Sierpnióweczki 2016! Część II. - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-05, 06:51   #3181
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część II.

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Moje czucie ciężkiej kulki w podbrzuszu to nie rosnące Bobo tylko kurczaca się macica. A że to dopiero 17+0 to podobno trochę za wcześnie. Pojawia się przy każdej zmianie pozycji. Wczoraj się cieszyłam, że brzusio staje się widoczny, że twardnieje itp a tutaj okazuje się że to nie do końca tak powinno być.
No to łykam leki i czekam.
dobrze,że lekarz zareagował..zalecił odpoczynek/l4?

Cytat:
Napisane przez BeataAmelka Pokaż wiadomość
Ja jutro :-D 19+O ale liczę jako 19 tydzień ;-) na razie zdecydowanie wolę liczyć skończone tygodnie
Co prawda na usg 29.02 dzieciak przyspieszył o tydzień i dr określił Go wtedy na 19+1

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

No i TP na 28.07.mam... Pierwsza???? Strach...
hehe to jak Ty urodzisz to ja jeszcze z miesiąc w ciąży będę..

Cytat:
Ja też czuje juz Kropka od kilku dni, na początku nie byłam pewna czy to to, ale jak te same ruchy pojawiły się mniej więcej w tych samych godzinach, po obiadku to już wiem, że to to :-D
i jakie jest odczucie u Ciebie?

Cytat:
Juz miałam dawno Was zapytać czy spicie i odpoczywacie wyłącznie na lewym boku?
Tija jak to dokładnie jest i ma być? Ja póki co staram się na lewym, ale tak cholernie jest mi niewygodnie, że na samą myśl, że mam iść się położyć spać, odechciewa mi się :-P
ja śpię różnie - prawy, lewy bok, plecy i taka pozycja jak opisała żona niżej...

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Załącznik 6251141to i ja sie pochwale swoim brzucholem 15 tyd 4 dzien dzisiaj wieczorny wiec troche większy
A ja dalej najlepiej sie czuję na plecach, szczególnie jak leżę w ciagu dnia....w nocy zawsze na bokuZałącznik 6251146
super brzuszek..

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Wszystko się zgadza, ale chodzi o ucisk na żyłę, nie tętnice

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Wątpię żebyśmy kiedykolwiek poznali przyczynę dlatego lepiej dla własnego spokojnego sumienia zastosować zalecenia zapobiegające śmierci łóżeczkowej.

Koniecznie spytaj
a jakie są te zalecenia??

Cytat:
Ja też.

Ja zasypiam na lewym. Miałam tak od zawsze, lepiej mi się spało na lewym i juz. Od leżenia na prawym albo mnie mdliło albo dostawałam zgagi. Dziś w nocy kilka razy obudziłam się na plecach. I bywa, że lezę na brzuchu. Czasami to takie na boku bardziej w stronę brzucha. Zawsze wtedy mam nogę która jest wyżej zgietą w kolanie i ta jakby się nią podpieram. Trochę mi to pozycję bezpieczną przypomina.
oo..ja też tak śpię..

Cytat:
Napisane przez tabitabi Pokaż wiadomość

Tosia to zdrobnienie jakiegoś imienia czy imię imię ?

Mnie dzisiaj męczył ból podbrzusza i to całkiem mocny wzięłam nospę, puściło po 2 godzinach, ależ to ulga będzie czuć już ruchy maleństwa będzie wiadomo że wszystko ok.
Antonia

Cytat:
Napisane przez di_anna Pokaż wiadomość
Mój lekarz twierdzi podobnie. Ostatnio jak byłam na badaniu to powiedział, że żeby dokładnie ocenić szyjkę trzeba wykonać usg dopochwowe, ale nie będziemy robili go na razie bo na ewentualne rozwarcie jest jeszcze za wcześnie (to był 14 tydz.).
o widzisz..może chodzisz do tego samego lekarza co ja..

Cytat:
Nie mogę spać, od godziny 20 z przerwami boli mnie lewa strona podbrzusza, jak dotykam ręką żeby sprawdzić czy czasem nie twardnieje to jeszcze bardziej boli ale nie czuć napięcia. Czasem pomaga wypróżnienie ale teraz już sama nie wiem co robić. Obudził mnie właśnie ból przy zmianie pozycji spania i zastanawiam się czy powinnam jechać do szpitala sprawdzić czy coś złego się nie dzieje :/ niby brzuch nie twardnieje, krwi nie ma więc lekarz mówił że to macica się rozciąga ale ból jest bardzo mocny brałam nospę. Doradzicie coś?
ja bym pojechała sprawdzić, jesli to mocny ból..tym bardziej,że wieczorem pisałaś,że też Cię bolało..albo do gina zadzwoń daj koniecznie znać jak się teraz czujesz
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 07:52   #3182
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
dobrze,że lekarz zareagował..zalecił odpoczynek/l4?
Zakazał seksu. A liczylismy na super wieczór wczoraj
Dużo leżakuję sama z siebie. Dziś zdecydowanie lepiej mi się spadło gdy nie budził mnie ten "ciężar" w podbrzuszu.

Zawsze mysłałam, ze szyjkę ocenia się "ręcznie", podczas badania ginekologicznego. Trochę byłam zdziwiona jak na ostatnim USG (12+6) lekarz poza tym przez brzuch zrobił także wewnętrzne żeby sprawdzić m.in. szyjkę.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 07:56   #3183
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Ja śpię głównie na lewym boku od zawsze. Ale to wina refleksu, który kiedyś miałam i tak mi zostało.

A teraz przyszedł mój rogal i jest cudownie)))

---------- Dopisano o 06:51 ---------- Poprzedni post napisano o 06:50 ----------

A wiecie, od niedzieli odcielam cukier tylko na tą dozwolona ilość to młody już nie jest taki aktywny jak był wcześniej. Czuję go nadal ale nie w postaci ADHD jak wcześniej.

---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:51 ----------

Na ostatnim usg młody mi też wyszedł trochę większy/starszy i TP wyszedł na lipiec chyba 30. Ale moja ciążę rozwiążą najpóźniej w 39 tygodniu więc i tak na sierpień się nie zalapie. Oliwia sama postanowiła wyjść w 35 tyg.
Będę młodego mobilozowala by zaczął się streszczac po 36 tyg.skonczonym bo nie chce Cc, która teraz już nade mną wisi jak widmo....
Gorzej jak przez tą cukrzycę młody dobija do 4 kg...
Moja córka a ja z cukrzycą urodziła się z wagą 3370, dziewczyny które znam i tez miały cukrzyce ich dzieci rodziły się do 3,5 kg. Także nie musi być dzidziuś duży

Cytat:
Dużo leżakuję sama z siebie. Dziś zdecydowanie lepiej mi się spadło gdy nie budził mnie ten "ciężar" w podbrzuszu.

Zawsze mysłałam, ze szyjkę ocenia się "ręcznie", podczas badania ginekologicznego. Trochę byłam zdziwiona jak na ostatnim USG (12+6) lekarz poza tym przez brzuch zrobił także wewnętrzne żeby sprawdzić m.in. szyjkę.
Mi zawsze bada szyjkę badylem, długość itp. Najnowsze sprzęty oceniają jeszcze jej twardość.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 08:01   #3184
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Moja córka a ja z cukrzycą urodziła się z wagą 3370, dziewczyny które znam i tez miały cukrzyce ich dzieci rodziły się do 3,5 kg. Także nie musi być dzidziuś duży

Mi zawsze bada szyjkę badylem, długość itp. Najnowsze sprzęty oceniają jeszcze jej twardość.
W pierwszej ciąży też miałam i młoda miała zawrotne 2400
Ale kontrolowalam cukier dieta. Teraz od wczoraj jestem na tabletkach i żadnej zmiany nie widzę....ciekawe ile to może potrwać. Jeszcze się w następną środę okaże, że faktycznie skończę na insulinie.

A dietę trzymam mocno:/ od niedzieli zeszło mi 0,5 kg...
Stary 2016-03-05, 08:05   #3185
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
W pierwszej ciąży też miałam i młoda miała zawrotne 2400
Ale kontrolowalam cukier dieta. Teraz od wczoraj jestem na tabletkach i żadnej zmiany nie widzę....ciekawe ile to może potrwać. Jeszcze się w następną środę okaże, że faktycznie skończę na insulinie.

A dietę trzymam mocno:/ od niedzieli zeszło mi 0,5 kg...
Będzie dobrze. Może organizm musi się jakoś przestawić? Mi waga jak schudłam pół kg tak stoi od 4 tygodni. Rzeczywiście urodziłaś maleństwo

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-03-05, 08:11   #3186
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

mam nadzieję,że szybko sytuacja wróci do normy ..
no widzisz a mi gin nie sprawdza tej szyjki wcale
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 08:31   #3187
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Juz miałam dawno Was zapytać czy spicie i odpoczywacie wyłącznie na lewym boku?
Tija jak to dokładnie jest i ma być? Ja póki co staram się na lewym, ale tak cholernie jest mi niewygodnie, że na samą myśl, że mam iść się położyć spać, odechciewa mi się :-P
Teoria teorią, ale nawet pod koniec ciąży nie da się całej nocy przespać na jednym boku, można próbować być więcej na lewym, ale jak się dretwieje, to trzeba zmienić stronę. Grunt, żeby na plecach nie leżeć, ale to za jakiś czas zacznie mieć znaczenie.

Jak odbierasz te ruchy, słodkie co??

Tija, ja wiem, że u dziewczyn to nie ma znaczenia jeszcze, a jak myślisz, czy z tym lezeniem na plecach to już muszę uważać?

Cytat:
Napisane przez Sylwia5789 Pokaż wiadomość
Ja dziś miałam wykład na temat śmierci łóżeczkowej, i akurat tak na mnie wypadlo ze ja tym tematem musze się zająć i przygotowac sprawko na ten temat ... przerażające to jest... a najgorsze w tym wszystkim jest to ze nieznana jest nadal przyczyna...
Powiem Ci, że mam na tym punkcie absolutną obsesję. Miałam jeszcze zanim w ogóle zaczęłam myśleć o własnym dziecku. Nie wiem, skąd mi się to wzięło. Jak zaszlam w ciążę pierwszą, to od razu wiedziałam, że u nas będzie wszystko, co możliwe, żeby temu zapobiec. M.in.zaczęłam od zakupu monitora oddechu. Uwielbiałam go, dawał mi taki spokój i poczucie kontroli. Poza tym stosowalam wszystkie zasady zapobiegania śmierci lozeczkowej, czyli odpowiednia temp w pokoju, nowy materac (nie po innym dziecku), nie pamiętam, co tam jeszcze było poza jeszczd nienarazaniem dziecka na kontakt z dymem papierosowym, ale było tych zasad trochę.

Ja też czuję ruchy od Soni wyraźniejsze, od Elizy delikatne, prawdopodobnie się one mixują, ale nazwywam je, żeby nie używać "lewy" i "prawy" bliźniak

Miłej soboty, idę wyprawic chłopaków na gordonki
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 08:33   #3188
tija93
Zakorzenienie

Hej

Dzisiaj mam biegający dzień - krawcowa, kupno muchy dla TŻta, kwiaciarnia i wieczorem idziemy gościć się do mojego brata

Cytat:
Napisane przez Sylwia5789 Pokaż wiadomość
Tak na prawdę to piękny zawód... odbiera się na świat nowe życie, takie małe niewinne, ale ja bym chyba nie dała rady . Jestem ratownikiem medycznym jeździłam w kartce byłam tez na SORach i jednak wolę ...a może nie tyle co wole le czuje sie pewbiej z dorosłymi osobami , wiadomo zdarzają się dzieci ale mało kiedy takie maleństwa. Praca położnej tez lepsza pod tym względem ze rodzice pewnie cieszą się ze dzidzia dobrze odebrana, a w kartce większość ludzi zapomina o jakiej koliwek życzliwości, nie wspominając ze 70 pro wyjazdów to meliny, libacje albo katar...
Ja z kolei podziwiam ratowników medycznych, według mnie to bardzo niebezpieczny zawód

Cytat:
Nie mogę spać, od godziny 20 z przerwami boli mnie lewa strona podbrzusza, jak dotykam ręką żeby sprawdzić czy czasem nie twardnieje to jeszcze bardziej boli ale nie czuć napięcia. Czasem pomaga wypróżnienie ale teraz już sama nie wiem co robić. Obudził mnie właśnie ból przy zmianie pozycji spania i zastanawiam się czy powinnam jechać do szpitala sprawdzić czy coś złego się nie dzieje :/ niby brzuch nie twardnieje, krwi nie ma więc lekarz mówił że to macica się rozciąga ale ból jest bardzo mocny brałam nospę. Doradzicie coś?
Jak pomaga wypróżnienie to może zaparcia Cię chwyciły? Jak nie przejdzie i będziesz się niepokoić to pewnie jedź na IP

Cytat:
a jakie są te zalecenia??
Przede wszystkim odpowiednie ułożenie dziecka do snu - tylko i wyłącznie na pleckach na sen nocny. Oprócz tego leżąc dotyka szczebelek łóżeczka, żeby się nie wślizgnęło pod kocyk/kołderkę. Kocyk/kołderka dodatkowo wsunięta pod materacyk. Nie śpimy z dzieckiem gdy zdarzyło nam się wypić alkohol. Nie palimy przy dziecku i wietrzymy pokój przed snem. To tak chyba wszystko

Cytat:

Oceniając palcem lekarz nie jest w stanie dokładnej długości co to mm sprawdzić. Na oko owszem Dobrze, że dzisiaj już lepiej się czujesz
Stary 2016-03-05, 08:34   #3189
kasia_ruda
Zakorzenienie

Odnośnie szyjki, to w badaniu ręcznym gin ocenia zamknięcie i twardość chyba, a w usg długość. Mój mi sprawdza na każdej wizycie, ale co ciekawe, ostatnio w czasie usg prze brzuch, a nie badylem, podał mi długość szyjki. Pierwszy raz w obu ciążach tak miałam.
Stary 2016-03-05, 08:35   #3190
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Tija, ja wiem, że u dziewczyn to nie ma znaczenia jeszcze, a jak myślisz, czy z tym lezeniem na plecach to już muszę uważać?
Myślę, że również nie ma potrzeby jeszcze. Dzieci teraz ważą po około 150g każde. Ale dla pewności dopytaj ginekologa
Stary 2016-03-05, 08:47   #3191
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
mam nadzieję,że szybko sytuacja wróci do normy ..

Tutaj manualnie tez nie sprawdzaja, chyba, ze cos sie dzieje. Ale akurat mi to odpowiada. Sprawdzaja przez USG chyba po 20 tyg ale nie pamietam dokladnie.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Ale mnie dzis nudnosni zlapaly....jest mi tak niedobrze, ze boje sie popijac nawet wode....

Do tego nie bede ukrywac, ale doszedl sympton odstawienia cukru Boli mnie glowa, wkurzona jestem strasznie....i jak zobacze cos slodkiego to bede baaaaardzo cwiczyc silna wole....

Nie moge uwierzyc, ze tak szybko mozna sie uzaleznic od tego. Przed ciaza trzymalam diete, wiec bylo ok. Ale w ciazy to mialam chcice na slodkie jak jakas oszolomka. Tak jak nigdy nie przepadalam za paczkami to one staly sie moim najlepszym przyjacielem

A jeszcze bylam w srode w polskim sklepie i zobaczylam delicje i myslalam, ze sie poplacze:P

Super jest Stan blogoslawiony jest fajny...
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 09:18   #3192
BeataAmelka
Wtajemniczenie

Mój gin co druga wizytę bada szyjkę ręcznie i chyba przez wziernik, bo nie wiem co by nim badał :-P a następnie przy usg podaje jej długość.
Dziś Kropka nie czuje :-( on po jedzonku się ujawnia. Są to takie musniecia jak rybim ogonem. I tak kilka w ciągu minuty, później przerwa i czasem pojawia się znowu. Najczęściej jak siedzę przed komputerem i jestem lekko pochylona do przodu...
9.03.drugie usg genetyczne i tez zacznę wózki przeglądać
A za tydzień będzie 20+O i stawiam soczek :-D :-D

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ----------

Aha i serduszko mojego Kropka bije od wczoraj tuż pod pepkiem :-P dzieciak coraz wyżej się przemieszcza.
TP: 28.07. Oliwierek
cudzie trwaj
BeataAmelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 09:19   #3193
kasia_ruda
Zakorzenienie

Ja znów rozpoczęłam dzień od wymiotów nawet nie wiem, co robić, minutę po śniadaniu je zwróciłam i tak się zastanawiam, czy robić kolejne ...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Stary 2016-03-05, 09:21   #3194
BeataAmelka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja znów rozpoczęłam dzień od wymiotów nawet nie wiem, co robić, minutę po śniadaniu je zwróciłam i tak się zastanawiam, czy robić kolejne ...

:-( kurcze masakra to jakaś .... Na takim etapie... Głodna pewnie będziesz, to może i warto kolejne spróbować zrobić
TP: 28.07. Oliwierek
cudzie trwaj
BeataAmelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 09:30   #3195
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

Ja mialam tak w pierwszej ciazy. Moja babcia sie wtedy ze mnie smiala i mowila, po co sie dziecko tak meczysz....Od razu to kibelka to wyrzuc.....

Mnie ratowaly czopki od lekarza. Inaczej chyba nie bylabym w stanie funkconowac. A wymiotowalam do porodu.
Smieszne to bylo, bo pozniej juz bylam na takim etapie, ze zeby zwymiotowac, to musialam siedziec na kibelku z miska....bo mozna sie posiurac przypadkiem. I w dzien porodu bylam w szpitalu akurat, i rano poszlam do kibelka i tak tancze nad nim bo nie wiem czy najpierw gora czy dolem....Ale juz tak bardzo mi bylo zle, ze mowie trudno, najwyzej sie posikam. No i jak zwymiotowalam, to nastapilo wielkie CHLUP....wkurzylam sie i pierwsza mysl, posikalam sie co teraz zrobic....Ale to lecialo i lecialo.....A to byly wody taka niespodzianka. Dobrze, ze w toalecie a nie na lozku
Stary 2016-03-05, 09:34   #3196
unheeded
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!

Co do badania szyjki, to ja dmucham na zimne i od pierwszej wizyty zawsze przypominam, żeby sprawdził co tam słychać. W pierwszej ciąży w 12tc na USG wyszło delikatne rozwarcie. Oczywiście nakaz leżenia z pupą w górze, leki i wizja pessaru. Na szczęście sytuacja się ustabilizowała i dotrwałam do 40tc.

Aktualnie mam 16t2d na liczniku, a od jakichś dwóch tygodni jestem nie do życia. Nic mi się nie chce. Najchętniej leżałabym i czytała z synkiem książki. Jak już ruszę do roboty, to jakoś idzie, ale jak położę się na chwilę by odsapnąć, to ciężko mi później zwlec kilogramy i się rozruszać. A w pierwszym trymestrze nie mogłam z tyłkiem w miejscu usiedzieć. Mam nadzieję, że to szybko minie...
unheeded jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 09:40   #3197
Babygirl1990
Raczkowanie

Cytat:
Mi również nie sprawdza Chyba że o czymś nie wiem.

Cytat:

Ale mnie dzis nudnosni zlapaly....jest mi tak niedobrze, ze boje sie popijac nawet wode....
Do tego nie bede ukrywac, ale doszedl sympton odstawienia cukru Boli mnie glowa, wkurzona jestem strasznie....i jak zobacze cos slodkiego to bede baaaaardzo cwiczyc silna wole....

Nie moge uwierzyc, ze tak szybko mozna sie uzaleznic od tego. Przed ciaza trzymalam diete, wiec bylo ok. Ale w ciazy to mialam chcice na slodkie jak jakas oszolomka. Tak jak nigdy nie przepadalam za paczkami to one staly sie moim najlepszym przyjacielem

A jeszcze bylam w srode w polskim sklepie i zobaczylam delicje i myslalam, ze sie poplacze:P
Super jest Stan blogoslawiony jest fajny...
Przez moment miałam podejrzenie cukrzycy, moja norma waha się w granicy 90-100 (raz wyszło 101), musiałam trzymać dietę. W krótkim czasie zgubiłam 2 kg. Myślałam na początku że wystarczy odstawić słodkie rzeczy Naiwna ja Szybko się przekonałam że cukry proste są w wieelu produktach o których nie miałam wtedy pojęcia. Ciężko mi się funkcjonowało z tą dietą. Większość rzeczy jadłam z poczuciem winy. Miałam robioną krzywą cukrową z 75g glukozy już w 11. tygodniu ciąży. Na całe szczęście wynik wyszedł prawidłowy. Niemniej jednak niepokoi mnie ta moja wysoka "norma" na czczo.

Współczuję bardzo diety

Cytat:
Witamy Witamy

Biorę femibion natal 2 plus przed snem bo mdli mnie po tym
No hej
Mnie również mdliło bardzo po femibionie 2. Przez ten rybi posmak nieraz wisiałam nad kibelkiem, ale odkąd przyjmuję go razem z głównym posiłkiem jest już lepiej.

Miłego weekendu kobietki

Edytowane przez Babygirl1990
Czas edycji: 2016-03-05 o 09:44
Babygirl1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 09:43   #3198
agnszp
Rozeznanie

Sierpnióweczki 2016! Część II.

Cytat:

A próbujesz jakis sposobów na te wymioty i nudności? (Pewnie tak) bo czytałam o jakis opaskach sea band ktore maja pomagać, moze spróbuj....
Bo taka jestes biedna
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 09:52   #3199
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość
Mi również nie sprawdza Chyba że o czymś nie wiem.

Przez moment miałam podejrzenie cukrzycy, moja norma waha się w granicy 90-100 (raz wyszło 101), musiałam trzymać dietę. W krótkim czasie zgubiłam 2 kg. Myślałam na początku że wystarczy odstawić słodkie rzeczy Naiwna ja Szybko się przekonałam że cukry proste są w wieelu produktach o których nie miałam wtedy pojęcia. Ciężko mi się funkcjonowało z tą dietą. Większość rzeczy jadłam z poczuciem winy. Miałam robioną krzywą cukrową z 75g glukozy już w 11. tygodniu ciąży. Na całe szczęście wynik wyszedł prawidłowy. Niemniej jednak niepokoi mnie ta moja wysoka "norma" na czczo.

No hej
Mnie również mdliło bardzo po femibionie 2. Przez ten rybi posmak nieraz wisiałam nad kibelkiem, ale odkąd przyjmuję go razem z głównym posiłkiem jest już lepiej.

Miłego weekendu kobietki

Akurat nie mam problemu z gotowaniem, dlatego ze dieta z niskim indeksem glikemicznym jest ze mna od lat. Gorzej ma moj TZ jak gotuje obiady dla mnie, bo nie do konca wie co i jak. Wiec mu mowie co ma dla mnie zrobic.

U mnie glownie to jest norma na czczo, czasami przekraczam po posilku. Ale na czczo jest duzo za duzo;/ Np mam norme 5.5 a zawsze wychodzi 6 z hakiem. Wczoraj zaczelam brac tabletki i dzis wyszlo 5.8 czyli nadal wysoko a po sniadaniu 8.1 gdzie norma jest 8. Na sniadanie mialam jedna bulke z salata i szynka i dwa pomidory do tego. Jedynym produktem, ktory mogl miec wyzszy IG to bulka, ale wolno mi zjesc na sniadanie jedna bulke albo 2 kromki chleba.
Stary 2016-03-05, 09:55   #3200
iweczka
Zakorzenienie

Hej
Jak dobrze że już weekend.

Co do spania ja pół nocy się kręcą, wierce....
śpię różnie prawy, lewy ból.
na brzuchu już nie śpię. Nie wygodnie mi.

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Cytat:

Biedna jesteś
Niby w 2 trymestrze miało być lepiej ....
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 09:56   #3201
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Akurat nie mam problemu z gotowaniem, dlatego ze dieta z niskim indeksem glikemicznym jest ze mna od lat. Gorzej ma moj TZ jak gotuje obiady dla mnie, bo nie do konca wie co i jak. Wiec mu mowie co ma dla mnie zrobic.

U mnie glownie to jest norma na czczo, czasami przekraczam po posilku. Ale na czczo jest duzo za duzo;/ Np mam norme 5.5 a zawsze wychodzi 6 z hakiem. Wczoraj zaczelam brac tabletki i dzis wyszlo 5.8 czyli nadal wysoko a po sniadaniu 8.1 gdzie norma jest 8. Na sniadanie mialam jedna bulke z salata i szynka i dwa pomidory do tego. Jedynym produktem, ktory mogl miec wyzszy IG to bulka, ale wolno mi zjesc na sniadanie jedna bulke albo 2 kromki chleba.
A spróbuj z innym pieczywem. Ja długo szukałam. Nie mogę jeść mąki pszennej w ogóle. Jem chleb wysokobiałkowy.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-03-05, 09:57   #3202
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
A próbujesz jakis sposobów na te wymioty i nudności? (Pewnie tak) bo czytałam o jakis opaskach sea band ktore maja pomagać, moze spróbuj....
Bo taka jestes biedna

Nie slyszałam o tym, zaraz poczytam, dzięki

Na razie próbuję w siebie wlać gorzką herbatę. Kupiłam z 5 różnych, zanim trafiłam na taką, od której mnie nie mdli. W życiu się nie spodziewałam, że herbaty mogą być tak perfumowane :/

Stary 2016-03-05, 09:59   #3203
asiulek8
Wtajemniczenie

A no i może masz skok w nocy i nie zdąży do rana opasc?

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-03-05, 10:04   #3204
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
A spróbuj z innym pieczywem. Ja długo szukałam. Nie mogę jeść mąki pszennej w ogóle. Jem chleb wysokobiałkowy.

Przez 3 dni jadlam taki ciemny Polski chleb z ziarnami i nie bylo roznicy. Taki pakowany, nie pamietam jak sie nazywa....

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:
A no i może masz skok w nocy i nie zdąży do rana opasc?

Tylko po czym taki skok? Wczoraj wieczorem (19:00) mialam tylko pol miski risotto z kurczaka i warzyw, na bulionie. Nie bylam zbyt glodna. I jedno jablko, zeby zapchac ochote na slodycze.

Musze do babci zadzwonic na konsultacje Moja babcia jednym z zarzadzajacych w kole diabetologicznym w Gdyni
Stary 2016-03-05, 10:06   #3205
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Przez 3 dni jadlam taki ciemny Polski chleb z ziarnami i nie bylo roznicy. Taki pakowany, nie pamietam jak sie nazywa....

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Tylko po czym taki skok? Wczoraj wieczorem (19:00) mialam tylko pol miski risotto z kurczaka i warzyw, na bulionie. Nie bylam zbyt glodna. I jedno jablko, zeby zapchac ochote na slodycze.

Musze do babci zadzwonic na konsultacje Moja babcia jednym z zarzadzajacych w kole diabetologicznym w Gdyni
To jest tak że może wywalac cukier jakoś po kilku godzinach snu. Przeważnie kolo 2-3 w nocy. W zależności kiedy jesz ostatni posiłek. Trzeba wtedy w nocy zjeść kanapaczke a ketony w moczu z rana badasz?

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-03-05, 10:08   #3206
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
To jest tak że może wywalac cukier jakoś po kilku godzinach snu. Przeważnie kolo 2-3 w nocy. W zależności kiedy jesz ostatni posiłek. Trzeba wtedy w nocy zjeść kanapaczke a ketony w moczu z rana badasz?
Nigdy o tym nie slyszalam. Jak sie je bada i co oznaczaja?

O 19 ostatni posilek i jablko kolo 20. Wstaje o 5 rano wiec chce te 8h zachowac przed badaniem glukometrem.
Stary 2016-03-05, 10:10   #3207
aniula83
Rozeznanie

GG do aniula83 Send a message via Skype™ to aniula83

Dzien dobry miełgo weekendu Wam zyczę

A tu coś Wam wrzucam co mnie wzruszyło z samego rana <3

https://www.facebook.com/10762858990...81433/?fref=nf
[*]12.05.2014[*]
Drugi Aniołek
aniula83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-05, 10:26   #3208
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Nigdy o tym nie slyszalam. Jak sie je bada i co oznaczaja?

O 19 ostatni posilek i jablko kolo 20. Wstaje o 5 rano wiec chce te 8h zachowac przed badaniem glukometrem.
Są takie paski 2 w 1 badają obecność cukru i ciał ketonowych w moczu. Ja mam firmy Bayer i w aptekach są do kupienia.
Jak występują ketony to znaczy że organizm jest głodny i albo masz za wcześnie ostatni posiłek albo za późno pierwszy. Czyli lepiej jeść późno kolacje. Ja ostatni posiłek mam kolo 21. Jak się nie jest na insulinie to wystarczy zjeść jakaś małą przekąskę w nocy, żeby organizm sam nie zaczął nadprodukcji glukozy bo jest głodny.

03.03.2015 - Jagódka

Stary 2016-03-05, 10:29   #3209
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Są takie paski 2 w 1 badają obecność cukru i ciał ketonowych w moczu. Ja mam firmy Bayer i w aptekach są do kupienia.
Jak występują ketony to znaczy że organizm jest głodny i albo masz za wcześnie ostatni posiłek albo za późno pierwszy. Czyli lepiej jeść późno kolacje. Ja ostatni posiłek mam kolo 21. Jak się nie jest na insulinie to wystarczy zjeść jakaś małą przekąskę w nocy, żeby organizm sam nie zaczął nadprodukcji glukozy bo jest głodny.

Mialam tak w poprzedniej ciąży, mimo że nie miałam cukrzycy, w badaniu moczu wyszly mi ciała ketonowe i gin kazał mi coś skubnąć w nocy, bo miałam za dużą przerwę między posiłkami (ok 12 godz, bo lubiłam i mogłam sobie pospać ), jak wstawalam do łazienki, to jadlam np pół banana i dzięki temu te ketony się już nie pojawiły.

Stary 2016-03-05, 10:37   #3210
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Juz je zamowilam.
Beda w poniedzialek.

Nie moge miec zbyt pozno posilku w dzien przed praca bo wstaje o 4:30-5:00 wiec ta 19-20 to nie jest jakos szczegolnie pozno. Tak mi sie wydaje.
Zobaczymy co z tymi paskami wyjdzie...

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Mialam tak w poprzedniej ciąży, mimo że nie miałam cukrzycy, w badaniu moczu wyszly mi ciała ketonowe i gin kazał mi coś skubnąć w nocy, bo miałam za dużą przerwę między posiłkami (ok 12 godz, bo lubiłam i mogłam sobie pospać ), jak wstawalam do łazienki, to jadlam np pół banana i dzięki temu te ketony się już nie pojawiły.

Ja juz nie wstaje na siku...Mam sobie budzik ustawic?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości