Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-08, 21:18   #2281
myszeczka00
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
ps po pierwszym dniu zajec mam dosc fil. ang :P bleee nie cierpie juz gramatyki praktycznej i nie pałam miloscia do laciny i listening/ speaking ^^
Praktyczna to nic w porównaniu z opisową wybaczcie za OT.

myszeczka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-08, 21:20   #2282
papryka85
Zakorzenienie

Elfik5!!!!Zmień ortodontę!!!Facet jest bezczelny!Ja noszę dwa aparaty od roku i jeszcze ani raz ani jeden zamek mi nie odpadł!!!To jest kpina,żeby tak traktować pacjenta!!!Szkoda twoich nerwów,czasu i pieniędzy(a propos-musisz płacić za każde przyklejenie zamka????bo jak tak to to jest skandal!!!to jest zwykła reklamacja,ja nigdy nie płacę za poprawki,a u dentysty się zdarzały.I nie musiałam się o to kłocić-to było oczywiste dla obu stron)Nie jest dobrze zmieniać ortodonty w trakcie leczenia,ale z tym to na pewno do niczego nie dojdziesz.Olej kolesia.Ja bym mu jeszcze powiedziała na do widzenia co o nim myślę!Ja ci radzę szukać lekarza,który poważnie cię potraktuje.Może ktoś z Gdańska kogoś ci poleci???Halo Gdańsk!!!Pomóżcie koleżance!!!Powodzenia życzę!

AsiCza-nie ma za co.Pisz co jeszcze cię interesuje,to odpowiem(jak nie ja to inne aparatki).Do mycia zębów trzeba zakupić szczoteczkę ortodontyczną z rowkiem pośrodku włosia,szczoteczkę interdental-do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych i pod łukami(ja używam 2-na małej rączce do przestrzeni,na długiej rączce pod łuki,bo tak mi wygodniej),zęby dobrze też jednak w miarę możliwości nitkować,są specjalne nici do aparatów,ale ja wolę używać normalnych.Do tego zakupujesz jakiś płyn przeciw próchnicy(mój-elmex pomarańczowy),dołączasz zwykłą szczotkę do czyszczenia powierzchni żujących i wewnętrznych zębów,pastkę,wykałaczkę i akcesroria czyszczące gotowe.Niestety jest to kolejny wydatek,ale nie wolno zaniedbywać mycia.I koniecznie ząbki poleczyć wcześniej,usunąć kamień i osad.Potem w trakcie noszenia aparatu można usuwać kamień i piaskowć,ale leczenie próchnicy może być kłopotliwe.

Kasiek87 studiujesz filologię angielską??? moderatorka też jest aparatką??? to pozdrawiam moderatorkę
i wszystkie inne aparatki

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2007-10-08 o 22:03
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-08, 21:39   #2283
morelowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Elfik5!!!!Zmień ortodontę!!!Facet jest bezczelny!Ja noszę dwa aparaty od roku i jeszcze ani raz ani jeden zamek mi nie odpadł!!!To jest kpina,żeby tak traktować pacjenta!!!Szkoda twoich nerwów,czasu i pieniędzy(a propos-musisz płacić za każde przyklejenie zamka????bo jak tak to to jest skandal!!!to jest zwykła reklamacja,ja nigdy nie płacę za poprawki,a u dentysty się zdarzały.I nie musiałam się o to kłocić-to było oczywiste dla obu stron)Nie jest dobrze zmieniać ortodonty w trakcie leczenia,ale z tym to na pewno do niczego nie dojdziesz.Olej kolesia.Ja bym mu jeszcze powiedziała na do widzenia co o nim myślę!Ja ci radzę szukać lekarza,który poważnie cię potraktuje.
dokładnie. zgadzam się.

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-08, 22:02   #2284
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez myszeczka00 Pokaż wiadomość
Praktyczna to nic w porównaniu z opisową wybaczcie za OT.
hyh slyszalam ale trafilam na taka *&^*$)(& ze szkoda gadac ;/ na dzien dobry wyskoczyla z najgorszymi zagadnieniami gramatycznymi a slownictwo tam takie ze tylko sie pochlastac ;]

a wracajac do zebow to dalej mnie bola od ptku chlippp, ale nie faszeruje sie chemia, bo zrobie zeby,a z watroby i zoladka nic mi nie zostanie :P

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 06:28   #2285
smv
Zakorzenienie

hehe kasiek ja tez po pierwszych zajeciahc bylma zdruzgotana ale mija 3 rok osttani Bogu dzięki i zyje dasz rade!
effik jeny wspolczuje z tym ortodonta, nie obrazajac go ale robie po prpstu fuszerke. placisz za kazde doklejenie? za doklejenie nie powinno sie placic bo nie jestz Twojej winy, no chyba ze jesz nad wymiar twrade rzeczy ale mysle ze kazda 'aparatowy' czlowiek uwaza jednak..mnej lub wiecej ale uwaza radze cos z tym powaznie zrobic, powiedziec mamie zeby poszla z toba, jednka z nami babami to faceci rbia wszytsko i byle kit wciskaja. rodzic potrzebny. w ogole to bezczelny jest ze sms wyslał. czy to w ogole ortodonta? ma odpowiednie kwalifikacje? podejdz do innego ortodonty zapytaj co z tym fantem zrobic, czy ewentualnie ktos inny moze cie poprowadzic? jesli ten oertodonta pracuje w klinice moze podejdz do dyrektora? moze niewystraczajco dlugo ci nasiwtla ten klej?
ja mam 5 miesiac i nic sie nie stalo jeszcze...
efekty jakies u ciebie sa??

Kochani a teraz moje pytanie: albo jestem przewrazliwiona albo tak naprawde sie dzieje, ze moj pierscien (jedyny w mojej gebuli) sie rusza. jak zakladam wosk na drut ktory niemilosiernie mnie kluje slysze chrobotanie. albo to pierscien albo zab ktory sie przesuwa. wizyte mam za miesiac wiec tak czy siak sie dowiem ale czy jets mozliwosc zeby pierscien sie odkleil jak tyle tego cementu tak jest? nie jem twardych rzeczy wiec sama juz nie wiem...

łoj sie rozpisałam. zaraz mam korki, potem praktyke i znow korki heh. rat race jak nic;]
Stary 2007-10-09, 06:54   #2286
zlosnica85
Raczkowanie

oj dziewczątka ja zawsze myślałam że angielski to prościzna i dlatego poszłam na studia angielskie (ekonomia)... Pierwszego kolosa oblałam i to właśnie nie z powodu braku wiedzy tylko bariery językowej. Bleee już mi ten angielski uszami wychodzi

a co do ząbków to mega giga szpara mi się pojawiła między 3 a 2. SMV ty też tak masz? Bo jesteśmy w sumie na podobnym etapie leczenia i z podobną wadą . Mam nadzieję że nie będę tylko musiała 8 wyrywać tak jak ty
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 07:03   #2287
morelowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
ale czy jets mozliwosc zeby pierscien sie odkleil jak tyle tego cementu tak jest? nie jem twardych
nie wiem czy może się odkleić, ale na pewno może pęknąć.
Moja koleżanka miała takową sytuację

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-09, 07:31   #2288
nusia2605
Rozeznanie

Talking Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Jutro o 17.30 będę miała montaż góry nareszcie.Ostatnio jak byłam na montaż umówiona odprawił mnie z kwitkiem Kazał wyleczyć 2 zęby i przyjść,zęby wyleczyłam w 3 dni a na wizytę musiałam czekać 2 mies......Zadowolona że będę miała w końcu wymarzony aparat zostałam odesłana BO okazało się że jeszcze to i tamto trzeba naprawić.OD miesiąca jestem stałą klientką pani dentystki...Jak mnie jutro ortodonta odeśle to SZLAK mnie trafi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
nusia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 09:12   #2289
stobronka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Oleńka =) Pokaż wiadomość
Ile płaciłyście za wyrwanie zęba ze znieczuleniem?
Wyrywała któraś z Was ząbki w Krakowie?
Czeka mnie wyrwanie 5 i zastanawiam się nad wyborem gabinetu i ile taki zabieg kosztuje.

Hej.
Ja wlasnie wczoraj wyrwalam 4 nic nie bolalo, ale kosztowalo mnie to 150 zl ze znieczuleniem, zeba wyrywalam w prywatnym gabinecie w Piasecznie, k. Warszawy.
stobronka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 09:19   #2290
stobronka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez oliwiakp Pokaż wiadomość
Witam wszystkich Jestem tu nowa ale duzo sie naczytałam zanim zdecydowalam się do Was napisać Ja też będę mieć w przyszlym tygodniu zakładany aparat. Narazie to bolą mnie dziąsła po wyrwanych ząbkach (5 i 6) ale mam nadzieje ze jeszcze troszke i mi to przejdzie. Zakładania aparatu sie nie boję ale zastanawiam się czy bedzie mi w nim do twarzy i czy ból przesówanych ząbków bedzie mocniejszy niż po wyrwaniu zebów. Powiedzcie mi tylko jak was długo bolały dziąsla po wyrwanych ząbkach i jak długo sie te rany goją??

ja wczoraj mialam wyrywana 4 i na szczescie dzisiaj nic mnie nie boli
stobronka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 15:53   #2291
smv
Zakorzenienie

zlosnico ja tez ma szpare juz miedzy 2 i 3 hehe mamy o czym se pogadac;D
w ogole to ja juz mam wszedzie chyba szpary:P miedzy jedynkami tez sie pojawila mała bo mała ale zawsze;/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-09, 17:22   #2292
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
czy jets mozliwosc zeby pierscien sie odkleil jak tyle tego cementu tak jest? nie jem twardych rzeczy wiec sama juz nie wiem...
Mi się odkleił pierścień po jakiś 5 tygodniach noszenia aparatu i to tak się odkleił, że normalnie mi jeździł po tym zębie hehe i musiałam się przez to wepchać na wcześniejszą wizytę

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 18:15   #2293
smv
Zakorzenienie

eee...myslalam z enie ma mozliwosci odklejenia sie pierscienia a jednak. nio nic na razie sie trzyma w razieby co to podejde do orto
Stary 2007-10-09, 19:06   #2294
oliwiakp
Raczkowanie

do papryka85
Do mycia zębów trzeba zakupić szczoteczkę ortodontyczną z rowkiem pośrodku włosia,szczoteczkę interdental-do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych i pod łukami(ja używam 2-na małej rączce do przestrzeni,na długiej rączce pod łuki,bo tak mi wygodniej),zęby dobrze też jednak w miarę możliwości nitkować,są specjalne nici do aparatów,ale ja wolę używać normalnych.Do tego zakupujesz jakiś płyn przeciw próchnicy(mój-elmex pomarańczowy),dołączasz zwykłą szczotkę do czyszczenia powierzchni żujących i wewnętrznych zębów,pastkę,wykałaczkę i akcesroria czyszczące gotowe.Niestety jest to kolejny wydatek,ale nie wolno zaniedbywać mycia.I koniecznie ząbki poleczyć wcześniej,usunąć kamień i osad.Potem w trakcie noszenia aparatu można usuwać kamień i piaskowć,ale leczenie próchnicy może być kłopotliwe.

Powiedzcie mi tylko jaki jest koszt tego całego osprzetowania do mycia zębów bo nie wiem ile mam jeszcze na to przeznaczyc. A myslalam ze wystarczy tylko jedna miekka szczoteczka do mycia zebow a tu sie okazuje ze tego jest wiecej. Oj i powiedzcie mi ile czasu wam zajmuje szczotkowanie zebow bo nie wiem jak wczesnie bede musiala wstawac do pracy pozdrawiam pa

A i powiedzcie mi czy przy zakladaniu zamków miniaturek to cena aparatu jest wyzsza i czy kazdy moze takie zamki miec nie zaleznie od wady??
oliwiakp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 19:31   #2295
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość

Kasiek87 studiujesz filologię angielską??? moderatorka też jest aparatką??? to pozdrawiam moderatorkę
i wszystkie inne aparatki

tak studiuje i wcale mi sie nie podoba dzis pierwsze zajecia z readingu i juz tescik z CAE tylko ze my jestesmy poziom FCE dopiero ;/

Cytat:
hehe kasiek ja tez po pierwszych zajeciahc bylma zdruzgotana ale mija 3 rok osttani Bogu dzięki i zyje dasz rade!
(...)

Kochani a teraz moje pytanie: albo jestem przewrazliwiona albo tak naprawde sie dzieje, ze moj pierscien (jedyny w mojej gebuli) sie rusza. jak zakladam wosk na drut ktory niemilosiernie mnie kluje slysze chrobotanie. albo to pierscien albo zab ktory sie przesuwa. wizyte mam za miesiac wiec tak czy siak sie dowiem ale czy jets mozliwosc zeby pierscien sie odkleil jak tyle tego cementu tak jest? nie jem twardych rzeczy wiec sama juz nie wiem...

łoj sie rozpisałam. zaraz mam korki, potem praktyke i znow korki heh. rat race jak nic;]
dzieki, ale normalnie zalamka ale pocieszam sie tym ze inni widze ze tez tak jak ja, a myslalam ze tylko ja taka "glupia" w ogole masz moze na kompie ksiazke i nagrania "how now brown cow" ? bo niedostepna jets w sprzedazy a korzystamy z nich na wymowie i byla w necie ale linki juz nie dzialaja ;( wiesz szukam kogos kto posiada

co do pierscienia to jak najbardziej moze sie odkleic mi sie 2 razy odkleil przy czym za 2 razem orto go zdemontowala i nic tam nie mam :P a za pierwszym to moglam go zsunac z zeba trzymal sie tylko na drucie

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 19:47   #2296
Natalieeh
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość

w ogole masz moze na kompie ksiazke i nagrania "how now brown cow" ? bo niedostepna jets w sprzedazy a korzystamy z nich na wymowie i byla w necie ale linki juz nie dzialaja ;( wiesz szukam kogos kto posiada
hej, daj maila
pozdrawiam
Natalieeh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 19:48   #2297
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Powiedzcie mi tylko jaki jest koszt tego całego osprzetowania do mycia zębów bo nie wiem ile mam jeszcze na to przeznaczyc. A myslalam ze wystarczy tylko jedna miekka szczoteczka do mycia zebow a tu sie okazuje ze tego jest wiecej
Mi orto powiedziała, że wystarczy jedna najzwyklejsza szczoteczka do ząbków, tylko trzeba porządnie szczotkować po każdym posiłku

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-09, 19:49   #2298
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

czy po ściągnięciu osadu i kamienia ząbki wydają sie choć trochę bielsze ?
kasiam_a77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 06:32   #2299
Isenia
Rozeznanie

Cytat:

Powiedzcie mi tylko jaki jest koszt tego całego osprzetowania do mycia zębów bo nie wiem ile mam jeszcze na to przeznaczyc. A myslalam ze wystarczy tylko jedna miekka szczoteczka do mycia zebow a tu sie okazuje ze tego jest wiecej. Oj i powiedzcie mi ile czasu wam zajmuje szczotkowanie zebow bo nie wiem jak wczesnie bede musiala wstawac do pracy pozdrawiam pa

A i powiedzcie mi czy przy zakladaniu zamków miniaturek to cena aparatu jest wyzsza i czy kazdy moze takie zamki miec nie zaleznie od wady??
Zamki mini są w tej samej cenie, nieraz nawet montują je już standardowo to zależy od gabinetu i chyba nadaja się do każdej wady, a co do sprzętu to wystarczy ci szczoteczka i może taki wyciorek jak do mycia butelek, już nie raz wypowiadałyśmy się że najprostszym sprzętem można dokładnie wyczyścić zębule, szczoteczki elektryczne, bądź irygatoty moim zdaniem skracaja czas przy myciu i to jest ich największa zaleta. Ja np wcześniej czyściłam zęby ok 25min , a teraz mniej więcej 10, co daje średnio przy sześciu myciach dziennie jakieś 1,5h życia dlatego jestem ich fanką
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-10, 08:02   #2300
futas84
Raczkowanie

Co do odklejajacych sie zamkow to jest tak, ze czasami one juz nie nadaja sie do ponownego przyklejenia glownie chodzi tutaj o kosmetyczny zamek, z metalowymi to jest roznie. Sama mam aparat i 2 razy i sie odkleil zameczek ale to z mojej winy bo jadalam-odgryzalam sucha kielbaske. Moja orto nie byla zachwycona ale z tej racji ze jestem Jej asystentka to jakos udalo sie bez "krzyku". Co do Twego orto to jest troche nie powazny nie odbierajac tel itp zmien lepiej lekarza bo leczenie bedzie trwalo nie 2 lata a troche wiecej.
futas84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 08:54   #2301
karolinusienka
Zakorzenienie

hej wszystkim ja rowniez jestem po wizycie u orto (poniedzialek). zabki mam tylko troche odretwiale ale w pn i we wt mnie bolalo.
mam nowe gumeczki (jaskrawo rozowe-ale sa ok gorzej wygladaly na tym patyku,gdzie ich bylo mnostwo) oraz dostalam lancuszki do zamykania szpar i mam sama sobie co tydzien zmieniac i bardziej naciagac,tak zebym cos czula ze mnie ciagnienajlepsze jest to ze dzisiaj dopiero sroda a mnie juz nie ciagnie,chyba sie przyzwyczailam juz do tego "bolu" heheh ale bede robic tak jak orto kazala,w pn przesune o jedna dziurkehehe zdjecia bede pozniej w moim blogu bo of kors nie wiem (znowu) gdzie mam kabel od aparatu::rolle yes:

EDIT:kabel sie znalazl i wklejam zdjecie moich wscieklych gumczasow
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 14 wsciekle rozowe gumki 8.10.2007.JPG (23,0 KB, 91 załadowań)

Edytowane przez karolinusienka
Czas edycji: 2007-10-10 o 09:15 Powód: znalazlam kabel i wklejam zdjatko:)
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 13:08   #2302
Ahtaga
Wtajemniczenie

super te różowe gumasy. Ja sie boje kolorów Moje perłowe gumki sie zrobiły srebrne

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 13:58   #2303
smv
Zakorzenienie

fajniuchne te kolorki
kasiu takiej ksiazki na kompie nie mam ale jak bedziesz miec n napisz na pw to ci maila podam w razie by co..
Stary 2007-10-10, 16:36   #2304
aga2111
Raczkowanie

Ja już się nie mogę doczekać zdjęcia tego metalu Górę noszę już 26 miesięcy, a dół 24...po takim czasie naprawdę można mieć dość...

Już niby zbliżam się do końca, ale wkurza mnie już powoli to, że dół był już prawie ok i nagle znowu zrobiła mi się szpara w miejscu wyrwanej 4. W sumie miałam wyrwane wszystkie 4.

Pewnie gdybym była młodsza to już miałabym zdjęty. Mam 23 lata. No i miałam bardzo krzywe ząbki...na dole każdy rósł jak chciał
Jak znajdę kiedyś chwilę to wstawię zdjęcia zębów przed założeniem i teraz.
aga2111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 16:56   #2305
kudi
Przyczajenie

Oj...nie ma co marudzić, ja bym chciała to już mieć za sobą niestety dopiero 22 pierwsza wizyta

prawko-pozostały 4h jazdy
kudi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 17:17   #2306
smv
Zakorzenienie

aga2111 wstaw fotki
ja mam 21 lat i dopiero zaczelam nosisc;]
Stary 2007-10-10, 17:28   #2307
Ahtaga
Wtajemniczenie

Ja skończe 22 i zaczełam miesiąc temu

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 18:20   #2308
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

A ja dziś wróciłam od orto i wiecie co? ;P Nie mam ligaturek gumowych Oplątano mi drutem zamki yhhh ;P I znowu mam taki wygięty drut jak ostatnio, czyli wychylania siekaczy ciąg dalszy. Poza tym innych newsów nie ma ;P
Stary 2007-10-10, 18:22   #2309
brzozka
Rozeznanie

Ja też mam 21 lat i aparat zakładają mi 22 listopada. Od ostatniej wizyty do założenia muszę czekać 2 miesiące. Uhh. Długo... O separacji orto nie wspomniał ni słówka, a szczękę na moje oko mam ciasną. Hm.

(jak dobrze znowu mieć internet!! )
brzozka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 18:46   #2310
oliwiakp
Raczkowanie

A ja mam 23 lata i niedlugo skoncze 24. A jesli chodzi o paparat to bede nosila go od 2 do 2.5 lat więc czeka mnie długa droga do prostych zębów, choć niektórzy mówią że z taką wadą jaką mam ja da się żyć bo nie mam tak bardzo krzywych zębów. No ale to są opinie tych osób które mają proste zęby. Słyszałam też że po zdjęciu aparatu zęby się chwieją tylko ciekawi mnie to jak długo i czy w tym czasie jest mozliwość ze powrocą do swojego pierwotnego stanu?? :/
oliwiakp jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości