Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości - wątek zbiorczy - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-09, 20:45   #241
parvaa
Wtajemniczenie

Dot.: Allegro - pytanie

oczywiscie,ze mozesz
popatrz na aukcje,duzo ludzi takie wystawia
parvaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-09, 20:50   #242
°Alchemia
Zadomowienie

Sama często wystawialam takowe i się sprzedawały
°Alchemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-09, 20:50   #243
agatha
Rozeznanie

Dot.: Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości... - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez sacharka Pokaż wiadomość
A ja ma do Was takie trochę głupie pytanie. Otóz kupiłam niedawno moją wymarzoną sukienkę -sprzedający zapewniał mnie że nie była nigdy używana a sprzedaję ją tylko dlatego że nie ma dowodu zakupu. Jednak kiedy dostałam tę sukienkę okazało się że nie dość że jej jedna strona jest do sczycia to jeszcze jest z leksza potargana. I teraz nie wiem co robić bo z jednej strony to marzyłam od niej od dawna i mogę ją spróbować naprawić a z drugiej zostałam oszukana.
chyba nic oprócz wystawienia negatywa nie da się zrobić skoro wystawiona była jako używana

agatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-09, 21:06   #244
Darin
Rozeznanie

Jasne, Zaznacz tylko w opisie że produkt używany
Stary 2007-10-09, 21:19   #245
_totally_
Zakorzenienie

Na Allegro można wystawiać wszystko.
_totally_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-09, 21:24   #246
agnique
Rozeznanie

Cytat:
A ja ma do Was takie trochę głupie pytanie. Otóz kupiłam niedawno moją wymarzoną sukienkę -sprzedający zapewniał mnie że nie była nigdy używana a sprzedaję ją tylko dlatego że nie ma dowodu zakupu. Jednak kiedy dostałam tę sukienkę okazało się że nie dość że jej jedna strona jest do sczycia to jeszcze jest z leksza potargana. I teraz nie wiem co robić bo z jednej strony to marzyłam od niej od dawna i mogę ją spróbować naprawić a z drugiej zostałam oszukana.
hmm pewnie chodzi ci o to ze pognieciona
pewnie wysyłał ja kopercie bąbelowej,to normalne ze sie pogniotła

jak duze jest to rozdarcie?
a po zapachu co sądzisz?
agnique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-09, 21:32   #247
Pomadka
Zakorzenienie

INteresuję mnie kwestia kosztów wysyłki. Mianowicie, zamawiam coś na All i otrzymuję przesyłkę i okazuję się, że muszę ją odesłać [z jakiś tam powodów] i teraz czyj jest koszt wysyłki-sprzedawca ma go zwrócić, czy mój koszt=moja strata w tym wypadku, wie ktoś?

Cytat:
Cytat:
Napisane przez agatha Pokaż wiadomość
chyba nic oprócz wystawienia negatywa nie da się zrobić skoro wystawiona była jako używana
Przecież Sacharka pisze, że sukienka miała być nie używana, a jest i to bardzo.

Oddaj mu tę kieckę i po sprawie, a on ma ci zwrócić pieniądze.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-09, 21:42   #248
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

no prawie wszystko. ludzi nie można

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-09, 21:45   #249
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Łączę z wątkiem zbiorczym dot. Allegro
Stary 2007-10-09, 21:46   #250
_totally_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez et-ka Pokaż wiadomość
no prawie wszystko. ludzi nie można
Można sprzedawać używaną bieliznę. To jak sprzedawanie siebie.
Stary 2007-10-09, 22:23   #251
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _totally_ Pokaż wiadomość
Można sprzedawać używaną bieliznę. To jak sprzedawanie siebie.
bielizne?!!
dzięki za odpowiedzi Chyba się zmobilizuje i wystawie. Mam nadzieje, ze to nie jest trudne i dam radę
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-09, 22:44   #252
agatha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość
INteresuję mnie kwestia kosztów wysyłki. Mianowicie, zamawiam coś na All i otrzymuję przesyłkę i okazuję się, że muszę ją odesłać [z jakiś tam powodów] i teraz czyj jest koszt wysyłki-sprzedawca ma go zwrócić, czy mój koszt=moja strata w tym wypadku, wie ktoś?

Przecież Sacharka pisze, że sukienka miała być nie używana, a jest i to bardzo.

Oddaj mu tę kieckę i po sprawie, a on ma ci zwrócić pieniądze.
to chyba źle zrozumiałam bo wydawało mi się ze wystawił ją jako używaną bo nie ma metek...zresztą to nieważne. jeśli sprzedający jest osobą prywatną to nie ma obowiązku przyjmować zwrotu. musi rozpatrzyć reklamację, ale może rozpatrzyć ją negatywnie. jeśli to jakiś oszust to może iść w zaparte i twierdzić że zniszczyła ją kupująca... i co wtedy? jak udowodnić że kupująca nie dokonała zniszczeń? właśnie się nad tym zastanawiam-chyba się nie da:/ ma ktoś jakiś pomysł?
tutaj ciekawa wypowiedź codo zwrotów:
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=...40&v=&t=673919

-----------------------------------------
co do kosztów odesłania towaru-

sprzedający jest zobowiązany do zapłacenia za przesyłkę jeśli towar nie był zgodny z opisem,

złożenie reklamacji- kosztywysyłki do sprzedającego pokrywa kupujący, jeśli sprzedający nie uzna reklamacji koszt ponownego wysłania towaru do kupującego pokryć musi także kupujący. jeśli jednak sprzedawca uzna reklamację oddaje pieniądze za towar i koszty wysyłek

jeśli towar był zgodny z opisem za wysyłkę płaci kupujący (bo dlaczego stratny ma być sprzedawca skoro klientowi się odwidziało)

Edytowane przez agatha
Czas edycji: 2007-10-09 o 23:24
Stary 2007-10-09, 23:47   #253
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
to chyba źle zrozumiałam bo wydawało mi się ze wystawił ją jako używaną bo nie ma metek...zresztą to nieważne. jeśli sprzedający jest osobą prywatną to nie ma obowiązku przyjmować zwrotu. musi rozpatrzyć reklamację, ale może rozpatrzyć ją negatywnie. jeśli to jakiś oszust to może iść w zaparte i twierdzić że zniszczyła ją kupująca... i co wtedy? jak udowodnić że kupująca nie dokonała zniszczeń? właśnie się nad tym zastanawiam-chyba się nie da:/ ma ktoś jakiś pomysł?
tutaj ciekawa wypowiedź codo zwrotów:
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=...40&v=&t=673919
Może tak być, że to jakis krętacz i i jej nie uzna zwrotu. W końcu nie po to sprzedawał tego podartego bubla, żeby teraz byc stratnym...
Sytuacja trudna, ale powinna mu napisać jak to wygląda z jej perspektywy.
Cytat:
-----------------------------------------
co do kosztów odesłania towaru-

sprzedający jest zobowiązany do zapłacenia za przesyłkę jeśli towar nie był zgodny z opisem,

złożenie reklamacji- kosztywysyłki do sprzedającego pokrywa kupujący, jeśli sprzedający nie uzna reklamacji koszt ponownego wysłania towaru do kupującego pokryć musi także kupujący. jeśli jednak sprzedawca uzna reklamację oddaje pieniądze za towar i koszty wysyłek

jeśli towar był zgodny z opisem za wysyłkę płaci kupujący (bo dlaczego stratny ma być sprzedawca skoro klientowi się odwidziało)
Kupiłam coś w opcji KUp TERaz i okazało się za duże, choć zgodne z opisem [nowe, nieużywane] i musiałam to odesłać, bo na co mi za duża rzecz. Czyli wynika z tego, że koszt wysyłki będzie moim kosztem, a sprzedawca nie ma podstaw do zwrotu.
W sumie niech mi zwróci kwotę bazową z przedmiot, a te 13,o zł jakąś przeżyję.

Dzięki za odpowiedź.

Stary 2007-10-10, 06:58   #254
Flofferek
Zakorzenienie

ojj wlasnie z tymi kosztami przesylki za niezgodnosci w opisie to bywa roznie... juz kiedys opisywalam moja sytuacje z kupnem podobno nowej sukienki na wesele, zgadzal sie jedynie kolor sukienki i fason a rozmiar i stan uzywania juz nie. najpierw baba mowila ze wymieni, pozniej ze odda kase, a na konci nazwala mnie oszustka, najgorsze bylo to, ze miala same pozytywy, wiec nic nie wskazywalo na takie cos... oczywiscie odeslalam jej sukienke ale na wlasny koszt, mialam dosc tego ciagnac. najpierw po miesiacu wywalczylam zwrot pieniedzy, a pozniej odeslalam kiecke, coz bylam stratna ale tez uwazam, ze sprzedajacy jak cos zle zrobi powinien sie poczuc do tego, by oddac rowniez koszty powrotnej przesylki

a teraz inna sprawa, tez zwiazana z przesylka 3 tyg temu wygralam bluzke. w aukcji bylo napisane, iz przesylka jest jako polecony priorytet, wiec sie nei martwilam (btw powinno pisac w regulaminie, ze tylko z dowodem nadania mozna wysylac, bo to nie pierwszy raz!). za przesylke zaplacilam 8,50 a teraz jak sie dopytuje o paczke, kobita mowi, ze za bardzo sie denerwuje bo to dopieroo 2! jasne to 3 tygodnie, poza tym inne osoby tez jeszcze nie maja swoich paczek... ale jak maja miec, skorowyslala zwyklym listem bez dowodu nadania..

wlasnie, i co teraz... mowi bym czekala, ale ilez mozna, jestem pewna ze paczka juz nie dojdzie, a co z moimi pieniedzmi, watpie by oddala, bo nic sobie z tego nie zrobila, tzn ze sposobu wyslania paczki
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-10, 09:00   #255
agatha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość

a teraz inna sprawa, tez zwiazana z przesylka 3 tyg temu wygralam bluzke. w aukcji bylo napisane, iz przesylka jest jako polecony priorytet, wiec sie nei martwilam (btw powinno pisac w regulaminie, ze tylko z dowodem nadania mozna wysylac, bo to nie pierwszy raz!). za przesylke zaplacilam 8,50 a teraz jak sie dopytuje o paczke, kobita mowi, ze za bardzo sie denerwuje bo to dopieroo 2! jasne to 3 tygodnie, poza tym inne osoby tez jeszcze nie maja swoich paczek... ale jak maja miec, skorowyslala zwyklym listem bez dowodu nadania..

wlasnie, i co teraz... mowi bym czekala, ale ilez mozna, jestem pewna ze paczka juz nie dojdzie, a co z moimi pieniedzmi, watpie by oddala, bo nic sobie z tego nie zrobila, tzn ze sposobu wyslania paczki
jesteś pewna że wysłane było zwykłym listem? jeśli nie zażądaj skanu dowodu nadania

może poczekaj jeszcze kilka dni np do piątku a następnie wyślij jej maila ( NIE dzwoń bo to nie będzie dowód dla policji) i napisz w nim że czekasz na towar powiedzmy 5 dni a jak nie otrzymasz to zgłaszasz wyłudzenie na policji.

jeżeli to nie poskutkuje to rzeczywiście idź na policję, pamiętaj aby dołączyć całą korespondencję z tą panią.

Edytowane przez agatha
Czas edycji: 2007-10-10 o 09:30 Powód: rozszerzenie wypowiedzi
Stary 2007-10-10, 10:05   #256
Flofferek
Zakorzenienie

Cytat:
jesteś pewna że wysłane było zwykłym listem? jeśli nie zażądaj skanu dowodu nadania

może poczekaj jeszcze kilka dni np do piątku a następnie wyślij jej maila ( NIE dzwoń bo to nie będzie dowód dla policji) i napisz w nim że czekasz na towar powiedzmy 5 dni a jak nie otrzymasz to zgłaszasz wyłudzenie na policji.

jeżeli to nie poskutkuje to rzeczywiście idź na policję, pamiętaj aby dołączyć całą korespondencję z tą panią.
jestem pewna, bo sprzedajaca napisala, iz nie ma dowodu nadania. tylko po co pisze w opisie aukcji, ze wysyla poleconym?! tego nie rozumiem. nawet nei chodzi o ta bluzke, tylko o nieodpowiedzialnosc wrrr

pozwole sobie wkleic maila od owej pani:
"jak juz pisałam wczesniej problem z przesyłk± wyst±pił ze wszystkimi przedmiotami wysłanymi przeze mnie tego dnia bez różnicy jaka była to przesyłka.
Jeden z allegrowiczow napisał, że nalezy poczekac 2 tygodnie od daty nadania, bo dopiero wtedy mozna złożyc reklamacje na poczcie. Nie pozostaje nam więc chyba nic innego."

ta pogrubiona czesc bardzo mnie denerwuje
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-10, 10:55   #257
agatha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
jestem pewna, bo sprzedajaca napisala, iz nie ma dowodu nadania. tylko po co pisze w opisie aukcji, ze wysyla poleconym?! tego nie rozumiem. nawet nei chodzi o ta bluzke, tylko o nieodpowiedzialnosc wrrr

pozwole sobie wkleic maila od owej pani:
"jak juz pisałam wczesniej problem z przesyłk± wyst±pił ze wszystkimi przedmiotami wysłanymi przeze mnie tego dnia bez różnicy jaka była to przesyłka.
Jeden z allegrowiczow napisał, że nalezy poczekac 2 tygodnie od daty nadania, bo dopiero wtedy mozna złożyc reklamacje na poczcie. Nie pozostaje nam więc chyba nic innego."

ta pogrubiona czesc bardzo mnie denerwuje
naciąganie na kosztach przesyłki to codzienność na allegro.

jeżeli list faktycznie zaginął to tylko ona będzie stratna bo nie dostanie odszkodowania i nauczy się na przyszłość jak wysyłać towar.
co do tego co Ci napisała:
reklamacje może składać po 14 dniach roboczych od nadania, ale
skoro nie ma dowodu nadania to nikt na poczcie nie przyjmie jej reklamacji, list zwykły to przesyłka nierejestrowana więc nie ma dowodu że cokolwiek wysłała.

ps. kiedy wysłała ten list?

Stary 2007-10-10, 11:29   #258
Pomadka
Zakorzenienie

Flofferku miałam identyczna sytuację ja TY. Baba pisała że wysłała, ale nie miała na to dowodu nadania, bo wysłała zwykłym listem do czego się zresztą przyznała.
Oddała mi w końcu pieniądze, ale trochę to trwało zanim jej uświadomiłam jak się nieodpowiedzialnie zachowała i że należy mi mi się zwrot, bo ja jako KUpująca dotrzymałam wszelkich zasad.
A więc i TY się upomnij o zwrot pieniędzy-należy ci się, nie kasuj żadnych e-maili, bo moga posłużyć jako dowód w sprawie.
Stary 2007-10-10, 15:28   #259
ilo16na
Zakorzenienie

Ale jestem zla

Kupilam ksiazke na allegro wplacilam kase- doszla.
Gosc mi pokazal zdjecia paczki- ale bez znaczkow
i juz czekam 3 dzien na niby piorytet i jej nie ma- a napisal mi meila ze wrocila do niego bo nie odebralam-nie mozliwe!!!!

Zawsze ktos jest w domu i odbiera za mnie- gosc mnie sciemnia.
A jak ma kogos w domu to zostawia u sasiadow a oni nam dawaja.
Mam ochote go zabic= malolat jakis- a to ksiazka dla kolezanki

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-10, 15:42   #260
_totally_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
Ale jestem zla

Kupilam ksiazke na allegro wplacilam kase- doszla.
Gosc mi pokazal zdjecia paczki- ale bez znaczkow
i juz czekam 3 dzien na niby piorytet i jej nie ma- a napisal mi meila ze wrocila do niego bo nie odebralam-nie mozliwe!!!!

Zawsze ktos jest w domu i odbiera za mnie- gosc mnie sciemnia.
A jak ma kogos w domu to zostawia u sasiadow a oni nam dawaja.
Mam ochote go zabic= malolat jakis- a to ksiazka dla kolezanki
Ciebie ściemnia, dawają? Małolat? Hmm...

Jeśli paczka do niego wróciła, może to łatwo udowodnić. Być może zawinił listonosz, nie nadawca.

Nie zabijaj, w więzieniu wizażu brak.
Stary 2007-10-10, 15:46   #261
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:

Jeśli paczka do niego wróciła, może to łatwo udowodnić. Być może zawinił listonosz, nie nadawca.

Nie zabijaj, w więzieniu wizażu brak.
To jest nie mozliwe ze nikt nie odebral paczki!!!!
Albo moja babcia odbiera moje paczki albo kurierzy nosza sasiadom.
Nie mozliwe.
Ale go ochrzanilam
I teraz mi glupio przed kolezanka.

Stary 2007-10-10, 15:49   #262
_totally_
Zakorzenienie

Jednak możliwe, skoro jej nie masz.
Stary 2007-10-10, 15:53   #263
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Jednak możliwe, skoro jej nie masz.
Ale jak nikogo nie ma w domu to paczka idzie do sasiadow i oni nam podawaja!
Chyba ze ich nie bylo
A nie mogl kurier probowac pozniej a nie odsylac?
My sie z sasiadami wymieniami- my mamy czesto ich paczki.

1 raz mi sie tak zdarzylo na 35 aukcji pozytywnych

Stary 2007-10-10, 16:02   #264
°Alchemia
Zadomowienie

Cytat:
Stary 2007-10-10, 16:41   #265
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
To jest nie mozliwe ze nikt nie odebral paczki!!!!
Albo moja babcia odbiera moje paczki albo kurierzy nosza sasiadom.
Nie mozliwe.
Ale go ochrzanilam
I teraz mi glupio przed kolezanka.
Ja myslę Ilona że ten sprzedawca CI ściemnia i wcale ci tej książki jeszcze nie wysłał.
To chyba jakiś krętacz, lepiej mu napisz o swoich wątpliwościach i o tym, że czujesz się oszukiwana...
Stary 2007-10-10, 16:55   #266
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jak nikogo nie ma w domu to paczka idzie do sasiadow i oni nam podawaja!
Chyba ze ich nie bylo
A nie mogl kurier probowac pozniej a nie odsylac?
My sie z sasiadami wymieniami- my mamy czesto ich paczki.

1 raz mi sie tak zdarzylo na 35 aukcji pozytywnych
ioa co to jest 3 dni,mały pikuś
Poza tym jak mogla dojsc jak paczka lezy na poczcie chyba 14 dni.2 razy musi byc awizowana czy sie myle?? ww kazdym razie ja tak mialam i mi kobieta naprawde sciemniala ,ze nie odebralam tak takie mam fanaberie wlasnie ,ze wstaje rano i mysle "a dzis nie odbiore paczki za ktora zaplacilam"
Ja na razie jestem uprzedzona do 1 sprzedawcy i malo mnie obchodzi pare tys pozytywow,skoro ja zostalam z niczym pierwszy raz zostalam tak potraktowana ,ze nie mam ani pieniedzy,ani towaru,a jeszcze tylko czekac na odwetowy negatyw
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-10, 17:17   #267
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Tak prawde mowiac, to Ilono masz racje.
Po pierwsze jesli wrocila to ma dowod "powrocenia" paczki.
Po 2 jezeli nie ma Cie w danej chwili w domu, listonosz zostawia awizo, jezeli przez ilesc tam dni nie odbierzesz, znowu Ci przynosi paczke, jezeli znow nie odbierzesz zostawia awizo i masz 2 tygodnie na odebranie (jezeli w ciagu 2 tygodni nie zglosisz sie po paczke wraca do nadawcy).

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-10, 17:31   #268
_totally_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
Po 2 jezeli nie ma Cie w danej chwili w domu, listonosz zostawia awizo, jezeli przez ilesc tam dni nie odbierzesz, znowu Ci przynosi paczke, jezeli znow nie odbierzesz zostawia awizo i masz 2 tygodnie na odebranie (jezeli w ciagu 2 tygodni nie zglosisz sie po paczke wraca do nadawcy).
Teoretycznie. Kiedyś znalazłam w skrzynce awizo powtórne (nie jestem pewna nazwy, przepraszam). Termin odbioru mijał tego samego dnia. Było ok. 17.30, poczta jest otwarta do 18. Na szczęście zdążyłam. To było pierwsze awizo, które otrzymałam. W dodatku w okresie, w którym zawsze ktoś był w domu, więc na pewno przesyłka zostałaby odebrana (gdyby tylko listonosz się zjawił).
Na miejscu wyraziłam swoje niezadowolenie, zaskoczenie (mam dobrego listonosza), zagroziłam skargą w przypadku powtórzenia się zaistniałej sytuacji.
Stary 2007-10-10, 17:37   #269
°Alchemia
Zadomowienie

Mój listonosz przynosi mi paczkę jak mu się chce wejśc na górę, bo zwykle już z marszu mam awizo, nawet jak jestem w domu. A ile razy awiza nie było wcale, to już nie wspomnę Musiałam sobie na pocztę pójść z dowodem osobistym i pytać czy coś jest (paczka sobie juz leżała tydzień)
BTW, też wysyłam paczki z allegro, niemal codziennie i dowód nadania mam zawsze, więc jeśli sprzedający robi sobie jakieś wałki - niech zrobi zdjęcie dowodu nadania i "pokaże" mailem, proste.
Stary 2007-10-10, 20:52   #270
Estella
Zakorzenienie

A jak to jest w przypadku reklamacji otrzymania kosmetyku używanego, który uważam za przeterminowany? Czy sprzedający musi uznać moją reklamację? Jeśli nie to co robić?

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości