|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mężatki, co tam u Was słychać? cz.II
Oj, jest czego!
Ja jestem stworzenie absolutnie wodne Uwielbiam pływać, ale pływać, nie żeglować, morze, jeziora, oceany Mogłabym żyć bez gór, bylebym miała wodę blisko. Zresztą jak już pisałam, ciągle powtarzam Mężowi, że jak już kopnę w kalendarz, to ma spalić i rozsypać na wodą
|
|
|
|
#1322 | ||
|
Zakorzenienie
|
To zazdroszczę, fajnie, że weekend się udał
Pierwszy raz od pół roku wspólny weekend wolny więc się byczyliśmy i to było takie cudowne byczenie się![]() Cytat:
Cytat:
Nie wyobrażam sobie nie pojechać kilka razy w roku nad morze (bo akurat morze ciągnie mnie trochę bardziej niż jezioro). A pływam od małego, swego czasu w zawodach pływackich. Naprawdę czuję się jak przysłowiowa ryba w wodzie![]() Miłego dnia dziewczynki |
||
|
|
|
#1323 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masz rację, dbanie i małżeństwo jest bardzo ważne, takie drobnoski, byleby tylko nie zamknąć się w domu z założeniem, że jak po ślubie to po wszystkim ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1324 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Więc ze mnie typowo wodne stworzenie Moi rodzice nie umieli pływać a ja od małego - woda i woda!!!! Nawet jak w góry jeździliśmy na wakacje to ja się próbowałam kąpać w strumieniach górskich ![]() Ale pomimo tej wielkiej miłości do wody i morza, mam też wielkiego bzika na pukcie gór. W tym roku byliśmy 2 tygodnie i na nowo zakochałam się w naszych Tatrach (bo kilka lat już tam nie byłam). Zwariwaliśmy oboje z mężem na punkcie gór.. i tylko o kolejnym wyjeździe marzymy.. A wogóle to mąż nie lubi wody i nie umie pływać.. A najlepiej to by nam pasowała taka sceneria jak jest np. na Krecie - czyli góry i morze w jednym skupisku Żyć nie umierać![]() Cytat:
|
|
|
#1325 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mężatki, co tam u Was słychać? cz.II
Cytat:
Ja właśnie jestem swiadkiem dwóch rozwodów moich znajomych Jedni byli ze sobą pięć lat, drudzy dziesięć. Z tego co widzę spowodowała to przede wszystkim nuda, brak chęci i zainteresowania. Smutno na nich patrzeć. Chyba nie wszyscy rozumieją, że miłość sama nie wystarczy, bo jak nie jest podsycana i pielęgnowana to się wypali. Dlatego tak się cieszę, że na takiego męża wspaniałego trafiłam I z tego co czytam to ty też Możemy sobie pogratulowaćCytat:
Pracujemy na zmiany i często sięmijamy. Jak ja miałam wolne to P. pracował 12 godzin dziennie i na odwrót Ale to się powoli zmienia. W nowej pracy będę miała każdy weekend wolny, P. ma dwa weekendy w miesiącu wolne więc będzie dobrze. Mimo, że wzięłam sobie jeszcze jedne studia zaoczne, to i tak mam niedziele wolne, więc chociaż to Damy radęEdytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-11-05 o 17:07 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
#1326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
):-pierś z kurczaka -woreczek kaszy gryczanej (albo co lubicie, my lubimy gryczaną, więc ją dodajemy, poza tym idealnie pasuje do sosu pomidorowego) - 2 papryczki czereśniowe/pepperoni - orste z zalewy - 2 ząbki czosnku - 4-5 pomidorów - oregano - bazylia - świeżo mielony pieprz - pół cebuli - oliwa EXTRA virgine 1.Pierś krojona w małe kawałki marynowana w oliwie z bazylia i pieprzem (duzo pieprzy, nie przesadzać z bazylią, niech stoi i przechodzi). 2.Pomidory sparzyc, obrac i pokroić w drobne kawałeczki, posiekac drobniutko czosnek, papryczki i cebulę 3. na rozgrzanej oliwie przysmażyć czosnek, jak się zarumieni dodać pomidory i papryczki, [color=red] dodać oregano i sporo pieprzu świezo mielonego do sosu (zapomniałam napisać )dusić, jak zacznie się robić "sosowate" dodać cebulkę - aby była lekko krucha.4. odparowac maksylamalnie sos - aby był gęsty, wrzucić kurczaka i dusić, póki nie będzie "prawie gotowy", odparowywać sos = aby było gęste 5. przełoztć do brytwanny (tak to się pisze? Podawać gorące z ciągnącym się serem, najlepiej smakuje z winem chardonnay ![]() a jeśli chodzi o związek, to... niestety jest on procesen, a nie stałą matematyczną, więc trzeba robić wszystko, aby proces trwał Tak myslę
|
|
|
|
|
#1327 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chyba można makaron np.. co? Bo ryżu też nie lubi Ja bym to z ryżem widziała
|
|
|
#1328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Z ryżem pewnie, ale raczej brązowym niz białym myslę Ja kaszę gryczaną uwielbiam, a to robiliśmy jeszcze z ryżem brązowym właśnie i jakoś bardziej nam nam pasowała kasza do sosu ![]() Ale z makaronem aldente to na pewno będzie dobre, bo sos jest kremowy, więc się ładnie skomponuje. |
|
|
|
|
#1329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy mi się zdaje, czy na EXTRA virgine to nie powinno się smażyć?
|
|
|
#1330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I na oliwie tez pozwalają ![]() A musiałam edytować, to nie wpisałam, że do sosu trzeba koniecznie dodać oregano i dużo świeżo mielonego pieprzu Podejrzewam, że bez tego to wyszłaby jakas ohyda ![]() EDIT: na oliwie tez powzalają Na oliwie też jest napisane, że można ![]() Ale ja dzisiaj zakręcona
|
|
|
|
|
#1331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT: doczytałam i mozna, można
|
|
|
#1332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego wiedziałam
|
|
|
|
|
#1333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I teraz szukając też wiem czemu tak myslałam, bo na wielu forach jedzeniowych po pierwsze pojawia się myślenie, że tak wspaniałej jakościowo oliwy nie warto używać do smażenia, a po drugie, że ona jest droga i jeśli ktoś chce uzywac jej do wszystkiego to raczej spory wydatek.. Stąd mi się jakoś zakodowało, że nie moża jej używac wogóle;D
|
|
|
#1334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() P.S. Ja praktycznie tylko oliwy z pierwszego tłoczenia uzywam Uważam, że jestem tym, co jem, więc nie załuję oliwy do smażenia
|
|
|
|
|
#1335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja tez sama musze sprawdzic jesli czegos pewna nie jestem .Chocby mi 100 osób mówiło ze czytało to i to i tak jest - ja i tak sama musze zobaczyc, przeczytac- by sie upewnić.
|
|
#1336 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz racje zywienie to bardzo ważna rzecz Podobno dieta Kreteńczyków jest jedna z najlepszych Oni oliwy używaja dużooo![]() Cytat:
|
|
|
#1337 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu jak ktoś ci cos powie to szybko się zapomina, a jak sama sprawdzisz to zapamiętaszJa jestem maniakiem kuchni włoskiej. Wszystkie kluski, kluseczki... mniami Nie przepadam za owocami morza, chociaz wiem, że zdrowe są, ale nie mogę się zmusić do niczego oprócz krewetek![]() Hihi, twój przepis muszę wypróbować, ale z ryżem albo makaronem, bo z kolei za kaszą nie przepadam. Ale sosik brzmi pysznie |
|
|
|
|
#1339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a sos wychodzi pyszny - ziołowy, ale pikantny, bardzo aromatyczny, z lekką nutką czosnku, no coś świetnego A jak się w nim dusi kurczaka, to mięsko jest wyjątkowo kruche i delikatne
|
|
|
|
|
#1340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W przyszłym tyg. wypróbuję przepis i napiszę, jakie wrażenia
|
|
|
|
|
#1341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pisałam.. noooo! O mnie zapomnieć hehehhe
|
|
|
#1342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cały tydzien będę siedziała jak na szpilkach i zastanawiała się, czy nie obrzucisz mnie jakimiś gęstymi epitetami nad talerzem
|
|
|
|
|
#1343 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana, my żarłoki jesteśmy, składniki mi sie podobają więc na pewno będzie dobre. A w tym tyg. mam porobione obiadki, więc na przyszły przełożę próbowanie
![]() No jak mogłam zapomnieć, że to Kulbit lubi kluseczki Cóż ze mnie za paskuda
|
|
|
|
#1344 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hihihih
|
|
|
#1346 |
|
Zakorzenienie
|
Pomidora ja jestem maniaczka kuchni wloskiej. Makaron to podstawa mojego zywienia
. Duzo mnie nauczył mój mistrzu .Ja w sobote robiłam tagiatele z sosem szpinakowo- smietanowo- serowym z szyneczka. Miodzio. Mąż jadł na obiad, podwieczorek i kolacje- mruczał przy tym nieziemsko ![]() ![]() Edit. Skoro jestes wielbicielka takowej kuchni moge polecic genialna sycylijska potrawe. Robi się ją w jednym garnku - jest tania i wysmienita. Nogi z kurczaka podsmarza się najpierw na oliwie (ma się zrobic chrupiaca skórka). Później dorzucasz cebulke czosnek i obowiazkowo pepperonczino. Jak się zarumieni (uwaga zeby czosnek się nie spalił) zalewasz to przecierem pomidorowym (najlepiej taki w kartonie- nie koncentrat). Jak przecier zabulgota wrzucasz do tego ziemniaczki pokrojone w kwadraciki (jak do zupki) i gotujesz wszystko do miekkosci. Oczywiscie przyprawy to podstawa- duzo pieprzu, papryka, oregano, bazylia, tymianek. Dusi sie wszysko koło godziny (trzeba często mieszac coby się nie przypaliło).
|
#1347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1348 |
|
Zakorzenienie
|
Od razu mówię ze ja wszystko na oko robę. W moim perzypadku przysłowie "na oko to chłop w szpitalu umarł" zdecydowanie sie nie sprawdza
.A ten przepis to troszke moja fantazja, bo zawsze robię to z brokualmi a nie ze szpinakiem- ale nic juz pisze co i jak .Musisz mieć: - paczkę szpinaku mrozonego (frosta) - smietane (łaciata w kartoniku 18%) - szynka ile nie wiem (paczka szynki gotowanej z Lidla) myslę że ze 20 dag - 2 cebule -3 zabki czosnku - papryczka - peperoni (tak z pół) - mozzarela- pół paczki dałam ale ile to było nie wiem ![]() - makaron. Wykonanie bardzo proste. Cebulę i papryczka pokroić drobno i zeszklić na oliwie, do tego po chwili dodać szynke pokrojona na paseczki. Podsmarzyłam solidnie- posypać pieprzem i papryką. W oddzielnym garnku, badz na patelni robisz szpinak jak w przepisnie- czyli po prostu rozmrazasz- do niego wciskasz czosnek i dolewasz smietany (szklanke). Jak zabulgocze dodajesz podsmarzona juz szynke i pokrojona mozzarele. Dopiero teraz solisz bo szynka i ser sa słone więc wczesniejsze solenie moze spowodowac przesolenie .Jak serek sie rozpusci sosik jest gotowy do połaczenia z makaronem (oczywiscie wczesniej ugotowanym ) i gotowe. Do tego sosu nie daję ziół bo nie pasuja do smietany ale konieczna jest papryczka bo łamie słodycz smietany
|
#1349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobię moze w weekend.Tagietelle to takie długie wstążki tak?
|
|
|
#1350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tagiatelle to grube płaskie spagetti mozna to tak nazwac. Wstazki no tak moze to i wstazki- ja mam problem z nazywaniem makaronów w polskiej wersji.Na sucho maja forme gniazdek- najczesciej- dlatego podczas gotowania trzeba czesto mieszac. Nie musisz robic z tagiatelle oczywiscie- to jest po prostu mój ukochany makaron
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.

Uwielbiam pływać, ale pływać, nie żeglować, morze, jeziora, oceany

Pierwszy raz od pół roku wspólny weekend wolny więc się byczyliśmy i to było takie cudowne byczenie się
Więc ze mnie typowo wodne stworzenie
Jedni byli ze sobą pięć lat, drudzy dziesięć. Z tego co widzę spowodowała to przede wszystkim nuda, brak chęci i zainteresowania. Smutno na nich patrzeć. Chyba nie wszyscy rozumieją, że miłość sama nie wystarczy, bo jak nie jest podsycana i pielęgnowana to się wypali. Dlatego tak się cieszę, że na takiego męża wspaniałego trafiłam
)dusić, jak zacznie się robić "sosowate" dodać cebulkę - aby była lekko krucha.

Na oliwie też jest napisane, że można 

Nie przepadam za owocami morza, chociaz wiem, że zdrowe są, ale nie mogę się zmusić do niczego oprócz krewetek
Zrobię moze w weekend.
no tak moze to i wstazki- ja mam problem z nazywaniem makaronów w polskiej wersji.