|
|
#991 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część II.
Moja tesciowa zazdrosci mi, ze moge sobie zrobic zdjecie maluszka na usg. W jej czasach to tylko sie czekało i tyle. Takze wszystkie zdjecia co przynoszę sprawiaja jej wielka frajde.
Ja tez czesciej zastanawiam sie co bedzie jak juz maluszek przyjdzie na swiat. Sie zastanawiam czy ja dam rade czy bede panikować. Opiekowanie sie taką malutką istotką nie nalezy do łatwych. Jednak fakt, ze w ogóle sie martwimy o takie rzeczy świadczy o nas, że bedą z nas dobre matki. ![]() tija93 Rozumiem. musze jeszcze sie wiele nauczyć wychodzi na to.
Edytowane przez Talantea Czas edycji: 2016-02-13 o 11:18 |
|
|
|
#992 | ||
|
Zakorzenienie
|
hej weekendowo
![]() Ja odgruzowuje dom po minionym tygodniu, byłam już oddać mocz do badania i na szybkich zakupach ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
Dla mnie to była masakra ![]() ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Dziś wyjęłam moją1 książeczkę ciąży i sprawdzałam jakie miałam ciśnienie. Większość ciąży 120/70, a końcówka 170/100 :/ ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#993 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, w ramach wzbogacenia jadłospisu (przez mdłości żyję głównie na kanapkach), chciałabym porobić jakieś fajne lekkie salatki, takie do zjedzenia jako samodzielne danie. Maxie jakieś fajne przepisy? Ostatnio ciągle robiłam z tortellini, ale nie chcę, żeby mi się przejadła.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierś z kurczaka, sałata lodowa, pomidory, ogórki kiszone (ostatnio wchodzą ) i do tego jakiś sos na szybko. I do wieczora sałatki nie ma Na zajęcia na studiach robiłam z mięsa mielonego, włoszczyzny mrożonej i to podsmażałam i na koniec dawałam trochę kaszy gryczanej. Doprawić do smaku i w pudełko. Jeszcze taka ni to sałatka ni II danie. Ryż gotowany, pierś z kurczaka z przyprawą curry, cebula, marchewka, papryka. To tak bardziej poddusić, by marchewka zmiękła. I do pudełka i na 12h na studia
|
|
#995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajna i lekka
|
|
#996 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo super. Fajny pomysł z tym turkiem.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że piszecie o porodach. Ja będę miała cc, jak z Natalką (wskazania ortopedyczne), choć gdyby to ode mnie zależało wolałabym sn. Wiem sama po sobie, że po cc dłużej dochodzi się do siebie. Ja dodatkowo muszę mieć znieczulenie ogólne, nie miejscowe, więc wstałam dopiero na drugi dzień wieczorem. Kobietki, które rodziły sn śmigały praktycznie zaraz po porodzie. Poza tym przy cc mogą pojawić się problemy z pokarmem itd.
Jak Wam mija sobota? Do nas dziś o 9 zapukała sąsiadka z nowiną, że dziś kolęda. Mieszkamy tu od niedawna, nie wiedzieliśmy nawet która to nasza parafia i myśleliśmy, że już nam się upiekło a tu proszę. Tak szybko chyba jeszcze nigdy domu nie sprzątałam . Po kolędzie byłam na kawie u sąsiadki, to starsza pani, w sumie to pierwszy raz ją odwiedziłam odkąd tu mieszkamy choć zapraszała nas już wiele razy. Ja wciąż nie mogę się przyzwyczaić bo to mała miejscowość, wszyscy się tu znają itd. Natalka ganiała jej kota .A teraz idę jeść, wczoraj TŻet robił bigos a ja jestem głodna jak wilk. Po południu jedziemy na urodziny mojego chrześniaka. A jakie Wy macie plany?
|
#998 |
|
Zakorzenienie
|
Wkurzylam sie, chcialam zrobic sobie chinszczyzne na obiad. Patrze do zamrazarki za moim filetem z kurczaka, który sobie zostawiłam na pozniej. Patrze, patrze no i kurde nie ma!
Tesciów nie ma dzisiaj w domu zebym mogła spytać. Pełna lodówka innego miecha, ale mojego filetu brak. Nosz kurde no... a miałam taki dobry humor.Tesc albo do czegos uzył, ale nie pamietam zeby robil cos z filetem albo wlozyl do innego woreczka, przelozył i teraz nie mam pojęcia. Nie wszystko jest podpisane. Pff moj mozg to gąbka. Falszywy alarm, filet sie znalazł XD Edytowane przez Talantea Czas edycji: 2016-02-13 o 13:43 |
|
|
|
#999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1000 |
|
Zakorzenienie
|
w zamrazarce, na samym dnie
nie pomyslalam zeby poszukac głębiej bo wkładalam przeciez na wierzch. Czuje sie jakbym zrobiła sie jeszcze glupsza niz wczesniej. ![]() Najsmiejszniejsze to siedze pod tą zamrazarką, łzy w oczach, wkurzenie, bezsilność , wszystkie uczucia na raz. Nosz kurde. Edytowane przez Talantea Czas edycji: 2016-02-13 o 13:56 |
|
|
|
#1001 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja skurczy partych praktycznie nie czułam. Położna mi mówiła kiedy mam przeć. I chyba poszło całkiem nieźle bo przy trzecim juz młoda była na moim brzuchu
|
|
#1002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ogólnie przy zzo istnieje ryzyko złego wstawiania główki w kanał rodny i bardzo często przedłuża się okres parcia. A w czasie okresu parcia dziecko jest w takiej pozycji, że w zasadzie zawsze spada tętno. Gorzej jak to się przedłuża. Generalnie nie jest to znieczulenie bez wad i trzeba o tym pamiętać
|
|
#1003 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Mówiłam położnej że nie czuje skurczy tylko jednostajne napieranie na dupkę. Powiedziała że będzie mi mówić kiedy przeć. Bo ja chciałam jedno parcie za drugim byle szybciej
|
|
#1004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie ciekawy sposób
|
|
#1005 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Taki nasz los!Cytat:
![]() Cytat:
), więc czułam taki spokój kiedy dostawałam kopniaczki. Lekarze zalecają liczyć ruchy płodu od któregoś tam tygodnia. Trzeba się położyć na lewym boku po posiłku i liczyć. Jeśli w pół godziny jest 10 ruchów to jest ok. Ja te 10 ruchów naliczałam w kilka minut i miałam liczenie z głowy A po słodkim to już mega szalała![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1006 |
|
Zakorzenienie
|
Moja bratowa przy liczeniu tez zawsze kończyła przed czasem.
|
|
|
|
#1007 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1008 |
|
Zadomowienie
|
Sałatki , które u mnie w domu idą:
Brokułowa- gotuje brokuła (ja tylko chwile żeby nie był za twardy ale też nie za miękki) rozrywam na różyczki, pomidory zimową porą najlepiej cherry bo mają jakiś smak przekrajam na pół lub zostawiam w całości jak maluchy są, jajka w ćwiartki , czerwona cebula w ciękie krążki , do tego sos czoskowy np na jogurcie. Płaski półmisek rozkładam najpierw brokułowe różyczki później pomidorki na to jajka, posypuje cebulką polewam sosem czoskowym- jak lubicie parmezan tarty to też sie nadaje (albo inny ser typu twardego, tylko nie wiem jak w ciąży z parmezanem można.) Gyros warstwowa -2piersi z kurczaka tniemy w kostke lub cienkie paski jak lubimy marynujemy ząbkiem czosku , przyprawą do wyboru gyros, kebab, lub kurczak złoty przyprawa kamis ok 2łyżki oliwy odstawiamy na ok pół godziny a następnie smażymy na suchej patelni- oliwa jest już w marynacie wiec wiecej nie trzeba -Sałata lodowa ok 1/2 myjemy i kroimy jak lubimy - jeden ogorek szklarniowy - jak ktoś ma problemy o jest mu ciężko po ogórku należy przed pokrojeniem usunąć pestki ze środka i delikatnie posolić , żeby go odwodnić. Jeżeli nie ma problemu to normalnie kroimy w kostke -2pomirory kroimy w kostke - 1-2paptyk mogą mieć różne kolory pokroić w kostke -puszka kukurydzy Nastepnie do wysokiego naczynia układamy warstwami na sam dół gyros, ogórki , pomidory, sałata, kukurydza i papryka na samą góre.Do tego robimy sos czoskowy podajemy go osobnie do polania. Gyros warstwowa wersja 2 - piersi z kurczaka j.w. -duża czerwona cebula pokrojona w kostke -kukurydza w puszce -keczup, majonez -ogórki kiszone ok 6szt w kostke -ok 1/2sałaty lodowej pokrojonej wg.uznania Układamy w wysokim naczyniu na sam dół gyros na to czerwona cebula następnie majonez ok 2łyżki tak żeby rozsmarować cienką warstwe po całości,na to kukurydza ogórki kiszone ,na nie warstwa keczupu tak jak wcześniej z majonezem i na góre sałata. Podstawowa tuńczykowa - pół sałaty pokroić -puszka tuńczyka odsączyć z zalewy/oleju -garść oliwek zielonych- opcjonalnie jak ktoś lubi -mała puszka kukurydzy -jajka w zależności ile os je ja zazwyczaj robie 2 porcje i gotuje 3jajka po 1,5 na głowe - ogórek kiszony lub świeży można też dać pomidora świeżego(mi nie smakuje świeży ogórek ani pomidor do tuńczyka) - ok pół czerwonej cebulki w krążki/paski Ja robie odrazu na porcje dla mnie i tża na 2dużych talerzach głebokisz z ikei wszystko dziele na 2 i układam na dół talerza sałata na to kukurydza tuńczyk , ogórek kiszony , czerwona cebula jajka na górze i to polewam sosem czosnkowym może być też z sosem vinaigrette. Ryżowa z tuńczykiem lub gyrosem - puszka tuńczyka lub 2piersi przygotowane tak jak w pozostałych przepisach -puszka kukurydzy -duża czerwona papryka w kostke - czerwona cebula w kostke -1ugotowany woreczek ryżu -ogórki kiszone 6szt pokrojone w kostkę -ok 1/2 wiąchy kopru pokrojonego jak do posypki sos 2-3łyżek majonezu mieszamy z wodą ma być dosyć rzadkie , sól, pieprz, przeciśnięty ząbek szosnku ok 1 łyżeczka keczupu wszystko mieszamy (majonez oczywiście można zastąpić jogurtem) Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na ok godzine w lodówce do przeżarcia. Najprostsza makaronowa świata ;D makaron spaghetti łamiemy na 4 tak żeby był długi na ok 5cm gotujemy w tym czasie rozrabiamy gotowe sosy sałatkowe 3szt z knora sos grecki (lub inny ale kwaśny) Na opakowaniu jest napisane rozrabiać w 3łyżkach wody i 3łyżki oliwy na jedno okakowanie. Ja rozrabiam inaczej na 3opakowania ok 120ml wody i 4-5 łyżek oliwy. 3ząbki czosnku przeciskamy przez wyciskarke łączymy z sosem. Ugotowany makaron odcedzamy ja odrazu zalewam go zimna woda tak żeby ostygł następnie odcedzam dokładnie z wody - nie powinien już sie lepić mieszam z sosem dokładnie a póżniej ok 100g tartego na drobno parmezanu i mieszamy wszystko razem (może być inny ser twardy np granda padano itd można w markecie kupić pakowane po ok 40g 2opakowania starcza też) SMACZNEGO ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Zapomniałam nasza grecka sałata, oliwki, feta, pomidor ogórek zielony, czerwona cebula , papryka sos vinaigrette Sałatka z pleśniakiem 1/2 sałaty, 2piersi ,1ser pleśniowy w paski, łuskany słonecznik-- na posypke ,pomidorki cherry ogórek , czerwona papryka i czerwona cebula , sos vinaigrette Polecam też te posypki do sałatek można np w biedronce dostać tam gdzie są mieszanki sałat i tego typu rzeczy. Zazwyczaj to sezam jasny, czarny, pestki z dyni, słonecznik i np suszona żurawina, czarnuszka my bardzo lubimy sałatki posypywać tym i sami też robimy własne kompozycje . |
|
|
|
#1009 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się
Leżakuje, leciała mi krew z nosa Pierwszy raz w życiu.. Witam nowa mamę Georgia
|
|
|
|
#1010 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1011 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1012 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to mam zwiekszoną wydzieline z nosa. Jak klade sie spac to musze oddychac przez usta. To nawet nie przeziebienie tylko taki natłok az bokuje. :/
|
|
|
|
#1013 |
|
Zakorzenienie
|
Anioł1985 ale poszalałaś z przepisami
![]() ja właśnie leżę po obiadku, w piekarniku dochodzi babka cytrynowa, a w zamrażarce czekają lody gry..an czekoladowe, są dostępne w biedzie, tak tylko podpowiadam aa i zapomniałam napisać, że byłam dziś na gratisowej wizycie u gina, bo wczoraj źle wypisał mi l4, chciał porobić dokładniejsze zdjęcia bo mała wczoraj robiła takie akrobacje że było ciężko, dziś była ciut spokojniejsza, ale też szalała i wypinała sie tyłem albo leżała do góry nogami, pooglądaliśmy sobie Ją z 20 minut, zrobił ładną fotkę 3d i tyle |
|
|
|
#1014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurde ja dzisiaj siedzę sama bo mój nadgodziny robi a ty tu takie pyszności i ciacho i lody... Ja sie mega powstrzymuje posiłki jem ale słodycze staram sie unikać . Kinder czekolade mam jedna na cały tydzień po paseczku dziennie . Myśle że może juutro poszalej na walentynki a cio ;p mam ochote na mcflurrego z lionem i polewą czekoladową. Od grudnia za mna chodzi tym raze sobie pozwole ;D |
|
|
|
|
#1015 |
|
Wtajemniczenie
|
Ojeju wy tu o takich smakolykach piszecie
![]() Anioł super przepisy. Chyba wykorzystam jakiś bo za dwa tygodnie przede mną organizacja roczku córki dla ponad 20 osób a w głowie jedna wielka czarna dziura z pomysłami a raczej bez pomysłów
|
#1016 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O kurde... A jakie tętno miałaś przy takim ciśnieniu? Ja dzisiaj tez kiepskiego sie czuje podejrzewam ze to od pogody... Wyszłam na chwile z domu było ok wróciłam i znowu serce łomocze właśnie sobie zrobiłam herbatkę ziołowa... O 19 mamy zarezerwowany stolik w restauracji ma grać i śpiewać jakiś chłopak albo z mam talent albo z must be the music ma byc menu specjalnie walentynkowe mam nadzieje, ze bedzie cos na co bede miała ochote
|
|
|
|
|
#1017 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja leniuchuję, Tż gra w jakąs strzelankę na xboxie, kot śpi obok i pomrukuje - już nam wybaczył dzisiejszą wizytę i weta Nawet nic nie gotowałam - zamówiliśmy ze sprawdzonego miejsca, ale nawet pół porcji ciemnego makaronu z kurczakiem i brokułem w siebie nie wcisnęłam - żołądek mi się skurczył![]() Lubię takie leniwe dni
|
|
|
|
|
#1018 |
|
Zakorzenienie
|
ja też uważam , że takie pożywne sałatki plus pieczywo (my np grillujemy domowy chleb tostowy) wystarczają na obiadek.. ja mam smaka na słodkie, wczoraj podczas ważenia u gina wyszło, ze nie przytyłam od ostatniej wizyty więc sobie pozwalam
|
|
|
|
#1019 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choć mąż mowi,że nasza córa taka aktywna po mnie..czasami jak wyjdzie na pół godziny to potrafię meble poprzestawiać, że nie poznaje domu..ale to czasy przed ciążą
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.

1.09.2012

Tesciów nie ma dzisiaj w domu zebym mogła spytać. Pełna lodówka innego miecha, ale mojego filetu brak. Nosz kurde no... a miałam taki dobry humor.
nie pomyslalam zeby poszukac głębiej bo wkładalam przeciez na wierzch.