|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3511 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)
Cytat:
a tak mi się przypomniało.... ktoś sie pytał czym się różni woda od soku z pokrzywy czy brzozy... chyba woda działa słabiej(ale nei wiem, czy sok nie będzie za mocny? ) ja zamierzam stos. wodę w tej masce polecanej przez Marię221 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3513 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ![]() ![]() znalazłam coś takiego: "Sok brzozy (pobrany wiosną), nazywany oskołą, zawiera dużo cukrów i stosuje się go do produkcji napoju, a także w kosmetyce do produkcji tzw. wody brzozowej. " "Z soku brzozowego i alkoholu sporzšdza się tzw. wodę brzozowš, zapobiegajšcš wypadaniu i przetłuszczaniu się włosów oraz likwiduje łupież, nadajšc włosom połysk i elastycznoć. Zbliżone działanie maja również szampony brzozowe. " "Sok brzozowy ma rewelacyjne właściwości oczyszczania wątroby z toksyn, daje wspaniałą elastyczną skórę, leczy trądzik, przyśpiesza porost włosów. Do ich pielęgnacji należy zmieszać go w proporcji 1 do 1 z alkoholem. I na Polki.pl pisza: Gęstwina włosów Według medycyny tradycyjnej świeży sok z brzozy przyspiesza porost włosów. Do ich pielęgnacji należy sporządzić miksturę z soku brzozy i alkoholu w proporcji 1:1. Wcieraj ją codziennie we włosy przez około 7 dni. W trakcie kuracji dużo spaceruj i rozglądaj się za brzozą. Drzewo to promieniuje dobrą energią. Na kilka minut przytul się do niego i czerp życiodajne siły." czyli wynika z tego, że sok brzozowy się pije, a wodę brzozową wykorzystuje w kosmetyce... tylko apropos włosó, to czy ten alkohol(skłądnik wody brzozowej) nie podsusza włosów?? hmmm... a moze tu chodzi o to, że jest [emulgatorem]-czy jak go nazwać? i ładnie miesza ze sobą te olejki w maseczce Marii221, dzięki czemu lepiej odzywia włosy?? cóż, zbyt dużo niewiadomych ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#3514 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3515 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() *woda brzozowa *odżywka Jantar *olejek rycynowy *olejki eteryczne:tymianek, cedr,lawenda,rozmaryna *olej jojoba *olej z pestek winogron i to pod czepek na 2h |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3516 |
Wtajemniczenie
|
Dlaczego się nie da? Składniki są tak skomponowane, żeby przede wszystkim pobudzać odrost włosów. Z tego co czytałam Maria stosuje maseczkę na całą długość z dobrym efektem, ale ja nie widzę sensu takiego postępowania.
#3517 |
Zakorzenienie
|
[quote=nikaa2;5597887]
![]() ![]() ![]() ![]() cóż, zbyt dużo niewiadomych ;][/quote Pięknie dziękuję za tyle informacji ![]() Ale wynika z tego, że zarówno woda brzozowa jak i sok brzozowy zawierają w swoim składzie alkohol, więc nadal nie rozumiem jaka jest różnica między nimi i co jest lepsze.... ![]()
#3518 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS: to było pisane w watku. Dobre to zdanie ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3519 |
Wtajemniczenie
|
nie, nie, nie, sok brzozowy nie zawiera alkoholu... ale woda brzozowa już tak
![]() i tak sobie myślę, ze albo zamiast wody brzozowej stosować sok brzozowy do tej maseczki nie tylko na skórę głowy ale i na włosy ![]() albo wodę brzozową wcierać w skórę głowy, a oleje i olejki eteryczne na całą długość włosów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3520 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() uzywam soku z brzozy (z apteki, firmy phyto pharm) i ma w skladzie 50-60% etanolu. ale nie przesusza wlosow, nawet przed chwila wtarlam w skore. wloski sa puszyste (a mylam rano) i sztywniejsze. dla mnie efekt ok. dawno tego nie robilam, ale teraz nadrabiam bo znowu zaczely mi leciec wlosy. bede przed 7 dni stosowala brzoze a pozniej 7 dni pokrzywe. po takich wcierkach wlosy wypadaja w baaardzo malych ilosciach ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3521 |
The Pink Power Mołderajtor
|
Jeśli chodzi o różnicę między sokiem a wodą, zaryzykowałabym stwierdzenie, że sok jest bardziej skoncentrowany, a woda brzozowa jest roztworem wodnym tego soku, natomiast alkohol w tych preparatach pełni rolę konserwującą, prawdopodobnie występuje w innych stężeniach, jednocześnie rozgrzewa skórę przy jego nakładaniu, przez co ułatwia składnikom wchłonięcie.
Ale zaznaczam, że to tylko moje wnioski. Najłatwiej można to rozstrzygnąć przez wklejenie składu obu mikstur. Natomiast w necie znalazłam jeszcze coś takiego http://www.aptekazielarska.pl/p1028-...organizmu.html . Ciekawe, czy też nadawałoby się do kuracji na wlosy? |
![]() ![]() |
![]() |
#3522 |
Zakorzenienie
|
ja widzialam to w aptece i napisane zeby pic... ale przez picie tez wzmacniaja sie wlosy tylko od wewnatrz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3523 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ten sok jest dosładzany, więc ewentualnie nadaje się do robienia dredów ![]()
![]() |
#3524 | |
|
Cytat:
Ponadto wygląda na to, że mamy tu do czynienia już z trzema preparatami: - sok z brzozy [pobierany z pnia] - woda brzozowa - sok z liści brzozy stabilizowany etanolem Ponieważ zaciekawił mnie temat, przewertowałam źródła z sieci i oto co wywnioskowałam: - czysty sok z brzozy, pozyskiwany z pnia przeznaczony jest do picia - działa oczyszczająco, wspomaga leczenie dróg moczowych i ogólnie wzmacnia organizm - sok zakonserwowany alkoholem daje "100%" wodę brzozową. Tą natomiast rozcieńcza się z wodą i powstaje preparat, który kupujemy w sklepie, nadający się od razy do aplikacji na włosy, ew. na skórę twarzy etc. Podobne działanie na włosy ma napar z kory brzozowej - sok z liści brzozy [Phytopharm] - można i pić i wcierać Wygląda na to, że "surowy" sok nie nadaje się do włosów, gdyż wymaga dodania alkoholu i rozcieńczenia z wodą, ale kto wie, jak tam z nim jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3525 |
Zakorzenienie
|
I wszystko stało się jasne
![]() W takim razie spokojnie będę używać soku (tego z apteki) ![]() Jak się kilka osób zainteresuje problemem, to wspólnymi siłami można wiele osiągnąć ![]() Dziękuję Wam za oświecenie ![]()
#3526 |
Zadomowienie
|
Farmona, Radical, Kompleks odżywczy w ampułkach stymulujący wzrost włosów <-- stosowala ktoras? pomaga?
Chcialabym kupic, ale wiadomo nie chce wyrzucic pieniedzy w błotko ![]() Prosze o wasze zwierzenia ![]()
#3527 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Polecam, te ampułki to rewelacja, wszystko, co obiecują spełniają. Uratowały mi włosy, gdy wypadały
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3528 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
czy w aptece ?? chcialabym kupic jakies ampulki no la ei cena u mnie gra role bo przybiedowalo mnie troche ostatnio. moz ejakis i tanie sie znajda ampulki.??
![]() ![]() |
![]() |
#3529 |
Wtajemniczenie
|
Stosowałam (co prawda dość dawno temu) i byłam bardzo zadowolona.
#3530 | |
|
Cytat:
Jeśli chodzi o inne ampułki, to taniej dostaniesz Joannę z serii Rzepa [15 zł] i ampułki Joanna Z apteczki Babuni [ok. 12 zł, a w sklepach internetowych nawet i po 9 zł się trafiają] - szukaj ich na półkach w hipermarketach, sklepach zielarskich, mogą być także w aptekach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3531 |
Zadomowienie
|
Aha dziex za info
![]() ![]() Musze zlozyc pieniazki na te ampułki i popytac sie w aptece o nie ![]() Mam nadzieje ze bede lepsze niz ten wychwalany wax...
#3532 |
Zadomowienie
|
Ups....Przepraszam za powtarzajace sie posty... :/
Błędy jakies wyskakują...sorki. |
![]() ![]() |
![]() |
#3533 |
Zadomowienie
|
Właśnie wysuszyłam włosy i tak dla odmiany nałożyłam jakieś stare serum Fructisa do prostowania włosów (swego czasu bardzo popularne), którego dawno przestałam używać. To był ten etap kiedy oczekiwało się od takeigo środka cudów, a produkt ich nie zapewniał
![]() ![]() ![]() ![]() Nie chce jednak robić wielkiej rekamy, bo intensywny kokosowy zapach podpowiada kto jest sprawcą - oczywiscie olejek kokosowy ![]() ![]()
![]() |
#3534 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Czy odrastają po nich nowe włosy? kosmita77 możesz mi napisać coś więcej o wcieraniu 7 dniowym soku z brzozy i pokrzywy? Czy wcierasz to w mokre czy w suche włosy? Bo jak myję włosy co drugi dzień, to co drugi dzień mogłabym wcierać w mokre ![]()
Edytowane przez virka Czas edycji: 2007-10-25 o 08:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3535 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ty używasz tego soku z Phyto pharmu?
![]() |
#3537 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3538 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny,naprawde polecam Wam odzywke schwarzkopf gliss kur total repair z 19 skladnikami. cos cudownego. juz po 1 zastosowaniu wlosy sa bardzo mile w dotyku i ladnie pachna. zaplacilam cos kolo 8 zl w rossmanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3539 |
Zakorzenienie
|
No właśnie ja też tego, tylko teraz dziewczyny poleciły Radical ampułki, że są super, i nie wiem co wybrać do wcierania, soki, radical, nafta, wax???
![]() Przecież wszystkiego nie można... Czy zawsze musi być jakiś problem... ![]()
#3540 |
Raczkowanie
|
'Estelle'dzieki
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:47.