A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-22, 11:01   #871
foxina
Rozeznanie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
http://a873.ac-images.myspacecdn.com...7979d1bb20.jpg - teraz na chybcika robione, ale coś tam widać
Ślicznie Ci Ana w tym kolorze. A Twoje tęczówki wręcz hipnotyzują.

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Już za 4 dni rozpoczynają się Targi Książki, a ja postanowiłam w tym roku całość wypłaty przeznaczyć na nowe nabytki. Już się nie mogę doczekać!!
Zazdroszczę Wam Dziewczyny tych targów.

Cytat:
A ja znowu wydaję na prasę masę pieniędzy i tylko serce się kraja jak mi się zdarzy (a ostatnio coraz częściej) tylko przeglądnąć tytuł, zamiast go czytać od deski do deski. Prenumeruję 'Newsweek', 'Forum', 'Twój Styl', a czasem z doskoku sięgam po 'Dziennik', 'Wyborczą', 'Rzeczpospolitą' czy 'Politykę'. Co by nie mówić, Pani w kiosku 'ma na mnie biznes' Teoretycznie z części mogłabym zrezygnować, ale po tylu latach przyzwyczajenia, autentycznie jestem chora jak czegoś nie mam w domu

Ale masz przerób Ana. Kiedy Ty to wszystko czytasz?
Albo zdradź proszę prędkośc czytania

Ja nie prenumeruję nic.
Podczytuję National Geographic, Twój Styl, Zwierciadło, Wiedzę i Życię, Wyborczą i Newsweeka. Kupuję cyklicznie, czyli wszystko co mnie interesuje miesiąc w miesiąc, gazety się pietrzą, ja nie wyrabiam się z czytaniem, przestaję kupować. Mija parę miesiący i znowu faza wraca i kupuję wszystko....

A tak książkowo ostatnio się wyłamałam i jednak kupiłam:

- 'Julita i huśtawki' - Kowalewska
- 'Opactwo Northanger' - Austen

foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 12:23   #872
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Ślicznie Ci Ana w tym kolorze. A Twoje tęczówki wręcz hipnotyzują.
Dzięki Foxino

Cytat:
Albo zdradź proszę prędkośc czytania

Ja nie prenumeruję nic.
Podczytuję National Geographic, Twój Styl, Zwierciadło, Wiedzę i Życię, Wyborczą i Newsweeka. Kupuję cyklicznie, czyli wszystko co mnie interesuje miesiąc w miesiąc, gazety się pietrzą, ja nie wyrabiam się z czytaniem, przestaję kupować. Mija parę miesiący i znowu faza wraca i kupuję wszystko....
Hehe, tu nie ma żadnego sekretu, jakoś samo się tak czyta A nie czyta się kiedy za dużo nauki, pracy czy... książek. Zaległości 'w prasie' robią mi się właśnie w momencie kiedy czytam coś ciekawego. Każdą wolną minutę doby wyszarpuję na lekturę powieści, nie zaś politycznych newsów, przez co tygodniki cierpią

Cytat:
A tak książkowo ostatnio się wyłamałam i jednak kupiłam:

- 'Julita i huśtawki' - Kowalewska
- 'Opactwo Northanger' - Austen

Gratuluję zakupów A skoro o książkach ŚK mowa... nie pamiętacie kiedy dokładnie rok temu pojawił się katalog świąteczny?

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
ja właśnie skończyłam czytać "śmierć czerwonej bohaterki" i jestem ciągle pod wrażeniem tej książki, a zwłaszcza pięknego języka jakim posługuję się autor (brawa dla tłumacza) niesamowite jak w pod płaszczem powieści kryminalnej, opisał poszukiwania celu i miejsca w życiu, obficie krasząc to chińską poezją. opis życia w chinach lat 90tych, jest dodatkowym atutem, bardzo wiarygodny i jednocześnie taki zwykły, nie nasycony pocztkówkowo-gazetowymi wtrętami. strasznie bym chciała, żeby amber wydał pozostałe powieści tego autora, na empiku, mają tylko jedną i do tego w zaporowej cenie
To po tych Twoich zachwytach książka wylądowała w moim zeszycie 'książek do kupienia' Btw Teraz zabierasz się za 'Kwiat...' czy jeszcze z nim poczekasz?

Edit: Właśnie przyszedł kurier Jeszcze jeden tom i zabieram się za czytanie Nurowskiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA55470.JPG (88,1 KB, 42 załadowań)

Edytowane przez Anahstasia
Czas edycji: 2007-10-22 o 14:10
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 18:00   #873
basilissa
Rozeznanie

Dotarły do mnie zamówione w Merlinie książki:
- Valerio Evangelisti Zamek Eymericha, Nicolas Eymerich, inkwizytor, Mater Terribilis,
- Claudio Magris Dunaj, Mikrokosmosy.
No i zrobiła mi się kolejka do przeczytania.
Stary 2007-10-22, 18:25   #874
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
- Valerio Evangelisti Zamek Eymericha, Nicolas Eymerich, inkwizytor, Mater Terribilis,
Ale nabytki Koniecznie napisz jak wrażenia, bo też przymierzam się do kupna tych książek
Stary 2007-10-22, 19:24   #875
Mia22
Zakorzenienie

Anahstasia sliczny avatarek i piekne makijaze, jak zwykle

W SK w tym miesiacu kupilam:
Anna Kavan Lod 19,90
Dorfman Ariel Niana i gora lodowa 24,90
Gavalda Anna Po prostu razem 24,90

a chcialam tylko jedna :P

i jeszcze 3 ksiazki Agathy Christie w j. hiszpanskim
El secreto de Chimneys 28 zl
Muere en el Nilo 45zl
Dziez Negritos 25zl
Mia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 19:27   #876
Anahstasia
Zakorzenienie

Dziękuję W ogóle bardzo miło Cię tu widzieć, dawno do nas nie zaglądałaś

O, to czeka Cię czytanie Dorfmana już mam za sobą, polecam, choć nie da się ukryć, że to proza bardzo dosadna, a przez to specyficzna. I w ogólę zazdroszczę znajomości hiszpańskiego

Stary 2007-10-22, 19:36   #877
Mia22
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję W ogóle bardzo miło Cię tu widzieć, dawno do nas nie zaglądałaś

O, to czeka Cię czytanie Dorfmana już mam za sobą, polecam, choć nie da się ukryć, że to proza bardzo dosadna, a przez to specyficzna. I w ogólę zazdroszczę znajomości hiszpańskiego

teraz sie kuruje, to mam czas na forum, filmy i czytanie
mam zamiar skompletowac cala serie lemura, zbiera dobre recenzje i w sumie kazda z ksiazek jest inna a wszystkie mnie zainteresowaly

hihi, no, piekny jezyk sie mam nadzieje wyksztalce tak w nim, zeby kiedys moc ksiazki tlumaczyc
Mia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-23, 00:39   #878
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czapeczkaelfa Pokaż wiadomość

A w ogole, jesli lubisz siostry Bronte, to polecam Ci serdecznie ich biografie:"Na plebanii w Haworth" A. Przedpełskiej-Trzeciakowskiej. Jak dla mnie fascynująca lektura
Będę się musiała za nią porządnie rozejrzeć, bo z tego, co dotychczas widziałam, w Merlinie i na Allegro nie ma

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
ja właśnie skończyłam czytać "śmierć czerwonej bohaterki" (...)
Czuję się zachęcona

Cytat:
Ja myślę, że Ana po prostu czyta rożnego rodzaju streszczenia i opracowania, a potem zgrywa twardziela na forum

Poza tym fajne zakupy, dziewczyny

Stary 2007-10-23, 01:33   #879
All_that_jazz
Zakorzenienie

Od mojej ostatniej wizyty na forum nie minęło zbyt wiele czasu a już przeczytałam całą książkę " Half of a Yellow Sun". Jestem oczarowana stylem pisania autorki-okazuje się,że niektóre teksty jej autorstwa można przeczytać w internecie. W związku z tym polecam wam strony: http://www.granta.com/extracts/2217 http://www.percontra.net/2timestory.htm http://www.all-story.com/issues.cgi?...y&story_id=191 Może ta próbka twórczości Chimamandy Ngozi Adichie zachęci kogoś do przeczytania "Half of a yellow sun" (cudowna) albo "Purple Hibiscus" (jeszcze nie przeczytałam-jak przeczytam zdam relację na forum). A ja szukając ostatnio ciekawych powieści natrafiłam na dostępną w empiku powieść "The Yacoubian Building"-o kondycji współczesnego społeczeństwa egipskiego. W najbliższym czasie zabieram się za lekturę tej właśnie książki i na pewno napiszę na forum czy jest warta przeczytania. Miłośnikom literatury hiszpańskiej polecam "Ciotka Julia i pisarz"-sama obecnie czytam z przyjemnością oryginał i niedługo zacznę czytać szwedzki przekład tej książki (ciekawi mnie na ile tłumaczenie oddaje klimat oryginału) oraz "Como Agua para Chocolate". Tą polecam miłośnikom romantycznych historii i dobrej kuchni.Po każdym rozdziale można ugotować pyszne danie meksykańskie. Widzę,że niektóre wizażanki (a może i wizażanie? )czytają "Cień wiatru"-to też piękna książka. Polecam! Bardzo przyjemnie czyta się po hiszpańsku Hrabala- ja aktualnie czytam "Zbyt głośną samotność" i mimo tłumaczenia ma ten specyficzny czeski klimacik.
All_that_jazz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-23, 08:48   #880
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Edit: Właśnie przyszedł kurier Jeszcze jeden tom i zabieram się za czytanie Nurowskiej
Też mnie korci Nurowska. Powiedz coś więcej Ana o charakterze jej książek. Pierwszy tom Panien i wdów już przeczytałaś?

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
- Claudio Magris Dunaj, Mikrokosmosy.
Gratuluję nabytków! I poprosze o recenzję którejś z książek Claudio Magris.

Cytat:
Napisane przez Mia22 Pokaż wiadomość
hihi, no, piekny jezyk sie mam nadzieje wyksztalce tak w nim, zeby kiedys moc ksiazki tlumaczyc
Zazdroszczę.

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Ja myślę, że Ana po prostu czyta rożnego rodzaju streszczenia i opracowania, a potem zgrywa twardziela na forum
Stary 2007-10-23, 16:51   #881
basilissa
Rozeznanie

Ana, foxina, oczywiście, że napiszę recenzje po przeczytaniu kolejnych zakupionych książek.
Stary 2007-10-24, 09:43   #882
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Mnie ostatnio wzielo na kupowanie ksiazek.Stwierdzilam,ze zamiast kupowac kolejne kosmetyki,ktorych i tak nie zuzyje do konca lub kolejne ciuszki,raz w miesiacu kupie sobie ksiazke Juz kupilam pierwsza.Andrzeja Pilipiuka-"Wieszac kazdy moze"
moren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 12:02   #883
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
O, to dopiero będziesz szaleć A masz coś konkretnego na oku czy idziesz na żywioł?
Jeśli zdążę wyzdrowieć.. , to w planach mam oczywiście najnowszą książkę Wiśniewskiego. Poza tym raczej nic, ale myślę, że nie będę miała problemów z wydaniem pieniędzy na coś ciekawego. Zresztą, jak tylko się tam znajdę, to pewnie przypomni mi się kilka(naście) tytułów, które absolutnie koniecznie muszę mieć.
Stary 2007-10-24, 17:26   #884
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
I cała misterna intryga na nic. Rozgryzłaś mnie

Cytat:
Też mnie korci Nurowska. Powiedz coś więcej Ana o charakterze jej książek. Pierwszy tom Panien i wdów już przeczytałaś?
Nie, jeszcze nie To będzie moje pierwsze spotkanie z Nurowską i lekturę zacznę dopiero jak już będę miała wszystkie trzy tomy, czyli prawdopodobnie w końcu listopada. Jako zodiakalny niecierpliwy baranek nie umiem czekać na ciąg dalszy i wolę poczekać i przeczytać wszystko na raz, bo inaczej mnie tłucze od środka, że 'ja muszę wiedzieć' co było dalej, ale dowiedzieć się nie mam jak Na pewno dam znać w wątku co i jak

Cytat:
Napisane przez moren Pokaż wiadomość
Mnie ostatnio wzielo na kupowanie ksiazek.Stwierdzilam,ze zamiast kupowac kolejne kosmetyki,ktorych i tak nie zuzyje do konca lub kolejne ciuszki,raz w miesiacu kupie sobie ksiazke Juz kupilam pierwsza.Andrzeja Pilipiuka-"Wieszac kazdy moze"
U mnie było identycznie Przechodziłam kilka takich okresów: najpierw ubrania, później kosmetyki kolorowe, ale jak się zorientowałam, że mam kilkadziesiąt różnych odcieni fioletowych cieni to stwierdziłam, że jednak czas wytrzeźwieć i się opamiętać, bo coś jest nie tak A jak prawie 2 lata temu wpadłam w książki, to zamiast 1-2 miesięcznie zaczęło mi przybywać po kilka, kilkanaście sztuk. I nałóg się pogłębia, kosztem chodzenia w podartych jeansach czy bez makijażu, bo się podkład skończył, ale nowa książka musi być
A tak przy okazji jednak będę świętować targi książki, ale w Internecie. Na Merlinie od jutra jest promocja -25% na książki największych wydawnictw, więc ja zapoluję w W.A.B., którego książki baaaaaaaardzo rzadko bywają na promocji

Cytat:
Jeśli zdążę wyzdrowieć.. , to w planach mam oczywiście najnowszą książkę Wiśniewskiego. Poza tym raczej nic, ale myślę, że nie będę miała problemów z wydaniem pieniędzy na coś ciekawego. Zresztą, jak tylko się tam znajdę, to pewnie przypomni mi się kilka(naście) tytułów, które absolutnie koniecznie muszę mieć.
Biedactwo, to Cię dopadło Trzymam zatem bardzo, bardzo mocno kciuki żebyś wyzdrowiała, bo wiem jak Ci zależało, żeby tam być Gorąca herbatka z cytryną i miodem, witaminki, ciepły kocyk... Powinno być lepiej (a przynajmniej na tyle, żeby wyjść z domu, poszaleć 2h na targach i wrócić
Stary 2007-10-24, 19:02   #885
emememsik

Cytat:
Biedactwo, to Cię dopadło Trzymam zatem bardzo, bardzo mocno kciuki żebyś wyzdrowiała, bo wiem jak Ci zależało, żeby tam być Gorąca herbatka z cytryną i miodem, witaminki, ciepły kocyk... Powinno być lepiej (a przynajmniej na tyle, żeby wyjść z domu, poszaleć 2h na targach i wrócić
No właśnie, dopadło mnie. Problem jest taki, że pracować miałam czwartek, sobota, niedziela. Jutro będzie jeszcze mało ludzi, więc nic się nie stanie jak odpuszczę, ale od kilku miesięcy powtarzałam wszystkim naokoło, żeby koniecznie wpisali mnie w grafik na cały weekend, no i co? Zastępstwa już znaleźć nie zdążę..
Pospałam trochę popołudniu i śniło mi się, że chodzę po targach i zapamiętuję ciekawe książki, które koniecznie będę musiała oglądnąć na prawdziwych targach. To już chyba choroba..
Stary 2007-10-24, 19:21   #886
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, dopadło mnie. Problem jest taki, że pracować miałam czwartek, sobota, niedziela. Jutro będzie jeszcze mało ludzi, więc nic się nie stanie jak odpuszczę, ale od kilku miesięcy powtarzałam wszystkim naokoło, żeby koniecznie wpisali mnie w grafik na cały weekend, no i co? Zastępstwa już znaleźć nie zdążę..
Pospałam trochę popołudniu i śniło mi się, że chodzę po targach i zapamiętuję ciekawe książki, które koniecznie będę musiała oglądnąć na prawdziwych targach. To już chyba choroba..
Ehh, to faktycznie sytuacja nieciekawa No nic, mykaj do łóżeczka się wygrzewać, żeby choć trochę zebrać siły (I śnij, bo takie sny jak ten powyższy są dla bibliofilów niezwykle przyjemne
Stary 2007-10-24, 21:00   #887
shachownica
Zakorzenienie

wklejam jeszcze linka do targowej gazety
http://miasta.gazeta.pl/krakow/8,35796,4605596.html
można sprawidzć jakie nowości będą na targach i jakie atrakcje przygotowali organizatorzy i wydawcy.

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-24, 22:34   #888
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Cytat:
U mnie było identycznie Przechodziłam kilka takich okresów: najpierw ubrania, później kosmetyki kolorowe, ale jak się zorientowałam, że mam kilkadziesiąt różnych odcieni fioletowych cieni to stwierdziłam, że jednak czas wytrzeźwieć i się opamiętać, bo coś jest nie tak A jak prawie 2 lata temu wpadłam w książki, to zamiast 1-2 miesięcznie zaczęło mi przybywać po kilka, kilkanaście sztuk. I nałóg się pogłębia, kosztem chodzenia w podartych jeansach czy bez makijażu, bo się podkład skończył, ale nowa książka musi być
A tak przy okazji jednak będę świętować targi książki, ale w Internecie. Na Merlinie od jutra jest promocja -25% na książki największych wydawnictw, więc ja zapoluję w W.A.B., którego książki baaaaaaaardzo rzadko bywają na promocji
To u mnie właśnie tak jest I też za sprawą fioletowego cienia do powiek (ktorych ostatnio przybylo mi chyba z 5).A szkoda mi kupowac kolejne kosmetyki,ktore ledwo zaczete wyladuja w koszu,bo juz beda nieswieze.Wiec stawiam na ksiazki I cos mi sie wydaje,ze bedzie to u mnie podobnie wygladalo
Stary 2007-10-24, 22:59   #889
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
To u mnie właśnie tak jest I też za sprawą fioletowego cienia do powiek (ktorych ostatnio przybylo mi chyba z 5).A szkoda mi kupowac kolejne kosmetyki,ktore ledwo zaczete wyladuja w koszu,bo juz beda nieswieze.Wiec stawiam na ksiazki I cos mi sie wydaje,ze bedzie to u mnie podobnie wygladalo
O, no widzisz To pięknie nas te fioletowe cienie załatwiły
Mam nadzieję, że wpadniesz w te książki tak jak ja, a to dlatego, że nic nie sprawia mi takiej radości jak ich kupowanie, a później zatapianie się w opisywany przez nie świat. Bezcenne chwile

To teraz się pochwal - co czytasz teraz i co ostatnio kupiłaś

Stary 2007-10-25, 15:48   #890
gasta18
Wtajemniczenie

W tamtym tygodniu dotarła do mnie przesyłka z all a w niej:
1) Amazonka - Patricia Cabot 1zł
2) Spadkobierczyni - Celia Rees 1zł
3) Mroczne sekrety - Adele Geras 1zł
4) Dom sióstr - Charlotte Link 1zł
5) Noc na bagnach Luizjany 1zł
6) Adwokat - Phillip Margolin 1zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 0428.jpg (46,6 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 0429.jpg (46,0 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 0430.jpg (45,5 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 0431.jpg (48,1 KB, 25 załadowań)
gasta18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 17:05   #891
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
W tamtym tygodniu dotarła do mnie przesyłka z all a w niej:
1) Amazonka - Patricia Cabot 1zł
2) Spadkobierczyni - Celia Rees 1zł
3) Mroczne sekrety - Adele Geras 1zł
4) Dom sióstr - Charlotte Link 1zł
5) Noc na bagnach Luizjany 1zł
6) Adwokat - Phillip Margolin 1zł
O, gratuluję zakupów To teraz wielkie czytanie?
Stary 2007-10-25, 17:24   #892
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
O, gratuluję zakupów To teraz wielkie czytanie?
Taaa. Jeszcze mam parę książek z biblioteki, więc jak je oddam to się biorę z moje....muszę chyba przystopować z kupowaniem, bo się nie wyrabiam
gasta18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-26, 09:34   #893
foxina
Rozeznanie

i jak Dziewczyny na targach?
Owocnych zakupów życzę.

Mnie też pozostają wirtualne targi na merlinie. Mam już nawet w koszyku parę książek Murakamiego, Coetzeego, Pałkiewicza, Fabera i Mankella. Ale lista wciąż za duża, chociaż już porządnie okrojona.
Zupełnie nie wiem co robić

Stary 2007-10-26, 09:51   #894
emememsik

Cytat:
Owocnych zakupów życzę.
Mi chyba jednak nie przejdzie, to mi na zapalenie ucha wygląda..
Ale TŻ pozbierał dla mnie wczoraj katalogi, więc dziś się w nich zagłębie i na otarcie łez złożę u niego zamówienie.
Stary 2007-10-26, 14:38   #895
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Cytat:
O, no widzisz To pięknie nas te fioletowe cienie załatwiły
Mam nadzieję, że wpadniesz w te książki tak jak ja, a to dlatego, że nic nie sprawia mi takiej radości jak ich kupowanie, a później zatapianie się w opisywany przez nie świat. Bezcenne chwile

To teraz się pochwal - co czytasz teraz i co ostatnio kupiłaś

Ja tez mam taka nadzieje,bo wiem,ze w Polsce ksiazki slabo sie sprzedaja.A fajnie jest miec swoja mala biblioteczke z ulubionymi ksiazkami.Szczegolnie,ze dla mnie maja w sobie niesamowity czar i moc.Nie cierpie,jak widze w bibliotece zniszczone ksiazki,nie wiem,jak mozna ich nie szanowac

Kocham fantastyke,szczegolnie poslka.Pierwsza moja ksiazka jest "Wieszac kazdy moze" Andrzeja Pilipuka.I mysle,ze zaczne twoprzenie mojej biblioteczki wlasnie od ksiazek tego Pana
Stary 2007-10-27, 15:23   #896
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Owocnych zakupów życzę.

Mnie też pozostają wirtualne targi na merlinie. Mam już nawet w koszyku parę
książek Murakamiego, Coetzeego, Pałkiewicza, Fabera i Mankella. Ale lista
wciąż za duża, chociaż już porządnie okrojona.
Zupełnie nie wiem co robić
Na pewno brać Fabera (A jak się da to brać wszystkie

Ja też pękłam i zamówiłam dwie powieści Marthy Grimes ('Hotel Paradise' i
'Stację Cold Flat Junction') oraz książkę Kapuścińskiego 'Rwący nurt
historii. Zapiski o XX i XXI wieku'. A w przechowalni już mi leżą kolejne
pozycje, które na 100% kupię, najdalej w grudniu: 'Bliźnięta Fahreheit'
Fabera, 'Musierowicz na Gwiazdkę' Musierowicz , 'Nowe przygody Mikołajka.
Tom 2' Goscinny, Sempe, 'Panny i wdowy' tom 3 Nurowskiej i 'Zalotnicę
niebieską' Samozwaniec. A jak Mikołaj hojnie obdaruje to może troszkę
finansów na bożonarodzeniowy katalog ŚK zostanie

Cytat:
Mi chyba jednak nie przejdzie, to mi na zapalenie
ucha wygląda..
Ale TŻ pozbierał dla mnie wczoraj katalogi, więc dziś się w nich zagłębie i
na otarcie łez złożę u niego zamówienie.
Em, no to Cię dopadło To te książki, które Ci przyniesie TŻ to tak
na osłodę tej Twojej choroby Wtulisz się w ciepłą kołdrę i będziesz je
podczytywać

Cytat:
Ja tez mam taka nadzieje,bo wiem,ze w Polsce ksiazki
slabo sie sprzedaja.

Mnie cały czas ciekawi jak bardzo ceny wzrosną od stycznia. Zmienia się VAT
i nie wierzę, że nie znajdzie to przełożenia w cenach książek. Już teraz
wiele wyrzeczeń kosztuje ich regularne kupowanie, a co dopiero, kiedy sztuka
będzie kosztować 35-40 zł.
Stary 2007-10-27, 16:34   #897
emememsik

Cytat:
Mnie cały czas ciekawi jak bardzo ceny wzrosną od stycznia. Zmienia się VAT
i nie wierzę, że nie znajdzie to przełożenia w cenach książek. Już teraz
wiele wyrzeczeń kosztuje ich regularne kupowanie, a co dopiero, kiedy sztuka
będzie kosztować 35-40 zł.
Jak się zmienia VAT? O co chodzi?

Mam katalogi, pozaznaczałam sobie co mnie interesuje, z 5 wydawnictw jakieś 100 pozycji.
Ja chcę wygrać w totka.. I mieć mnóstwo czasu.. I tak siedzieć, popijać herbatkę i czytać jedną książkę za drugą.

Lepiej mi trochę, więc jutro chyba wybiorę się na chwilkę kupić co nieco.
Stary 2007-10-27, 16:39   #898
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się zmienia VAT? O co chodzi?
http://www.gazetaprawna.pl/?action=s...9.16.1.0.1.htm

Andrzej Pośniak, prawnik z Kancelarii CMS Cameron McKenna zwrócił uwagę na fakt, że na podstawie Traktatu Akcesyjnego, jako odstępstwo od art. 12 (3) (a) VI Dyrektywy, Polska jest uprawniona do stosowania stawki 0 proc. na określone książki i czasopisma specjalistyczne. Znalazło to swój wyraz w art. 146 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 54, poz. 535 z późn. zm.). Konsekwencją upływu terminu przewidzianego w ustawie będzie obowiązek stosowania do omawianych książek i czasopism od 1 stycznia 2008 r. przewidzianej dla tego typu towarów 7-proc. stawki VAT. W efekcie, należy spodziewać się odpowiedniego wzrostu cen książek i czasopism specjalistycznych.
- Mając na względzie fakt, że preferencyjna stawka 0 proc. wynikała z uprawnienia nadanego Polsce w Traktacie Akcesyjnym, ewentualne przedłużenie jej stosowania wymagałoby odpowiednich uzgodnień z Komisją Europejską oraz Radą - dodał Andrzej Pośniak.

(Cieszę się, że już Ci lepiej A czy miałabyś chwilkę co ciekawsze katalogi wkleić do wątku targowego? Bardzo chętnie bym nawet parę stron obejrzała
Stary 2007-10-27, 16:50   #899
emememsik

Nie wierzę! Przecież książki nawet z tym 0% VATem są koszmarnie drogie. Za drogie dla przeciętnego Polaka.

Co do katalogów, może być ciężko, bo mam akurat takie mające ponad sto stron. Poza tym, cyfrówkę dzielę z TŻem, akurat jest u niego.
Ale to naprawdę strasznie ile jest książek, których nie znajdę w bibliotece, a na które mnie nie stać. I ilu książek nie zdążę przeczytać w swoim życiu..
Stary 2007-10-27, 16:56   #900
Anahstasia
Zakorzenienie

Otóż to Dlatego teraz kupuję więcej książek niż jestem w stanie przeczytać, bo nie sądzę, że przy tych 7% będę w stanie sobie na tak wiele pozwolić jak teraz No nic, pożyjemy, zobaczymy. A nuż nie uderzy nas to po kieszeni...

To jak są tak obszerne to nie będę Cię niecnie wykorzystywać
(Znam to uczucie, mój zeszyt z notatkami liczy już dobre kilka tysięcy tytułów, które chciałabym przeczytać [bo już nawet nie kupić], a wiem, że nie będzie mi dane
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości