Dotrwałyśmy do końca - oczekujemy na brzdąca! Mamusie styczniowe cz.11 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-13, 10:37   #2401
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706
Dot.: Dotrwałyśmy do końca - oczekujemy na brzdąca! Mamusie styczniowe cz.11

Ruda
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 10:47   #2402
kinga1701
Zakorzenienie

Zuken wszystkiego najlepszego

Kamilka dla Martynki wszystkiego dobre

Czopki to te http://www.sabsimplex.info.pl/sklep/showProduct/15
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 10:49   #2403
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Ewula nawet nie myśl, że to tak długo potrwa, bo samo myślenie Cię wykończy. Ile to już trwa, chyba na poczatku tygodnia pisałaś juz o tym. A robi kupę spienioną? Tylko to widać podczas przewijania jak leci bo później zamienia się w normalną

Baby jak to w ciągu dnia Ci nie je, a w nocy 4 godziny i ma co jeść przez tyle czasu?
nie no, w dzień je, ale ostatnio rzadko, na początku co 2h się budziła a teraz 4-5. i w nocy dzisiaj też tylko raz się obudziła no i właśnie długo jadła. ma co jeść bo zmieniam piersi - jak skończy z jednej to daję drugą, kończy drugą a w pierwszej już coś jest. no i takie jedzenie kończy się 3 przewinięciami w trakcie karmienia, ale co zrobić.
teraz też od 8 je (u mnie jest 9.45), na kwadrans ją oddałam mężowi żeby ją odbił, poszłam się umyć, łyknąć euthyrox i już musiałam wracać żeby dalej karmić siedzimy i słuchamy sobie soundtracku z pan i władca na krańcu świata

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
Smoczek to jest miszcz Mlody na początku nie chcial zassac ale jak juz sie udalo to godzinke pospalismy. Teraz znow na cycu oj ciezka noc dzisiaj

Haha baby nazwa stanika jak widac bardzo tworcza
To Ty tez sie obkupilas w biustonosze. Mam trzy z primarka takie normalne do noszenia i w sumie chwale sobie od paru lat

Baby a co do jedzenia to Olivia Ci w ogole w dzień nie je? Dobrze rozumiem?

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
jak wyżej - je ale rzadko no i kaprysi. dzisiaj o 20 mam spotkanie z położną, znajomą szwagra, zobaczymy co powie.

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Kinga u mojego jest czesto spieniona kupa... Jakby ja z bakami robil, co to oznacza?

Baby, nam jeszcze kikut nie odpadl, a w poniedzialek mlody skonczy 4tygodnie

Wyslane z Lumia920.
no nie dobijaj mnie, ja już chcę brzuszek młodej a nie wielkiego plastikowego klipsa. (takie coś tu zakładają http://wylecz.to/repository/files/zd...orodka.jpg.jpg )

Cytat:
A pamiętacie kiedyś była moda na takie urządzenia co jak dziecko płakali to odczytywalo na co to za płacz, czy na jedzenie, czy na pieluche, czy przytulanie. Ciekawe czemu już nie są popularne
bo jest tak mało opcji że wychodzi prościej wypróbować wszystkie z nich niż kupić urządzenie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Niepozorna ja nie noszę ale przytulam na rękach na siedząco i mam gdzieś jak mówią że się przyzwyczai ostatnio tata mi powiedział że dzieci są cwane i one nas szkola żeby je później nosić

Młody robi w pieluche za całą noc.. Trwa licytacja kto otwiera bombę hahaha

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Niepozorna - no właśnie wiem, że nie pasuje jego zachowanie do tak małego dziecka.. Ale cóż zrobić. Ja korzystam tylko hahaha
to tak jak u mnie z tą kupą widzę

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
A w ogóle mój w końcu zaczął rzadziej robić kupę Wcześniej było ze dwa razy podczas każdego karmienia więc w nocy co 1,5-2 godz Teraz zrobi raz kupę w nocy albo i nie i w dzień też mu się mooooże ze dwie zdarzą. Dzisiaj w nocy kupy nie było, teraz widzę że coś kombinuje dopiero. I w końcu zmieniam pampki bo jest siku a nie armagedon

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Malwi prawidłowo!
oddaj mi swoje dziecko ja mam już dosyć tego przewijania co chwilę z kupy, i na ogół to takie małe kleksiki są.

Kamilka - najlepszego! wyślij trochę tortu bo apetycznie wygląda

zastanawiam się nad medelą harmony...nie wiem czy klikać czy może kupić jakiś elektryczny innej marki

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce

Edytowane przez baby montana
Czas edycji: 2016-02-13 o 10:53
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 10:50   #2404
mojakaren
Zakorzenienie

Niepozorna Twój spi chyba najladniej ze wszysykich dzieciakow dwie pobudki w nocy i to z takimi przerwami pozazdrosic!

Magda u Ciebie tez! Choc moj przez pierwsze 3 tygodnie mial łaskawe nocki

Co do kropelek to my używamy delicolu ale nie wiem czy sa jakies wieksze rezultaty.. jak skoncze to opakowanie to spróbujemy nz biogaia...a Wy te krople czopki itd podajecie bez konsultacji pediatra?

Kamilka gratki 3 miesiąca

Jak chodzi o chusty to ja mam takie typy pastelowe ale ze TZ tez bedzie Malego nosil to jemu sie podoba czarnanz kolorowymi pasami i bądź tu mądry

My dospaliśmy do 10 z przerwami. I wycie eh.. TZ pojechal na rower a ja jedna reka robilam sniadanie i to w biegu.teraz zaleglam na kanapie z ssakiem przy cycu książka telefonem kawa i pączkiem i pewnie dlugo sie nie rusze

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 11:01   #2405
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość

Co do kropelek to my używamy delicolu ale nie wiem czy sa jakies wieksze rezultaty.. jak skoncze to opakowanie to spróbujemy nz biogaia...a Wy te krople czopki itd podajecie bez konsultacji pediatra?

My dospaliśmy do 10 z przerwami. I wycie eh.. TZ pojechal na rower a ja jedna reka robilam sniadanie i to w biegu.teraz zaleglam na kanapie z ssakiem przy cycu książka telefonem kawa i pączkiem i pewnie dlugo sie nie rusze
Z konsultacją, polecała mi je położna, a po receptę chodzę do pediatry, jeżeli leki są na receptę to mam za darmo, a nie wiedziałam że można i na zwykłe leki wziąć receptę i najpierw kupiłam bez, a na drugi dzień położna powiedziała, żeby pójść do pediatria po receptę, więc byłam i pediatra potwierdził, że można brać. Kropelki to probiotyk, w czopkach główny składnik to rumianek,kminek, mód, tłuszcze.

Poczęk jest, kawa jest, telefon jest można siedzieć
Stary 2016-02-13, 11:08   #2406
Dotka90
Zakorzenienie

Baby, Medelę Swing polecam.

Kamilka, nowy wzór to Lenny Lamb Colors of Fantasy:

Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 11:11   #2407
86ewula
Rozeznanie

Kinga dzięki. Nie wiedziałam że są czopki kminkowe :P

U mnie też położna sugeruje co kupić bez konsultacji z lekarzem. Delicol to enzym laktazy , jeżeli go nie dziecku nie brakuje to nic nie pomoże. Ja używałam tydzień i stoją. .. Mi się wydaję że młody jak chce puścić bąka czy kupę to się za mocno napina i nie umie rozluźnić zwieraczy. .. bo często ma śpiocha albo podczas przebrania pryka i robi kupę bez napinania się. W nocy je na śpiocha i chyba nie czuje bulgotania w brzuchu a w dzień go chyba wszystko tam drażni , boli ? Byle do 3 ms.....

U nas słonko pięknie świeci ♡
86ewula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 11:17   #2408
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 86ewula Pokaż wiadomość
Kinga dzięki. Nie wiedziałam że są czopki kminkowe :P

U nas słonko pięknie świeci ♡
Ja nie miałam pojęcia nawet, że kminek pomaga na brzuch, a tu z tego co widzę to wszystko polecają z kminkiem, maść mam kminkową, czopki z kminkiem, kropelki bio. O matko jaka ja bio się stałam, kto by pomyślał
Stary 2016-02-13, 11:23   #2409
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Nie wiem czy klikać biustonosz F czy G? Mieszczę się w obu rozmiarówkach.. Mogą cycki jeszcze urosnąć? Szkoda mi tyle kasy
Stary 2016-02-13, 11:25   #2410
mojakaren
Zakorzenienie

Kinga bo właśnie tak pytam bo tez wole wcześniej podpytac lekarza co poleca itd sama jakos sie boje mu cokolwiek podawac

O dziecko mi pospalo cale 5 minut po czym kupa i przebieranie calego
Dziewczyny Wy kiedys pisalyscie czym spieracie plany z kupy z ciuszkow? Bo nie idzie tego doszorowac ani doprac :/ a kupa mu taka rzadka poszla....

Teraz mi zasypia na klacie ciekawe na jak dlugo

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2016-02-13, 11:25   #2411
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Baby, Medelę Swing polecam.

Kamilka, nowy wzór to Lenny Lamb Colors of Fantasy:

o mamusiu przesliczna ta chusta! tylko nie wiem co sie robi z takim zwisajacym materialem

swinga bym brala gdybym chciala codziennie odciagac, a raczej potrzebuje sporadycznie....

Cytat:
Ja nie miałam pojęcia nawet, że kminek pomaga na brzuch, a tu z tego co widzę to wszystko polecają z kminkiem, maść mam kminkową, czopki z kminkiem, kropelki bio. O matko jaka ja bio się stałam, kto by pomyślał
to tak jak ja, tez wiekszosc srodkow naturalnych stosuje, bo maz sie nie zgadza na leki....

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

Stary 2016-02-13, 11:27   #2412
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

W końcu nie na darmo daje się kminek do kapusty gotowanej to po to, żeby zapobiegała wzdęciom
Stary 2016-02-13, 11:28   #2413
Dotka90
Zakorzenienie

Baby, ale to też Twoje dziecko, Ty jesteś z nim większość czasu, więc jesli by sie coś dzialo, to w du.pie bym miala, ze sie 'nie zgadza na leki'.

Nadmiar chusty wiąże się z tyłu, tu akurat tak jest, bo to fotka z katalogu, więc żeby pokazac chuste

Mojakaren, mydelko do odplamiana Dr Beckmann kup. W rossie chyba jest. I zapieraj na zimno!

Magda, ja bym zamówiła oba i jeden odeślesz.
Stary 2016-02-13, 11:28   #2414
kamilka
Zadomowienie

Baby tu tez takie zakładają- a jak podeschnie to to ucinają- przynajmniej moja takie miała na samiutkim poczatku. Ale faktycznie z takim badałem to musi byc mega niewygodne

DOTKA Hmm a to dopiero wyjsć ma czy juz jest? Widziałam te łezki juz... Chyła ze ll wypuszcza cos w rodzaju podróbki wzoru...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 11:34   #2415
Dotka90
Zakorzenienie

Kamilka, dopiero teraz wypuszczaja z tego, co wyczyałam.
Łezki mogłaś widzieć,ale w innych kolorach, bo jest np. colors of life, colors of rain, colors of heaven itd. A teraz wypuścili tę fantasy

Colors of heaven jest piękna

Stary 2016-02-13, 11:34   #2416
Dotka90
Zakorzenienie

Kamilka, dopiero teraz wypuszczaja z tego, co wyczyałam.
Łezki mogłaś widzieć,ale w innych kolorach, bo jest np. colors of life, colors of rain, colors of heaven itd. A teraz wypuścili tę fantasy

Colors of heaven jest piękna

Stary 2016-02-13, 11:39   #2417
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

to normalne, że na allegro jest 10 zł taniej niż na stronach?
Stary 2016-02-13, 11:45   #2418
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Ruda
Karen namaczam ubranko, zapieram z mydlem i wrzucam do pralki taki proszek na plamy z biedro, chyba oxy sie nazywa. I nie ma ani sladu po kupie.

My juz po spacerku, tzn bylismy na ogrodzie, tz wzial sie za porzadki, Mlody spal w wozku, to i ja cos porobilam. Teraz sie cycamy i chyba jeszcze z nim raz wyjde, musze troche podworko zaczac ogarniac, wiecie takie rzeczy, ktore zalegaja, sa stare nikomu niepotrzebne. Tak to jest jak sie dostaje w spadku dom, a wczesniej ktos zbieral rupiecie przez ostatnie 40 lat na podworku, w domu.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 11:49   #2419
mojakaren
Zakorzenienie

O Dotka dzieki! Slyszalam o tym mydelku ale jeszcze nie wyprobowalam kupie dzis!

Malwi dziekuje za odpowiedz!

Mlody spi na klacie ja czytam w chalupie brud a cooo tam

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2016-02-13, 11:50   #2420
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
W końcu nie na darmo daje się kminek do kapusty gotowanej to po to, żeby zapobiegała wzdęciom
Nie wiedziałam, że dają.

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
to tak jak ja, tez wiekszosc srodkow naturalnych stosuje, bo maz sie nie zgadza na leki....
U mnie jakby to nie pomogło to nawet chwili bym się nie zastanowiła żeby dać coś mocniejszego jakby miało pomóc.

Mąż mi naleśniki upiekł na śniadanie, a teraz wysyła mnie do sklepów żebym sobie poszła , hmm o co chodzi. ...

Edytowane przez kinga1701
Czas edycji: 2016-02-13 o 17:41
Stary 2016-02-13, 12:01   #2421
baby montana
Zakorzenienie

Niby też jestem rodzicem,ale niestety wszyscy tu twierdza ze gazy i rozwolnienie sa normalne,że przejdzie samo,że nie daje sie lekow. Jeśli lekarz mowi zeby nic nie dawac to zostaje bez argumentow. Espumisan z polski mam ukryty na czarna godzine,katarkiem wyciagam gluty jak maz wychodzi bo przecież to mozg wyssie. A to ze frida nic nie wychodzi i mała sie drze jak opetana to niewazne.

Stary 2016-02-13, 12:11   #2422
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Nie wiem czy klikać biustonosz F czy G? Mieszczę się w obu rozmiarówkach.. Mogą cycki jeszcze urosnąć? Szkoda mi tyle kasy
Magda, weź pod uwagę rozmiar cycków nie opróżnionych. I do takich dopasuj cyckonosz. Będziesz gdzieś poza domem, ssak nie będzie akurat głodny i przetrzyma 3h i będzie gniotlo.

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
o mamusiu przesliczna ta chusta! tylko nie wiem co sie robi z takim zwisajacym materialem

swinga bym brala gdybym chciala codziennie odciagac, a raczej potrzebuje sporadycznie....

Co to za filozofia "mąz się nie zgadza na leki", a to on jest jedyną osobą podejmującą decyzję? Baby, przecież ty też masz prawo decyzji...

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 12:20   #2423
Casaa
Zakorzenienie

Martynka, sto lat!

Ewula, super, ze dzis juz nowa, lepsza energia

Baby, u nas tez te klipsy zakladaja ale w szpitalu go zdjeli. Ale, ze jak sie maz nie zgadza? Lubi patrzec na cierpienie malenstwa? U mnie bylaby awantura i tak postawilabym na swoim...

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 12:39   #2424
baby montana
Zakorzenienie

Ja nie postawie na swoim dopoki nie wyprowadze sie na swoje niestety. Prawdopodobnie z wypadu do polski nie wroce bo przy 4ms macierzyńskiego ciezko bedzie mi samej sie utrzymac tutaj. I tak jak pisalam-jesli lekarz mowi ze wszystko ok to niestety pozbawia mnie jakichkolwiek argumentow,tym bardziej ze ja też wolalabym konsultowac leki z lekarzem a nie na własna reke brac.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

I tak poza tym to chyba dalej ciagne z Baby bluesem... Dzisiaj doszlam do wniosku ze w sumie nie wiem po co mi to macierzynstwo i ze nie umiem sie mala zajac. Karmie ja,przewijam itd ale robie to bo musze. Nie robie z nía nic w stylu zabawy,nie rozmawiam. Chyba nie tak powinno być.

Stary 2016-02-13, 12:39   #2425
mojakaren
Zakorzenienie

Wlasnie Baby a jak Twoje plany? Myslisz o powrocie do Polski? Rozmawialas o tym z TZ?

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2016-02-13, 12:44   #2426
Dotka90
Zakorzenienie

Baby no ale w pl tez nie bedziesz miec macierzynskiego?
Co do malej to daj sobie czas, czasem ta wiez sie tworzy po czasie. U mnie tez nie bylo milosci nie wiadomo jakiej
Stary 2016-02-13, 12:55   #2427
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Ja nie postawie na swoim dopoki nie wyprowadze sie na swoje niestety. Prawdopodobnie z wypadu do polski nie wroce bo przy 4ms macierzyńskiego ciezko bedzie mi samej sie utrzymac tutaj. I tak jak pisalam-jesli lekarz mowi ze wszystko ok to niestety pozbawia mnie jakichkolwiek argumentow,tym bardziej ze ja też wolalabym konsultowac leki z lekarzem a nie na własna reke brac.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

I tak poza tym to chyba dalej ciagne z Baby bluesem... Dzisiaj doszlam do wniosku ze w sumie nie wiem po co mi to macierzynstwo i ze nie umiem sie mala zajac. Karmie ja,przewijam itd ale robie to bo musze. Nie robie z nía nic w stylu zabawy,nie rozmawiam. Chyba nie tak powinno być.
To ostatnie to chyba jest normalne, na początku takie dziecko to niezły kosmita. Okazuje się że pracy sporo a interakcji na początku żadnej. I jakby nie dostajesz nagrody za ten swój wysiłek, bo się starasz a dziecko płacze i marudzi. Myślę że to przychodzi z czasem, na początku jest podejście zadaniowe.

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 12:59   #2428
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem jak będzie u Ciebie, ale mi zmalał trochę biust w stosunku do tego jak było na początku
ja mam miękkie staniki i jeden jest trochę za duży teraz, a na początku był dobry (to ten który pierwszy kupowałam a raczej mama mi kupiła )
Cytat:

Śliczne te chusty my chcieliśmy jakąś prosta bo TŻ będzie tez nosił, a on by takich wzorzystych pewnie nie założył
a propos miałam Wam pokazać jaką ja mam:

http://www.natibaby.pl/sweden-duplikat-1.html

tylko kupiłam za 165 zł, bo ta babka jako instruktor ma taniej i taniej też sprzedaje. Sprawdzałam w necie i faktycznie u niej najtaniej było, wiec dobrze ze szybką decyzję podjęliśmy

Moje dziecko wstało o 8, buszowało i teraz śpi od 1,5 godziny TŻ poszedł na siłke a ja ogarnęłam siebie, ciuchy na wieczorne wyjście (bo jedziemy do mojej kuzynki, ciekawe co Mody na to ), kuchnię i nie wiem czy za sprzątnie sie nie brać

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-13, 13:13   #2429
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

A my właśnie cycamy młody jak pospal w nocy tak teraz się budzi co dwie godziny i ostro zajada

Baby - a może to ja jestem wyrodna bo uwielbiam jak śpi. A jak wczoraj plakal to miałam ochotę go komuś oddać. Ale jak już zasnął to nie chciałam oddawać za nic

Ewusia zamówiłam F zobaczymy.
Stary 2016-02-13, 13:21   #2430
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Niby też jestem rodzicem,ale niestety wszyscy tu twierdza ze gazy i rozwolnienie sa normalne,że przejdzie samo,że nie daje sie lekow. Jeśli lekarz mowi zeby nic nie dawac to zostaje bez argumentow. Espumisan z polski mam ukryty na czarna godzine,katarkiem wyciagam gluty jak maz wychodzi bo przecież to mozg wyssie. A to ze frida nic nie wychodzi i mała sie drze jak opetana to niewazne.
Serio? Chyba bym smiechem zabila i jedyna osoba, ktora nie ma mozgu, to on skoro takie brednie wymysla.

Baby co do podawania lekow, tez sie boje dawac bez konsultacji z lekarzem, ale na pewno nie sluchalabym sie meza, ktory ma jakies prehistoryczne poglady. Jak jego zab boli, to tez nic z tym nie robi? Maaatko i corko, prowadzilabym ciagla walke.

Dziewczyny musze pochwalic tz, wczoraj zrobil szuflady, pol roku czekaly, ale w koncu zrobil, dzisiaj wycial drzewa, ktore nam przeszkadzaly, byly suche, zrobil porzadek w kotlowni. A teraz pojechal do sklepu i bedzie robil pieczonke z kociolka na ognisku.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości