|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016-część VII ♥ Wody płyną, czop odchodzi-w końcu luty-pora rod
Cytat:
![]() A odnośnie balonika - to wczoraj sobie popróbowałam na kucaka, na klęczkach... ale za chiny go wypchnąć nie mogę. Wróciłam do pozycji na wpół siedzącej/leżącej, bo tak mi najwygodniej, żeby się zrelaksować ![]() Czytam sobie ćwiczenia na stronie e-pino i już totalnie zgłupiałam, bo wychodzi na to, że ten balonik powinien właśnie sam się wysuwać przy odpowiednim rozluźnieniu mięśni... więc może ja się za bardzo relaksuję hahahaha ![]() Przydałaby się Aagaciorek, żeby opisała swój zestaw ćwiczeń. ![]() Wyczytałam np. coś takiego (powycinałam nieistotne fragmenty): Proszę najpierw wprowadzić trzy czwarte balonika i nie pompować dalej. Należy zrobić kilka skurczy mięśni miednicy i odprężyć je. Po kilku minutach ćwiczeń, proszę delikatnie wysunąć balon, tak, żeby pozostał wprowadzony tylko do połowy. Następnie proszę napompować balon powoli, aż poczuje Pani wyraźne uczucie napięcia. Nie powinna Pani w żadnym wypadku odczuwać bólu, lecz uczucie maksymalnego rozszerzenia. Może Pani przytrzymać balon na miejscu drugą ręką lub kładąc się na boku skrzyżować lekko nogi i przytrzymać balonik nogami. Proszę spróbować wytrzymać napięcie i przytrzymać balonik w tej pozycji na około 10 minut. Balonik będzie się naturalnie wysuwał, dlatego należy mocno go trzymać. Podczas tych 10 minut proszę spróbować się odprężyć, posłuchać muzyki, czytać, pomyśleć pozytywnie o porodzie, robić ćwiczenia oddechowe, bądź cokolwiek, co przyjdzie Pani na myśl i zadziała odprężająco. Na koniec ćwiczeń proszę pozwolić by balon powoli się wyślizgnął. Może Pani wtedy określić efekt ćwiczeń i zmierzyć średnicę balonika używając szablonu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1442 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016-część VII ♥ Wody płyną, czop odchodzi-w końcu luty-pora rod
Cytat:
O, to Ci ciepło chociaż ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1443 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1444 | |
Zakorzenienie
|
tak trzymaj
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
Ale proszę Cię, wolę na ten skład nie patrzeć. Pączek z nadzieniem różanym spoko, ale ten z marmoladą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1445 |
Zakorzenienie
|
Mama przywiozła domowe paczki to jak się Lilka i Mikołaj zabraly to ja tylko jednego zdarzyłam zjeść 😉
---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Nic nie chcecie pisać to by iść spać... |
![]() ![]() |
![]() |
#1446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dopiero co pisałam że mi skurcze odpuscily... No to lecą od wczoraj jeden za drugim a co kilka h boli jak na okres.... 9 miesięcy okresu nie było, to teraz będzie bolało... Brrr... Was też od tego aż ciągną mięśnie plecow? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1447 |
MamaKarolci28
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016-część VII Wody płyną, czop odchodzi-w końcu luty-pora rod
Jak dla mnie były super 1,2,3 sa w środku takie z siateczki super wchlania mocz a juz 4 i 5 nie ma juz tez siateczki, my do roku je kupowaliśmy. Teraz tez dla małego juz mam ich zapas
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie balonika - przygotowałam sobie taką ściągawkę w pigułce ![]() Trójstopniowy program przygotowania do porodu. Sesja ćwiczeń nie powinna trwać dłużej niż 15-20 minut i z reguły nie powinna się odbywać częściej niż dwa razy w ciągu dnia. 1.Ćwiczenia przepony miednicy - ująć balonik u nasady przewodu i mniej więcej do połowy wprowadzić go do pochwy, należy się rozluźnić i lekko poruszać balonikiem w górę i w dół; - próbować przesunąć balonik w górę poprzez naprężenie mięśni przepony miednicy (przez 10 sekund) a następnie rozluźnienie mięśni (przez 10 sekund) i powtórzyć to ćwiczenie; - całą sesję ćwiczeń proszę wykonywać kilkakrotnie przynajmniej przez 10 minut; 2. Ćwiczenia rozciągające skóry i mięśni w rejonie krocza oraz kanału porodowego - ująć balonik u nasady przewodu i mniej więcej do połowy wprowadzić go do pochwy, napompować balonik powoli na tyle, na ile pozwala na to odczucie osobiste; - pozostawić balonik mniej więcej na 1 do 10 minut w pochwie; - balonik będzie się naturalnie wysuwał, dlatego należy go przytrzymać na miejscu drugą ręką lub kładąc się na boku skrzyżować lekko nogi; 3. Ćwiczenia symulacyjne - na koniec fazy rozciągnięcia należy przeprowadzić następującą próbę – proszę umożliwić balonikowi wyślizgnięcie się przez rozluźnienie mięśni przepony miednicy; |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1449 |
Zadomowienie
|
Aninis, ja cwiczylam tak: najpierw wprowadzalam balonik, nastepnie pompowalam go do uczucia rozpierania, cwiczylam miesnie kegla przez kilka minut co jakis czas dopompowujac, a nastepnie wypychalam balonik mniej wiecej do polowy przytrzymujac go dlonmi aby nie wypadl i tak na maksymalnym napieciu trzymalam kilka chwil (to byl najbardziej nieprzyjemny, ale zarazem najefektywniejszy moment cwiczen), potem wypychalam balon do konca. Calosc powtarzalam kilka razy zamykajac sie w 15-20 minutach
![]() Ja Was podczytuje co jakis czas, ale nie bardzo mam kiedy pisac. Artus sporo spi w pierwszej polowie dnia, w nocy ma najwiecej energii. Czesto dopomina sie o cyca, czasem co pol godziny. Mamusie, czy to normalne?? Widze, ze troszke nastroje siadly. Pewnie taki dzien dzisiaj. Zycze duzo optymizmu i zazdroszcze zjedzonych paczkow. Tu nie ma. Buuu ;-) Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka
#1450 |
Zadomowienie
|
Agaciorek ja się staram jak najdłużej mała trzymać aktywną w dzień gadamy nosimy się jak najdłużej się da dopuki nie odpadnie sama więc tak dwa razy po 2 h staram się i lepiej śpi w nocy
![]() ![]()
#1451 |
Zakorzenienie
|
Agaciorek ja myślę że tak, malutki jeszcze jest. Tak samo bywa i później przy kryzysach..
|
![]() ![]() |
![]() |
#1452 |
Zadomowienie
|
Ty tu nie strasz kryzysami !
![]()
#1453 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1454 |
Zakorzenienie
|
Te nocne karmienia są męczące ale na nich dziecko najszybciej przybiera
![]() ![]() Lola niezle jak mała Ci tak da, moja odplywala niezależnie co robiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1455 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj było mycie na spiocha prawie bo taka padnieta była
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Nasza mała towarzyska ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- Mnie nie karmienie nocne dobija a przewijanie bo prawie kaka za każdym razem mniejsza lub większa ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1456 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Lola- 8h?- u mojego brata Mała w pierwszych dniach spała po 5-6 h i znaaaacznie spadła z wagi. Lekarz opieprzył bratową i kazał wybudzać co te 3-4 h.
![]() |
#1457 |
Zakorzenienie
|
Z noworodkami to tak już jest, że wszystko przez nie przelatuje w momencie, a one by tylko jadly... Ale w sumie to dopiero co wyszły z calodobowej stolowki to co się dziwić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1458 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To facet, oni maja zaburzone poczucie rzeczywistości ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Cytat:
Ponoc normalne ze fzieci maja taki moment lub kilka w ciagu dnia ze domagają sie piersi nawet co 15min i tak pare razy z rzędu. Na pierwszej stronie jest link do tego co miałam na zajęciach z doradca laktacyjnym przed pierwsza ciąża i tam o tym pisałam to mozesz spojrzeć Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- No nie poszalalyscie z ilością postow. My z tz obejrzeliśmy film i zaraz w kime. Mdli mnie po tych poaczkach dzisiejszych blah. Figa na mnie te sutkomasaze nie działają albo tz nie umie masować ![]() ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1459 |
Zakorzenienie
|
Zwal na tz ze nie umie:p
|
![]() ![]() |
![]() |
#1460 |
Mamusia Luty 2016
|
Hej dziewczyny ja odezwę się później bądź jutro chciałam tylko dać znać że żyje, jestem po wizycie i generalnie wszystko ok
![]()
#1461 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że za parę dni i ja się w prawię. ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:57 ---------- ![]() ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:58 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1462 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Skąd ja to znam ![]() ![]() Bez nastroju dziś, jakoś mnie wczoraj zniechęcił fakt skurczy przez 19 godzin i potem nic. Dzisiaj podobnie, skurcze od południa ale nieregularne i nic więcej się nie dzieje. Byłam u położnej i to niby normalne, może się pociągnąć nawet z tydzień jeszcze. ![]() Z zupełnie innej beczki - czy któraś z Was używała Tensa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1463 |
Mamusia Luty 2016
|
Aagaciorek, Lola, Marcia tak Wam zazdroszczę jak czytam co piszecie o karmieniu i swoich bobaskach ogólnie
![]() ![]() EndOfRainbow ja również nie będę chyba nikomu pisać o porodzie co najwyżej rodzicom może chociaż też nie bo nie chce by przyjeżdżali do szpitala ![]() A ja Wam jeszcze napiszę o wizycie. No więc miałam ktg i puls małej szalał na zbyt wysoki ale to były chwilowe zrywy i Pani dr stwierdziła, że to w normie. Skurczy... Zero ![]() Dziś chyba mam 37 t plus 2 dni, szyjka ciągle długa i zamknięta, wody i łożysko ok. Brzuch miękki. Także nic na razie nie zapowiada porodu. Co dziwne ginekolog mówiła to raczej w negatywnym znaczeniu, że niby jeszcze ma córka czas, ale ze zachęca do współżycia i aktywności fizycznej. ![]() Z drugiej strony powiedziała, że tak naprawdę skracającej się wcześniej szyjka i tak dalej fakt jest bardzo popularnym zjawiskiem na tym etapie ciąży, ale tak naprawdę niefizjologicznym. Że niby powinna się skrócić dopiero przy skurczach pogodowych. Tak czy siak trochę mnie w zły nastrój ta wizyta wpedzila, nie chce przenosić ciąży... Ale moze mam jeszcze czas z Hania ![]() A z pozytywnych rzeczy Hania w końcu pokazała buzię ![]() ![]() ![]() ![]() I ogromne gratulacje dla Motyla!!!! ![]() ![]() Malutka córeczka ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Ja ![]() ![]() ![]() ![]() Ja dzisiaj też lapalam doły cały dzień, może dzisiaj taki dzień.
![]() |
#1464 |
Zadomowienie
|
Esor super że mała ok i wszystko dobrze ! To najważniejsze !
![]()
#1465 |
Mamusia Luty 2016
|
Jasne, że tak.
Nie mogę spać... Dobrze się czuje fizycznie, ale nie mogę. ![]() Coś znowu dużo płakałam , więc zamiast leżeć zabeczana w łóżku, wstałam, zrobiłam mężowi kanapki do pracy i trochę posprzatałam. Jest 3, a ja ciągle niesenna. ![]() Płaczę chyba głównie ze strachu. W sumie tak bez powodu, ale boję się. Dzisiaj dwa razy mnie matka zdenerwowała, wyobrażacie sobie, że powiedziała,, że jak zaczną się skurcze to "pojedzieMY" do szpitala???? Tak mnie tym zdenerwowała, że szok. Ponadto tż zaprosił na pępkowe jednak więcej kolegów niż mówił, czyli będzie grube picie. No i się boję, bo nie dość, że będzie na kacu to jeszcze długo spał, a ja co? Pierwszy poród, pierwsze dziecko, chciałabym żeby był ciągle z nami... Wiadomo - na noc nie da się by został w szpitalu, ale odwiedziny są od 7 do 21 i dostaję od razu histerii na myśl, że przyjdzie na kacu po 11 na przykład. ![]() ![]()
#1466 |
Zakorzenienie
|
Kurcze dziewczyny tak chciałam karmic mała cycem ale.to chyba się nie da
![]() Mleka dalej nie mam ttylko siare. A mała nie chce złapać nic a nic cycka ![]() ![]() Takie maleństwa mają jeść co 3 godziny te 40 ml coś koło tego nie ? A moja nie wiem czy w cały dzień tyle zje. .... Pójdę dzisiaj zapytać lekarza jakie mleko mam kupić i będziemy butla ja karmic a cycem dalej próbować - może w końcu złapie go ![]()
#1467 |
Zakorzenienie
|
Wysłalo mi się
![]() Za wasze przygotowania porodowke,oby poskutkowaly szybkimi porodami ![]() ---------- Dopisano o 06:04 ---------- Poprzedni post napisano o 05:58 ---------- Aaa widzę,że moja epopeja w ogóle się nie dodała,kocham pisać z tel... Może potem znowu napisze. W każdym razie umalowalam się już,"umylam włosy" suchym szamponem i czekam na wizyty ![]()
#1468 |
Zakorzenienie
|
Hejo 😊 a ja zaraz wstaję bo po 7 sie wybieram do labu z siuskami 😉 no i dzieci juz o picie wołają 😉
|
![]() ![]() |
![]() |
#1469 |
Zadomowienie
|
Ja jak zwykle niewyspana budzą tu na słuchanie tętna co 2 godz w nocy a pobudka o 5:30 zaraz mam poranne ktg później założą balonik pewnie z tym ustrojstwem będę musiał chodzić wiec zno nie pospie. Już tu jestem 5 dzień i chciałabym juz urodzić i wyjść.
Przez te moje ostatnie przejścia i ten szpital narodziny dzika juz mnie nie cieszą jak wcześniej mam nadzieje ze to hormony i się wszystko zmieni jak zobaczę swoje maleństwo ![]()
#1470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.