![]() |
#631 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Szajajaba- jeśli się dostanie
![]() Bo dużo chętnych, opłata niewysoka (ok. połowy tego, co teraz płacę za przedszkole)- czeka nas rozmowa kwalifikacyjna. Zajrzałam na stronę i fajne imprezy mają ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2016-01-30 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;54801251]Szajajaba- jeśli się dostanie
![]() Bo dużo chętnych, opłata niewysoka (ok. połowy tego, co teraz płacę za przedszkole)- czeka nas rozmowa kwalifikacyjna. Zajrzałam na stronę i fajne imprezy mają ![]() ![]() ![]() Jesli nie jest to szkoła wyłącznie żeńska to bym się decydowała.
![]() |
#633 |
Zakorzenienie
|
Wychowawczyni sugeruje zostawenie go na drugi rok, agumentuje to głównie zachowaniem bo postępy w nauce są. Ja jednak obstaje przy swoim, uważam że mi się wtedy cofnie, zniechęci do nauki jak będzie musiał robić znó to samo, to raz, dwa, u nas na przyszyły rok nie będzie pierwszej klasy, bo jest tylk otrójka chłopców w zerówce, i będą chodzić do innej szkoły, a ja się na to nie piszę, to dwa, trzy: Wojtek nie chce , jak mu o tym wspominam to kategorycznie mói że on chce iść dalej, ze swoimi kolegami, ze swoją panią itp.
![]() |
#634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#635 |
Konto usunięte
|
Gocha, a zachowanie - wynika z charakteru czy z bycia rok młodszym dzieckiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#636 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;54824691]Gocha, a zachowanie - wynika z charakteru czy z bycia rok młodszym dzieckiem?[/QUOTE]
mnie sie wydaje ze charakteru, on po prostu juz taki jest, szybki, głośny. nie sadze zeby od wrzesnia cos sie w tej kwestii zmieniło
![]() |
#637 |
Konto usunięte
|
Toteż dlatego pytam. Jeśli charakter - to za rok będzie taki sam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#638 | |
Konto usunięte
|
I nauczyciele świeccy oprócz katechety.
Chociaż- dzieci znajomych chodzą do gimnazjum nazaretanek (5-e miejsce w rankingu najlepszych w kraju ![]() Cytat:
![]() jak to możliwe? wszystkie dzieci z zerówki idą do innych szkół ![]() Przecież obecne 7-letnie pierwszaki (rocznik 2008) są z wyżu demograficznego- np. u naszego w szkole jest 10 pierwszych klas- i rok później nie ma nawet chętnych do jednej klasy w jakiejś szkole? Oczywiście te 10 klas to również z powodu 6-latków, bo koniecznie trzeba było robić reformę przy naborze roczników z jedynego wyżu, który był w ciągu ostatnich nastu- lub więcej? lat ![]() Wracając do szkoły podstawowej bez 1-ej klasy- może wytłumaczeniem jest b. mała miejscowość z 1 szkołą i 1 klasą pierwszą, ale np. w żadnej szkole w moim mieście to niemożliwe. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2016-02-02 o 00:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;54959161]
![]() jak to możliwe? wszystkie dzieci z zerówki idą do innych szkół ![]() Przecież obecne 7-letnie pierwszaki (rocznik 2008) są z wyżu demograficznego- np. u naszego w szkole jest 10 pierwszych klas- i rok później nie ma nawet chętnych do jednej klasy w jakiejś szkole? Oczywiście te 10 klas to również z powodu 6-latków, bo koniecznie trzeba było robić reformę przy naborze roczników z jedynego wyżu, który był w ciągu ostatnich nastu- lub więcej? lat ![]() Wracając do szkoły podstawowej bez 1-ej klasy- może wytłumaczeniem jest b. mała miejscowość z 1 szkołą i 1 klasą pierwszą, ale np. w żadnej szkole w moim mieście to niemożliwe.[/QUOTE] Zapewne chodzi o dzieci odroczone, po prostu nie było odroczonych dziewczynek ![]() Obecne pierwszaki z 2008 roku mają już rocznikowo 8 lat i pójdą do 2 klasy, a do pierwszej klasy jako 7-latki mają iść teraz dzieci z rocznika 2009 (odroczone lub powtarzające klasę 1). Gdyby dziecko zaczynało o 8, to odebrałby je ktoś prędzej? Ja mieszkam w mieście liczącym blisko 500 tysięcy mieszkańców, nie na obrzeżach, a nasza szkoła rejonowa ma jedną zerówkę i po dwie klasy w każdym roczniku. A w mieście jest ponad 60 szkół podstawowych. Więc to wcale nie dotyczy tylko małych miejscowości z jedną szkołą.
![]() |
![]() |
#640 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;54959161]I nauczyciele świeccy oprócz katechety.
Chociaż- dzieci znajomych chodzą do gimnazjum nazaretanek (5-e miejsce w rankingu najlepszych w kraju ![]() ![]() jak to możliwe? wszystkie dzieci z zerówki idą do innych szkół ![]() Przecież obecne 7-letnie pierwszaki (rocznik 2008) są z wyżu demograficznego- np. u naszego w szkole jest 10 pierwszych klas- i rok później nie ma nawet chętnych do jednej klasy w jakiejś szkole? Oczywiście te 10 klas to również z powodu 6-latków, bo koniecznie trzeba było robić reformę przy naborze roczników z jedynego wyżu, który był w ciągu ostatnich nastu- lub więcej? lat ![]() Wracając do szkoły podstawowej bez 1-ej klasy- może wytłumaczeniem jest b. mała miejscowość z 1 szkołą i 1 klasą pierwszą, ale np. w żadnej szkole w moim mieście to niemożliwe.[/QUOTE] wiesz, ja mieszkam na wsi i to jest wiejska szkoła. pierwszy raz sie zdarza żeby klasa niepowstała ![]()
![]() |
#641 |
Konto usunięte
|
gocha, u mnie w wiejskiej szkole identyczna sytuacja. Najprawdopodobniej nie będzie w przyszłym roku szkolnym pierwszej klasy, bo jest tylko kilkoro rodziców, którzy ewentualnie zgodziliby się na posłanie 6-latków do szkoły. Dla kilku dzieci klasy nie otworzą, a gdyby nawet rodzice tych kilkorga dzieci byli zdecydowani na posłanie ich do szkoły to są zmuszeni w tej sytuacji wybrać jakąś inną podstawówkę w gminie.
Tak więc raczej przyjęć do naszego przedszkola w przyszłym roku niet ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak Twój syn sobie radzi? Mieliście ferie już? U nas jesteśmy jeszcze przed ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#643 |
Konto usunięte
|
Nikt nic o odroczonych dzieciach nie mówił, więc chyba nie było
![]() A dziękuję, syn radzi sobie całkiem dobrze ![]() Oceny ma bardzo dobre, czyta prawie płynnie, dobrze liczy. Ocena opisowa śródroczna bardzo ładna ![]() Jedyne problemy jakie od czasu do czasu występują to jego wybuchy złości, z którymi się już od przedszkola borykamy i z którymi on sam średnio sobie radzi. Jest o wiele, wiele lepiej niż kiedyś ale wczoraj np. dzwoniła do mnie wychowawczyni z Informacją, że Igor na przerwie się zezłościł na koleżanki, bo go przezywały i wyszedł ze szkoły. Szedł drogą w kapciach i bez kurtki w stronę domu i po około 100 metrach jacyś starsi chłopcy go złapali i cofnęli do szkoły... A na ferie też jeszcze czekamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#645 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Niby na korytarzu podczas przerwy jest nauczyciel dyżurujący ale on chyba nie byłby w stanie nawet tego ogarnąć. Na szczęście nic się złego nie stało, syn obiecał, że już więcej tego nie zrobi. A jakby w szkole w związku z tym się coś jeszcze burzyli to od razu bym powiedziała, że to oni w czasie lekcji odpowiadają za bezpieczeństwo dzieci... A jak Twój synek po 1. półroczu? Pewnie bardzo dobrze... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może powinniście wykorzystać tę sytuację, żeby jednak było. Powiem Ci, że ja w takiej sytuacji na pewno nie przemilczałabym tego ![]() ![]() ![]() Jak u Was z materiałem? Naszym zostało H, no i dalej zmiękczenia, dwuznaki itp. Z matmy stoją na tej 10, poznali oś liczbową, znaki większości, mniejszości, równości.
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2016-02-03 o 10:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas np. sporo firm, instytucji zaczyna o godz. 7-8, więc ok. 14-15 ludzie są po pracy. U mnie 1-a zmiana pracowników (od 7-7.30) kończy o 13-13.30. Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ocena śródroczna była opisowa- normalne pełne zdania. U nas dzieci korzystają z podręcznika MEN, więc pewnie kolejność inna ale wczoraj poznali Z i z liter zostało chyba tylko F + spółgłoski miękkie i dwuznaki. Z matematyką podobnie jak u Was, z tym, że jeszcze nie przerobili cyfry 10. A jeżeli chodzi zmiany w szkole to napisałam , że pewnie tak już zostanie, bo znam realia... Szkoła niewielka, rodzice raczej nieroszczeniowi- większość wychowana na wsi, na gospodarstwach. Podejrzewam, że gdybym wyszła z takim wydziwianiem którego nigdy nie było, inni rodzice by mnie nie poparli i dodatkowo gadali za plecami, że przez jednego nieposłusznego gówniarza trzeba by szkołę opancerzać ![]() Woźny u nas w szkole jest jeden, ma komórkę w piwnicy i trafić na niego w szkole ciężko, bo jest tylko wcześnie rano i popołudniu. Niby od zewnątrz nie ma klamki tylko zamontowali gałkę ale i tak ten zamek jest zawsze otwarty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#649 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019401,...?ticaid=1166a7 ostatnie zdanie "Gdyby wypadek miał miejsce w zwykłej szkole, nauczyciel zapewne straciłby pracę, a nawet trafił do więzienia." Czy, że się tak wyrażę, w trosce o własne 4 litery, jeśli nie o dzieci im powierzone, nie powinni zadbać, żeby małe dziecko nie wyszło samo na drogę/ulicę? Nie mieliby przecież żadnego wytłumaczenia, a konsekwencje zaniedbania j.w. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2016-02-03 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#650 |
BAN stały
|
Zapisałam córkę do ppp. Po diagnozie zadecyduje czy ją posłać do szkoły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#651 |
Konto usunięte
|
Na kiedy termin wam wyznaczyli?
Śliweczko, Miramej, brawa dla Waszych dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To chyba podobnie ![]() Z mojego punktu widzenia, domaganie się, by szkoła wywiązywała się ze swoich obowiązków (tu: zapewnienie dziecku bezpieczeństwa) nie jest postawą roszczeniową. W takiej sprawie w nosie bym miała poparcie innych, bałabym się o swoje dziecko i na pewno nie machnęłabym na sprawę ręką ![]() U nas są dwaj woźni i ze 4 woźne, drzwi też są na gałkę i nawet jeśli ktoś nie domknie, to i tak wchodząc natrafia się na woźnego, bo ma swoją kanciapę właśnie przy drzwiach. U nas pracownicy znają rodziców, jeśli wchodzi ktoś "obcy" musi się zameldować w zeszycie, kiedy wszedł, do kogo lub po co itd.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#653 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;55059226]Na kiedy termin wam wyznaczyli?
Śliweczko, Miramej, brawa dla Waszych dzieci ![]() 4 i 6 kwietnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#654 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Berry straszne to co jest opisane w tym artykule i faktycznie daje do myślenia. Wiecie co, w poniedziałek mamy zebranie ogólne to chyba jednak poproszę dyrektora na słówko i zwrócę uwagę na to, że szkoła powinna bardziej zadbać o bezpieczeństwo dzieci. Dzięki szaja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 |
Zadomowienie
|
Byłam wczoraj na zebraniu (córka 2008 2 klasa). Pani poinformowała nas o mozliwości pozostawienia dziecka na kolejny rok w 2 klasie ale nikt z rodziców się nie zdecydował. Natomiast nauczycielka przyznała,że w klasie 1 którą teraz ma jest kilka dzieci,którym dużo by pomogło zostanie na drugi rok w 1 klasie
Szkoła duża Przez ostatnie 2 lata było po 5 klas pierwszych ale obawiają się ile będzie klas pierwszych w tym roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 |
Konto usunięte
|
No i co?
Mam zagwozdkę jak szlag. Opcje 3: - 1 klasa (w ogóle nie biorę pod uwagę) - zerówka w szkole - prawdopodobnie tę opcję wybierze jednak 3/4grupy - zerówka w przedszkolu - przy czym... wbrew początkowym deklaracjom zostaje niewiele chętnych do zerówki w przedszkolu, bo nie ma pewności, czy nasze panie dostaną ich dalej, więc... tak naprawdę wybór mam jeden :/ szkolna zerówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;55149636]No i co?
Mam zagwozdkę jak szlag. Opcje 3: - 1 klasa (w ogóle nie biorę pod uwagę) - zerówka w szkole - prawdopodobnie tę opcję wybierze jednak 3/4grupy - zerówka w przedszkolu - przy czym... wbrew początkowym deklaracjom zostaje niewiele chętnych do zerówki w przedszkolu, bo nie ma pewności, czy nasze panie dostaną ich dalej, więc... tak naprawdę wybór mam jeden :/ szkolna zerówka[/QUOTE] A jaka jest u Was szkolna zerówka?
![]() |
![]() |
#658 |
Konto usunięte
|
W jakim sensie?
Nie, no głupio się pytam. W sumie nie wiem jaka. Odległość nie jest problemem, bo dosłownie 3 minuty od przedszkola, obok przystanek, na którym wysiadam i do przedszkola i do tej zerówki wówczas. W szkole pracuje teściowa, więc w razie W zgarnia młodą. Podejrzałam fotki... no szafeczki kolorowe, meble dostosowane, wykładzina jest, jakieś zabawki są. Nic więcej nie mogę powiedzieć. Plus taki - my nie jesteśmy z rejonu, więc w razie czego po zerówce młoda od razu ma miejsce w 1 klasie tam, i prawdopodobnie zresztą cała grupa przeszłaby z panią z zerówki dalej. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2016-02-05 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 |
BAN stały
|
Właśnie. A u nas ta zerowka w szkole miałaby dopiero powstać. A wiadomo jak u nas wygląda realizacja obietnic :-/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#660 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zostajemy w przedszkolu, nasza siła przekonywania ma moc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.