|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
|
|
#3212 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3213 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3214 |
|
Zakorzenienie
|
Już bez przesady. Moje dziecko jest rozgarnięte a do szkoły jako 6latek nie pójdzie i nie dlatego, że nie poradziłaby sobie tylko dlatego że uważamy że miejsce 6latka jest w przedszkolu. W szkole jeszcze się nasiedzi i pracować do 67r też będzie.
|
|
|
|
#3215 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko poszło do przedszkola w wieku 1,5 roku, jest najbardziej rozgarnięta z całej grupy, nie wyobrażam sobie, zeby do 7 roku życia miała chodzić do przedszkola. To juz by było uwstecznienie dziecka. Ja poszłam do szkoły w wieku 6 lat i krzywda mi sie nie stała.
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-01-29 o 19:45 |
|
|
|
#3216 |
|
Konto usunięte
|
LOL, kraje gdzie dzieci idą do szkoły dużo wcześniej niż 7 lat są bogatsze i bardziej zaawansowane technologicznie niż Polska. Tak tylko mówię...
|
|
|
|
#3217 | ||
|
damn good coffee
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Serio, Rumunia czy Słowacja są 'bardziej zaawansowane technologicznie'? od kiedy?
|
||
|
|
|
#3218 |
|
Konto usunięte
|
No i nic.
Możemy dyskutować o formie nauki, i czy to musi się odbywać w szkole, ale fakt jest taki że w Polskich realiach jeśli ma mieć to sens to tak musi. W tej chwili połowa siedmiolatków* idzie do szkoły kompletnie nie nieprzygotowana, ale nie dlatego że są malutkie tylko dlatego że ich rozwój intelektualny został zaniedbany. Wniosek nasuwa się sam że skro kraje jak Izrael (lider! numer jeden na świecie w postępie technologicznym) zaczyna edukację już dwulatków (oni w przedszkolach ale tu wracamy do pierwszego zdania) i edukację, a nie zabawę to jest coś na rzeczy. Polska której sytuacja jest zupełnie odwrotna jest za to pełna ludzi płaczach że 6 latek powinien się bawić. Skuteczność izraelskiego pomysłu potwierdzają Noble dla Żydów, bo izraelski pomysł wypływa z religii a ta formatowała kulturę Izraela choć wierzących ortodoksów w Izraelu mieszka bodaj 0,5%... Po prostu na naukę czasem już jest za późno. * wiem że teraz już 6 latków. |
|
|
|
#3219 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, Ludzie często wychowują dzieci za pomocą telefonów, telewizora i tabletów i cieszą się, że "taaakie zdolne", bo tablet obsłuży. I nic poza tym.
|
|
|
|
#3220 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to przecież nieistotne czy znawiesz "przedszkole" czy klasa I na "zachodzie" dzieci siedzą na dywaniku i bawią się i uczą a nie w ławkach 5x45min...
|
|
|
|
#3221 |
|
damn good coffee
|
... zakute w kajdany, zapomniałaś dopisać.
|
|
|
|
#3222 |
|
Wtajemniczenie
|
a co rozumiecie przez rozwoj intelektualny? w sensie prawidłowy?
|
|
|
|
#3223 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mają najlepszy uniwersytet w Europie, w czołówce światowej. |
|
|
|
|
#3224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podstawówka nie zmieniła się zbytnio od czasu gdy do niej chodziłam (nie, nie prl). Całe szczęście, że wrócono do normalności i nikt nie zmusza 6latków do szkoły. Jak rodzic chce to szkoła chętnie przyjmie 6latka, można posłać jeśli nie chcecie uwsteczniać dziecka. Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2016-01-29 o 23:10 |
|
|
|
|
#3225 |
|
Zadomowienie
|
Mialam praktyki i w przedszkolu i w szkole i z dwojga zlego wole juz szkole (dla dziecka, nie mowie o mojej karierze
)
|
|
|
|
#3226 |
|
Konto usunięte
|
Zdaje się że 30 minut.
Ale generalnie na całym świecie jest kryzys edukacyjny. Nic się nie zgadza szkoły i uniwersytety są niewydolne, i Polska jest tego najlepszym przykładem. Bo w przeciwieństwie do Francji czy UK nawet nie mieliśmy jak zbudować szkół i uniwersytetów z tradycjami - choćby to że mundurek na czterolatku w Polsce kojarzy się z jakąś przemocą symboliczną, a w UK z dumą bo przynależę do społeczności szkolnej, i dobrze jest pokazywać dokoła barwy szkolne. Owszem jest parę polskich liceów/uniwerków które aspirują ale wciąż nie udało się - dlaczego nie mam pojęcia, nie znam tematu. Więc jednej strony mamy Oxbridge czy Sorbonne a z drugiej zupełnie beznadziejne szkoły od podstawówka po licea. Jest to silnie skorelowane z kryzysem ekonomicznym w ogóle ale to już nie ten temat. Podkreślam tylko że nie zachwycam się "zachodem" bo z stamtąd też powiewa zbukiem. Dla Polski historia napisała inny scenariusz więc mamy jeszcze inny problem. Ja się nie upieram że czterolatek musi iść do szkoły (eksperci sugerują że właśnie 6 lat jest najlepsze) problem polega na tym, że w Polsce do szkół trafiają dzieci które np. nie znają alfabetu. Bo nie chłodziły nie tylko do przedszkola ale i do zerówek. I zanim zbudujemy odpowiednia infrastrukturę (bo bardzo często chodzi o wykluczanie społeczne dzieci z obszarów wiejskich, a że do tego w Polsce edukacja nie jest darzona specjalną estymą...) to miną kolejne lata których nie mamy. Dlatego wysłanie 6 latków do szkół to jest minimum, i to co musimy zrobić. Też dla tych dzieci. No i może jakiś Brajanek zobaczy że można żyć inaczej bo w Polsce szkoły jeszcze nie są narzędziem segregacji klasowej.
|
|
|
|
#3227 |
|
Raczkowanie
|
o to to, znajoma nauczycielka klas wczesnoszkolnych skarży się, że dzieci, które nie chodziły do przed szkola w większości nie umieją nawet trzymać kredek, ale tablet pewnie obsłużą.
|
|
|
|
#3228 |
|
Konto usunięte
|
Niektórzy naukowcy mówią już o uzależnionych od tabletów trzy latkach. I że wyrabiają sobie nieprawidłowy odruch chwytnia - dlatego te kredki mnie nie dziwią...
|
|
|
|
#3229 |
|
Zakorzenienie
|
Przedszkole ma zakaz uczenia pisania i czytania to o czym my rozmawiamy. Ktoś te reformy przeprowadzał, jaki miał w tym cel? Zamiast siłą przepychać dzieci między placówkami (przedszkole-zerówka-szkoła) to trzeba pomyśleć o podstawie programowej zarówno w przedszkolu jak i szkole. Ja w przedszkolu uczyłam się literek i nie było problemu. Komu to przeszkadzało?
|
|
|
|
#3230 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Po prostu nie rozumiem, z jakiej racji ktoś ma dostawac kasę za siedzenie na doopie do momentu, gdy dziecko osiągnie pełnoletność. Ja może źle interpretuję ten projekt (?) i jeśli tak jest, poprawcie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3231 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
rzeczywistosc jest ciut inna....
|
|
|
|
|
#3232 |
|
Ante Pante
|
Bez kitu. Dziecko mojej siostry jest zapisane do przedszkola 10godzinnego. O 15 nie ma już żadnego dziecka... Rodzice składali deklaracje czy będą przyprowadzać dzieci do przedszkola między świętami a sylwestrem. Okazało się, że tylko dwójka by chodziła, więc przedszkole zamknięte. Tak samo pewnie będzie z feriami. Ja nie wiem po co się ludzie biją o te 10godzinne skoro potem i tak wybierają dzieciaki o 14, a ktoś kto faktycznie nie ma żadnej babci, cioci, dziadka, wujka na posterunku w razie co, to g. może zrobić. Albo zostawić biedaka samego, albo wynająć niańkę. Chore.
|
|
|
|
#3233 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3234 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3235 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jakich szkół i zależy co oceniamy jako więcej potrafią. Wiedzy teoretycznej mają polskie dzieci duuuużo więcej, umiejętności praktyczne za to leżą.
|
|
|
|
#3236 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3237 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez nie uważam, ze to jakieś bohaterstwo nastukać sobie dzieci i oczekiwać w nagrodę od państwa pomocy. Wielodzietne rodziny sa dla zamożnych.
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-01-30 o 09:46 |
|
|
|
#3238 |
|
ctrl alt delete
|
A gdyby budżet 500+ wydać na poprawę sytuacji w przedszkolach, to mogłoby być tak pięknie...
|
|
|
|
#3239 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Tak samo z matematyką. Dla przykładu: dziecko lat 5, klasa zerówkowa w UK z zakresu matematyki w drugim półroczu wchodzi dodawanie, w tym liczby dwucyfrowych, rozpoznawanie figur przestrzennych itd. Tabliczka mnożenia też jest wprowadzana (i egzekwowana) wcześnij niż w Polsce. Opinie, że polskie dzieci umieją więcej niż uczniowie w UK wynikają zapewne ze sposobu i tempa nauczania.
|
|
|
#3240 |
|
Wredny kotecek
|
Długo jeszcze będziecie ciągnąć tego off topa?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:21.

od kiedy?