![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2002-10
Wiadomości: 350
|
Rogaliki na piwie, proste i pyszne( szybko sie robi ) :)
ROGALIKI PIWNE
Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka piwa 2 cukry waniliowe 2 margaryny konfitura albo powidełko do nadzienia Przygotowanie: Mąkę posiekać z margaryną, dodać piwo, cukier waniliowy. Z ciasta uformować kule i włożyć na godzinę do zamrażalnika albo do lodówki na całą noc. Ciasto rozwałkować, formować małe rogaliki nadziewając powidłem. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Wszystkim antytalentom i talentom polecam , nie mogą sie nie udać ![]() smacznego ![]()
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Rogaliki na piwie, proste i pyszne( szybko sie robi ) :)
Ciekawy przepis, a ile tych rogalików wychodzi z takiej proporcji??
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]()
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej - 250 dkg masła lub margaryny - 250 dkg sera białego PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki lądują na stolnicy. Najlepiej w kolejności: mąka, masło i ser ![]() ![]() Rogaliki sa bardzo proste w przygotowaniu. Nawet mi, której zakalec nie jest obcy ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomości: 534
|
Dot.: Proste rogaliki serowe :D
Właśnie bardzo fajnie wyglądają
![]() ![]() Gratuluję! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
Dot.: Proste rogaliki serowe :D
Jak uformować rogaliki (i inne kształty) z ciasta:
Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
Dot.: Proste rogaliki serowe :D
No i jeszcze jak efekt końcowy u profesjonalnego kucharza wyglada
![]() Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]()
Dziękuje Maju
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
ROGALIKI drożdżowe NUTKI
Absolutnie sprawdzone ,robione jeszcze przez moja mamę ,pyszne i łatwe .
1 kg maki 2 kostki margaryny 3 jajka 1/4l smietany 4 łyzki cukru 10 dag drożdży do nadziewania dżem Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na jednolita masę i wkladamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Nastepnie wałkujemy,wycinamy trójkąty,nakladamy dżem,zwijamy w rogalik ![]() Nie robie rozczynu z drożdzy,poprostu wszystko dokladnie zagniatam..Przepis jest mojej mamy więc stąd ta 1/4 litra smietny .Mlode nie pamiętają smietany w butelkach ![]() Wychodzi kilka blach tych duzych z piekarnika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 920
|
Dot.: ROGALIKI drożdżowe NUTKI
Mniam uwielbiam rogaliki, zrobię w sobotę. Pamiętam śmietanę w butelce z takim kapselkiem z folii aluminiowej w kratkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: ROGALIKI drożdżowe NUTKI
Tez uwielbiam te rogaliki.
przepis mam jeszcze po prabaci ![]() do nadzienia czyli dzemu dodaje tez zawsze dwie, trzy lyzeczki rozy, maja wtedy niesamowity aromat ![]() nie polewam lukrem, tylko posypuje cukrem pudrem. p.s. pamietam te smietane, mleko tez pamietam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ROGALIKI drożdżowe NUTKI
Och, ach mniam...rogaliki drożdżowe, najlepiej z różą.
Dobrze mieć jakiś sprawdzony przepis, dzięki Nutko ![]()
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: ROGALIKI drożdżowe NUTKI
tak z różą najlepsze na swiecie ale z innym dżemem tez dobre
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: ROGALIKI drożdżowe NUTKI
no, przepisik zapisałam i obiecuję że niedługo zrobię
![]() ![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: ROGALIKI drożdżowe NUTKI
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 144
|
Lekko kruche rogaliki drożdżowe z marmoladą
W zamian za wasze boskie przepisy, chcę podzielić się z wami moim własnym przepisem, zaznaczam własnym, bo zmodyfikowałam go z ciasta kruchego.
Rogaliki drożdżowe: 6 szklanek mąki - pół na pół zwykłej szymanowskiej pszennej i szymanowskiej tortowej, czyli 3 szklanki pszennej, 3 szklanki tortowej 10 dag drożdży (kostka) 25 dag margaryny (kostka) 2 jajka (całe) 1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy (można dać dwa opakowania) 4 łyżki śmietany (obojętnie jakiej) Pojemnik marmolady twardej, gdzieś około 0,5 kg. Najlepsza marmolada w plastikowym pojemniku. 1 jajko do posmarowania rogalików. Mąkę wysypujemy na tortownicę, rozcieramy w niej drożdże, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Po czym dodajemy margarynę, siekamy ją. Kolejno jajka i śmietanę. Zagniatamy jak normalne ciasto kruche. Wychodzi luźne. Zawijamy w folię, albo do woreczka foliowego i na godzinę do lodówki. Może w lodówce być dłużej, to nie ma znaczenia. Ważne, aby je schodzić. Można nawet przygotować sobie dzień wcześniej. W lodówce powiększa swoją objętość. Cóż, drożdże nie zawsze rosną w cieple ![]() Po czym wałkujemy na cienkie placki i kroimy trójkąty. Wkładamy do środka marmoladę, zawijamy i formujmy rogaliki. Smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze i do piekarnika. Stopni około 180 C. Pieczemy około 20-25 minut na lekko złoty kolor. Rogalików z tej porcji wychodzi ... około 100 sztuk ![]() ![]() Nie wiem, czy to ich mankament, ale cała akcja trwa około 3 godzin. Fakt nastać się przy trochę trzeba, ale widok fury pysznych drożdżowych rogalików jest wart wysiłku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Rogaliki
Połączyłam wszystkie rogalikowe wątki...bedzie nam wygodniej korzystać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 6 501
|
Dot.: Rogaliki
Kurcze zrobiłabym, tylko tyle, że jestem strasznym leniem!!!
Rogaliki zabierają dużo pracy?
__________________
Razem: 08.08.2009r ![]() Zaręczyny: 06.03.2011r ![]() Ślub: 28.09.2013r ![]() 41/40 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Rogaliki
zależy które...i czy wliczasz pieczenie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 6 501
|
Dot.: Rogaliki
Np. Twój
![]() Bo z przepisu nie wygląda na ciężki ![]()
__________________
Razem: 08.08.2009r ![]() Zaręczyny: 06.03.2011r ![]() Ślub: 28.09.2013r ![]() 41/40 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Rogaliki
mi idzie migiem ale jestem wporawna ..czasu leci bo każda blache piecze sie osobno..trzeba poświęcic w sumie ze 2 godzinki (z pieczeniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 144
|
Dot.: Rogaliki
Zgadzam się z Nutką, jak się ma wprawę to lecą migiem. Mnie się robi je taśmowo, myk, myk, jak w fabryce na taśmie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Dot.: ROGALIKI drożdżowe NUTKI
Cytat:
![]()
__________________
There's no sadness, no cry... just take it and fly...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Rogaliki
½ kg mąki
10 dag drożdży ( zawsze można dodać więcej ![]() Kostka margaryny 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 1 jajko Marmolada lub dżem na nadzienie Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody lub ciepłego mleka, nie czekając aż wyrosną dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienkie okrągłe placki, dzielić je nożem na 8 części i formować rogaliki z nadzieniem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rogaliki
chcialam dodac foto rogalikow ale niestety nie potrafie
![]() ![]() buziale..pa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
With Beauty In Love
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: w granicach zdrowego rozsądku :)
Wiadomości: 7 829
|
Dot.: Rogaliki
Kliknij na Odpowiedz, ale nie w poście tylko pod nim, z lewej strony, otworzy się duże okno odpowiedzi a pod nim okno dodatkowe opcje, w tych dodatkowych opcjach druga opcja od góry to zarządzaj załącznikami, klikasz tam i wyskakuje okno, w nim klikasz na Przeglądaj... i wybierasz lokalizację, gdzie tą fotkę masz w kompie. Jak juz to zrobisz klikasz załaduj i jak się załaduje, wyskoczy nazwa fotki na dole, to zamykasz to okno, wysyłasz odpowiedź i już!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rogaliki
dziekuje slonko..jakos sie wkoncu sama tego domyslilam..ale bardzo bardzo dziekuje
![]() buzka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 382
|
Dot.: Rogaliki
To przepis na moje ukochane rogaliki
![]() - 25 dag śmietany 18% - 6 dag drożdży - 1 kostka masła lub margaryny - 2 jajka - szczypta soli - marmolada (najlepiej twarda o smaku różanym) - szklanka cukru W misce wymieszać śmietanę i drożdże. Dodać roztopiony i lekko schłodzony tłuszcz, sól oraz 1 jajko i ponownie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę i ugniatać ciasto, aż stanie się jednolitą masą. Odstawić na godzinę do lodówki. Gdy ciasto urośnie, podzielić je na mniejsze porcje. Każdą rozwałkować na cieniutki, w miarę okrągły placek. Poszczególne placki podzielić na osiem części. Na każdą z nich (przy szerszym brzegu) nakładać odrobinę marmolady. Uformować rogaliki, posmarować je rozbełtanym jajkiem i "wymaczać" w cukrze. Poukładać na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut). Rogaliki są chrupiące i przepyszne, więc życzę smacznego ![]()
__________________
Natalie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Rogaliki
szkoda że dopiero teraz zobaczylam te Nutkowe rogaliki... bo wzięłam się juz za oponki. Ale za tydzień będą!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Rogaliki
mm . pyszne tylko za duzo roboty ..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Dot.: Rogaliki
Świetne przepisy musze je wyprobować tylko musze znaleźć trochę wolnego czasu,dzieki za pomysly
![]()
__________________
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.