|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Poszukują kogoś na pół etatu, ale jednocześnie nie podali adresu swojego biura i dopiero przy rozmowie telefonicznej dowiedziałam się, gdzie się ono znajduje.
|
|
|
|
#4172 |
|
Konto usunięte
|
Cathless.... No proszę Cię. Oczywiście, że idź. Rozmowa nie jest wiążąca, a wiele się możesz nauczyć.
|
|
|
|
#4173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4174 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
Poszukuję pracy już jakiś czas i wczoraj znajomy mi powiedział, że w firmie, w której pracuje poszukują pracownika. Chciałabym wysłać swoje cv i maila, tylko nie wiem jak takiego maila zacząć, ponieważ nigdzie nie ma ogłoszenia na to stanowisko. Doradzicie coś?
|
|
#4175 |
|
Konto usunięte
|
idź na rozmowę, najwyżej nic z tego nie wyjdzie. weź tylko ze sobą plan zajęć, a wcześniej zastanów się kiedy na jakie godziny byś mogła przychodzić albo od jakiej godziny codziennie możesz pracować.
|
|
|
|
#4176 |
|
Konto usunięte
|
Ja nadal czekam na wyniki z tej rozmowy w budżetówce...
Minął ponad tydzień. Ale przychodzę dziś do pracy, a w południe poprosiła mnie koordynatorka działu, i się dopytuje, tak dziwnie, czy chcę tu zostać (ale ona nie ma nic wspólnego z zatrudnieniem), i tak drąży, drąży temat, aż w końcu powiedziała mi, że dzwonili z tamtej budżetówki, i się dopytywali o mnie. Co najlepsze - rekruterka z tamtej budżetówki to znajoma tej koordynatorki działu (nie miałam pojęcia!!! ), niby dała rekomendację dobrą dla mnie, ale kto to wie? Zobaczymy, co z tego wyniknie. Chociaż dziwnie się czułam, nie lubię takiego przyczajenia... Chciałam zostawić to w tajemnicy, że się staram, ale widzę, że każda budżetówka jest ze sobą powiązana i nic się nie ukryje... Zobaczymy, chciałabym być dobrej myśli
|
|
|
|
#4177 |
|
Raczkowanie
|
A to jest często wśród rekruterów/pracodawców etc., aby dzwonić do byłych miejsc pracy? ;o
Tutaj rozumiem konkretna sytuacja, dwie znajome. Ale, czy w innym wypadku może się coś takiego zdarzyć? |
|
|
|
#4178 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mieliśmy w pracy kolesia który po zwolnieniu próbował startować do konkurencyjnych firm i dzwonili z pytaniami o niego.
|
|
#4180 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4181 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to normalne. Dzieki takim telefonom moja szefowa dowiedziała się, że kilka osób wymyśliło sobie swoich byłych pracodawców. Po prostu wpisali fikcyjne doświadczenie. Tylko, że dzwonila do byłych pracodawców a nie do obecnych. |
|
|
|
#4182 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Wiem, że to jest praktykowane. Tyle, że co wtedy, gdy pracodawca wyrazi się niepochlebnie o nas, a w rzeczywistości to przez niego byliśmy zmuszeni do rozwiązania umowy? Oczywiście nikt nam jako potencjalnemu pracownikowi pewnie nie uwierzy.
|
#4183 |
|
Zadomowienie
|
A dla mnie nie. Takie pseudo śledztwo skoro pracodawca ma wątpliwości co do pracownika to niech go nie zatrudnia. Dzwonienie do byłych pracodawców pracownika jest bezsensowne, bo taki pracownik mógł właśnie przez tego pracodawcę się zwolnić a on może naopowiadać różnych rzeczy na jego temat.
|
|
|
|
#4184 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie to też bez sensu, zwłaszcza w takich miejscach, gdzie jest zerowa kultura pracy (czyli chyba większość w Polsce).
|
|
|
|
#4185 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy wspomniałam, ale ta pani zadzwoniła do koordynatora działu, a nie do dyrektor. Dlatego poczułam się dziwnie, bo co innego (moim zdaniem) zadzwonić do szefa i spytać czy realnie pracuje, a co innego robić podchody i wydzwaniać do pracowników niższego szczebla (bo koordynatorzy są pod szefem).
Zobaczymy czy to mi zaszkodzi, czy pomoże. |
|
|
|
#4186 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-03-10 o 07:36 |
|
|
|
|
#4187 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4188 |
|
Konto usunięte
|
Może nie do końca tak było. Ja jestem przekonana, że jakby zadzwonili do moich poprzednich miejsc pracy to też by powiedzieli, że tam nie pracowałam. Za krótko tam byłam, za dużo pracowników, żeby każdego pamiętać. No chyba, że ktoś by był taki uprzejmy, żeby szukać w jakiejś bazie danych byłych pracowników.
|
|
|
|
#4189 |
|
Raczkowanie
|
Heh... żyłam w przeświadczeniu, że wystarczą referencje. To sprawa się rozwiązałam, czemu tak długo trzeba czekać na wyniki rekrutacji.
|
|
|
|
#4190 |
|
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;57107016]Może nie do końca tak było. Ja jestem przekonana, że jakby zadzwonili do moich poprzednich miejsc pracy to też by powiedzieli, że tam nie pracowałam. Za krótko tam byłam, za dużo pracowników, żeby każdego pamiętać. No chyba, że ktoś by był taki uprzejmy, żeby szukać w jakiejś bazie danych byłych pracowników.[/QUOTE]
U mnie by pewnie sprawdzili i na tym koniec. Siedzibę firmy mam w innym województwie, przełożeni wpisani w systemie czasem podwladnego na oczy nie widzieli albo juz tez nie pracuja dzwonienie do firm z dużą rotacja lub zatrudnieniem na poziomie kilka tysięcy osób mija się z celem dopóki ktoś nie kojarzy do kogo dokładnie ma zadzwonić.
|
|
|
|
#4191 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie takie dzwonienie to też bez sensu. Przecież żaden pracodawca nie powie, że pracownik mu się zwolnił, bo jest zadufanym w sobie bucem i płaci głodową pensję
Tylko naściemnia, że pracownik sobie nie radził, albo się wypalił... itp.
|
|
|
|
#4192 |
|
Konto usunięte
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;57111241]Dla mnie takie dzwonienie to też bez sensu. Przecież żaden pracodawca nie powie, że pracownik mu się zwolnił, bo jest zadufanym w sobie bucem i płaci głodową pensję
Tylko naściemnia, że pracownik sobie nie radził, albo się wypalił... itp.[/QUOTE]Jeszcze na rozmowie nie wypada źle mówić o swoim pracodawcy, Ty masz związane ręce a on Ci może namieszac. |
|
|
|
#4193 |
|
Konto usunięte
|
I to jest świetne - pracownik na rozmowie nie może powiedzieć zle o byłym pracodawcy, ale już były pracodawca może pocisnąć byłemu pracownikowi przez telefon
|
|
|
|
#4194 |
|
Wtajemniczenie
|
Może któraś z was będzie wiedzieć - mając umowę o dzieło sama odprowadzam podatek do US, i mam taki przelew w swoim banku, tylko tam tysiąc rzeczy do wypełnienia jest... i chodzi mi o symbol formularza który wybieram - w necie wyszperałam różne informacje, że to PIT 4, zgadza się ? I miesiąc który wpisuję to ten w którym otrzymałam kwotę, a nie ten za który został wystawiony, tak ?
|
#4195 |
|
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Miesiąc wpisujesz poprzedni, np robiąc przelew w marcu wpisujesz luty, bo płacisz zaliczkę od kwoty z rachunku za luty.
|
|
|
|
#4196 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Inna kwestia że w ogóle w tytule wynagrodzenia wpisali mi marzec a nie luty i przelew na podatek też był marzec. Chyba się najpierw dopytam w hr co i jak, bo to dziwne w sumie.
|
|
#4197 |
|
Zakorzenienie
|
Witam, poszukują pracy jestem załamana już
ostatnio dowiedziałam się, że firma u ktorej miałam miec staz nie złożyła wniosku nie wiem czemu ehh ![]() Mam pytanko jak sforumować @ w sprawie stazu chciałabym porozsyłać trochę po firmach. Może być cos takiego nigdy nie rozsyłałam z prośbą o staż tylko zwykłe CV. " Witam, piszę z zapytaniem o możliwość odbycia stażu. W załączniku wysyłam moje CV. Jeżeli Państwa zainteresuje proszę o kontakt. Jestem zarejstrowana w Up i z chęcią odbęde staż w Państwa firmie" z poważaniem imie i nazwisko?
|
#4198 | |
|
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Cytat:
Wynagrodzenie masz płatne z góry czy z dołu? Dziwne, ale moim zdaniem to błąd. Zaliczki na podatek opłaca się z dołu, do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, który rozliczamy, czyli w styczniu za grudzień, w lutym za styczeń, itp. Ma to logiczne uzasadnienie - załóżmy, ze umowę podpisujesz od 1.01, wynagrodzenie płatne z dołu na koniec miesiąca. Wtedy 20.01 nie byłabyś w stanie obliczyć zaliczki na podatek, bo nie wiesz jeszcze, jaki dochód osiągniesz w styczniu. Możesz to obliczyć dopiero na koniec miesiąca, już po wystawieniu rachunku, wiec logiczne, ze rozliczysz się dopiero w lutym. Ja np wystawiam fakturę na koniec miesiąca, a przelew dostaje często już w kolejnym miesiącu, ale i tak rozliczam ją za poprzedni, mimo ze wpływ mam pózniej. Faktura i rachunek maja zwykle termin płatności, ale podatek trzeba rozliczyć od wystawienia, a nie od zapłaty. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-03-10 o 14:13 |
|
|
|
|
#4199 |
|
Wtajemniczenie
|
Z dołu, w marcu dostałam za luty, a w tytule wpisane marzec, wg mnie to błąd. Muszę dopytać w takim razie.
|
#4200 |
|
Konto usunięte
|
Mizmaz niestety, takie sytuacje są powszechniejsze niż się wydaje z tego co słyszałam. Niektórym to pomogło, niektórym zaszkodziło. Trzymam kciuki aby u Ciebie się udało. Ja jako potencjalny kandydat wolałabym aby to moje kompetencje, wykształcenie i doświadczenie decydowały niż takie telefony. Choć patrząc od strony pracodawcy to jakoś tam jestem w stanie to zrozumieć.
Słuchajcie, jutro mam rozmowę kwalifikacyjną pierwszy raz od bardzo długiego czasu, zresztą na niewielu w ogóle byłam. Jak Wy się przygotowujecie do rozmów? Ja wczoraj poczytałam trochę jak rozmowy mogą wyglądać, wydrukowałam sobie około sto potencjalnych pytań, dziś je przeczytałam, mniej więcej wiem co powiedzieć, mam przygotowane ubranie i wszelkie dokumenty(dyplomy, certyfikaty, zaświadczenia. Czy jest jeszcze coś o czym powinnam pamiętać?Nie powiem, stresuję się. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:34.

Poszukuję pracy już jakiś czas i wczoraj znajomy mi powiedział, że w firmie, w której pracuje poszukują pracownika. Chciałabym wysłać swoje cv i maila, tylko nie wiem jak takiego maila zacząć, ponieważ nigdzie nie ma ogłoszenia na to stanowisko. Doradzicie coś? 

mieliśmy w pracy kolesia który po zwolnieniu próbował startować do konkurencyjnych firm i dzwonili z pytaniami o niego.

Tylko naściemnia, że pracownik sobie nie radził, albo się wypalił... itp.
ostatnio dowiedziałam się, że firma u ktorej miałam miec staz nie złożyła wniosku nie wiem czemu ehh