|
|
#241 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: jaką książkę obecnie czytacie? II
A.Głowacka : "Dmuchawce" - życie wirtualne zdominowało bohaterkę , zbyt wciagnęło i wprowadziło wiele zmian w jej realnym. Dosyć śmiała powieść o znajomościach nawiązywanych na portalach randkowych .
|
#242 |
|
Wtajemniczenie
|
czytam 'Kłamczuche' Musierowicz
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Niedawno skończyłam Niania w Londynie - Melissa Nathan. W końcu udało mi się wyporzyczyć tą książkę i w końcu ją przeczytałam
Stwierdzam, że całkiem fajna, lekka, zabawna, jednak zakończenie mnie nie ujęło ![]() Teraz zaczynam Moje ewangelie - Eric-Emmanuel Schmitt. Narazie nie mogę jeszcze nic napisać o tej książce, ale kto czytał Schmitt'a ten wie czego się spodziewać
|
|
|
|
#244 |
|
Konto usunięte
|
"Gospodarstwo kiężnej Pani- Wspomnienia gospodyni księżnej Diany" Wendy Berry
|
|
|
|
#245 |
|
Rozeznanie
|
Erica Spindler " W milczeniu" i John Fowels "kolekcjoner"
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam "Z ciała i z duszy" Michael Cunningham. Zszokowana jestem tym iż nie ma tam żadnego normalnego bohatera (w takim sensie, że każdy jest w jakimś stopniu dziwny)
|
|
|
|
#247 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
"stowarzyszenie umarłych poetów" -znalazlam wrzescie czas dla normalnej ksiazki. niedawno ogladalam film stwierdzilam, ze musze przypomniec sobie ksiazke.
tylko ze za pierwszym razem jej nie rozumialam, czytalam bo jest kultowa i tak wypadało, teraz zaczynam cos tam rozumiec. jak dla mnie warta polecenia. |
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
aktualnie bede czytala Pana Tadeusza.
|
|
|
|
#249 |
|
Rozeznanie
|
Aktualnie czytam "Alchemika" Paulo Coelho
![]() Ciekawa ksiażka, ale tez trzeba lubiec taką właśnie twórczość
|
#250 |
|
Rozeznanie
|
"Córkę dziwki" Christine Gran
|
|
|
|
#251 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam za sobą "Śluby Panienskie", a teraz czekam az mi qumpel pozyczy cos Paulo Coelho (bedzie to chyba "Być jak płynąca rzeka")- strasznie juz jestem zniecierpliwiona, w miedzy czasie jeszcze mam zamiar przesmigac "Hamleta" i "Antygone". Co prawda wiekszosc z tego to lektury szkolne ale jakos do tej pory nie miałam z nimi stycznosci.
Edit: Aj... zapomniała bym "Kod Leonarda da Vinci" miałam pare tygodni temu na tapecie- super. |
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
"Miłość Peonii" Lisy See
|
#253 |
|
Przyczajenie
|
"Oskarżony pluszowy M." Clifford Chase i "I Know You Got Soul" Clarkson. Gdzieś pomiędzy nimi przewija się "Russkij jazyk Repetytorium tematyczno - leksykalne" co by się do egzaminu na certyfikat przygotować
|
#254 |
|
Raczkowanie
|
" Świat Zofii" - Jostein Gaarder.
A w przerwach zmuszona jestem do "Kordiana", co wcale nie jest szczególnie interesujące tudzież radosne.
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
'S@motność w sieci'
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jak Ci się podoba? ![]() |
|
|
|
|
#257 |
|
Wtajemniczenie
|
musso - uratuj ją - coś niesamowitego
dawno zadna ksiazka nie wciagnela mnie do tego stopnia ! nie moge sie od niej oderwac
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
'zielona mila'
|
|
|
|
#260 |
|
Wtajemniczenie
|
Murakami "Tańcz tańcz tańcz"
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Ludzi bezdomnych
|
|
|
|
#262 |
|
BAN stały
|
Marina Mayoral - Utajona harmonia
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
Mam taką małą prośbę- było o tym jakiś czas temu w wątku...
Jak piszecie co czytacie,to błagam, napiszcie parę słówek co to za książka...jaki typ albo ogólna tematyka... Dzięki temu łatwiej będzie nam stwierdzić czy to książka dla mnie czy nie... Co o tym Myslicie? Z góry dziękuję!!!
|
#264 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
to ja tak może w ramach małego usprawiedliwienia ![]() ciężko mi ocenić książkę, którą OBECNIE czytam, bo wolę osądzać całość ![]() co do Mariny Mayoral - jak na razie czuję się jakbym czytała jakąś niedorobioną "Anię z Zielonego Wzgórza" taką bardziej nadętą, z pretensjami do wielkiej literatury no ale zobaczymy
|
|
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Kończę czytać 'Ducha w machinie' Caroline Graham:
Mallory Lawson z rodziną rozpoczyna nowe życie w pięknym wiejskim domu odziedziczonym po ciotce. Lawsonom wydaje się, że życie w Forbes Abbot będzie łatwiejsze i przyjemniejsze niż to, które wiedli w Londynie. Srogo się zawiodą. Jeden z ich nowych sąsiadów, Dennis Brinkley, ma rzadkie hobby: zbiera rekonstrukcje starych machin wojennych. Wzbudzają one w mieszkańcach wioski spory niepokój. I słusznie. We wsi funkcjonuje Kościół Bliskich na Wyciągnięcie Ręki. W czasie cotygodniowych spotkań zaproszone media przekazują żyjącym wieści z zaświatów. Kontakt z duchami nie może jednak przynieść nic dobrego. Nadinspektor Barnaby i sierżant Troy nie wierzą w duchy, ale muszą sporo się natrudzić, by udowodnić, że to nie one stoją za przerażającymi i tajemniczymi zdarzeniami, które mają miejsce w spokojnej dotąd miejscowości. I zabieram się za książkę Bruce'a Chatwina pt. 'Wicekról Ouidah': Ta pełna zdumiewających zdarzeń, egzotycznych miejsc i rozbuchanych namiętności powieść wiedzie nas do Brazylii i Afryki początku XIX wieku. Taką drogę przemierza Cobra Verde, brazylijski poszukiwacz złota, który po zabójstwie wspólnika staje się bandytą i trafia do dalekiego Dahomeju. Wyprawa po czarnych niewolników przybiera nieoczekiwany obrót, a Cobra Verde może wreszcie zrealizować swe nieokiełznane ambicje... |
|
|
|
#266 |
|
Przyczajenie
|
ja najdalej jutro zabiorę się za trzecia część powieści Pauliny Simons "OGRÓD LETNI".
w ciągu ostatnioch kilku tygodni czytałam dwie pierwsze części które pochłoneły mnie strasznie. |
|
|
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
Skończyłam "Grę Endera" Orsona Scotta- naprawde godna polecenia książka sci-fi, bardzo ciekawa
Za merlin.pl:"Gra Endera zdobyła najważniejsze nagrody w dziedzinie science fiction - Hugo i Nebulę. Wobec śmiertelnego zagrożenia z kosmosu Ziemia przygotowuje swoją broń ostatniej nadziei. Jest nią chłopiec, w którym odkryto zalążki niezwykłego geniuszu wojskowego. Czas nagli, a przyszłość dwóch cywilizacji spoczywa w rękach dziecka..." Aktualnie czytam: -Harry Potter and the Deathly Hallows- chyba nie muszę opisywać ![]() - "Paragraf 22" Josepha Hellera-co prawda dopiero zaczęłam, ale wygląda na to, że faktycznie jest świetna "Jedna z najwybitniejszych powieści amerykańskich XX wieku, a zarazem najsłynniejsza powieść o II wojnie światowej. Utrzymana w poetyce czarnego humoru, ukazuje bezsens wojny i armii jako instytucji, wyśmiewa mechanizmy społeczne rządzące się logika absurdu. Jej bohaterowie to zbiorowisko wariatów, fanatyków, idiotów i oportunistów, ale nade wszystko ludzi, którzy pragną jednego - by przeżyć." - "Księga Jesiennych Demonów"- Jarosław Grzędowicz- co tu dużo mówić, książka jest rewelacyjna, w ogóle jestem fanką Grzędowicza i nie zawiodłam się "Wierzysz w demony? Większość ludzi nie wierzy. Niesłusznie. Demony istnieją. I potrafią zniszczyć twoje życie. Tylko dlatego, że na kogoś musiało paść. A może kiedyś wszedłeś w ich sfery lub po prostu zwróciłeś na siebie ich uwagę zbytnim optymizmem? Może uśmiechnąłeś się w złym momencie? A teraz dziwisz się, że życie wali ci się na głowę... Księga jesiennych demonów to książka o wszystkim, co niezwykłe; o wszystkim, co nie powinno się zdarzyć w życiu normalnego człowieka. A jednak się zdarza. Proste rozwiązania są dla prostych problemów. Dla ciebie jest Księga." Naprawde polecam
|
#268 |
|
Przyczajenie
|
~Boże igrzysko. Historia Polski- Norman Davies - Jako, iż moja praca była między innymi o działalności Solidarności w Polsce także pozycja obowiązkowa jak dla mnie
)~Ewangelia według Piłata- Eric-Emmanuel Schmitt <--dość fajna za niedługo ją skończe czytać, póki co przeszkadza mi brak czasu . ~Europa: między Wschodem a Zachodem- Norman Davies : a to czeka na przeczytanie ![]() Książeczki zamówiłem sobie po promocyjnej cenie z Vivid.pl także sprezentowałem sobie je za niską cenę zaraz po obronie mojej pracy mgr )Zamówiona |
|
|
|
#269 |
|
Wtajemniczenie
|
Po "Chemii śmierci" przyszedł czas na:
"Zapisane w kościach" Simona Beckett'a. ![]() Doktor David Hunter ma rozwikłać zagadkę makabrycznego zgonu. Na podstawie spalonych kości, na targanej sztormem, odciętej od świata i sparaliżowanej śmiertelnym strachem wysepce. |
|
|
|
#270 | ||
|
Rozeznanie
|
Cała przyjemność po waszej stronie
Steve Martin Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.

currently living in the Middle East, but my heart is in Poland