|
|
#571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparat na zęby Groupon- warto?
Cytat:
nic nie będziesz czuła, oprócz rozpierania. Ja akurat trochę wydałam na to, ale byłam w najlepszej klinice w mieście, a oni się cenią, u nich ceny wahają się od 350 do 800 zł za dłutowanie zęba zatrzymanego. Trwac to bedzie trochę dłużej niż zwykłe rwanie, ale tyle różnic dla Ciebie, więcej pracy dla chirurga
|
|
|
#572 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Ja będę mieć usuwane dwie ósemki na górze, które już są wyrośnięte. Proponowała mi, że nawet dzisiaj to może zrobić, ale jakoś tak wolałam się przygotować psychicznie na to. Dwie ósemki na dole mam jeszcze w dziąsłach, więc powiedziała, że w trakcie leczenia to będzie robić.
|
|
|
|
#573 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#574 |
|
Rozeznanie
|
Ja płaciłam po 1000zł za jedną stronę (czyli góra i dół po jednej stronie). Znieczulenie miejscowe.
|
#575 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dopłacałam tylko za mocniejsze znieczulenie coś ok 20 zł.
|
|
|
#576 |
|
Konto usunięte
|
Minai aparat miałam zakładać już rok temu, ale zaczęłam mieć wątpliwości co do wybranego ortodonty, który chciał ode mnie ściągać kasę za każą najmniejszą pierdołę
. Także zaczęłam szukać innego, byłam w sumie u 5 ortodontów na konsultacjach w tym u 3 miałam już umawiany termin na montaż aparatu, ale jednak zawsze coś mi w planie leczenia lub samym lekarzu nie odpowiadało. Jedna lekarka w ogóle teraz wyniosła się z mojego miasta, przyjmuje gdzieś indziej więc ładnie by mnie załatwiła, musiałabym w trakcie leczenia szukać innego lekarza. Do tego w między czasie doszło jeszcze leczenie zęba, którego jeden dentysta mi spi..ł, musiałam w nim lekarstwo nosić więc o ten czas też aparat się przesunął. No ale ostatecznie się udało, na razie z mojej lekarki i całej kliniki jestem zadowolona i mam nadzieję, że tak zostanie ![]() Co do podwyższeń to już jest coraz lepiej, przyzwyczajam się pomału, ale i tak będę szczęśliwa jak mi je w końcu zdejmą. MOje chyba też się zaczynają ścierać bo górny kieł już prawie mi się styka z dolnym a powinna być między nimi przerwa żeby zęby w tym miejscu mogły się minąć. W poniedziałek ta przerwa była większa więc chyba też będę musiała się wybrać na dołożenie cementu ![]() sandrek podoba mi się plan twojej ortodontki, dobrze że nie chce wyrywać nic poza ósemkami. Chociaż dziwi mnie trochę ta zmiana, jakbyś poprzednio założyła u niej aparat to już byś nie miała czwórek, a teraz jednak da się bez wyrywania. No ale może teraz inne metody stosuje
|
|
|
|
#577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona robi ciągle jakieś szkolenia to może dlatego taka zmiana decyzji. Właściwie minęło pół roku od ostatniej wizyty. Jak czasem znowu zapomni, co mi mówiła to jej przypomnę, bo ten plan bardzo mi się podoba. Muszę nauczyć się czyścić zęby nitką, eh. |
|
|
|
|
#578 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Spore te widełki. Mi jedna pani powiedziała jasno, że dokładnie 800 zł za zabieg na jednym zębie. Mimo że mnie stać, to wolałabym tańszą opcję. Może max 400 zł. ;C Cytat:
Podobno na NFZ za darmo nawet u tej samej pani co życzy sobie 800 zł. Ale tak mi się życie potoczyło, że nie mam ubezpieczenia chwilowo i nie wiem czy opłaci mi się wykupywać na te kilka tygodni z wyrywaniem. Jak żyć? : ( |
||
|
|
|
#579 | |
|
Kocia i psia mama :)
|
Cytat:
![]() Ja usuwałam chirurgicznie w Warszawie (400 zł) i mimo tego, że jestem straszą panikarą, panicznie się bałam, paznokcie wszystkie poobgryzane i trzęsące ręce to nic nie czułam
|
|
|
|
|
#580 |
|
Konto usunięte
|
Trójmiasto. Gdynia, Sopot. Bez Gdańska. W sumie mam już polecanych wybranych. Po prostu zdziwiło mnie, że tak drogo. Chciałam wiedzieć czy wszędzie takie ceny. Ale jeśli da się taniej kogoś polecanego, to sprawdzę co i jak.
|
|
|
|
#581 |
|
Rozeznanie
|
Ja wyrywałam w Wwie i raczej w drogim miejscu.
|
#582 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po plombowaniu, jeszcze dwie wizyty leczenia mnie czekają.
|
|
|
|
#583 |
|
Raczkowanie
|
Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Ja chirurgicznie miałam wyciągane z dziąsła dwie 8 na koszt NFZ. (Chociaż tyle skorzystałam za te wszystkie lata płacenia składek). Gdybym chciała prywatnie w tym gabinecie usunąć 8 to koszt wyrwania jednej wiązałby się z wydatkiem 500zł
wolałam tą kasę przeznaczyć na hassa.
|
|
|
|
#584 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa
Ja ostatecznie nie wyrywałam ósemek, ale orientowałam się w cenach. W moim mieście przyjmuje chirurg szczękowy z krakowskiej kliniki - bierze ok. 300 zl za jednego zęba. Na pewno-jeśli jest tylko taka możliwość-dobrze jest wyrwać ósemki na NFZ bo pomimo ze ten rozstrzał cenowy jest spory to czy to jest 300 zl czy 800 to lepiej je wydać na co innego
|
|
|
|
#585 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie stomatolog bierze 150 zł. Ale też zależy, czy już wyrósł czy jeszcze nie.
|
|
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! Od wczoraj mam aparat (na razie tylko górny łuk) Damon Clear. Jest lepiej niż myślałam, że będzie, raczej bezboleśnie
nawet zjadłam na jajecznicę! Chętnie dołączę do wątku żeby móc wymienić się doświadczeniami ))
|
#587 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja też wczoraj zakładałam aparat tyle że zwykły metalowy Ja próbowałam jeść paluszki ale poległam i zamiast tego zjadłam tylko serek
|
|
#588 |
|
Zakorzenienie
|
elffik13, paluszków bym się nie odważyła
jem w miarę normalnie, tylko raczej miękkie rzeczy (makaron, mięso mielone, owoce krojone, chleb w kawałkach bez skórki), ale jednak gryzienie nie jest zbyt przyjemne I jak się czujesz z nowym dodatkiem? Ja mimo wszystko mam trochę ochotę to zdjąć choć nie jest aż tak źle jak myślałam
|
#589 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Z tymi paluszkami to wyszło tak że więcej zjadł mój pies niż ja XD Ale ogólnie to jest spoko. Najgorzej jest przy myciu zębów :-( myślałam że się wczoraj popłaczę ale teraz już jest lepiej
|
|
#590 | |
|
Raczkowanie
|
Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
Prawdopodobnie będę musiała usunąć jeszcze jedną górną 8 ale niestety u mojego chirurga na NFZ już się nie uda bo teraz przyjmuje tylko prywatnie a również jestem podobnego zdania jak Ty- jeśli można na NFZ to trzeba korzystać. W końcu na to m.in. Idą nasze podatki
Edytowane przez dolceana Czas edycji: 2016-02-20 o 22:36 |
|
|
|
|
#591 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#592 | ||
|
Konto usunięte
|
Ja ósemek nie musiałam wyrywać bo moje wyrosły normalnie w całości i się w łuku zmieściły, ale cenowo w mojej klinice to koszt 400-600 zł w zależności od tego czy ząb jest zatrzymany czy wyrośnięty. Spore rozbieżności cenowe z tego co widzę po waszych wpisach. Gdybym miała usuwać też chyba starałabym się to na NFZ zrobić.
Cytat:
Cytat:
Jak dla mnie pierwszy dzień była najgorszy, drugiego już jadłam wszystko normalnie. Chipsy i popcorn też mi się już zdarzyło pochrupać ![]() Testuję od kilku dni irygator i bardzo mi się podoba to urządzenie. Znacznie ułatwia mi higienę przy aparacie. Teraz właściwie tylko szczoteczka elektryczna, irygator, płyn do płukania i czysto. |
||
|
|
|
#593 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że coraz więcej nas zadrutowanych tutaj. Super!
![]() Ja natomiast ostatnio coraz więcej się irytuje na ilość koniecznych zmian. Miałam wstawiać 3 implanty. Z jednego zrezygnowaliśmy na rzecz zamknięcia luki - może uda się wtedy wyciągnąć ósemkę, która siedzi w dziąśle praktycznie poziomo. Drugi implant odpada - za miękka kość. Trzeci implant miał już ustalony dzień zabiegu, jednak 3 dni przed nim zrobiłam pantamograf, na którym się okazało, ze niestety w luce kości... nie mam. Także najpierw musiałabym przejść przeszczep tkanki kostnej, po którym chirurg nie zagwarantuje, że a) jeden wystarczy, b) implant się przyjmie i będzie długo i dobrze służył. Zgodnie - ja, chirurg i ortodonta stwierdziliśmy, że jednak lepiej będzie wstawić mosty. Także zamiast 3 implantów, czekają mnie 2 mosty. Z jednej strony duża ulga finansowa, z drugiej strony to są jednak mosty i ingerencja w zdrowe zęby. ![]() Mimo wszystko do końca bliżej niż dalej. Ostatnie miesiące leczenia, a potem dłuuuuuuuuuuugo jeszcze retencja. Szukam zatem protetyka. Byłaby któraś z Was w stanie polecić dobrego protetyka we Wrocławiu? |
|
|
|
#594 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
Napisz coś więcej, jaki masz plan leczenia i ile będzie trwało
|
|
|
#595 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie 2 marca kolejna wizyta
W kwietniu minie rok jak założyłam aparat i różnica jest już na tyle duża, że sama w nią czasem nie wierzę Tym razem z góry zapowiem mojemu orto, że nie chcę przezroczystych ligatur - pierwszy tydzień jeszcze wyglądają, ale teraz są już żółte i nieładnie wyglądają wolałam szare
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Em! Widziałam, że też masz aparat na blogu i insta
)Ja mam zgryz otwarty. Od zawsze. Więc nadszedł w końcu ten czas na leczenie - w planie aparat na górę i dół + potencjalne mikroimplanty (nacisk na tylnie zęby) + leczenie logopedyczne (poprawa mięśni twarzy i funkcji języka). Na razie dziwnie mi z aparatem. Choć dzisiaj w pracy od 3h jeszcze go nawet nikt nie zaważył (i nie sądzę, że szybko zauważą, bo jest mało widoczny).Nie miałam usuwanych żadnych zębów. Trochę mnie martwi, że mam 3 zatrzymane ósemki i w planie nie ma ich usuwania, ale ortodontka powiedziała, że u mnie nie trzeba tego robić. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem i uda mi się naprawić mój język (nieprawidlowe połykanie), bo bez tego wada się może cofnąć. Tak naprawdę w moim przypadku pełne wyleczenie zagwarantowałyby tylko operacja i zmiana kątu nachylenia szczęki. Ale wada jest mało widoczna i nie przeszkadza mi aż tak, a ortodontka powiedziała, że bez operacji też powinno się udać zamknąć zgryz ![]() Aparat mam mieć na 18mies, bo damon się nosi krócej. A Ty?
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2016-02-22 o 10:03 |
|
|
|
#597 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Te zmiany w planie leczenia faktycznie mogą irytować, ale z tego co piszesz to mosty to chyba jedyne wyjście w twojej sytuacji, implanty odpadają. Cytat:
i na razie wyglądają jak nowe, ale liczę się z tym, żę nie będzie tak aż do następnej wizyty.Dzisiaj miałam pierwszy sen aparatowy śniło mi się, że poodpadały mi wszystkie rurki z szóstek. Na szczęście wszystko nadal jest na swoim miejscu Żadnych zmian jak na razie u siebie nie widzę, wiem że to dopiero tydzień a okres leczenia to 2 lata, ale chciałabym żeby coś się zaczęło już dziać
|
||
|
|
|
#598 | |
|
|
Cytat:
Ogólnie to moim zdaniem bardzo lajtowo przechodzę całe leczenie, a nastawiałam się na coś zupełnie innego ![]() Co do ósemek, to ja mam dwie wyrośnięte i dwie w dziąśle, ale moja orto też twierdzi, że nie trzeba ich usuwać (to była jedna z pierwszych rzeczy, o które zapytałam na samym początku).
|
|
|
#599 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się bardzo cieszę, że nie usuwano mi żadnych zdrowych zębów, bo moje znajome często jako nastolatki traciły tak zęby...
No i ja nie będę mieć żadnych wyciągów (choć na początku była o tym mowa), bo w damonie się tego nie robi, jako, że ma inne zamki. Tez widać mi bardziej dół niż górę kiedy mówię. A dół będzie metalowy, bo białe mam tylko 6 górnych zębów. No cóż. Zobaczymy dół będzie zakładany za 2 miesiące ( a po drodze wyjeżdżam na 3tyg do Australii i się trochę obawiam jak zniosę aparat i mycie zębów na wyjeździe )
|
#600 |
|
|
Australia, ale super
Pocieszę Cię, że ja miesiąc po założeniu aparatu pojechałam na Islandię, spałam w samochodzie i myłam zęby kilka razy dziennie wodą z butelki na poboczu Od tamtej pory żadne warunki mi niestraszne, potrafię wyczyścić zęby w każdym miejscu i w każdej sytuacji W ostateczności wystarczy nawet mały wyciorek i chusteczka higieniczna.
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:30.

nic nie będziesz czuła, oprócz rozpierania. Ja akurat trochę wydałam na to, ale byłam w najlepszej klinice w mieście, a oni się cenią, u nich ceny wahają się od 350 do 800 zł za dłutowanie zęba zatrzymanego. Trwac to bedzie trochę dłużej niż zwykłe rwanie, ale tyle różnic dla Ciebie, więcej pracy dla chirurga
17.08.2019 
I brawa za tą teorię z niewyrywaniem zębów, w końcu ktoś ogarnięty 
Dopłacałam tylko za mocniejsze znieczulenie coś ok 20 zł.
. Także zaczęłam szukać innego, byłam w sumie u 5 ortodontów na konsultacjach w tym u 3 miałam już umawiany termin na montaż aparatu, ale jednak zawsze coś mi w planie leczenia lub samym lekarzu nie odpowiadało. Jedna lekarka w ogóle teraz wyniosła się z mojego miasta, przyjmuje gdzieś indziej więc ładnie by mnie załatwiła, musiałabym w trakcie leczenia szukać innego lekarza.