Wymarzony pierścionek - wymuszone zaręczyny cz.III - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-31, 12:10   #1861
hihi
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony pierścionek - wymuszone zaręczyny cz.III

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Oby dwoje mamy takie smo podejscie do tych spraw i wiedzielismy ze gdy w sprawach łózkowych cos nie bedzioe grało nie uda nam sie przetrwac. Mimo wiary w Nas istniała obawa że się nie uda.

Po slubie rozmawialismy o tym. Pytałam TZ czy jesy mu ze mną dobrze, czy spełniam jego oczekiwania. Odpowiedz byl prosta "Myslisz ze jakby mi było źle wziołabym z Toba slub"
Seks to podstawa udanego zwiazku
My mamy identyczne podejście. Seks jest jednym z najważniejszych składników życia człowieka i tylko hipokryta może powiedzieć, że jest inaczej Ja powiedziałam koleżance, że nie wzięłabym slubu z Męzczyzną, który nie odpowiada mi w pełni seksualnie, bo byłabym samobójczynią. I takie same zdanie ma mój Mąż - jeśli seks jest nieudany, to więź emocjonalna niesety, ale nie wystarczy dla trwałego i spójnego związku.
Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Wspolzycie przed slubem- jestem na tak. NAwet moja babcia 73 letnia uwaza, to za normalne. Rozmawiajaąc ze mna kiedys na ten temat powiedziała, że ludzie co się zaklinaja i wytykają innym takie postepowanie to najgorszy typ kłamczucha. Trzeba przed slubem sprobowac, inaczej sie nie układa. Potem mi jeszcze powiedziała, że sie uzywac poki sie jest młodym Tydzień temu mineło 53 lata po slubie.
No i jak widać, to podejście niezalezne od wieku jesy
hihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:12   #1862
hania811
Zakorzenienie

Madziu nic nie składał. Po prostu rozliczył się z podatku. Miał papiery o zarobkach z całego roku z niemieckiej firmy i poprostu wrzucił do do jednego PITu razem z zarobkami polskimi.
Nawet się zdziwiłam ze to wszystko rozlicza się na jednym picie.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:14   #1863
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Madziu nic nie składał. Po prostu rozliczył się z podatku. Miał papiery o zarobkach z całego roku z niemieckiej firmy i poprostu wrzucił do do jednego PITu razem z zarobkami polskimi.
Nawet się zdziwiłam ze to wszystko rozlicza się na jednym picie.
a co ze składkami zus?? te zdrowotne, emerytalne itpo (TZ mój opłacał to w Holandii)

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:16   #1864
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
faktycznie
ale jak wszystkie trzymamy kciuki to nie może pójść źle ;D

Lemoorko - moja babcia tez jest za nawet jakiś czas temu wspomniała, że nie pogardziłaby moją wpadką, bo - cytuję - 'MAM JUŻ SWOJE LATA', a ona by chciała wnusia
Moja teraz pragnie prawnuków Teraz chce żeby mi sie zycie ułozyło Jak wiecie miałam slub brac za rok, może dwa, babcia popędza mnie za rok, twierdzac, że się rozleci i nie mozna tak długo czekać Twierdzi, że jak w domu sa młodzi to jest rażniej, a im się dłuzej czeka tym wieksze głupstwa przychodża do głowy- sama wziela slub po 2 miesiacachNietstey ze względu na sytuacje w ogole nie będziemy robić żadnej uroczystości, może nawet tylko poczestunek w domu,
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:16   #1865
Madlen__18
Zakorzenienie

Heh, to trzymajcie sobie kciuki trzymajcie.
Nie powiem, żeby to było bajecznie proste bo wtedy wyszło by siłą rzeczy, że na siebie nie działamy,a to jest bzdura. Po prostu dla nas to szalenie ważne jest - nowy etap życia, jajko mąż i żona także w tamtej sferze.
Nie wiem jak mam wam opisać typ relacji i skąd we mnie taki spokój jak o tym myślę. Czuję to po prostu całą sobą.
Chcę jego i on chce mnie.
Zresztą dlaczego jest powiedziane, że seks to wszystko jest? Nie ma innych form bliskości przy których wychodzą te wszystkie iskierki?
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:20   #1866
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
buu...dzis ja cierpie na syndrom nieudanych zakupow
sliczny plaszcz widzialam, zadnych niepotrzebnych kieszeni,pikowania, prosty kroj i co... w moim rozmiarze nie bylo koloru w ktorym sie zakochalam (braz). byl tylko jakis sraczkowato-fioletowyi jeszcze pan dal zielony (nawet fajny) ale okazalo sie ze rozmiar rozmiarowi nierowny i sie w nim utopilam
Sanetko na pewno znajdziesz jeszcze fajniejszy ktory Ci sie spodoba i nam sie pochwalisz jak juz kupisz

Madlen

Jestes jeszcze bardzo mloda, moze faktycznie Wam sie uda Trzymam kciuki

EDIT:
Ja chyba bym tak nie potrafila czekac do slubuNie wytrzymalabym chcialabym sprobowac/my jestesmy 4 lata juz razem z Tzno i nie umiem sobie wyobrazic ze przez 4 lata nic kompletnie
Obydwoje jestesmy dorosli i dzieki temu ze sprobowalismy to wiemy ze sie wzajemnie swietnie uzupelniamy i z nikim nigdy nie bylo nam tak dobrze
Ale tez sex nie jest najwazniejszy dla Nas. On jest uzupelnieniem naszej milosci, uczucia. Moze dla Was wyda sie to glupie, ale jak jestesmy w kosciele i Tz zlapie mnie za reke, to czuje sie tak wyjatkowo, tak cudowniei modlimy sie razem. Choc aniolkami nie jestesmy
ANITKA79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:21   #1867
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Heh, to trzymajcie sobie kciuki trzymajcie.
Nie powiem, żeby to było bajecznie proste bo wtedy wyszło by siłą rzeczy, że na siebie nie działamy,a to jest bzdura. Po prostu dla nas to szalenie ważne jest - nowy etap życia, jajko mąż i żona także w tamtej sferze.
Nie wiem jak mam wam opisać typ relacji i skąd we mnie taki spokój jak o tym myślę. Czuję to po prostu całą sobą.
Chcę jego i on chce mnie.
Zresztą dlaczego jest powiedziane, że seks to wszystko jest? Nie ma innych form bliskości przy których wychodzą te wszystkie iskierki?
Madlen ależ my to nie złośliwie!
I ja tutaj będę może i wulgarna, ale pociąg seksualny, który się czuje oraz rozkosz podczas pieszczot mają się czasami nijak do samego seksu jako aktu fizycznego, bo nie chodzi o uczucie i "iskierki", do których nie potrzeba nawet się dotykać.

Nikt nie neguje Twojego podejścia, wręcz przeciwnie - my tu kciuki trzymamy, aby było tak, jakby byc powinno

P.S.
Kiedyś na forum gazeta.pl czytałam właśnie problem kobiety, która nie spodziewała się, że jej Mąż będzie tyyyyleee seksu potrzebował i nie dogadują się w tej kwestii, przez co powstają między nimi konflikty na wielu polach. I ja wiem, że tak się zdarza, dlatego życzę Ci, aby się udało.
Naprawdę szczerze
Stary 2007-10-31, 12:23   #1868
lemoorka
Zakorzenienie

Oczywiście, że sa inne formy. Sama pamietam początki z TZ- on się bał, że mi zrobi krzywde- no bo jak 90 kilo ma wejśc na 40 kilo
Początki nie mielismy jak z bajki, swego czasu nawet podłamani chodzilismy, podejrzewam, że jakbysmy byli małzenstwem to moze by się to odbiło, a ze bylismy na wolnej stopie rozesżło sie po kościach
TEraz jest duzo lepiej- uwielbiamy kupowac ksiązki na owy temat, troche wzbogacilismy biblioteczke

Wracajac do babci- wyjezdzalimsy kiedys z TZ- mama mówie, że mam zadzwonić jak dojedziemy , babcia na to- Ty daj jej spokoj, ona sie zajmie swoim, zadzwoni pozniej
Stary 2007-10-31, 12:23   #1869
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Zaopatrzyć się w niezliczona ilośc zimnej wody
hahhaaahaahha

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:24   #1870
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

ja tez bym nie wytrzymała bez seksu tyle lat.. jestem zbyt ciekawska by nie spróbowac

Stary 2007-10-31, 12:25   #1871
Madlen__18
Zakorzenienie

Ale ja was w żadnym razie nie posądzam o złośliwość
Tak się tylko pytam doświadczonych koleżanek.

W każdym razie może za pół roku wam powiem czy miałyście rację i w jakim stopniu. Na razie jestem pełna pozytywów w tej materii (ale bez przesadnej sielanki znowu), po prostu w nas wierzę. Bo jak nie ja to kto?

M
Stary 2007-10-31, 12:25   #1872
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
a co ze składkami zus?? te zdrowotne, emerytalne itpo (TZ mój opłacał to w Holandii)
Ok teraz dopiero kapnełam się o co chodzi.
On tam zarabiał i tam zabierali mu kase na ZUS. Czyli wtedy był ubezpieczony. Na takiej samej zasadzie jakby pracował w Polsce- jestes zatrudnoiny więc część zarobku to składka na ZUS (czyli ubezpieczenie i emerytura)
I teraz jak bedzie się rozliczał z podatku pod koniec roku to normalnie rozlicza się w Polsce i...albo zwróca mu część zapłaconego tam podatku, albo bedzie musiał dopalcic (pewnie nie zarobił tak duzo więc jeszcze w Polsce mu zwróca nadpłate podatku)

Panie w urzędzie pewnie rządaja papierka o zarobkach i odprowadzonym tam przez Holendrow podatku- ale czemu teraz??
Stary 2007-10-31, 12:28   #1873
Madlen__18
Zakorzenienie

Mała dygresja: zgodnie stwierdziliśmy, że czasem system wartości siada i nie wiem jakby to z nami było gdybyśmy mieli brać ślub np po 5 latach związku jak Madzialenka czy z równie imponującym stażem...Bo nie ma sensu się ze sobą szarpać. Jeśli chcemy być ze sobą, kochamy się, układa się etc etc to nic nie stoi na przeszkodzie małżeństwa.
Dwa lata proste nie są ale mamy motywację.

M
Stary 2007-10-31, 12:29   #1874
Elfir
Zakorzenienie

Mój TZ jest moim pierwszym i mam nadzieje ostatnim.
Był bardzo zaskoczony jak sie dowiedział i nie dowierzał, az nie sprawdził

Dziwne jest to, ze jestem bardzo otwarta i bezpruderyjna w sprawach seksu, tyle tylko, ze latami nie trafiłam na mężczynę, z którym chciałabym do łóżka iść. Dla mnie się seks jednak wiąże z głębokim zaufaniem do partnera.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:29   #1875
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Mała dygresja: zgodnie stwierdziliśmy, że czasem system wartości siada i nie wiem jakby to z nami było gdybyśmy mieli brać ślub np po 5 latach związku jak Madzialenka czy z równie imponującym stażem...Bo nie ma sensu się ze sobą szarpać. Jeśli chcemy być ze sobą, kochamy się, układa się etc etc to nic nie stoi na przeszkodzie małżeństwa.
Dwa lata proste nie są ale mamy motywację.
Ja nawet roku nie wytrzymałam
Stary 2007-10-31, 12:36   #1876
sanetka
Zakorzenienie

to wyobrazcie sobie ze moj brat teraz slub bierze po 9 latach zwiazku. gdyby komus przyszlo tyle czekac...
na szczescie oni nie czekali. no i w lato nam sie rodzina powiekszy.

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:36   #1877
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Haniu zaraz mu to powiem dziekuje bardzo

Stary 2007-10-31, 12:36   #1878
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
ja tez bym nie wytrzymała bez seksu tyle lat.. jestem zbyt ciekawska by nie spróbowac
To mozemy sobie podac rece

A to co pisze hihi uwazam ze ma racje: Dopasowanie jest bardzo wazne pod tym wzgledem
Nam z Tz jest za kazdym razem cudownie i wyjatkowo
I dopiero przy nim odkrylam czym jest prawdziwa gleboka milosc.. Nauczyl mnie wielu rzeczy..Choc przed nim probowalam ze 3 razy he he
Ale tylko przy nim poczulam sie spelniona A KAZDE NASZE ZBLIZENIE czuje tak jak bysmy polaczyli sie pierwszy raz
Stary 2007-10-31, 12:42   #1879
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Haniu zaraz mu to powiem dziekuje bardzo
Prosze bardzo. Wiesz to nie jest takie straszne. Czy zarabiasz w krajach Uni czy w Polsce to jedno i to samo. Czytałam kiedys duzo na ten temat coby wiedziec jak to jest z zarobkami męza (muszę miec wszystko pod kontrola)
Stary 2007-10-31, 12:43   #1880
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Moim zdaniem przed slubem trzeba spróbować

Kurcze TZ dzwonił ze dzis sie nie spotkamy... bo bedze oblewał kolegi obrone (w niedziele brł licencjat)...
a ja tak potrzebowalam spędzic z nim wieczór. no cóz.

Stary 2007-10-31, 12:47   #1881
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem przed slubem trzeba spróbować

Kurcze TZ dzwonił ze dzis sie nie spotkamy... bo bedze oblewał kolegi obrone (w niedziele brł licencjat)...
a ja tak potrzebowalam spędzic z nim wieczór. no cóz.
Ejże, hola, to się dzwoni i mówi "Ja rozumiem, że kolega się obronił, ale chce żebys wiedział, jak bardzo potrzebuję spędzić z Toba wieczor". Ja nie mam żadnych oporów i potrafię powiedzieć Mężowi, że wręcz nie chcę, aby gdzieś tam szedł, bo ja potrzebuję jego obecności.
Stary 2007-10-31, 12:49   #1882
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ejże, hola, to się dzwoni i mówi "Ja rozumiem, że kolega się obronił, ale chce żebys wiedział, jak bardzo potrzebuję spędzić z Toba wieczor". Ja nie mam żadnych oporów i potrafię powiedzieć Mężowi, że wręcz nie chcę, aby gdzieś tam szedł, bo ja potrzebuję jego obecności.

dobrze mowisz Hihi. my sie wlasnie oboje takiego podejscia uczymy bo byly problemy z wyjsciami. nawet swojemu powiedzialam ze robimy kompromis jak chce po wyplacie isc dzis z kolegami to moze ale tylko na 1 piwo. a potem ma wracac do mnie

a na dzis takie fajne plany. pizza, winko, dobry film. juz sie wieczora doczekac nie moge

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 12:51   #1883
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

ale ja o tym wiedziałam juz od danwa ze ma iść oblewać obrone (tylko nie byłow iadomo jeszcze kiedy). No i dzis ten klega jego zadzwonił ze dzis wieczorem :/
wiem,z e mu zalezy więc nie bede się sprzeciwiac

Stary 2007-10-31, 12:52   #1884
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
dobrze mowisz Hihi. my sie wlasnie oboje takiego podejscia uczymy bo byly problemy z wyjsciami. nawet swojemu powiedzialam ze robimy kompromis jak chce po wyplacie isc dzis z kolegami to moze ale tylko na 1 piwo. a potem ma wracac do mnie
I tu nie chodzi o zmuszanie go, aby został, ale o... KOMUNIKACJĘ, swoje oczekiwania, potrzeby, pretensje trzeba komunikować drugiej stronie - niech wie, że masz potrzebę jego obecności i to wystarczy

EDIT:
Cytat:
ale ja o tym wiedziałam juz od danwa ze ma iść oblewać obrone (tylko nie byłow iadomo jeszcze kiedy). No i dzis ten klega jego zadzwonił ze dzis wieczorem :/
wiem,z e mu zalezy więc nie bede się sprzeciwiac
No właśnie piszę, że tu nie o sprzeciwianie się chodzi, ale o to, abys powiedziala mu co czujesz.

Jakie ma znaczenie to, że miał oblewać? Przeciez Ty nie jestes na pilota i nie ustawiasz sobie dobrego humoru na wieczór, kiedy Twój TŻ ma wyjść z kumplami I masz prawo do tego, aby chcieć z nim spędzić czas, co nie znaczy, że to musi zostać zrealizowane...
Stary 2007-10-31, 12:54   #1885
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:

Zmienia sie punkt widzenia od miejsca siedzenia. Mówimyze zwiazek to kompromis, ale kompromis to nie narzucanie swojej woli- nie idz, bo Cie teraz potrzebuje i tylko teraz. Moj tZ mieszka daleko ode mnie, teraz mam cięzko sytuacje w domu, a do niego przyjechała mama, która rzadko widzi- nie pozwoliłam mu przyjedzac do mnie, niech nacieszy sie mama.
Wracajac do kompromisu- może się napić z kolega i przyjśc do Magdy.
Stary 2007-10-31, 12:56   #1886
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:

Zmienia sie punkt widzenia od miejsca siedzenia. Mówimyze zwiazek to kompromis, ale kompromis to nie narzucanie swojej woli- nie idz, bo Cie teraz potrzebuje i tylko teraz. Moj tZ mieszka daleko ode mnie, teraz mam cięzko sytuacje w domu, a do niego przyjechała mama, która rzadko widzi- nie pozwoliłam mu przyjedzac do mnie, niech nacieszy sie mama.
Wracajac do kompromisu- może się napić z kolega i przyjśc do Magdy.
Przeczytaj całą moją wypowiedź

Ja napisałam tylko, aby mu powiedziała, że potrzebuje jego obecności, a nie żądała, aby został, bo ona tak chce
Stary 2007-10-31, 12:57   #1887
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
I tu nie chodzi o zmuszanie go, aby został, ale o... KOMUNIKACJĘ, swoje oczekiwania, potrzeby, pretensje trzeba komunikować drugiej stronie - niech wie, że masz potrzebę jego obecności i to wystarczy

EDIT:
No właśnie piszę, że tu nie o sprzeciwianie się chodzi, ale o to, abys powiedziala mu co czujesz.

Jakie ma znaczenie to, że miał oblewać? Przeciez Ty nie jestes na pilota i nie ustawiasz sobie dobrego humoru na wieczór, kiedy Twój TŻ ma wyjść z kumplami I masz prawo do tego, aby chcieć z nim spędzić czas, co nie znaczy, że to musi zostać zrealizowane...
Pieknie- ale może tez powiedziec- zadzwon do mnie, wpadnij pozniej.

Sorry hihi- ale nie woybrazam sobie takiej komunikacji, że ukazuje postawe "musi być ,bo chce, chociaz nie jestem chora, itd. "

Doczytałam hihi, ale pierwszy post tak brzmiał- ejż ehola
Stary 2007-10-31, 13:02   #1888
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
a na dzis takie fajne plany. pizza, winko, dobry film. juz sie wieczora doczekac nie moge
Tez bym sie nie mogla doczekac, he heRomantycznie sie zapowiada
Milusiego wieczorku zycze

Madzialenko nic nie stracisz jak powiesz mu ze bardzo dzis go potrzebujesz. Ze potrzebujesz jego obecnosci, bliskosciMoze byc tak ze pojdzie wypije ze 2 piwka i wroci do Ciebie, a moze tez bedzie wolal zostac z toba i mily wieczor spedzicie
Stary 2007-10-31, 13:05   #1889
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Pieknie- ale może tez powiedziec- zadzwon do mnie, wpadnij pozniej.
To co mu powie to juz zależy od tego jak ze soba rozmawiają
Cytat:
Sorry hihi- ale nie woybrazam sobie takiej komunikacji, że ukazuje postawe "musi być ,bo chce, chociaz nie jestem chora, itd. "
Nie rozumiem
Cytat:
Doczytałam hihi, ale pierwszy post tak brzmiał- ejż ehola
"ejże hola" było odniesiem do postawy "no ja tak chciałam a on idzie, no to niech idzie, nic nie będę mówiła" Na zasadzie "Dziewczyno, bez takiej rezygnacji".
A to: I masz prawo do tego, aby chcieć z nim spędzić czas, co nie znaczy, że to musi zostać zrealizowane...
Ma prawo chcieć spędzić z TŻem czas, ale to wcale nie znaczy, że będzie oczekiwała, że zrezygnuje ze swoich planów - czyli jej ochota spędzenia z nim czasu nie zostanie zrealizowana...

E tam.
Nieważne.Chodziło mi tylko to, że potrzeby nalezy komunikować w zrozumiały i jasny sposób, aby później nie dochodziło do sytuacji, że on nigdy nie robi tego na czym mi zależy, nigdy go nie ma jak ja go potrzebuję itd.

Powiedzieć co się czuje zawsze można, a sposób wyrażenia tego zależy od relacji i osoby. Ja mówię w taki, a nie inny sposób i działa.
Stary 2007-10-31, 13:05   #1890
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

dziewczyny jak juz napisałam on to planował od jakiegoś czasu tylko nie znał dnia dokladnie. dlatego nie chce mu tego zabraniac bo wiem, ze tego chce. zanim skonczy prace i sie z nimi spotka bedzie juz póxnio więc bez sensu aby potem (podpity) się ze mna spotykał
jakos wytrzymam bez niego ten dzień.. mam teraz gorszy okres w zyciu ale trudno.. przeciez bez sensu aby dla mnie pozostawiał wsyztsko i przyszedł mnie poprzytulac bo tego potrzebuje

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości