![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
O, widzę że wątek w sam raz dla mnie. Na razie jestem po jednej wizycie u endo, w kwietniu kolejna. W między czasie usg mnie czeka (tylko muszę dowiedzieć się jak długo ważne jest skierowanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
hej
![]() pomożecie w interpretacji? TSH 2,592 µIU/ml 0,350 4,940 N FT3 2,35 pg/ml 1,71 3,71 N FT4 0,80 ng/dl 0,70 1,48 N anty-TPO 0,24 IU/ml 0,00 5,61 N jak to jest z tym anty-TPO? powinnam mieć 0 IU/ml żeby wynik był ok? czy mam powody do zmartwień co do hormonów tarczycy? mam 23lata |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
czasem troszkę winny
|
Cytat:
Anty-TPO w normie jak najbardziej.
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
co z takim niskim FT4 można zrobić? czy to niedoczynność? dodam, że mam problem z niskim poziomem estrogenów ![]() Edytowane przez iaminlove Czas edycji: 2016-02-20 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Witajcie Dziewczyny!
Od mniej więcej 10 lat mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Czuję się dobrze, od początku leczenia mam stałą dawkę Euthyrox 50, endokrynolog nie widzi potrzeby podawania innej dawki leku. Moje TSH wynosi ok. 2,50 (właściwie przez cały okres leczenia wynik oscyluje około tej wartości). Wobec tego moje pytanie. Chciałabym świadomie zaplanować ciążę. Może to trochę niedorzeczne, ale chciałabym, żeby doszło do tego jak najszybciej, w związku z dłuższym wyjazdem mojego TŻ do pracy. Proszę o radę, co robić?. Wiem, że muszę udać się do endokrynologa, ale prywatnie udało mi się umówić wizytę dopiero na 08.06 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Witajcie! Od 4 lutego biorę Letrox 50, jest to mój pierwszy lek na niedoczynnosć tarczycy. Od wczoraj czuję się dziwnie. Wczoraj pół dnia przespałam i ciężko było mi złapac oddech, a dziś o mało co nie zemdlałam. Nagle zrobilo mi się ciemno przed oczami. Czy to mogą być jakieś skutki uboczne Letroxu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idź jeszcze na USG może? Bo ja miałam do tego usg i wyszło że mam bardzo małą tarczycę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
Dziś odebrałam wynik TSH, mam ponad 3. Biorę euthyrox 75 na pół. Mogę zwiększyć sobie na 50? Co prawda lekarza mam 3 marca, ale już chciałam zacząć działać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() FT3 2,79 pg/ml FT4 1,22 ng/dl TSH 3,999 mU/l Biorę tabletki anty (już długo ale nie zareagowałam wzrostem wagi po nich) i mam teraz problem ze schudnięciem mimo diety (pod opieką dietetyka) i aktywności fizycznej. Czy podwyższone TSH może być tego powodem? |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
Hejka!
Dziewczyny może wiecie po ile dni brania zwiększonej dawki euthyrox efekt będzie widoczny w poziomie TSH? Chodzi mi o to, że chcę sama sobie zwiększyć dawkę. Leczę się od sierpnia, TSH na początku miałam coś ok. 5, zaczynałam od dawki 25, po 2 tygodniach brałam już 50 i po 3 miesiacach TSH było ok. 2.75, ale źle się czułam i endo zwiększyła dawkę do 75, po kolejnych 3 miesiącach TSH jest teraz 3,9. Czyli zaczęło rosnąć. Chcę sama sobie zwiększyć dawkę i za 4 tygodnie pójść sprawdzić TSH. Jak myślicie czy 4 tygodnie to wystarcząjąco dużo czasu aby tsh poszło w dół? Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Warto zbadać cała trójkę, zobaczysz czy ze wzrostem dawki rośnie tez stężenie ft4, a ft3 pokaże jak wyglada u ciebie konwersja.
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Pytanko: jestem teraz chora na gardlo i zapomnialam sie rano i zaraz po antybiotyku wyssalam strepsils. Jest sens brac po tym euthyrox czy psuje to bycie na czczo?
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma sensu. Euthyrox powinien byc brany w odstępie 4 godzin od innych leków.
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Hm to jak w takim razie robicie z euthyroxem wlasnie biorac np. antybiotyk trzy razy dziennie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i takie pytanie, czy po euthyroxie ale przed śniadaniem mogę pić kawe/herbatę (bez cukru,mleka)czy tylko woda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja kawe wypijam przed sniadaniem ale po odczekaniu czasu jak do posilku. Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Zawsze łakoma.
|
Cześć dziewczyny, właśnie wróciłam od lekarza endokrynologa. Pokazałam jej moje wyniki TSH oraz USG tarczycy, które robiłam w tym roku i z roku 2009. Tak jak już pisałam TSH miałam prawidłowe, na USG z tego roku jak i z 2009 wszystko gra. Stwierdziła, że jeden płat mi się ciut powiększył, drugi ciut zmniejszył na przestrzeni prawie 7 lat. Ale, że wykonywały to dwie różne osoby i na różnych modelach usg, więc te wyniki nie muszą idealnie precyzyjne. Najważniejsze, że nie mam guzów, no i że wszystko jest jednolite. Jednie co stwierdziła, że nie ma pokazanej objętości. Bo na mojej szyi wygląda jakbym miała problemy z tarczycą, a z wynikami jest super. Stwierdziła, ze tak mi się okłada tłuszcz na szyi i zaleciła ćwiczenia gimnastyczne, aby go zbić. Spytałam się jej o inne badania, to powiedziała, że nie są potrzebne. I żadnego jodu nie będzie mi przepisywać, bo to się mija z celem (ostatni endokrynolog kazał mi łykać). Popatrzyła jeszcze na moje wyniki z krwi i tam był testosteron całkowity podwyższony. Powiedziała, ze samo to badanie nic nam nie da i kazała mi zrobić jeszcze raz badania, ale z SHBG w 4-8 dniu cyklu. Jak jest podwyższony testosteron u kobiet to mogą występować nadmierne owłosienie, trądzik lub problemy z włosami (wypadania, zakola). Odpowiedziałam, że owłosienia mam bardzo mało jak na kobietę, trądziku nie mam, a z włosami zawsze miałam problem, bo cienkie, rzadkie, wypadające i ogólnie nie chciały mi rosnąć. Także czeka mnie kolejne kłucie i znowu wizyta u endokrynologa.
#143 | |
dead & alive
|
Cytat:
Choroba to stan krótkotrwały, więc jeżeli kilka razy weźmiesz euthyrox i 30 minut później antybiotyk i przez to euthyrox gorzej się wchłonie to nie będzie to miało dużego znaczenia dla całego przebiegu niedoczynności. ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Akurat Nolpaza ogranicza przyswajanie większości leków, więc tutaj byłabym ostrożniejsza z odstępem czasowym. Mi gastrolog w przypadku brania euthyroxu kazał brać IPP w ciągu dnia, żeby odstęp był większy i też działał prawidłowo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do kawy to pytam bo czasami mam takie dni, że wstaje bardzo wczesnie,biorę tabletkę, międzyczasie się zbieram,myje,maluje i taka kawa międzyczasie jak się jaglanka gotuje by się przydała :d |
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
dead & alive
|
Kawę powinno się pić minimum 2h po Euthyroxie.
Ja jednak nie czekam dłużej niż te 30 minut ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Robię identycznie, rano jak tylko się obudzę (5-6) to od razu tabletka, ewentualnie wizyta w toalecie, i z powrotem do łóżka. Mniej więcej 2 godziny później kawa, i jakieś 5 godzin później śniadanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.