie

No w sumie racja, ale jakis poczatek jest i to jest bardzo wazne.
pare groszy w kieszeni zostanie
Ojj marzenia... Ale badzmy optymistami-moze w koncu cos sie zmieni na lepsze

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Stary 2016-01-28, 00:55   #247
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Ja też (niestety) stoję przed wizją wzięcia kredytu, ale w sumie nie martwię się tym, że będzie bieda i najgorsze wizje. Ale może dlatego, że dobierzemy sobie nie tak wielką kwotę, bo mamy nawet trochę wkładu własnego, a i mama odkładała mi coś tam na mieszkanie. Zawsze zazdrościłam tym, co dostawali jakieś mieszkania po dziadkach czy coś, zawsze to łatwiejszy start
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 05:40   #248
agataenfinbref
Raczkowanie

Hej wszystkim

Mam do was kochani pytanie. Moze ktos z was byl juz w podobnej sytuacji... Chce zaczac planowac ciaze. Od lat biore tabletki antykoncepcyjne (przez pierwsze dwa lata Microgynon, a przez nastepne trzy lata Yasmin). Nie chcemy sie starac o dziecko jeszcze w tym momencie, poniewaz mamy juz zaplanowany powrot do Polski (mieszkamy w Meksyku) i slub na lipiec.

No ale juz od teraz chcialabym zmienic antykoncepcje... nie chce sie juz dluzej faszerowac hormonami, tylko zaczac "oczyszczac" z tego wszystkiego organizm i zaczac przyjmowac kwas foliowy. Problem tkwi w tym, ze nienawidzimy prezerwatyw... Nasze zycie seksualne chyba w ogole sie zakonczy, jesli bedziemy musieli (w ostatecznosci) zdecydowac sie na ta opcje. Czy wiecie moze o jakiejs innej metodzie antykoncepcji, ktora mozna stosowac jak mysli sie juz o planowaniu ciazy w niedalekiej przyszlosci ?

Bede wam baaardzo wdzieczna za odpowiedzi, bo jestem absolutnym ignorantem w tej kwestii

Dzieki!
agataenfinbref jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 07:57   #249
MajWija
Wtajemniczenie

Czy, któraś z Was robiła badania genetyczne?

U mnie w rodzinie jest dziecko, które ma już 5 lat i jest bardzo chore, nie mówi, nie słyszy, nie chodzi...

Dziewczynka jest dzieckiem mojej mamy siostry syna.

Jak spytalam tego mojego kuzyna, a raczej jego żonę, czy ta córeczka jest chora na chorobę genetyczną to powiedziała, że lekarze podejrzewają u niej chorobę genetyczną, ale jeszcze nie ma diagnozy.

Czy myślicie, że to jest podstawa do tego żebym ja zrobiła sobie badania genetyczne?
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 08:28   #250
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
Czy, któraś z Was robiła badania genetyczne?

U mnie w rodzinie jest dziecko, które ma już 5 lat i jest bardzo chore, nie mówi, nie słyszy, nie chodzi...

Dziewczynka jest dzieckiem mojej mamy siostry syna.

Jak spytalam tego mojego kuzyna, a raczej jego żonę, czy ta córeczka jest chora na chorobę genetyczną to powiedziała, że lekarze podejrzewają u niej chorobę genetyczną, ale jeszcze nie ma diagnozy.

Czy myślicie, że to jest podstawa do tego żebym ja zrobiła sobie badania genetyczne?
Problem w tym, ze ciężko chyba o badania przed ciążą, które mogłyby wykluczyć lub potwierdzić zwiększone ryzyko wystąpienia konkretnej choroby genetycznej.
Nawet jak po kilku poronieniach z powodu wad płodu robi się badania, to one nie są w stanie określić konkretnie na co kolejne dziecko może być chore.

Można się chyba jedynie zbadać pod katem niektórych chorób genetycznych, ale nikt w zasadzie nie robi takich badań, bo kosztują majątek, a i tak nie dają odpowiedzi czy dziecko będzie chore - a nawet jeśli okaże się, ze na tę jedną ma niewielkie szanse, to nie wykluczy to tysiąca innych chorób.

Jeśli jest zwiększone ryzyko zachorowania, to robi się bardziej szczegółowe badania prenatalne w ciąży i jeśli wyjdzie, ze dziecko jest chore, to możesz przerwać taką ciążę - lub po prostu mieć czas na oswojenie się z tym, ze dziecko będzie niepelnosprawne.

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-01-28, 08:48   #251
natinka_87
Raczkowanie

Z tego co wiwm, to tylko na podstawie badan tego chorego dziecka można określić czy to choroba genetyczna, ale wlasnie to jakie ty byś miala ryzyko będąc w ciąży określa sie tylko badaniami prenatalnymi w ciąży. I one tez chyba nie obejmują przeciez wszystkich chorób...
natinka_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 09:37   #252
MajWija
Wtajemniczenie

Z tego co czytałam to niby jak są potwierdzone przypadki w rodzinie chorób genetycznych to przed ciążą można wykonać takie badania DNA i jest to dla takich osób refundowane, ale tak jak piszecie niewiadomo, czy to daje jasne wyniki.

Ta dziewczyna twierdzi, że w ciąży miała robione badania prenatalne i było wszystko ok, ale jakoś mi się wierzyć nie chce, bo za bardzo jest ta dziewczynka chora żeby tego nie wykryli przy badaniach prenatalnych.

To na pewno nie jest typowo, klasyczna choroba genetyczna bo już ny dawno stwierdzili a ona ma już 5 latek, a dalej nie wiedzą, tylko podejrzewają że jej choroba może być na podłożu genetycznym.
Stary 2016-01-28, 09:54   #253
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Ale jednojajowe, też nie zależą od faceta

Dzieli się komórka kobiety to fakt, ale potrzebne są 2 plemniki, więc trochę też zależy od faceta jednak przecież
U mojego Tż w rodzinie było pełno bliźniaków. U mnie nie, więc modlę się, żeby mnie te bliźniaki nie spotkały, bo w przeciwieństwie do kilku osób tutaj nie chciałabym. Nie wyobrażam sobie ile to wymaga poświęcenia i organizacji od matki. Karmienie na zmianę, pieluchy itp. Nie jestem gotowa na 2 równocześnie i podziwiam osoby, które świadomie by się zdecydowały na bliźniaki, gdyby to od nich zależało

Co do kredytu. My raczej nie dostaniemy, bo mamy swoją działalność (Tż), a ja świetną umowę zlecenie więc mimo, że Tż nie zarabia najniższej krajowej, to dla banku jak nie ma umowy o pracę jest niewiarygodny. Żal normalnie.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:00   #254
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co czytałam to niby jak są potwierdzone przypadki w rodzinie chorób genetycznych to przed ciążą można wykonać takie badania DNA i jest to dla takich osób refundowane, ale tak jak piszecie niewiadomo, czy to daje jasne wyniki.

Ta dziewczyna twierdzi, że w ciąży miała robione badania prenatalne i było wszystko ok, ale jakoś mi się wierzyć nie chce, bo za bardzo jest ta dziewczynka chora żeby tego nie wykryli przy badaniach prenatalnych.

To na pewno nie jest typowo, klasyczna choroba genetyczna bo już ny dawno stwierdzili a ona ma już 5 latek, a dalej nie wiedzą, tylko podejrzewają że jej choroba może być na podłożu genetycznym.
Nawet ciężka choroba może nie wyjść w prenatalnych (więc co dopiero w badaniach przed ciążą). Na fejsie śledzę fanpejdz chłopca z zespolem Downa - w ciąży dziewczyna miała robione wszystkie możliwe badania i wszystkie wychodziły idealnie.

Stary 2016-01-28, 10:01   #255
ewazem
Raczkowanie

Jeżeli w rodzinie są choroby genetyczne można zbadać swój kariotyp. Czy jest on prawidłowy czy nie może pokazać czy istnieje ewentualność urodzenia dziecka chorego.
Poczytajcie nt badania kariotypu (badanie z krwi).
Oczywiscie diagnostyka preimplantacyjna to podstawa. Do wad rozwojowych może dojsc w momencie łączenia sie kom.jajowej i plemnika. Czasem rodzice są obciążeni, a to wykaże badanie kariotypu.
ewazem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:02   #256
Samarinda
Zadomowienie

Majwija: możesz przejść się do poradni genetycznej (albo poradni medycyny molekularnej). Mąż miał robione takie badania - w jego rodzinie, bardzo bliskiej, zdarzył się rak piersi u faceta, a inna osoba już urodziła się z nowotworem złośliwym. Opowiedz genetykowi, co masz w rodzinie, może będzie umiał dobrać badanie. Na pewno nie wszystko można sprawdzić, ale wiedząc czy masz predyspozycje do jakichś chorób genetycznych można prognozować, czy którąś z nich możesz przekazać dziecku.
. /Sting

Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:05   #257
ewazem
Raczkowanie

http://badaniaprenatalne.pl/badanie_kariotypu/
ewazem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:07   #258
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Dzieli się komórka kobiety to fakt, ale potrzebne są 2 plemniki, więc trochę też zależy od faceta jednak przecież
U mojego Tż w rodzinie było pełno bliźniaków. U mnie nie, więc modlę się, żeby mnie te bliźniaki nie spotkały, bo w przeciwieństwie do kilku osób tutaj nie chciałabym. Nie wyobrażam sobie ile to wymaga poświęcenia i organizacji od matki. Karmienie na zmianę, pieluchy itp. Nie jestem gotowa na 2 równocześnie i podziwiam osoby, które świadomie by się zdecydowały na bliźniaki, gdyby to od nich zależało

Co do kredytu. My raczej nie dostaniemy, bo mamy swoją działalność (Tż), a ja świetną umowę zlecenie więc mimo, że Tż nie zarabia najniższej krajowej, to dla banku jak nie ma umowy o pracę jest niewiarygodny. Żal normalnie.
To jakiś dziwny mit z tymi dwoma plemnikami Bliźnięta jednojajowe powstają z jednej komórki jajowej zapłodnionej przez jeden plemnik. Następuje podział jednej zygoty, dlatego takie bliźnięta są praktycznie identyczne

Stary 2016-01-28, 10:57   #259
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
To jakiś dziwny mit z tymi dwoma plemnikami Bliźnięta jednojajowe powstają z jednej komórki jajowej zapłodnionej przez jeden plemnik. Następuje podział jednej zygoty, dlatego takie bliźnięta są praktycznie identyczne

Naprawdę? Kurczę, to nie wiedziałam Nawet szukając o tym jeszcze informacji wczoraj natknęłam się na te 2 plemniki. Dzięki za uświadomienie

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 11:45   #260
MajWija
Wtajemniczenie

Jeżeli nie wykryto zespołu dawna to albo tych badań nie robiono albo zrobiono je na odwal bo z tego co czytałam to właśnie zespół downa jest przez badania prenatalne najczęściej wykrywana chorobą genetyczną.

Jak te wyniki z tego krwiototypu wyglądają?

Na zasadzie procentowej?

Ja nie znam choroby tej dziewczynki bo oni sami pełnej diagnozy nie mają więc jak mam to zbadać?
Stary 2016-01-28, 12:23   #261
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli nie wykryto zespołu dawna to albo tych badań nie robiono albo zrobiono je na odwal bo z tego co czytałam to właśnie zespół downa jest przez badania prenatalne najczęściej wykrywana chorobą genetyczną.

Jak te wyniki z tego krwiototypu wyglądają?

Na zasadzie procentowej?

Ja nie znam choroby tej dziewczynki bo oni sami pełnej diagnozy nie mają więc jak mam to zbadać?
Wejdź sobie na bloga Staszka Fistaszka i przeczytaj jego historię. W ciąży lekarze nie wykryli zespołu Downa. Pewnie zdarza się to rzadko, ale jednak najwyraźniej nie zawsze są się wykryć nawet taka chorobę.
http://staszek-fistaszek.pl/2011/07/...natrz/#more-12

Stary 2016-01-28, 14:25   #262
Must
Rozeznanie

Czy mogę się przyłączyć do Was jakoś ?
Must jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 14:40   #263
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Must Pokaż wiadomość
Czy mogę się przyłączyć do Was jakoś ?

Pewnie

Witaj
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 15:07   #264
MajWija
Wtajemniczenie

Przeprowadzenie takich badań nie daje pewności, że taka choroba wystąpi wiec czy nawet gdyby się okazało, że jakieś są szanse na wystąpienie choroby to czy nie zdecydowalybyscie się na dziecko?

Bo ja chyba wiedząc że może się urodzić również zdrowe raczej bym się zdecydowała i tylko w ciąży dokładnie się badała
Stary 2016-01-28, 15:27   #265
Must
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
Pewnie

Witaj
Cześć

Ja zrobiłam z badań
tsh + podstawowe z krwi, test obciążenia glukozą i glukozę na czczo ( by wykluczyć cukrzycę ) , usg, usg piersi, cytologię i tyle.

Na razie nie planuje nic więcej.
I gin nic nie kazała robić z badań.

Może zakupię kwas foliowy.

Czy kupujecie zwykły kwas czy z dodatkami ?
Stary 2016-01-28, 16:19   #266
MartaMagda
Zakorzenienie

Jak ja nie chcę mieszkać na wynajmowanym

Normalnie jestem wkurzona na wszystkich od deweloperów, banki po rząd

Przynajmniej mnie rozumiecie

Ja biorę kwas foliowy + jakieś witaminy - femibion, ale też z nikim poza farmaceutką tego nie konsultowałam.

Jutro wizyta mam nadzieję, że mnie ginekolog nie będzie zbywać.

Ale za to udało mi się zapisać pod koniec lutego do gina, który chciałabym, żeby prowadził ciążę
Stary 2016-01-28, 16:31   #267
MajWija
Wtajemniczenie

Ponawiam dziewczynki pytanie, czy Wy wiedząc po badaniach na przykład genetycznych, że dzidzia może urodzić się chora, ale nie musi zdecydowalybyscie się na dziecko?

Bo ja tak.

Robiłabym w ciąży dokładne badania i ewentualnie jeżeli wtedy okazałoby się, że coś jest poważnego nie tak to przerwalabym ciążę.
Stary 2016-01-28, 17:00   #268
Ahoy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Jak ja nie chcę mieszkać na wynajmowanym

Normalnie jestem wkurzona na wszystkich od deweloperów, banki po rząd

Przynajmniej mnie rozumiecie

Ja biorę kwas foliowy + jakieś witaminy - femibion, ale też z nikim poza farmaceutką tego nie konsultowałam.

Jutro wizyta mam nadzieję, że mnie ginekolog nie będzie zbywać.

Ale za to udało mi się zapisać pod koniec lutego do gina, który chciałabym, żeby prowadził ciążę
Miałam okazję rozmawiać z położnymi, które stanowczo odradziły mi wynalazki typu Femibion (brałam przez miesiąc), bo to jest czysta chemia. Tylko i wyłącznie kwas foliowy + naturalne witaminki i minerały czyli warzywa, owoce, ryby itd. Wzięłam to sobie do serca i na pewno nie kupię już żadnego suplementu, chyba, że lekarz mi zaleci.
Ahoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 19:17   #269
ona1960
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ahoy Pokaż wiadomość
Miałam okazję rozmawiać z położnymi, które stanowczo odradziły mi wynalazki typu Femibion (brałam przez miesiąc), bo to jest czysta chemia. Tylko i wyłącznie kwas foliowy + naturalne witaminki i minerały czyli warzywa, owoce, ryby itd. Wzięłam to sobie do serca i na pewno nie kupię już żadnego suplementu, chyba, że lekarz mi zaleci.
O kurczę.. A ja biorę kwas foliowy z wit C, E, B6 i B12.. Może faktycznie lepiej kupić taki bez niczego? Chociaż ten z dodatkami był tańszy i większa dawka dlatego go wzięłam
ona1960 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 20:21   #270
Must
Rozeznanie

Ja sobie zakupię zwykły w poniedziałek.

Właśnie była u mnie sąsiadka, zeby mi powiedzieć, ze jest w ciązy i że nasza koleżanka jest w bliźniaczej ciązy.

Obie zaszły od razu.

Nie wiem czemu, nie umiem wyjaśnić, ale ja czuję, ze ja nie będę w ogóle.
Ale jednak mam nadzieję.

Wiem, że to dziwne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości