|
|
#1531 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: nauczycielki:)
|
|
|
|
|
#1532 |
|
Raczkowanie
|
Tak myślicie dziewczyny? No to chyba spróbuję. Mój rajd po szkołach zacznę w środę.
Chociaż czy ma to sens na początku września?
|
|
|
|
|
#1533 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ma sens, ludzie zachodzą w ciążę, idą na urlopy zdrowotne, wyjeżdżają itp. wtedy ktoś na zastępstwo jest potrzebny.
|
|
#1534 | |
|
Zakorzenienie
|
To super, że Ci sie udało, ale moze w niektórych szkołach jest tak że nie patrzą na te z maili skoro salcella tyle ich wysłała i nic. Cytat:
|
|
|
|
#1535 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Nie jestem nauczycielką, ale mam zamiar szukać pracy w szkole i w związku w tym mam kilka pytań ![]() Po pierwsze - lepiej zanosić CV osobiście czy wysyłać mailowo? Czy jest tu ktoś, kto wysyłał mailowo i dostał pracę w szkole? Mam zamiar szukać pracy "w ciemno", a wiem, że teraz jest na to najlepszy okres. Pytam, ponieważ spotkałam się z opiniami, że szkoły są trochę zacofane i nie wszystkie korzystają z maila. Może lepiej się pofatygować osobiście? Po drugie - chcę szukać pracy jako nauczycielka przedmiotów zawodowych w technikach. Mam ukończone odpowiednie studia, ale niestety nie mam uprawnień pedagogicznych. Czy w takim przypadku istnieje jakakolwiek szansa na zatrudnienie? Czy ktoś dostał pracę bez uprawnień pedagogicznych, ale pod warunkiem ukończenia studiów podyplomowych? Wiem, że taka sytuacja teoretycznie jest możliwa, ale chciałabym wiedzieć, jak to wygląda w praktyce... Edytowane przez A Zet Czas edycji: 2016-03-10 o 20:51 |
|
|
|
|
#1536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1537 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1538 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Małe szanse. Jest dużo nauczycieli z uprawnieniami a bez pracy.
|
|
#1539 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1540 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli się chce uczyc przedmiotow technicznych, to jest szansa. Oczywiscie jeszcze zalezy konkretnie jakich. Nauczyciele przedmiotów zawodowych to jedna z najbardziej pożądanych w Polsce grup zawodowych, bo ilu magistrów inżynierów rzuca się na pracę w technikum/zawodówce?
|
|
|
|
|
#1541 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A co do mojego pierwszego pytania - lepiej zanosić CV do szkół osobiście czy wysłać mailem? |
|
|
|
|
|
#1542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do prawdopodobieństwa zatrudnienia to jeśli masz jakiś chodliwy zawód to szanse masz spore pomimo braku uprawnień.
|
|
|
#1543 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Tak swoją drogą to jestem ciekawa, jakie zawody należą do "chodliwych"? |
|
|
|
|
|
#1544 |
|
Raczkowanie
|
Ja wysyłałam CV i LM do szkół mailowo, ale wiem, że nie wszystkie poszły 'taaaak dalekoooo' z technologią, więc pewnie bezpieczniej pofatygować się osobiście. W każdym razie wynikły z tego 2 rozmowy kwalifikacyjne, z których wyszło wielkie NIC, ponieważ mimo, że posiadam odpowiednie wykształcenie oraz przygotowanie pedagogiczne zawsze znalazł się ktoś z doświadczeniem, a ja takowego nie miałam
Udało mi się dostać pracę w szkole w dość nietypowy sposób - pani z PUP zadzwoniła do mnie rano, że w szkole szukają nauczyciela i mam się skontaktować jak najszybciej z dyrektorem. Zadzwoniłam po 8, 'rozmowę' (a właściwie tylko pokazanie planu lekcji i prosto do kadr) miałam o 11. Wcześniej miałam staż w UP, więc panie tam pracujące okazały się bardzo pomocne Tak jak już dziewczyny wcześniej mówiły - jeśli chodzi o przedmioty zawodowe to jest dużo łatwiej dostać się do szkoły nawet bez przygotowanie pedagogicznego (jednak brak takiego przygotowania wiąże się z niższą pensją). |
|
|
|
|
#1545 |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Zwiększyłabyś swoje szanse, jeśli byłabyś w trakcie studiów, a nie dopiero się wybierała.
|
|
|
#1546 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1547 |
|
Raczkowanie
|
Pytanie do nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej.
Czy zapowiadacie sprawdziany, testy swoim uczniom? |
|
|
|
|
#1548 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dlaczego tylko wczesnoszkolnej? Testy i sprawdziany z większej partii materiału powinno się zapowiadac
|
|
#1549 |
|
Raczkowanie
|
to ja apropos cv. Wysłałam ostatnio kilka z czystej ciekawości, jak to w moich okolicach jest z pracą (mam obecnie pracę, ale chciałabym zmienić,gdybym znalazła taką, na lepszych warunkach, niż obecnie). Wysłałam - czyli drogą pocztową. Jedna z placówek (nie szkoła ale placówka oświatowa) odpisała mi na meila, że nie prowadzą obecnie rekrutacji więc moje cv zostanie zniszczone.
tu nasuwa mi się 1) placówki oświatowe jednak obsługują meila ![]() 2) nie wiem czy jest sens wysyłania cv w ciemno, skoro dokumenty są niszczone
|
|
#1550 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 2. Jest sens, bo nie każda szkoła ma takie procedury. W sumie nigdy się z czymś takim nie spotkałam - raczej wpinają CV do segregatora i w razie potrzeby dzwonią. |
|
|
|
|
|
#1551 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wiem, jak jest w szkołach, pisałam w poście, że te moje podanie było wysłane do placówki oświatowej, która nie jest szkołą
|
|
|
#1552 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1553 |
|
Raczkowanie
|
w klasach 4-6 i wyżej muszą być zapowiedziane. Pytam o edukację wczesnoszkolną. Niektórzy nauczyciele zapowiadają, a niektórzy nie. Mojego dziecko ani razu nie miało takiej informacji, że jest jakiś test. W innych klasach jego szkoły też większości nie ma zapowiadanego terminu. W innej szkole zapowiadają. Chciałam się dowiedzieć jak to wygląda u innych nauczycieli tutaj.
|
|
|
|
|
#1554 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Zawsze zapowiadam, co najmniej tydzień przed.
|
|
#1555 |
|
Zakorzenienie
|
w statucie szkoły mam, że muszę zapowiedzieć przynajmniej tydzien wcześniej
|
|
|
|
|
#1556 |
|
Raczkowanie
|
W każdym statucie jest to zapisane, ale w praktyce jest już inaczej. Robicie testy z lektur w kl. I-III? Jeśli uczeń dostanie z niego poniżej 3 to wpisujecie do dziennika?
|
|
|
|
|
#1557 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Uczę angielskiego, wszystkie oceny wstawiam do dziennika.
|
|
#1558 |
|
Przyczajenie
|
Praca dla przyszłej nauczycielki wczesnoszkolnej
Posiadam licencjat z pedagogiki o specjalności resocjalizacja, zaś na magisterkę udałam się na specjalizację edukacja wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne. Jestem obecnie na ostatnim roku, a więc w 2017 będę miała już tytuł mgr. Chciałabym po osiągnięciu go dostać pracę w szkole- jako nauczycielka w klasach 1-3, bądź przedszkolu. W związku z tym chciałabym spytać:
1. Czy po tych studiach muszę jeszcze robić coś dodatkowo/ posiadać jakieś inne uprawnienia, aby móc pracować w zawodzie nauczycielki wczesnoszkolnej/ przedszkolnej? 2. Kiedy mogę rozpocząć szukanie pracy w zawodzie? Czytałam gdzieś, że przyjęcia do szkół odbywają się dużo wcześniej i najlepiej około kwietnia, kiedy jeszcze nie będę miała dyplomu przejść się po okolicznych placówkach i spytać, ewentualnie zostawić swoje CV, ale nie wiem czy to nie za wcześnie, bo przecież nawet jeszcze nie będę miała dyplomu mgr. Praktykował ktoś z Was coś takiego? Gdzie jeszcze szukać? Na jakich stronach? Niektóre kuratoria ogłaszają konkursy, niektóre nie. Jak to jest? Gubię się... 3. Czy w ogóle istnieje szansa, że dostanę pracę zaraz po studiach? Czy prędzej celować w coś typu "pomoc nauczyciela". 4. Czy dostając się już do pracy na stanowisko nauczyciela na pełen etat dostanę normalnie wychowawstwo klasy? To nie było by zbyt piękne? No ale jak inaczej? Toż nauczyciel wczesnoszkolny uczy większości przedmiotów daną klasę, jest jej wychowawcą. Chyba inaczej się nie da. Jak to było u Was, jeśli macie w tym temacie jakieś doświadczenia? Edytowane przez PlayboyBunny828 Czas edycji: 2016-12-25 o 19:20 |
|
|
|
|
#1559 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Praca dla przyszłej nauczycielki wczesnoszkolnej
1. Nie
2. Szukać możesz przez cały rok, nawet na ostatnim roku studiów. CV najlepiej roznosić osobiście do szkół. 3. Oczywiście, ze szansa istnieje, ale generalnie trudno znaleźć pracę w szkole - jakąkolwiek. Znam dwie osoby, które zostały nauczycielami po samym licencjacie, ale miały znajomości tzn. dostały pracę w szkole, w której wcześniej byli uczniami i znali większość kadry łącznie z panią dyrektor. 4. Możesz dostać wychowawstwo albo i nie. |
|
|
|
|
#1560 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Praca dla przyszłej nauczycielki wczesnoszkolnej
Fascynują mnie osoby, które zadają takie pytania kończąc studia.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.

jestem przykładem 

Udało mi się dostać pracę w szkole w dość nietypowy sposób - pani z PUP zadzwoniła do mnie rano, że w szkole szukają nauczyciela i mam się skontaktować jak najszybciej z dyrektorem. Zadzwoniłam po 8, 'rozmowę' (a właściwie tylko pokazanie planu lekcji i prosto do kadr) miałam o 11. Wcześniej miałam staż w UP, więc panie tam pracujące okazały się bardzo pomocne