|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
![]() Napewno się nie zważy Śmietana pojawia się w wielu zapiekankach, tak samo jak sos z mleka (którego do zapiekanek używam zawsze )
__________________
Imagine pageant
In my head the flesh seems thicker Sandpaper tears corrode the film... ...And I need you now somehow, And I need you now somehow. |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 090
|
Dot.: Zapiekanka włoska
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapiekanka włoska
2-3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka (najlepiej 1,5 szklanki) + jajko/ew. 2 białka
Rozpuszczam masło w garnuszku, dodaję 2 łyżki mąki i mieszam tak, żeby się ze sobą połączyły. Dodaję szklankę mleka i gotuję dalej mieszając do zgęstnienia Wbijam jajko i zalewam tym wszystko co chcę zapiec![]() Zawsze choćby mi nie wiem jak zapiekanka nie wyszła, to ten sos ją ratuję
__________________
Imagine pageant
In my head the flesh seems thicker Sandpaper tears corrode the film... ...And I need you now somehow, And I need you now somehow. |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 090
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapiekanka włoska
__________________
Imagine pageant
In my head the flesh seems thicker Sandpaper tears corrode the film... ...And I need you now somehow, And I need you now somehow. |
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 657
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
![]()
__________________
|
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 090
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
Najlepiej zrób na próbę sos i skosztuj czy dobry![]() Tak, tak Napisałam "sos z mleka", żeby było jaśniej ^^
__________________
Imagine pageant
In my head the flesh seems thicker Sandpaper tears corrode the film... ...And I need you now somehow, And I need you now somehow. |
|
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Dawno nie zaglądałam na kulinarne forum ,a tu tyle nowych przepisów.
Miałabym kila pytań odnośnie tego przepisu. - Nie przepadam za ziołami prowansalskimi, czy może któraś z Was robiła wariacje z innymi przyprawami? - Nie posiadam, niestety, naczynia żaroodpornego, może być blaszka? jak duża? jaka powinna być grubość zapiekanki? - Czas, ile mniej więcej podduszać kiełbaskę z resztą składników? Ile mniej więcej powinna zapiekanka pozostawać w piekarniku, niestety zdarza mi się zapomnieć że coś robię w kuchni - czy wersja z koncentratem, a pomidorami z puszki to spora różnia w smaku?
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 657
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
Moze być w blaszce. Co do grubości- nie za gruba bo smietana nie pokryje całości. Jaka wielkosc to juz kwestja tego jaka ilosc składników będziesz miała. Ja robię zawsze duuuuuza bo mąż głodomór uwielbia zapiekanki na sniadanie, obiad i kolacje ![]() Duszenie- hmmmm- ja zawsze robie na oko, ale chyba z 10- 15 min. Jak dla mnie koncentrat a pomidory z puchy to diametralna róznica. Nie lubię koncentratu czasem tylko dodaję żeby "bardziej zakwasic i zapomidorowac" smak . EDIT: Piekarnik musi byc rozgrzany do wysokiej temperatury - 220 C i 20 min wystarczy.
__________________
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 090
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Mango, zrobiłam tą zapiekankę z sosem, o którym pisałaś - wyszła nieziemsko pyszna
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
__________________
Imagine pageant
In my head the flesh seems thicker Sandpaper tears corrode the film... ...And I need you now somehow, And I need you now somehow. |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 657
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Beszamel jest dobry do wszystkiego- tylko kaloryczny
....ale nic to. Nie ma to jak brokuły pod beszamelem, szparagi pod beszamelem, fasolka szparagowa z beszamelem...nie mówiąz juz o lasagni i canelloni
__________________
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
Wcale nie jest aż taki kaloryczny
__________________
Imagine pageant
In my head the flesh seems thicker Sandpaper tears corrode the film... ...And I need you now somehow, And I need you now somehow. |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 090
|
Dot.: Zapiekanka włoska
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 657
|
Dot.: Zapiekanka włoska
Cytat:
. Masła duzo, maka pszenna i mleko 3,2%.
__________________
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 152
|
Dot.: Zapiekanka włoska
zastanawiam sie,czy moglabym najpierw sobie wszystko przygotowac na zapiekanke,ugotowac makaron,podsmazyc warzywa a dopiero po kilku godzinach zalac to smietana z jajkiem i zapiec?bo tak dla mnie byloby najlepiej,aby nie zostawiac goscia samego na dlugo .gdy bede przygotowywac potrawe.jak mysliciee???chyba nic sie nie stanie jak wczesniej sobie to wszystko przygotuje,wloze do lodowki a po kilku godzinach wloze do piekarnika???
__________________
Żyj z całych sił i uśmiechaj sie do ludzi ,bo nie jestes sam.... |
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 152
|
Dot.: Zapiekanka włoska
zrobilam zapiekanke.tylko zamiast jajka ze smietana dalam sos z przecieru pomidorowego(taki wariant znalazlam na innej stronie internetowej) zapiekanka bardzo dobra tylko nie jestem w 100%przekonana do tego przecieru.chyba lepiej byloby jakis inny pomidorowy,lub paprykowy sos.ale ze smietana i z jajkiem tez musze sprobowac
__________________
Żyj z całych sił i uśmiechaj sie do ludzi ,bo nie jestes sam.... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.





OK przyznaje się bez bicia - nigdy nie używam w kuchni śmietany (wolę jogurt naturalny) dlatego zastanawiam się czy... ta śmietana się nie zważy podczas zapiekania ? 

Śmietana pojawia się w wielu zapiekankach, tak samo jak sos z mleka (którego do zapiekanek używam zawsze
)








....ale nic to. Nie ma to jak brokuły pod beszamelem, szparagi pod beszamelem, fasolka szparagowa z beszamelem...nie mówiąz juz o lasagni i canelloni

