![]() |
#91 |
O RLY?
|
Dot.: Kiedy facet powinien wyprowadzić się od rodziców?
Wg mnie to zalezy.
Jak wynajmowalam pokoj w wawie mialam wspolokatora, ktoremu matka lub kochanka przywozily obiady i sprzataly pokoj/mieszkanie, gdy byl jego tydzien. i czy to jest samodzielnosc? co z tego, ze nie mieszkal z rodzicami jak matka dalej kolo niego tanczyla? Z drugiej strony mam przyklad mojego brata - do niedawna mieszkal z mama (to mama sie wyprowadzila, brat zostal w domu). od kiedy zaczal zarabiac dokladal sie polowe do rachunkow, jedzenie robil i kupowal sobie sam ze wzg na inna diete, sprzata, pierze, robi zakupy etc. byl tez okres kiedy sam utrzymywal siebie i mame. i moze nie jestem obiektywna, ale ostatnia rzecza ktora mozna o nim powiedziec to, ze jest mamisynkiem. PS. dla mnie to niewyobrazalne, zeby pracujace dziecko mieszkajace z rodzicami nie dokladalo sie do rachunkow. w moim otoczeniu to normalna sytuacja.
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Znam kilku mężczyzn, którzy wyprowadzili się od rodziców i żaden się nie usamodzielnił ani nie dojrzał, przeciwnie. Zachowują się jak burki zerwane ze smyczy, balangi, wyjścia, a rodzice i tak dadzą pieniądze i pierogi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodzi o to, aby pewien pułap wiekowy mężczyzn był samodzielny finansowo i mieszkaniowo - a potem dopiero z tego pułapu odsiewasz według zaradności i charakteru. Mieszkanie w malutkim pokoiku oddzielnie od rodziny jest lepiej widziane niż przy rodzicach... ponieważ świadczy o tym, że mężczyzna CHCIAŁ zmienić otoczenie, chciał sam "walczyć" o swoje życie... Sam fakt, że zrezygnował z propozycji mamy "zostan w domu, dołożysz się", swiadczy o nim fenomenalnie i to jest właśnie ten argument mówiący że MĘŻCZYZNA mieszkający sam jest atrakcyjniejszy. Bo nie chciał sobie iść na łatwiznę. Ludzie na studiach mieszkają już sami, kończą je i dalej wynajmują choćby pokoiki bez względu na to ile zarabiają. Na tle takich ludzi męzczyzna mieszkający u rodziców wypada bardzo blado... chodzi o ten honor, determinacje, motywację by się rozwijać, by zmienić pracę na lepiej płatną, by szukać samodzielnie rozwiązań pozwalających zarabiać lepiej i więcej odkładać. To jest wyznacznik pewnego rodzaju samodzielności i zaradności życiowej, poziomu motywacji i odwagi, poświęcenia się dla przyszłych efektów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
Kiedy mu się zechce stać samodzielnym bądź kiedy rodzice już nie będą na niego chcieli łożyć? Co komu do tego...
Jeśli zaś pytanie brzmi kiedy TWÓJ facet albo ktoś kto ma nim być powinien się wyprowadzić to zależy już tylko od Ciebie. A raczej od niego. Ty decydujesz czy Ci to pasi czy nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A z tym honorem w kwestii wyprowadzki, to już chyba przesada. Honorowe to było w XVII wieku nie dźgnięcie szablą przeciwnika gdy ten się wywalił o kamień podczas pojedynku i pozwolenie by wstał, aby kontynuować walkę, a nie wynajęcie pokoju w akademiku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak sklep zarabia to też można brać z niego towary bez płacenia? ![]() To już sprawa Twoich rodziców co zrobią z pieniędzmi. Mogą przelać na konto oszczędnościowe albo wyłożyć sobie tapetę z banknotów w łazience. Tobie nic do tego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Nie wszyscy rodzice chcą brać pieniądze od dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jasne, że tak. I potem z takich jak Ty wyrastają w 99% nieporadne życiowo piczki co to im rodzice musza wszystko załatwić, począwszy od pracy skończywszy na żonie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Po drugie, kolejny raz jedziesz stereotypami. Wygląda to tak jakby jakiś maminsynek mocno zalazł Ci za skórę i teraz masz uraz i wszystkich facetów mieszkających z rodzicami mierzysz jedną miarą (to tylko moja sugestia, mogę się mylić, ale tak to wygląda) Nie sądzę bym wyrósł na zacytuję - nieporadną piczkę, bo już dawno potrafię sam sobie wszystko załatwić, zarówno pracę w wakacje, jak i mniejsze codziennie rzeczy, a przy "wyborze" dziewczyny nigdy nie sugeruję się niczyim zdaniem i odczuciami poza moimi własnymi więc pudło ![]() Widzę, że niektóre kobiety oczekują faceta który będzie mieszkał sam, czyli będzie miał na tyle dobrą wypłatę, że będzie go stać na samodzielny wynajem i normalne życie, i to najlepiej jeszcze w czasie studiów, albo tuż zaraz po, do tego będzie w domu prał, prasował, sprzątał, gotował, robił remont, a z rodzicami najlepiej miał kontakt raz w roku na wigilię i to najlepiej listowny żeby się przypadkiem w niczym nie mógł poradzić mamusi ![]() A co do tych 500 zł to aha, czyli mam nie odkładać na samochód, tylko płacić za akademik bo... no właśnie, bo ? bo wg niektórych kobiet jestem niehonorową piczką ![]() ![]() w ogólę facet powinien mieć chatę, auto, powinien to, tamto, owo, przypominam że jest równouprawnienie, o które same walczyłyście ![]() Edytowane przez Eryk_94 Czas edycji: 2016-02-25 o 20:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Raczkowanie
|
Kiedy facet powinien wyprowadzić się od rodziców?
Cytat:
Owszem, mylisz się, mi osobiście nie zalazł za skórę ale jak obserwuje misiaczków kumpeli to mam załamke. ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
Z obserwacji. Edytowane przez gingerheart Czas edycji: 2016-02-25 o 20:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Wg mnie nie ma znaczenia kiedy powinien się wyprowadzić, tylko czy ma jakiś konkretny i realny plan na przyszłość.
Mam szwagra (28 lat), który edukację skończył na szkole średniej. Wyprowadził się pierwszy raz rok temu (do nowej dziewczyny). Jak mieszkał z rodzicami potrafił wykrzyczeć teściowej "bo się wyprowadzę". Na jej miejscu zabiłabym go śmiechem. Wysłane z mojego D6503 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- A ona jak reagowała?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem krzywdził tym syna. Wysłane z mojego D6503 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
po drugiej stronie szafy
|
Pytanie czym go skrzywdzili - pozwoleniem na mieszkanie tyle czasu ze sobą, czy ogólnym pobłażaniem dziubaskowi na każdym możliwym kroku?
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o tą wyprowadzkę, to miał kilka lat dziewczynę i zero planów. Zostawiła go w końcu, "bo to zła kobieta była". Wysłane z mojego D6503 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
po drugiej stronie szafy
|
Idealny przykład rodziny, w której nawet wyprowadzka na inny kontynent nie sprawi, że jaśnie hrabiątko się usamodzielni
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Mężczyzna jak się wyprowadza to znaczy że jest mężczyzną, dopóki mieszka z rodzicami/teściami to jest moim zdaniem wciąż chłopiec. Nawet jak po ślubie, w domu z oddzielnym wejściem itd ale mieszka z rodzicami czy teściami i choćby ci rodzice byli nie wiem jak sensowni to moim zdaniem świadczy to o niedojrzałości emocjonalnej, takim lęku albo braku umiejętności wzięcia na siebie odpowiedzialności za bycie mężczyzną. Tak ja to widzę
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
Wg badań Eurostatu i GUS-u 44% młodych polaków (25-34 lata) mieszka z rodzicami. Czyli prawie połowa to maminsynki lub mamincórki. A więc to nie jest ewenement tylko znacząca zbiorowość.
Sprawa czasu, w którym ktokolwiek powinien się wyprowadzić od rodziców jest indywidualną decyzją każdej jednostki i żadne uniwersalne rozwiązanie typu "wyprowadź się,gdy zaczniesz studia" nie jest idealne. Każdy jest indywidualistą i każdy ma prawo decydować o swoim życiu sam i w zgodzie z własnym światopoglądem. Jeśli ktoś ma nawet i 40 lat i nadal mieszka w domu rodzinnym to jest to wciąż jego suwerenna decyzja, która nie musi się komukolwiek podobać. PS. Zaradność i samodzielność to przynajmniej w naszym kraju nie są póki co cechy pozwalające na osobiste spełnienie i realizację. Przecież całym krajem niepodzielnie rządzi stary kawaler, mieszkający całe życie z rodzicami, nieposiadający prawa jazdy ani konta w banku. Czyli wypisz wymaluj nieudacznik,maminsynek, nieambitny i do tego samotny. ![]() A jednak to on rządzi a nie ci ambitni,pracowici i samodzielni...
![]() |
#113 |
po drugiej stronie szafy
|
![]() |
#114 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Więc w czym problem? Skąd i po co te wywody co chwilę o "suwerennych decyzjach" i takich tam? Ktoś tu wpływa na czyjeś decyzje? Czemu niektórych tak gniecie, że jakaś anonimowa kobieta z forum napisała, że uważa, że wyprowadzka jak najwcześniej? ![]() Cytat:
![]() W takim razie proponuję przyjąć ten model (stary kawaler, kot, rodzice i reszta) i czekać na spływający z niebios sukces życiowy i szczęście ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Rozeznanie
|
Twój facet? Wtedy, kiedy Ty się wyprowadzisz i usamodzielnisz. Najlepiej, jeśli oboje odcinacie się od rodziców grubą kreską (finansowo i mieszkaniowo) i żyjecie na swoich warunkach, w osobnym mieszkaniu, płacicie za siebie i żyjecie ze sobą i dla siebie. Wg mnie to najzdrowszy układ, bo nikt nie ma do siebie pretensji.
Gorzej, gdy jedno jest samodzielne i chce wywlec drugie za uszy z domu rodzinnego. Oboje muszą być samodzielni. Wtedy nie ma kwasów. Natomiast single niech robią co chcą. Jeśli nikomu nie przeszkadzają to wg mnie to nic zdrożnego. Każda rodzina ma inne zasady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Strasznie tendencyjny jest ten wątek. Zaraz od mieszkania z rodzicami przejdziemy do wyboru "sensownych" studiów i tego, że od samego chcenia znajdzie się lepiej płatna praca.
![]() I w sumie zaczynam współczuć tym, którzy zdecydowali się zostać z rodzicami (bo np. nie stać ich na wyprowadzkę, albo są singlami i nie chcą mieszkać sami). A już w ogóle to współczuję tym, którzy mieszkają "z" rodzicami, ale mają np. podzielony dom z osobnym wejściem lub świadomie chcą stworzyć dom wielopokoleniowy. Cóż to za niedorajdy i ciamajdy... ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
Już nie wspominając, że wątek tyczy się tylko facetów teoretycznie :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;56379563]
Jasne, że ma. Ale powtarzające się tu argumenty o niedojrzałości emocjonalnej, o tym, że ktoś sobie gaci nie umie uprać, czy ogarnąć mieszkania i zwalanie tego na to, że mieszka się z rodzicami jest trochę przerażające. To bardziej kwestia wychowania i toksyczności rodziców, no a to już temat na osobny wątek. Już nie wspominając, że wątek tyczy się tylko facetów teoretycznie :P[/QUOTE] Mnie to jakoś bardzo nie dziwi. Zwykle wśród ważnych cech, których szukają kobiety u facetów jest zaradność, samodzielność właśnie. A jak gość się wyprowadził, pracuje i żyje normalnie na własny rachunek (nie żre tynku ze ścian, tylko sobie normalnie egzystuje; nie żyje na koszt rodziców, tylko własny), to znaczy, że umie i zarobić na to normalne życie, i ma chęć być samodzielny i niezależny, miał do tego jakąś motywację. Pewnie, może być samodzielny i zaradny, który mieszka z rodzicami, bo coś tam. Ale jednak często tacy panowie bywają maminsynkami albo jednostkami zupełnie niesamodzielnymi, więc automatycznie patrzy się na nich uważniej. Jeśli weźmiemy grupę kobiet i grupę facetów, powiedzmy, że mowa o jakichś większych grupach, reprezentatywnych - to ile w tych grupach będzie kobiet, które od dziecka były wdrażane w prace domowe, a ilu będzie panów? Podejrzewam, że nadal występuje tu wyraźna dysproporcja z przewagą kobiet... Więc może stąd to przekonanie, że jak z rodzicami, to facet nic nie wie i nic nie umie. Że można się nauczyć szybko jak włączyć pralkę czy zetrzeć kurze? Jasne, ale jak ktoś był wyręczany do 30-stki, to może się okazać, że wcale nie ma ochoty, bo przez te lata już nabrał wygodnictwa i przekonania, że ktoś inny powinien te kurze zetrzeć ![]() Jak się wyprowadzą, to jednak coś tam zazwyczaj muszą robić, pomijając totalnie patologiczne jednostki, którym matka sprząta w ich własnym mieszkaniu, a dziewczyna obiadki przywozi ![]() Poza tym jak kobieta sama się usamodzielniła, albo chce się wkrótce usamodzielnić, a widzi faceta, który nie chce, to może już na wstępie uznać, że ich życiowe plany i priorytety się nie pokrywają. A odwiedzanie się wzajemnie w domach rodziców, żeby razem w spokoju posiedzieć, pooglądać film czy pouprawiać seks w pewnym momencie przestaje bawić. Człowiek z czasem dojrzewa, a w miarę dojrzewania rośnie zwykle potrzeba autonomii, szeroko pojętej. Mieszkanie w pokoiku u rodziców się z tym zwykle gryzie, bo, umówmy się, niewiele osób ma opcję "osobne piętro z osobnym wejściem i kuchnią". Znam kilku facetów, którzy koło powiedzmy 30-stki nadal mieszkali/mieszkają z rodzicami. Jeden, rzeczywiście, jest bardzo sensownym człowiekiem, który mieszkając z rodzicami pracował, dokładał się, coś oszczędzał i dużo się uczył, szkolił (choć prac domowych nie ogarnia szczególnie, prawdę mówiąc). Poznał kogoś, wyprowadził się, ożenił. Inny jest niby dorosły, niby pracujący, ale mentalnie to trochę takie dziecko, trochę nadopiekuńcza matka, jemu na żadnej zmianie nie zależy na tyle, by działać w jej kierunku - nie sądzę by się kiedykolwiek wyprowadził z domu rodziców, bo chyba sam nie wierzy, że dałby radę ułożyć sobie inaczej życie. Bardzo go lubię, ale nigdy bym nie widziała w nim dobrego materiału na związek. Trzeci, to dziwny przypadek, człowiek z potencjałem, jest inteligentny, ale też z jakimś dziwnym podejściem do życia. Studia rzucił, z pracy (całkiem niezłej nawet) zrezygnował, nie ma pomysłu na życie, gra w gry komputerowe i wie jak włączyć odkurzacz, bo mama każe ![]() Czwarty - z domu niedawno dosłownie wypchnęła go matka, kupując mu mieszkanie i po znajomości załatwiając pracę. U niego faktycznie, można się nabrać na domniemaną samodzielność, ale on sam w swoim życiu by nie zmienił nic. To ona zadziałała, bo jej nowy facet miał dość prawie 30-letniego chłopa w mieszkaniu. No i jakoś mnie takie znane osobiście przypadki nie zachęcają do myślenia "no tak, mieszka z rodzicami, ale pewnie jest zaradny, ogarnięty, dojrzały". Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2016-02-26 o 09:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może dlatego tak mnie to dziwi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zadomowienie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;56383968]Ja na szczęście nie znam takich przypadków, bo znani mi faceci (i kobiety!) są jakoś życiowo ogarnięte, i to niezależnie czy mieszkają samodzielnie, w dzielonym mieszkaniu/domu czy z rodzicami.
Może dlatego tak mnie to dziwi ![]() Ja tak samo. Mam różnych znajomych, w tym takich, którzy do 35 roku życia mieszkali z rodzicami, ale w życiu nie słyszałam o przypadku kiedy ktoś taki nie umie włączyć pralki czy ogarnąć mieszkania. Ilekroć czytam o takich przypadkach (co ciekawe tylko na wizażu) jestem zdumiona że z przetarcia kurzy robi się takie niesamowite osiągnięcie, do którego można dojść tylko na drodze niezależności od rodziny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.