|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Zadomowienie
|
Ja mam jeszcze pytanko. Bo są dni bardziej płodne i mniej płodne (w sensie, że np 2 tyg po okresie jest większe prawdopodobieństwo zajścia w ciaże, niz 5 dni po okresie ) No i czy w czasie dni bardziej płodnych moze dojść do zapłodnienia SZYBCIEJ niż podczas mniej płodnych? Czy to sie dzieli na dni zupełnie płodne albo zupełnie niepłodne? ;p
a, mowiąc szybciej mam na mysli czas od wytrysku do zapłodnienia ![]() Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-11-07 o 14:56 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
![]() ![]() |
![]() |
#1112 |
Przyczajenie
|
![]()
hej, moja sprawa wygląda tak: kilka dni temu wspołzyłam z moim chłopakiem bez zabezpieczenia, on nie skonczył we mnie, tylko poza mną, czy mogę byc w ciązy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1113 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Proszę o odpowiedzi :/
jak najbardziej tak, ale z tym pytaniem chyba powinnaś zajrzeć na ginekologię...
pozdrawiam
![]() |
#1114 |
调解人
|
Dot.: Proszę o odpowiedzi :/
i przeszukaj forum "ginekologia". Taki post jak Twój gęsto się tam sieje
![]()
#1115 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3
Cytat:
Za to tabletki i prezerwatywy są (jak rozumiem - na zasadzie odwrotności) dla niewytrwałych, niedokładnych i ogólnie "olewających" swój własny cykl??? ![]() Aha, dobrze wiedzieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Raczkowanie
|
Co oznacza biały i ciągliwy śluz (23 dzień cyklu)???
|
![]() ![]() |
![]() |
#1117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Biały, ciągliwy śluz może pojawić sie też w czasie podniecenia - może być więc mylący. Może też to być śluz płodny, ale jak na "moje oko" byłoby to w przypadku cykli ok. 35-40 dniowych. Tak wirtualnie to trudno powiedzieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1118 |
Raczkowanie
|
cykle 28 dniowe
|
![]() ![]() |
![]() |
#1119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieskutecznośc pojawia się gdy cykl zostanie zachwiany lub gdy wyniki pomiaru źle zinterpretowane. Poza tym na obserwację mają wpływ też inne czynniki takie jak stan chorobowy, zazywane leki itd. i dlatego trzeba byc bardziej wyczulonym i ostrożnym niż przy tabletkach. Świadomośc swojego cyklu powinien mieć każdy rzecz jasna, choć jak wiadomo nie zawsze tak jest. W pomiarach należy prowadzić regularny tryb życia raczej i tu też związane jest to z dokładnościa i systematycznością.
![]() |
#1120 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy mogę być w ciąży?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1121 |
Zadomowienie
|
tak jest taka mozliwosc
#1122 |
Zakorzenienie
|
Możliwość zawsze jest raz większa raz mniejsza, a to zależy od wielu czynników, które podała Laluna1986.
#1123 |
Raczkowanie
|
Problem
Cześć. Mam pytanie. Otóż, reguralnie współżyję ze swoim chłopakiem. Od jakichś trzech miesięcy mam regularny okres co 28 dni jednak jest on krótszy niż uprzednio. Wcześniej trwał jakieś 5 dni teraz 3 albo 4 dni. W 4 dniu to już jakies reszteczki. Czy w takim razie mogę być w ciąży? Dodam jeszcze, że w okresie dni płodnych mam normalne objawy, to znaczy mały ból brzucha, śluz z pochwy, a przed okresem jak zwykle czuję ból i ciągnięcie w okolicy macicy. Nie mam zachcianek, boleści sutków czy czegoś takiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1124 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem
zabezpieczasz sie jakos normalnie?
dl. okresu to sprawa indywidulana i moze byc w kazdym cyklu inny. |
![]() ![]() |
![]() |
#1125 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem
Cytat:
Skoro piszeszze od 3 miesiecy masz regularny okres i trwa 3-4 dni to moze własnie od tych 3-4 miesiecy się u Ciebie pięknie wyregulowała gospodarka hormonalna czyli słowem bardzo dobrze. Jezeli okres trwa 3-4 dni to jest to jak najbardziej prawidłowe no chyba ze jest on bardzo bardzo skapy to wówczas dobrze by było sie przejsc do ginekologa i ustalić tego przyczynę. Z tego co piszesz wynika ze jest całkiem normalny wiec nie widze podstaw do obaw. Czy jest to ciaża czy nie to najlepiej jest sprawdzić wykonujac test. Moze być taka sytuacja ze bedac w ciazy ma sie plamienia które moga być pomylone z okresem jednak są one bardziej skąpe i trwaja krócej. Na podstawie tego co napisałas nawet ginekolog z 40 letnim stażem pracy nic nie powie. Bo poprostu przez internet nie da rady zbadać i ocenić stanu pacjentki.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1126 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko zalezy od długosci cykli i długości okresu. jeżeli masz cykle 28 dniowe a okres trwa 5-6 dni to 5 dni po okresie masz najlepsze dni na to by zajsc w ciazę a 2 tygodnie po okresie szanse sa baaardzo minimalne. Zeby obliczyc dni najbardziej płodne to weź od długosci cyklu odejmij 13-16 dni a nastepnie od tego odejmij 5 i dodaj 3 dni i masz dni najbardziej płodne (co nie oznacza ze w te pozostałe nie mozesz zajsc w ciażę). Np. masz cykle 28 dni odejmujesz 13 i 16 wiec pozostaje 15 i 12 od 12 odejmujesz 5 do 15 dodajesz 3 i wychodzi zakres 8-18. Czyli od 8 do 18 dnia cyklu masz największe prawdopodobieństwo ze wspólzyjac zajdziesz w ciążę. Cytat:
Potencjalnie tak bo w okresie dni najpłodniejszych jest najlepszy śluz który ułatwia dotarcie plemnikom do komórki jajowej. Cytat:
Zawsze może sie zdażyć jakieś zaburzenie w cyklu i wtedy mimo ze zdawało nam sie ze jesteśmy po za dniami płodnymi to zajdziemy w ciążę. Współżycie w trakcie dni najbardziej płodnych tez nie oznacza od razu ciaży. Tylko w około 40% przy stosunków w najbardziej płodne dni skutkiem będzie ciąża. Mowa jest o stosunkach bez zabezpieczenia gdzie do ejakulacji doszło w ciele kobiety. Róznie bywa, ale sie przyjmuje ze jest to od 1 nawet do 7 dni.
![]() |
#1127 |
Przyczajenie
|
Czesc Dziewczyny to znowu ja
![]() Mam pytanie odnosnie sluzu. Czy jakis sluz wystepuje w okresie dni nieplodnych? Dzisiaj zauwazylam pierwszy raz chyba od czasu odstawienia tabletek tzn od tej soboty ze pojawil mi sie jakis sluz na majtkach. Czy to oznacza dni plodne? |
![]() ![]() |
![]() |
#1128 |
Przyczajenie
|
USG narzadu rodnego
Witam mialam dzisiaj robione usg ukladu rodnego i chcialabym wiedziec czy wszystko jest w pozadku nizej przedstawiam wynik badania oraz zdjecia z usg.Czy wedlug tego wyniku co zalaczam do postu mozna stwierdzic ze jestem w ciazy?Prosze o odpowiedz
http://binoleq.ovh.org/pati/a.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/b.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/c.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/d.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/e.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/f.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/g.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/h.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/i.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/j.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/k.jpg http://binoleq.ovh.org/pati/l.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
#1129 |
Zakorzenienie
|
Dot.: USG narzadu rodnego
Teraz jest już po "ptokach" ale o takie rzeczy pyta sie robiącego USG.
#1130 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogladnełam zdjecia i ja tam na pierwszych zdjęciach pecherzyk widzę więc sadziłabym ze jednak coś tam jest, na dalszych zdjeciach wydaje mi się on coś za bardzo pusty jak na ciążę. Z opisu wynika ze ciąży brak. Radze jednak skonsultować się z lekarzem. Ja wyrocznia nie jestem i mogę sie mylić.
![]() |
#1132 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wszelkie objawy ciazy mam,ginekolog jak bylam powiedzial ze cos umknelo mu pod palcami a potem juz nie mogl znalezc i dlatego skierowal mnie na badanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1133 |
BAN stały
|
jak jest wodnisty, ciągliwy, przezroczysty to płodne a niepłodne to różnie - albo sucho albo śluz gęsty, czasem wręcz białawy, nieciągliwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1134 |
Zadomowienie
|
Eenax
Bardzo dziękuję za rozjaśnienie mi wszystkiego ![]() Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie wszystkiego! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1135 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak na moje oko to nic tam nie ma, ale ja sie na tym nie znam i moge sie mylic. Mimo, ze studiuje na AM to nie robie specjalizacji w kierunku usg, w zwiazku z czym nie umiem go odczytywac. Twoje zdjecia poruwnuje z tym co widzialam w necie i ze swoimi zdjeciami. Pytanie zasadnicze. Robilas test? Dosc grube endometrium moze swiadczyc o zblizajacym sie okresie. Lacze! ![]() ![]() Cytat:
![]() Napisze jak mnie uczono ![]() Liczy sie caly cykl. Za to nie liczy sie dlugosc okresu (w czasie okresu tez mozna zajsc w ciaze). Od dlugosci swojego cyklu odejmujesz 14 - jest to dzien Twojej owulacji. Od tego odejmujesz 4 i dodajesz 3. Co daje nam zakres dni plodnych, ktore w sumie trwaja 8 dni. Przykladowo masz cykl 28 dniowy. 28-14=14 (14 dzien - dzien owulacji) 14-4=10 (10 dzien cyklu jest 1 dniem plodnym) 14+3=17 (17 dzien cyklu jest odtatnim dniem plodnym) Kolejny przyklad. Cykl 22 dniowy (i takie sie zdarzaja ![]() 22-14=8 8-4=4 (4 dzien cyklu, ktory czesto bywa ostatnim dniem miesiaczki jest 1 dniem plodnym) 8+3=11 (11 dzien cyklu jest ostatnim dniem plodnym) Latwo mozna sobie obliczyc co sie stanie, gdy np. nasz organizm sie rozstroi pod wplywem stresu lub choroby i cykl nasz bedzie trwal np. 20 dni. ![]() ![]() Rzeczywiscie, nie ma dni mniej i bardzie plodnych. Za to sa dni nieplodnosci bezwzglednej, czyli bez wzgledu na cokolwiek mozna sie kochac i tak sie nic nie stanie bo chronia nas hormony i sa to dni po dniach plodnych po owulacji a przed miesiaczka. A dni plodnosci wzglednej (sa ruchome, moga sie zmieniac w zaleznosci od stanu psychicznego i fizycznego kobiety), czyli takich, w ktorych tak na prawde sie ryzykuje, sa dni od miesiaczki do pierwszych dni plodnych. ![]()
![]() |
#1136 |
Przyczajenie
|
[quote=jaga_2001;5721527]Na badaniach usg znaja sie tylko specjalisci i to ich powinnas sie pytac a nie szarych ludzi na forum, ktorzy czesto nie potrafia czytac zdjec RTG.
Jak na moje oko to nic tam nie ma, ale ja sie na tym nie znam i moge sie mylic. Mimo, ze studiuje na AM to nie robie specjalizacji w kierunku usg, w zwiazku z czym nie umiem go odczytywac. Twoje zdjecia poruwnuje z tym co widzialam w necie i ze swoimi zdjeciami. Pytanie zasadnicze. Robilas test? robilam test test negatywny.Ale wszelkie objawy ciazy mam poza tym ginekolog cos pod palcami wyczul dziwne prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#1137 |
Zadomowienie
|
czy uważacie, że test po 18 dniach od "wpadki" jest wystarczająco wiarygodny? na ulotce bylo napisane, że wykrywa już 6-dniową ciążę...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem na testach jest napisane ze wykrywa 6 dniowa ciażę ale pod uwage należy również wziąć fakt ze miedzy stosunkiem a zapłodnieniem i implantacją zygoty w macicy może upłynąć nawet 7-8 dni. A hormony sa przez organizm wytwarzane w momencie kiedy nastepuje implantacja zygoty. Dlatego biorac te fakty pod uwagę najlepiiej jest robić test nie wczesniej niz 14 dni po zdarzeniu albo poprostu 1 dnia spodziewanego okresu jeśli sie opóźnia.
![]() |
#1139 |
Przyczajenie
|
Witam was moje kochane mam pytanie ale nigdzie nie mogę się doczytać może wy mi pomożecie bardzo was proszę .
Planujemy z mężem 2 dziecko i w dni płodne kochaliśmy się każdego dnia no prawie każdego 2 dni ostatnie dałam sobie już spokój ( bo ileż można :P) miesiączkę powinnam dostać 16 listopada , jestem 3 dni po dniach płodnych , strasznie boli mnie podbrzusze tak jak bym miała dostać okres ten ból pojawia sie każdego dnia zazwyczaj rano i nic poza tym robiłam już 2 testy ciążowe ale to chyba za wcześnie bo na jednym wyszły 2 kreski ale ta jedna prawie nie widoczna, a na drugim wyszła tylko jedna i nie wiem czy jestem czy nie a tak bardzo bym chciała już wiedzieć pomóżcie mi .Co ja mam zrobić, proszę odpiszcie |
![]() ![]() |
![]() |
#1140 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam problem dlatego licze na Was ze mi cos doradzicie... 15 dnia cyklu mialam wpadke, pekla nam prezerwatywa malo tego stalo sie tak , ze tż poprostu skonczyl we mnie! podjelismy szybka decyzje i w ciagu godziny po tym zdarzeniu przyjelam 1 tabletke Postinor Duo , po 12 godzinach kolejna. Czekalam na okres niestety go nie bylo, myslalam ze go dostane bo bolal mnie brzuch tak jak przed okresem oraz piersi, apetyt niesamowicie mi wzrosl... Czekalam 7 dni i nic po tym tygodniu spoznienia zrobilam test ciazowy , nie musialam czekac 3 minut odrazu wyszly dwie czerwone krechy. Na nastepny dzien poszlam do ginekologa do przychodni, opowiedzialm co i jak on powiedzial ze "pewnie nie bede" i mam przyjsc do niego pod koniec listopada lub poczatek grudnia i przed wizyta zrobic test wtedy mi powie. Ja poprostu nie moge tyle czekac w niepewnosci! jesli jestem wciazy to przeciez powinnam o siebie zdbac zazywac kwas foliowy itd a teraz to ja kompletnie nie wiem co robic. Jak myslicie czy ta tabletka mogla spowodowac ze test wyszedl pozytywny? teraz sama nie wiem jak ja sie czuje poprostu panikuje. Jedyne objawy to bol podbrzusza, obrzmiale piersi, czesto zagladam do toalety, no i brak miesiaczki to juz 10 dzien. Dziewczyny co mi radzicie? co sadzicie o tej sytuacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.