Mamusie czerwcowe 2016 cz.3 - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-15, 22:23   #2761
kiara92
Rozeznanie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.3

Witam się po weekendzie
Wreszcie udało mi się Was nadrobić, ale nie pamiętam już do czego miałam się odnieść. Tż zrobił mi niespodziankę, wziął kilka dni urlopu i przyjechaliśmy do rodziców.

Gratuluję wszystkich udanych wizyt oraz poznanych płci Super zdjęcia Waszych maluszków

Co do szczepień to nie mam zaufania do skojarzonych, dlatego zdecydujemy się na te szczepienia standardowe i pneumokoki. Nad rotawirusami się waham, ale nie wiem czy jest sens, bo sześcioro dzieci, które znam było szczepione, a wylądowało z tego powodu w szpitalu w pierwszym roku życia.

My też powoli kompletujemy wyprawkę. Wanienkę planujemy kupić w Ikei, bo nie chcemy dodatkowo zagracać mieszkania stojakiem, a ta jest niewielka i zmieści się na stoliku do przewijania Klupś.
kiara92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 22:27   #2762
motylek1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kanwa Pokaż wiadomość
o tak! Powinien być zakaz:P

Dzięki za opinie o laktatorze.To biorę go bo właśnie ten model oglądałam na gemini
No ja tez poczytalam o laktatorze lovi prolactis i chyba się na niego zdecyduje, bo ma super opinię. Myślę, że u mnie bez laktatora się nie obejdzie, po cesarce pewnie będę odciągac bo pewnie nie poradze sobie z karmieniem dwójki, a potem trzeba będzie rozkrecic laktacje, żeby mleczka dla dwójki wystarczyło 🙋 mam w planach karmić jak najdłużej się da, oczywiscie bez przesady 😏 http://www.blizniakinapiersi.pl/, poczytajcie, może komuś się przyda.

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Na Gemini ten laktatora 313zl, a na allegro 319 ale z gratisami, np butelka lovi 🙌
motylek1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 22:29   #2763
Kociak85
Zadomowienie

Haneczka, a dostałaś jakieś potwierdzenie zapisu na warsztaty? Bo ja nic nie dostałam i teraz się zastanawiam czy iść czy nie...
Stary 2016-02-15, 22:30   #2764
anuszka1984
Zadomowienie

Cytat:
Aaa dziewczynki. Mam pytanko.
Prześcieradełko do wózka i do łóżeczka bawełniane tak?
Jersey i i frotte chyba odpadają co?
Ja miałam z takiej jerseyowej bawełny i sprawdzają się do dziś Frotte w ogóle nie kupowałam, bo wiele osób mi odradzało.

https://www.instagram.com/mama_rodzenstwa/
anuszka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 22:31   #2765
Weronia93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Dziewczyny,bardzo dziękuję za kciuki:-* Dzidzia zdrowa i śliczna,przepraszam że zdjęcie w takiej słabej jakości. W każdym razie jestem zachwycona i trochę w szoku,że to nie chłopiec,a miałam takie silne przeczucie mąż troszkę zawiedziony,ale może 2 się uda chłopiec;-)
Śliczna dziewczynka prześliczne zdjęcie
Stary 2016-02-15, 22:31   #2766
anuszka1984
Zadomowienie

Cytat:
To wiaderko do kąpania wydaje się ekstra ale ja się boję że bym dziecko połamała w nim
Miałam takie samo odczucie jak pierwszy raz zobaczyłam je u koleżanki Ona kupiła je dla drugiego dziecka i mówiła, że nie wie jak mogła pierwsze kąpać w zwykłej wanience
U nas kąpielą głównie zajmował się mąż. Ja nie lubiłam kąpać małej Zuzi, bo się po prostu bałam. Nie wiem czy tym razem mąż będzie "dostępny" w domu w godzinach kąpielowych, więc myślałam żeby zaopatrzyć się właśnie w Tummy Tub

Stary 2016-02-15, 22:31   #2767
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
Ja na Walentynki dostałam kwiaty od swoich chłopaków. Synek rano namalował 3 Walentynki w kształcie serca - jedną dla mnie, drugą dla taty, a trzecią dla dzidzi - KOCHANY
Nigdy jakoś specjalnie nie obchodziliśmy tego święta, ale nie przeszkadza mi ono Ja zresztą często dostaje jakieś drobiazgi od męża, albo kwiaty, bo uwielbiam, kiedy stoją na stole Teraz akurat jest sezon na tulipany, to są moje ulubione kwiaty, więc jak tylko więdną, to od razu mąż kupuje nowe
Anuszka, możesz dopisać imię do listy dla mojej córeczki - będzie Izka
i bardzo ładne imię wybraliście

Cytat:
Napisane przez anuszka1984 Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam puzzle. Zawsze układaliśmy z mężem takie 500/1000 elementów. Teraz układam przerzuciłam się na takie znacznie łatwiejsze: Peppa, Myszka Miki itp. Max 40 elementów, ale i tak to lubię
Ja do puzzli nigdy nie miałam cierpliwości, może dlatego mój syn też nie bardzo chce układać

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość
Wróciłam od lekarza
Podobno tragedii nie ma osłuchowo czysto
Mam nie wychodzić z domu leczyć sie domowymi sposobami a i zaleciła mi kupno syropu na kaszel
Poprosilam w aptece homeopatyczny dla kobiet w ciąży
Dostałam stodal ale czytam ze ma w składzie etanol i teraz drapie sie po głowie co zrobic
Brała któraś z was ten syrop w ciąży???
To dobrze etanol w syropach stosowany jest jako środek konserwujący i stosowany jest nie tylko w farmacji,ale również w spożywce np. w moich ulubionych 7daysach

Cytat:
Dziewczyny a miała ktoraś z Was laktator Lovi? Chciałabym z Lovi butelki i smoczki i zastanawiam się nad laktatorem.

I zastanawiam się w razie czego nad zakupem odplamiacza bo jednak te kupki i ulewania.Polecicie coś?
Używałam przy synku TT, a mydełko mam takie z rossmana dr.beckmann,dobry jest też jeleń. Minus jest taki że trzeba szybko zapierać.

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość
Kuruje juz mi lepiej nawet
W nocy sie wypocilam przebieranka co dwie godziny w suche ciuchy
Synowi mojemu sie nudzi kopie mnie niemiłosiernie <3 matka leży - nie kołysze to co ma robic
Pocenie się to najlepsza oznaka powrotu do zdrowia

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
j
[/COLOR]uciekam ogarnąć mieszkanie ... wczoraj kupiliśmy mopa mój prezent walentynkowy hahah Viledy jakiś nowy.. i muszę go wypróbować

A co polecić możecie na wypadanie włosów?
Prezent super romantyczny
Na wypadanie nie pomogę, bo mi dopiero po ciąży wypadają (nawet nic z tym szczególnie nie robiłam, czekałam aż wyleci to co ma wylecieć). Teraz mam spokój, jedynie zaczęły mi się przetłuszczać szybciej

Cytat:
Napisane przez ewka555 Pokaż wiadomość
Ania mi strasznie wypadaly włosy po ciąży. Brałam suplementy na włosy, których teraz pewnie nie można, do tego szampon z apteki na wypadanie i zmieniłam szczotki do włosów i gumki - żeby nie ciagnac włosów. Używam szczotki tangle teezer i gumek tych takich sprężynek.
A co to za suplement? zapisałabym sobie na przyszłość

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
My już po badaniu wszystko super git

lekarz rzeczowy ale sprawdził wszystko dokładnie i także potwierdził dziewczynkę

nawet na chwilę włączył 4d

ale oczywiście była odwrócona
waży 330g,
gratulacje

Cytat:
Napisane przez motylek1984 Pokaż wiadomość
Takie diabły trudne.
Faktycznie, wyższy poziom wtajemniczenia
Stary 2016-02-15, 22:33   #2768
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

MADZIUS gratuluje coreczki! Tez mam na przedniej scianie, a ruchy czulam juz w 13tc w tej ciąży. Pytalam lekarza, to powiedzial, ze łożysko to jedno, a drugie temperament maleństwa.
RADENA brawo!
HANECZKA kwestoa indywidualna z tym rozkiem. Ja nie uzywalam, chociaż dostalam dwa. Niby latwiej dziecko trzymac, ale i musialam sie nauczyc obslugi bez niego.. bo przeciez w rozku przewijac nie będę.
EWKA jak z mezem?

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 22:33   #2769
Weronia93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość
Weronia93 gdzie kupowalaś materiały gdzieś online czy stacjonarnie?
Stacjonarnie 150x100 za 32zl minky a bawełna 150x100 za 15zl
Stary 2016-02-15, 22:33   #2770
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Jutro z home office to na bieżąco będę zaglądać

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 22:37   #2771
anuszka1984
Zadomowienie

Cytat:
No ja tez poczytalam o laktatorze lovi prolactis i chyba się na niego zdecyduje, bo ma super opinię. Myślę, że u mnie bez laktatora się nie obejdzie, po cesarce pewnie będę odciągac bo pewnie nie poradze sobie z karmieniem dwójki, a potem trzeba będzie rozkrecic laktacje, żeby mleczka dla dwójki wystarczyło 🙋 mam w planach karmić jak najdłużej się da, oczywiscie bez przesady 😏
Ja właśnie po CC chciałam rozkręcić laktacje i Medela nie dawała rady. Położne przyniosły mi Lovi i od razu było mleczko W ogóle sam komfort użycia dla mnie bez porównania. Przy Medeli czułam dziwny dyskomfort, a Lovi po prostu masował mi piersi No i nie warczał tak

Stary 2016-02-15, 22:54   #2772
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
Dobra wiadomość do końca tygodnia mam dostać kasę od zus... ciekawe tylko ile

Cytat:
Mnie w ogole nie lecą teraz w ciąży. Aż jestem zdziwiona
Znajome mówią, że po porodzie i karmieniu piersia się sypią wlosy.
Potwierdzam słowa znajomej Włosy są wszędzie. Tż się cały czas na mnie wkurzał, jakbym to miała robić celowo

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
Ja juz po wizycie. Wszystko jest w porządku.
Będziemy mieliCóreczkę !czyli tym razem moja intuicja nie zawiodła
Mała wazy 398 gram.
Martwi mnie ze jest ułożona miednicowo, Bartek od polowy byl glowka w dol. No ale mam nadzieje ze sie jeszcze przekreci do porodu.
Łożysko mam na przedniej ścianie, a tak szybko poczułam ruchy , dziwne.

Jaka jestem szczęśliwa! !!
Gratulacje, będziesz miała parke

Cytat:
Dziewczynki,ja też po usg i będzie Basia 400 gram też mam zdjęcie buzi,później wrzucę;-)
Cudnie

Cytat:
Dziś przyszła paczka z Nexta♡♥♡
Poszalałam "matka wariatka" i wydałam 9 stówek ale te rzeczy są cudowne♡♡♡
Tylko czy Ida zdąży je wszystkie ubrać zanim wyrośnie to nie wiem
Do tego milion ubranek od szwagierki z lumpka Także teraz kupuje już rozmiary 68-74 jakby co:
Ło matulu, ale poszalałaś pochwal się koniecznie

Cytat:
Napisane przez olinka012 Pokaż wiadomość
J
Byliśmy w lidlu Oli spodnie kupic. Cieszy się ze ma " dziewczynskie dżinsy" 122cm Ale ona rośnie!

Co do telefonów do lekarza - mój nikomu nie dal swojego nr :/
To masz modelkę w domu. Ja mam 6 latka i nosi rozm.116cm.
Ja tel mam do lekarza, ale nie jest to kontakt 24h, taki jaki mam np. z pediatrą.

Cytat:
Chciałabym rożki z minky, myślicie, że nie za ciepłe na lato? Tylko, że my latem mamy chłodno w domu i jak ja leże na kanapie, to muszę się przykryć kocem, mimo że na dwosrze 30 stopni.
Zdecydowanie za ciepło

Cytat:
A to sisia i siusiak, myślicie że nic już sie nie zmieni?
Ja tam siusiaka nie widzę, słabo cokolwiek widać

Cytat:
Napisane przez Honcia Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jakie wanienki polecacie? Takie tradycyjne czy te z wstawką na której się układa dzidziusia??
Z czystym sumieniem polecam wanienkę fisher price z hamaczkiem. Teraz posłuży nam dla trzeciego potomka
Nie boisz się, że ci dziecko się wyśliźnie, masz wolne dwie ręce, dziecko wygodnie leży, polewasz je wodą itp. warte swojej ceny. Hamaczek prałam normalnie w pralce co jakiś czas

Cytat:
Napisane przez haneczkab92 Pokaż wiadomość
Ś
Właśnie, a ten rożek jest konieczny?
W sensie to będzie czerwiec, więc trochę grube to jak na tą porę roku chyba. Czy to jest wymagane w szpitalu? sama nie wiem...
Mamusie doświadczone, poradźcie!
Nie jest konieczny, ale nam ułatwił życie. Na początku bałam się dziecko trzymać, a w rożku dziecko jest sztywniejsze. Ja na czerwiec miałam/mam cienki rożek motherhood. Nie musisz kupować rożka jak nie chcesz, można dziecko też owinąć ściślej pieluchą flanelową albo otulaczkiem. Moje dzieci musiały mieć schowane rączki ścisło wzdłuż ciała. Czuły się bezpieczniejsze, lepiej spały, odruchy typu moro im nie przeszkadzały
Stary 2016-02-15, 23:10   #2773
Miqesi
Wtajemniczenie

Kociak, to nie jest lokata ani rachunek, tylko polisa ubezpieczeniowa. Założyliśmy ją w ING ( teraz Nationale Nederlanden). Jest tam kilka opcji, jakieś 'portfele', bezpieczne i ryzykowne ( wtedy pieniądze można inwestować, można zarobić więcej, ale też i stracić). My mamy bezpieczną opcję, gdzie zysk jest mniejszy, ale nie ponosi się żadnego ryzyka i to jest OK. Po 10 latach jest premia za regularne wpłaty, i wtedy można podjąć pieniążki bez żadnej straty. Przed upływem tego okresu pobierają opłatę, chyba 10 czy 20% zgromadzonej kwoty. My jesteśmy zadowoleni, bo lokata się nie opłaca, a rachunek bankowy, to wiadomo, kusi, czasem się wpłaca, czasem nie

ania230, mi też lecą włosy, ale dużo mniej niż przed zajściem w ciążę, myślę, że jeszcze chwila i przestaną wypadać. Za to 3 miesiące po porodzie spodziewam się wzmożonego wypadania. Należy to przeczekać, to jest normalne. Mi swego czasu pomogły ampułki Vichy, czerwony szampon Vichy i Dermena. Dobra jest też wcierka z czarnej rzepy, żółtka i nafty kosmetycznej, ale ja nie mam do tego cierpliwości.

Veronique, dla Ciebie krem z porów:

1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 3 pory (tylko białe części )
  • 1 cebula
  • pół marchewki
  • 1 ziemniak
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • gała muszkatałowa do smaku
Pora umyć i przeciąć na pół, a następnie posiekać w cienkie paski.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
Ziemniaka obrać i pokroić w drobna kostkę.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić pora z cebulą. Dusić aż będą przyrumienione.
Następnie wlać bulion, dodać marchew i ziemniaka. Gotować aż warzywa zmiękną na średniej mocy palnika.
Całość zmiksować blenderem.
Wlać śmietankę i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Całość gotować przez 5 minut.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Asiek, śliczna dziewczynka Macie już imię?

Motylek, faktycznie wybrałaś trudny obrazek, tam jest dużo elementów, które są takie same, masakra, ale życzę powodzenia Dasz radę

madzius, gratuluję córeczki Macie już imię?

Radena, gratulacje! Basia, śliczne imię

Honcia, Rozalka to mi się kojarzy z lekturą "Antek" B. Prusa. Trzy zdrówaśki i do pieca

Madzia, mój tak samo Te talerze na zupy są teraz takie płytkie albo zupełnie małe, takie ala miseczki. Chyba będzie trzeba do misek do sałatek nalewać

haneczka, a gdzie te warsztaty? Nic nie słyszałam?

[QUOTE=[B]majkela[/B]12;55783361] i bardzo ładne imię wybraliście

QUOTE]

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Edytowane przez Miqesi
Czas edycji: 2016-02-15 o 23:19
Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 23:12   #2774
motylek1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość

Potwierdzam słowa znajomej Włosy są wszędzie. Tż się cały czas na mnie wkurzał, jakbym to miała robić celowo

Gratulacje, będziesz miała parke

Cudnie

Ło matulu, ale poszalałaś pochwal się koniecznie

To masz modelkę w domu. Ja mam 6 latka i nosi rozm.116cm.
Ja tel mam do lekarza, ale nie jest to kontakt 24h, taki jaki mam np. z pediatrą.

Zdecydowanie za ciepło

Ja tam siusiaka nie widzę, słabo cokolwiek widać

Z czystym sumieniem polecam wanienkę fisher price z hamaczkiem. Teraz posłuży nam dla trzeciego potomka
Nie boisz się, że ci dziecko się wyśliźnie, masz wolne dwie ręce, dziecko wygodnie leży, polewasz je wodą itp. warte swojej ceny. Hamaczek prałam normalnie w pralce co jakiś czas

Nie jest konieczny, ale nam ułatwił życie. Na początku bałam się dziecko trzymać, a w rożku dziecko jest sztywniejsze. Ja na czerwiec miałam/mam cienki rożek motherhood. Nie musisz kupować rożka jak nie chcesz, można dziecko też owinąć ściślej pieluchą flanelową albo otulaczkiem. Moje dzieci musiały mieć schowane rączki ścisło wzdłuż ciała. Czuły się bezpieczniejsze, lepiej spały, odruchy typu moro im nie przeszkadzały
No jak nie widać? Siusiak jak talalka 🙌 nawet lekarz kursorem zaznaczyl 🙊
Stary 2016-02-15, 23:13   #2775
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
ostatnio jakas dziewczyna na grupie na fb pisała ,ze jest w 8 msc i ma do sprzedania cała wyprawke dla dziewczynki bo nagle sie okaxalo, ze chlopiec haha :-D od razu tam wszystkie pisały do jakiego lekarza chodziła , że przez 8 msc nie zobaczył pindolka :-D
Zdarza się dlatego z córą na każdej wizycie pytałam się, czy lekarz jest na 100% pewny czy będziee dziewuszka, bo miałam upatrzony różowy wózek

Cytat:
Dziewczyny,bardzo dziękuję za kciuki:-* Dzidzia zdrowa i śliczna,przepraszam że zdjęcie w takiej słabej jakości. W każdym razie jestem zachwycona i trochę w szoku,że to nie chłopiec,a miałam takie silne przeczucie mąż troszkę zawiedziony,ale może 2 się uda chłopiec;-)

Cytat:
Też myśle o tej wanience z Ikeii nie ma chyba co fortuny wydawać na początek
Mamy tą wanienkę dla starszaka, bo on nie lubi kąpać się pod prysznicem, więc nalewamy mu wody do wanienki i moczy tyłeczek, więc wanienka Wam na pewno na długo posłuży. Minus jest taki że nie ma korka. Już wyżej pisałam polecam fp z hamaczkiem

Cytat:
Napisane przez ewka555 Pokaż wiadomość
Kurczę tz dostal jakas wysypke od pasa w gore. Moze panikuje ale wyslalam go na ip bo się boje, ze to cos zakaźnego. A ma kontakt z chorymi bo na karetce jeździ. I przedwczoraj przyszedł do domu i zle się czul, normalnie dreszcze mial.[COLOR="Silver"]
oby to nie było nic poważnego, daj znać.

Cytat:
Do łóżka mam bawełniane z ikeii w gumkę. Wytrzymałe, bo teraz trzecie się na nich wychowa Do wózka nie miałam, używałam pieluchy tetrowej.

Cytat:
U nas kąpielą głównie zajmował się mąż. Ja nie lubiłam kąpać małej Zuzi, bo się po prostu bałam. Nie wiem czy tym razem mąż będzie "dostępny" w domu w godzinach kąpielowych, więc myślałam żeby zaopatrzyć się właśnie w Tummy Tub
U mnie do tej pory rytuał kąpania dzieci należy do męża. My odkąd młoda zaczęła siedzieć, kapiemy ich razem. (nie mamy wanny-wstawiamy dwie wanienki obok siebie)Dzieciaki mają frajdę, nam szybciej idzie kąpiel itp. ale pomału będziemy kończyć wspólne kąpiele. Jednak różnica płci i wieku robi swoje szkoda bo było to wygodne

Nadrobiłam i padam. Jutro ostatni dzień pracy i nie wiem czy czy - ciężarnej nie dogodzisz testament z rozpiską pracy zrobiony, biurko posprzątane, ahhhh...ale już jutro wizyta i zobaczę swojego robaczka a i chyba mamy imię-na 80% będzie Franczesko

Dobrej nocki
Stary 2016-02-15, 23:16   #2776
motylek1984
Zadomowienie

Majkela pod patrzylam ta wanienke i super się wydaje, może się zdecyduje 😸
Stary 2016-02-16, 06:30   #2777
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
Kociak, to nie jest lokata ani rachunek, tylko polisa ubezpieczeniowa. Założyliśmy ją w ING ( teraz Nationale Nederlanden). Jest tam kilka opcji, jakieś 'portfele', bezpieczne i ryzykowne ( wtedy pieniądze można inwestować, można zarobić więcej, ale też i stracić). My mamy bezpieczną opcję, gdzie zysk jest mniejszy, ale nie ponosi się żadnego ryzyka i to jest OK. Po 10 latach jest premia za regularne wpłaty, i wtedy można podjąć pieniążki bez żadnej straty. Przed upływem tego okresu pobierają opłatę, chyba 10 czy 20% zgromadzonej kwoty. My jesteśmy zadowoleni, bo lokata się nie opłaca, a rachunek bankowy, to wiadomo, kusi, czasem się wpłaca, czasem nie

ania230, mi też lecą włosy, ale dużo mniej niż przed zajściem w ciążę, myślę, że jeszcze chwila i przestaną wypadać. Za to 3 miesiące po porodzie spodziewam się wzmożonego wypadania. Należy to przeczekać, to jest normalne. Mi swego czasu pomogły ampułki Vichy, czerwony szampon Vichy i Dermena. Dobra jest też wcierka z czarnej rzepy, żółtka i nafty kosmetycznej, ale ja nie mam do tego cierpliwości.

Veronique, dla Ciebie krem z porów:

1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 3 pory (tylko białe części )
  • 1 cebula
  • pół marchewki
  • 1 ziemniak
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • gała muszkatałowa do smaku
Pora umyć i przeciąć na pół, a następnie posiekać w cienkie paski.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
Ziemniaka obrać i pokroić w drobna kostkę.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić pora z cebulą. Dusić aż będą przyrumienione.
Następnie wlać bulion, dodać marchew i ziemniaka. Gotować aż warzywa zmiękną na średniej mocy palnika.
Całość zmiksować blenderem.
Wlać śmietankę i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Całość gotować przez 5 minut.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Asiek, śliczna dziewczynka Macie już imię?

Motylek, faktycznie wybrałaś trudny obrazek, tam jest dużo elementów, które są takie same, masakra, ale życzę powodzenia Dasz radę

madzius, gratuluję córeczki Macie już imię?

Radena, gratulacje! Basia, śliczne imię

Honcia, Rozalka to mi się kojarzy z lekturą "Antek" B. Prusa. Trzy zdrówaśki i do pieca

Madzia, mój tak samo Te talerze na zupy są teraz takie płytkie albo zupełnie małe, takie ala miseczki. Chyba będzie trzeba do misek do sałatek nalewać

haneczka, a gdzie te warsztaty? Nic nie słyszałam?
My mamy cos takiego tyle że na 15 lat. Zrobiliśmy dla siebie. Co miesiac wpłacamy po 300 zł. W sumie jak nam nie bedzie potrzeba to bedzie dla dzieci.

Warszatów darmowych jest dużo w różnych miastach. Najbardziej popularnr to
Bezpieczny maluch
Mamo to ja
Planeta dziecka (nie jestem nazwy pewna)
U mnie niestety tylko 1 w tym roku

Cytat:
Zdarza się dlatego z córą na każdej wizycie pytałam się, czy lekarz jest na 100% pewny czy będziee dziewuszka, bo miałam upatrzony różowy wózek

Mamy tą wanienkę dla starszaka, bo on nie lubi kąpać się pod prysznicem, więc nalewamy mu wody do wanienki i moczy tyłeczek, więc wanienka Wam na pewno na długo posłuży. Minus jest taki że nie ma korka. Już wyżej pisałam polecam fp z hamaczkiem

oby to nie było nic poważnego, daj znać.

Do łóżka mam bawełniane z ikeii w gumkę. Wytrzymałe, bo teraz trzecie się na nich wychowa Do wózka nie miałam, używałam pieluchy tetrowej.

U mnie do tej pory rytuał kąpania dzieci należy do męża. My odkąd młoda zaczęła siedzieć, kapiemy ich razem. (nie mamy wanny-wstawiamy dwie wanienki obok siebie)Dzieciaki mają frajdę, nam szybciej idzie kąpiel itp. ale pomału będziemy kończyć wspólne kąpiele. Jednak różnica płci i wieku robi swoje szkoda bo było to wygodne

Nadrobiłam i padam. Jutro ostatni dzień pracy i nie wiem czy czy - ciężarnej nie dogodzisz testament z rozpiską pracy zrobiony, biurko posprzątane, ahhhh...ale już jutro wizyta i zobaczę swojego robaczka a i chyba mamy imię-na 80% będzie Franczesko

Dobrej nocki
Haha rzeczywiscie nie dogodzić. Ja musze swoje biurko ogarnać bo mam armagedon, a chwalą mnie za porzadek w dziale. Cała reszte ogarniam tylko nie swoje biurko haha

Nie moge spac. Sąsiad zaczadził mi mieszkanie smażoną cebulą-uroki bloku i złej wentylacji

Synek

Edytowane przez fiazo
Czas edycji: 2016-02-16 o 06:32
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 06:45   #2778
madzius90
Zakorzenienie

Miqesi jeszcze nie mamy imienia nie możemy się z mężem dogadać w tej kwestii
Mnie się bardzo podoba Zuzanna i chciałabym tak nazwać Córkę. Mam jeszcze kilka innych typów, ale Zuzia przeważa.
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 06:53   #2779
olinka012
Zadomowienie

Cytat:

U córki w zeszły poniedziałek było dwoje dzieci-w tym jedno moje, we wtorek dostaliśmy tel, żeby ją odebrać bo gorączka, a od środy zamknęli całkiem żłobek, bo wszystkie się pochorowały (całe 15szt) . Dzisiaj córcia, już poszła i w sumie była ich już 5

Na moje pytanie do lekarza, do kiedy córa ma zostać w domu, pan dr odp i się śmieje-do wiosny ale taka prawda. Choć oboje stwierdziliśmy że w tym roku wyjątkowe wirusisko szaleje. Chyba w przyszłym roku zaszczepimy się na grype:
My do marca w domu jestesmy. Teraz u Oli przedszkole ma dyżur na ferie. Dopiero tam jest Armagedon :/

Na grypę nigdy się nie szczepilam. Moja znajoma sie szczepila. Powiedziała ze to byl blad. Dopiero po szczepieniu zaczęła tak chorować ze myślała ze się wykończy
olinka012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 07:33   #2780
ewka555
Zakorzenienie

Ale się rozpisalyscie wczoraj

Majkela ja brałam tabl silica i mi pomogly, ale dużo teraz tych suplementów

Ja tez polecam przescieradla bawelniane z Ikei. Tym razem dokupię te same

Mąż wczoraj byl na ip i albo alergia na cos, albo kontaktowe od pacjenta dorwal. Ale ponoć mógłby nas tym zarazić. Wiec kwarantanna w domu i jakies leki bierze

A mnie w nocy zab rozbolal. Musze w końcu zrobić kanalowe. I ktos sie orientuje, jest w końcu darmowe w ciąży czy nie ?

Zebrah, tak, dorwalam ta książkę 😁 o tym tytule byla tez biografia no ale stwierdziłam ze nie o to Ci chodzilo 😁
ewka555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 07:51   #2781
olinka012
Zadomowienie

Podobno 1kanal darmowy (?)
olinka012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 08:28   #2782
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
A to sisia i siusiak, myślicie że nic już sie nie zmieni?
widać bardzo dobrze, na lewym nie ma siusiaka na prawym jest. Nawet gin myszą wskazał, gdzie patrzeć

Synek
Stary 2016-02-16, 08:31   #2783
kanwa
Zakorzenienie

No tak.Tylko większość rzeczy chcę z gemini zamawiać i laktator chyba też.
Motylek a te 319 to z przesyłką?

Ja jak myślę o tym wiadereczku to mi się wydaje że dziecko mi zaraz buzię zanurzy w wodzie albo kręgosłup córci połamię.Taka ze mnie panikara:P

To mydełko też mam ale jak dla mnie to jest do kitu.

Super wiedzieć. I ekstra że cichszy.Już wystarczy że inhakator mam jak traktor.

O wanience z hamaczkiem to jeszcze nie słyszałam.Wyobraźnia mi zadziałała i sobie wyobraziłam maluszka w hamaczku i ciemnych okularach leżącego na słońcu

Też musimy pomyśleć o jakimś koncie dla Idy.Inaczej sobie nie wyobrażam

Boję się jechać do Ikei bo wiem że zaraz mnie poniesie w zakupach .Tym razem dla Idy

Zuzanna to piękne imię

A jakiej wielkości są te prześcieradła z Ikei?

Mam wyrzuty sumienia przy tym Waszym czytaniu.Nie mogę się zebrać za czytanie choć na początku ciąży pochłaniałam książki

Sorki że piszę bez cytowania ale inaczej nie chciało mi wysłać wiadomości z taką ilością cytatów.
kanwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 08:39   #2784
Evelinke
Zakorzenienie

Hej

Ewka dobrze że dostał leki i teraz kwarantanna, żeby was nie pozarażał

Kanwa ja pierdziu to poszalałaś faktycznie
Będzie mała modelka

Widziałam te wiaderko do kąpieli, ale też mam wrażenie że zrobiłabym krzywdę dziecku

Dziewczyny, a wy też macie czasami bóle podbrzusza
Ja miałam wczoraj kilka razy i teraz też trochę ćmi. Nie jest to mocny ból, ale jest i podobny jest do @.
Mam nadzieję, że to macica rośnie
Dobrze, że dzisiaj wizyta, zobaczę naszą kruszynkę
Ostatnie usg 4 tygodnie temu, więc się stęskniłam za niunią

Evelinke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 08:40   #2785
201711281320
Konto usunięte

Witam się z rana i zmykam zaraz, bo trzeba w końcu wszystkie zaległości w pracy wyprostować, bo inaczej do czerwca nie będę mogła odejść...

Cytat:
Też nad nim rozmyślam
Cytat:

To wiaderko do kąpania wydaje się ekstra ale ja się boję że bym dziecko połamała w nim

Ja w ogóle nie wiedziałam o tym wiaderku dopóki koleżanka nie poprosiła mnie żeby zostać z jej córką 4- mies. w domu podczas gdy oni byli na weselu. Na początku też trochę się obawiałam kąpieli bo w ogóle nie sądziłam że dziecko się do tego zmieści jeszcze takie duże ale super poszło.
Mała od razu w nim przyjęła pozycję embrionalną i w ogóle nie trzeba było jej trzymać. Noworodki też podobno się w tym uspokajają, często nawet przysypiają. No i plusem jest to, że nalewa się tylko trochę wody, a dziecko zanurzone prawie po szyję i nie marznie.
Ja już jestem zdecydowana tym bardziej, że przypuszczam, że najmłodsze też nie będzie lubiło kąpieli leżąc na plecach jak starsze rodzeństwo

Prześcieradła do łóżeczka miałam i bawełniane i frotte na gumkach. Do wózka nie używałam- raczej jakiś kocyk miałam, bo zima była i dziecko i tak w kombinezonie leżało, teraz pewnie podłożę jakieś pieluszki flanelowe , bo jakoś nie wierzę, że w końcu mi się trafi nieulewające dziecko, któremu nie będzie trzeba co chwilę zmieniać prześcieradła

Miłego dnia Wam życzę!
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 08:52   #2786
kanwa
Zakorzenienie

Eve powodzenia na wizycie
Do swojego gina idziesz?

Może jak Ida podrośnie to zakupię to wiaderko. Dla noworodka jednak się obawiam.

Ja mam plan kupić prześcieradełka żeby wyłożyć gondole.W lecie to myślę że będziemy przykrywać maluszki pieluszką.A ja planuje zakupić bambusowy otulacz-kocyk bo podobno w razie upałów troszkę chłodzi dzieciątko.

Dziś zaczynam zakupy ciąg dalszy

Po śniadaniu i spacerze porobię fotki ciuszków ♡♡♡

Pada dziś u mnie deszcz
Stary 2016-02-16, 08:55   #2787
fiazo
Zakorzenienie

Evelinke i majkela12 kciuki za wizyty

ja wiaderka nie kupiłam bo miałam wanienkę po mężu :P ewentualnie była też druga u mojej mamy po moim młodszym rodzeństwie

Synek
Stary 2016-02-16, 08:57   #2788
Evelinke
Zakorzenienie

Kanwa tak idę do swojego
Do wizyty jeszcze trochę, bo po 17 ale dzisiaj

Dziękujemy za kciuki

Evelinke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 09:01   #2789
australia87
Zakorzenienie

Dzień dobry

Oglądałam filmik na youtube o tym wiaderku, ale jakoś mnie nie przekonuje, więc zostanę przy zwykłej wanience

Ciuszki z Nexta są super, ale ceny masakryczne Choć, nie powiem, co jakiś czas zaglądam na stronę i korci mnie żeby coś zamówić

A prześcieradełka to nigdy frotte - sama nie lubię na takich spać, więc dziecku też takiego nie zafunduję Na razie mam dwa jerseyowe z Lidla, nie wiem czy jeszcze z jednego nie dokupić...
australia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 09:01   #2790
kanwa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
Evelinke i majkela12 kciuki za wizyty

ja wiaderka nie kupiłam bo miałam wanienkę po mężu :P ewentualnie była też druga u mojej mamy po moim młodszym rodzeństwie
Ja będę miała wanienkę od szwagierki ze stojakiem. Chociaż nie wiem czy ze stojaka będę korzystać.

Cytat:
Napisane przez Evelinke Pokaż wiadomość
Kanwa tak idę do swojego
Do wizyty jeszcze trochę, bo po 17 ale dzisiaj

Dziękujemy za kciuki
Hehe szybko zleci

Kupujesz już dla córci?
Imię wybrane?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości