Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-19, 16:07   #121
Armara
Raczkowanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

O, widzę że wątek w sam raz dla mnie. Na razie jestem po jednej wizycie u endo, w kwietniu kolejna. W między czasie usg mnie czeka (tylko muszę dowiedzieć się jak długo ważne jest skierowanie ). TSH na razie ciut powyżej normy (4.3), leki mam te najsłabsze, za miesiąc zrobię ponownie tsh i zobaczę czy jest jakaś różnica.
Armara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-20, 12:50   #122
iaminlove
Raczkowanie

hej

pomożecie w interpretacji?

TSH 2,592 µIU/ml 0,350 4,940 N
FT3 2,35 pg/ml 1,71 3,71 N
FT4 0,80 ng/dl 0,70 1,48 N
anty-TPO 0,24 IU/ml 0,00 5,61 N

jak to jest z tym anty-TPO? powinnam mieć 0 IU/ml żeby wynik był ok?

czy mam powody do zmartwień co do hormonów tarczycy?
mam 23lata
iaminlove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-20, 14:06   #123
niewinny roz
czasem troszkę winny

Cytat:
Napisane przez iaminlove Pokaż wiadomość
hej

pomożecie w interpretacji?

TSH 2,592 µIU/ml 0,350 4,940 N
FT3 2,35 pg/ml 1,71 3,71 N
FT4 0,80 ng/dl 0,70 1,48 N
anty-TPO 0,24 IU/ml 0,00 5,61 N

jak to jest z tym anty-TPO? powinnam mieć 0 IU/ml żeby wynik był ok?

czy mam powody do zmartwień co do hormonów tarczycy?
mam 23lata
Masz niskie FT4.
Anty-TPO w normie jak najbardziej.
Stary 2016-02-20, 14:41   #124
iaminlove
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niewinny roz Pokaż wiadomość
Masz niskie FT4.
Anty-TPO w normie jak najbardziej.

co z takim niskim FT4 można zrobić? czy to niedoczynność?

dodam, że mam problem z niskim poziomem estrogenów , na które się lecze, i przyjmuje hormony

Edytowane przez iaminlove
Czas edycji: 2016-02-20 o 14:58
iaminlove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-21, 20:10   #125
jareczkowa
Przyczajenie

Witajcie Dziewczyny!
Od mniej więcej 10 lat mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Czuję się dobrze, od początku leczenia mam stałą dawkę Euthyrox 50, endokrynolog nie widzi potrzeby podawania innej dawki leku. Moje TSH wynosi ok. 2,50 (właściwie przez cały okres leczenia wynik oscyluje około tej wartości). Wobec tego moje pytanie. Chciałabym świadomie zaplanować ciążę. Może to trochę niedorzeczne, ale chciałabym, żeby doszło do tego jak najszybciej, w związku z dłuższym wyjazdem mojego TŻ do pracy. Proszę o radę, co robić?. Wiem, że muszę udać się do endokrynologa, ale prywatnie udało mi się umówić wizytę dopiero na 08.06 . Ginekolog nie widzi przeszkód w staraniach, jednak wolałabym się upewnić. Dzięki za każde rady
jareczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-21, 20:38   #126
Wilanka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jareczkowa Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny!
Od mniej więcej 10 lat mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Czuję się dobrze, od początku leczenia mam stałą dawkę Euthyrox 50, endokrynolog nie widzi potrzeby podawania innej dawki leku. Moje TSH wynosi ok. 2,50 (właściwie przez cały okres leczenia wynik oscyluje około tej wartości). Wobec tego moje pytanie. Chciałabym świadomie zaplanować ciążę. Może to trochę niedorzeczne, ale chciałabym, żeby doszło do tego jak najszybciej, w związku z dłuższym wyjazdem mojego TŻ do pracy. Proszę o radę, co robić?. Wiem, że muszę udać się do endokrynologa, ale prywatnie udało mi się umówić wizytę dopiero na 08.06 . Ginekolog nie widzi przeszkód w staraniach, jednak wolałabym się upewnić. Dzięki za każde rady
Moja endo powiedziała, że na zajście w ciążę najlepiej mieć tsh ok 1-1,5. Ja jak zaszłam to miałam 1,61, więc może lepiej żeby Ci jeszcze trochę spadlo. Chociaż wiele dziewczyn zachodzi z wyższym. Niestety ciąża nie jest na zawołanie i zaplanowanie, ale życze powodzenia i szybkiego zaciążenia
Wilanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-21, 21:24   #127
chewinggum
Raczkowanie

Witajcie! Od 4 lutego biorę Letrox 50, jest to mój pierwszy lek na niedoczynnosć tarczycy. Od wczoraj czuję się dziwnie. Wczoraj pół dnia przespałam i ciężko było mi złapac oddech, a dziś o mało co nie zemdlałam. Nagle zrobilo mi się ciemno przed oczami. Czy to mogą być jakieś skutki uboczne Letroxu?
chewinggum jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-22, 08:43   #128
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iaminlove Pokaż wiadomość
co z takim niskim FT4 można zrobić? czy to niedoczynność?

dodam, że mam problem z niskim poziomem estrogenów , na które się lecze, i przyjmuje hormony
Ja miałam takie samo FT4 a TSH miałam 2,3 przy rozpoczęciu leczenia niedoczynności
idź jeszcze na USG może? Bo ja miałam do tego usg i wyszło że mam bardzo małą tarczycę...

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-22, 13:33   #129
ttulipanekk
Przyczajenie

Dziś odebrałam wynik TSH, mam ponad 3. Biorę euthyrox 75 na pół. Mogę zwiększyć sobie na 50? Co prawda lekarza mam 3 marca, ale już chciałam zacząć działać
ttulipanekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-22, 15:26   #130
mizka
Przyczajenie

Hej dziewczyny co prawda jestem umówiona na 7 marca do endo , ale jak interpretować te wyniki?

FT3 2,79 pg/ml
FT4 1,22 ng/dl
TSH 3,999 mU/l

Biorę tabletki anty (już długo ale nie zareagowałam wzrostem wagi po nich) i mam teraz problem ze schudnięciem mimo diety (pod opieką dietetyka) i aktywności fizycznej. Czy podwyższone TSH może być tego powodem?
mizka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-22, 15:35   #131
zaksy
Rozeznanie

Hejka!
Dziewczyny może wiecie po ile dni brania zwiększonej dawki euthyrox efekt będzie widoczny w poziomie TSH? Chodzi mi o to, że chcę sama sobie zwiększyć dawkę. Leczę się od sierpnia, TSH na początku miałam coś ok. 5, zaczynałam od dawki 25, po 2 tygodniach brałam już 50 i po 3 miesiacach TSH było ok. 2.75, ale źle się czułam i endo zwiększyła dawkę do 75, po kolejnych 3 miesiącach TSH jest teraz 3,9. Czyli zaczęło rosnąć. Chcę sama sobie zwiększyć dawkę i za 4 tygodnie pójść sprawdzić TSH. Jak myślicie czy 4 tygodnie to wystarcząjąco dużo czasu aby tsh poszło w dół? Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-22, 15:43   #132
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaksy Pokaż wiadomość
Hejka!
Dziewczyny może wiecie po ile dni brania zwiększonej dawki euthyrox efekt będzie widoczny w poziomie TSH? Chodzi mi o to, że chcę sama sobie zwiększyć dawkę. Leczę się od sierpnia, TSH na początku miałam coś ok. 5, zaczynałam od dawki 25, po 2 tygodniach brałam już 50 i po 3 miesiacach TSH było ok. 2.75, ale źle się czułam i endo zwiększyła dawkę do 75, po kolejnych 3 miesiącach TSH jest teraz 3,9. Czyli zaczęło rosnąć. Chcę sama sobie zwiększyć dawkę i za 4 tygodnie pójść sprawdzić TSH. Jak myślicie czy 4 tygodnie to wystarcząjąco dużo czasu aby tsh poszło w dół? Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi
Po 4 tyg. powinno być widać efekty w postaci spadku TSH Najbardziej optymalny czas to te 4- 6 tyg.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-22, 17:01   #133
fi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Po 4 tyg. powinno być widać efekty w postaci spadku TSH Najbardziej optymalny czas to te 4- 6 tyg.

Warto zbadać cała trójkę, zobaczysz czy ze wzrostem dawki rośnie tez stężenie ft4, a ft3 pokaże jak wyglada u ciebie konwersja.
Stary 2016-02-23, 07:12   #134
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Pytanko: jestem teraz chora na gardlo i zapomnialam sie rano i zaraz po antybiotyku wyssalam strepsils. Jest sens brac po tym euthyrox czy psuje to bycie na czczo?
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 07:31   #135
fi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Pytanko: jestem teraz chora na gardlo i zapomnialam sie rano i zaraz po antybiotyku wyssalam strepsils. Jest sens brac po tym euthyrox czy psuje to bycie na czczo?

Nie ma sensu. Euthyrox powinien byc brany w odstępie 4 godzin od innych leków.
Stary 2016-02-23, 08:42   #136
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Hm to jak w takim razie robicie z euthyroxem wlasnie biorac np. antybiotyk trzy razy dziennie?
Stary 2016-02-23, 08:43   #137
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
Nie ma sensu. Euthyrox powinien byc brany w odstępie 4 godzin od innych leków.
A jak się ma do tego np Wit c czy omega3? Bo ja np te dwa suplementy biorę po śniadaniu zaraz...

No i takie pytanie, czy po euthyroxie ale przed śniadaniem mogę pić kawe/herbatę (bez cukru,mleka)czy tylko woda?

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 08:45   #138
agnieszka_2612
Zakorzenienie

A ja biorę na czczo 2 tabletki... Euthyrox i Nolpaza... to co? 4h miałabym nie jeść? bo Nolpazę też muszę brać na czczo...

Stary 2016-02-23, 09:01   #139
paolkalo1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
A jak się ma do tego np Wit c czy omega3? Bo ja np te dwa suplementy biorę po śniadaniu zaraz...

No i takie pytanie, czy po euthyroxie ale przed śniadaniem mogę pić kawe/herbatę (bez cukru,mleka)czy tylko woda?
To suplementy a nie leki wiec co innego.
Ja kawe wypijam przed sniadaniem ale po odczekaniu czasu jak do posilku.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-23, 09:05   #140
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Hm to jak w takim razie robicie z euthyroxem wlasnie biorac np. antybiotyk trzy razy dziennie?
Ja biorę zawsze Letrox najpierw, a po pół godz. czy więcej (zależy od godziny przyjmowania antybiotyku) antybiotyk.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 09:06   #141
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ja biorę zawsze Letrox najpierw, a po pół godz. czy więcej (zależy od godziny przyjmowania antybiotyku) antybiotyk.
Zwykle tez tak robie, ale dziewczyny pisza, ze musza byc az 4h przerwy.
Stary 2016-02-23, 09:08   #142
CarycaKatarzynaI
Zawsze łakoma.

Cytat:
Napisane przez CarycaKatarzynaI Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za radę. Zobaczymy co lekarka powie na moje wyniki i co zaproponuje. Po wizycie Wam napiszę jak mi poszło
Cześć dziewczyny, właśnie wróciłam od lekarza endokrynologa. Pokazałam jej moje wyniki TSH oraz USG tarczycy, które robiłam w tym roku i z roku 2009. Tak jak już pisałam TSH miałam prawidłowe, na USG z tego roku jak i z 2009 wszystko gra. Stwierdziła, że jeden płat mi się ciut powiększył, drugi ciut zmniejszył na przestrzeni prawie 7 lat. Ale, że wykonywały to dwie różne osoby i na różnych modelach usg, więc te wyniki nie muszą idealnie precyzyjne. Najważniejsze, że nie mam guzów, no i że wszystko jest jednolite. Jednie co stwierdziła, że nie ma pokazanej objętości. Bo na mojej szyi wygląda jakbym miała problemy z tarczycą, a z wynikami jest super. Stwierdziła, ze tak mi się okłada tłuszcz na szyi i zaleciła ćwiczenia gimnastyczne, aby go zbić. Spytałam się jej o inne badania, to powiedziała, że nie są potrzebne. I żadnego jodu nie będzie mi przepisywać, bo to się mija z celem (ostatni endokrynolog kazał mi łykać). Popatrzyła jeszcze na moje wyniki z krwi i tam był testosteron całkowity podwyższony. Powiedziała, ze samo to badanie nic nam nie da i kazała mi zrobić jeszcze raz badania, ale z SHBG w 4-8 dniu cyklu. Jak jest podwyższony testosteron u kobiet to mogą występować nadmierne owłosienie, trądzik lub problemy z włosami (wypadania, zakola). Odpowiedziałam, że owłosienia mam bardzo mało jak na kobietę, trądziku nie mam, a z włosami zawsze miałam problem, bo cienkie, rzadkie, wypadające i ogólnie nie chciały mi rosnąć. Także czeka mnie kolejne kłucie i znowu wizyta u endokrynologa.
Stary 2016-02-23, 09:39   #143
blue3
dead & alive

Cytat:
Biorę rano Euthyrox, a w trakcie śniadania pozostałe leki. Na pewno nie zachowuję odstępu 4h. Podejrzewam, że właśnie dlatego mam większą dawkę Euthyroxu (bo słabiej się wchłania), ale jakbym miała zachowywać odstęp 4h to śniadanie jadłabym w południe.

Choroba to stan krótkotrwały, więc jeżeli kilka razy weźmiesz euthyrox i 30 minut później antybiotyk i przez to euthyrox gorzej się wchłonie to nie będzie to miało dużego znaczenia dla całego przebiegu niedoczynności.

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Napisane przez agnieszka_2612 Pokaż wiadomość
A ja biorę na czczo 2 tabletki... Euthyrox i Nolpaza... to co? 4h miałabym nie jeść? bo Nolpazę też muszę brać na czczo...
Akurat Nolpaza ogranicza przyswajanie większości leków, więc tutaj byłabym ostrożniejsza z odstępem czasowym. Mi gastrolog w przypadku brania euthyroxu kazał brać IPP w ciągu dnia, żeby odstęp był większy i też działał prawidłowo
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 09:40   #144
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość

Akurat Nolpaza ogranicza przyswajanie większości leków, więc tutaj byłabym ostrożniejsza z odstępem czasowym. Mi gastrolog w przypadku brania euthyroxu kazał brać IPP w ciągu dnia, żeby odstęp był większy i też działał prawidłowo
Mi tego lekarz, który przepisywał Nolpazę nie powiedział a się pytałam i tak już ją kończę...

Stary 2016-02-23, 09:44   #145
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paolkalo1 Pokaż wiadomość
To suplementy a nie leki wiec co innego.
Ja kawe wypijam przed sniadaniem ale po odczekaniu czasu jak do posilku.

Czyli z suplementami jest spoko
A co do kawy to pytam bo czasami mam takie dni, że wstaje bardzo wczesnie,biorę tabletkę, międzyczasie się zbieram,myje,maluje i taka kawa międzyczasie jak się jaglanka gotuje by się przydała :d

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 09:55   #146
blue3
dead & alive

Kawę powinno się pić minimum 2h po Euthyroxie.
Ja jednak nie czekam dłużej niż te 30 minut
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 10:26   #147
201607131114
Konto usunięte

Cytat:

Aktualnie jestem chora to dorzucę swoje trzy grosze - nastawiam sobie budzik ma np. 5 czy 6, przy łożku mam euthyrox i wodę, biorę i idę dalej spać
201607131114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 10:41   #148
Armara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kumiho Pokaż wiadomość
Aktualnie jestem chora to dorzucę swoje trzy grosze - nastawiam sobie budzik ma np. 5 czy 6, przy łożku mam euthyrox i wodę, biorę i idę dalej spać
Robię identycznie, rano jak tylko się obudzę (5-6) to od razu tabletka, ewentualnie wizyta w toalecie, i z powrotem do łóżka. Mniej więcej 2 godziny później kawa, i jakieś 5 godzin później śniadanie.
Armara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 10:46   #149
paolkalo1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Armara Pokaż wiadomość
Robię identycznie, rano jak tylko się obudzę (5-6) to od razu tabletka, ewentualnie wizyta w toalecie, i z powrotem do łóżka. Mniej więcej 2 godziny później kawa, i jakieś 5 godzin później śniadanie.
Haha, ja tak zawsze mezowi wciskam na spiaco bo ja wstaje przed praca o 5 a on o 8

paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 12:28   #150
jareczkowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wilanka Pokaż wiadomość
Moja endo powiedziała, że na zajście w ciążę najlepiej mieć tsh ok 1-1,5. Ja jak zaszłam to miałam 1,61, więc może lepiej żeby Ci jeszcze trochę spadlo. Chociaż wiele dziewczyn zachodzi z wyższym. Niestety ciąża nie jest na zawołanie i zaplanowanie, ale życze powodzenia i szybkiego zaciążenia
Dziewczyny, czy w takim razie powinnam sama pokombinować z dawką leku? Wiem, że niektóre z Was same sobie radzą, żeby poziom spadł. Jak to zrobić?
jareczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości