![]() |
#301 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pytanko młodziutkiej (?)
to zalezy...jesli jestescie dlugo i masz pewnosc ze dalej bedziecie dlugo to radze zaczac brac tabletki...bo pewne jest to ze na jednym razie sie nie skonczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Zadomowienie
|
to juz zalezy indywidualnie od Was
![]() czy wolicie kazdorazowo zakladac gumke, czy moze wygodniej Wam bedzie jak zaczniesz lykac pigulki ![]() jest duzo nowoczesnych pigulek o niewielkiej zawartosci hormonow, ze praktycznie nie naruszaja naszej gospodarki hormonalnej ![]() z tym ze przy pigulkach trzeba miec glowe na karku, no a przy gumkach zawsze est ryzyko ze "Was poniesie" jak akurat nie bedziecie miec ich przy sobie no i pozniej moze byc problem ![]() pzdr
#303 |
Zadomowienie
|
hmm ja na pierwszy raz stosowałam prezerwatywe i globulke polecam
![]()
#304 |
Raczkowanie
|
Hmmmm.. dziękuję kobietki jaśniej się w mojej główce zrobiło...
![]() żeb y wszystko było w porządku najlepiej chyba będzie poradzić się ginekologa ![]() ![]() Ale czy lekarz przepisze jakieś środki antykoncepcyjne osóbce w moim wieku??????????? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
a czy do jasnej anielski ciezko bylo zajrzec do watku "vademecum antykoncepcji", ktory jest przypiety na gorze strony?
![]() ciurlac wam sie chce a brak w was samodyscypliny i odpowiedzialnosci, a pozniej wszyscy sie dziwia, ze coraz wiecej postow powstaje w watku o prawdopodobienstwie... sorry, ze sie unioslam, ale ile mozna prosic... lacze ![]()
#306 |
Zadomowienie
|
to juz zalezy indywidualnie od lekarza
![]() najlepiej isc do jakiegos poleconego przez kolezanki, ja za pierwszym podejsciem trafilam na takiego gbura co o nic nie pytal tylko wypisywal recepty ;\ a za drugim na dzentelmena ktory robi wszystkie potrzebne badania typu cytologia no i rozmawia z pacjentkami o wszystkim ![]()
#307 |
Zadomowienie
|
antykoncepcja pytanie
Witam
mam pytanie chce sie wybrac do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne... i moje pytanie brzmi: czy mozna pierwsze opakowanie tabletek wziąć spredzej niz w pierwszym dniu miesaiczki? prosze o odpowiedz ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Raczkowanie
|
Dot.: antykoncepcja pytanie
Nie.Pierwszą tabletkę trzeba wziąść pierwszego dnia okresu(czyli pierwszego dnia cyklu).I od tego dnia jesteś już zabezpieczona.Choć ja gdy zaczełam brać je pierwszy raz,wolałam poczekać,aż organizm sie "przyzwyczai".Tym bardziej,że są to te dni,więc można dać sobie spokój z seksem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#309 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: antykoncepcja pytanie
Na ulotce microgynonu jest ze mozna rowniez miedzy 2 a 5 dniem cyklu, ale nalezy wtedy stosowac przez 7 dni dodatkowa antykoncepcje
![]() |
#310 |
Zadomowienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
a miesiaczke bede dalej miala po wzieciu tej tabletki czy ona "zniknie" ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli lekarz Ci przepisze tabletki,pierwszą bierzesz pierwszego dnia cyklu(tak nazywamy pierszy dzień okresu).Tabletki bierzesz 21 dni-co dzie jedną (o stałej porze).Gdy skończysz opakowanie,czyli weźmiesz 21szą tabletkę,robisz 7dniową przerwe,w czasie której wystąpi krwawienie.Nie jest to normalny okres,a krwawienie z odstawienia.Po tych 7miu dniach niebrania,8ego dnia rozpoczynasz branie tabletek z nowego opakowania (niezależnie od tego,czy krwawienie się skończylo,czy nie).Znowu bierzesz 21 tabletek i znów 7 dni przerwy.I tak cały czas.Przez te 7 dni niebrania również jesteś zabezpieczona i możesz się bez problemów kochać,jeśli masz na to ochotę.Tabletki mają też tązaletę,że dzięki nim możesz sobie opóźniać termin wystąpienia krwawienia (sama sobie regulujesz kiedy dostaniesz).Jesli np masz wyjazd,egzaminy,albo po prostu nie masz ochoty z innego powodu dostać okresu w konkretnym miesiącu, to robisz tak : gdy skończysz opakowanie i weźmiesz ostatnią 21szą tabletke,to nie robisz 7 dni przerwy,tylko bierzesz tabletki z następnego opakowania.I wtedy np nie masz krwawienia 2 cykle.Po skończonych dwóch opakowaniach (2x21 sztuk)robisz 7 dni przerwy i masz krwawienie.Ja raz zrobiłam 3x21 tabletek bez przerw 7dniowych i 3 cykle nia miałam krwawienia.Sama decydujesz o zmianie,przesunięciu teminu krwawienia.Jesli masz jeszcze jakieś pytania- pisz,z chęcią Ci odpisze i doradzę. Cytat:
Nie rozumiem.jeśli prezerwatyw i globulka,to po co stosunek przerywany jeszcze do tego?nie za duży "mix"? ![]() Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-10-05 o 15:21 Powód: post pod postem |
||
![]() ![]() |
![]() |
#312 |
Zadomowienie
|
czy jak wezme pierwsza tabletke w pierwszy dzien okresu to nastepnego dnia obudze sie bez krwawienia? Czy ulegnie ono "rozlegulowaniu" czy nadal bedzie wszystko "po staremu" jak bylo tj,dalsze 6 dni krwawienia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
Krwawienie będzie nadal. Jednak w miarę upływu czasu będzie mniej obfite.
#314 |
Przyczajenie
|
interesuje mnie sprawa odstawiania tabletek antykoncepcyjnych. Brałam je właściwie po to, żeby ustabilizować hormony. ale do rzeczy. chodzi o tabletki diane 35, które brałam od 4 miesięcy. czy teraz, jeśli mi się już ustabilizowały te hormony, mogę je już odstawić i czy jeśli to zrobię, to czy za jakiś czas będę mogła powrócić do ich zażywania już jako tylko i wyłącznie tabletek antykoncepcyjnych?? ipo jkkiam czasie??
|
![]() ![]() |
![]() |
#315 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie,nie obudzisz się bez krwawienia.Będzie nadalBędzie trwało 3,4,5 dni-zależy jak jest o kogo.To jest nie zwykły,naturalny okres,a takie "sztuczne krwawienie", z odstawienia tabletek.Czyli pierwszą bierzesz w pierwszy dzień okresu,który trwa te kilka dni,bierzesz 21 tabletek,potem jak Ci się skończy opakowanie,robisz 7 dni przerwy.W ciągu nich na 2-4 dzień pojawia się krwawienie.Następne opakowanie bierzesz 8ego dnia (po 7 dniach przerwy).I znowu łykasz 21 tabletek i po nich znowu 7 dni przerwy.I tak co miesiac-chyba,że chcesz sobie zmienić,przesunąć termin krwawienia,albo noe miec go wcale,np te 2 miesiące.Nie powinno krwawienie trwać 6 dni.Tabletki mają to w sobie,że łagodzą bóle przy okresie,krwawienie jest mniej intensywne i krótsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
Zadomowienie
|
teraz juz wiem to co chcialam wiedziec
![]() Dziekuje bardzo za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Przyczajenie
|
Dot.: jakie środki plemnikobójcze są u nas dostępne?
Hej chciałabym zapytac jaki zel plemnikobójczy jedt najlepszy? czy ktos stosował??
Poszłam do apteki i dowiedziałm sie ze nie maja tego w sprzwedazy, kiedys były ale dawno tego nie ma. Czy ktos juz miał taka sytuacje?? |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jakie środki plemnikobójcze są u nas dostępne?
na naszym rynku dostepne sa TYLKO globulki i prezerwatywy z nonoxynolem. Nic wiecej.
#319 |
Raczkowanie
|
... Wiem, ze takich pytań u nas na forum są miliony.. ale wole się upewnić
![]() Biorę tabletki antykoncepcyjne. Zażywam je o godzinie 21:30. Wczoraj zdarzyła się taka sytuacja, że zapomniałam wziąć tabsa. Przypomniałam sobie o tym rano i zażyłam tabletkę o godzinie 8. I stąd moje pytanie, czy jestem z powrotem zabezpieczona? Dodam, ze to była moja 9 tabletka z opakowania ![]() Mam nadzieje, ze wszystko zrozumiale napisałam.
#320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
jaga az mi glupio pytac.. bo generalnie nie mam 15 lat co nieco o antykoncepcji wiem, mam malutkiego synka ktory byl planowany..
ale.. po ciazy okolo 3 tyg po urodzeniu dziecka dostalam zastrzyk depo. od tego czasu czuje sie tak jakbym miala okres caly czas bo krwawienie jest-male ale jest.. zastanawiam sie czy to po cesarce czy to moze byc wina depo. wiem ze musze sie skontaktowac z ginekologiem i ze byc moze zbyt dlugo z tym zwlekalam ale nie chce byc neurotyczka.. nie lubie chodzic nawet do internisty. zastanawiam sie co ty o tym myslisz.. mam jeszcze pytanie jesli chodzi o spirale domaciczna... mysle nad tym sposobem zapobiegania ciazy ale zastanawiam sie czy (wiem ze to glupie pytanie) wielkosc czlonka ma tu znaczenie.. czy np tz nie bedzie mnie w ta spirale uderzal?? czy to sie zdarza??
#322 |
Raczkowanie
|
Tak, tak ja czytałam
![]() ![]() ![]()
#323 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok, dzięki bardzoooo ![]() ![]()
![]() |
#324 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do wkladki wewnatrzmacicznej, to nie masz sie czym obawiac. Ona jest tak skonstruowana, ze nie ma mozliwosci, aby ktorekolwiec z partnerow podczas stosunku ja odczuwalo. Chybaze zostala zle zalozona... ![]() Cytat:
![]() Generalnie, jesli zapomniena tabletka zostala wzieta do 12 h od planowanego czasu wziecia to ochrona przed ciaza jest zachowana. ![]() Jesli zapomniana tabletka zostala wzieta pozniej jak 12 h to zabezpieczenie jest zaburzone i wtedy przez tydzien nalezy dodatkowo sie zabepieczac innymi metodami anty.
![]() |
#325 |
Zakorzenienie
|
wybaczcie ale nie dałam rady przebrnąć przez cały watek
![]() Edytowane przez neska22 Czas edycji: 2007-10-13 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
chodzi o to, że zaczęło mi się plamienie (myślałam że to okres-wzięłam pierwszą tebletkę-na drugi dzień jeszcze plamiłam, potem następnego dnia nic- a jesczze następnego zaczęłam krwawić-to nie było plamienie tylko normalne krwawienie.....więc dlatego nie wiem czy nie wzięłam za wczesnie pierwszej tabletki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
powiem szczerze, że bałabym się używać plesterków- bałabym się, że się odklei i w ogóle
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do plasterków to też bym się ich bała używać ![]()
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
no własnie plasterki dla mnie są mało pewne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.