|
|
#1741 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy marzec 2016 :) -cz. IX :)
sloneczko pokaz jakie masz na oku, pomozemy wybrać
![]() Nie wiem jak to moje dziecko leży, ale cały przód brzucha mam twardy, a boki mięciutkie. Chyba plackami się wypięła ![]() W ogóle brzuch mam wrażenie, że z dnia na dzień mam niżej
|
#1742 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co wybrać, czego nie podawać.. Nie mam pojęcia..
|
|
|
#1743 |
|
Zadomowienie
|
no0 chyba ze daja liste szczepien w przychodni co w ktorym tygodniu miesiacu itp to by bylo fajno
|
#1744 |
|
Zakorzenienie
|
No te obowiazkowe to raczej daja.
|
|
|
|
#1745 |
|
Rozeznanie
|
Lepiej znac adres przychodni do ktorej zapiszemy dziecko bo inaczej papiery przesle szpital do sanepidu i trzeba bedzie stamtad odbierac i przenosic przychodnia dostaje ze szpitala informacje o szpepionkach i tp. Infobze szkoly rodzenia.
Co do pasow ja w grudniu kupilam adapter be safe koszt byl bo to 180 zl ale ja bardzo zle sie czulam w pasach na brzuchu kazde szarpniecie to bol. W trakcie wypadku pas zapiety tez moze zrobic krzywde dziecku. A na preziebienie super dziala wycisniety sok z janlek natki pietruszki i cm imbiru naprawde stawia na nogi. |
|
|
|
#1746 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...e/przepis.html (Robię w nieco bardziej przaśnej wersji - pieczarki daję zwykłe a groszek zielony mrożony, chyba że mam akurat po drodze do auchana bo tam można dostać borowikowe i groszek w strączkach. U mnie wersja z tofu jak w przepisie, ale można oczywiście zastąpić kurakiem). Albo drugie moje ulubione: por + 2 marchewki w słupki + papryka w paski + pół paczki zielonej pasty curry - podsmażyć na chrupko, dodać puszkę mleka kokosowego i tofu w kostkę i/lub garść nerkowców (albo kuraka na początku jak ktoś mięsolubny), chwilę pogotować, gotowe. Do tego ryż najlepiej jaśminowy. To jest proste na początek bo z przypraw wystarczy ta pasta, do kupienia w dowolnym supermarkecie. |
|
|
|
|
#1747 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w 7 tyg kupilam ten adapter be safe. Jechalismy do Chorwacji autem. Uzywam go caly czas
|
|
|
|
#1748 |
|
Zadomowienie
|
Zaczyna mnie glowa bolec i chyba sie poloze
|
|
|
|
#1749 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Piona, mamy podobny plan Cytat:
moim też... My sami zapisywalismy Stasia do przychodni, w szpitalu dali nam tylko kartę szczepień która musieliśmy zanieść do wybranej przychodni na nfz. Dziecko musi mieć lekarza nfz nawet jeśli będziecie chodzić prywatnie
|
|
|
#1750 |
|
Zakorzenienie
|
To jak sobie najlepiej poradzic?
|
|
|
|
#1751 |
|
Wtajemniczenie
|
Zwykle masz przeczucie że się coś dzieje i wtedy trzeba lecieć do łazienki chyba... mnie odejście wód przeraża bo poprzednio miałam przy badaniu ginekologicznym na łóżku porodowym i wszystko poleciało do takiej specjalnej wanienki. Ale to był chlust, jakby wylać wodę z wiadra na raz... nie wiem czy coś może to zatrzymać, w domu muszą po czymś takim być konkretne szkody... ja liczę że zacznie się skurczami a nie wodami, tylko to nas uratuje
|
|
#1752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No też tak myślę, więc się bardzo nie martwię, tylko tyle, że mówił, że jest na granicy i więcej ma się nie skrócić. Ja mam dopiero 31/32 tc, a w 3 tygodnie skróciła się o centymetr, więc nabrała tempa Spoko, najważniejsze że pupa już u góry
|
|
|
|
|
#1753 |
|
Wtajemniczenie
|
Zazdroszczę Wam takiego porządkowego luzu ;-)
Ja nie chcę mamy ani teściowej angażować w mycie okien, od tego jest mąż ;-) Poza tym jestem taka, że jak sama nie zrobię to muszę tak poprawić po swojemu. Często mnie to drażni, pracuję nad tym, ale jest mi bardzo ciężko. Mąż się już przyzwyczaił i robi po mojemu, choć wiem, że to nie znaczy lepiej. On sam też super sprząta ;-) Co do obiadów to też dostajemy wałówę od rodziców i teściów, ale chcę być samodzielna,a mąż do pracy chodzi, więc chcę się nim zaopiekować. Z resztą sam też będzie miał dużo na głowie, bo będzie rejestrować dziecko w przychodni,w urzędzie, zapisze nas na wizytę u rodzinnego. Wiem, że przesadzam z porządkami, bo mamy czysto, ale ma lśnić. Teraz warto wiedzieć wcześniej kto będzie lekarzem dziecka, bo faktycznie szpitale przesyłają kartę szczepień do przychodni. Choć nie wszystkie szpitale, bo mój moloch tego nie robi ;-) |
|
|
|
#1754 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tymi pasami to chyba tak ze ktos zapomniał zlapala policja i yyu jestem w ciszy cisną mnie, mi w ogóle pas nie przeszkadza przeciez do fotela mnie nie wgniata jest tylko przypięty i to na kurtce nawet go nie czuje
Fasolka ja wiem ze przejść przejdzie i ze to wszystko tak zaprogramowane ale chodzi mi o sam fakt porodu of kors sama sekunda. nacięcia tez wiem ze nie boli.. Tylko zszyta rana w takim wrażliwym miejscu boli
|
|
|
|
#1755 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mam dzisiaj 35+0, wszystkie moje aplikacje (Moja Ciąża, bbf) pokazują mi dzisiaj zaczęty 36 tydzień. Mój lekarz też tak liczy ( bylam u niego w 34+4 i dla niego to tydzień 35). Dlatego ja też tak będę liczyła, jeżeli oczywiście pozwolicie ![]() A tp przypada mi w skończonym 40 tc.
|
|
#1756 |
|
Rozeznanie
|
Ja juz po lekarzu u mnie nic nowego szyjka zamknieta na porod sie nie zanosi. Paciorkowiec po 33 tygodniu skonczonym teraz mam 32 wiec na nastepnej wizycie kolejna za 2 tygodnie. Na plusie 11kg.
|
|
|
|
#1757 |
|
Wtajemniczenie
|
Po co Wam te umyte okna przed porodem?
![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Misia z tymi wodami to moja siostra mowila ze poczula ze nagle jej się strasznie chce siku i w połowie drogi chup mop i po frytkach jakie tam szkody jak na dywan to tez przeciez można umyć a mi sie wydaje ze z lozka zdarzysz wyskoczyć bo podobno czuje się nadejście fali
|
|
|
|
#1758 |
|
Zakorzenienie
|
No mam panele wszedzie to sie nie martwie, zreszta dywan to luzik, a materaca mi zal
troche za niego zaplacilam hahaMoj TZ pyta czy spakowalam torbe |
|
|
|
#1759 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
do 7 dni trzeba zgłosić dziecko do ubezpieczalni.
|
|
|
#1760 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdążysz*
|
|
|
|
#1761 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1762 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po prostu bardzo lubie porzadek
Jak moi rodzice wyjechali na wakacje, to przed ich przyjazdem umylam okna im, zmienilam firanki, podlogi umylam, kupilam swieze tulipanki Jak wrocili to mieli pachnaco i cudownie mama myslalam ze mnie zacaluje na smierc hahaJak my wrocilismy z wakacji zstalismy to samo. tak pieknie pachnialo czystoscia Moj maz pow ze nie wchodzimy bo jest za ładnie haha |
|
|
|
#1763 |
|
Zakorzenienie
|
Pospałam trochę, gardło póki co boli mniej, ale temperatura wyższa.
TŻ już mi paracetamol próbuje wcisnąć.
|
|
#1764 | |
|
Zadomowienie
|
mi się wydaje, że tych płynów jest z 1litr i tego podkład nie wchłonie. No chyba, że się właśnie sączą co jest chyba gorsze. Jak nie dostanę jasnego sygnału, że rodzę to będę leżała w domu z nadzieją, że przejdzie
![]() Moja macica już ćwiczy, mam takie coś, że mnie chwyci 2-3x na dzień ale ustępuje. Brzuch wydaje mi się mam niżej, mam jakieś białe wydzieliny- już schizuję czy to nie czop śluzowy ale nie ma krwi, ponoć nie musi być wcale krwi w czopie śluzowym. Superowo się zapowiada. ![]() Milenujdka ja też lubię wszystko robić z listą, planować, robić sobie tabelki i rozpisywać. Nauczyłam się tego na studiach gdzie musiałam mieć rozpisane ile mam zrobić na dany dzień żeby nie zostać w czarnej dupie. Ale przy dzidku odpuszczam. Mam nadzieję, że szybko się uspokoi, a ja osiągnę nirvanę, względny spokój i powrócę do planowania Okna myję dwa razy w roku dla Jezuska i że teraz wypada na Wielkanoc to pewnie poproszę męża żeby umył. On umie Firanki ściąga i zakłada u mnie też mąż.Cytat:
Nikt jej nie daje rodzicom do ręki bo to dokument ścisłego zarachowania. Jak zginie to kaplica. Rodzice mogą dostać do wglądu- dokumentację medyczną, kartę informacyjną.Po urodzeniu jak masz datę urodzenia dziecka (pesel można donieść później) idziesz Ty lub mąż do przychodni i uzupełniacie Deklarację- zabiera się ją z przychodni albo położna może Wam ją przynieść na wizycie patronażowej. Wybiera się lekarza, pielęgniarkę i położną. Umawia się na wizytę z lekarzem. Przychodzisz z dzieckiem i Ci wszystko powiedzą co, jak i kiedy i kiedy masz się zgłosić na następną wizytę. Nieobowiązkowe szczepienia wedle uznania. Obowiązkowe jeśli nie zaszczepicie do jakiegoś czasu określonego- dla każdego szczepienia jest taki zakres do którego można je wykonać- zgłasza się do Sanepidu.
Edytowane przez fasolka1987 Czas edycji: 2016-01-29 o 14:00 |
|
|
|
|
#1766 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- A co do szczepień to my zdecydowaliśmy się na ten tzw "Program na piątkę".
|
|
#1767 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomóżcie! Jak się liczy wódkę na wesele? Pół litra na głowę?
|
|
#1768 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny, złapała mnie okrutna śpiączka.
W nocy spało mi się bardzo dobrze aż zbudził mnie pies o 9:50 (a na 10:00 miałam lekarza!! - nie wiem czemu nie słyszałam budzika )jakoś tam dotarłam - moja astma utrzymuje się na tym samym poziome całą ciąże więc jest ok - a jak chciałam skonsultować czy w moim przypadku lepiej zzo czy nie to niedowidziałam się nic Jak wróciłam zjadłam śniadanko i jak kocur znalazłam sobie nasłoneczniony fragment kanapy na którym zaległam aż znów nie obudził mnie pies ![]() Nie wiem dlaczego znowu mam taką śpiączkę (na początku ciąży też miałam) a wy tak po 5-6 godzin i już... Bardzo dłużny mi się też czas do badania - chciałabym wiedzieć co z małą - nie wiem dlaczego ale teraz stresuje się bardziej jej zdrowiem niż przez cały okres ciąży. ktoregos_dnia - dobrze ze się mała odwróciła a szyjką się nie przejmuj ![]() sczepionki - eh.. ja jestem na tak mój TŻ na nie - pewnie będziemy omawiać je na bieżąco. znów dopadła mnie zgaga - dlaczego?? |
|
|
|
#1769 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My mieliśmy 200 butelek na 130 osób i chyba ok 60-70 butelek nam zostało (mieliśmy też poprawiny). Trochę butelek też rozdalismy i kilka zostawiliśmy sobie na chrzciny . Ale też poszło bardzo dużo wina, kilkadziesiąt butelek, musielismy dokupić.
|
|
#1770 |
|
Zadomowienie
|
Policzyć to wszystko to jest koszmar
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.

nie wiem czy szczepic na te rotawirusy i pneumokoki czy nie
dajcie jakieś dobre przepisy na to mleko kokosowe, może coś zrobię dobrego na niedzielę jak macica pozwoli 

moja stronka

TŻ już mi paracetamol próbuje wcisnąć.

- nie wiem czemu nie słyszałam budzika
)