Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-14, 11:51   #2401
klamaja
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
a ja taki mały offtop,
klamaja widziałam Twoją galerie, bardzo mi sie spodobał Twój kolor włosów, farba ? możesz zdradzić jaka/kolor ?
nom niestety farba (nie mam naturalnie takich ciemnych), a uzywam wellatonu ciemny braz bo jest dosc tania a na moje włosy potrzeba juz 1,5 farby

Cytat:
Napisane przez morelowa Pokaż wiadomość
halo, aparatki pokazywać ząbki !

btw. źle się dzisiaj czuję, podobnie jak wczoraj
boli mnie głowa przy schylaniu, a muszę ją umyć, bo do kościoła się wybieram. I w nosie mi tak "pstryka", jakby takie cukierki strzelające nie wiecie co to może być ? Od czasu do czasu miewam takie objawy. :/
morolewo przykro mi a moze to zatoki skoro boli cie przy schylaniu
klamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 12:39   #2402
smv
Zakorzenienie

morelcia mozefaktycznie zatoki przy schylaniu cie moha bolec, klamaja racje miala
rymy zaczne pisac..
Stary 2007-10-14, 13:55   #2403
morelowa
Zadomowienie

możliwe.. tylko skąd te cholerswto się bierze :/

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 13:59   #2404
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez morelowa Pokaż wiadomość
halo, aparatki pokazywać ząbki !

btw. źle się dzisiaj czuję, podobnie jak wczoraj
boli mnie głowa przy schylaniu, a muszę ją umyć, bo do kościoła się wybieram. I w nosie mi tak "pstryka", jakby takie cukierki strzelające nie wiecie co to może być ? Od czasu do czasu miewam takie objawy. :/
jak pisaly dziewczyny to zatoki, jak sie schylasz i pstrykasz lepiej odwiedz lekarza, bo bez leczenia zatok bedzie tylko gorzej ...

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 14:49   #2405
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shi Pokaż wiadomość
Ja nosiłam aparat 2.5 roku na górze i 2 lata na dole. Byłam wtedy w 1-3 gimnazjum Jeszcze na pożegnanie z aparatem stałym dostałam aparacik na noc... Którego i tak nie nosze xd ...

A teraz mam pytanie Miała może któraś z Was usuwane ósemki? Bo mnie to w bardzo bliskiej przyszłości czeka : |

I jeszcze 2# - jakie są najlepsze sposoby wybielania zębów? : >

ja mialam usowane osemki ... mialam przez 1 tydzien opuchniety policzek... nie bolalo tyle ze bylam spuchnieta ... po tygodniu zdejmowali mi szew ... trzeba bylo lodem zaly czas przykladac ... mialam problem z myciem zabkow bo nie mozna za bardzo buzi otwierac .. ani jesc cieplych rzeczy ... wiec zostawaly bardzo drobno pokrojone kanapki ... na dole nie mam osemek .... i czuje sie wspaniale bez nich ... na gorze dopiero po aparacie mi wyrwa ... na gorze z tylu czuje scisk w zebach a na dle taki luzzz
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 18:23   #2406
ice-queen
Przyczajenie

hmm a ja za miesiąc będę miała zdejmowany aparacik noszę go już 2 lata i to przez jeden ząb ;P bo mi tak odstawał ;/ tak samo jak Ahtagie [patrzac na zdjęcie lewa dwójeczka ]
ice-queen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 18:24   #2407
olenka888
Przyczajenie

ja mam takie jedno male pytanko. czy po zdjeciu aparatu, zawsze na zebach zostaja zólte plamki pod zamkami czy nie? moja kolezanka jest juz po zdjeciu i musi isc na wybielanie. ile takie wybielanie kosztuje? i czy jest trwale?
olenka888 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-14, 19:17   #2408
tewunia
Raczkowanie

MORELOWA to sa zapewne zatoki jak dziewczyny pisaly ja na twoim miejscu poszla bym do lekarza bo zwykle tabletki nie pomoga tylko trzeba antybiotyk bo zatok nie da sie wyleczyc tylko zaleczyc ja w tamtym roku mialam zayoki i tak mnie glowa bolala ze 3 dni w lozku lezalam ze tylko podnosilam sie do wc i do lozka a kazde podnoszenie glowy tak bolala ze konczyo sie zwrotem posilkua do lekarza mnie zaniesli bo lekarz nie chcial przyjsc a ja nie dalam rady pojscwiec jesli nie chcesz dotrwac do tego stanu co ja jutro do lkarzabo ja tez zwlekalam

tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 19:20   #2409
shi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
ja mialam usowane osemki ... mialam przez 1 tydzien opuchniety policzek... nie bolalo tyle ze bylam spuchnieta ... po tygodniu zdejmowali mi szew ... trzeba bylo lodem zaly czas przykladac ... mialam problem z myciem zabkow bo nie mozna za bardzo buzi otwierac .. ani jesc cieplych rzeczy ... wiec zostawaly bardzo drobno pokrojone kanapki ... na dole nie mam osemek .... i czuje sie wspaniale bez nich ... na gorze dopiero po aparacie mi wyrwa ... na gorze z tylu czuje scisk w zebach a na dle taki luzzz
Dzięki za odpowiedź Może moje pytanie wyda się śmieszne... Czy taki zabieg usuwania 8meki boli? Po zabiegu to logiczne, że tak ale sam zabieg w sobie... Usuwali Ci na 'sen' ?
shi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 19:32   #2410
UzaleznionaOdSiebie
Raczkowanie

hej ja mam takie pytanie moze troche glupie ale czy probowalyscie moze( te wiz co maja aparty) uzywac ich do jakis czynnosci jak np. otwieranie butelek albo odhaczanie czegos?? bo mam aparat od 2 miesiecy i ostatnio mnie to zaciekawilo a balam sie probowac ale moze ejst tu taka wizazanka ktora probowala

zmiany?....zmiany są zawsze dobre
UzaleznionaOdSiebie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 19:38   #2411
smv
Zakorzenienie

UzaleznionaOdSiebie...nie probowałam i nie bylabym (przepraszam z asłowow) na tyle głupia zeby popsuc sobie bardziej zgryz, ułamac zeba czy cos zwlaszcza z e tyle kasy w soibie pakuję

samo usuwanie 8 nie boli, moze tlkyo szczeka boli bo to jednak cie powygina na wszytskie strony:P ale ogolnie jest oki przy konskiej dawce znieczulenia)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-14, 20:01   #2412
shi
Raczkowanie

Cytat:
smv:samo usuwanie 8 nie boli, moze tlkyo szczeka boli bo to jednak cie powygina na wszytskie strony:P ale ogolnie jest oki przy konskiej dawce znieczulenia)
Niebrzmi zaciekawie, ale dam rade.Teraz zostaje tylko przeswietlenie, wizyta u ortodontki i... wybranie daty... Brrr

Cytat:
UzaleznionaOdSiebiehej ja mam takie pytanie moze troche glupie ale czy probowalyscie moze( te wiz co maja aparty) uzywac ich do jakis czynnosci jak np. otwieranie butelek albo odhaczanie czegos?? bo mam aparat od 2 miesiecy i ostatnio mnie to zaciekawilo a balam sie probowac ale moze ejst tu taka wizazanka ktora probowala
Lepiej nie próbuj... Możesz uszkodzić sobie aparat a co dopiero zęby! Jak mi obluzował się pierścień i troche się wygiął (stało się podczas konsumpcji ) to musiałam płacić za nowy 150 zł za nowy...
shi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 20:08   #2413
morelowa
Zadomowienie

no to chyba pójdę do tego lekarza i powiem że od czasu do czasu przez kilka dni pobolewają mnie zatoki..

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-10-14, 21:28   #2414
karolinusienka
Zakorzenienie

a mnie zabki juz nie bola tzn jest lekki dyskomfort ale juz on mi nie jest obcy i staje sie normalny
jutro sama zmieniam lancuszki...troche sie boje,ze cos nie tak zrobie ale mam nadzieje,ze pojdzie ladnie i zgrabnie
kurde spodobaly mi sie czerwone guimeczki ale chyba sobie je zostawie na boze narodzenietak zeby swiatecznie bylo hehe
dobranoc dla wszystkich
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-15, 13:14   #2415
honecka
Raczkowanie

Aparatki i gumeczki :]

Witam was..;] Aparat już noszę od ok. 4 miesięcy, i ortodontka założyła mi takie dziwne gumeczki które sa zakładane na górną trójkę i dolną szóstkę, do czego one służą..? Koleżanka mi mówiła, że Ona sę po to aby kły mi poszły na dół ale sama nie wiem, a ortodontki się nie spytałam..Czy macie też problemy ze szczenka wysuniętą za bardzo do przodu..? Do tych, które miały aparaty, jakie efekty uzyskałyście..? Dziekuję bardzo za odpowiedzi
Pozdrawiam.

empire state of mind..
honecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-15, 14:32   #2416
Cowboy'ka
Przyczajenie

Dot.: Aparatki i gumeczki :]

Pierwsza sprawa to ortodonta na pewno wie co robi Nie wiem jakie ma to znaczenie dla ciebie, ale rzeczywiście gumki ściągają na dół kły, przede wszystkim mają zapobiec zgryzowi krzyżowemu . No i nosząc je zgodnie z zaleceniami lekarza niepotrzebnie nie wydłużasz okresu noszenia aparatu.Noś więc jak najczęściej mimo ,że musisz przyznać ,nie wyglądają zbyt apetycznie.
Mój znajomy na py6tanie co ma w ustach odpowiadał,że to makaron z obiadu bleee
ale nie przejmuj się : cel uświęca środki!!!
Cowboy'ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-15, 16:24   #2417
morelowa
Zadomowienie

Dot.: Aparatki i gumeczki :]

po pierwsze; jest obszerny wątek poświęcony ortodoncji ;]
po drugie; to są wyciągi, noś je jak najczęsciej bo to one spowodują że już nie będziesz miała wysuniętej zuchwy.

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-10-15, 18:35   #2418
roka12345
Raczkowanie

UfUf to znowu ja:p
Chciałam się pochwalić ze mialam dzis pierwsza wizyte u ortodontki i kazala mi zrobic zdejcia jakies tam i znowu przyjsc do niej i zrobic plan leczenia...matko moze ebde msuaial nosic aprat brrr a moze ma ktos z was aparat kosmetyczny i moze mi go pokazać bo jetsem ciekwa. Jak ja to mowie msuze byc przygotowana na wszystko doslownie!
Stary 2007-10-16, 09:18   #2419
oliwiakp
Raczkowanie

Ja dziś ide do ortodontki na separację. No i sie zastanawiam czy mi sie ona nie przesunie bo wydaje mi sie ze mam jeszcze jeden ząb do wyleczenia. Ale mam pytanko czy po zalozeniu aparatu mozna wyleczyc jakis zab i czy ortodontka moze usunąć kamien nazebny??
oliwiakp jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-16, 09:40   #2420
oliwiakp
Raczkowanie

Co do akcesoriów czyszczących...ktoś pytał o koszt.Płyn elmex-ok 16zł,szczoteczka ortho-ok 9zł,szczoteczki inerdental-ok 14 do 17 zł,nić zwykła(nie do aparatów,bo taką widziałam za 15zł)ok 10zł,wykałaczki i zwykła szczotka to wiadomo.Ja tam sobie nie wyobrażam nie mieć którejś z tych rzeczy.Nie mam świra na punkcie mycia zębów,bo nie mogę sobie pozwolić na dodatkową przerwę w pracy na ten rytuał.Tak więc dokładnie myję w domu rano i wieczorem,a w pracy po prostu niczego nie zostawiam sobie na zębach-przepłukuję,usuwam wykałaczką i/lub nicią,przepłukuję płynem.I póki co nie mam próchnicy,kamienia ani wielkiego osadu.Tylko tu i ówdzie,ale moi lekarze(orto i dentysta)twierdzą,że tyle to jest nic.Zresztą osad i kamień spokojnie można usuwać w trakcie noszenia aparatu.Sama się nawet wybieram 26 października na piaskowanie-nie ma dużo ale mnie denerwuje więc idę.[/QUOTE]

ok dzięki za informację przynajmniej teraz wiem jak sobie radzic w pracy

Już jestem po separacji Nic mnie to nie boli ale czuje pewien dyskonfort W piątek będę mieć aparat i dołączę do Was aparatki Ale niestety musze jeszcze wyleczyć dwa ząbki. Dobrze że w tym zakładzie ortodontycznym jest jeszcze dentysta. Więc w dniu zakładania aparatu jeszcze wyleczę resztę zabków.
A powiedzcie mi ile trwa zakładanie takiego aparatu bo ja od razu będę mieć dwa łuki??

Edytowane przez oliwiakp
Czas edycji: 2007-10-16 o 15:27
Stary 2007-10-16, 10:12   #2421
aga2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oliwiakp Pokaż wiadomość
Ale mam pytanko czy po zalozeniu aparatu mozna wyleczyc jakis zab i czy ortodontka moze usunąć kamien nazebny??
Ja po założeniu miałam leczony jeden ząb i chyba 2 razy zdejmowany kamień, ale przez stomatologa a nie przez ortodontę
aga2111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 14:12   #2422
Martilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oliwiakp Pokaż wiadomość
Ja dziś ide do ortodontki na separację. No i sie zastanawiam czy mi sie ona nie przesunie bo wydaje mi sie ze mam jeszcze jeden ząb do wyleczenia. Ale mam pytanko czy po zalozeniu aparatu mozna wyleczyc jakis zab i czy ortodontka moze usunąć kamien nazebny??
Daj znać jak było, mnie czeka to jutro.
Martilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 14:44   #2423
honecka
Raczkowanie

A możecie mi powiedzieć jak te wyciągi działają i ile je nosiłyście..?

empire state of mind..
honecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 16:03   #2424
oliwiakp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martilla Pokaż wiadomość
Daj znać jak było, mnie czeka to jutro.
Było i jest ok, tylko że ja mam strasznie ciasno ustawione zęby i bardzo ciężko było z założniem gumek, ale udało sie, Na razie nic mnie nie boli choc czuje lekki dyskonfort jakbym miala gumę do żucia między zębami. Ale musze jeszcze wyleczyć dwa ząbki. Życzę powodzonka W piątek będę mieć zakładany aparat i już sie doczekać nie mogę
Stary 2007-10-16, 16:06   #2425
oliwiakp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez honecka Pokaż wiadomość
A możecie mi powiedzieć jak te wyciągi działają i ile je nosiłyście..?
Nie martw się mnie też wyciąg czeka ale niestety nie wiem zbytnio nic na ten temat . Moze w piątek ortodontka mi wszystko wyjaśni
Stary 2007-10-16, 16:50   #2426
smv
Zakorzenienie

ja tez bede miec wyciagi jak zaloze dol, chyba wiekszosc znas to czeka wieć...
jedna maja wieksza inne mniejsza sile i maja ustawic zgryz idealnie..

moja orto zakladała mi gore około godziny, ale pamietam z etu byla miedzy nami chyba CZEKOLADKUSIA ktorej góre zalozono w 15 minut..szok
ale tak mniej wiecej 30-40 minut na łuczek razy 2 to ok 2 godzinek
bedzie dobrze;*
Stary 2007-10-16, 16:57   #2427
smv
Zakorzenienie

ja tez bede miec wyciagi jak zaloze dol, chyba wiekszosc znas to czeka wieć...
jedna maja wieksza inne mniejsza sile i maja ustawic zgryz idealnie..

moja orto zakladała mi gore około godziny, ale pamietam z etu byla miedzy nami chyba CZEKOLADKUSIA ktorej góre zalozono w 15 minut..szok
ale tak mniej wiecej 30-40 minut na łuczek razy 2 to ok 2 godzinek
bedzie dobrze;*
Stary 2007-10-16, 17:01   #2428
a.gatka
Przyczajenie

GG do a.gatka

właśnie wróciłam z wizytygumeczki zmienione, druciki też a no i zapomniałam się pochwalic że od ok 2 tygodni mam na dole aparacik damona więc jestem teraz zadrutowana od a do z i choc aparat mam już prawie dwa miesiące pierwszy raz pozwolilam sobie na kolorowe gumki fiolet z różem i muszę przyznac, że aparat ma o niebo więcej uroku
ale imiona tych nigdy nie zaginą.
Niech powie, że żyłem w czasach Hektora
poskramiającego konie.
Niech powie, że żyłem
w czasach Achillesa."
W. Peterson "Troja"
a.gatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 17:58   #2429
smv
Zakorzenienie

Gratuluje Odwagi
Wstaw Foteczki"
Stary 2007-10-16, 18:35   #2430
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez a.gatka Pokaż wiadomość
właśnie wróciłam z wizytygumeczki zmienione, druciki też a no i zapomniałam się pochwalic że od ok 2 tygodni mam na dole aparacik damona więc jestem teraz zadrutowana od a do z i choc aparat mam już prawie dwa miesiące pierwszy raz pozwolilam sobie na kolorowe gumki fiolet z różem i muszę przyznac, że aparat ma o niebo więcej uroku

ale co ze w damonie masz gumki? czy tylko na dole masz damon a gumki u gory? bo przeciez damon to aparat "samoligaturujacy" lub "bezligaturowy"

a mi orto oba luki zalozyla w mniej niz godzine

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości