|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Copyraptor
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.33
Zagadka
byłam wczoraj u dermatolog i w związku z tym, że biorę izotek, to strasznie pękają mi usta. Poleciła mi na to jakąś maść apteczną, chyba w tubce, nazwa zaczynała się na B. Miała mi zapisać i zapomniałam jej o tym przypomnieć, więc teraz nie wiem. Może któraś z was ma pomysł o jaką maść mogło chodzić?
|
|
|
|
#3482 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;55993871]A według mnie to wina (trudno nazwać obsługiwanie pacjenta winą, ale cóż) pracowników szpitala, że nie egzekwują tego, co jest napisane w regulaminie opieki nocnej i świątecznej. Powinni po prostu odsyłać do lekarza rodzinnego przypadki, które nie są nagłe i nie zagrażają życiu, aż ludzie się nauczą, po prostu. [/QUOTE] No ja temu nie przeczę, dla mnie to oczywiste, że powinni wyrzucać osoby, które nie potrzebują nagłej pomocy. Z drugiej strony wg mnie to nadal nie spowoduje, że kolejek w SORze nie będzie |
|
|
|
|
#3483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3484 | |
|
Zakorzenienie
|
zawsze można skorzystać z http://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/n...eka-zdrowotna/ a nie zasuwać na sor
---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
|
|
#3485 |
|
Naczelna Nastolatka
|
u mnie właśnie SOR jest od opieki nocnej i świątecznej. Nie ma innej placówki.
|
#3486 |
|
Zakorzenienie
|
ale pewnie w wielu miejscach ludzie idą na sor mimo posiadania alternatywy
|
#3487 |
|
Copyraptor
|
Nie bardzo mam jak, nie mam do niej żadnego numeru, a to też nie aż tak ważna sprawa, żeby go próbować zdobywać i się dobijać
pomyślałam po prostu, że może wizażanki będą wiedziały. Właśnie nie, coś innego, Blistex znam to bym zapamiętała. Hmmmm, mogłam pokręcić z B i mogło chodzić o to: http://zolzanna.blogspot.com/2013/07...hej-skory.html Bo to miało być bardzo gęste, a tak o tym piszą. HMM.
Fanpage z moimi rysunkami, które pewnie już gdzieś widziałaś w internecie, tylko nie wiedziałaś, że to moje. Edytowane przez cholernarejestracja Czas edycji: 2016-02-19 o 10:51 |
|
|
|
#3488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3489 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale jak się coś dzieje, to idę do rodzinnego, a nie czekam, aż wydarzy się cud albo będzie tak boleć, żeby mnie miała karetka zabrać. Jest strona kolejki.nfz, gdzie można znaleźć ośrodek z najszybszym terminem. Wybacz, ale z zaparciem to raczej na SORze nikomu nie pomogą. |
|
|
|
|
#3490 |
|
Zakorzenienie
|
Pomocy, zgubiłam odpis od recepty. Gabinet mojego lekarza zamknięty na glucho. Daloby rade odebrać leki na dowód osobisty?
|
|
|
|
#3491 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;55993871]A według mnie to wina (trudno nazwać obsługiwanie pacjenta winą, ale cóż) pracowników szpitala, że nie egzekwują tego, co jest napisane w regulaminie opieki nocnej i świątecznej. Powinni po prostu odsyłać do lekarza rodzinnego przypadki, które nie są nagłe i nie zagrażają życiu, aż ludzie się nauczą, po prostu.
Możesz rozwinąć?[/QUOTE] No tak, tylko potem złoży na Ciebie taki jeden z drugim skargę, lataj potem do NFZ czy Izby Lekarskiej i się tłumacz. Nikt z lekarzy nie ma na to czasu ani ochoty, a pacjenci są tragicznie roszczeniowi. Jak lekarz ma do wyboru, chandryczyć się z takim pół godziny a potem tracić ileś dni na wyjaśnianie sprawy w tych instytucjach, to woli zagryźć zęby i zbadać w te 10 minut. Pomijając fakt, że praktycznie każdy ma w pamięci przypadki, gdzie banalne objawy w stylu sraczki czy przekrwionych oczu okazywały się pierwszą manifestacją czegoś poważnego. Ja dopiero studiuję, chodzę sobie czasem na dyżury na pediatrii i serio, po tym, co tam widziałam kilka razy, to wiem, że choćbym miała zbadać setkę dzieciaków, które powinien był zobaczyć normalny pediatra w poradni a nie lekarz w szpitalu, to nie odeślę do domu bez zbadania. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do SORów, to nie jest tak, że dzwoniąc na pogotowie można poprosić o wizytę domową zwykłego lekarza? Nie pamiętam dokładnie jak to działa, ale była taka sytuacja: mój ojciec jest po sześciu udarach mózgu, po zawale i po półpaścu, więc pogotowie dość często było u nas w ostatnich latach. Rok temu złapał grypę żołądkową i nie chciał pić wody, bo on nie lubi niegazowanej, a po gazowanej mu było niedobrze - nawet tego nie skomentuję, bo bym musiała napisać, że jest starym osłem, a mi nie wypada. W każdym razie nic do niego nie przemawiało i się odwodnił strasznie, spadł mu poziom elektrolitów i zrobiło mu się słabo. Oczywiście nie można się było z nim w ogóle dogadać, leżał jakby miał umierać i tylko stękał "dzwońcie na pogotowie". No to co było robić, mama zadzwoniła, ale tam na szczęście doszli po opisie (zresztą mama też od razu powiedziała, co i jak), że to nie jest żaden nagły przypadek i powiedzieli, że przyślą lekarza (nie karetkę), ale trzeba czekać od 2 do 4 godzin. No i za ok. 3h przyszedł lekarz, zbadał tatę, zapisał jakieś leki i powiedział, że ma pić wodę (surprise, surprise). Całą historię przytaczam dlatego, żeby pokazać, że chyba jest jeszcze jakaś inna opcja poza jechaniem na SOR i pójściem prywatnie, ale nie wiem czy tak to zawsze działa w każdym mieście.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2016-02-19 o 11:47 |
|
|
|
|
#3493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mialam taka sytuacje wyjasniłam i babka tylko poprosiła o moje dane i na co odpis byl, warto podejsc i zapytać
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2016-02-19 o 11:46 |
|
|
|
|
#3494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś swoją przycinałam w takim punkcie z używanymi telefonami, pokrowcami itp i zapłaciłam całe 2zl :P |
|
|
|
|
#3495 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłam używany telefon na allegro, używam od wczoraj. Niestety jest problem, ponieważ naładowana do końca bateria trzymała mi pół dnia. Wygląda to tak, że w momencie gdy robię coś na telefonie to bateria cały czas się wyładowuje. Gdy odkładam telefon ma np. 20% naładowania, a po "odleżeniu" sama się ładuje do np. 80%. I tak w kółko. Przed chwilą z kolei rozładowała mi się podczas rozmowy. W związku z tym może ktoś z was wie czy winna jest bateria, czy może ładowarka lub coś innego? A może jakimś cudem zawilgotniała w paczce? Nigdy nie miałam takiego problemu na allegro, jak to rozwiązać? Nowa oryginalna bateria to koszt ok. 50 zł i na pewno nie zamierzam za to płacić.
Dodam, że gdy pierwszy raz podłączyłam ładowarkę to bardzo szybko z poziomu rozładowania baterii skoczyło do bodajże 80%. Odłączyłam ładowarkę, podłączyłam z powrotem i mimo że było 80% to teraz stan naładowania wynosił ok. 40%. Znowu odłączyłam i podłączyłam- sytuacja ta sama co za pierwszym razem, poziom naładowania był wysoki. Mimo to do (teoretycznie) pełnego naładowania telefon potrzebował ok. 1,5h. Edytowane przez Juli_Juli Czas edycji: 2016-02-19 o 12:03 |
|
|
|
#3496 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ok, doczytalam, ze jednak nie
Edytowane przez evanaeve Czas edycji: 2016-02-19 o 12:08 |
|
|
|
|
#3497 | |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3498 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratujcie
pierwszy raz smartfon w łapie i nie ogarniam. Mam w domu internet więc chciałam być cały czas połączona za pomocą wifi, niby jestem, haso wpisane, świeci się, że wifi włączone a tu już 10zl poleciało z konta
|
|
|
|
#3499 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm... a wiesz może jak sprawdzić czy czasem nie jest zalany?
|
|
|
|
#3500 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Izzie a masz wyłączony przesył danych w sieci?
|
#3501 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3502 | |
|
...
|
Cytat:
W ustawieniach, gdzieś koło opcji WiFi powinno być. Zapisana sieć WiFi to nie znaczy połączona. Kliknij na nazwę i kliknij na połącz. Wysłane przy użyciu Tapatalk.
|
|
|
#3503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W starych telefonach była jakaś magiczna kropka pod obudową, na "bebechach" telefonu, która zmieniała kolor po zalaniu. Nie wiem czy tak jest nadal. Trzeba by go było zabrać do serwisu pewnie. Nie możesz go oddać sprzedawcy? |
|
|
|
|
#3504 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W internecie znalazłam że ludzie mieli takie problemy, ale mieli liveboxa i tam był przycisk reg i po wciśnięciu działało. U mnie takiego przycisku nie ma, mam ruter cisco |
||
|
|
|
#3505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie ustawienie gdzieś musi być, dane, transmisja danych itp. gdzieś pewnie są
|
|
#3506 |
|
Zadomowienie
|
Sprawdziłam i rzeczywiście jest czerwony pasek. Są dwa- jeden i baterii, drugi na telefonie. Niestety czerwony jest ten drugi, więc wymiana baterii jest niepotrzebna i zapewne koszt naprawy telefonu (jeśli da się) nie będzie niski. Zależało mi na tym telefonie, ale w takim przypadku chyba rzeczywiście oddam bo nigdy nie wiadomo co jeszcze mógł ukryć sprzedawca. Teoretycznie można by spróbować naprawić tak żeby sprzedający pokrył koszty, ale nie wiem czy jest sens. Jeśli chcę zwrócić telefon, to kontaktuję się ze sprzedającym czy z allegro?
|
|
|
|
#3507 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra mam, dzięki wszystkim za zaangażowanie
Musiałam połączyć się z WPS (?) i kliknąć jeden przycisk na ruterze
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3508 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
|
|
|
|
#3509 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kilka komentarzy wyżej napisałam, że jest zalany. Mam Sony Ericsson K800i i tutaj jeszcze są te papierki.
|
|
|
|
|
#3510 |
|
Zakorzenienie
|
Pobralam aplikację forum wizaż na telefon. Nie widzę zdjęć dodawanych w postach i nie mogę wejść w linki z podpisów. Jest na to jakiś sposób?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

byłam wczoraj u dermatolog i w związku z tym, że biorę izotek, to strasznie pękają mi usta. Poleciła mi na to jakąś maść apteczną, chyba w tubce, nazwa zaczynała się na B.

tp

pierwszy raz smartfon w łapie i nie ogarniam. Mam w domu internet więc chciałam być cały czas połączona za pomocą wifi, niby jestem, haso wpisane, świeci się, że wifi włączone a tu już 10zl poleciało z konta