|
|
#871 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale masz przerób Ana. Kiedy Ty to wszystko czytasz? Albo zdradź proszę prędkośc czytania ![]() Ja nie prenumeruję nic. Podczytuję National Geographic, Twój Styl, Zwierciadło, Wiedzę i Życię, Wyborczą i Newsweeka. Kupuję cyklicznie, czyli wszystko co mnie interesuje miesiąc w miesiąc, gazety się pietrzą, ja nie wyrabiam się z czytaniem, przestaję kupować. Mija parę miesiący i znowu faza wraca i kupuję wszystko.... ![]() A tak książkowo ostatnio się wyłamałam i jednak kupiłam: - 'Julita i huśtawki' - Kowalewska - 'Opactwo Northanger' - Austen |
|||
|
|
|
#872 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Foxino
Cytat:
A nie czyta się kiedy za dużo nauki, pracy czy... książek. Zaległości 'w prasie' robią mi się właśnie w momencie kiedy czytam coś ciekawego. Każdą wolną minutę doby wyszarpuję na lekturę powieści, nie zaś politycznych newsów, przez co tygodniki cierpią ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Btw Teraz zabierasz się za 'Kwiat...' czy jeszcze z nim poczekasz? ![]() Edit: Właśnie przyszedł kurier Jeszcze jeden tom i zabieram się za czytanie Nurowskiej
Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2007-10-22 o 14:10 |
|||
|
|
|
#873 |
|
Rozeznanie
|
Dotarły do mnie zamówione w Merlinie książki:
- Valerio Evangelisti Zamek Eymericha, Nicolas Eymerich, inkwizytor, Mater Terribilis, - Claudio Magris Dunaj, Mikrokosmosy. No i zrobiła mi się kolejka do przeczytania.
|
#874 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
Anahstasia sliczny avatarek i piekne makijaze, jak zwykle
![]() W SK w tym miesiacu kupilam: Anna Kavan Lod 19,90 Dorfman Ariel Niana i gora lodowa 24,90 Gavalda Anna Po prostu razem 24,90 a chcialam tylko jedna :P i jeszcze 3 ksiazki Agathy Christie w j. hiszpanskim El secreto de Chimneys 28 zl Muere en el Nilo 45zl Dziez Negritos 25zl |
|
|
|
#876 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() O, to czeka Cię czytanie Dorfmana już mam za sobą, polecam, choć nie da się ukryć, że to proza bardzo dosadna, a przez to specyficzna. I w ogólę zazdroszczę znajomości hiszpańskiego |
|
|
|
#877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam zamiar skompletowac cala serie lemura, zbiera dobre recenzje i w sumie kazda z ksiazek jest inna a wszystkie mnie zainteresowaly ![]() hihi, no, piekny jezyk sie mam nadzieje wyksztalce tak w nim, zeby kiedys moc ksiazki tlumaczyc |
|
|
|
|
#878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czuję się zachęcona ![]() Ja myślę, że Ana po prostu czyta rożnego rodzaju streszczenia i opracowania, a potem zgrywa twardziela na forum ![]() Poza tym fajne zakupy, dziewczyny
|
|
#879 |
|
Zakorzenienie
|
Od mojej ostatniej wizyty na forum nie minęło zbyt wiele czasu a już przeczytałam całą książkę " Half of a Yellow Sun". Jestem oczarowana stylem pisania autorki-okazuje się,że niektóre teksty jej autorstwa można przeczytać w internecie. W związku z tym polecam wam strony: http://www.granta.com/extracts/2217 http://www.percontra.net/2timestory.htm http://www.all-story.com/issues.cgi?...y&story_id=191 Może ta próbka twórczości Chimamandy Ngozi Adichie zachęci kogoś do przeczytania "Half of a yellow sun" (cudowna) albo "Purple Hibiscus" (jeszcze nie przeczytałam-jak przeczytam zdam relację na forum). A ja szukając ostatnio ciekawych powieści natrafiłam na dostępną w empiku powieść "The Yacoubian Building"-o kondycji współczesnego społeczeństwa egipskiego. W najbliższym czasie zabieram się za lekturę tej właśnie książki i na pewno napiszę na forum czy jest warta przeczytania. Miłośnikom literatury hiszpańskiej polecam "Ciotka Julia i pisarz"-sama obecnie czytam z przyjemnością oryginał i niedługo zacznę czytać szwedzki przekład tej książki (ciekawi mnie na ile tłumaczenie oddaje klimat oryginału) oraz "Como Agua para Chocolate". Tą polecam miłośnikom romantycznych historii i dobrej kuchni.Po każdym rozdziale można ugotować pyszne danie meksykańskie. Widzę,że niektóre wizażanki (a może i wizażanie? )czytają "Cień wiatru"-to też piękna książka. Polecam! Bardzo przyjemnie czyta się po hiszpańsku Hrabala- ja aktualnie czytam "Zbyt głośną samotność" i mimo tłumaczenia ma ten specyficzny czeski klimacik.
|
|
|
|
#880 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I poprosze o recenzję którejś z książek Claudio Magris.Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#881 |
|
Rozeznanie
|
Ana, foxina, oczywiście, że napiszę recenzje po przeczytaniu kolejnych zakupionych książek.
|
#882 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie ostatnio wzielo na kupowanie ksiazek.Stwierdzilam,ze zamiast kupowac kolejne kosmetyki,ktorych i tak nie zuzyje do konca lub kolejne ciuszki,raz w miesiacu kupie sobie ksiazke
Juz kupilam pierwsza.Andrzeja Pilipiuka-"Wieszac kazdy moze"
|
|
|
|
#883 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
, to w planach mam oczywiście najnowszą książkę Wiśniewskiego. Poza tym raczej nic, ale myślę, że nie będę miała problemów z wydaniem pieniędzy na coś ciekawego. Zresztą, jak tylko się tam znajdę, to pewnie przypomni mi się kilka(naście) tytułów, które absolutnie koniecznie muszę mieć.
|
|
|
#884 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To będzie moje pierwsze spotkanie z Nurowską i lekturę zacznę dopiero jak już będę miała wszystkie trzy tomy, czyli prawdopodobnie w końcu listopada. Jako zodiakalny niecierpliwy baranek nie umiem czekać na ciąg dalszy i wolę poczekać i przeczytać wszystko na raz, bo inaczej mnie tłucze od środka, że 'ja muszę wiedzieć' co było dalej, ale dowiedzieć się nie mam jak Na pewno dam znać w wątku co i jak ![]() Cytat:
A jak prawie 2 lata temu wpadłam w książki, to zamiast 1-2 miesięcznie zaczęło mi przybywać po kilka, kilkanaście sztuk. I nałóg się pogłębia, kosztem chodzenia w podartych jeansach czy bez makijażu, bo się podkład skończył, ale nowa książka musi być A tak przy okazji jednak będę świętować targi książki, ale w Internecie. Na Merlinie od jutra jest promocja -25% na książki największych wydawnictw, więc ja zapoluję w W.A.B., którego książki baaaaaaaardzo rzadko bywają na promocji ![]() Cytat:
Trzymam zatem bardzo, bardzo mocno kciuki żebyś wyzdrowiała, bo wiem jak Ci zależało, żeby tam być Gorąca herbatka z cytryną i miodem, witaminki, ciepły kocyk... Powinno być lepiej (a przynajmniej na tyle, żeby wyjść z domu, poszaleć 2h na targach i wrócić
|
||||
|
|
|
#885 | |
|
|
Cytat:
Problem jest taki, że pracować miałam czwartek, sobota, niedziela. Jutro będzie jeszcze mało ludzi, więc nic się nie stanie jak odpuszczę, ale od kilku miesięcy powtarzałam wszystkim naokoło, żeby koniecznie wpisali mnie w grafik na cały weekend, no i co? Zastępstwa już znaleźć nie zdążę.. ![]() Pospałam trochę popołudniu i śniło mi się, że chodzę po targach i zapamiętuję ciekawe książki, które koniecznie będę musiała oglądnąć na prawdziwych targach. To już chyba choroba.. ![]()
|
|
|
#886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nic, mykaj do łóżeczka się wygrzewać, żeby choć trochę zebrać siły (I śnij, bo takie sny jak ten powyższy są dla bibliofilów niezwykle przyjemne
|
|
|
|
|
#887 |
|
Zakorzenienie
|
wklejam jeszcze linka do targowej gazety
http://miasta.gazeta.pl/krakow/8,35796,4605596.html można sprawidzć jakie nowości będą na targach i jakie atrakcje przygotowali organizatorzy i wydawcy. |
|
|
|
#888 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I też za sprawą fioletowego cienia do powiek (ktorych ostatnio przybylo mi chyba z 5).A szkoda mi kupowac kolejne kosmetyki,ktore ledwo zaczete wyladuja w koszu,bo juz beda nieswieze.Wiec stawiam na ksiazki I cos mi sie wydaje,ze bedzie to u mnie podobnie wygladalo
|
|
|
|
|
#889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pięknie nas te fioletowe cienie załatwiły ![]() Mam nadzieję, że wpadniesz w te książki tak jak ja, a to dlatego, że nic nie sprawia mi takiej radości jak ich kupowanie, a później zatapianie się w opisywany przez nie świat. Bezcenne chwile ![]() To teraz się pochwal - co czytasz teraz i co ostatnio kupiłaś ![]() |
|
|
|
|
#890 |
|
Wtajemniczenie
|
W tamtym tygodniu dotarła do mnie przesyłka z all a w niej:
1) Amazonka - Patricia Cabot 1zł 2) Spadkobierczyni - Celia Rees 1zł 3) Mroczne sekrety - Adele Geras 1zł 4) Dom sióstr - Charlotte Link 1zł 5) Noc na bagnach Luizjany 1zł 6) Adwokat - Phillip Margolin 1zł
|
|
|
|
#891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To teraz wielkie czytanie?
|
|
|
|
|
#892 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#893 |
|
Rozeznanie
|
i jak Dziewczyny na targach?
Owocnych zakupów życzę. ![]() Mnie też pozostają wirtualne targi na merlinie. Mam już nawet w koszyku parę książek Murakamiego, Coetzeego, Pałkiewicza, Fabera i Mankella. Ale lista wciąż za duża, chociaż już porządnie okrojona. Zupełnie nie wiem co robić |
|
|
|
#894 |
|
|
Mi chyba jednak nie przejdzie, to mi na zapalenie ucha wygląda..
![]() Ale TŻ pozbierał dla mnie wczoraj katalogi, więc dziś się w nich zagłębie i na otarcie łez złożę u niego zamówienie.
|
|
#895 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kocham fantastyke,szczegolnie poslka.Pierwsza moja ksiazka jest "Wieszac kazdy moze" Andrzeja Pilipuka.I mysle,ze zaczne twoprzenie mojej biblioteczki wlasnie od ksiazek tego Pana
|
|
|
|
|
#896 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(A jak się da to brać wszystkie ![]() Ja też pękłam i zamówiłam dwie powieści Marthy Grimes ('Hotel Paradise' i 'Stację Cold Flat Junction') oraz książkę Kapuścińskiego 'Rwący nurt historii. Zapiski o XX i XXI wieku'. A w przechowalni już mi leżą kolejne pozycje, które na 100% kupię, najdalej w grudniu: 'Bliźnięta Fahreheit' Fabera, 'Musierowicz na Gwiazdkę' Musierowicz , 'Nowe przygody Mikołajka. Tom 2' Goscinny, Sempe, 'Panny i wdowy' tom 3 Nurowskiej i 'Zalotnicę niebieską' Samozwaniec. A jak Mikołaj hojnie obdaruje to może troszkę finansów na bożonarodzeniowy katalog ŚK zostanie ![]() Cytat:
To te książki, które Ci przyniesie TŻ to tak na osłodę tej Twojej choroby Wtulisz się w ciepłą kołdrę i będziesz je podczytywać ![]() Cytat:
Mnie cały czas ciekawi jak bardzo ceny wzrosną od stycznia. Zmienia się VAT i nie wierzę, że nie znajdzie to przełożenia w cenach książek. Już teraz wiele wyrzeczeń kosztuje ich regularne kupowanie, a co dopiero, kiedy sztuka będzie kosztować 35-40 zł.
|
|||
|
|
|
#897 | |
|
|
Cytat:
![]() Mam katalogi, pozaznaczałam sobie co mnie interesuje, z 5 wydawnictw jakieś 100 pozycji. ![]() Ja chcę wygrać w totka.. I mieć mnóstwo czasu.. I tak siedzieć, popijać herbatkę i czytać jedną książkę za drugą. ![]() Lepiej mi trochę, więc jutro chyba wybiorę się na chwilkę kupić co nieco.
|
|
|
#898 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.gazetaprawna.pl/?action=s...9.16.1.0.1.htm
Andrzej Pośniak, prawnik z Kancelarii CMS Cameron McKenna zwrócił uwagę na fakt, że na podstawie Traktatu Akcesyjnego, jako odstępstwo od art. 12 (3) (a) VI Dyrektywy, Polska jest uprawniona do stosowania stawki 0 proc. na określone książki i czasopisma specjalistyczne. Znalazło to swój wyraz w art. 146 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 54, poz. 535 z późn. zm.). Konsekwencją upływu terminu przewidzianego w ustawie będzie obowiązek stosowania do omawianych książek i czasopism od 1 stycznia 2008 r. przewidzianej dla tego typu towarów 7-proc. stawki VAT. W efekcie, należy spodziewać się odpowiedniego wzrostu cen książek i czasopism specjalistycznych. - Mając na względzie fakt, że preferencyjna stawka 0 proc. wynikała z uprawnienia nadanego Polsce w Traktacie Akcesyjnym, ewentualne przedłużenie jej stosowania wymagałoby odpowiednich uzgodnień z Komisją Europejską oraz Radą - dodał Andrzej Pośniak. (Cieszę się, że już Ci lepiej
|
|
|
|
#899 |
|
|
Nie wierzę! Przecież książki nawet z tym 0% VATem są koszmarnie drogie. Za drogie dla przeciętnego Polaka.Co do katalogów, może być ciężko, bo mam akurat takie mające ponad sto stron. Poza tym, cyfrówkę dzielę z TŻem, akurat jest u niego.Ale to naprawdę strasznie ile jest książek, których nie znajdę w bibliotece, a na które mnie nie stać. I ilu książek nie zdążę przeczytać w swoim życiu..
|
|
#900 |
|
Zakorzenienie
|
Otóż to
Dlatego teraz kupuję więcej książek niż jestem w stanie przeczytać, bo nie sądzę, że przy tych 7% będę w stanie sobie na tak wiele pozwolić jak teraz No nic, pożyjemy, zobaczymy. A nuż nie uderzy nas to po kieszeni... ![]() To jak są tak obszerne to nie będę Cię niecnie wykorzystywać ![]() (Znam to uczucie, mój zeszyt z notatkami liczy już dobre kilka tysięcy tytułów, które chciałabym przeczytać [bo już nawet nie kupić], a wiem, że nie będzie mi dane
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

Ale masz przerób Ana. Kiedy Ty to wszystko czytasz? 

, na empiku, mają tylko jedną i do tego w zaporowej cenie

To już chyba choroba.. 
Poza tym, cyfrówkę dzielę z TŻem, akurat jest u niego.