![]() |
#481 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, mam odsłonięte niektóre szyjki zębowe i wrażliwe zęby i kiedyś dentysta polecił mi lakierowanie. Nie wiedziałam, że to to samo co fluoryzacja :p
|
![]() ![]() |
![]() |
#483 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#484 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#485 |
Przyczajenie
|
Ja od czwartku w końcu zadrutowana ;-) Co do pasty - mój orto polecił elmexa, jego zdaniem najlepszy. Odradzał z kolei blend-a-med bo powoduje nadwrażliwość. Mąż mi natomiast kupił przed założeniem irygator do zębów. Byłam lekko niezdecydowana czy go chcę w ramach prezentu walentynkowego (to mało romantyczne :P) ale teraz cholernie się cieszę z tego nabytku ;-) Bez tego chyba nie potrafiłabym zębów umyć. Nawet nie muszę zbytnio tych cienkich szczoteczek do czyszczenia zamków używać. Tylko zwykłą szczoteczka, pasta i irygator. No i na koniec płyn - ale to już standard ;-) Niby mnie nie bolą te zęby ale uczę się mycia i jedzenia na nowo. Gryźć nie potrafię, czarna magia dla mnie ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#486 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Irygator jest super, ale nie wydaje mi się aby mógł zastąpić wyciorki/końcówkę Interspace elektryka ![]() To jeśli Cię nie bolą to na czym polega problem z jedzeniem? ![]()
![]() |
#487 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wszystko przyjdzie z czasem. Gryźć się nie bój mimo uczucia nacisku-im szybciej zaczniesz tym szybciej się przyzwyczaisz. Ja teraz nie widzę żadnej różnicy czy z aparatem czy bez ;p Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#488 |
Przyczajenie
|
No właśnie irygator zastępuje bo tych wyciorów w niektóre miejsca nie daje rady wcisnąć. Mam przenośny ale z dość dużym ciśnieniem. Moja prawa dolna ósemka wyrasta i mam taką kieszonkę w która wchodzi jedzenie - i tylko irygatorem jestem w stanie to wyczyścić. Co do jedzenia to mam wrażenie, że nie mam miejsca na jedzenie w buzi a co dopiero gryzienie. No i właśnie zęby mi się teraz nie stykają - i to też jest przeszkodą. A za 1-2 miesiące będę miała jeszcze założony bihelix to już ja nie wiem co będę jadła :P Ale nie to najgorsze, boje się, ze przez ten bihelix nie będę potrafiła mówić a jestem sekretarką i cały dzień z ludźmi. Miała któraś tego bihelixa?
|
![]() ![]() |
![]() |
#489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeść się z nim da, co do mówienia to na początku się sepleni, ale jak się ćwiczy, dużo mówi, ewentualnie czyta na głos to szybko się wraca do normalnej mowy ![]()
![]() |
#490 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparat na zęby Groupon- warto?
Dziewczyny a ja mam takie pytanie. Czy jedyna opcja to zadrutowanie sie na okolo dwa lata czy moze jakieś apara ruchomy przyniesie mi efekty?
|
![]() ![]() |
![]() |
#491 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co do wyciorków to nie miałam na myśli czyszczenie nimi przestrzeni międzyzębowych, tylko zębów 'pod drutem między zamkami'. Ja wyciorka między zęby, nawet tego najmniejszego, to bym prawie nigdzie nie wcisnęła bez rozwalenia dziąsła.
21.08.2015 - Damon góra 30.11.2015 - Damon dół Edytowane przez Minai Czas edycji: 2016-02-07 o 14:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#492 |
Rozeznanie
|
Ruchome aparaty to mi się kojarzą tylko z takimi jakie nosiło sie za dzieciaka (teraz pewnie technika w tym zakresie poszła do przodu). Do tej pory pamiętam te ulgę jak sie po calej nocy zdejmowało to ustrojstwo :P a efekty znikome... Bez porównania, wole być zadrutowana na 2 lata - moim zdaniem ze stalym aparatem (o dziwo) jest mniej zachodu
![]() Chyba ze masz bardzo mala wadę, moze wtedy taki aparat ma sens. Konsultacja u orto obowiazkowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#494 |
Raczkowanie
|
Nie no małej wady niestety nie mam. W środę ide do lekarza to mam nadzieję, ze wszystko będzie jasne
|
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Zakorzenienie
|
Skoro nie masz małej wady, to musisz być zadrutowana na górę i dół
![]() ![]()
#496 |
Raczkowanie
|
W środę wam wszystko dokladnie powiem i zdam relację z wizyty:p
|
![]() ![]() |
![]() |
#497 |
Przyczajenie
|
Pocieszyłaś mnie. O ile mi go nie założy orto na kolejnej wizycie (ale raczej nie założy) to umówię się na zakładanie w piątek żeby do poniedziałku nauczyć się mówić ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Rozeznanie
|
Cieszyłam się ostatnio, że nic mi nie dolega od aparatu... Dzisiaj w nocy budziłam się z bólu, niesamowicie boli mnie twarz - konkretnie broda po jednej stronie. Jak dotknę po tej stronie do dolnej 3 lub 5 to podskakuje z bólu i z minutę trwa mocny ból... Nawet jak mówię to mnie tam boli. Dałam rade zjeść pół obiadu i była to okropna męka, mimo że jadłam drugą stroną ;(
#499 |
Rozeznanie
|
Minai jesli rzeczywiście mocno boli to wspomnij o tym ortodoncie. Na pewno popatrzy co i jak. A będziesz spokojniejsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#500 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#501 |
Raczkowanie
|
A ja dzisiaj miałam drugą wizytę, orto przedstawiła mi plan leczenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#503 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja po konsultacji u ortodontki. Kazała mi oczywiście zrobić zdjęcie wtedy będziemy coś ustalać. Generalnie nie mam tylozgryzu broda jest splaszczona i trochę cofnieta, ale wszystko w granicach normy jest. Pokazała mi też jak bym wyglądała po wyciągnięciu tej brody i profil wydawał mi się gorszy.
Jednak problemem u mnie jest zgryz otwarty i język. Podobno trzeba zrobić jakąś blokadę na ten język i aparat stały. Koszt aparatu 1500/łuk. Wiecie o co chodzi z blokadą języka? |
![]() ![]() |
![]() |
#504 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nosiłam hassa i sepleniłam pierwsze dwa tygodnie tak, że w pracy mało się odzywałam. Potem było lepiej ale do ściągnięcia (po 6mies.) nie wymawiałam poprawnie słów z literą "r". Ale nie masz się co martwić bo większość osób świetnie sobie z tym aparatem radzi i udaje im się w ogóle nie seplenić ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Ja po wizycie. Mam założony łańcuszek elastyczny na dole od 6-6 oraz od lewej 2 do prawej 6. Przesuwany teraz górne zęby na prawą stronę żeby zamknąć szparę między prawą 2 i 3 oraz w końcu moją asymetrie zlikwidować ![]() Dziś mnie trochę zęby bolą przy jedzeniu ale jutro na pewno będzie lepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#505 |
Zadomowienie
|
Hej Wam.jestem nowa, dziś byłam na pierwszej wizycie i orto powiedziała mi że najpierw założy mi taki aparat na górę od środka,żeby rozszerzyć szczękę, co zajmie ok.pół roku, a później dopiero oba łuki. Cieszę się niezmiernie, bo zawsze marzylam o prostych zębach, a teraz do 30 będę już je miała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#506 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
P.S. Chyba jesteśmy w tym samym wieku. Też zakładam tuż przed 30-tką ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#507 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#508 |
Rozeznanie
|
Dziwi mnie troszeczkę hyrax w tym wieku (bez urazy dziewczyny
![]()
#509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#510 | |
Raczkowanie
|
Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
Ja nosiłam hassa w wieku 25 lat. Wiem, że szew nie uległ rozerwaniu ale mam wrażenie, że mam jakby pełniejszy uśmiech- już nie taki wąski jak wcześniej. Nawet mój dentysta na to zwrócił uwagę ![]() Swojego hassa nosiłam 6 miesięcy i przekręcałam 21 razy. Nie miałam żadnych skutków ubocznych jak krew z nosa, ból głowy czy ból zębów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.