Ryanair-promocje,wrażenia,bilety, problemy.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-25, 17:43   #1
danana
Zadomowienie

Question

Ryanair-promocje,wrażenia,bilety, problemy..

Postanowiłam,że założe watek który napewno nie tylko mnie sie przyda.
Chce za jakis miesiąc lecieć do Londynu i szukałam biletu na ryanair bo niby tanie linie,jednak taniej niz za 188zł nie znalazłam (chociaz wiem ze to i tak korzystna cena).
Słyszałam,że niektórzy nie wpisuja dokładnie daty wylotu i przylotu tylko po prostu obserwuja czy sa jakies promocje.
Jaki wy macie sposób?Latacie bądź latałyscie? Złe badz dobre wrażenia?Piszcie wszystko co wiecie
danana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 18:03   #2
nynka_1987
Zadomowienie

Dot.: Ryanair-promocje,wrażenia,bilety, problemy..

Latałam i Ryanirem i Wizzairem, kilkanaście razy, ostatnio Ryanairem w zeszłym tygodniu. Ogólne wrażenia dobre, polecam. Latam do mamy, więc nie szukam raczej terminów "na sztywno" i szukam czasem właśnie tak jak piszesz, zaglądam też często na ich stronę i sprawdzam, bo jednego dnia mogą kosztować np. 200, a drugiego będą tańsze.
Stary 2016-02-25, 18:05   #3
chouette_
Wtajemniczenie

Wątek chyba bardziej pasuje na podróże

To 188 zł w jedną czy obie strony? Teraz już nie ma takich promocji, że można kupić bilet za złotówkę, niestety trzeba się liczyć z trochę wyższą ceną.
Ja mam same dobre doświadczenia z Ryanair. Jeśli chcę gdzieś lecieć, to zaczynam szukać biletów około dwa, półtora miesiąca wcześniej - z tego co zauważyłam ceny wtedy są najkorzystniejsze. Bilety tańsze są w środku tygodnia i w okresach, które nie są uważane za popularne na podróże. Trzeba często śledzić stronę przewoźnika i obserwować zmiany cen. Warto jest zaglądać na strony typu fly4free, mlecznepodroze itd, bo są tam wrzucane informacje o promocjach.
Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy."

chouette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 18:59   #4
danana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chouette_ Pokaż wiadomość
Wątek chyba bardziej pasuje na podróże

To 188 zł w jedną czy obie strony? Teraz już nie ma takich promocji, że można kupić bilet za złotówkę, niestety trzeba się liczyć z trochę wyższą ceną.
Ja mam same dobre doświadczenia z Ryanair. Jeśli chcę gdzieś lecieć, to zaczynam szukać biletów około dwa, półtora miesiąca wcześniej - z tego co zauważyłam ceny wtedy są najkorzystniejsze. Bilety tańsze są w środku tygodnia i w okresach, które nie są uważane za popularne na podróże. Trzeba często śledzić stronę przewoźnika i obserwować zmiany cen. Warto jest zaglądać na strony typu fly4free, mlecznepodroze itd, bo są tam wrzucane informacje o promocjach.
w obie
nie myślałam że za złotówke ale może tak około 100zł myślałam że znajde
czyli np.jak bym chciala wyleciec 4 kwietnia a wrócic 8ego to sprawdzajac w wyszukiwarce ile bedzie kosztowal bilet może tak byc ze jednego dnia bedzie inna cena i drugiego inna?tego nie wiedzialam
a sa do tej ceny biletu jakies oplaty jeszcze pozniej doliczane?lotniskowe?jaki ekolwiek?
na fly4free szukałam i znalazłam lot za 138zł w obie strony ale na dole pisało ze : ''wliczone opłaty lotniskowe,bez oplaty transakcyjnej 70zł'' czyli 70zł jeszcze swoja droga?
wole wiedziec zeby nic mnie nie zaskoczylo

Edytowane przez danana
Czas edycji: 2016-02-25 o 19:15
Stary 2016-02-25, 21:28   #5
favianna
Zakorzenienie

Z Ryanairem i cenami biletów wygląda tak, że jeśli chce się znaleźć bilet na konkretny termin to oglądając ceny z tej samej przeglądarki i komputera często dzięki ciasteczkom cena idzie do góry. Dlatego dobrze kupować bilet w trybie incognito wtedy cena często się obniża.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-26, 06:43   #6
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez danana Pokaż wiadomość
w obie
czyli np.jak bym chciala wyleciec 4 kwietnia a wrócic 8ego to sprawdzajac w wyszukiwarce ile bedzie kosztowal bilet może tak byc ze jednego dnia bedzie inna cena i drugiego inna?tego nie wiedzialam
a sa do tej ceny biletu jakies oplaty jeszcze pozniej doliczane?lotniskowe?jaki ekolwiek?
na fly4free szukałam i znalazłam lot za 138zł w obie strony ale na dole pisało ze : ''wliczone opłaty lotniskowe,bez oplaty transakcyjnej 70zł'' czyli 70zł jeszcze swoja droga?
W Ryanair to potrafi być nawet tak, że rano jest inna cena, a wieczorem już inna. Wkurza mnie to strasznie. Wizzair jest bardziej stabilny. W Wizzair bilety zaczynają się już od 39 zł z kartą klubową. Najtańsze loty są zazwyczaj w tygodniu. Ja Londyn bukowałam np. w grudniu a leciałam w marcu. Było tanio i był to nawet weekend.
Co do opłat to jeśli lecisz tylko z bagaże podręcznym to są to te, które są podane na stronie (bez dodatkowych opcji typu wybór miejsca itd.), tylko, że w Wizzair masz te dwie opcje- dla klubowiczów i bez.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-26, 08:19   #7
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
w obie

Opłata transakcyjna płacisz w momencie kiedy kupujesz bilety u jakiś pośredników, wtedy taką opłate doliczają, to ich zarobek. Najkorzystaniej jest ewentualnie skorzystać z ich wyszukiwarek i porównać ceny , a potem kupować bilety bezpośrednio na stronie przewoźnika.

Co do cen biletów to po prostu musisz obserwować, ja lece jutro do Lonydnu i za bilety chyba 88zł płaciła ze dwa miesiące temu.
Poczekaj na promocję wizza albo ryana, oni dość czesto mają -20% czy inne tego typu wtedy oferty wtedy na pewno cena będzie korzystniejsza.
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 19:02   #8
danana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Opłata transakcyjna płacisz w momencie kiedy kupujesz bilety u jakiś pośredników, wtedy taką opłate doliczają, to ich zarobek. Najkorzystaniej jest ewentualnie skorzystać z ich wyszukiwarek i porównać ceny , a potem kupować bilety bezpośrednio na stronie przewoźnika.

Co do cen biletów to po prostu musisz obserwować, ja lece jutro do Lonydnu i za bilety chyba 88zł płaciła ze dwa miesiące temu.
Poczekaj na promocję wizza albo ryana, oni dość czesto mają -20% czy inne tego typu wtedy oferty wtedy na pewno cena będzie korzystniejsza.
aha czyli po prostu jak zamierzam leciec rynairem to jak kupie na ich stronie bilet to bedzie bez opłaty?a jak na stronie posredników to z opłatą? dobrze wiedziec
a jeszcze jesli chodzi o płatność to jest bezproblemowo?tzn.przelew em?
a jakie opłaty oprocz biletu jeszcze trzeba zrobic?za bagaz itd?
dzięki z góry za odp. i cierpliwość

Edytowane przez danana
Czas edycji: 2016-03-01 o 19:04
Stary 2016-03-02, 07:20   #9
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
aha czyli po prostu jak zamierzam leciec rynairem to jak kupie na ich stronie bilet to bedzie bez opłaty?a jak na stronie posredników to z opłatą? dobrze wiedziec
a jeszcze jesli chodzi o płatność to jest bezproblemowo?tzn.przelew em?
a jakie opłaty oprocz biletu jeszcze trzeba zrobic?za bagaz itd?
dzięki z góry za odp. i cierpliwość

Dokładnie tak, bezpośrednio przez ich strone nie ma dodatkowych opłat

Ja zawsze płacę kartą ale wydaje mi się, że opcja przelewem nie jest dozwolona... z tego co się orientuje to chyba tylko płatność kartą kredytową lub debetową, no chyba że jakoś niedawno się pojawiła to niech mnie ktoś poprawi
opcje z przelewem ma na pewno wizzair

bagaż to już zależy od Ciebie....Ryan ma w cenie biletu 2 bagaże które możesz zabrać na pokład samolotu : walizke kabinówke do 10kg i torebke jeśli potrzebujesz wiekszy bagaż taki rejstrowany to musisz wybrać taka opcje podczas rezerwacji biletu i za niego dodatkowo dopłacić.

wszelkie opłaty lotniskow i podatki są wliczone w końcową cene biletu
Stary 2016-03-02, 07:38   #10
bernikula
mOLDerator

Cytat:
musisz wybrać taka opcje podczas rezerwacji biletu i za niego dodatkowo dopłacić.
A nie jest tak jak w np. w wizzair czy easyjet, że jeszcze PRZED ODPRAWĄ online można dokupić bagaż? Pewnie też można... Nie wiem dokładnie, bo tylko raz leciałam Rayanairem i to z podręcznymi.

Insta
Stary 2016-03-02, 07:42   #11
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
A nie jest tak jak w np. w wizzair czy easyjet, że jeszcze PRZED ODPRAWĄ online można dokupić bagaż? Pewnie też można... Nie wiem dokładnie, bo tylko raz leciałam Rayanairem i to z podręcznymi.

Na pewno też jest taka opcja, w każdej linii lotniczej nawet niedługo przed odlotem na lotnisku można

bardziej chodziło mi o to, że za taki bagaż trzeba dodatkowo dopłacić, nie jest w cenie...chociaż niektóre linie mają i rejstrowany w cenie, ale Ryan i inne tanie niestety nie.

Edytowane przez moniczorek
Czas edycji: 2016-03-02 o 07:44
Stary 2016-03-02, 07:47   #12
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Na pewno też jest taka opcja, w każdej linii lotniczej nawet niedługo przed odlotem na lotnisku można

bardziej chodziło mi o to, że za taki bagaż trzeba dodatkowo dopłacić, nie jest w cenie...chociaż niektóre linie mają i rejstrowany w cenie, ale Ryan i inne tanie niestety nie.
No właśnie, dokładnie.

Insta
Stary 2016-03-03, 08:28   #13
malinaczerwona
Przyczajenie

Bagaz w wizzair mozna kupic przy zakupie biletu-wtedy jest nieco tanszy, lub przed odprawa online-chyba z 10-15zl drozszy lub na lotnisku ale wtedy cena idzie o 50% w gore wiec tej opcji nie polecam. Pamietaj tez ze wizzair ma bardzo male wymiary tego bagazu podrecznego i bardzo tego pilnuja i sprawdzaja, jak okaze sie ze twoj jest wiekszy ( a czasem np tylko kolka walizki wystaja z tej ich specjalnej miarki) to nie ma zmiluj sie....kaza zaplacic i koniec :/ Ryanair ma bagaz podreczny o wiekszych wymiarach, a z nimi rzadko latam wiec nie wiem jak sie tego trzymaja. Ogolnie jesli chce sie oszczedzic to warto sie upchnac do bagazu podrecznego jesli to mozliwe Przewaznie cena za walizke przewyzsza cene samego biletu :/
malinaczerwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-03, 08:59   #14
danana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinaczerwona Pokaż wiadomość
Bagaz w wizzair mozna kupic przy zakupie biletu-wtedy jest nieco tanszy, lub przed odprawa online-chyba z 10-15zl drozszy lub na lotnisku ale wtedy cena idzie o 50% w gore wiec tej opcji nie polecam. Pamietaj tez ze wizzair ma bardzo male wymiary tego bagazu podrecznego i bardzo tego pilnuja i sprawdzaja, jak okaze sie ze twoj jest wiekszy ( a czasem np tylko kolka walizki wystaja z tej ich specjalnej miarki) to nie ma zmiluj sie....kaza zaplacic i koniec :/ Ryanair ma bagaz podreczny o wiekszych wymiarach, a z nimi rzadko latam wiec nie wiem jak sie tego trzymaja. Ogolnie jesli chce sie oszczedzic to warto sie upchnac do bagazu podrecznego jesli to mozliwe Przewaznie cena za walizke przewyzsza cene samego biletu :/

nie no nie zmieszcze sie w podrecznym,nie ma chyba opcji,a rynair tez tak ma?
Stary 2016-03-03, 09:02   #15
bernikula
mOLDerator

Cytat:
nie no nie zmieszcze sie w podrecznym,nie ma chyba opcji,a rynair tez tak ma?
Na stronie każdego przewożnika są podane szczegóły co do ilości i wymiaru bagażu. Ryanair ma dobrą opcję z podręcznym, bo można mieć dwa i jeden na pewno większy od tego w wizzair. Jak się leci na krótko to wystarczą podręczne. Pamiętaj tylko o pojemności płynów itd. Ale to też masz na stronie przewoźnika co można, a czego nie.

Insta

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-04, 10:22   #16
malinaczerwona
Przyczajenie

Tak jest, sprawdz na stronie ryanair i bedziesz miala pewnosc. Pamietam tylko ze na pewno dopuszczalny bagaz podreczny jest u nich wiekszy niz u wizzair. Tez sobie nie wyobrazalam wyjazdow tylko z malym bagazem, ale jesli chce sie oszczedzic trzeba sie zmiescic nauczylam sie pakowac tylko na prawde potrzebne rzeczy Z tym ze przewaznie jezdze do rodziny wiec pralka na miejscu jest dostepna

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Z Ryanairem i cenami biletów wygląda tak, że jeśli chce się znaleźć bilet na konkretny termin to oglądając ceny z tej samej przeglądarki i komputera często dzięki ciasteczkom cena idzie do góry. Dlatego dobrze kupować bilet w trybie incognito wtedy cena często się obniża.
Potwierdzam, sprytni sa
malinaczerwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-04, 10:25   #17
annnia85
Raczkowanie

to nawet nie ciasteczka tylko chyba po ip komputera. Swoja droga mozna oszukac system wpisajac specjalnie rozne daty, zeby system nie zorientowala sie ze polujemy na konkretny termin
annnia85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-05, 18:18   #18
chouette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Można dokupić, ale jest droższy niż przy kupowaniu biletu.

Autorko, jak Ci idzie szukanie okazji? I na ile lecisz? Ja na wakacje tygodniowe bez problemu pakuję się w bagaż podręczny - nawet jeden (kiedyś tylko jeden był), więc teraz dwa to luksus Największym minusem są płyny, nie lubię tych małych buteleczek.
Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy."

chouette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-09, 17:27   #19
danana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chouette_ Pokaż wiadomość
Można dokupić, ale jest droższy niż przy kupowaniu biletu.

Autorko, jak Ci idzie szukanie okazji? I na ile lecisz? Ja na wakacje tygodniowe bez problemu pakuję się w bagaż podręczny - nawet jeden (kiedyś tylko jeden był), więc teraz dwa to luksus Największym minusem są płyny, nie lubię tych małych buteleczek.

to zmieszcze sie w podreczny na pewno też
za jakies ponad miesiąc chcialabym wyleciec więc juz biore sie za obserwaowanie takie czestsze
szczerze to odwlekałabym to ciagle bo..boje sie tego lotu i w ogóle

a jeszcze kwestia płatności, bo ja mam po prostu konto w banku i karte do bankomatu
a na stronie jest napisane że,można zapłacic karta american express ,paypal,kartami kredytowymi ,visa master card oraz debetowymi: maestro,visa connect,visa electron,master card prepaid i visa delta
wiec nie wiem.. musze teraz wyrobic taka karte?nie da sie jakos inaczej?ile kosztuje wyrobienie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-31, 08:47   #20
mirka1025
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
A dlaczego tak się dzieje? Nie rozumiem co to za różnica, dla nich. Wiesz coś więcej na ten temat?
mirka1025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-31, 09:16   #21
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez mirka1025 Pokaż wiadomość
A dlaczego tak się dzieje? Nie rozumiem co to za różnica, dla nich. Wiesz coś więcej na ten temat?

Bo widzą, że jesteś zainteresowana terminem skoro któryś raz wyszukujesz go w wyszukiwarce więc istnieje duże prawdopodobnieństwo, ze chcesz zakupić te bilety więc dlaczego nie sprzedać Ci ich w droższej cenie dlatego wzrasta
Stary 2016-04-03, 17:50   #22
danana
Zadomowienie

a czy ryanair pobiera dodatkowe opłaty za odprawe lub wydrukowanie karty pokładowej?
Stary 2016-04-03, 18:18   #23
nynka_1987
Zadomowienie

Cytat:
a czy ryanair pobiera dodatkowe opłaty za odprawe lub wydrukowanie karty pokładowej?

Nie.
Stary 2016-04-05, 11:45   #24
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Odprawa on-line jest za darmo, sama sobie drukujesz kartę pokładową, natomiast na lotnisku ponosisz koszty, uważam niepotrzebnie, bo odprawa on-line nie jest w ogóle skomplikowana.

Insta
Stary 2016-04-07, 23:45   #25
nikkyyy
Raczkowanie

Bilety najtańsze są na 1,5-2 miesiące przed wylotem, jak ktoś już wyżej pisał. Plus zazwyczaj taniej wychodzą daty w środku tygodnia niż weekendy

https://www.instagram.com/clfrparadise/
nikkyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości