Mamy marzec 2016 - cz. 10 - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-14, 10:55   #1921
_emma
Zakorzenienie

Dot.: Mamy marzec 2016 - cz. 10

Może zatrzymają na te kilka godzin skurcze, a później dadzą oksytocyne i się rozbuja każdy poród jak widać jest inny. Jedna urodzi szybko i sprawnie, a druga musi się męczyć.. Ciekawe czy rozwarcie się robi..
Stary 2016-02-14, 10:55   #1922
marta1986222
Zakorzenienie

biedna Monia oby sytuacja się wyklarowala bo najgorszą niepewnosc

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 10:58   #1923
monikmi
Zadomowienie

Monia jest dzielna a Tosia dostanie sterydy na plucka i też da rade, zobaczycie szkoda tylko że trafiła na obcy szpital i bandę ludzi którzy nie mogą się zdecydować co robić.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 11:02   #1924
kakusiana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Po ilu godzinach działają sterydy na plucka?
Moja bratowa rodziła w 36tc. Dali jej dwie serię sterydów co 12h a potem dopiero oksytocyny.. Męczyła się dwa dni...
kakusiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 11:03   #1925
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Co 5 minut to nie tak zle.. Zdarzy odpocząć miedzy skurczami
Dokładnie. Ja miałam co 2 jak czekałam na cc i to dopiero masakra.

Cytat:
Napisane przez sowa2806 Pokaż wiadomość
Najpierw Kallina potem verrerie teraz Monia, zaczyna do mnie docierać ze to juz za moment... Ja mam 3 tp i nie wiem którego sie trzymać. Om 04.03 z owulacji 10.03 i z usg 12.03...
Mój gin uznaje tp z om i w mojej klinice tez. Z usg przecież wciąż się zmienia wiec niby który brać pod uwagę? Bez sensu. A o terminie z owulacji to nawet nie słyszałam.

Biedna Monia nacierpi się trochę. Jakby wiedziała że będzie rodzić to przynajmniej można się nastawić a tak? Niewiadomo ile to jeszcze potrwa. Ech ze tez Toska nie poczekala tych kilku dni.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 11:04   #1926
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Cytat:
Może zatrzymają na te kilka godzin skurcze, a później dadzą oksytocyne i się rozbuja każdy poród jak widać jest inny. Jedna urodzi szybko i sprawnie, a druga musi się męczyć.. Ciekawe czy rozwarcie się robi..
no właśnie pytałam, czy sprawdzali jej rozwarcie, ale nic nie napisała o tym, tylko że to ktg robią co 2 h....

Cytat:
Napisane przez kakusiana Pokaż wiadomość
Moja bratowa rodziła w 36tc. Dali jej dwie serię sterydów co 12h a potem dopiero oksytocyny.. Męczyła się dwa dni...
dobrze, że Monia tego nie czyta
Stary 2016-02-14, 11:09   #1927
Kiinga26
Zadomowienie

Też miałam co 2 minuty. I to przez 5 godzin! A szyjka się ani o milimetr nie skrocila.
Mam nadzieję, że nie będzie się mimo wszystko długo męczyć.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Kiinga26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 11:10   #1928
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Mój gin uznaje tp z om i w mojej klinice tez. Z usg przecież wciąż się zmienia wiec niby który brać pod uwagę? Bez sensu. A o terminie z owulacji to nawet nie słyszałam.
a ja mam właśnie wpisany w kartę termin z OM - 10 marca, a obok zaznaczone że mam cykle 32 dni, bo inaczej powinien być wpisany 6.... no ale tak jest dokładniej.. i w moim szpitalu ok, zgodzili się z tym terminem, ale jak leżałam za drugim razem w innym, to ich zdaniem byłam właśnie 4 dni do przodu i tak mi pisali wszędzie, wg tej reguły Naegelego (?)...
Stary 2016-02-14, 11:14   #1929
Bonku
Wtajemniczenie

I jak tu sie nie bać porodu
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 11:18   #1930
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bonku Pokaż wiadomość
I jak tu sie nie bać porodu
Bonku, tylko się znów nie nakręcaj, proszę Każdy ma swoją historię, a Ty też zniesiesz wszystko co będzie trzeba dla swojego Leosia!
Stary 2016-02-14, 11:22   #1931
kallina_2014
Wtajemniczenie

Monia trzymam kciuki !!!

U mnie była podobna sytuacja, dostawalam zastrzyki przeciwskurczowe, żeby powstrzymać akcje porodowa, zeby moj maly jeszcze posiedzial w brzuchu. Dla naszych dzieci kazdy dzień w brzuchu mamy jest na wage złota. Ale jak juz akcja porodowa się zaczela, to nic nie bylo w stanie jej powstrzymać.
Mi się wydaje, ze lekarze niejedno juz widzieli i wiedzą co robia.
Moj syn jeszcze w dniu porodu wychodzil w usg prawie pol kg ciezszy niz sie urodzil.

Tak czy inaczej, na pewno wszystko będzie dobrze. Powodzenia Monia !
Date na porod masz super !!!

Edytowane przez kallina_2014
Czas edycji: 2016-02-14 o 11:23
kallina_2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 11:30   #1932
magda16262
Zadomowienie

Wydaje mi sie, ze chca powstrzymac akcje po to by sterydy na plucka zaczely dzialac. Nie ma co innego wymyslac , jest w szpitalu pod dobra opieka i tam pewnie wiedza co robic. Wiadomo, ze sie umeczy ale to juz chyba tak jest porod moze trwac 3godz , a moze i trwac 15h i z natura zadna z nas nie wygra, a jedyne co jest pewne to ,to ze kazda z nas musi to przejsc i wytrzymac. Tam w szpitalu juz odwrotu nie ma, nie ucieknie sie od tego. Trzeba tylko trzymac kciuki zeby wszystko poszlo dobrze
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 11:36   #1933
_emma
Zakorzenienie

Dokładnie, lekarze muszą dobrze oszacować ich sytuację. Skoro ma aż tyle tp to wcale się nie dziwię, że mają pewne obawy. Jedno jest pewne na pewno zależy im i na Tośce i na Moni. Boli na pewno mocno ale to da się przeżyć. Z oksytocyna boli jeszcze mocniej

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Moj syn jeszcze w dniu porodu wychodzil w usg prawie pol kg ciezszy niz sie urodzil.
Jak się czujecie kochani?
Stary 2016-02-14, 11:46   #1934
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trzydziescidwa Pokaż wiadomość
ech patrzcie jakie to niezbadane są wyroki... Monia jeszcze wczoraj mówiła po tej wizycie w klinice, że cisza spokój, nic się nie dzieje i szybko nie zacznie dziać, a teraz pewnie rodzi... skoro miała takie mocne skurcze to wątpię, żeby same ustąpiły...
tak chyba najczęściej jest, że to co się męczą wcześniej ze skurczami, są zagrożone przenoszą, a te którym nic się nie dzieje nagle rodzą

Cytat:
Ja też co chwilę odświeżam i umieram z ciekawości!
też co chwilę wchodzę i sprawdzam jak sytuacja

Cytat:
też to robię

a ja jeszcze nie czuję się gotowa. Potrzebuje jeszcze tygodnia, dwóch.... albo chociaż kilku dni na poprasowanie i ogarnięcie z TŻ chaty
ja jeszcze tydzień chcę wytrzymać, a potem Mała się może rodzić

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
Oj przypomniały mi się moje skurcze z krzyża tydzień temu w nocy... To był koszmar, bolało jak cholera!!!

Kciuki i dawaj znać co i jak!

Kochana absolutnie nie można :-(!
Wczoraj odbierałam wózek swój i kobieta to pierwsze co mówiła żeby absolutnie nie kompresorem bo to jest za duże ciśnienie, i nawet jak się to zrobi delikatnie i z wyczuciem to powinno się to robić zwykła pompka rowerowa.
Mówiła ze takim sprężonym powietrzem może opona wybuchnąć, to jest taki huk ze dziecko może nawet ogłuchnąc.. I że jak za mocno się zrobi to wykrzywia te felgi i cala rama może się skrzywić od zbyt mocnego napompowania. I to oczywiście nie podlega gwarancji.

Aha no i nie powinno się zbyt mocno pompowac bo koła to tez amortyzacja i nie mogą być twarde jak skała

Oczywiście zrobicie jak chcecie, nie chce żeby wyszło ze was pouczam :-* tak mi tylko powiedziała babka w sklepie i trzy razy mi powiedziała "proszę to przekazać mężowi w aucie bo to ważne"
nie mamy nawet takiej pompki

mąż jak wstanie z drzemki to mu powiem, ale zrobi i tak jak będzie uważał. Z tym, że my na instrukcji mamy podane jak duże ma być ciśnienie w oponie i takim kompresorem idzie to zmierzyć chociaż.

Cytat:
dobrze, myśl pozytywnie!!

kolejne info
dostała zastrzyk na płuca i drugi na powstrzymanie skurczy, ale i tak są co 5 minut i bardzo ją bolą dostaje sprzeczne info od położnych, bo jedna mówi że dziś urodzi, a druga że jej zatrzymają akcję, każą jej leżeć jeszcze w dodatku... echhh biedna Monia
biedna..

Monia trzymaj się tam
Cytat:
Jesteśmy pod wplywem emocji ale widać, że lekarze też mają namieszane w głowach przez te różne tp.. Dla mnie to głupota. Wystarczyłoby podać jeden z OM..
też mi się wydaje, że jeden termin powinien być podawany, ten z OM i byłoby bez problemów ewentualnie dodać jak długie ma sięcykle

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
tutaj biorą termin z owulacji
Stary 2016-02-14, 11:56   #1935
diablica071086
Zadomowienie

Moniaaa trzymajcie się tam

Witam się dzis pospałam długo a tu takie nowiny, aż się zdziwiłam ze 5 stron od północy powstało.
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 12:02   #1936
milenujdka
Wtajemniczenie

Monia-trzymaj się dzielnie!
32-dzięki za info w sprawie moni

Ja odczuwam nerwową atmosferę na forum. Każdy poród jest inny, lekarze w sprawie moni i Tośki wiedzą, co robią, więc nie ma co im wchodzić w kompetencje. Położne niepotrzebnie tylko zamieszanie robią. Lepiej, żeby trzymały się jednej wersji. Poza tym każdy poród jest inny,a to że boli to każda z nas wie tylko, że każdy ma też inny próg bólu. Trzymam kciuki za moni!! Ale proszę Was nie nakręcajcie się wzajemnie na straszne szpitalne przeżycia
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 12:13   #1937
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milenujdka Pokaż wiadomość
Monia-trzymaj się dzielnie!
32-dzięki za info w sprawie moni

Ja odczuwam nerwową atmosferę na forum. Każdy poród jest inny, lekarze w sprawie moni i Tośki wiedzą, co robią, więc nie ma co im wchodzić w kompetencje. Położne niepotrzebnie tylko zamieszanie robią. Lepiej, żeby trzymały się jednej wersji. Poza tym każdy poród jest inny,a to że boli to każda z nas wie tylko, że każdy ma też inny próg bólu. Trzymam kciuki za moni!! Ale proszę Was nie nakręcajcie się wzajemnie na straszne szpitalne przeżycia
myślę, że żadna nie wchodzi w kompetencje lekarza i nie neguje ich decyzji. Po prostu każda z nas przeżywa poród innych, bo przez te kilka miesięcy się zżyłyśmy się tu jakoś i to normalne, że reagujemy jak reagujemy. Szczególnie jak monię tak nagle wzięło

Ja ogólnie się nie nakręcam porodami innych, póki co przeżywam już moją jutrzejsza, ostatnią umówioną wizytę
Stary 2016-02-14, 12:14   #1938
magda16262
Zadomowienie

Dzis dzieci sie rodza , wlasnie 40min temu przyszedl na swiat synek mojej kolezanki, naturalnie i trafiony w termin
Stary 2016-02-14, 12:17   #1939
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda16262 Pokaż wiadomość
Dzis dzieci sie rodza , wlasnie 40min temu przyszedl na swiat synek mojej kolezanki, naturalnie i trafiony w termin
Super
Stary 2016-02-14, 12:18   #1940
misia880
Zakorzenienie

Jasne ze wiekszosci personel chce dobrze. Tylko nie zawsze to wychodzi.
Nie ma sie co nakrecac jak to jest zle w szpitalach itp. Ale ja jestem osoba ze nie ufam tak w 100 %. Czasem trzeba 7 razy dopytac czemu tak, po co tak itp. Dla lekarza kazda pacjentka na dyzurze to przypadek medyczny - boli, da rade kazda daje. Ale to nie jego boli, to nie on lezy i czeka na info. Dlatego trzeba dopytywac.. tyle razy dopoki sie nie zrozumie.

Polozne jedne sa fajne i empatyczne a inne zolzy. Wiadomo ze zadna nie zrobi krzywdy - ale wystarczy 1 glupie zdanie zeby zachwiac w kobiecie niepewnosc. Ona to ma gdzies a my lezymy i sie stresujemy.
Takze zaufanie zaufaniem a dopytywanie itp swoja droga.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 12:24   #1941
milenujdka
Wtajemniczenie

Macie racje
Misia-do wszystkiego trzeba mieć ograniczone zaufanie.
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 12:24   #1942
gosza82
Rozeznanie

Moniaaa to sobie termin Tośka wymyśliła Trzymajcie się tam dzielnie!!! My mocno trzymamy kciuki!!! Ściskam
gosza82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 12:26   #1943
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Jasne ze wiekszosci personel chce dobrze. Tylko nie zawsze to wychodzi.
Nie ma sie co nakrecac jak to jest zle w szpitalach itp. Ale ja jestem osoba ze nie ufam tak w 100 %. Czasem trzeba 7 razy dopytac czemu tak, po co tak itp. Dla lekarza kazda pacjentka na dyzurze to przypadek medyczny - boli, da rade kazda daje. Ale to nie jego boli, to nie on lezy i czeka na info. Dlatego trzeba dopytywac.. tyle razy dopoki sie nie zrozumie.

Polozne jedne sa fajne i empatyczne a inne zolzy. Wiadomo ze zadna nie zrobi krzywdy - ale wystarczy 1 glupie zdanie zeby zachwiac w kobiecie niepewnosc. Ona to ma gdzies a my lezymy i sie stresujemy.
Takze zaufanie zaufaniem a dopytywanie itp swoja droga.
Oczywiście, że trzeba dopytywać. Gdyby nie moja i męża ciekawość, to po tym jak trafiłam z krwawieniem do szpitala do zobaczenia wypisu nic bym nie wiedziała. Ale mąż poszedł do lekarza i wypytał co i jak. Bo sami nic nie chcieli powiedzieć, a to, że ja ze strachu umierałam to ich nie obchodziło
Stary 2016-02-14, 12:29   #1944
MilkaPlus1
Raczkowanie

Monia, kciuki zaciśnięte, trzymaj się! To Ci się walentynki trafiły...

Fjolek rozważ jeszcze 2way fix. Jest najlepsza bo można wozić tyłem do kier. jazdy z tym fotelikiem i z Pearl (kolejna grupa). Ja ją biorę, tylko nie wiem jeszcze czy z CabrioFix czy z Pebble.
MilkaPlus1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-14, 12:30   #1945
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Dlatego trzeba dopytywac.. tyle razy dopoki sie nie zrozumie.
Misia, każdy poród wygląda inaczej. Takie dopytytywanie może prowadzić do sytuacji jak u Moni, że każdy mówi co innego. Gdyby Monia rodziłaby w terminie to nie zastanawialiby sie co dalej. Sami nie wiedzą czy skurcze się zatrzymają bo nie są jasnowidzami, nie wiadomo jak organizm zareaguje. Każdy poród boli, musi boleć. Monia da radę, a lepiej żeby sterydy zdążyły zadziałać i Tosia będzie bezpieczna. Może nie mają tam oddziału neonatologicznego różne myśli przychodzą mi do głowy. Nasze gadanie nic tu nie da. Jest pod opieką lekarzy i nie dzieje im się krzywda.
Stary 2016-02-14, 12:33   #1946
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że trzeba dopytywać. Gdyby nie moja i męża ciekawość, to po tym jak trafiłam z krwawieniem do szpitala do zobaczenia wypisu nic bym nie wiedziała. Ale mąż poszedł do lekarza i wypytał co i jak. Bo sami nic nie chcieli powiedzieć, a to, że ja ze strachu umierałam to ich nie obchodziło
no własnie o tym mówie.. dla nas 20 min niewiedzy to koszmar emocje itp a dla nich... przecież można poczekać.
ja jak trafiłam w krawieniem to lekarka która szła do mnie spotkała koleżanke która wpadła małym dzieckiem sie pochwalić i wzieła ją do gabinetu na ploty!! a ja zapłakana siedziałam na wózku na korytarzu z krawieniem - dopiero jak mój mąż z ryjem wpadł do kantorka położnych to poszły do niej i przypomniały o pacjentce serio czasem ręce odpadają

dlatego ja jestem ostrożna z tym, że lekarze wiedza co robią.. jasne że wiedza. tylko pytanie czy przypadkiem nie ma kogos ważniejszego dla nich akurat w tym momencie ??

u mojej koleżanki było tak, że 8h hamowali jest skurcze a potem była zmiana lekarza i pow od razu CIECIE czemu nikt wczesniej tego nie zrobił bo coś tam było nie halo..

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Misia, każdy poród wygląda inaczej. Takie dopytytywanie może prowadzić do sytuacji jak u Moni, że każdy mówi co innego.
ja nie odnosiłam się do prypadku moni tylko ogólnie do sytuacji w szpitalach.

Stary 2016-02-14, 12:33   #1947
magda16262
Zadomowienie

Misia masz racje -tylko niestety dla szpitali i lekarzy a nawet tych poloznych kazdy jeden porod to rutyna, robia to kazdego dnia i mysla, ze kobieta przychodzi i wszystko juz wie, a na personel mozna rozny trafic. Dlatego mysle, ze i my musimy miec troche dystansu do tego wszystkiego, chociaz wiem ze bedziemy cale w strachu. Dzis jak nie pojdzie sie do lekarza to niczego sie nikt na oddziale nie dowie. Dostawalam leki pytalam co to jest to jedna powiedziala, ze ona nie musi wiedziec ,a druga wszystko wyjasnila i co zrobic z taka ? Trzeba dobrze trafic niestety.
Stary 2016-02-14, 12:37   #1948
moonunit
Wtajemniczenie

Milka Tej 2way fix nie można z cabrio city a z tego co pamiętam o ten fotelik Fjolek pytala

Dziewczyny mam pytanie z innej beczki Mam podejrzenie graniczace z pewnością ze dopadła mnie infekcja intymna Mam od gina lek w razie takich sytuacji (basen itp) ale nie wiem czy go brać czy iść z tym do gina We wtorek najwcześniej bym mogla mieć wizytę bo planowa to dopiero 8 marca :-( Nie chce panikowac ani zbagatelizowac sprawy I sama nie wiem co zrobić
Stary 2016-02-14, 12:39   #1949
_emma
Zakorzenienie

Ja nie liczę na to, że wpadnę na oddział i wszyscy będą skakać wokół mnie..
Stary 2016-02-14, 12:40   #1950
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda16262 Pokaż wiadomość
Misia masz racje -tylko niestety dla szpitali i lekarzy a nawet tych poloznych kazdy jeden porod to rutyna, robia to kazdego dnia i mysla, ze kobieta przychodzi i wszystko juz wie, a na personel mozna rozny trafic. Dlatego mysle, ze i my musimy miec troche dystansu do tego wszystkiego, chociaz wiem ze bedziemy cale w strachu. Dzis jak nie pojdzie sie do lekarza to niczego sie nikt na oddziale nie dowie. Dostawalam leki pytalam co to jest to jedna powiedziala, ze ona nie musi wiedziec ,a druga wszystko wyjasnila i co zrobic z taka ? Trzeba dobrze trafic niestety.
ale prawda jest taka, że masz prawo być swiadoma co Ci podają. Dlatego mówie, trzeba pytać i drążyć temat a nie zgadzac sie bo tak tzreba.

w niektorych szpitalach na wejsciu podaja oxy bo jest szybciej... i kogo to obchodzi ze ty nie chcesz ?? u mnie w miescie jest taki szpital własnie. Prosza sie o porody u nich.. no ale kto tam pojdzie jak tak praktykuja??

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości