Niemcy V - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-28, 16:36   #1471
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Dot.: Niemcy V

Zapisz sie do dm i rossmanna... i powinnas od kekarza albo poloznej dostac terminy kiedy przyjezdrza takie duze auto z pieluchami...
Stary 2016-01-28, 16:51   #1472
blanca7
Raczkowanie

Czy któraś z Was zdawała tu Goethe Zertifikat Deutsch B2? Jeśli tak, chętnie zadałabym parę pytań. Za miesiąc zdaję ten egzamin, bez kursu- próbuję się sama przygotować, ale boję się trochę, że zdam go słabo :/
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 16:56   #1473
Bysanda
Zadomowienie

A propo kursu. Mam na myśli VHS, są jakieś konsekwencje za opuszczenie lekcji?
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 16:56   #1474
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Ja zdawalam ale to bylo 20lat temu...
Stary 2016-01-28, 17:00   #1475
201701091517
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ogorekpazurek Pokaż wiadomość
Zapisz sie do dm i rossmanna... i powinnas od kekarza albo poloznej dostac terminy kiedy przyjezdrza takie duze auto z pieluchami...
A to takie coś jest? Mój lekarz to oprócz "wie pani.. w ciąży to już tak jest" to za wiele więcej mi nie mówi
Może od położnej się dowiem coś więcej

A co do nacinań to interesowało mnie tylko jak jest w DE Bo z praktycznej strony widziałam jak to wygląda więc mniej więcej wiem na co się szykować Ale co ma być to będzie

Cytat:
Napisane przez blanca7 Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was zdawała tu Goethe Zertifikat Deutsch B2? Jeśli tak, chętnie zadałabym parę pytań. Za miesiąc zdaję ten egzamin, bez kursu- próbuję się sama przygotować, ale boję się trochę, że zdam go słabo :/
Tez chętnie poczytam, bo sama dopiero książki organizuję i ogólnie materiały i też już się boję tego :/
201701091517 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 17:13   #1476
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lambadaa Pokaż wiadomość
A to takie coś jest? Mój lekarz to oprócz "wie pani.. w ciąży to już tak jest" to za wiele więcej mi nie mówi
Może od położnej się dowiem coś więcej

A co do nacinań to interesowało mnie tylko jak jest w DE Bo z praktycznej strony widziałam jak to wygląda więc mniej więcej wiem na co się szykować Ale co ma być to będzie

Tez chętnie poczytam, bo sama dopiero książki organizuję i ogólnie materiały i też już się boję tego :/
Polozna powinna wiedziec 😊

Bedzie dobrze 😊 ja bym wolala jeszcze raz rodzic niz miec migreny 😛
Stary 2016-01-28, 20:39   #1477
bejata440
Zakorzenienie

Blanca - Ja zdawałam b2 telc .
Stary 2016-01-28, 20:52   #1478
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy znacie jakies strony , gdzie warto sie zarejstrowac, aby dostac kupony rabatowe na pieluchy, itp? Czasami producenci daja jakies probki, znacie cos? Ja chce wypytac moje niemieckie kolezanki, moze mi cos poleca i dam Wam znac.

Sama skorzystalam na razie tylko z Folio http://www.steripharm.de/start.html - tutaj zamowilam materialy informaycjne dla przyszlöych mam. Dostalam dwa pamietniki - jeden na okres ciazy, drugi na okres karmienia z malymi poradami i wskazowkami. plyte DVD z pilates dla ciezarnych, gume therband i tabele zywnosciowe dla kobiet w ciazy i karmiacych. Bardzo fajny zestaw, polecam Wszytko przyszlo dyskretnie zapakowane i za darmo
Ja przerzucam sie teraz na mniejsza dawke kwasu foliwego , bo juz 4 miesiac sie zaczal

P.S.
prosze nie piszcie juz o nacinaiu i rozdzieraniu... Wolalabym tego nie wiedziec i mysle, ze przyszle mamy tez.
My kupujemy pieluchy jednorazowe z aldiego bez zniżek
A pampersy na amazonie, jak mamy darmowy prime.
Stary 2016-01-28, 21:42   #1479
blanca7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
Blanca - Ja zdawałam b2 telc .
tylko telc wygląda jednak trochę inaczej niż Goethe Zertifikat Ale ogólnie dało się zdać? :p
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-31, 14:31   #1480
bejata440
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blanca7 Pokaż wiadomość
tylko telc wygląda jednak trochę inaczej niż Goethe Zertifikat Ale ogólnie dało się zdać? :p
jakie są roznice?

mi trudnosci zadnej nie sprawił.
jak mowisz po niemiecku, problemu zadnego nie powinnas miec
Stary 2016-01-31, 19:34   #1481
Ryfka
Zadomowienie

Ja zdawałam B2 Goethe Institute ale w PL, jeśli masz jakieś pytania to pisz
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-31, 19:44   #1482
Ayla74
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ogorekpazurek Pokaż wiadomość
Polozna powinna wiedziec 😊

Bedzie dobrze 😊 ja bym wolala jeszcze raz rodzic niz miec migreny 😛
Ja tez , migrena moze trwac nawet trzy dni i nigdy nie wiesz kiedy Cie znwu zlapie , a porod najwyzej kilkanascie godzin w najgorszym wypadku
Stary 2016-02-01, 21:49   #1483
nimrodel
Rozeznanie

Hej hej, przeszukalam ten watek i nie znalazlam. Mianowicie, czy ktoras z was moze polecic dobrego Steuerberatera w Berlinie? Wolalabym znalezc kogos z polecenia.

Kobiece Zen - Strefa dla Ciała i Duszy (grupa FB)
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 10:55   #1484
21kasia21
Zakorzenienie

Raspberry19, dziewczyny już Ci wiele powiedziały, więc stwierdziłam, że nie dodam nic od siebie, ale znalazłam Twój analogiczny wątek na innym forum i wypowiadający mają tam dużo racji.

Po pierwsze sama pracuję w HR już kilka ładnych lat, niemiecki znam bdb, angielski również, mam odpowiednie kursy w tym kierunku i wyobraż sobie, że tutaj w Niemczech nie jest to wystarczające. Wiele się naszukałam pracy w branży, bo dla nich istotna jest znajomośc obowiązujących przepisów, niemieckie układy zbiorowe pracy pomiędzy tym a tym, Tarifvertragi itd. Angielski tutaj zna każdy i prócz biegłego niemieckiego jest wymagany właśnie biegły angielski. Poza tym inny tutaj jest system nauki. Mnie niektórzy sugerowali jeszcze zrobienie Kaufmännische Ausbildung, bo jakoś ich moje doświadczenie nie przekonało...

Dziewczyny potrzebuję porady
Znajoma pracowała do końca roku na mini job i firmą ją zwolniła.
I teraz w styczniu dostała od nich wypłatę- raczej omyłkowo, jak już nie pracuje. I co z tym fantem zrobić? Pomijam kwestia uczciwości, bo firma wb. niej uczciwa nie była, ale jak to wygląda od strony prawnej?
W Polsce to wiem, bo jako były pracownik nie miałaby obowiązku tego zwracać, byłaby to jej dobra wola, a firma w takiej sytuacji ma 10 lat na odzyskanie pieniądzy przed sądem. Inaczej miałaby się kwestia, gdyby była nadal pracownikiem tej firmy...
Ktoś coś wie?

Edytowane przez 21kasia21
Czas edycji: 2016-02-02 o 10:59 Powód: dodano
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 17:13   #1485
Pacynkowa
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny mam takie pytanie, czy orientujecie sie może czy w DE są takie tańsze drogerie internetowe typu Paatal lub Kosmetyki z Ameryki ?
Pozdrawiam serdecznie
Pacynkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-03, 14:52   #1486
Bysanda
Zadomowienie

Czy możecie zainstalować na swoim telefonie aplikacje Payback? Polska wersje mogę, niemiecka nie, mimo że numer i tel niemiecki....wtf :s
Stary 2016-02-03, 20:05   #1487
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ayla74 Pokaż wiadomość
Ja tez , migrena moze trwac nawet trzy dni i nigdy nie wiesz kiedy Cie znwu zlapie , a porod najwyzej kilkanascie godzin w najgorszym wypadku
Albo i dobrze ponad dwadzieścia :/

Dziewczyny mam pytania odnośnie elternzeit.
1) chciałabym wrócić do pracy wcześniej. Antrag mam na 2 lata, ale po 1,5 chciałabym na pół etatu wrócić (miałam cały). Czy szef może mi odmówić wcześniejszego powrotu? Albo redukcji etatu (teilzeit in elternzeit).
2) jak wyglada zwolnienie się w trakcie elternzeit. Np znajdę nową pracę. Czas wypowiedzenia obowiązuje tak samo? Czy mogę podjąć pracę gdzie indziej w trakcie elternzeit?

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Bysanda Pokaż wiadomość
Czy możecie zainstalować na swoim telefonie aplikacje Payback? Polska wersje mogę, niemiecka nie, mimo że numer i tel niemiecki....wtf :s
Mam niemiecką albo angielską, jest okm
Stary 2016-02-03, 20:24   #1488
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Albo i dobrze ponad dwadzieścia :/

Dziewczyny mam pytania odnośnie elternzeit.
1) chciałabym wrócić do pracy wcześniej. Antrag mam na 2 lata, ale po 1,5 chciałabym na pół etatu wrócić (miałam cały). Czy szef może mi odmówić wcześniejszego powrotu? Albo redukcji etatu (teilzeit in elternzeit).
2) jak wyglada zwolnienie się w trakcie elternzeit. Np znajdę nową pracę. Czas wypowiedzenia obowiązuje tak samo? Czy mogę podjąć pracę gdzie indziej w trakcie elternzeit?

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Mam niemiecką albo angielską, jest okm
Android? Mi odmawia instalacji :-(
Stary 2016-02-03, 21:42   #1489
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Android? Mi odmawia instalacji :-(
Tak. Samsung. A angielska wersja jezykowa?
Stary 2016-02-03, 21:44   #1490
bejata440
Zakorzenienie

W jakim sklepie dorwę budyń winiary ?
Stary 2016-02-03, 22:13   #1491
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
W jakim sklepie dorwę budyń winiary ?
W polskim sklepie albo może real polski dział. Swoja drogą u mnie w polskim sklepie ten budyń kosztuje 2,50 euro, szok

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Tak. Samsung. A angielska wersja jezykowa?
Zainstalowalam polska wersje, ale tam nie pasuje moj numer tel, za duzo cyfr...jutro z tym powalcze.
Stary 2016-02-04, 08:53   #1492
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:

Zainstalowalam polska wersje, ale tam nie pasuje moj numer tel, za duzo cyfr...jutro z tym powalcze.
ja mam niemiecka (na androidzie) i nie bylo zadnego problemu z instalacja
Stary 2016-02-09, 13:47   #1493
KaskaWu
Raczkowanie

Dziewczyny, mam do was pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego. Zakładam, że skoro pracujecie w DE to jesteście ubezpieczone już w niemieckiej kasie chorych. Czy musiałyście składać jakieś papiery do naszego polskiego NFZ'u o wyrejestrowanie? Byłam ostatnio u doradcy ubezpieczeniowego i mi powiedział, że jak znajdę pracę tu, to muszę automatycznie "się odubezpieczyć" w PL. Prawda to? Nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam....
Dodam, że póki co jestem zatrudniona w PL na 1/4 etatu (u znajomej, robię jej zdalnie deklaracje, więc nie muszę się nawet tam pojawiać) więc figuruje w NFZ jako pracująca. Umówiłyśmy się, że jak znajdę pracę tu, to automatycznie zakończymy stosunek pracy tam.
KaskaWu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 13:57   #1494
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KaskaWu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam do was pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego. Zakładam, że skoro pracujecie w DE to jesteście ubezpieczone już w niemieckiej kasie chorych. Czy musiałyście składać jakieś papiery do naszego polskiego NFZ'u o wyrejestrowanie? Byłam ostatnio u doradcy ubezpieczeniowego i mi powiedział, że jak znajdę pracę tu, to muszę automatycznie "się odubezpieczyć" w PL. Prawda to? Nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam....
Dodam, że póki co jestem zatrudniona w PL na 1/4 etatu (u znajomej, robię jej zdalnie deklaracje, więc nie muszę się nawet tam pojawiać) więc figuruje w NFZ jako pracująca. Umówiłyśmy się, że jak znajdę pracę tu, to automatycznie zakończymy stosunek pracy tam.
Jak sie nie pracuje w Pl to nie ma wpływów do NFZ, nie ma się ubezpieczenia itd. Ja pierwszy raz o tym słyszę. A Ty pracujesz dla polskiej firmy na etacie 1/4, mieszkając w Niemczech? W Niemczech tez masz ubezpieczenie zdrowotne?
Stary 2016-02-09, 14:33   #1495
KaskaWu
Raczkowanie

Tak, pracuję w polskiej firmie, nie mam ubezpieczenia w Niemczech, tylko EKUZ i prywatną polisę na nagłe wypadki póki co. Jeszcze na razie kursuje, DE-PL-DE-PL, ale jak trafi się jakaś praca, to kursy się skończą. Wiedziałam, że będzie tu problem z ubezpieczeniem na początku, dlatego nie chciałam rezygnować z tego w Polsce. Stąd 1/4 etatu. Dlatego byłam taka zdziwiona kiedy on mi tak walnął o tym druku.
Stary 2016-02-09, 16:17   #1496
21kasia21
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwsze słyszę o czymś takim

Poza tym skoro pracujesz w Polsce, jesteś tam zatrudniona, to jesteś zgłoszona do ubezpieczenia (wnioskuję, że masz umowę o pracę, bo piszesz o stosunku pracy) I w sytuacji, gdy ową pracę zakończysz automatycznie nie masz odprowadzanych składek z umowy=brak ubezpieczenia, co będzie wyszczególnione np. na druku E-104.

Masz tutaj meldunek? Wiesz o tym, że w Niemczech jest obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego od momentu przyjazdu?
EKUZ zrobiona w Polsce nie działa tak, jak tutejsze ubezpieczenie.
Zresztą i tak za leczenie będziesz musiała tutaj zapłacić (jak taka sytuacja nastąpi) z własnej kieszeni, a potem dopiero ubiegać się o zwrot w polskim NFZ. Nieco skomplikowane to jest.
Stary 2016-02-09, 16:43   #1497
KaskaWu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość

Masz tutaj meldunek? Wiesz o tym, że w Niemczech jest obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego od momentu przyjazdu?
EKUZ zrobiona w Polsce nie działa tak, jak tutejsze ubezpieczenie.
Zresztą i tak za leczenie będziesz musiała tutaj zapłacić (jak taka sytuacja nastąpi) z własnej kieszeni, a potem dopiero ubiegać się o zwrot w polskim NFZ. Nieco skomplikowane to jest.
Mam jako drugie miejsce zamieszkania, pierwszym jest Polska (bo tam pracuję, przynajmniej tak zarejestrowała mnie pani w urzędzie). No właśnie o tym ubezpieczeniu słyszałam, ale jak szukałam po internetach to nic mądrego nie znalazłam. Jedni pisali tak inni siak. A jak się tu ubezpieczyć jeśli nie ma się pracy? Nie mogłam nic o tym znaleźć, więc będę bardzo wdzięczna za info. Na razie mam ubezpieczenie prywatne z PZU
Stary 2016-02-09, 16:53   #1498
21kasia21
Zakorzenienie

Cytat:
Mam jako drugie miejsce zamieszkania, pierwszym jest Polska (bo tam pracuję, przynajmniej tak zarejestrowała mnie pani w urzędzie). No właśnie o tym ubezpieczeniu słyszałam, ale jak szukałam po internetach to nic mądrego nie znalazłam. Jedni pisali tak inni siak. A jak się tu ubezpieczyć jeśli nie ma się pracy? Nie mogłam nic o tym znaleźć, więc będę bardzo wdzięczna za info. Na razie mam ubezpieczenie prywatne z PZU
Przerabiałam ten temat, kilka ładnych stron temu pisałam o tym w tym wątku, musiałabyś poczytać. Zresztą na forach to temat też dosyć powszechny i znany, aczkolwiek niełatwy.
Będąc tutaj na stałe ich nie interesuje fakt, gdzie i za co zapłacisz ubezpieczenie, masz po prostu być ubezpieczona, bo mają taki obowiązek. Ubezpieczasz się albo sama (koszt w AOK 165euro/m-c) albo zostajesz zgłoszona do ubezpieczenia rodzinnego przez męża. Chyba, że masz prawo do ALG I lub II, wtedy ubezpiecza Cię Arbeitsamt, ale w Twoim wypadku, gdy pracujesz jest to niemożliwe.
I zaległe ubezpieczenie trzeba i tak nadpłacić, nie ma zmiłuj się.

Nawet mając pracę np. Mini Job też musisz zadbać sobie sama o ubezpieczenie, bo nie masz odprowadzanych żadnych składek. Przy MJ nie masz ubezpieczenia, a pracę masz.

Edytowane przez 21kasia21
Czas edycji: 2016-02-09 o 16:54 Powód: dodano
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 17:11   #1499
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Ja wymeldowalabym sie z Niemiec, jezeli w De i tak nie pracujesz?
Ubezpieczenie zdrowotne niemieckie w Niemczech jest obowiazkowe, od chwili zameldowania sie w kraju.
Ja w Polsce przestałam pracować w sierpniu i w grudniu sie zameldowalam w Niemczech. W ubezpieczalni niemieckiej nikogo nie interesowało, gdzie bylam ubezpieczona przez te 4 miesiące, to z mojego doświadczenia.

Edytowane przez Bysanda
Czas edycji: 2016-02-09 o 17:15
Stary 2016-02-09, 18:37   #1500
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Musisz "wykupic" freiwilige Versicherung po prostu... w kazdej panstwowej kasie chorych mozesz...a Arbeitsamt czy HartzIV oplacaja ubezpieczenie ale wczesniej samemu trzeba sie ubezpieczyc

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości