|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
BAN stały
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4592 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poważnie, gdyby jakiś katolik pomodlił się za Ciebie, byś znalazła właściwą dla siebie drogę, to byś na niego naskoczyła? To jest serio na poziomie amerykańskiego dowcipu: - Have a nice day! - Don't tell me how to live my life! Z łaski swojej czytaj dokładnie moje wiadomości. Bo nic nie napisałem o życzeniu (m. in. Tobie) jakichś boskich łask, czy nawracania. Cytat:
Żebyś się nie zdziwił.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4593 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Istnieje wiele zgromadzeń zakonnych, które żyją modlitwą i kontemplacją. Modlą się za innych ludzi.
![]() |
#4594 | |
Raczkowanie
Lokalizacja: Z centrum Polski każdy jak zerknie na mapę będzie wiedział.
|
Cytat:
A większość próbuje mi na siłę narzucić swój światopogląd na ,który się nie zgadzam. Ja natomiast nie mam nic złego w skojarzeniach o Tobie cóż pozostańmy przy swoich zdaniach. Ps Nie jestem ani z PIS,PO,NOWOCZESNEJ,PSL,KU KIZ 15 ani z lewicy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tam jest wyzszosciowe wezwanie do uznania bledow i nawrocenia, wiec jak widzisz to nie ja tu generalizuje w ocenach ale ty, opisujac jakiegos katolika i jakas modlitwe, podczas gdy ja sie konkretnie odnosze do osoby i sytuacji i nie, nie przechodze etapu buntu a juz tym bardziej nie gimnazjalnego... swoja droga to proba deprecjonowania przeciwnika przez podwazanie jego autorytetu i zdania nazywajac go okresleniem zarezerwowanyum dla niedojrzalej mlodziezy jest mocno manipulacyjny i ad personam dla przypomnienia: Metody erystyczne (według Schopenhauera) Argument ostatni – ad personam: Widząc, że przeciwnik jest mocniejszy, atakować go osobiście, obrażać lub w jakikolwiek sposób porzucać prawdziwy przedmiot sporu. Rzucać inwektywami – używanie słów obraźliwych wobec przeciwnika, np. "Ty i całe twoje stronnictwo jesteście przykładami chorej ambicji, przy maleńkich móżdżkach" czekam teraz na nazwanie mnie cyklistka, wegetarianka i nosicielka futra z norek ![]() ---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- proponuje zakonczyc religijno - polityczny off top i powrocic do tematu watku |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4596 |
Zadomowienie
|
Nareszcie. Dlatego pisałam o logicznych i merytorycznych argumentach, a nie religijnych "prawdach".
#4597 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I tak, statystycznie rzecz biorąc, najwięcej buntu młodzieńczego przeżywa się w gimnazjach, na przełomie gimnazjum/liceum. Dlatego gimnazjalny bunt, czy też kolokwialnie gimboateusz, jak się przyjęło w Internecie na postawę zacietrzewionego przeciwnika wszystkiego, co związane z religią. Także nazwałem rzecz po imieniu - ba, w drugim moim poście już napisałem dokładnie o co chodziło z użyciem tego określenia, jednak dalej to zlekceważyłaś. Z mojej strony koniec tematu. Jeśli ktoś coś będzie miał ochotę pisać, to może na PW. Jeśli tu odpisze, to ja się wtedy odezwę na PW.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4598 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4599 |
Konto usunięte
|
Dlatego że tego nie chcę, nie roztrząsając już wszystkiego, niech stanie na tym, że ja jej nie bombarduję Dawkinsem ona mnie modlitwami. Nie musisz pisać PW.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
Zakorzenienie
|
Och panowie tyle pisania nie na temat. Nie zamierzam tu cytować całej chronologii wypowiedzi oraz tego jak płynął wątek, możecie cofnąć się i poczytać. Dla mnie to już stało się nudne udawadnianie kotu że jest kotem.
Skończcie wycieczki osobiste i wypowiadajcie się w temacie wątku a jeśli to przekracza wasze umiejętności proponuję wątek opuścić. |
![]() ![]() |
![]() |
#4601 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4602 |
Zadomowienie
|
A jak dla mnie to jest długi off top.
#4603 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4604 |
Raczkowanie
|
Chodzi Ci chyba o zawód mnie o instytucję dwa różne tematy.Jeśli chodzi o zawody równie dobrze znany jest rybak lub żołnierz(wcześniej wojownik)Nie widzę związku miedzy jednym a drugim.
W starożytności owszem były prostytutki ale wierzenia ewaluowały wraz z postępem światopoglądowym.Jedne wierzenia znikały i zastępowano je innymi(często czynili to władcy najeżdżając dany teren narzucali swoje trendy kulturowe).Ale od ponad 2000 tys lat kościół mimo swej niedoskonałości w wiekach średnich rozpusty i ułomności przetrwał.Padły imperia,ludzie potężni,którzy chcieli rządzić światem a on trwa.I to nie jest przypadek. |
![]() ![]() |
![]() |
#4605 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
Mam propozycję. Wróćmy do tematu aborcji, w sposób kulturalny i nie atakujący rozmówców.
Zostawmy temat modlitw, żydów, muzułmanów, katolików, modlitw i innych tego typu historii. Ten temat jest o aborcji. A jeśli nie macie ochoty, to zwyczajnie na kilka dni zamknę watek w ramach ostudzenia emocji... myślę jednak, że nie bedzie to konieczne, prawda?
![]() |
#4606 | |
po drugiej stronie szafy
|
Wracamy do tematu?
Cytat:
Kobieta głęboko wierząca zapewne odnajdzie sens w donoszeniu takiej ciąży i w cierpieniu swoim i dziecka, ale niewierząca będzie miała z tym problem. W imię czego więc ma ciążę donosić?
![]() |
#4607 | |
O RLY?
|
Cytat:
![]() |
#4608 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4609 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Kiedyś dyskutowałam na temat zagrożenia życia matki z moim ówczesnym, wierzącym chłopakiem - twierdził, że życie dziecka ponad wszystko.
![]() |
#4610 |
Zakorzenienie
|
dla mnie to jest naprawdę okrutne...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4611 |
po drugiej stronie szafy
|
Dla mnie też. Zarówno dla kobiety, jak i dla tego dziecka.
#4612 |
Zakorzenienie
|
zwłaszcza, że kościół katolicki też przez długi czas nie uznawał płodu czy zarodka za człowieka. były podawane różne terminy graniczne, gdy 'zstępuje dusza' (3-6 miesiąca, w zależności od autora i płci płodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4613 |
Raczkowanie
|
Dla mnie nie ma co myśleć jeśli jest zagrożenie życia danej osoby i nic innego nie da się zrobić,wtedy w imię wyższej konieczności należy usunąć ciąże.Choć są ludzie,którzy poświęcili by własne życie ale ja do takich akurat nie należę.To są skrajne przypadki gdzie nie ma trzeciej możliwości i wybór jest albo albo.Tak radykalnych ludzi,którzy chcą bronić dziecka nienarodzonego jest naprawdę garstka to samo tyczy się świadków jehowy jeśli chodzi o przetaczanie krwi.Oni mając wybór czasami świadomie z tego rezygnują w imię swojej religii czy to daje reszcie społeczeństwa prawo do napiętnowania ich?Ja jestem przeciwnikiem aborcji ale w skrajnych przypadkach mam moralny obowiązek stanąć po przeciwnej stronie i jeśli będzie trzeba to samemu biskupowi wykrzyczę w twarz to co myślę.Może dlatego,że mam wrodzoną bezczelność i szczerość do bólu jest mi łatwiej spojrzeć na to z dwóch płaszczyzn.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4614 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() http://www.kosciol.pl/article.php?st...50503203026923 ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Czyli chłopak nie ma pojęcia o tym, co głosi KK, który stawia na równi życie matki i płodu/dziecka. Kolejny wierzący, który jest ignorantem w temacie własnej wiary. Cóż... nic nowego. Tacy są najgorsi. Edytowane przez Japitu Czas edycji: 2016-02-04 o 11:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4615 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
#4616 |
po drugiej stronie szafy
|
Niestety, w dodatku ludzie o takich poglądach nie są rzadkością :/
#4617 |
Raczkowanie
|
Takie poglądy jakie głosił Twój znajomy nie mają nic wspólnego z wiarą.To bardziej brak wiedzy i własna głupota popycha ludzi to tak archaicznych twierdzeń.W sytuacji gdzie nie ma wyjścia nie można zdać się tylko na wiarę i Boga,po to ktoś wymyślił medycynę(która się rozwijała przez wieki) aby ludziom pomagać.Podobnie czynił Pan Jezus
pomagał i uzdrawiał i to do mnie bardziej przemawia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. ciąża jest z gwałtu? przecież to koszmarna trauma dla kobiety. 2. kobieta nie chce dziecka, ewidentnie nie jest gotowa zostać matką. jaki jest Twój stosunek do aborcji w takich sytuacjach i dlaczego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4619 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Jestem za usunięciem płodu jeśli nie zagraża to życiu i zdrowiu kobiety.Tu wszystkie decyzje i tak będą złe czy urodzi czy dokona aborcji trauma i tak pozostanie.Natomiast sprawcę gwałtu potraktował bym z całą surowością aby nie zaświtał mu podobny pomysł.Kara 2-3 lat więzienia ale dokuczliwa i praca na rzecz poszkodowanej w kopalniach,kamieniołomach ,niebezpiecznych budowach przez 12 godzin dziennie.Bez oglądania się na prawa człowieka. 2.Oczywiście,że jestem przeciw aborcji może je urodzić i oddać ludziom,którzy są gotowi i je pokochają.Nie ma gadania jest tyle środków anty,że trzeba myśleć co się robi.Nie ma tu żadnych usprawiedliwień. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
środki anty zawodzą. czyli ona musi przez 9 miesięcy poświęcić się i swoje ciało (bo to jest ból, dyskomfort, ryzyko zwolnienia z pracy)? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.