![]() |
#2821 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
kudi,współczucia z tym wyrywaniem trójki- jestem z Tobą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2822 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki Dziewczyny za odpowiedź
![]() Aparatu kosmetycznego, czy innego mało widocznego nie biorę nawet pod uwagę. Nie wziełabym ślubu z aparatem na zębach, chociaż wiem, że wiele dziewczyn tak robi. Kiedyś gdzieś czytałam, jak jedna z Wizażanek pisała, że ma teraz aparat a na czas ślubu orto ściągnie jej aparat a poslubie znowu założy. Dla mnie byłaby to idealna sytuacja, ale tak można zrobić? 00aga00, jestem w szoku z tym przesunięciem zęba w ciagu nocy!! No ale przecież zakłada się chyba później aparat retencyjny, więc chyba nie powinno być problemu. Mam teraz straszny dylemat, bo jak założę i zęby mi się nie wyprosują do ślubu to i tak go zdejmę i wtedy wydam kasę w błoto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2823 |
Przyczajenie
|
hej ja mam aparat na górę od 2 miesiecy w środe bed miec zakladany dol i wlasnie nie wiem jak to bedzie bo gorne zeby nachodza mi na dolne i nie wiem jak on bedzie zlalozony, czy nie bedzie mi wadzil o gorne zeby?? boje sie bardziej niz przed 1 wizyta
![]()
"There's another world inside of me that you may never see. There's secrets in this life that I can't hide. Somewhere in this darkness there's a life that I can't find. Maybe it's too far away or maybe I'm just blind, maybe I'm just blind." |
![]() ![]() |
![]() |
#2824 |
Przyczajenie
|
Dzieki
![]() ![]()
#2825 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do aparatu retencyjnego to rzeczywiście zakłada się go, albo tylko na noc (nie każdy nosi i recydywa murowana), albo ortodonta zakłada taki łuk na podniebieniu, ale nie wiem o nim za wiele ![]() Ten przypadek co opisywałam był wyjątkowy ze względu na to, że dziewczyna chciała zdjąć szybciutko aparat (chyba też ja jakąś okazję) a na drugi dzień miała mieć zakładany na dolne ząbki. Nawet ortodontka nie przewidziała tego, że zaledwie w noc już ząb się lekko przesunie (nie wrócił całkiem na stare miejsce ale przesunął się w sposób widoczny gołym okiem)... Dlatego mi ortodontka powiedziała, że jeśli decyduję się na aparat też na dół to nie ściągnie mi góry póki nie wyprostuje dolnych ząbków ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2826 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak zamkniesz zęby, to dolny bedziesz miała pod górnymi ząbkami, orto przez te dwa miesiące kiedy nosiłaś górę zrobiła sobie odpowiednio dużo miejsca, żeby założyć dół i zebyś nie zgryzała zamków. Uszy do góry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2827 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Myślałam o zdejmowaniu ale to by był koszt tak jak ponowne zakładanie aparatu, czyli w moim przypadku 1500zł . narazie mam tylko górę. No i bałabym się bo zęby są tak jakby rozchwiane i bym sie bała że je pogubie hehe. Ja na Twoim miejscu bym zakładała, bo później inna okazja będzie żeby sie z niego wymigać i można tak zwklekać hoho ![]() Ile zostało Ci do ślubu?
![]() |
#2828 |
Wtajemniczenie
|
a oto moje najnowsze zdjęcie
![]()
#2829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2830 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ehh skomplikowane to wszystko, nie wiedziałam, że zęby mogą się tak szybko przesuwać:/ Macie rację, musze jak najszybciej pójść do ortodonty. Boję się, że powie coś nie po mojej myśli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A swoją drogą-Ahtaga-bardzo ładnie wyglądają Twoje ząbki w tym aparaciku ![]() ![]() PS.Odnośnie aparatów lingwalnych-chyba się sepleni jak się je nosi...co wcale by mnie nie dziwiło-w końcu zamki są zakładane od wewnętrznej strony.No i podejrzewam,że gorzej to dokładnie umyć...i język na początku na pewno obciera...no i gdzieś czytałam,że nie każdą wadę udaje się nim skorygować ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2832 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2833 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Także radzę Ci nie zwlekać tylko zakładać ![]() A jaką wogóle masz wadę?
![]() |
#2834 |
Przyczajenie
|
Ojjj.. ja też widziałam szybko różnice. ale jeszcze zostało mi 5 miesięcy i 10 dni i ściągaam ten aparat!! będę się zaś czuła tak łyso, ale jaki uśmiech będę miała.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2835 |
Zakorzenienie
|
Ahtaga, ja noszę aparat 8 miesięcy i nie mam tak prostych zębów jak ty, jak długo masz go nosić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2836 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2837 |
Raczkowanie
|
Siemanos Wam !!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2838 |
Zakorzenienie
|
rutka nic sie nie martw
![]() ![]() Ahtaga wow piekne zabki i takie białe...pozazdroscic ![]() wyrywalas jakies zeby??? ja mam po 7 miesiacach juz w zasadzie proste na gorze a dol zakladam za miesiac ![]() ![]() zostalo tylko umowic sie na wyrwanie dolnej 6 i koniec;D Uff..
#2839 |
Wtajemniczenie
|
smv - pomalowałam do zdjęcia usta i wydają sie przez to bielsze zęby
![]() a co do wyrywania to nic nie wyrywałam - aż sie zdziwiłam bo wiem że często sie wyrywa przy stłoczonych zębach, no ale może jeszcze będzie mi kazała wyrwać. Na ostatniej wizycie mówiła że już na następnej można dół zakładać ale ja chce dopiero w nowym roku. Sama sie orto zdziwiła że tak szybko można już góre zakładać bo początkowo mówiła że pewnie za jakieś 4 mce
![]() |
#2840 |
Raczkowanie
|
Dobra no to już wiem że jak sie ma aparat to się nie sepleni ale sypleni sie przez kilka dni jak sie ma to cos na podniebieniu blee:/ a mam jesce jedno pytanie jak ma sie aparat to wypukla sie jakoś warga czy coś sie deformuje czy jak sie gada to jakos wiecej zeby widac czy wszystko jest takie same jak bez aparatu?
![]() |
#2841 |
Raczkowanie
|
Ja tez w niedlugiej przyszlosci zakaldam aparat, zdecydowalam sie nie krysztalowy.Dlatego pytanie do posiadaczek takiego aparatu
![]() Chcialbym takze aby łuk był biały, ale slyszalam ze farba i tak z niego odskakuje. Faktycznie tak jest? I czy wyglada to na serio zle? Bo chcialabym zeby aparat bylo widac jak najmniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2842 |
Raczkowanie
|
Ja w cenie aparatu czyli coś koło 1300-1500, mam wliczone comiesięczne wizyty i nie płacę nic za wymianę gumek. Za łuk płacę 100zł co miesiąc albo co 2. Do tego z tego co mówiły mi koleżanki, za odklejony pierścień chyba się płaci 50 zł, a za zamki odklejone 10zł-albo wcale. Ja aparat noszę od stycznia czyli prawie rok. Wedługo mojej orto jest ok. Muszę tylko odbudować starte ząbki, bo wyglądają nieestetycznie i powiedziała mi że jest gotowa w grudniu założyć mi łuk stabilizujący
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2843 |
Wtajemniczenie
|
łuk stabilizujący...fajnie
![]() Wiecie może ile jest grubości łuków? Ja mam założony jakiś grubszy i zastanawiam się czy na kolejnej wizycie założy mi jeszcze grubszy, a wolałabym jeszcze do stycznia zostać z tym co mam ![]()
![]() |
#2844 |
Raczkowanie
|
Grubości łuków nie wiem może z 18
|
![]() ![]() |
![]() |
#2845 |
Wtajemniczenie
|
Mam kły a właściwie jeden kieł wysunięty do góry a na dole troszkę zęby są ogólnie każdy w inną stronę. Najgorsze z tego wszystkiego jest to, że jakieś pół roku temu miałam wyrwaną górną piątkę i wydaje mi się, że jedynki powoli się rozsuwają. I to jest kolejny powód, a właściwie główny dla jakiego chcę aparat. Ślub za rok i 8 miesięcy i nie chcę mieć szpary między zębami i w ogóle takich nierównych zębów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2846 | |||
Kokon pro
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2847 |
Wtajemniczenie
|
kasiek87 - miałam stłoczone zęby, ale właściwie są juz prawie proste
#2848 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tego co opisujesz to nie masz tak strasznej wady. Ja to miałam dwa kły i jedynki założone na sobie ![]()
![]() |
#2849 |
Raczkowanie
|
Zgadzam sie maszeruj do ortodonty i nim się obejrzysz będziesz miała śliczne ząbki. Z tego co czytałam tutaj wiele osób sięsprzecza nad tymi ceramicznymi aparatami a tymi zwyklymi"metalowymi" Mi moja ortodontka powiedziałą ze na tych metalowych" idzie szybciej bo lepiej wszystko sięukłada i efekt jest szybszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2850 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki aparatki
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.