Sierpnióweczki 2016! Część II. - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-11, 11:06   #601
tija93
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część II.

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
Tija, portki fajne , ale kurde gdzie ten brzuszek , szczupleńka ty
Mama mnie straszy, że na ślub mi brzuchol wywali 12 marca się hajtam Ogólnie to myślałam, że ciąże będę miała podobną do mamy. Ona po pierwsze w obydwóch ciążach wymiotowała, po drugie miała bardzo szybko widoczny brzuszek. A u mnie zupełnie odwrotnie
Stary 2016-02-11, 11:07   #602
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak się stresuję genetycznym że mi niedobrze Tak się boję
Miałam tak samo badanie mialam na 17:30a obudziłam sie przed 5rano nerwowa zgaga na maxa i wymioty. Staraj sie stresować jak naj mniej, 3mam kciuki. Napisz po badaniu jak było
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:08   #603
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Wierzę, też tak się czułam. Jak kłębek nerwów.
Głowa do góry trzymamy
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:10   #604
DobraDusza88
Zakorzenienie

Tija fajne spodnie a gdzie kupiłaś? ja kupiła w h&m i ta guma mi bardzo odstaje i za duże są dalej...

Talantea a masz meldunek w Polsce? bo to jest chyba wymóg do tego świadczenia 1000zł... a w uk jaki jest socjal dla osoby, która urodziła a nie ma zatrudnienia?
Stary 2016-02-11, 11:11   #605
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Obiecane portały
Dzięki, już zamawiam. Super są
Wiesz czy można tam zwracać jakby co bez problemu?
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-02-11, 11:11   #606
Origa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
genetyczne chyba odpuszczam, jutro mam 12t6d więc następny tydzień to ostatnia szansa, najwyżej będę próbowała się umówić na ostatnią chwilę.
Wiesz...ja bym tego genetycznego jednak nie odpuszczała Będziesz spokojniejsza jak lekarz podglądnie maluszka no i Ty sie utwierdzisz w przekonaniu, że wszystko u niego ok

Cytat:
Tak, dzisiaj o 14:40
Zwariuję chyba
Nie martw się, juz bliżej niz dalej

Cytat:
Z tego co wiem to od 2016weszła ustawa że kobiety pracujące na umowach śmieciowych, lub bezrobotne , ktore by nie dostały normalnie macierzyńskiego mają prawo do świadczeń 1000 zł miesiecznie chyba przez 12lub 13mieś od urodzenia dziecka.
Weszła więc możesz się spokojnie o to ubiegać.

Dziewczyny, cos dziś mnie dziwny głód dopadł. Normalnie o tej porze się zastnawiam, czy nie wypadałoby czegos zjeść, a dziś juz pół godz. temu wielkie jabłko musiałam pochłonąć, ale nie pomogło i z utęsknieniem myślę o jakimś "prawdziwym" posiłku

Pierniku Torunski co u Ciebie? nie widać Cię tu od wczorajszego ranka
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:13   #607
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Mi nie przysługuje macierzyńskie , bo nie pracuje/pracowałam , zajmuje sie opieką nad moja babcią- nie mam z tego tytułu żadnych profitów. zarejstrowałam sie w urzedzie pracy zeby mieć status bezrobotnego bez prawa do zasiłku - tak przynajmniej mi ubezpieczenie przysługuje , nie wyobrażam sobie koszty porodu z własnej kieszeni pokrywać. Z tego co wiem to od 2016weszła ustawa że kobiety pracujące na umowach śmieciowych, lub bezrobotne , ktore by nie dostały normalnie macierzyńskiego mają prawo do świadczeń 1000 zł miesiecznie chyba przez 12lub 13mieś od urodzenia dziecka.

Tak, to tak zwane kosiniakowe. Na pewno dotyczy studentek, osób na smieciówkach, nie wiem, jak z bezrobotnymi.

Czy twoja babcia ma grupę inwalidzką? Jeśli ma, to może cię zatrudnić do opieki, miałabyś wtedy kasę normalnie co miesiąx. Z tym, że to musi być chyba pierwsza grupa.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:15   #608
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Tija fajne spodnie a gdzie kupiłaś? ja kupiła w h&m i ta guma mi bardzo odstaje i za duże są dalej...
One są ze sklepu internetowego bebefield Ta guma też jeszcze na mnie wisi, ale ja jeszcze nie mam co chować w niej

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Dzięki, już zamawiam. Super są
Wiesz czy można tam zwracać jakby co bez problemu?
Zwroty do 14 dni na własny koszt, do przesyłki masz dołączony papieruszek do ewentualnego zwrotu i tam np. podajesz numer konta na który mają Ci kasę zwrócić.
Stary 2016-02-11, 11:16   #609
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Talantea a masz meldunek w Polsce? bo to jest chyba wymóg do tego świadczenia 1000zł... a w uk jaki jest socjal dla osoby, która urodziła a nie ma zatrudnienia?
Tak, mam meldunek u teściów teraz.
W UK wszystkim przysługuje podstawowe 25 funtów na tydzien na dziecko. Inne dodatki to kwestia zarobków. Bedziemy sie starali wyciagnac jak najwiecej, ale TZ zarabia ponad najnizsza krajową więc bedzie ciezko.
Jak znam zycie to tylko tzw. Child Benefit dostaniemy.

Ja tylko tak gdybam, bo nawet jesli zostane po porodzie to najwyzej do świat Bozego Narodzenia.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:16   #610
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Tak, to tak zwane kosiniakowe. Na pewno dotyczy studentek, osób na smieciówkach, nie wiem, jak z bezrobotnymi.

Czy twoja babcia ma grupę inwalidzką? Jeśli ma, to może cię zatrudnić do opieki, miałabyś wtedy kasę normalnie co miesiąx. Z tym, że to musi być chyba pierwsza grupa.

Bezrobotne też
Stary 2016-02-11, 11:16   #611
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Dla remontujących polecam na na FB grupe ,, wyzwanie: urz ądzam swoje mieszkanie! ,, grupa wielka pomysłów nie brakuje a i nieraz architekci za darmo coś podpowiedza , zreszta dziewczyny na tej gr.maja takigust że architekt zbedny polecam naprawde fajne miejsce , dużo pomysłów i ciekawych rozwiązań.
Dzięki za cynk, już wysłałam prośbę o dołączenie
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-02-11, 11:18   #612
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Z tego co slyszalam za poród sie nie placi. Nie wazne czy masz ubezpieczenie czy nie. Wczesniej dziewczyny mi na forum o tym pisały.
Ciekawe czy gdybym została i urodziła tutaj to bym mogła sie ubiegać o te swiadczenie.
Kurcze o tym nie wiem ale wiadomo jest mase innych rzeczy , ktore zawsze sie dzieją kiedy nie ma ubezpieczenia wiec lepiej dmuchać na zimne... Przed porodem też można trafić do szpitala- z jakiś powodów , oczywiście nikomu tego nie życze, ale różne rzeczy sie dzieją. Wole być zarejstrowana w urzedzie i mieć ubezpieczenie niż go nie mieć. Niby wszystko i tak robie prywatnie ale to jeszcze są znośne koszty w porównaniu do jakiegoś pobytu w szpitalu... Przypomniało mi sie znajoma mojej siostry ciotecznej nie jest w ogole ubezpieczona urodziła córkę i dziecko też nie ma ubezpieczenia - dla nie to zgroza.
Stary 2016-02-11, 11:18   #613
agnieszkaruta1
Raczkowanie

natalia_23
Chcialabym rodzic naturalnie, ale wszystko wyjdzie blizej porodu.

Aniol1985
Ja doradzam budowe domu, zwlaszcza jesli i tak byscie po zmianie mieszkania chcieli go budowac.
agnieszkaruta1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:23   #614
superhuman
Zadomowienie

Cytat:
My też nad tym myslimy co prawda nasze mieszkanie nie jest malutkie bo ba 55m 2pok , kuchnia, łazienka i balkon ale jeden pok jest babci wiec zostaje nam tylko nasz ma 21m ale jak bedzie maluch , wózek, łóżeczko itd to miejsca bedzie malutko. Mamy też własna działkę budowlaną mój partner odkłada na budowe - znaczy wstepnie bez kredytu pewnie nie damy rady, ale jak byśmy postawili mały domek u nas to można za rozsądną sume zrobić to sprzedając nasze mieszkanie mamy szanse prawie 2/3 kredytu pokryc ze sprzedaży mieszkania . I teraz mamy dylemat czy cisnąć się pare lat i budować dom czy sprzedać/zamienić na wieksze - gdzie musieli byśmy komuś dopłacić za metraż i robić pewnie remont(u nas wszystko jest zrobione zanim sie wprowadziliśmy wymienilśmy wszelkie instalacje, nowe gładzie, rewitalizacja podłóg-deski malowane olejna farbą były wiec było ceklinowanie,wszelkie gniazda na głośniki do kina domowego, internetu, telewizji satelitarnych- kable sa schowane w ścianach, łazienka też była robiona). Zamiana mieszkania pewnie była by fajna ale wszelkie fundusze jakie odłożyliśmy na dom musieli byśmy zainwestować w odnowienie tego wiekszego mieszkania i co za tym idzie budowanie domu trzeba by było odłożyć na później na jakiś bliżej nie znany termin. Sama nie wiem co robić. Może wy mi podpowiecie??

Dla remontujących polecam na na FB grupe ,, wyzwanie: urz ądzam swoje mieszkanie! ,, grupa wielka pomysłów nie brakuje a i nieraz architekci za darmo coś podpowiedza , zreszta dziewczyny na tej gr.maja takigust że architekt zbedny polecam naprawde fajne miejsce , dużo pomysłów i ciekawych rozwiązań.

Szczerze? Ja bym budowała. Nawet cos małego narazie i po kosztach. My tez byśmy chcieli i gdybyśmy mieli taka możliwość a mianowicie działkę... Bo jest to juz 70% sukcesu. Niestety tu w Poznaniu a nawet w okolicach ceny działek sa bardzo wysokie. Myślimy cały czas nad tym intensywnie bo TZ pracuje w budowlance i beton i inne materiały miałby w bardzo niskich cenach i moglibyśmy postawić domek na początku nawet zwykła parterowe bardzo niewielkim kosztem. Myśleliśmy nawet nad jakimś drewnianym małym. No ale u nas kwestia tej działki nie wiem tez sama co robic po pchać sie w kredyty na mieszkanie a mieszkanie teraz juz warto kupic większe sceny tez sa wysokie tak... Wiec mam dylemat tak samo jak Ty aczkolwiek jeśli byłabym na Twoim miejscu i miała działkę to bym sie budowała bez dwóch zdań. Pomału nie musisz przecież wykańczać odrazu Wszystkeigo. Mozna mieszkać w dwóch pokojach i na spokojnie robic pozniej za gotówkę czy wziąć jakiś mały kredyt...
superhuman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:24   #615
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Mama mnie straszy, że na ślub mi brzuchol wywali 12 marca się hajtam Ogólnie to myślałam, że ciąże będę miała podobną do mamy. Ona po pierwsze w obydwóch ciążach wymiotowała, po drugie miała bardzo szybko widoczny brzuszek. A u mnie zupełnie odwrotnie
Moja mama nie wie co to wymioty w ciąży ... do tego przed zajściem w ciąże ważyła 40kg i to w butach - taki chudzielec.
Brzuch jej urósł w każdej ciąży tak, że się objąć nie mogła ... a 3 miechy po porodzie wrcała do swoich 40kg bez żadnej diety ehhh
a ja? rzygam, bez ciązy miałam sete na wadze i czuję, że zrzucanie nie pójdzie mi tak łatwo jak jej ;p
Do tego mama ciemna karnacja, czarne włosy a ja córka młynarza, blondyna, niebieskie oczy ... jak nie jej córka ;p
Jedynie rysy twarzy mamy podobne i dłonie identyczne ;p
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-02-11, 11:27   #616
aniula83
Rozeznanie

GG do aniula83 Send a message via Skype™ to aniula83

Cytat:
Anulka a ty cały czas wymiotujesz czy do incydent?
Jak tam dziś?
Ogólnie to wymioty u mnie są od 24 grudnia lezałam już na oddziale z powodu wymiotów,w sumie one sie unormowały i nie wymiotuje zbyt często ale są jeszcze ,okropne mdłości co mnie wykańcza Dzisiaj zjadłam śniadanie było ok ojechałam na miasto i co ból żołądka niemiłosierny do tego ostra zgaga Jem teraz obiad ale jest mi tak słabo i niedobrze ze chyba zaraz sie położe bo jestem normalnie wrakiem człowieka dzisiaj

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
Niestety na każdym etapie ciąży może się coś stać. To czy kupię już coś czy nie, nie powstrzyma ewentualnej tragedii. Okres największych niepowodzeń już za nami i niech się dzieje co chce Poznałam kobietę, która rodziła martwą córkę w 38 tygodniu ciąży Na pewno miała wszystko przygotowane.
Też jestem tego zdania co ty ...
Obawy ma każda i strach przed co może sie stać ,ale ja raczej staram sie myślec pozytywnie i odliczam dni do sierpnia kiedy przytule swojego robaczka do piersi
[*]12.05.2014[*]
Drugi Aniołek
aniula83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:28   #617
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dziś chyba też pogoda (w sensie ciśnienie) nam nie służy. Ja dziś rano tak źle się czułam, że dzwoniłam po mamę, bo bałam się, że zasłabnę.

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:28   #618
warszawianka109
Raczkowanie

Cytat:
Kurcze o tym nie wiem ale wiadomo jest mase innych rzeczy , ktore zawsze sie dzieją kiedy nie ma ubezpieczenia wiec lepiej dmuchać na zimne... Przed porodem też można trafić do szpitala- z jakiś powodów , oczywiście nikomu tego nie życze, ale różne rzeczy sie dzieją. Wole być zarejstrowana w urzedzie i mieć ubezpieczenie niż go nie mieć. Niby wszystko i tak robie prywatnie ale to jeszcze są znośne koszty w porównaniu do jakiegoś pobytu w szpitalu... Przypomniało mi sie znajoma mojej siostry ciotecznej nie jest w ogole ubezpieczona urodziła córkę i dziecko też nie ma ubezpieczenia - dla nie to zgroza.

Ostatnio gdzieś czytałam, że dziecko z polskim obywatelstwem jest ubezpieczone do 18go roku życia nawet jeśli rodzice nie mają ubezpieczenia, ale nie wiem jak to wyglada w praktyce.

A i Talantea - obiło mi się też o uszy, że w Twoim przypadku istotne (przy porodzie) byłoby to czy nie masz ubezpieczenia w UK - bo jeśli masz to podobno szpital wystawia rachunek i rozliczasz to ze swoim ubezpieczycielem, a jak nie masz tego ubezpieczenia to masz prawo do bezpłatnej opieki
warszawianka109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:31   #619
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
dziewczynka- Lilianna a chłopiec to Samson
Mamy problem z żeńskim imieniem i przez chwile Lila była brana pod uwagę.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-11, 11:31   #620
aniula83
Rozeznanie

[QUOTE=natalia_23;55522341]witam
Wczoraj odsypiałam kiepską noc. Dobrze, że ta była ok. Co prawda o 3 w nocy syn prosił, żebym mu bajkę poczytała ale całe szczęście poszedł od razu spać.

Będę dziś dzwonić, żeby umówić się na połówkowe już się nie mogę doczekać .

powodzenia

Cytat:
Napisane przez agnieszkaruta1 Pokaż wiadomość

czemu takie nastawienie?

Nie wiem co mam zrobić z położną z przychodni, gdzie przyjmuje moja lekarka. Chodzę do tej przychodni rok. Pierwsze ciąża, po poronieniu, czas starań i teraz w ciąży. Ona ciągle mnie nie pamięta... 2 razy po poronieniu przy kilku kobietach w ciąży pytała gdzie mam dziecko ( myślała, że przyszłam do kontroli po porodzie) a teraz jak już jestem w ciąży to ciągle pyta czy to pierwsza ciąża ma moją kartę ciąży przed oczami, gdzie wyraźnie widać, że to 4 ciąża....... czy zawsze musi mi przypominać o mojej tragedii Na następny raz chyba jej coś powiem bo ile można...
Też już nie mogę doczekać sie połówkowego

co do położnej to sory ale Kretynka z niej
[*]12.05.2014[*]
Drugi Aniołek
Stary 2016-02-11, 11:32   #621
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez warszawianka109 Pokaż wiadomość
Ostatnio gdzieś czytałam, że dziecko z polskim obywatelstwem jest ubezpieczone do 18go roku życia nawet jeśli rodzice nie mają ubezpieczenia, ale nie wiem jak to wyglada w praktyce.

A i Talantea - obiło mi się też o uszy, że w Twoim przypadku istotne (przy porodzie) byłoby to czy nie masz ubezpieczenia w UK - bo jeśli masz to podobno szpital wystawia rachunek i rozliczasz to ze swoim ubezpieczycielem, a jak nie masz tego ubezpieczenia to masz prawo do bezpłatnej opieki
Ja sie tak tym nie przejmuje Na nagly wypadek mam europejska karte EHIC. Takze w szpitalu moge ja przedstawić i maja wszystkie moje informacje. Wszedzie jednak czytałam, ze mam prawo do bezplatnej opieki i tego sie trzymam. Jesli karza mi za cokolwiek placic to łamią prawo.

Stary 2016-02-11, 11:34   #622
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Z tego co slyszalam za poród sie nie placi. Nie wazne czy masz ubezpieczenie czy nie. Wczesniej dziewczyny mi na forum o tym pisały.
Ciekawe czy gdybym została i urodziła tutaj to bym mogła sie ubiegać o te swiadczenie.
Z tego co mi dziewczyny mówiły to potrzebny jest jedynie dowód gdzie jest adres zameldowania i akt urodzenia dziecka.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:51   #623
aniula83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kasmina Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
ja dziś 15+6, więc jutro zaczynam 17 tydzień!!
Pędzisz z tygodniami kochana super A czujesz już coś?

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Cytat:
My z TZtem uznalismy, ze kupujemy absolutne podstawy. Jak cos pozniej bedzie potrzebne to sie dokupi
Tez musimy oszczedzac bo ja nie mam nawet macierzynskiego bo mi przepadło i pracy do której wrócić moge tez niet. Takze z jednej wyplaty trzeba wszystko utrzymac
Nam raczej nikt nic nie zasponsoruje takze mozemy liczyc tylko na siebie.
Wierze ci kochana u mnie też nie jeest za wesoło , do tego mąż tylko pracuje i 2 dzieci na utrzymaniu ...

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Tak, te 1000 zł juz weszło
To jak to jest z tym 1000 zł jak ja nie pracuje jestem bezrobotna to też mi przysługuje czy musze jakieś kryteria spełnić?

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
Kochana będzie dobrze
[*]12.05.2014[*]
Drugi Aniołek
Stary 2016-02-11, 11:51   #624
navioe
Zakorzenienie

Cytat:
My z TZtem uznalismy, ze kupujemy absolutne podstawy. Jak cos pozniej bedzie potrzebne to sie dokupi
Tez musimy oszczedzac bo ja nie mam nawet macierzynskiego bo mi przepadło i pracy do której wrócić moge tez niet. Takze z jednej wyplaty trzeba wszystko utrzymac
Nam raczej nikt nic nie zasponsoruje takze mozemy liczyc tylko na siebie.
my też kupujemy tylko podstawy, narazie ograniczam się z kupnem wszystkiego bo pewnie dużo rzeczy dostaniemy od rodziców, poza tym znajoma już mi chciała na drutach robić sweterki i kocyki
nie łam się, będzie dobrze, to wszystko wygląda mega przerażająco jeśli chodzi o koszty a jak gadałam z mamą to mówiła, że połowy rzeczy nie kupiła bo tu znajomy znajomych im podrzucił ciuszki, tu się okazało, że ktoś łóżeczko ma na wydanie więc tylko materac musiała kupić i koszta się schodziły. ja akurat mam bardzo dzietną rodzinę i dużo znajomych rodziców ma malutkie dzieci więc pewnie wuchte rzeczy dostane.
teraz się martwię tym gdzie będziemy mieszkać bo tu z dzieckiem się nie zgadzają, a to i tak kawalerka ale tak jak mówiła superhuman o działkach to ceny mieszkań w Poznaniu to też jakaś kpina. my płacimy półtora klocka za kawalerkę gdzie super standardów nie mamy, nawet piekarnika brak więc szukamy czegoś lepszego i żeby dla bobaska było si.
navioe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:52   #625
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniula83 Pokaż wiadomość
Wierze ci kochana u mnie też nie jeest za wesoło , do tego mąż tylko pracuje i 2 dzieci na utrzymaniu ...
Macie wyjątkowo cięzko. Podziwiam.
My chcemy dwójkę dzieci najlepiej z odstępem 2 lat pomiedzy. Ja nie mogę dlugo czekac ze względu na zdrowie wiec musimy sie pospieszyć. Od początku chceliśmy więcej. Idealnie 3 Ostatnio na skypie o tym rozmawialiśmy. TZ coraz bardziej sie interesuje przyszłoscią. Co u niego to nowość. Juz nawet myslał o tym, ze jak znowu bede w ciazy z drugim maluszkiem to jak zrobic bym mogla przyjechac do Polski zeby miec opiekę gina. Ja sie smieje, ze nawet jeszcze jednego nie mamy przy sobie, a on o drugim mysli.
Nie chcemy sie tylko finansowo wykonczyć. Chcę podjąc jakąs prace z domu jesli mi sie trafi bo o taką jednak cięzko.

Edytowane przez Talantea
Czas edycji: 2016-02-11 o 11:54
Stary 2016-02-11, 11:52   #626
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

To jak to jest z tym 1000 zł jak ja nie pracuje jestem bezrobotna to też mi przysługuje czy musze jakieś kryteria spełnić?

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Kochana będzie dobrze
.
Z tego co wiem skoro jesteś bezrobotna to tak. Najlepiej udać się do mopsu i tam dadzą wykaz dokumentów

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:53   #627
navioe
Zakorzenienie

Cytat:

To jak to jest z tym 1000 zł jak ja nie pracuje jestem bezrobotna to też mi przysługuje czy musze jakieś kryteria spełnić?[COLOR="Silver"]
powinno przysługiwać, przynajmniej z tego co ja się dowiadywałam. ja jestem na bezrobociu ale się uczę więc innaczej
navioe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 11:55   #628
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość

Babcia ma 92lata 1gr -sama jej załatwiałam , zresztą nie wiem po co do niczego sie nie przydała... Nie ma czegoś takiego jak zatrudnić do opieki u nas , kto ma za to płacić ? Babcia ma mega emeryture az 1117 zł po ,, podwyżce,, . Jest coś takiego jak zasiłek opiekuńczy specjalny- dla os. , która sprawuje opiekę nad członkiem rodziny ( najcześciej w pierwszsj gr. pokrewieństwa) ale trzeba spełniać pewne warunki, w ustawie jest zapis ,, świadczenie przysługuje os., która świadomie REZYGNUJE z zatrudnienia na poczet opieki nad członkiem rodziny,, . Rezygnuje tu jest słowem kluczem. Ja zajmuje się babcią praktycznie codziennie od 2000r (jak byłam chora to mama jezdziła)w tym czasie zdiagnozowano u babci schizofrenie , trzeba było podawać lekarstwa . Babcia sama brać ich nie chciała, bo wiecie jak ktoś jest chory psychicznie a nie fizycznie to nie odczuwa potrzeby zażywania tabletek. Jezdziłam do niej codziennie po szkole żeby podawać jej tabletki i pomagać w domu , sprzatanie przynoszenie wegla itd. Jak skończyłam szkołe poszszłam zaocznie dalej do szkoły i dalej do babci chodziłam z tabletkami ale miała jeszcze opiekunke z mopsu, ktora robiła jej zakupy i palila w piecu oraz wychodziła na spacer.W 2008 zamieniłam babci mieszkanie małą rudere w oficynie bez ciepłej wody na wieksze mieszkanie, rodzice zapłacili za wykup remont i od tamtej pory babcia mieszka ze mna. . Wcześniej u nas w mieście było tak że można było załatwić przez mops opieke za darmo dla os powyżej 75r.ż. w 2008r to wycofali . Miałam więc taką możliwość żeby iść do pracy a w tym czasie ktoś obcy bedzie zajmował sie babcią albo zostać w domu. Problem z tym, że babci chroba kwalifikuje ja do tzw. usług specjalnych a godzina takiej opieki kosztowała by mnie wiecej niż ja bym zarobiła w tym czasie pracując. Wyszło by na to że poszła bym do pracy a musiała bym za opieke płacić wiecej niż bym zarabiała . Postanowiłam dlatego zostać w domu. Z punktu widzenia urzedu nie pracowałam wiec nie zrezygnowałam z pracy - nie spełniam warunków. Byłam z mama w mopsie wykłucałam sie tam z nimi mama nawet zapytała a co by było gdybym np na jakiś krótki okres czasu poszła gdzieś do pracy, to pani z szyderczym uśmiechem powiedziała , że w takim wypadku bardzo dokładnie ,, mnie prześwietlą,, bo skoro w tym czasie ktoś inny zajmuje sie babcia to na stałe może sie nią zajmować a nie ja wymigiwać sie od pracy i wymyślać ,, jak za darmo dostawać kase,, .
Stary 2016-02-11, 11:56   #629
natalia_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszkaruta1 Pokaż wiadomość
natalia_23
Chcialabym rodzic naturalnie, ale wszystko wyjdzie blizej porodu.

.
to tym bardziej pozytywne nastawienie jest Ci potrzebne

Cytat:
Napisane przez warszawianka109 Pokaż wiadomość
tak jest

11.03 mam połówkowe ( czyli za miesiąc) i to na NFZ nie wierzyłam w to, że się uda. Mam nadzieje, że lekarz wizytę potraktuje poważnie

kciuki za wszystkie wizyt dzisiejsze, nie stresujcie się na pewno będzie wszystko ok

Mikołaj 19.11.2011

Edytowane przez natalia_23
Czas edycji: 2016-02-11 o 12:05
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-11, 12:00   #630
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za cynk, już wysłałam prośbę o dołączenie
A prosze bardzo napisz poźniej jak wrażenia z grupy i ogólnie o remoncie ja lubie takie rzeczy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości