Hirsutyzm, nadmierne owłosienie - wątek zbiorczy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-19, 12:33   #31
Shanyah
Raczkowanie

Dot.: Hirsutyzm - kwestia zdrowotna!

Edytowane przez Shanyah
Czas edycji: 2006-05-19 o 13:04
Shanyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-19, 13:02   #32
Shanyah
Raczkowanie

Dziękuje za odp. Bisskid pewnie masz rację, że nie warto biegać od lekarza do lekarza i na siłę szukać sobie choroby.. Tylko jakoś ciężko się pogodzić z tym, że objaw jest a choroby nie ma.. Swego czasu był to dla mnie olbrzymi problem, wręcz powód do nerwicy. Teraz już staram się tak o tym nie myśleć, na szczęcie nie mam na to zbyt wiele czasu Zresztą nie jest i nie było ze mną aż tak tragicznie jak myślałam.. Teraz wiem, że wiele rzeczy sobie wyolbrzymiałam. A teraz.. no cóż.. kosmetyczka jest dla mnie wybawieniem. Niepokoi mnie jedynie to, że jeżeli nadal mam jakieś zaburzenia to samo usuwanie skutków nic nie pomoże.. ale to już inna bajka.. może kiedyś się dowiem co się ze mną dzieje.
Ciekawi mnie jeszcze kwestia tych kremów (patrz linki wyżej). Może ktoś ma jakieś bliższe informacje na ten temat?? Sama sceptycznie do tego podchodze, no ale może jednak..
Zastanawowiła mnie jeszcze odpowiedz Asi26.. Czy Ty Asiu brałaś Diane jako śr. antykoncepcyjny czy na niechciane włoski? Bo jeżeli nie miałaś problemu z włoskami to raczej Diane nie powinno się brać jako antykoncepcje.. i to tak długo.. Jeżeli nie miałaś takiego problemu to wydaje mi się, że może to być powód teraźniejszych kłopotów.. hmm..
Stary 2006-06-01, 15:25   #33
Beata87
Raczkowanie

Ja bralam przez rok tabletki diane z powodu trądziku i podobnie nadmiernego owłosienia..Widziałam rezultaty więc postąpiłam podobnie jak pisze w ulotce jeżeli będzie widać poprawe zaprzestać brać tabletek. No i tak też zrobiłam jednak skończyło się to dla mnie jeszcze gorzej trądzik sie powiększył, owłosienie również i wydaje mi się, że nawet ściemniało, dlatego powróciłam do Diane 35 narazie biore 3 opakowanie efektów nie widać jak narazie gołym okiem, ale napewno trądziku jest mniej i owłosienia też, ale nie tak jak było kiedy brałam po raz pierwszy tabletki.
Beata87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-01, 15:38   #34
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

No własnie ja brałam je jako środek anty i teraz mam chyba prze to troche problemów .Sama wiesz żp ta silna dawka hormonów a ja ja przyjmowałam przez ponad 5 lat w sumie.A ja tez zauwazyłam u siebie pewne włoski na pośladkach i między piersiami ?????:-( Boję sie tylko naprawde co sei stanie ze mna jak zerzygnuje całkowicie z antykoncepcji żeby mój organizm nie oszalał

asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-01, 18:36   #35
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

niekiedy nadmierne owlosienie jest poprostu natura kobiety. Czesto dziewczyny przesadzaja z okresleniem, ze maja bardzo duzo wloskow na rekach, na posladkach, na dekoldzie, na piersiach. W koncu kazdy z nas ma meszek na calym ciele, niektorzy mniejszy niektorzy wiekszy, ciemniejszy, jasniejszy.... Hirsutyzm moze byc objawem PCO- zespolu policystycznych jajanikow, ktory sama posiadam, albo zwiekszonym poziomem niektorych hormonow- androstendionu, kortyzolu, testosteronu (moze byc to zwiazane takze z choroba cushinga) i problemow z tarczyca. Efektem ubocznym przyjmowania leków może być takze hirsutyzm. Jednym z takich leków jest minoxidil - preparat stosowany w leczeniu nadciśnienia tętniczego, slyszalam ze takze sterydy na to wplywaja. Przyczyna moze byc takze: guz jajnikow, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy.
Niestety u kazdego endokrynologa dowiaduje sie, ze tego nie da sie wyleczyc, mozna dzialac objawowo. Zalamuje mnie ta nieudolnosc lekarzy. Radze sobie podobnie jak ty u kosmetyczki, problem pojawia sie u mnie na twarzy. Teraz podczas brania Yasmin i wizytach u kosmetyczki, nie zauwazam tego problemu jesli chodzi o "zewnetrzne sprawy". O tych produktach co zamiescilas slyszalam, ten pierwszy jak dobrze pamietam do niedawna byl dostepny tylko w USA. Z tego co pamietam dzialal dopiero po goleniu wlosow- a tego sobie nie wyobrazam, wiadomo staja sie wtedy twardsze i grubsze. Podkreslam, ze nie jestem tego pewna, niestety nie mialam czasu przeczytac informacji o tym produkcie ze strony ktora podalas.
małyaniołek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-01, 18:41   #36
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

poczytajcie sobie- niestety po angielsku:
http://www.emedicine.com/derm/topic472.htm
małyaniołek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-02, 19:21   #37
Shanyah
Raczkowanie

No właśnie leczenie objawowe.. czyli kosmetyczka, depilacja, kremy, balsamy itp. itd. Wszystko żeby nie wpaść w włochatą depreche
A co myślicie o KALO. Jest na forum troche informacji na ten temat, ale jakoś nie mam odwagi robić z siebie królika doświadczalnego za nie małe pieniądze, chociaż nie powiem.. kusi jak diabli
http://www.wizaz.pl/images/nisim/kalo_test/index.php
To wszystko brzmi interesująco, ale trochę zbyt pięknie, poza tym to "tylko" test konsumencki, tak troche robi wrażenie "pod firmę", a ile w tym prawdy..? Może ktoś stosował i mógłby podzielić się swoimi wrażeniami o KALO i innych kosmetykach pod tutułem "opóźniające porost włosów"..??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-02, 22:32   #38
kaledonia
zielony stworek

U mnie by sie zgadzalo:niedoczynnosc tarczycy i nadmierne owlosienie i tradzik.Ginekolog przepisal mi Diane bez badan o ktorych piszecie i nie biore.Musze lekarza zmienic.
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-05, 07:27   #39
Shanyah
Raczkowanie

hmm.. niedoczynność tarczycy i Diane obniżające poziom androgenów.. Ja bym zmieniła lekarza, ale na endokrynologa, choćby po to żeby sie dowiedzieć czy niedoczynność tarczycy w Twoim przypadku może być przyczyną niechcianych włosków. Ale radziłabym Ci, żebyś tak łatwo nie rezygnowała z leczenia, w niektórych przypadkach może bardzo pomóc. Mi Diane pomogło w pewnym stopniu, nie mam juz problemu z trądzikiem, a włoski zrobiły się jasne. Ciężko mi powiedzieć co by było gdybym wogóle nie brała żadnych tabletek, dlatego lepiej przemyśl sprawę i poszukaj dobrego endokrynologa
Stary 2006-08-23, 19:22   #40
kotka07
Raczkowanie

Unhappy ciąża a hirsutyzm

jestem w 5 tygodniu ciąży i cierpie na hirsutyzm. nie leczyłam sie z tego powodu bo lekarz stwierdził ze nie ma takiego powodu. ale nigdy nie kazał mi zrobic badan hormonalnych. cz teraz jak jestem w ciąży to zaburzenie może mie jakiś wpływ na dziecko i na przebieg ciąży. dziekuje
kotka07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 20:44   #41
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Dot.: ciąża a hirsutyzm

A zglosilas to ginekologowi?Wydaje mi sie ze to moze miec wplyw- to wszystko przez hormony. W ktorym jestes tygodniu?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-24, 16:00   #42
naanahanae
Zadomowienie

a ja zas spotkałam się z opinią że wtedy hormony żądzą się po swojemu i ze nie ma to wpływu na ciąże.

zajrzyj na http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11944
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-24, 23:58   #43
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kotka07
jestem w 5 tygodniu ciąży i cierpie na hirsutyzm. nie leczyłam sie z tego powodu bo lekarz stwierdził ze nie ma takiego powodu. ale nigdy nie kazał mi zrobic badan hormonalnych. cz teraz jak jestem w ciąży to zaburzenie może mie jakiś wpływ na dziecko i na przebieg ciąży. dziekuje
Z tymi hormonami nie jest pewnie źle, skoro jest ciąża.
Znam wiele pacjentek, ktore mają stężenia hormonów absolutnie
w normie a zajść w ciążę nie mogą.
Po prostu nie przejmować się a po ciąży pomyśleć co ze zbędnym zarostem zrobić.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 11:20   #44
goldfish3000
Wtajemniczenie

Znalazłam ciekawy link,może informacje zawarte w artykule pomogą komuś kto cierpi z powodu hirsutyzmu.http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_1882.html

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 13:58   #45
Kancia
Zakorzenienie

Ja mam PCOS i równiez brałam Diane, w moim przypadku pomogła mi na włosy prawie calkowicie Ja niestety mialam duze owłosienie najbardziej "bolało" mnie na brodzie dekolcie i plecach. W trakcie kuracji z pleców i dekoltu zniknęło calkowicie i to juz po około 2 miesiacach. Zostało malutko na brodzie ale to pewnie było konsekwencja usuwania włosów. Teraz przerwałam kurację poniewaz planowałam zajsc w ciąze. Wyglad jajników poprawił sie zadowalająco ale niestety pogorszenie cery i włosy znów powrociły teraz jestem zmuszona kamuflować sie w domu bo tak naprawde nic nie moge zrobic Dla mnie te włosy są upokarzające niestety ehhh
Stary 2007-03-17, 10:16   #46
szyszynka90
Przyczajenie

Hirsutyzm czy też nie ...; /?

Zmagam sie od jakiegos czasu z nadmiernym owłosieniem twarzy.Włoski rosną miedzy innymi na brodzie ,policzkach, baczkach.Włoski nie tylko rosną mi na twarzy ,ale równiez na brzuchu, ramionach, plecach i piersiach.Postanowiłam wybrac sie do endokrynologa.Badania USG wykazało ze wszytsko wporzadku z moimi nerkami oraz jajnikami.Następnie pan dr. zlecił badanie testosteronu,estradiolu oraz kortyzolu.Własnie trzymam w ręku wyniki i wychodzi na to ze wszytsko jest wporządku ,mieszcze sie w normach, więc moje pytanie jest następujące co jest ze mna nie tak do cholery ? :|.Jaki moze byc jeszcze powód nadmirnego owłosienia ?Czy palenie tytoniu (juz nie pale) moglo spowodowac wyżej wymienione problemy ?
szyszynka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-17, 10:40   #47
margitta
Zakorzenienie

Dot.: Hirsutyzm czy też nie ...; /?

A jakie to są włosy? Grube, czarne?

Jeżeli są delikatne i nie rzucające się w oczy to pewnie wszystko jest w porządku. Kobiety też mają wszędzie włoski. Widocznei taka twoja uroda.
Stary 2007-03-17, 12:46   #48
szyszynka90
Przyczajenie

Nie są grube ,sa ciemne ... moze tylko na biuscie sa troszke grubsze.Jak to jest moja uroda to ja dziekuje ; /
Stary 2007-03-17, 13:35   #49
margitta
Zakorzenienie

Idź moze jeszcze do tego lekarza. Może pomogą ci tabletki antyandrogenne jak Diane35. W końcu to, że mieścisz się w normie nie znaczy, ze nie można obniżyć ich poziomu.

Bądź dobrej myśli
Stary 2007-03-17, 15:02   #50
szyszynka90
Przyczajenie

Dzieki za podnoszenie mnie na duchu ; ).Napewno wybiore sie w przyszłym tygodniu do tego lekarza ,ale mam nadzieje ze Diane35 mi nie przepisze ... czytałam tu na forum ,ze włoski po tym leku wyrastają grubsze i ciemnejsze niz były poprzednio ,wiec nie wiem czy bym sie na ten lek zdecydowała ; p
Stary 2007-03-18, 17:48   #51
szyszynka90
Przyczajenie

Czy mogłby ktos mi napisac (jezeli zmaga sie z tym samym problem) jakie tabletki zazywa i jakie sa rezultaty ...?
Stary 2007-03-18, 18:55   #52
sugarfree87
Zadomowienie

GG do sugarfree87

Mam podobny problem, tyle że nie mam włosków wszędzie a jedynie wokół sutków, nie są to jakieś gąszcze a pojedyncze ciemne włośki (dodam że ejstem blondynką) do tej pory wyrywałam je pęsetą...ale może rzeczywiście jakieś tabletki by tu pomogły (?)
Stary 2007-07-05, 22:12   #53
JaMagda
Przyczajenie

Question Dot.: Hirsutyzm - kwestia zdrowotna!

Chciałam się zwrócić z pytaniem do dziewczyn, które leczyły hirsutyzm Diane 35. Naturalnie moja pani ginekolog wykryła u mnie zespół policystycznych jajników, co w moim przypadku najwidoczniej objawia się nadmiernym owłosieniem. Wiązałam duże nadzieje z rozpoczęciem leczenia Diane 35, ale... No właśnie, jest jedno ale.

Biorę Diane 35 od roku. Owłosienie na moim ciele faktycznie pojaśniało, stało się delikatniejsze, mniej widoczne... No bardziej kobiece, tak bym to nazwała [zdaje też sobie sprawę, że cudów nie ma, bo jestem ciemnowłosym bladawcem] Nawet wąsik pojaśniał i stał się mniej widoczny. Tylko, że nie poprawiła się sytuacja tego, na usunięciu czego najbardziej mi zależało, tzn. twardszego owłosienia na brodzie. Fakt faktem, zaniedbałam sprawę, bo przez 3 lata nie zrobiłam nic z tymi włoskami,
ograniczając się jedynie do usuwania ich pęsetą.

Pytanie brzmi następująco:

Czy któraś z Was zdołała pozbyć się tego nieco twardszego owłosienia z twarzy dzięki Diane 35? Jeśli tak, to po jakim czasie kuracja przyniosła widoczne rezultaty?

Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź, gdyż obawiam się, że te moje włoski zostaną mi już na zawsze... A może po prostu potrzeba więcej cierpliwości?
JaMagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-06, 09:35   #54
Kancia
Zakorzenienie

no własnie ja sie dalej męcze z ta broda i nie sądze, zeby Diana jakoś na te włosy podziała chyba laserek zostaje na te partie ale na tym sie nie znam więc nie bede sie wymądrzać
Stary 2007-08-09, 19:29   #55
Annabelle
Zadomowienie

Post Hirsutyzm

Witajcie. Mam takie małe pytanie. Mam 16 lat. Podejrzewam u siebie hirsutyzm ( nadmierna produkcja męskich hormonów ) . Myślę, że mam tą chorobę, ponieważ jestem silnie owłosiona. Mam włosy na brzuchu, plecach, pośladkach, szyji. Nie jest to jakiś delikatny meszek, ale długie, czarne włosy ( tutaj dodam tylko, że jestem brunetką ). Chciałabym sobie zbadać hormony. I tu pojawia się moje pytanie ( a właściwie kilka pytań ) : 1. Czy aby wykonać te badania konieczne jest wizyta u ginekologa, a jeśli tak , to jakie badania i jakie pytanie mógłby on mi zadać ? 2. A może wystarczy skierowanie od lekarza rodzinnego ? 3. Gdzie udać się z wynikami badań ? Z góry baaaaardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź. P.S. Czy któraś z was miała doczynienia z tą chorobą ?
Annabelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-10, 06:35   #56
Kancia
Zakorzenienie

Dot.: Hirsutyzm

sa na wizażu pokrewne, rozbudowane wątki, poszukaj przez wyszukiwarke
Stary 2007-08-12, 22:25   #57
Jean Doe
Przyczajenie

Ja od siebie powiem tyle, iż badanie testosteronu przy hirsutyzmie nie jest najważniejsze, bo powinno zbadać się testosteron wolny (a tych badań raczej się nie przeprowadza) w związku z czym poziom testosteronu najczęściej wychodzi w normie.
Koniecznie powinny być zbadane: prolaktyna, androstendion, hormony tarcztct (TSH) oraz powinno się mieć zrobione badanie USG narządów rodnych oraz jamy brzusznej.
Co do pozbycia się twardszego owłosienia, w tym wypadku z brody: jeśli włoski były wyrywane pęsetką, to najprawdopodobniej zostały wzmocnione, dlatego też Diane35 jest bezsilna-leki mogą co najwyżej ograniczyć owłosienie, które nie zostało wzmocnione mechanicznie. Jeśli chcesz pozbyć się twardych włosków z brody powinnaś spróbować jakiejś metody doraźnej: depilatora, wosku, pasty cukrowej lub lasera.
Co jest istotne to sam fakt, iż hirsutyzm można zaleczyć, ale nie wyleczyć, czyli po odstawieniu leków hormony mogą znowu szaleć (jeśli było zaburzenie) i wówczas powraca się do stanu poprzedniego lub następuje powrót owłosienia, ale mniejszego niż przed kuracją.
Jean Doe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 22:34   #58
Shanyah
Raczkowanie

Ło matko Jeśli można to prosiłabym o nieodnawianie tego wątku. Niech przepadnie śmiercią naturalną przywalony innymi starociami. A jeśli ktoś chce sobie pogadać o H. niech założy swój topic Będę wdzięczna

Są jeszcze matki kochające dzieci,
prawdziwi kapłani, szczerzy poeci,
Mądre księgi, otwarte dłonie- ubodzy w duchu i ogień wciąż płonie...
http://www.maska.eu
Stary 2007-10-23, 12:13   #59
ZapałkeY*.*
Przyczajenie

widze że nie tylko ja mam taki problem., choć nie mam włosów na twarzy, nie wiem co zrobić z meszkiem na brzuchu. 0.o źle mi z tym, a jak się wstydzę [...] nie wiem czy powinnam iść z tym do lekarza, może leser pomoże, ale czytałam, że on usunie je ale nie pomoże pozbyć się ich na zawsze, więc do końca życia będzie trzeba się z nadmiernym owłosieniem męczyć.
ZapałkeY*.* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 18:50   #60
agak93
Przyczajenie

owlosienie na ciele.......POMOCY!!!!

mam bardzo powazny proble....... mam dopiero 14 lat i jestem owlosiona na calym ciele...bardzo chcialabym skorzystac z pomocy jakiegos lekarza.ale nigdy nie bylam sama.nie chce mowic o moim problemie mamie..........slyszalam cos o endokrynologu......ale jak moge sie tam dostac.??co zrobic??wole isc sama......!!!! wlosy mam wszedzie!!!pomocy!!!
agak93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości