Wrześniówki 2016 <3 - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-30, 12:35   #2221
Polta
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 <3

Cytat:
Napisane przez ttuska Pokaż wiadomość
Ja przed ciaza chodzilam spac ok 22 i budzilam sie o 6 rano tak mialam praktycznie od 2 lat, a teraz nie moge zasnac.. nawet jak jestem teraz chora to w dzien na 5 min nie zmruzylam oka

Dlatego ja sie wole wstrzymac z pozytywnymi wiesciami, bo u mnie cala rodzina czeka na dzieciaka kazdy dogaduje, pyta i zyczy przy kazdej okazji moja mama jest podejrzliwa i aż się teraz dziwię, że się nie domyśla. 2 razu odmowilam alkoholu i kawy i nic

Dziewczyny macie jakiś sposób na suchy kaszel? Prawie pożegnała się z chorobą po tyg walka, a kaszel został i to taki, że wszystkie wnętrzności mnie bolą :/
Moze sie domysla, ale cierpliwie czeka az bedziesz gotowa, zeby sie podzielic dobrymi wiesciami.
Polta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 12:41   #2222
Samarinda
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 &lt;3

Ja mam dwa smoczki, dostałam od przyjaciółki z okazji ślubu, zrobiła mi kapsułę czasu (nasze wspólne stare zdjęcia i pamiątki i coś na przyszłość). Mój tato generalnie przy takich okazjach nie jest zewnętrznie wesoły, ale wiem, że się cieszy i jest spokojny. Za to mama mało ze skóry nie wyskoczyła, zwłaszcza, że termin mam w jej urodziny i że koleżanki w pracy ją już o to pytały (niektóre z nich były na naszym ślubie 1,5 roku temu)
. /Sting

Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 12:58   #2223
ttuska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Polta Pokaż wiadomość
Moze sie domysla, ale cierpliwie czeka az bedziesz gotowa, zeby sie podzielic dobrymi wiesciami.
Oj ona nie z tych, które czekają od razu wyskakuje z grubej rury hehe
Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość
Ja mam dwa smoczki, dostałam od przyjaciółki z okazji ślubu, zrobiła mi kapsułę czasu (nasze wspólne stare zdjęcia i pamiątki i coś na przyszłość). Mój tato generalnie przy takich okazjach nie jest zewnętrznie wesoły, ale wiem, że się cieszy i jest spokojny. Za to mama mało ze skóry nie wyskoczyła, zwłaszcza, że termin mam w jej urodziny i że koleżanki w pracy ją już o to pytały (niektóre z nich były na naszym ślubie 1,5 roku temu)
Pewnie podobnie bralysmy ślub a teksty typu 'bo koleżanki z pracy się pytają, bo sąsiedzi zagaduja' doprowadzają mnie do szału.. najlepiej jskbym tydz po ślubie oznajmiła wszystkim, ze w ciazy jestem my zamierzamy pow w połowie lutego po drugim usg, ale wolałabym żeby póki co najbliżsi wiedzieli
ttuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 13:32   #2224
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milako Pokaż wiadomość
Weselna- jesli dobrze pamietam, jakis czas temu pisalas o ewentualnej zazdrości otoczenia na wieść o ciazy. Przyznałam sie mojej przyjaciolce, z ktora jestesmy blisko od podstawówki (od 6 klasy) i wiecie co? Od tygodnia sie do mnie wogole nie odezwala. Nawet nie wiecie jak bardzo mi przykro.
Może być zbieg okoliczności, bo ma nawał pracy, może sama zagadaj co u niej i jak jej tydzień minął?
Ja pytałam, bo z kolei u mnie była taka sytuacja, że po tej informacji jedna ze znajomych sama mi napisała, że po prostu mi tego zazdrości. Już kiedyś przez to straciłyśmy kontakt więc zastanawiam się jak będzie teraz. Tak się już w życiu poukładało, że ja mam to, co chciałaby ona a ironią jest to, że nie udało mi się jeszcze osiągnąć tego, o czym marzyłam najbardziej. Trudna sytuacja. Zobaczę, jak się rozwinie.

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:

Dziewczyny macie jakiś sposób na suchy kaszel? Prawie pożegnała się z chorobą po tyg walka, a kaszel został i to taki, że wszystkie wnętrzności mnie bolą :/
Miód z lipy i sok z kaliny. U mnie niezawodne. Tylko sprawdź czy to nie ma przy ciąży jakiegoś szkodliwego działania.

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Wspominacie o prezentach dla dziecka. Przez chwilę uznałam, że my nic nie mamy, ale potem przypomniałam sobie, że przecież na wieczorze kawalerskim mąż dostał paczkę pieluch A na weselu znajomi wręczyli nam malutkie buciki jak dla panicza - czarne, skórzane i z metalową sprzączką Nic tylko jeszcze kupić białe rajstopki, pumpy, koszulkę z żabotem i zapuścić chłopcu loczki

Nie wiem jak będzie pasować dziewczynce

W każdym razie do tego będę polować na maluśką ramoneskę i to jest jedna z nielicznych rzeczy którą planuje kupić. Resztę zbieram po rodzinie.
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 13:34   #2225
201609230904
Konto usunięte

Hej, rzadko się udzielam, bo i z czasem u mnie słabo. Podczytuję sobie was na bieżąco. Ale muszę też przyznać, że z mniejszą ekscytacją przeżywam tę ciążę. Pierwsza wizyta u gina we wtorek.
A na stole w kuchni tulipany od męża. Tęsknię za wiosną i energią, która zawsze na wiosnę przychodzi.
201609230904 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 13:38   #2226
aisot
Rozeznanie

Cytat:
Mówicie o tej "W oczekiwaniu na dziecko"?

Dokładnie
aisot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 13:46   #2227
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
Oj ona nie z tych, które czekają od razu wyskakuje z grubej rury hehe

Pewnie podobnie bralysmy ślub a teksty typu 'bo koleżanki z pracy się pytają, bo sąsiedzi zagaduja' doprowadzają mnie do szału.. najlepiej jskbym tydz po ślubie oznajmiła wszystkim, ze w ciazy jestem my zamierzamy pow w połowie lutego po drugim usg, ale wolałabym żeby póki co najbliżsi wiedzieli
Jest u nas w rodzinie małżeństwo, u którego dziecko poczęło się 3 lata po ślubie. Wcześniej nie mieli warunków mieszkaniowych, z pracą było kiepsko - woleli poczekać i zapewnić dziecku przyzwoity start. Przyszła mama radośnie oznajmiła swojej teściowej dobrą wiadomość. W odpowiedzi usłyszała: "No nareszcie. Już wszyscy myśleli, że jesteś jakaś chora czy co."
Raz - jak w ogóle można tak o kimś pomyśleć, ignorując fakt, że dziecko to nie tylko wola opatrzności, ale też decyzja rodziców. Dwa - ciekawe, że jakoś nie zakwestionowała płodności swojego syneczka, tylko automatycznie założyła, że problem leży po stronie kobiety.
. /Sting

Stary 2016-01-30, 13:50   #2228
milako
Rozeznanie

Wrześniówki 2016 &lt;3

Cytat:
Napisane przez weselna01 Pokaż wiadomość
Może być zbieg okoliczności, bo ma nawał pracy, może sama zagadaj co u niej i jak jej tydzień minął?

Ja pytałam, bo z kolei u mnie była taka sytuacja, że po tej informacji jedna ze znajomych sama mi napisała, że po prostu mi tego zazdrości. Już kiedyś przez to straciłyśmy kontakt więc zastanawiam się jak będzie teraz. Tak się już w życiu poukładało, że ja mam to, co chciałaby ona a ironią jest to, że nie udało mi się jeszcze osiągnąć tego, o czym marzyłam najbardziej. Trudna sytuacja. Zobaczę, jak się rozwinie.[

Oj to tez niciekawie z Twoja znajoma. Ja troche rozumiem takie zachowania, bo tak jak juz wczesniej gdzies wspominalam, długo starałam sie zajść w ciaze. Każda ciaza znajomej wywoływała we mnie zazdrość i bol, ale mimo to, zawsze sie do każdej koleżanki odzywałam, kontaktowalam, pytałam jak sie czuja itp. Moja przyjaciółka to taki typ businesswoman, ktora nie ma faceta, a praca i rozwój jest dla niej najważniejszy. Zastanawiam sie czy jej zachowanie to faktycznie nie przejaw zazdrości, ale jesli tak, to musiałaby mnie i wszystkich dookoła od lat oklamywac, ze wcale jej: zycie kobiety sukcesu nie jest takie, jak sobie wymarzyła.
milako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 14:01   #2229
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Polta Pokaż wiadomość
Niby tak. Ale moje 110 w biuście chętnie bym komus w czesci oddala szczególnie przy ciazowej perspektywie wzrostu...
Cytat:
Oddaj w dobre ręce...męża
Oj tam męża od razu, ja chętnie trochę przygarnę Mężowi zostanie reszta

Cytat:
Napisane przez kasia_wroc Pokaż wiadomość
mam podobnie. muszę jeść często ale mało bo inaczej mnie zapycha. a dziś mam dzień ogórków ;-)
Właśnie ugotowałam gar zupy ogórkowej

Cytat:
Napisane przez Lukrecjanna Pokaż wiadomość
Hej, rzadko się udzielam, bo i z czasem u mnie słabo. Podczytuję sobie was na bieżąco. Ale muszę też przyznać, że z mniejszą ekscytacją przeżywam tę ciążę. Pierwsza wizyta u gina we wtorek.
A na stole w kuchni tulipany od męża. Tęsknię za wiosną i energią, która zawsze na wiosnę przychodzi.
A który to będzie tydzień? Co do ekscytacji to różnie bywa, jakoś też mnie nie ciągnie do szukania książek nt. ciąży i dziecka a ubranka to jeszcze do głowy mi nie przyszły Ale wiadomo, każda przeżywa swój stan inaczej
A do wiosny jakoś strasznie nie tęsknię, zawsze lubiłam wszystkie pory roku. Pod warunkiem, że pogoda jest adekwatna A dzisiaj niestety nie jest. Jest ciepło, chyba z 10 st. jak nie lepiej i w dodatku chyba halny wieje. No kto to widział taką pogodę w styczniu Źle się czuję przy takiej aurze

Edytowane przez Manddy
Czas edycji: 2016-01-30 o 14:05
Manddy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 14:04   #2230
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Manddy Pokaż wiadomość

A który to będzie tydzień? Co do ekscytacji to różnie bywa, jakoś też mnie nie ciągnie do szukania książek nt. ciąży czy dziecka a ubranka to jeszcze do głowy mi nie przyszły Ale wiadomo, każda przeżywa swój stan inaczej
A do wiosny jakoś strasznie nie tęsknię, zawsze lubiłam wszystkie pory roku. Pod warunkiem, że pogoda jest adekwatna A dzisiaj niestety nie jest. Jest ciepło, chyba z 10 st. jak nie lepiej i w dodatku chyba halny wieje. No kto to widział taką pogodę w styczniu Źle się czuję przy takiej aurze
U mnie za oknem 12. Też mi jakoś śpiąco, pewnie przez pogodę :/
. /Sting

Stary 2016-01-30, 14:09   #2231
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
Oj to tez niciekawie z Twoja znajoma. Ja troche rozumiem takie zachowania, bo tak jak juz wczesniej gdzies wspominalam, długo starałam sie zajść w ciaze. Każda ciaza znajomej wywoływała we mnie zazdrość i bol, ale mimo to, zawsze sie do każdej koleżanki odzywałam, kontaktowalam, pytałam jak sie czuja itp. Moja przyjaciółka to taki typ businesswoman, ktora nie ma faceta, a praca i rozwój jest dla niej najważniejszy. Zastanawiam sie czy jej zachowanie to faktycznie nie przejaw zazdrości, ale jesli tak, to musiałaby mnie i wszystkich dookoła od lat oklamywac, ze wcale jej: zycie kobiety sukcesu nie jest takie, jak sobie wymarzyła.
Najprościej po prostu spytać Domysły sieją domysły

Ale właśnie uświadomiłaś mi co mnie czeka wśród mam, dla których celem w życiu było mieć dziecko. Nie wiem za bardzo co mam im mówić, bo dla mnie to nie jest ani cel życiowy, ani życiowa tragedia. Mogą się spodziewać, że teraz nie będę już niczym więcej sie interesować, jak dzieckiem i okręcać świat wokół niego...a ja bardziej myślę nad tym, żeby zobaczyć jakie dziecko jest i jego potrzeby dopleść do naszego życia.
Stary 2016-01-30, 14:13   #2232
ttuska
Rozeznanie

Cytat:

Miód z lipy i sok z kaliny. U mnie niezawodne. Tylko sprawdź czy to nie ma przy ciąży jakiegoś szkodliwego działania.[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------
a gdzie mogę kupić ten syrop z kaliny?
Cytat:
Jest u nas w rodzinie małżeństwo, u którego dziecko poczęło się 3 lata po ślubie. Wcześniej nie mieli warunków mieszkaniowych, z pracą było kiepsko - woleli poczekać i zapewnić dziecku przyzwoity start. Przyszła mama radośnie oznajmiła swojej teściowej dobrą wiadomość. W odpowiedzi usłyszała: "No nareszcie. Już wszyscy myśleli, że jesteś jakaś chora czy co."
Raz - jak w ogóle można tak o kimś pomyśleć, ignorując fakt, że dziecko to nie tylko wola opatrzności, ale też decyzja rodziców. Dwa - ciekawe, że jakoś nie zakwestionowała płodności swojego syneczka, tylko automatycznie założyła, że problem leży po stronie kobiety.
czyli teściowa pokazała prawdziwe oblicze.. ja gdyby ktokolwiek z rodziny Tak mi powiedział to miałabym ogromny zal. Każdy ma prawo do planowania swojego życia według swojego planu i upodobań. Mama często pytała o dziecko aż w końcu powiedziałam, ze ja też bym bardzo chciała, ale nie każdemu udaje się od razu i temat zakończyła. Jeżeli chodzi o teściów to zazwyczaj w zartach coś tam powiedzieli, ale po jakimś czasie zaczęło mi to przeszkadzać.
Stary 2016-01-30, 14:17   #2233
weselna01
Zadomowienie

Czy ktoś wie czy mogę suplementować dietę białkiem typu WBC? Dosypałabym do koktajlu ale nie wiem czy mogę.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
a gdzie mogę kupić ten syrop z kaliny?
Ja dostaję od teściowej Jakbyś była z Poznania to bym Ci odlała pół słoika A tak to podejrzewam że sklepy ze zdrową żywnością i może w zielarskich.

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Cytat:
czyli teściowa pokazała prawdziwe oblicze.. ja gdyby ktokolwiek z rodziny Tak mi powiedział to miałabym ogromny zal.
A we mnie zbudziłby się złośliwy troll i: "A nie nie, ze mną było wszystko ok ale wie mama, że to obie strony muszą być zdrowe"

Ale to trzeba mieć też męża z dystansem
Stary 2016-01-30, 14:22   #2234
milako
Rozeznanie

Cytat:
Najprościej po prostu spytać Domysły sieją domysły

Ale właśnie uświadomiłaś mi co mnie czeka wśród mam, dla których celem w życiu było mieć dziecko. Nie wiem za bardzo co mam im mówić, bo dla mnie to nie jest ani cel życiowy, ani życiowa tragedia. Mogą się spodziewać, że teraz nie będę już niczym więcej sie interesować, jak dzieckiem i okręcać świat wokół niego...a ja bardziej myślę nad tym, żeby zobaczyć jakie dziecko jest i jego potrzeby dopleść do naszego życia.

Co do Twoich koleżanek, jesli to sa dobre koleżanki, to nimi pozostaną. Ja pomimo bólu zawsze czułam wielka radość z każdej ciazy koleżanki i każda wspierałam, ale moze dlatego tak było, ze dziecko nie jest jedynym marzeniem mojego zycia i oprocz niego zawsze sie skupialam rowniez na rozwoju zawodowym.
milako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 14:36   #2235
ttuska
Rozeznanie

Cytat:
Czy ktoś wie czy mogę suplementować dietę białkiem typu WBC? Dosypałabym do koktajlu ale nie wiem czy mogę.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Ja dostaję od teściowej Jakbyś była z Poznania to bym Ci odlała pół słoika A tak to podejrzewam że sklepy ze zdrową żywnością i może w zielarskich.

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

A we mnie zbudziłby się złośliwy troll i: "A nie nie, ze mną było wszystko ok ale wie mama, że to obie strony muszą być zdrowe"

Ale to trzeba mieć też męża z dystansem
Ach szkoda jeszcze dzisiaj będę się liczyła lnem

Oo tak najlepiej tak powiedzieć może to podziała skutecznie na głupie dogadywanie
Stary 2016-01-30, 14:42   #2236
Polta
Zadomowienie

Cytat:

A który to będzie tydzień? Co do ekscytacji to różnie bywa, jakoś też mnie nie ciągnie do szukania książek nt. ciąży i dziecka a ubranka to jeszcze do głowy mi nie przyszły Ale wiadomo, każda przeżywa swój stan inaczej
Maz nie narzeka, ale ja bym wolala łatwiej wybierac staniki i dopinac żakiety
Polta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 15:08   #2237
asiaczek87
Zakorzenienie

Weselna a na co syrop z kaliny?

1.08.2015

asiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 15:26   #2238
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:

Piątka, ja też przed chwilą ugotowałam z 5 litrów ogorkowej! Wczoraj mnie strasznie na nią naszło

U nas rodzice i tesciowie bardzo się cieszą chociaż na razie tak ostrożnie, bo wiedzą, ze długo się staraliśmy i ze jeszcze może być roznie.
Stary 2016-01-30, 16:08   #2239
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek87 Pokaż wiadomość
Weselna a na co syrop z kaliny?
Kaszel. Ale generalnie działa na przeziębienia. Nie wiem jakim cudem, ale działa
Stary 2016-01-30, 16:47   #2240
Nikaniki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Spokojnie, przy takiej becie, nie zobaczylabys nic poza pecherzykiem
Ja byłam u gina tydzień temu, był pecherzyk - na serduszko kazał mi przyjść dopiero za 2 tygodnie. 4 dni po wizycie zrobiłam betę i wynosiła niecałe 10 tys. - więc w dniu, kiedy kazał mi przyjść na serduszko beta powinna wynosić ponad 300 tys!
Tak więc musisz się uzbroić w cierpliwość

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
A dał Ci skierowanie na jakieś badania po tym jak powiedział żebys przyszła za 2 tygodnie? Wiecie, że podobno żeby becikowe dostać trzeba mieć kartę ciąży założoną do 10 tygodnia ciąży i płacą 1000zł przez 12 miesięcy?
Nikaniki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 17:08   #2241
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikaniki Pokaż wiadomość
A dał Ci skierowanie na jakieś badania po tym jak powiedział żebys przyszła za 2 tygodnie? Wiecie, że podobno żeby becikowe dostać trzeba mieć kartę ciąży założoną do 10 tygodnia ciąży i płacą 1000zł przez 12 miesięcy?
Skierowanie na badania krwi i moczu mi dał, ale karty ciazy jeszcze nie założył

Becikowe to jednorazowa zapomoga. I trzeba pozostawać pod opieką lekarza przed 10. tygodniem (ale chyba nie równa się to z założeniem karty ciąży).
Ale coś się chyba miało zmienić w przepisach, ze nawet kobiety, które nie były zatrudnione przed ciążą mają dostawać jakiś zasiłek macierzynski - może z tym Ci się pomyliło?

Zezarlam ogórkowa i panierowane boczniaki z kapustą kiszoną i jestem bardzo zadowolona
Stary 2016-01-30, 17:17   #2242
aisot
Rozeznanie

Boczniaki Boże wiedziałam, nie zaglądaj tu jak jestes głodna, nie patrz. I co? I teraz chce boczniaka
aisot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 17:22   #2243
Manddy
Zadomowienie

Hmm, nigdy nie jadłam panierowanych boczniaków? Smakują jak kanie?
Stary 2016-01-30, 17:57   #2244
nelyen
Zadomowienie

Bue, z grzybów to tylko pieczarki

Za to pełnia szczęścia kulinarnego - serek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, tak mi smaka narobiłyście już drugą kanapkę pochłaniam

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 18:21   #2245
Nikaniki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Skierowanie na badania krwi i moczu mi dał, ale karty ciazy jeszcze nie założył

Becikowe to jednorazowa zapomoga. I trzeba pozostawać pod opieką lekarza przed 10. tygodniem (ale chyba nie równa się to z założeniem karty ciąży).
Ale coś się chyba miało zmienić w przepisach, ze nawet kobiety, które nie były zatrudnione przed ciążą mają dostawać jakiś zasiłek macierzynski - może z tym Ci się pomyliło?

Zezarlam ogórkowa i panierowane boczniaki z kapustą kiszoną i jestem bardzo zadowolona
http://polskieprawo.blox.pl/2015/06/...a-kazdego.html http://www.gazetawroclawska.pl/artyk...osek,id,t.html a co Ty na to?
Nikaniki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 18:33   #2246
Samarinda
Zadomowienie

A jednorazowe becikowe należy się tym, którzy dostają normalny macierzyński?

Jak się ma L4 ciążowe, ale chodzone (typ 2), to można wychodzić z domu? W sensie czy jeżeli spotkam współpracownika albo szefa gdzieś na mieście to nie będę mieć kłopotów?
. /Sting

Edytowane przez Samarinda
Czas edycji: 2016-01-30 o 18:38
Stary 2016-01-30, 18:41   #2247
Lea_ny
Zakorzenienie

No właśnie to co napisałam: w tym artykule piszą, ze to zasiłek macierzyński, który dostaną kobiety nie mające zatrudnienia Pozostali dostają jednorazowa zapomogę.

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
A jednorazowe becikowe należy się tym, którzy dostają normalny macierzyński?

Jak się ma L4 ciążowe, ale chodzone (typ 2), to można wychodzić z domu? W sensie czy jeżeli spotkam współpracownika albo szefa gdzieś na mieście to nie będę mieć kłopotów?
Tak. Zdaje się, ze wtedy, jeśli dochód na jednego członka rodziny nie przekracza ok 1900 zł - tylko nie wiem czy netto czy brutto.
Stary 2016-01-30, 18:55   #2248
weselna01
Zadomowienie

A ja na to że znowu najwięcej pomocy otrzymuje patologia. A jak ma się utrzymać 3 osobowa rodzina z jednej wypłaty osoby pracującej na umowę o pracę na kwotę 2300zł, gdzie 2000zł to koszty spłaty kredytu za mieszkanie (takie bez szału), prądu, wody, gazu, czynszu i paliwa na dojazd do rzeczonej pracy? Bo my np. będziemy w takiej sytuacji. I nic nam nie przysługuje. Na zasiłek jest za dużo na osobę (700zł), na 1000zł/msc żyjemy za luksusowo, bo jedna osoba pracuje... Ręce mi opadły.

I też nie obejmują mnie ZUSy i inne przywileje, bo pracuję na zlecenia. Czyli jak większość ludzi w praktyce, ale wedle ustaw to ponoć jest to margines,bo "normalni ludzie" mają umowę o pracę.

Edytowane przez weselna01
Czas edycji: 2016-01-30 o 18:57
Stary 2016-01-30, 18:59   #2249
Manddy
Zadomowienie

A ja właśnie odkryłam babkę cytrynową (najlepiej jeszcze ciepłą) polaną koktajlem truskawkowym Pycha

Edytowane przez Manddy
Czas edycji: 2016-01-30 o 19:00
Stary 2016-01-30, 19:07   #2250
chrupa
Zadomowienie

Cytat:
A ja na to że znowu najwięcej pomocy otrzymuje patologia. A jak ma się utrzymać 3 osobowa rodzina z jednej wypłaty osoby pracującej na umowę o pracę na kwotę 2300zł, gdzie 2000zł to koszty spłaty kredytu za mieszkanie (takie bez szału), prądu, wody, gazu, czynszu i paliwa na dojazd do rzeczonej pracy? Bo my np. będziemy w takiej sytuacji. I nic nam nie przysługuje. Na zasiłek jest za dużo na osobę (700zł), na 1000zł/msc żyjemy za luksusowo, bo jedna osoba pracuje... Ręce mi opadły.

I też nie obejmują mnie ZUSy i inne przywileje, bo pracuję na zlecenia. Czyli jak większość ludzi w praktyce, ale wedle ustaw to ponoć jest to margines,bo "normalni ludzie" mają umowę o pracę.
Niestety prawda :/ To tak jak z tym 500zł na dziecko :/
Jak pracujesz na zlecenia to pozostaje ci właśnie te 1000zł miesięcznie po urodzeniu dziecka, przez rok. Niezależnie od dochodu
chrupa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości