![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparat... modny??
Ile razy może padać to samo pytanie?
Ja nie całuję się zębami, nie wiem ja Ty... [nie robi różnicy] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
no wiesz moze zebami nie ale jakis kontakt tam sie ma z zebami zreszta co tam bd gadac chyab wiesz jak sie calowac no ale jezeli nie przeszkadza to luzik
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Mam aparacik na górze i na dole. Góra - rok i miesiąc, dół - od stycznia. Wiele osób już się przyzwyczaiło
![]() ![]() Jeśli chodzi o całowanie - żaden problem!!!!!!!!! Nie czuć w ogóle aparatów ![]() Ps. Mojego obecnego chłopaka poznałam właśnie, gdy już miałam aparat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
25.10 mam wizytę u ortodontki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny. 7 listopaDA MAM zakladany aparat. najpierw na gorna szczenke pozniej na dol. mam stres
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
hmm.
dziwią mnie takie opinie ![]() wręcz irytują. dla kogoś coś jest modne a dla kogoś nie. czy wg Ciebie aparat nie jest modny bo nie ma go w papierowych magazynach? a co tu do pokazywania? aparat można porównać do okularów, jednym się podobają, dla drugich to powód do wyśmiewania. czy okulary są passe bo teraz mamy soczewki? to temat rzeka... najbardziej obiektywne wypowiedzi w tym wątku to te od dziewczyn, które NOSZĄ aparat, a nie, którym wydaje się, że pozjadały wszystkie rozumy ;-) noszę aparat 7-8 miesięcy, wiele osób zazdrości mi że mam możliwość go mieć... decyzje o założeniu podjęłam sama, założyłam go długo po skończeniu gimnazjum. po 3 miesiącach widziałam ogromną poprawę, a górnym łuku po pół roku założono mi drut stabilizacyjny. jestem bardzo zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Aparat będziesz nosiła 2 lata a zęby będziesz miała ładne i proste całe życie
![]()
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
w srode tj 07.11 jade założyc aparat. skorzystałam z usług innego ortodonty ktory jest naprawde siwetny. ma wiele kwalifikacji przyjezdza do mojego miasta tylko raz w tygodniu. bede miala zakladany tylko jeszcze nie wiem jaki czy kosmetyczny czy metalowy. to zalzey od rodziców a nie jak w przypadku tametego ortodonty od niego samego. rodzice chyba zasponsoruja mi kosmmetyczny z tego co sie dobrze orientuje
![]()
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Weź metalowy. Też miałam taki plan jak Ty,nie opłaca się,mówię poważnie. Miałam wielką obsesję na punkcie tego żeby "nie było widać" ale zmieniłam zdanie i bardzo się cieszę.
Mam oba łuki metalowe i po roku zęby mam prawie idealnie proste. Z kosmetycznymi trwałoby to dłużej - sprawiają większy kłopot i słabiej trzymają. Dodam tylko że metalowy łuk NAPRAWDĘ wygląda ładnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Tez mi chodzi po głowie ale wolałabym po studniówce....nie wiem nie mam oporów ale chciałabym się smiać na tej studniowce ile wlezie bo aż takich krzywyh to nie mam..za to mam pytanie czy to prawda,ze długość noszenia aparatu zalezy od tego jak bardzo krzywe mamy zebiska?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
alufa widze, ze jestes bardzo fajnie nastawiona do swojego drucika
![]() ![]() ale mam pytanie mialas problemy z mowa?
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Eve744 o to przynajmniej tyle
![]() a ile juz nosisz?
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
ja jestem juz jakis roczek po aparacie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
to mówicie ze lepiej wziasc metalowy? ale ja pklanuje na dolny łuk miec metalowy. hehe lubie sie smiac a to moze czasem wprawiac mnie w zaklopotanie. bede skrepowana. a tak to mniej widoczny jest kosmetyczny i bedzie mi wygodniej? to zalezy od rodzaju aparatu jak długio sie w nim chodzi? myslalam ze to n ie sprawia zadnej roznicy ktory jest lepszy ktory gorszy tylko zalezy to od ceny. nie wiedziałam ze kosmetyczne nosi sie dluzej i nie trzymaja tak dobrze. pierwszy raz słysze..to ja juz sama nie wiem... a na dolny wziełabym metlowy(mniej widac dolny łuk).dziwnie bedzie to wygladac...hmm... co mzslicie
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciężko mi poradzić, bo jeśli powiem ZAKŁADAJ METAL!! ![]() ![]() ![]() przemyśl wszystkie za i przeciw no i zapytaj się orto czy kosmetyczne wolniej leczą. jeśli będzie szczera i nie będzie pazerna to oczekuj szczerej odpowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
To jakaś kompletna bzdura - aparaty metalowe i porcelanowe leczą tak samo szybko. Jedyne co je różni to to, że kosmetyczny jest mniej widoczny.
Sama założyłam porcelanę na oba łuki, cena nie grała roli, chodziło o dobre samopoczucie. Dzisiaj na tyle przyzwyczaiłam się do aparatu, że mogłabym mieć metalowy (mini) i też czułabym się komfortowo. Za oba łuki zapłaciłam 2x1600zł=3200zł, więc różnicy w cenie właściwie nie było (w stosunku do aparatu metalowego). Jestem bardzo zadowolona ![]() Czasem mam ochotę poszaleć z gumkami, a w efekcie i tak wybieram błękitne lub różowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Przecież już tyle osób pisało - to nie ma znaczenia, czy jest metalowy czy ceramiczny. To nie prawda, że ceramiczny jest słabszy i dłuzej leczy. Długość leczenia uzależniona jest od tego, co się leczy. Ja za górny łuk ceramiczny zapłaciłam 1900 zł. Za całe leczenie, czyli wizyty, łuk podniebienny, wyrwanie trójek mlecznych, chirurgię, 5600. U mnie naprawdę było co robić, miałam bardzo grube łuki, zęby naciągane do granic możliwości, nawet łuk podniebienny mi pękł, a zamki świetnie sie trzymają, nie pękają, nie odkleiły się. Jesli dziewczyna ma wybór, to po co mówicie, że ceramiczny jest gorszy i będzie musiała go dłużej nosić? Prawda jest taka, że ceramiczny czy kryształowy mniej widać. Jeśli jej zależy na tym, żeby aparat nie była bardzo widoczny to ceramika albo kryształ będą ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Może to kwestia:"ja nie mogłam mieć ceramicznego / porcelanowego (doesn't matter), więc inni też niech go nie mają". Takie polecanie na siłę, w momencie, gdy nie ma się doświadczenia, a opiera jedynie na czyjejś opinii. Co to za stwierdzenia "aparat kosmetyczny się odkleja", "aparat kosmetyczny się zabarwia na inny kolor"?!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Może i tak.
Metalowy zamek też może się odkleić, zdarza się. A co do rzekomego zabarwiania się zamków, to po to robi się piaskowanie, żeby usunąć ewentualne przebarwienia. Ja noszę aparat od 1,5 roku i zamki nie zmieniły koloru, nic nie zżółkło. Jedyne, co może zmienić kolor to gumki, ale z zamkami nie ma to nic wspólnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
A w ogóle co do tego czy aparat jest modny,uważam i zawsze będę uważać że dbanie o zdrowie jest ZAWSZE MODNE i w dobrym stylu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
kurde mnie też się wydaje ze to chyba nie ma jakiegos znaczenia czy jest kosmetyczny czy jest metalowy. chociaz z wygladu moglaby sie wydawac ze ten metalowy jest taki mocny ale to moze tylko pozory. własnie dzowniłam do mojego ortodonty i powiedział ze nie ma probelmu ze przychodze i zaklada mi kosmetyczny. podpytram go w srode(w srodę zakładam aparat),ale wydaje mi sie ze to nie ma zbyt istotnego znaczenia. jedyna rozncia w tych aparatach nie jest ich zle trzymanie czy dłuzsze noszenie tylko cena i widocznosc. zdecydowalam sie na dolny metalowy chociaz ten załoze dopiero po pol roku lub wiecej to moze sie cos do tego czasu zmienic... zobaczymy jak to bedzie. moje zeby tzn gorny łuk jest bardzo widoczny przy lekkim usmiechu wiec moze lepeij miec kosmetyczny, wiem ze to nic wstydliwego ale nie kazdym podoba sie na przyklad szczery usmiech z takim czyms... jeszcze zobacze do srody jak to bedzie.... popytam... podoradzaja mi... WŁasnie dziewczyny czy zakładanie boli?? bo nie wydaje mi się chociaz moze.... słyhszałam ze potem zabki bola ale czy samo zakladanie boli?
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
aa i własnie. czy wy mialyscie robiony jakis specjalny wycisk do tego aparatu czy cos? bo ja nie mam nic robione. miesiac temu.. w sumie podnad miesiac ortodonta zdecydowal ze musze go nosci i umówiliscmy sie na srode tj za 2dni
![]()
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Moja sis nosiła aparat ponad dwa lata, nikt sie z niej nie śmiał, znalazla chłopaka, a teraz ma ząbki jak gwiazda filmowa więc to żaden powód do wstydu i wysmiewanią się z takich osób.
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Zakladnaie aparatu nie boli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
mopim zdaniem aparat kiedyś był modny. kilka lat temu, jak dopiero zaczęły być popularne, chyba chcieli jakoś przekonać dzieciaki i młodzież do zakładania i dlatego pisali w różnych gazetach jakie to modne
![]() heh, właśnie zobaczyłam jaki stary jest ten wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.