|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XLVII
Cytat:
Kojarzę, że mówiła parę razy, że bardzo chce mieć dziecko
wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1206686 Edytowane przez Hermiona111 Czas edycji: 2016-03-11 o 21:12 |
|
|
|
|
#3032 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkoda, bo resztę ich produktów bardzo lubię. Wróciłam grzecznie do używanego wcześniej mydła Aleppo i niech mówią, że za silny, że wysusza - u mnie doskonale zdaje egzamin. |
|
|
|
|
#3033 |
|
Raczkowanie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;57204611]czy tylko u mnie w szkole na biologii mowiono o genie prochnicy i ze jest co cecha dominujaca? Myslalam,ze zawsze sie o tym mowi w szkole[/QUOTE]
U mnie nie mówiono ani na biologii w szkole, ani na zajęciach na studiach stomatologicznych. Dziedziczyć można podatność na próchnicę (-> cienkie/grube szkliwo, wysoka/niska mineralizacja tkanek zębów, wady zgryzu itp.). Żeby próchnica powstała, poza indywidualną podatnością potrzebne są jeszcze bakterie, substrat (węglowodany) i czas. Muszą zaistnieć wszystkie te cztery czynniki na raz, żeby doszło do rozwoju próchnicy. Zostało to zbadane wiele lat temu na szczurach. Szczury z wyjałowioną jamą ustną karmione pokarmem z cukrami - zero próchnicy. Szczury zakażone szczepami próchnicotwórczymi z dietą bez węglowodanów - zero próchnicy. Szczury z bakteriami karmione cukrem - atak próchnicy. Próchnica jest to choroba cywilizacyjna, zakaźna (dzieci najczęściej mają pierwszy kontakt z bakteriami próchnicotwórczymi podczas oblizywania przez rodziców łyżeczek, smoczków). To tak w dużym skrócie. PS A tak z ciekawości - uczyli Cię, że na którym chromosomie jest ten gen? PS 2 Teraz się boję kupować coś z Sylveco. Chyba nie będę ryzykować, dopiero co byłam na zabiegu na twarz, nie chcę sobie zrobić jakiegoś kuku... Edytowane przez mangosteen Czas edycji: 2016-03-11 o 21:21 |
|
|
|
#3034 | |
|
Wilk co zjadł babcie.
|
Cytat:
To samo podejrzewalam kilka postow wczesniej. Tajemnica wielkiego koltuna wyjasniona! |
|
|
|
|
#3035 | ||
|
maskott
|
Cytat:
nic się nigdy nie odpięło Cytat:
widziałam |
||
|
|
|
#3036 |
|
Rozeznanie
|
Może mi ktoś powiedzieć po co Kretka nagrała taki "test"? Przecież prawie nic nie obcięła, tak samo jej mama.
|
|
|
|
#3037 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3038 |
|
Raczkowanie
|
Też się nad tym zastanawiałam...Sensu w tym teście brak. Już mogła przyinwestować w jakąś najtańszą perukę i ją obciąć
|
#3039 |
|
Raczkowanie
|
Basia CMB z nową torebką Chanel :
https://www.instagram.com/p/BC0qK8qJ...meblondieee_pl |
|
|
|
#3040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3041 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3042 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[QUOTE=szatanica1989;57205 496] Dentystka mi taką poleciła, ale jak wiesz która dobra, to daj znać - zależy mi na tym żeby jakoś tej próchnicy przeciwdziałać. Szczęście w nieszczęściu, że odkryłam dziurę w zębie jedząc żelka - ugryzłam i poczułam ból, a Tż wypatrzył czarną kropkę na zębie Blanksy są super jeśli chodzi o podtrzymywanie wybielania, usuwanie przebarwień. 6 lat nie miałam leczonych zębów i tyle czasu tych past używam, ale wtedy też miałam wymieniane plomby. |
|
|
|
|
#3043 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3044 |
|
Raczkowanie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;57208046]dzieki za odpowiedz, jak rozumiem, studiowalas stomatologie? Dlatego zapytalam, bo pamietam, ze u nas na 100% nauczycielka przekazala taka informacje i myslalam, ze co do tego nie ma watpliwosci- a tu sie okazuje, ze jednoznacznych dowodow naukowych nie ma[/QUOTE]
Dowody powstawania próchnicy SĄ jednoznaczne - takie, jak przedstawiłam powyżej. Żaden gen próchnicy nie istnieje, bo próchnica NIE jest chorobą genetyczną, tylko bakteryjną. Geny mogą odpowiadać za budowę, grubość, skład szkliwa czy zębiny, czyli czynniki pośrednie, ale nie za próchnicę samą w sobie. Jeśli nie wyhodujesz sobie w buzi bakterii próchnicotwórczych, to nieważne jakie masz geny - próchnicy mieć nie będziesz (oczywiście sytuacja taka jest niemożliwa, bo tych bakterii nie da się wyeliminować). Możliwe, że nauczycielka użyła jakiegoś ogromnego uogólnienia ![]() |
|
|
|
#3045 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny madre i kochane! Prosze o rade na temat zielonej bazy pod makijaz. Czy macie jakas sprawdzona? Mam cere plytko unaczyniona, mieszana i wrazliwa (mix moich marzen!). Wyczailam INGLOTA i firmy MARIZA i na razie te dwie prowadza w moich notowaniach (bazuje na opiniach internetowych). Nie mieszkam w Polsce ale bede tam na Wielkanoc i planuje duze (a jakze inaczej
) zakupy kosmetyczne wiec wszelkie propozycje mile widziane (poszukuje tez korektora, kredki cielistej oraz kremu do twarzy - Sylveco wylecialo dzis z mojej listy ). Bede wdzieczna za pomoc!
|
|
|
|
#3046 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3047 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3048 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Żółty jest o wiele bardziej naturalny.
|
|
|
|
|
#3049 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A nawet nie wiem czy wole bo ani zoltej ani zielonej nigdy nie uzywalam Teraz zapodalas nowy pomysl wiece lece szukac co tam z zoltych maja, znasz jakas dobra?
|
|
|
|
|
#3050 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3051 |
|
Konto usunięte
|
Inglot oprócz zielonej ma też żółtą (chyba z właściwościami lekko matującymi), ale opinie ma takie se. Ja generalnie takich baz nie potrzebuję na duże powierzchnie, więc średnio pomogę, ale mam ich żółty korektor (w słoiczku) i sprawdza się rewelacyjnie do drobnych poprawek, np. na czerwone skrzydełka nosa.
|
|
|
|
#3052 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3053 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3054 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
fajnie mi się sprawdzał, ale teraz zimą trochę jest dla mnie za ciemny niestety |
|
|
|
|
#3055 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3056 |
|
Konto usunięte
|
MUC7. Nie wiem czy to takie w 100% pewne, bo badania przeprowadzała studentka na grupie 200 osób (wszyscy ze stomatologii), a to nie jest szczególnie dużo jak na badania naukowe. Ale podobne wyniki były publikowane przez kogoś z PUMu, więc coś w tym pewnie jest
|
|
|
|
#3057 | |
|
Konto usunięte
|
Ja, dziś chyba nadrobię dwa ostatnie odcinki
To najbardziej pokręcony serial jaki znam.Cytat:
|
|
|
|
|
#3058 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na tej samej zasadzie bada się pH śliny, jej zdolność buforową, ilość śliny spoczynkowej i stymulowanej. To się różni zależnie od osoby i każdy, kto ma niższe wyniki, ma też zwiększone prawdopodobieństwo zachorowania na próchnicę. Nie jest to żadna wiedza tajemna, każdy student stomatologii na zajęciach żuł kulkę parafiny i pluł do kubeczka. ![]() Raczej nie ma się czym jarać, bardziej godny uwagi jest FAM20A, bo z tego w przyszłości coś może wyniknąć. Kończę wywody, idę spać, dobranoc ![]() |
|
|
|
|
#3059 |
|
Zakorzenienie
|
w średniowieczu była taka moda - im wyższe czoło, tym bardziej arystokratyczny wygląd
|
#3060 |
|
Konto usunięte
|
Oglądam najnowszego vloga Oleski i.... Co się z nią stało? Wygląda... Średnio
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.

Kojarzę, że mówiła parę razy, że bardzo chce mieć dziecko

Myślę, że w takim zestawie od razu nabiera się pewności siebie, tylko bałabym się, że to się odepnie albo będzie widać. Nie nosiłam w sumie, to nie wiem. Polecisz dobry pas?

)