|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wspólny cel mamy - o dziecko się staramy! Cz. II
monika0185 - chyba przeoczyłaś moją wiadomość, dlatego się przypominam
Jeżeli chodzi o moją sytuację to ja jeszcze w tym cyklu o dzidzie się nie zaczęłam starać. Jestem po szczepieniu na różyczkę wiec musieliśmy jeszcze ten cykl odpuścić. Natomiast ta wizyta u gina który wykrył torbiel była kontrolną. Przestraszyłam się trochę jak mi gin powiedział, że cykl był bezowulacyjny i pęcherzyk nie pękł bo mojej znajomej w każdym cyklu nie pękał, miała takie schorzenie i musiała sztucznie te pękanie wywoływać. U mnie wszystko wskazywało na owulację w tym cyklu, śluz płodny był, temperatura, ból jajnika tak jak na pękniecie pęcherzyka a jednak owulacji nie było, jak powiedziałam o tym gin to powiedział, że te objawy płodności to nie dają pewności, ze do owulacji dojdzie tylko jedynie organizm się do niej przygotowuję. Powiedział, że cysta już się u mnie zapada więc na pewno w przyszłym cyklu już jej nie będzie - może dlatego nie wywoływał u mnie szybciej miesiączki. Pisałaś we wcześniejszych postach, że miałaś problem z prolaktyną-ja też mam, ile u Ciebie wynosiła? Wcześniej gin na prolaktynę podwyższoną nic nie powiedział, nie chciał jej zbijać bo powiedział, że nie zawsze podwyższona prolaktyna zaburza owulację. A teraz jak zobaczył, że pęcherzyk nie pękł prolaktynę kazał powtórzyć i jeżeli dalej będzie wysoka dostanę leki na jej zbicie. Stwierdził, że u mnie mogły być dwa powody niepękniętego pęcherzyka właśnie podwyższona prolaktyna albo to, ze to dopiero pierwszy cykl po odstawionych tabletkach anty. Powiedział, że jest duża szansa na to, że w przyszłym cyklu owulacja będzie. Mam nadzieje, że Ciebie nie zanudziłam
|
|
|
|
#1472 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie 11dni po, zero objawow ciazy, zaczynam swirowac...
|
|
|
|
#1473 |
|
Rozeznanie
|
Witam 🐬 ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Będzie dobrze 😸 tez się boję, że nie ma typowych oznak ciąży. Tylko to plamienie.... I biała wydzielina. 😢
|
|
#1474 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na test jeszcze trochę za wcześnie, wiem że trudno wytrzymać, ale lepiej sobie oszczędzić rozczarowania 😉 Przecież jeszcze nie wiesz że siew nie udało, może akurat. A to czy luteina by pomogła też nie masz pewności... Ci na być to będzie. Ważne że masz plan co robić ☺ |
|
|
|
|
#1475 |
|
Rozeznanie
|
Tez tak mysle, ale @powinna sie pojawić 10 lutego a w tym tyg mam nocne zmiany i raczej dobrego wyniku nie uzyskam 😐
|
|
#1476 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1478 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlaczego dostałaś luteine na wywołanie miesiączki? Lekarz nie chciał czekać na naturalną i wtedy sprawdzić, czy torbiel się wchłonęła? A duphaston rozumiem przepisał bo masz za niski progesteron? Czy on zapobiega tworzeniu się torbielom? |
|
|
|
|
#1479 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz powinien Ci jeszcze kazać zbadać inne hormony: lh, fsh (2-3 dc) estradiol, progesteron 😊 Ale wiadomo jak z lekarzami, nie są zbyt chętni na skierowania do badań. Robią na zasadzie: jak coś będzie nie tak to wtedy badania. A to, że mi wyszła za wysoka prolaktyna to tylko z mojej inicjatywy się dowiedziałam. Sama sobie zrobiłam badanie i zaniosłam do ginekolog. Dopiero wtedy zamiast luteiny dała bromergon. Także dość krytycznie patrzę na lekarzy. ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- To co, kiedy teścik? czekam z niecierpliwością na kolejne szczęśliwe dwie krechy 😊😉 Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
W ulotce tego leku pisze m.in: zaburzenia wywołane niewystarczającą ilością progesteronu- niepłodność spowodowana niskim stężeniem progest., zmniejszenie ryzyka poronienia, nieregularne miesiączki. Lek ma szerokie zastosowanie 😉 Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka |
|||
|
|
|
#1480 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
33dc tż nie wytrzymuje bo chce wiedzieć ja się jakos trzymam test leży na szafce patrzę na niego ale wnioskuje ze ma ładne opakowanie a reszta hm... Strach....😞
|
|
|
#1481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymasz nas w napięciu 😉 |
|
|
|
|
#1482 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie nie pisałam jakie mam cykle bo mam zaburzone wrryy ale zazwyczaj od do to jakies 31 dni tak było kiedyś, teraz to mam kołchoz w sobie i mój okres trwa min 9dni 😩
|
|
|
#1483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślę, że nie zalecił mi badania innych hormonów typu lh, fsh, progesteron itd bo to mój pierwszy cykl po dostawieniu tabletek antykoncepcyjnych no i mój wynik z początku stycznia prolaktyny (prolaktynę zrobiłam sama przy okazji badań dla kobiet planujących ciążę bo wyszło podwyższone TSH więc zrobiłam prolaktynę bo podwyższone TSH podwyższa prolaktynę) no i wyniosła 39 norma do 25 a dla kobiet w ciąży 15. Mimo tego, ze widział ten wynik wcześniej nie zapisał leku na jej zbicie bo stwierdził, że ona nie zawsze zaburza jajeczkowanie a teraz jak na USG zobaczył niepęknięty pęcherzyk (cyste) to stwierdził, że to najprawdopodobniej od wysokiej prolaktyny i kazał ją teraz powtórzyć i jeśli dalej jest taka wysoka to zapisze właśnie bromergon. Zastanawiałam się nad zbadaniem samej właśnie LH, FSH itd ale prolaktyna podwyższona obniża poziom LH - dlatego takie badanie przy wysokiej prolaktynie nie ma sensu, jak ją unormuję lekami i dalej pęcherzyk by nie pękał to wtedy już muszę badanie wszystkich hormonów zrobić - włącznie z monitoringiem cyklu. Dlatego we wtorek robię prolaktynę, jeżeli dalej będzie wysoka idę po receptę na jej zbicie i czekam dwa cykle - jeżeli w tych dwóch cyklach w ciąże nie zajdę to idę zrobić badanie wszystkich hormonów i monitoring na USG, ale mam nadzieję, że wszystko poza tą prolaktyna jest u mnie ok i szybciutko zajdę Ile czasu jak brałaś bromergon trwało zbijanie tej prolaktyny? Słyszałam, że nie trwa to długo. A teraz badałaś prolaktynę? Masz w normie? Jeżeli nie badałaś to może warto by było zbadać skoro wcześniej miałaś z nią jakieś problemy. |
|
|
|
|
#1484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1485 |
|
Zakorzenienie
|
Rob test!!! Potrzebuje czegos pozytywnego dzis bo buuu....
|
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uprzedzam, że po bromergonie źle się czułam, senna, rozdrażniona. Ale też zostałam o tym uprzedzona. Aaaa i bromergon podobno działa dobrze na płodność 😆 Także trzymam kciuki za przyszły cykl 😆 Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1487 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oj ale powiem ze kiedys miałam tak 5 dni teraz po zostawieniu tabsow 9, może się unormuje😉 chciałabym aby wrócił dawny tryb. ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Dzis to raczej nie zrobię. Jutro już prędzej niech juz będzie.
|
|
|
#1488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1489 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To wiadome, tylko ile... Ech. 😩 kurczę zegar mi tyka jak bomba. A może odpuścić i wtedy będzie wszystko w porządku, sama nie wiem 😢
|
|
|
#1490 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1491 |
|
Zakorzenienie
|
Czy w 25dc beta wyjdzie juz na pewno, na 100℅ ?? Tak sie denerwuje ze wolalabym juz wiedziec jesli nie wyszlo.
Umowilam sie do lekarza na 16marca, to by bylo po 4cs i zaczne dzialac z lekarzem eheh |
|
|
|
#1492 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
28
|
|
|
#1493 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w tym temacie nie znam się bo nigdy nie robiłam badania z krwi. U mnie dziś takie dziwne bóle brzucha:/ nie wiem czy jakaś jelitówka mnie nie bierze
|
|
|
|
|
#1494 |
|
Rozeznanie
|
Za dużo mysle o tym i dlatego nic się mi nie udaje.
@->--
|
|
#1495 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam takie fazy, że raz o tym wszystkim nie myślę i skupiam się na czymś innym, a raz normalnie wariuję i obsesyjnie myślę że chciałabym już zajść w tę ciążę.... Straszne to jest. Najlepiej by dla nas wszystkich zrobiło, gdybyśmy odpuściły Ale to niestety tylko łatwo powiedzieć...![]() Iwona, 11 dni po czym? Po przewidywanym terminie @?? Jak tak to rób test, koniecznie!!! I daj nam tu szybciutko znać co wyszło ![]() Trzymam kciuki ![]() Cytat:
Dziewczyny, postanowiłam zmienić trochę sposób odżywiania. Zaczęłam trochę czytać o sposobie odżywiania i próbach zajścia w ciążę, i stwierdziłam, że może to ma jakiś sens... Zimą miałam straszliwe napady na słodkie, to tu czekoladka, tam ciasteczko, innym razem paluszki alo jakiś fast food... Nie przytyłam, bo sporo się ruszam (przynajmniej się staram ), ale widzę choćby po cerze że źle się odżywiam... Oczywiście cera mi się okropnie pogorszyła po odstawieniu tabsów (też tak miałyscie?), ale mój sposób odżywiania też może mieć na to jakiś wpływ. Jak myślicie, czy takie tłuste/słodkie jedzenie jakoś wpływa na próby zajścia w ciążę?Postanowiłam spróbować odstawić słodycze (ciekawe czy mi się uda:P), i na drugie śniadanko będę teraz robić do pracy tzw. zielone koktajle - pierwszy właśnie przed chwilą zrobiłam, wlałam do słoika i będę jutro się poić tym w pracy Oczywiście jeszcze zabiorę sałatkę, bo na takim koktajlu to raczej daleko bym nie zajechała przez 8 godzin:P
|
||
|
|
|
#1496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1497 |
|
Wtajemniczenie
|
Aaa kurczę, to może wstrzymaj się jeszcze chwilkę z testem... ja w tym ostatnim cyklu już myślałam, ze się udało, byłam później po szczycie owu niż Ty, zrobiła test rano i oczywiście rozczarwanie. Po paru godzinach przyszla @
Poczekaj jeszcze kilka dni, i wtedy testuj |
|
|
|
#1498 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Odzywianie wpływa na płodność ![]() Ja mam dziś 34dc i temp mi zaczęła rosnąć <wtf>
|
||
|
|
|
#1499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie że łatwiej by było gdybyśmy nie myślał, nie stresowały się itd. ![]() Sama staram się trzymać tej zasady ale nie zawsze to się udaje. Ten cykl raczej mamy do du.... TŻ w delegacji Jakoś nie mogę się zebrać za badania
|
|
|
|
|
#1500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Myślenie to potęga więc jak ciągle myślisz, że się nie udało to przekonujesz do tego swój organizm 😉 Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
![]() Ale z Mężem zmieniliśmy trochę nawyki żywieniowe: kiełbaska, ser żółty raz na jakiś czas, mnieksza ilość masła, słodycze ograniczone w dni robocze 😉 za to weekendy są nasze! 😆 Generalnie chcemy tak jeść aby wyniki badań były dobre i waga w normie 😉 Ostanio gdzieś wyczytałam (chyba, że mi się przyśniło), że orzeszki i wino czerwone pozytywnie działają na endometrium. Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Szczyt=pozytywny test owulacyjny? To wychodzi, że owulka gdzieś 9-10 dni temu. Beta już powinna wyjść 😊 Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.

Można do Was dołączyć?
zrobiłam dziś test bo 26 dc i temp 36,74 ale negatywny. No nic poczekam do wtorku